Pancing.Net
April 24, 2014, 02:26:11 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Mersuji(Marlin), Layaran..apa nak buat bila kena pancing? simpan atau lepas  (Read 5771 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« on: May 01, 2010, 02:20:21 PM »

Kawe saja nak mintak pendapat kengkawan tentang tajuk di atas...kawe tak pernah pun kena ikan mersuji lagi, tapi kalau layaran tu pernah sekali tak sengaja masa layan tenggiri kat tuas Yan, Kedah tupun nasib baik putus...jadi apakah langkah yang terbaik bila kail hookup ikan di atas yang merupakan spesies di bawah lindungan (protected species)..
1. layan sampai dia lemah, pastu naik atas bot, ambik gambar, pastu lepas balik
2. layan sampai dia lembik, pastu naik atas bot, ambik gambar, campak dalam tong ikan (alasan ikan "mahal" la, susah nak dapat, ikan lain x dapat lagi....kikiki) Bila balik boleh potong dan kongsi sesama kengkawan...

Untuk pengetahuan kengkawan, ikan ni kat pasar pun tak de nilai, isinya biasanya nelayan buat keropok sebagaimana yang jadi di Rompin 4-5 tahun lepas sehinggalah Pertandingan Royal BillFish Pahang dijalankan, barulah ikan spesis ini terpelihara sedikit, biarpun masih ada tuaian secara haram berlaku... Sad

Sekarang ini spesis di atas agak sukar untuk dipancing diperairan Mersing, Pemanggil, Aur dan Sedili....kalau dapat hook up...rezekilah tu...cuma nak bawak balik ker nak dilepaskan...

Apa pandangan dan pendapatan tuan-tuan yang lebih tinggi dari saya... Grin
Logged
Pancing.Net
« on: May 01, 2010, 02:20:21 PM »

 Logged
brader yon
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1146


fishing is great....till my wife is calling....


« Reply #1 on: May 01, 2010, 02:27:09 PM »

walupun aku tak penah mancing layaran ni tapi nak juga bg pendapat.....
aku ambil pilihan no.1 pasal dah pernah skali makan kat kedai makan kari kepala layaran ni, langsung tak boleh blah............
kalau ambik ikan ni tapi tak sedap dimakan buat apa...........
Logged

from perlis.....bedong....baling with love...
Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« Reply #2 on: May 01, 2010, 02:34:00 PM »

Akupun tak pernah rasa..kawan aku ade offer isi marlin yang di pancen kat Perairan Pemanggil...aku tak ambik ...baik lagi isi Haruan Tasik masak kari...tupun dia dah nyesal bawak naik ikan marlin tu (dalam 48kilo)....siap antar gambar kat Majalah pancing tapi kena reject pasal ianya menjadi satu kesalahan pada akta perikanan.. Grin
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #3 on: May 02, 2010, 04:06:26 PM »

salam semua...
ni pandangan peribadi kwn lah yek...
kalu tu pertama kali hook up boleh saja layan sampai tepi bot...
dah bawak naik atas bot bergambar sakan pastikan sebelum lepas di bagi CPR dulu...
pastikan ikan itu bernyawa dan segar agar tidak akan mati nanti...

tapi kalu dah mmg tak mau melayan just tegang kan drag tahan kuat2 biar tali perambut tu putus je lah...
atau pun bawak sampai tepi bot pastikan bernyawa baru potong kan tali tu...

ikan ini tiada nilai pasaran dan isi nya tawar seperti diberi tau oleh tekong lah...
team kwn mmg dah amalkan tangkap bergambar dan lepas je...
pastikan dia bernyawa lah...pegang paruh ditepi bot yg bergerak dgn cara ini ikan tu akan dpt bernafas seperti sedia kala lah...

jadi kalu sape yg belum pernah dpt tak jadi kesalahan untuk bawak naik atas bot tapi perlu dilepaskan semula selepas sesi bergambar lah...
ni pandangan peribadi kwn lah...
tapi terpulang pada individu itu sendiri...
selamat memancen... Grin
Logged

SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #4 on: May 06, 2010, 03:16:33 PM »

takkan nak bwk balik kot..bukannya sedap pun..lagi pun..kalu tak silap..species yg dilindungi...

Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
Maxx Peacock
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2176

SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!


« Reply #5 on: May 06, 2010, 03:26:18 PM »

Salam...
Saya setuju dengan semua pendapat yg di atas...
setau saya ikan ni ialah ikan yg di bawah perlindungan. salah kalo kita membunuh dan bawak balik
walaupon ikan ni terkenal sebagai ikan game fish cukup la hanya sekadar untuk bergambar sebagai kenangan je.
kemudian di lepas kan balik
lagi pon isi nya bukan sedap utk dimakan dan tiada pemintaan tinggi berbanding ikan lain.

kesimpulanya: kalo kumpau sekali pon tak perlu bawak balik ikan tu..cukup sekadar utk bergambar

cc: Lembaga Kemajuan Perikanan Malaysia
Logged

ilhamasong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2876


017-777-3677 Lanun Johor


« Reply #6 on: May 06, 2010, 03:37:58 PM »

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati Grin
Logged

Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #7 on: May 06, 2010, 04:13:01 PM »

kalu saya nak bwk balik..kasi awet..sangkut kat dinding rumah leh tak...kuikuiikuiii...preeennnggggg...
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13442


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #8 on: May 06, 2010, 07:08:21 PM »

kalu saya nak bwk balik..kasi awet..sangkut kat dinding rumah leh tak...kuikuiikuiii...preeennnggggg...

yg ni den stuju...........sampai bebilo pun ia kekal kek situ.........hehehe

p/s : takpun awet kasi jd bantal poluk........Roll Eyes
Logged


Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« Reply #9 on: May 07, 2010, 09:19:00 AM »

Trima kasih atas pandangan kengkawan semua...yelah...macam setengah pendapat ..bila dapat ikan layaran tuh....Lesen memancing kelas E...tapi bila dapat Marlin/Mersuji...pergh...lesen kelas Penuh memancing tuh...tu yang buat teruja bila dapat ikan tuh...kena lak pakai tali 20-30lbs, layan sampai 1-2 jam (kira sampai ikan lembik le) tu yang jadi masaalah bile nak lepas kembali samada dia akan mati (kalau silap teknik) menyebabkan ada yang memberi alasan untuk terus menaikkan ke dalam tong ikan...pastu Kepala boleh buat bukti awet, pastu lekat kat dinding macam pemancing pro kat ostrolia ngan US selalu buat. kang kalau gambar jer kang jadi bahan kutuk kengkawan lak...biase le..ikan orang, gambar kita kikiki...

Tapi apa yang saya kesalkan kes yang pernah terjadi di Yan kedah, pemancing  dapat sekor layaran kat tuas, balik darat potong kecik sebab bawak keta kancil jer, last-last, kepala campak tepi pantai sebab tak muat.. tupun ada member dia tak nak..nelayan ngan tekong kat sana geleng kepala jer...termasuk lah saya... Angry

Apakah patut kita layan ikan tu habis-habisan bila hook up atau kita putuskan tali jer untuk menjamin kesinambungannyer..?
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13442


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #10 on: May 07, 2010, 09:50:50 AM »

kalau putuskan tali....tak beri kesan ke pd ikan.... tuan toki...??
Logged


Toki
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 589



Email
« Reply #11 on: May 07, 2010, 02:00:42 PM »

Setau saya, kalau kita menggunakan hook jenis carbon, ianya akan hancur setelah terendam didalam air masin untuk seberapa ketika, jadi line yang sangkut kat kail itu akan terlepas secara otomatik, kecualilah kalau kita menggunakan hook jenis stainless steel, kemungkinan untuk matakail hancur amat tipis, tu yang selalu jumpa matakail dalam mulut atau perut ikan kat pasar, semua jenis steel yang jelas menguatkan teori saya sendiri mengenai penggunaan matakail mesra alam. Bolehkata matakail dari karbon yang saya pakai tu terpaksa dibuang setelah balik trip walaupun dibasuh gan air tawar, ia tetap karat menyebabkan hook point senang patah...mau tak mau terpaksa dibuang...mahal gak tu tapi hook up rate memang marbeles.

Psst...jangan cita kat orang, kalau jumpe matakail dalam perut ikan boleh buat penarik ikan kata orang dulu-dulu (lebih-lebih lagi kalau masa kita makan termasuk dalam mulut kita (jangan telan lak)...tapi ini bidaah...jangan ikut tau....hehehe
Logged
Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #12 on: May 07, 2010, 02:09:46 PM »

Lepas balik ler bagus...
Logged
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #13 on: May 07, 2010, 02:35:10 PM »

ni men tepok amai2 ni...kiki...:-)

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati Grin
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13442


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #14 on: May 07, 2010, 02:42:56 PM »

tenkiu tuan toki.......info yg menarik.....

p/s : hhhmmmm..rugi den buang mato kail dlm perut ikan dulu...........hehee
Logged


Maxx Peacock
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2176

SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!


« Reply #15 on: May 07, 2010, 02:51:28 PM »

apa problem bro...dah biasa makan mersuji ke...prengggggggggggggggggggg Grin

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati Grin
Logged

ilhamasong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2876


017-777-3677 Lanun Johor


« Reply #16 on: May 07, 2010, 03:14:36 PM »

apa problem bro...dah biasa makan mersuji ke...prengggggggggggggggggggg Grin

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati Grin

selalu gak makan masa muda2 dulu  ... pok amai2 pun bole jugak hehehhe  Grin
Logged

Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #17 on: May 07, 2010, 04:07:18 PM »

ikan tu sedap masak ape bro...?

c.c. tekong bangmat dan abg rambooo...preng...

apa problem bro...dah biasa makan mersuji ke...prengggggggggggggggggggg Grin

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati Grin

selalu gak makan masa muda2 dulu  ... pok amai2 pun bole jugak hehehhe  Grin
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
ilhamasong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2876


017-777-3677 Lanun Johor


« Reply #18 on: May 07, 2010, 04:23:35 PM »

tepuk la hati.... sakit hati ke sukahati ..hahahahaha prenggggggggg



cc: jabatan maritim / jabatan perikanan
Logged

Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #19 on: May 07, 2010, 04:26:01 PM »

kuikuiikuiii... Grin...preng.....

tepuk la hati.... sakit hati ke sukahati ..hahahahaha prenggggggggg



cc: jabatan maritim / jabatan perikanan
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4111


0134261004


Email
« Reply #20 on: May 07, 2010, 04:27:12 PM »

layaran seda. rs cm ayam..goreng ngan kuyit pun okeh..  Grin
Logged

SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #21 on: May 07, 2010, 04:29:17 PM »

slice..goreng tepung...huhu...:-)

c.c. restoren jepun subang parade
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4111


0134261004


Email
« Reply #22 on: May 07, 2010, 04:30:51 PM »

tp x leh makan selalu byk mekuri..nnt jd tarminator...  Grin
Logged

ilhamasong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2876


017-777-3677 Lanun Johor


« Reply #23 on: May 07, 2010, 04:30:58 PM »

tuan slimer jgn marah ek.... hehehhe tapi sebenarnya specis nie CNR aje la tul tak tuan ... rasanya semua setuju kot... tapi kalau dah ikan tu arwah atau kita pun x sangka kat perairan tu ada specis ni nak buat camana kita pun x target ikan tu pun ...hehehehe  
Logged

Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13442


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #24 on: May 07, 2010, 04:32:32 PM »

wah.....sumo main cc je ni............bahayo nie......hahahaha....

cc : Jabatan Parit dan Tali Air
Logged


rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4111


0134261004


Email
« Reply #25 on: May 07, 2010, 04:34:41 PM »

wah.....sumo main cc je ni............bahayo nie......hahahaha....

cc : Jabatan Parit dan Tali Air
huishhh...dapat layaran lepas kat dalam parit best gak tuh prenggggggggggggggg  Grin
Logged

SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #26 on: May 07, 2010, 04:39:42 PM »

errr..takyah la ber-tuan2 dgn teman yeee.....org kata..mmg la prektise nye cnr...tapi teman pun tak penah dpt ikan ni...kiki...

papepun...cnr ke..cneat ke...teman tak ambik pedulik la...:-)

tuan slimer jgn marah ek.... hehehhe tapi sebenarnya specis nie CNR aje la tul tak tuan ... rasanya semua setuju kot... tapi kalau dah ikan tu arwah atau kita pun x sangka kat perairan tu ada specis ni nak buat camana kita pun x target ikan tu pun ...hehehehe  
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #27 on: May 07, 2010, 04:43:19 PM »

kiki... Grin

c.c. pusat keroke greenbox sri petaling...

wah.....sumo main cc je ni............bahayo nie......hahahaha....

cc : Jabatan Parit dan Tali Air
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #28 on: May 07, 2010, 04:44:00 PM »

sedap sangat ker daging ikan nie...
bukan aper kalo dging dia x sedap den raso kalau dapat cpt2 ambik gampo n lepaskan balik..
bt berat boot kete jer kalo bawak balik..
last2 bini x nak masak ikan tu sb isi x sedap...
ini pandangan den jer.. Grin Grin
Logged

ilhamasong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2876


017-777-3677 Lanun Johor


« Reply #29 on: May 07, 2010, 04:45:48 PM »

cneat tu catch n eat ye hehehhe xpe la tapi kalau ikan tu dah arwah ..pada kawan la kalau ada $$$ lebih awet kan aje... pas tu buat koleksi tampal kat dinding atau bilik khas untuk pancing kat umah kita  Grin
Logged

Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal