Author Topic: Mersuji(Marlin), Layaran..apa nak buat bila kena pancing? simpan atau lepas  (Read 8420 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Toki

  • Marlin
  • *
  • Posts: 589
  • Gender: Male
    • Email
Kawe saja nak mintak pendapat kengkawan tentang tajuk di atas...kawe tak pernah pun kena ikan mersuji lagi, tapi kalau layaran tu pernah sekali tak sengaja masa layan tenggiri kat tuas Yan, Kedah tupun nasib baik putus...jadi apakah langkah yang terbaik bila kail hookup ikan di atas yang merupakan spesies di bawah lindungan (protected species)..
1. layan sampai dia lemah, pastu naik atas bot, ambik gambar, pastu lepas balik
2. layan sampai dia lembik, pastu naik atas bot, ambik gambar, campak dalam tong ikan (alasan ikan "mahal" la, susah nak dapat, ikan lain x dapat lagi....kikiki) Bila balik boleh potong dan kongsi sesama kengkawan...

Untuk pengetahuan kengkawan, ikan ni kat pasar pun tak de nilai, isinya biasanya nelayan buat keropok sebagaimana yang jadi di Rompin 4-5 tahun lepas sehinggalah Pertandingan Royal BillFish Pahang dijalankan, barulah ikan spesis ini terpelihara sedikit, biarpun masih ada tuaian secara haram berlaku... :(

Sekarang ini spesis di atas agak sukar untuk dipancing diperairan Mersing, Pemanggil, Aur dan Sedili....kalau dapat hook up...rezekilah tu...cuma nak bawak balik ker nak dilepaskan...

Apa pandangan dan pendapatan tuan-tuan yang lebih tinggi dari saya... ;D

Offline brader yon

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1146
  • Gender: Male
  • fishing is great....till my wife is calling....
walupun aku tak penah mancing layaran ni tapi nak juga bg pendapat.....
aku ambil pilihan no.1 pasal dah pernah skali makan kat kedai makan kari kepala layaran ni, langsung tak boleh blah............
kalau ambik ikan ni tapi tak sedap dimakan buat apa...........
from perlis.....bedong....baling with love...

Offline Toki

  • Marlin
  • *
  • Posts: 589
  • Gender: Male
    • Email
Akupun tak pernah rasa..kawan aku ade offer isi marlin yang di pancen kat Perairan Pemanggil...aku tak ambik ...baik lagi isi Haruan Tasik masak kari...tupun dia dah nyesal bawak naik ikan marlin tu (dalam 48kilo)....siap antar gambar kat Majalah pancing tapi kena reject pasal ianya menjadi satu kesalahan pada akta perikanan.. ;D

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
salam semua...
ni pandangan peribadi kwn lah yek...
kalu tu pertama kali hook up boleh saja layan sampai tepi bot...
dah bawak naik atas bot bergambar sakan pastikan sebelum lepas di bagi CPR dulu...
pastikan ikan itu bernyawa dan segar agar tidak akan mati nanti...

tapi kalu dah mmg tak mau melayan just tegang kan drag tahan kuat2 biar tali perambut tu putus je lah...
atau pun bawak sampai tepi bot pastikan bernyawa baru potong kan tali tu...

ikan ini tiada nilai pasaran dan isi nya tawar seperti diberi tau oleh tekong lah...
team kwn mmg dah amalkan tangkap bergambar dan lepas je...
pastikan dia bernyawa lah...pegang paruh ditepi bot yg bergerak dgn cara ini ikan tu akan dpt bernafas seperti sedia kala lah...

jadi kalu sape yg belum pernah dpt tak jadi kesalahan untuk bawak naik atas bot tapi perlu dilepaskan semula selepas sesi bergambar lah...
ni pandangan peribadi kwn lah...
tapi terpulang pada individu itu sendiri...
selamat memancen... ;D

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
takkan nak bwk balik kot..bukannya sedap pun..lagi pun..kalu tak silap..species yg dilindungi...

-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline Maxx Peacock

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2175
  • SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!
Salam...
Saya setuju dengan semua pendapat yg di atas...
setau saya ikan ni ialah ikan yg di bawah perlindungan. salah kalo kita membunuh dan bawak balik
walaupon ikan ni terkenal sebagai ikan game fish cukup la hanya sekadar untuk bergambar sebagai kenangan je.
kemudian di lepas kan balik
lagi pon isi nya bukan sedap utk dimakan dan tiada pemintaan tinggi berbanding ikan lain.

kesimpulanya: kalo kumpau sekali pon tak perlu bawak balik ikan tu..cukup sekadar utk bergambar

cc: Lembaga Kemajuan Perikanan Malaysia

Offline ilhamasong

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2881
  • Gender: Male
  • 017-777-3677 Lanun Johor
Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati ;D
Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
kalu saya nak bwk balik..kasi awet..sangkut kat dinding rumah leh tak...kuikuiikuiii...preeennnggggg...
-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
kalu saya nak bwk balik..kasi awet..sangkut kat dinding rumah leh tak...kuikuiikuiii...preeennnggggg...

yg ni den stuju...........sampai bebilo pun ia kekal kek situ.........hehehe

p/s : takpun awet kasi jd bantal poluk........::)


Offline Toki

  • Marlin
  • *
  • Posts: 589
  • Gender: Male
    • Email
Trima kasih atas pandangan kengkawan semua...yelah...macam setengah pendapat ..bila dapat ikan layaran tuh....Lesen memancing kelas E...tapi bila dapat Marlin/Mersuji...pergh...lesen kelas Penuh memancing tuh...tu yang buat teruja bila dapat ikan tuh...kena lak pakai tali 20-30lbs, layan sampai 1-2 jam (kira sampai ikan lembik le) tu yang jadi masaalah bile nak lepas kembali samada dia akan mati (kalau silap teknik) menyebabkan ada yang memberi alasan untuk terus menaikkan ke dalam tong ikan...pastu Kepala boleh buat bukti awet, pastu lekat kat dinding macam pemancing pro kat ostrolia ngan US selalu buat. kang kalau gambar jer kang jadi bahan kutuk kengkawan lak...biase le..ikan orang, gambar kita kikiki...

Tapi apa yang saya kesalkan kes yang pernah terjadi di Yan kedah, pemancing  dapat sekor layaran kat tuas, balik darat potong kecik sebab bawak keta kancil jer, last-last, kepala campak tepi pantai sebab tak muat.. tupun ada member dia tak nak..nelayan ngan tekong kat sana geleng kepala jer...termasuk lah saya... >:(

Apakah patut kita layan ikan tu habis-habisan bila hook up atau kita putuskan tali jer untuk menjamin kesinambungannyer..?

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
kalau putuskan tali....tak beri kesan ke pd ikan.... tuan toki...??


Offline Toki

  • Marlin
  • *
  • Posts: 589
  • Gender: Male
    • Email
Setau saya, kalau kita menggunakan hook jenis carbon, ianya akan hancur setelah terendam didalam air masin untuk seberapa ketika, jadi line yang sangkut kat kail itu akan terlepas secara otomatik, kecualilah kalau kita menggunakan hook jenis stainless steel, kemungkinan untuk matakail hancur amat tipis, tu yang selalu jumpa matakail dalam mulut atau perut ikan kat pasar, semua jenis steel yang jelas menguatkan teori saya sendiri mengenai penggunaan matakail mesra alam. Bolehkata matakail dari karbon yang saya pakai tu terpaksa dibuang setelah balik trip walaupun dibasuh gan air tawar, ia tetap karat menyebabkan hook point senang patah...mau tak mau terpaksa dibuang...mahal gak tu tapi hook up rate memang marbeles.

Psst...jangan cita kat orang, kalau jumpe matakail dalam perut ikan boleh buat penarik ikan kata orang dulu-dulu (lebih-lebih lagi kalau masa kita makan termasuk dalam mulut kita (jangan telan lak)...tapi ini bidaah...jangan ikut tau....hehehe

Offline Joe

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4681
  • Gender: Male
    • Email
Lepas balik ler bagus...

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
ni men tepok amai2 ni...kiki...:-)

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati ;D
-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
tenkiu tuan toki.......info yg menarik.....

p/s : hhhmmmm..rugi den buang mato kail dlm perut ikan dulu...........hehee


Offline Maxx Peacock

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2175
  • SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!
apa problem bro...dah biasa makan mersuji ke...prengggggggggggggggggggg ;D

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati ;D

Offline ilhamasong

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2881
  • Gender: Male
  • 017-777-3677 Lanun Johor
apa problem bro...dah biasa makan mersuji ke...prengggggggggggggggggggg ;D

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati ;D

selalu gak makan masa muda2 dulu  ... pok amai2 pun bole jugak hehehhe  ;D
Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
ikan tu sedap masak ape bro...?

c.c. tekong bangmat dan abg rambooo...preng...

apa problem bro...dah biasa makan mersuji ke...prengggggggggggggggggggg ;D

Sukahati ...tepuk dada...sakit dada...tepuk mulut...sakit mulut .... tepuk kepala .... sakit kepala ... Tepuk Hati ... sakit hati ke sukahati ;D

selalu gak makan masa muda2 dulu  ... pok amai2 pun bole jugak hehehhe  ;D
-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline ilhamasong

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2881
  • Gender: Male
  • 017-777-3677 Lanun Johor
tepuk la hati.... sakit hati ke sukahati ..hahahahaha prenggggggggg



cc: jabatan maritim / jabatan perikanan
Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
kuikuiikuiii... ;D...preng.....

tepuk la hati.... sakit hati ke sukahati ..hahahahaha prenggggggggg



cc: jabatan maritim / jabatan perikanan
-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
layaran seda. rs cm ayam..goreng ngan kuyit pun okeh..  ;D

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
slice..goreng tepung...huhu...:-)

c.c. restoren jepun subang parade
-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
tp x leh makan selalu byk mekuri..nnt jd tarminator...  ;D

Offline ilhamasong

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2881
  • Gender: Male
  • 017-777-3677 Lanun Johor
tuan slimer jgn marah ek.... hehehhe tapi sebenarnya specis nie CNR aje la tul tak tuan ... rasanya semua setuju kot... tapi kalau dah ikan tu arwah atau kita pun x sangka kat perairan tu ada specis ni nak buat camana kita pun x target ikan tu pun ...hehehehe  
Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
wah.....sumo main cc je ni............bahayo nie......hahahaha....

cc : Jabatan Parit dan Tali Air


Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
wah.....sumo main cc je ni............bahayo nie......hahahaha....

cc : Jabatan Parit dan Tali Air
huishhh...dapat layaran lepas kat dalam parit best gak tuh prenggggggggggggggg  ;D

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
errr..takyah la ber-tuan2 dgn teman yeee.....org kata..mmg la prektise nye cnr...tapi teman pun tak penah dpt ikan ni...kiki...

papepun...cnr ke..cneat ke...teman tak ambik pedulik la...:-)

tuan slimer jgn marah ek.... hehehhe tapi sebenarnya specis nie CNR aje la tul tak tuan ... rasanya semua setuju kot... tapi kalau dah ikan tu arwah atau kita pun x sangka kat perairan tu ada specis ni nak buat camana kita pun x target ikan tu pun ...hehehehe  
-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline SLiMER

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2307
  • Gender: Male
kiki... ;D

c.c. pusat keroke greenbox sri petaling...

wah.....sumo main cc je ni............bahayo nie......hahahaha....

cc : Jabatan Parit dan Tali Air
-SLiMER-
never.stop.exploring

Offline namia_05

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1393
  • Gender: Male
  • bangun mancing,tido mancing.013-6677199
    • Email
sedap sangat ker daging ikan nie...
bukan aper kalo dging dia x sedap den raso kalau dapat cpt2 ambik gampo n lepaskan balik..
bt berat boot kete jer kalo bawak balik..
last2 bini x nak masak ikan tu sb isi x sedap...
ini pandangan den jer.. ;D ;D

Offline ilhamasong

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2881
  • Gender: Male
  • 017-777-3677 Lanun Johor
cneat tu catch n eat ye hehehhe xpe la tapi kalau ikan tu dah arwah ..pada kawan la kalau ada $$$ lebih awet kan aje... pas tu buat koleksi tampal kat dinding atau bilik khas untuk pancing kat umah kita  ;D
Aku Penoreh Di Putrajaya  "Jom Mancing"

ilhamasong@pancing.net