Pancing.Net
April 20, 2014, 06:47:35 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"  (Read 5029 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« on: May 23, 2010, 10:27:10 PM »

Salam...Kawan-kawan semua.... Grin

kepada kawan2 yg ade pengalaman menaikkan lampam saiz A.... Grin

diharap dapat berkongsi cara,umpan dan sebagainya.... Grin Grin Grin

pengalaman saya hanya kerap menaikkan lampam kurang saiz tapak tangan je di lombong... Grin Grin Grin

mungkinkah lampam yang saiz A xmain kat tepi...Huh

thanz
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

Pancing.Net
« on: May 23, 2010, 10:27:10 PM »

 Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #1 on: May 23, 2010, 10:53:21 PM »

pakai perut ayam pun menjadi jugok kalu nk mencari lampam nie....
Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #2 on: May 23, 2010, 10:56:08 PM »

thanz abg bugie  Grin
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

mamat09
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 868



Email
« Reply #3 on: May 23, 2010, 11:08:30 PM »

umpan sawit buat sate...
Logged
tmnahar
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 587


Email
« Reply #4 on: May 27, 2010, 01:22:37 PM »

salam tuan bt 1
kalo tempat saya, orang mancing lampam dengan dedak dan udang jek
tapi kat kolam la
kalo kat lombong boleh try roti, pellet dsb

kadang2 kena kreatif sket
mula kena rasuah(sawit atau perot ayam)
jgn bg orang tau tempat yg kita rasuah tu
karang kita yang penat orang dapat hasil
kena selalu buat, biar ikan biasa(kalo dekat rumah laa)
lepas tu leh la kita mancing

ini ilmu orang sauk(tasik raban)

Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #5 on: May 28, 2010, 08:50:46 PM »

salam TMNAHAR....terima kasih..

kalo guna roti,wat mcm? Grin
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

lanlayak
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 682


Email
« Reply #6 on: June 22, 2010, 01:01:18 PM »

salam TMNAHAR....terima kasih..

kalo guna roti,wat mcm? Grin

rasanyer try...
guna mata ribu....gumpal dgn roti hanyutkannn...
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 16984



« Reply #7 on: June 22, 2010, 01:11:07 PM »

Salam...Kawan-kawan semua.... Grin

kepada kawan2 yg ade pengalaman menaikkan lampam saiz A.... Grin

diharap dapat berkongsi cara,umpan dan sebagainya.... Grin Grin Grin

pengalaman saya hanya kerap menaikkan lampam kurang saiz tapak tangan je di lombong... Grin Grin Grin

mungkinkah lampam yang saiz A xmain kat tepi...Huh

thanz


bro batu satu, ni macam ok ka ? Grin Grin
http://www.pancing.net/index.php?topic=4842.0
Logged

takda peduli, hentam saja
matdi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 36


« Reply #8 on: July 13, 2010, 02:30:05 PM »

berdasarkan pengalaman aku...
1)guna mata bomb (beli kat kedai, nak lg bagus buat sendiri
2) guna dedak talipia (pelet warna coklat)
3)guna dedak anak ayam (warna kekuningan)
4)sedikit tepung (satu sudu spya x cepat hancur)
5)sedikit serbuk kunyit (untuk bau jer)(jngn banyak ikan xmakn)
6) kerisik (klu ble yang buat sendiri klu xda beli jer)

cara buat:
1) campurkan dedak anak ayam dengn kunyit dan tepung dan kerisik
2) gaulkan sampai semua sebati
3) rendamkan dedak talapia dalam air (separuh kembang)
4) ambik dedak talapia tadi masukan dalam bancuhan 1
5)gaul sampai sebati
6) masukan dekat mata bomb

selamat mencuba
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 16984



« Reply #9 on: July 13, 2010, 05:49:55 PM »

berdasarkan pengalaman aku...
1)guna mata bomb (beli kat kedai, nak lg bagus buat sendiri
2) guna dedak talipia (pelet warna coklat)
3)guna dedak anak ayam (warna kekuningan)
4)sedikit tepung (satu sudu spya x cepat hancur)
5)sedikit serbuk kunyit (untuk bau jer)(jngn banyak ikan xmakn)
6) kerisik (klu ble yang buat sendiri klu xda beli jer)

cara buat:
1) campurkan dedak anak ayam dengn kunyit dan tepung dan kerisik
2) gaulkan sampai semua sebati
3) rendamkan dedak talapia dalam air (separuh kembang)
4) ambik dedak talapia tadi masukan dalam bancuhan 1
5)gaul sampai sebati
6) masukan dekat mata bomb

selamat mencuba


lagi satu, sebelum start mancing kasi rasuah dulu port tu !
Logged

takda peduli, hentam saja
uglystick
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 199


memancing itu satu kebebasan hidup


« Reply #10 on: July 13, 2010, 06:06:32 PM »

rasuah kne byk ckit....2k ke atas...ehhh 2kg
Logged

biarkan hidup anda diselubungi misteri..
paknjang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1129



WWW Email
« Reply #11 on: July 23, 2010, 12:42:33 PM »

berdasarkan pengalaman aku...
1)guna mata bomb (beli kat kedai, nak lg bagus buat sendiri
2) guna dedak talipia (pelet warna coklat)
3)guna dedak anak ayam (warna kekuningan)
4)sedikit tepung (satu sudu spya x cepat hancur)
5)sedikit serbuk kunyit (untuk bau jer)(jngn banyak ikan xmakn)
6) kerisik (klu ble yang buat sendiri klu xda beli jer)

cara buat:
1) campurkan dedak anak ayam dengn kunyit dan tepung dan kerisik
2) gaulkan sampai semua sebati
3) rendamkan dedak talapia dalam air (separuh kembang)
4) ambik dedak talapia tadi masukan dalam bancuhan 1
5)gaul sampai sebati
6) masukan dekat mata bomb

selamat mencuba


lagi satu, sebelum start mancing kasi rasuah dulu port tu !
ada lagi satu yob...pancing jgn lupa bawak pulak..he..he..he
Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #12 on: July 24, 2010, 09:27:04 PM »

 Huh Huh
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

amin_manong
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 201


ate,kome tak ngai ke!!!!!


Email
« Reply #13 on: July 25, 2010, 08:08:53 PM »

try gune umpan sawit(dalam 30 bijik) yang di blender.
pastu gaulkan dengan dedak kuning ayam yang di blender jangan sampai hanco(1kg)+tepung dan air(agak2 umpan x pecah bile baling)
gune mate rambai tanpe batu ladung..
insyaallah ade rezeki dptle..
selalu mancing pakai umpan ni memang x bangaula..
cubela..
Logged

lame xngail ni......
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #14 on: July 25, 2010, 10:06:16 PM »

will be practising Grin Grin
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #15 on: July 26, 2010, 02:31:57 AM »

 Grin Grin Grin
will be practising Grin Grin
Logged
tmnahar
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 587


Email
« Reply #16 on: July 26, 2010, 09:24:46 AM »

tuan amin
mancing kat sg perak ke, belah mana tu
Logged
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #17 on: July 26, 2010, 04:09:35 PM »

tuan bt.1 kat sg.galah pakai sawit je nak mancing lampam ni..
Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2401


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #18 on: July 27, 2010, 12:13:13 AM »

tq bro tengas...hehehe...membottom kan?sawit tu sebiji ke atau di potong2? Grin
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #19 on: July 27, 2010, 01:41:22 AM »

kalau sebijik kat tempat ni naiknya jelawat tp kalau nak juga lampam kena buat satay jugaklah yg macam buah ara tu Grin Grin Grin
tq bro tengas...hehehe...membottom kan?sawit tu sebiji ke atau di potong2? Grin
Logged
ddelinquent
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2259


-0147437734-

drac0o@yahoo.com
Email
« Reply #20 on: July 27, 2010, 10:55:40 AM »

kalu kt lombong perak selalu org guna sawit mancing ikan apa?
pasni trun perak nk try men bottom plak... Grin Grin
Logged

jgn segan2 colling2 noo... =)
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #21 on: July 27, 2010, 11:48:50 AM »

kebanyakan ikan sg kat area sini makan umpan sawit ni, cuma lagi sesetengah tempat lebih popular dgn diet yg tersendiri.. contoh katalah nak mancing patin kat area air kuning perak, ikan patin kat sini lebih gemar dgn diet/makan buah ara Grin Grin Grin
kalu kt lombong perak selalu org guna sawit mancing ikan apa?
pasni trun perak nk try men bottom plak... Grin Grin
Logged
ddelinquent
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2259


-0147437734-

drac0o@yahoo.com
Email
« Reply #22 on: July 27, 2010, 04:53:03 PM »

mana nk cari buah ara kat shah alam nie..... Huh Huh Grin
Logged

jgn segan2 colling2 noo... =)
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #23 on: July 27, 2010, 05:00:33 PM »

selalunya kami menggunakan buah ara ni kat area sungai aje Grin Grin Grin
mana nk cari buah ara kat shah alam nie..... Huh Huh Grin
Logged
ddelinquent
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2259


-0147437734-

drac0o@yahoo.com
Email
« Reply #24 on: July 27, 2010, 08:49:51 PM »

lombong slalu umpan apa mujarab???
byk tongsan lombong yg sy g tu cuma x pnah naikkan lg je....
patin pun npk timbul tp x mkn umpan.... Grin
Logged

jgn segan2 colling2 noo... =)
amin_manong
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 201


ate,kome tak ngai ke!!!!!


Email
« Reply #25 on: July 27, 2010, 10:23:27 PM »

tuan amin
mancing kat sg perak ke, belah mana tu
kalau mancing kat sungai perak,teman gune umpan roti gardenia je..pakai mate banyak.
kalau kat lombong,biasenya umpan sawit+dedak kuning=tepung jela..
mancing kat lombong batu hampar.kat sungai rotan..
kat situ lampam die memang gred A..
Logged

lame xngail ni......
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #26 on: July 27, 2010, 10:52:49 PM »

apa kata tuan cuba ubi kayu rebus Grin Grin Grin
lombong slalu umpan apa mujarab???
byk tongsan lombong yg sy g tu cuma x pnah naikkan lg je....
patin pun npk timbul tp x mkn umpan.... Grin
Logged
amin_manong
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 201


ate,kome tak ngai ke!!!!!


Email
« Reply #27 on: July 27, 2010, 10:55:58 PM »

tuan tengas merah..kalau nak gune umpan ubi kayu rebus,macam mane nak letak kat umpan??
nak kene campur ape2 tak??kalau baling takut pecah je umpan tu..
Logged

lame xngail ni......
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #28 on: July 27, 2010, 11:01:07 PM »

 Grin Grin Grin jgn terlalu lama bila merebusnya agak2 aje.. hook kemas dgn mata kail rambai tanpa spring.. kalau handkitamadesendiri lagi baik hehehehe Wink Wink Wink
tuan tengas merah..kalau nak gune umpan ubi kayu rebus,macam mane nak letak kat umpan??
nak kene campur ape2 tak??kalau baling takut pecah je umpan tu..
Logged
amin_manong
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 201


ate,kome tak ngai ke!!!!!


Email
« Reply #29 on: July 27, 2010, 11:07:13 PM »

ooooo...tuan tengas merah...tuan tau tak umpan killer untuk lampam jawe ni??
besok teman balik kg.cadang nk g mancing kat lombong sungai rotan batu hampar..
port lampam jawe saiz "A".
Logged

lame xngail ni......
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal