Author Topic: Musim sotong  (Read 16445 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« on: April 25, 2006, 06:43:26 PM »
Sekarang ni dah masuk musim sotong.  Kalau ada yang ingin mencuba mencandat sotong boleh lah bertandang ke pantai Timur.  Tempat yang terbaik ialah kawasan Rantau Abang,  Kerteh/kemasik dan juga Kuantan. jangan lepas kan peluang ini.

Kalau ada yang ingin meminta bantuan untuk mengaturkan trip mencadat boleh lah hubungi saya.  

Selamat memancing.

PancingLama  8)
Banner Bersih Sungai

Offline serangge

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #1 on: April 27, 2006, 11:47:23 AM »
Tambahan bro.. kat marang pun not bad.. tapi waktu nie kalau tak silap laut masih kurang cantik lagi.. gelora sket.. nanti tak pasal? baru setengah jam pegi dah ingat nak balik ...
[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #2 on: April 27, 2006, 08:41:32 PM »
Mengikut pengalaman saya masa sekarang nilah yang terbaik untuk memancing (bukan mencandat).  sebab utama ikan yang kasar2 akan lebih rapat ketepi.  kalau air dah terlalu tenang ikan pun akan berkurangan.  kalau nak tahu ini lah masa terbaik untuk mencuba ebek besar kawasan tenggol.  boleh mencecah 10kg.  cuaca kira oklah,  cuma kalau tak bernasib baik angin barat sikit sebelah petang.

Dua minggu lepas saya pergi kawasan berhampiran pulau tenggol. alhamdullillah cuaca ok,  cuma arus tak ada langsung.  sebab pergi pagi hari jumaat,  tak dapatlah nak cuba lama2.  minggu ni ada hal kat kuantan jadi tak dapat mencoba.  insyallah minggu depan saya akan turun lagi. nanti saya akan paparkan gambar (kalau ada yang menarik).
Banner Bersih Sungai

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Musim sotong
« Reply #3 on: May 10, 2006, 07:29:41 PM »
:lol: bang pancing kalu kat pulau kapas ok ke....candat sotong... :lol:
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #4 on: May 10, 2006, 11:07:57 PM »
Pulau kapas memang tempat yang baik.  tak payah pergi jauh ketengah. musim sotong sampai bulan 8.

sebenarnya kalau malas ketengah pancing kat tepi je dah ok.  casting kat kawasan batu dah cukup.  masa yang sesuai awal pagi, lewat petang dan malam.  yang kurangnya saiz sotong kecil sikit. selalunya sotong jenis mengabang.  yang penting air kena tenang.

casting sotong tak susah macam casting ikan.  tak perlu tarik laju.  sotong selalunya berada dikawan bawah berhampiran dgn batu.  jadi kena tunggu sampai umpan sampai kedasar. tarik perlahan je,  sambil hisap rokok pun boleh.  Record, saya pernah dapat mengabang seberat 800g seekor dari pantai. bukan kawasan batu :)
Banner Bersih Sungai

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Musim sotong
« Reply #5 on: May 11, 2006, 07:02:17 AM »
:shock: ...wehhhh...bang pancing.....tang casting ni yg wak seronok....dlm vcd MS yg lalu menunjukkan macamana casting sotong.....tentu seronok wehhhhh..... :lol:
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #6 on: May 11, 2006, 09:02:18 AM »
Tapi tak sama dgn ikan.  sebabnya dia cuma rasa berat macam sangkut kat sampah je.  kalau yang bagak2 tu lain la.  lainlah kalau guna ultra lite set.  

kalau nak mencandat dari bot bawa candat umpat, lebih effective.  cari yang matanya kembang dan besar. nanti malam saya download gambar.  yang bermata kecil kebarangkalian untuk sangkut kat sotong kurang sikit. twist saya kurang berkenan sebab nak tercabut tangan dibuatnya. kecuali kalau jumpa "kandang" sotong.
Banner Bersih Sungai

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Musim sotong
« Reply #7 on: May 11, 2006, 05:16:57 PM »
:lol: yeehhhh yehhhh ni yg seronok ni....kenapa sotong kita tak bagak bagak macam kat laut `org putih` tu..... :lol:
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #8 on: May 11, 2006, 07:34:48 PM »
Omputeh tak reti makan sotong.  Dia orang takut tengok.  jadi tangkap buat umpan je.  lepas tu kat sana memancing adalah satu hobi.  yang kecil dilepaskan balik.  kalau tak baligh lagi jika di ambil juga nanti kena saman. kat sini mana ada penguatkuasaan.  yang baru nak tumbuh gigi susu pun kena sapu.  habis tu cam mana ?
Banner Bersih Sungai

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #9 on: May 12, 2006, 11:45:41 AM »


Aku rasa ramai yang dah tau.  tapi biar le juga aku kongsi info ni ni jenis candat umpan yang aku kata tu.  mata dia lebih besar.  bagus nya sotong lebih mudah sangkut.  

Nak pakai mudah je.  cucuk ikan seekor dari ekor keluar kat kepala.  setengah orang suka potong ekor ikan tu.  tapi aku belasah je.  lepas tu guna pin yang besar utk menyambungkan ia dgn tali kail.  biar je dalam air.  lepas beberapa minit rembat tali dengan kuat.  kalau ada sotong sangkut akan rasa berat semacam.  jadi tarik le terus jangan kasi tali longgar.
Banner Bersih Sungai

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Musim sotong
« Reply #10 on: May 13, 2006, 02:03:12 AM »
:lol: :shock:  bang pancing  ada ke takat ni pemancing kita dapat sotong sebesar ni..... perghhhhh nagissss... :shock:
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #11 on: May 13, 2006, 06:21:05 AM »
Kalu beso tu aku sendiri takut nak makan.  silap2 dia yang makan kita :)
Banner Bersih Sungai

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Musim sotong
« Reply #12 on: May 13, 2006, 10:19:19 AM »
:shock: heee heee bang pancing tu belum besar lagi.....ptg ni gi mancing...ke :shock:
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #13 on: May 13, 2006, 06:29:06 PM »
Sekarang ni kena kurang kan aktiviti memancing sehingga hujung bulan 6 nanti.  sebabnya orang rumah dah DUE.  Kalu pergi pun dekat2 je. kira utk basahkan tali je.
Banner Bersih Sungai

Offline serangge

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #14 on: May 15, 2006, 08:22:17 AM »
Quote from: "beliakmata"
:lol: :shock:  bang pancing  ada ke takat ni pemancing kita dapat sotong sebesar ni..... perghhhhh nagissss... :shock:



sotong tu kalau tak silap dalam dokumentary... dipanggil red devil.. memang mencederakan para penyelam... info - astro channel 50
[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Musim sotong
« Reply #15 on: May 17, 2006, 01:41:32 AM »
Quote from: "pancing"
Sekarang ni kena kurang kan aktiviti memancing sehingga hujung bulan 6 nanti.  sebabnya orang rumah dah DUE.  Kalu pergi pun dekat2 je. kira utk basahkan tali je.


 :) ohhhhooo....gitu.....umah kat pantai tak pa....syabas  :)
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Musim sotong
« Reply #16 on: May 17, 2006, 01:44:40 AM »
:(  ......itu nama ka red devil
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #17 on: May 17, 2006, 06:04:56 AM »
Ni url dari national geographic.

http://news.nationalgeographic.com/news/2003/07/0718_030718_jumbosquid.html

dan yang ni pula cerita memancing Humboldt (red devil).  tengok umpan yang digunakan.  tak ngeri namanya.

http://www.tackletour.com/reviewsquidfishing.html

kalu macam ni punya tangkapan baru puas hati :)
Banner Bersih Sungai

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Musim sotong
« Reply #18 on: May 18, 2006, 04:08:08 PM »
askum bang tanbah sikit boleh hehehehe :D
kat laut luar kuala pahang pekan pahang pun ada sotong huhuhuhu :o
cuti hari buruh teman blk pekan gi candat sotong banyak gak dapat hihihihi :)
siap boleh layan tenggiri lagi hohoohoho :lol:

Offline poomie2000

  • Siakap
  • *
  • Posts: 52
Musim sotong
« Reply #19 on: May 18, 2006, 07:26:34 PM »
e ehhhh.. abang volvos pun dah masuk sini hehehhehhe

tunjuk ler sikit sotong 60kg, tenggiri, marlin tue.. bagi meriah dgn gambar2... hihihihihi
uru yahya guru yahya guru yahya..


Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Musim sotong
« Reply #20 on: May 19, 2006, 04:32:55 PM »
saje jer poomie2000 boleh tambah teman2 seperjuangan hehehehe :D

ni teman candat sotong kat batu jelai kuala pahang
tekong dgn sotong nya


mbr dgn sotong nya


teman dgn tenggiri 4.2kg pertama umpan sotong hidup


mbr dgn layaran 15kg


mbr dgn pari pasir 11kg


3 mbr dok tahan satu lagi pari


larian terakhir sang pari....tuussssss



itu lah serba sedikit racun laut kuala pahang hohohoho :lol:

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #21 on: May 20, 2006, 07:01:34 AM »
Tenggiri tu dah molek doh.  Tapi sayang tengok layaran tu.  Rasanya lagi sesuai kalau dapat dilepaskan semula.  bukannya sedap pun. itu yang susah kalau pakai umpan hidup,  selalunya ikan akan telan habis.  nak lepas kan balik pun tak boleh.
Banner Bersih Sungai

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Musim sotong
« Reply #22 on: May 24, 2006, 10:03:14 AM »
tu lah bang pancing hehehehehe :D
kita dok layan tenggiri dia gi belasah nak buat mcm huhuhuhu :o
tapi lepas gambar kami cuba lepaskan potong je perambut tuuuu :lol:
alhamdulillah dapat diselamatkan lega rasa nya hihihihi :)
sedaya upaya kami cuba hohohoho :D

Offline Tok Li

  • Bilis
  • *
  • Posts: 7
Bila Musim Baik Candat Sotong di Tok Bali/Besut
« Reply #23 on: March 26, 2007, 11:51:41 AM »
Kalau ambo nak bawa satu famili 5 orang mencandat sotong (semua anak2 dah remaja) di kawasan Tok Bali atau Besut, bulan berapa yang bagus?  Berapa kos yang biasa2 sewa satu bot? Katakan 6ptg ke 6pagi?

Tak pernah lagi mencandat sotong. Hanya tengok dalam gambar je. Kalau nak tanya package hotel, ada tapi mahal sangat.

Harap member2 pancing.net boleh bagi klu-klu, agar ambo dapat mencuba. Kat KL/PJ , susah nak mencandat lo..Lain pula yang dapat!

TQ

Tok Li
PJaya
ezeki dari Allah.. Kita hanya usaha

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Musim sotong
« Reply #24 on: March 27, 2007, 10:46:54 AM »
Tok Bali, Besut saya tak boleh nak tolong.  tapi kalau tak salah ada juga ahli pancing.net dari kawasan sana.

tapi sekarang ni sewa bot memang mahal,  terutamanya tekong2 yang tersohor.  kat kerteh/paka ni pun harga dah jauh berbeza. 24jam = rm800 tak lari.  kalau satu malam,  paling kurang rm450.  tu sebab saya suka pergi dgn bot fiber je.  jimat budget. nak kata jimat pun tak juga. sekali pergi tak kurang rm50 utk duit minyak.  tu kira 5-6jam trip je. pergi dgn bot besar ni ada kelebihannya,  senang nak betulkan urat2 :)  kalau bawa anak2 elok lah cari bot besar.  selesa sikit.  pastikan life jacket ada.  beringat sebelum terkena.
Banner Bersih Sungai

Offline pak aji

  • Bilis
  • *
  • Posts: 2
    • Email
Re: Musim sotong
« Reply #25 on: October 01, 2013, 12:56:48 PM »
mane nk dapat jig sotong brand siam punya? yg mcm plug tu... help2...

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2063
  • Gender: Male
    • Email
Re: Musim sotong
« Reply #26 on: October 01, 2013, 02:08:43 PM »
kat tempat lain sy tak tau la.  tp kalau area pantai timur ni mmg tak susah nak cari.

pandangan sy mana2 pun ok.  cuma kita kena simpan paling kurang 2 saiz dan 2 warna.  kena ada yg kecil dan yang besar.  lepas tu kena ada beberapa warna,  selalunya merah dan hijau.  sotong ni ikut mood dia juga.  kadang2 suka umpan bersaiz kecil, guna yg besar langsung tak disentuhnya.  warna pun begitu juga. jadi kena experiment dulu.
Banner Bersih Sungai

Offline Pak Syed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 778
  • Gender: Male
  • Boleh je call 012-2148135
Re: Musim sotong
« Reply #27 on: March 14, 2014, 04:16:11 PM »
musim sotong dh tiba, jom reramai kita pergi kaut!!!!
Mengai tu mengai jugak no, bab solat tu kena jaga tau. kalau hangpa tak ngaji hangpa ceroi

Offline Zass

  • Marlin
  • *
  • Posts: 943
Re: Musim sotong
« Reply #28 on: April 01, 2014, 12:28:53 PM »
musim sotong dh tiba, jom reramai kita pergi kaut!!!!
JOM JOM....bila nak g OPERASI MENYOTONG lg ni.. :-* :-*

Sotong XXXL atas tong coleman...

Offline arol de pirate

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3894
  • Gender: Male
    • Email
Re: Musim sotong
« Reply #29 on: April 01, 2014, 12:42:00 PM »
uih...sodap ehhhh.....em dlu pernah candat kat area kemaman-terengganu(lokasi tak ingat sebab orang bawakkan) atas jeti...time tu tak ramai orang...so sonok dok candat....kenangan lama....
nk g mancing ajak la sy...kol or sms pun leh...
017-3481942