Author Topic: Menyelam...Tembak Ikan!!!  (Read 52721 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Menyelam...Tembak Ikan!!!
« on: April 16, 2010, 10:12:20 AM »
Akum...semua warga P.net..
Ada tak otai-otai yang terer bab-bab ni...atau suka menyelam dan tembak ikan ni??
Tempat dekat ngan area KL..atau kat mana2 la...yang boleh buat aktiviti ni...
Boleh kita wat komplot trip nembak ikan ni...terutamanya..tembak ikan mcm tengas. sebarau dan kelah..
(kalau kita mancing asyik kumpau je...or ikan ada tak mau makan kat tempat tu..)
Lama dah tak nembak ikan...oooo....
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline Rizal JJ

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 6886
  • Gender: Male
  • Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #1 on: April 16, 2010, 11:13:56 AM »
Akum...semua warga P.net..
Ada tak otai-otai yang terer bab-bab ni...atau suka menyelam dan tembak ikan ni??
Tempat dekat ngan area KL..atau kat mana2 la...yang boleh buat aktiviti ni...
Boleh kita wat komplot trip nembak ikan ni...terutamanya..tembak ikan mcm tengas. sebarau dan kelah..
(kalau kita mancing asyik kumpau je...or ikan ada tak mau makan kat tempat tu..)
Lama dah tak nembak ikan...oooo....

haaa....haaa...
tn mad...kita nak tembak ikan pakai apa.... ::)  ::) ::)
pakai m-16......revolver....styer.... ;D  ;D
JURI JEMPUTAN

Offline brader yon

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1146
  • Gender: Male
  • fishing is great....till my wife is calling....
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #2 on: April 16, 2010, 11:21:33 AM »
sebenarnya aktiviti menembak ikan ni jika menggunakan pistol yang dibuat sendiri apatah lagi yang seakan-akan pistol sebenar adalah menyalahi undang-undang.....saya dulu pun biasa menembak ikan (time sekola) tetapi hanya menggunakan batang pen yang dimasukkan besi payung dan di ikat hujungnya dengan getah lastik ja.....jadi mudah nak dilupuskan.penggunaan pistol juga merbahaya jika besi payung boleh keluar terus dari laras tanpa stopper (ada kawan pernah tertembak kaki member sendiri dulu).....berhati-hati semasa menjalankan aktiviti sebegini... ;)
from perlis.....bedong....baling with love...

Offline Rizal JJ

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 6886
  • Gender: Male
  • Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #3 on: April 16, 2010, 11:24:57 AM »
sebenarnya aktiviti menembak ikan ni jika menggunakan pistol yang dibuat sendiri apatah lagi yang seakan-akan pistol sebenar adalah menyalahi undang-undang.....saya dulu pun biasa menembak ikan (time sekola) tetapi hanya menggunakan batang pen yang dimasukkan besi payung dan di ikat hujungnya dengan getah lastik ja.....jadi mudah nak dilupuskan.penggunaan pistol juga merbahaya jika besi payung boleh keluar terus dari laras tanpa stopper (ada kawan pernah tertembak kaki member sendiri dulu).....berhati-hati semasa menjalankan aktiviti sebegini... ;)

tima kasih bro yon...
sajer jer usik tn mad tu...
lgpun tn mad kita ni mmg pakar pasal senjata (uniform kaler ijau).. ;D  ;D
JURI JEMPUTAN

Offline brader yon

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1146
  • Gender: Male
  • fishing is great....till my wife is calling....
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #4 on: April 16, 2010, 11:25:47 AM »
 ;D ;D ;D ;D
from perlis.....bedong....baling with love...

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #5 on: April 16, 2010, 01:17:05 PM »
salam......pistol tiruk ada ke...???

klau takde...buat je mcm brader yon nya stail.....lg selamat...

den nya pistol buat dari fiber glass.....trigger, stopper suma cukup....

kira aspek keselamatan memang den utamakan....

tapi sygnya kono rampas kek endau rompin pertamo kali den g sano 5 tahun lopeh....


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #6 on: April 16, 2010, 02:32:28 PM »
Ingatkan nak menyelam di laut..he he he...


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline Rizal JJ

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 6886
  • Gender: Male
  • Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #7 on: April 16, 2010, 02:42:00 PM »
salam......pistol tiruk ada ke...???
klau takde...buat je mcm brader yon nya stail.....lg selamat...
den nya pistol buat dari fiber glass.....trigger, stopper suma cukup....
kira aspek keselamatan memang den utamakan....
tapi sygnya kono rampas kek endau rompin pertamo kali den g sano 5 tahun lopeh....

lain kali jgn selitkan pistol tu kat pinggang cam coboy tu.... ;D  ;D


JURI JEMPUTAN

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #8 on: April 16, 2010, 05:57:57 PM »
lain kali jgn selitkan pistol tu kat pinggang cam coboy tu.... ;D  ;D

tak..den kono time tgh leka tiruk.....

tak sodar renjer dtg........(asal nya dorang dtg utk melawat je..pastikan keselamatan pengunjung)


Offline kunang_kunang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1283
  • Gender: Male
  • "ku masih tercari-cari......."
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #9 on: April 16, 2010, 06:15:36 PM »
tapi kalo tembak ikan , dpt sikit jer...kena tangkap pon x berbaloi..

baik bom jer trus, lepas tu sauk jer...puas ati...kalo renjer dtg pon bole bagi seguni kat dia...
"bersyukur lah pada apa yg ader......"

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #10 on: April 16, 2010, 06:24:57 PM »
"bersyukur lah pada apa yg ader......"

hehehehe.......


Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #11 on: April 16, 2010, 06:31:39 PM »
gn tombak la  baru careee..baru mcm org zaman batu..hahahah

Offline brader yon

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1146
  • Gender: Male
  • fishing is great....till my wife is calling....
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #12 on: April 16, 2010, 06:42:05 PM »
gn tombak la  baru careee..baru mcm org zaman batu..hahahah

haaa...elok....cawat daun jgn lupa ;D
from perlis.....bedong....baling with love...

Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #13 on: April 16, 2010, 08:02:15 PM »
Ha..ha...memang salah kot...pistol tembak ikan ni buat sendiri..
memang merbahaya sket...sebab tu..langkah keselamatan amat dititik beratkan..
saya sungai pun pernah nembak, laut pun pernah..kat Pulau Jarak lagi...(tapi x sesuai sebab ikan besar sgt)
tak tembus ikan...
kalau nak nembak ni kena sembunyi2 sket...tapi hasilnya lagi..marbellous...terutamanya tembak waktu mlm..
Nak lepas gian ..lama tak nembak ikan...
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline brader yon

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1146
  • Gender: Male
  • fishing is great....till my wife is calling....
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #14 on: April 16, 2010, 08:18:38 PM »
takut ular sawa rendam la bang..... ;D ;D ;D
from perlis.....bedong....baling with love...

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #15 on: April 16, 2010, 08:20:15 PM »
Ha..ha...memang salah kot...pistol tembak ikan ni buat sendiri..
memang merbahaya sket...sebab tu..langkah keselamatan amat dititik beratkan..
saya sungai pun pernah nembak, laut pun pernah..kat Pulau Jarak lagi...(tapi x sesuai sebab ikan besar sgt)
tak tembus ikan...
kalau nak nembak ni kena sembunyi2 sket...tapi hasilnya lagi..marbellous...terutamanya tembak waktu mlm..
Nak lepas gian ..lama tak nembak ikan...
nembak kt btg kali nk x????

Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #16 on: April 16, 2010, 08:34:46 PM »
Tuan Rizal P2: sound interesting,...o.k.boleh je..janji air jernih...mancing..mancing gak..
menyelam aktiviti sampingan je..la...kalau bulan 5 o.k kot...sbb sekrang tengah fokus nak final exam...
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline santap

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
  • Hidup Ibarat Roda
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #17 on: April 16, 2010, 09:06:20 PM »
ka area jenderam hilir pun ada gak. baru pi menembak 2 ari lepas.
hasilnya alhamdulillah.
mengai jangan x mengai

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #18 on: April 17, 2010, 09:26:42 AM »
Tuan Rizal P2: sound interesting,...o.k.boleh je..janji air jernih...mancing..mancing gak..
menyelam aktiviti sampingan je..la...kalau bulan 5 o.k kot...sbb sekrang tengah fokus nak final exam...
okeh tuan ape2 hal blnm 5 nnt kita bincang  :D

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #19 on: April 17, 2010, 10:29:16 AM »
ka area jenderam hilir pun ada gak. baru pi menembak 2 ari lepas.
hasilnya alhamdulillah.

jenderam hilir kat belah mana...???


Offline Joe

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4681
  • Gender: Male
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #20 on: April 17, 2010, 11:24:18 AM »
Dulu2 ada belajar buat panah nih...pakai batang besi tayar motor @ beskal...kena ketuk leper hujung jadikan "spear"....getah tiub basikal digunakan sebagai pelancar...

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #21 on: April 17, 2010, 12:11:16 PM »
ka area jenderam hilir pun ada gak. baru pi menembak 2 ari lepas.
hasilnya alhamdulillah.

poyo la hang... dari bulan lepas janji nak kol aku... tup tup pi sorang sorang...

"adik abang betul la"

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #22 on: April 17, 2010, 12:38:37 PM »
den setuju...santap poyo....'abang dik...'


Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #23 on: April 17, 2010, 12:49:33 PM »
kwn pun nk join jgk  ;D ;D ;D
kwn masih ada 1 senapang ikan
nk kena servis n repair skit la  ;D ;
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #24 on: April 17, 2010, 12:50:44 PM »
mantap...

kayu ke....???

buat pkai fiber la.....lg tahan lasak...


Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #25 on: April 17, 2010, 12:55:33 PM »
a'ah kayu tp teras kayu la
keras gilerrrr
dulu tk de lg tukang yg nk buat guna fiber
tuan cd blh buat ke?
blh kwn tempah 1  ;D ;D ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #26 on: April 17, 2010, 12:57:31 PM »
a'ah kayu tp teras kayu la
keras gilerrrr
dulu tk de lg tukang yg nk buat guna fiber
tuan cd blh buat ke?
blh kwn tempah 1  ;D ;D ;D ;D ;D

den memang bole buat.....tapi takde msa....

nak senang....g kedai buat fiber....tak kiral aketa ke samapan...

suruh dorang buat layer fiber 10 lapis.......agak2 besar kertas lukisan tu saiz dia...

dah kering nanti...amik je la.....

potong kat umah.....tp kena ada gergaji letrik....klau tgn kalu.......lebammmmm..


Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #27 on: April 17, 2010, 01:04:13 PM »
blh kwn try buat ni
member kwn ada bengkel kreta
byk nmpk fiber kt dlm tin2 kt bengkel member tu
boleh buat projek haram ni  ;D ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #28 on: April 17, 2010, 01:17:21 PM »
blh kwn try buat ni
member kwn ada bengkel kreta
byk nmpk fiber kt dlm tin2 kt bengkel member tu
boleh buat projek haram ni  ;D ;D ;D ;D

bole sesangat tu....dia fiber yg keping2 tu....mcm kain dalm gulung....

bancuh resin + hardener 5 : 1

pastu cari lapik yg rata..seloknya plat besi...


Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Menyelam...Tembak Ikan!!!
« Reply #29 on: April 17, 2010, 01:21:13 PM »
blh kwn try buat ni
member kwn ada bengkel kreta
byk nmpk fiber kt dlm tin2 kt bengkel member tu
boleh buat projek haram ni  ;D ;D ;D ;D

bole sesangat tu....dia fiber yg keping2 tu....mcm kain dalm gulung....

bancuh resin + hardener 5 : 1

pastu cari lapik yg rata..seloknya plat besi...
TQ bro
nanti kwn try buat la
wa caya sama lu....... ;D ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)