Author Topic: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"  (Read 8244 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« on: May 23, 2010, 10:27:10 PM »
Salam...Kawan-kawan semua.... ;D

kepada kawan2 yg ade pengalaman menaikkan lampam saiz A.... ;D

diharap dapat berkongsi cara,umpan dan sebagainya.... ;D ;D ;D

pengalaman saya hanya kerap menaikkan lampam kurang saiz tapak tangan je di lombong... ;D ;D ;D

mungkinkah lampam yang saiz A xmain kat tepi...???

thanz
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #1 on: May 23, 2010, 10:53:21 PM »
pakai perut ayam pun menjadi jugok kalu nk mencari lampam nie....

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #2 on: May 23, 2010, 10:56:08 PM »
thanz abg bugie  ;D
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline mamat09

  • Marlin
  • *
  • Posts: 868
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #3 on: May 23, 2010, 11:08:30 PM »
umpan sawit buat sate...

Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #4 on: May 27, 2010, 01:22:37 PM »
salam tuan bt 1
kalo tempat saya, orang mancing lampam dengan dedak dan udang jek
tapi kat kolam la
kalo kat lombong boleh try roti, pellet dsb

kadang2 kena kreatif sket
mula kena rasuah(sawit atau perot ayam)
jgn bg orang tau tempat yg kita rasuah tu
karang kita yang penat orang dapat hasil
kena selalu buat, biar ikan biasa(kalo dekat rumah laa)
lepas tu leh la kita mancing

ini ilmu orang sauk(tasik raban)


Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #5 on: May 28, 2010, 08:50:46 PM »
salam TMNAHAR....terima kasih..

kalo guna roti,wat mcm? ;D
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline lanlayak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 695
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #6 on: June 22, 2010, 01:01:18 PM »
salam TMNAHAR....terima kasih..

kalo guna roti,wat mcm? ;D

rasanyer try...
guna mata ribu....gumpal dgn roti hanyutkannn...

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #7 on: June 22, 2010, 01:11:07 PM »
Salam...Kawan-kawan semua.... ;D

kepada kawan2 yg ade pengalaman menaikkan lampam saiz A.... ;D

diharap dapat berkongsi cara,umpan dan sebagainya.... ;D ;D ;D

pengalaman saya hanya kerap menaikkan lampam kurang saiz tapak tangan je di lombong... ;D ;D ;D

mungkinkah lampam yang saiz A xmain kat tepi...???

thanz

bro batu satu, ni macam ok ka ? ;D ;D
http://www.pancing.net/index.php?topic=4842.0
takda peduli, hentam saja

Offline matdi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #8 on: July 13, 2010, 02:30:05 PM »
berdasarkan pengalaman aku...
1)guna mata bomb (beli kat kedai, nak lg bagus buat sendiri
2) guna dedak talipia (pelet warna coklat)
3)guna dedak anak ayam (warna kekuningan)
4)sedikit tepung (satu sudu spya x cepat hancur)
5)sedikit serbuk kunyit (untuk bau jer)(jngn banyak ikan xmakn)
6) kerisik (klu ble yang buat sendiri klu xda beli jer)

cara buat:
1) campurkan dedak anak ayam dengn kunyit dan tepung dan kerisik
2) gaulkan sampai semua sebati
3) rendamkan dedak talapia dalam air (separuh kembang)
4) ambik dedak talapia tadi masukan dalam bancuhan 1
5)gaul sampai sebati
6) masukan dekat mata bomb

selamat mencuba

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #9 on: July 13, 2010, 05:49:55 PM »
berdasarkan pengalaman aku...
1)guna mata bomb (beli kat kedai, nak lg bagus buat sendiri
2) guna dedak talipia (pelet warna coklat)
3)guna dedak anak ayam (warna kekuningan)
4)sedikit tepung (satu sudu spya x cepat hancur)
5)sedikit serbuk kunyit (untuk bau jer)(jngn banyak ikan xmakn)
6) kerisik (klu ble yang buat sendiri klu xda beli jer)

cara buat:
1) campurkan dedak anak ayam dengn kunyit dan tepung dan kerisik
2) gaulkan sampai semua sebati
3) rendamkan dedak talapia dalam air (separuh kembang)
4) ambik dedak talapia tadi masukan dalam bancuhan 1
5)gaul sampai sebati
6) masukan dekat mata bomb

selamat mencuba


lagi satu, sebelum start mancing kasi rasuah dulu port tu !
takda peduli, hentam saja

Offline uglystick

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 199
  • Gender: Male
  • Biar orang kata....BC pujaan hatiku...
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #10 on: July 13, 2010, 06:06:32 PM »
rasuah kne byk ckit....2k ke atas...ehhh 2kg
BC cap bulan merah....

Offline paknjang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1129
  • Gender: Male
    • geng ptt samurai
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #11 on: July 23, 2010, 12:42:33 PM »
berdasarkan pengalaman aku...
1)guna mata bomb (beli kat kedai, nak lg bagus buat sendiri
2) guna dedak talipia (pelet warna coklat)
3)guna dedak anak ayam (warna kekuningan)
4)sedikit tepung (satu sudu spya x cepat hancur)
5)sedikit serbuk kunyit (untuk bau jer)(jngn banyak ikan xmakn)
6) kerisik (klu ble yang buat sendiri klu xda beli jer)

cara buat:
1) campurkan dedak anak ayam dengn kunyit dan tepung dan kerisik
2) gaulkan sampai semua sebati
3) rendamkan dedak talapia dalam air (separuh kembang)
4) ambik dedak talapia tadi masukan dalam bancuhan 1
5)gaul sampai sebati
6) masukan dekat mata bomb

selamat mencuba


lagi satu, sebelum start mancing kasi rasuah dulu port tu !
ada lagi satu yob...pancing jgn lupa bawak pulak..he..he..he

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #12 on: July 24, 2010, 09:27:04 PM »
 ??? ???
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline amin_manong

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
  • Gender: Male
  • ate,kome tak ngai ke!!!!!
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #13 on: July 25, 2010, 08:08:53 PM »
try gune umpan sawit(dalam 30 bijik) yang di blender.
pastu gaulkan dengan dedak kuning ayam yang di blender jangan sampai hanco(1kg)+tepung dan air(agak2 umpan x pecah bile baling)
gune mate rambai tanpe batu ladung..
insyaallah ade rezeki dptle..
selalu mancing pakai umpan ni memang x bangaula..
cubela..
lame xngail ni......

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #14 on: July 25, 2010, 10:06:16 PM »
will be practising ;D ;D
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #15 on: July 26, 2010, 02:31:57 AM »

Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #16 on: July 26, 2010, 09:24:46 AM »
tuan amin
mancing kat sg perak ke, belah mana tu

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #17 on: July 26, 2010, 04:09:35 PM »
tuan bt.1 kat sg.galah pakai sawit je nak mancing lampam ni..

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #18 on: July 27, 2010, 12:13:13 AM »
tq bro tengas...hehehe...membottom kan?sawit tu sebiji ke atau di potong2? ;D
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #19 on: July 27, 2010, 01:41:22 AM »
kalau sebijik kat tempat ni naiknya jelawat tp kalau nak juga lampam kena buat satay jugaklah yg macam buah ara tu ;D ;D ;D
tq bro tengas...hehehe...membottom kan?sawit tu sebiji ke atau di potong2? ;D

Offline ddelinquent

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2260
  • Gender: Male
  • -0147437734-
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #20 on: July 27, 2010, 10:55:40 AM »
kalu kt lombong perak selalu org guna sawit mancing ikan apa?
pasni trun perak nk try men bottom plak... ;D ;D
jgn segan2 colling2 noo... =)

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #21 on: July 27, 2010, 11:48:50 AM »
kebanyakan ikan sg kat area sini makan umpan sawit ni, cuma lagi sesetengah tempat lebih popular dgn diet yg tersendiri.. contoh katalah nak mancing patin kat area air kuning perak, ikan patin kat sini lebih gemar dgn diet/makan buah ara ;D ;D ;D
kalu kt lombong perak selalu org guna sawit mancing ikan apa?
pasni trun perak nk try men bottom plak... ;D ;D

Offline ddelinquent

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2260
  • Gender: Male
  • -0147437734-
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #22 on: July 27, 2010, 04:53:03 PM »
mana nk cari buah ara kat shah alam nie..... ??? ??? ;D
jgn segan2 colling2 noo... =)

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #23 on: July 27, 2010, 05:00:33 PM »
selalunya kami menggunakan buah ara ni kat area sungai aje ;D ;D ;D
mana nk cari buah ara kat shah alam nie..... ??? ??? ;D

Offline ddelinquent

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2260
  • Gender: Male
  • -0147437734-
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #24 on: July 27, 2010, 08:49:51 PM »
lombong slalu umpan apa mujarab???
byk tongsan lombong yg sy g tu cuma x pnah naikkan lg je....
patin pun npk timbul tp x mkn umpan.... ;D
jgn segan2 colling2 noo... =)

Offline amin_manong

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
  • Gender: Male
  • ate,kome tak ngai ke!!!!!
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #25 on: July 27, 2010, 10:23:27 PM »
tuan amin
mancing kat sg perak ke, belah mana tu
kalau mancing kat sungai perak,teman gune umpan roti gardenia je..pakai mate banyak.
kalau kat lombong,biasenya umpan sawit+dedak kuning=tepung jela..
mancing kat lombong batu hampar.kat sungai rotan..
kat situ lampam die memang gred A..
lame xngail ni......

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #26 on: July 27, 2010, 10:52:49 PM »
apa kata tuan cuba ubi kayu rebus ;D ;D ;D
lombong slalu umpan apa mujarab???
byk tongsan lombong yg sy g tu cuma x pnah naikkan lg je....
patin pun npk timbul tp x mkn umpan.... ;D

Offline amin_manong

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
  • Gender: Male
  • ate,kome tak ngai ke!!!!!
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #27 on: July 27, 2010, 10:55:58 PM »
tuan tengas merah..kalau nak gune umpan ubi kayu rebus,macam mane nak letak kat umpan??
nak kene campur ape2 tak??kalau baling takut pecah je umpan tu..
lame xngail ni......

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #28 on: July 27, 2010, 11:01:07 PM »
 ;D ;D ;D jgn terlalu lama bila merebusnya agak2 aje.. hook kemas dgn mata kail rambai tanpa spring.. kalau handkitamadesendiri lagi baik hehehehe ;) ;) ;)
tuan tengas merah..kalau nak gune umpan ubi kayu rebus,macam mane nak letak kat umpan??
nak kene campur ape2 tak??kalau baling takut pecah je umpan tu..

Offline amin_manong

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
  • Gender: Male
  • ate,kome tak ngai ke!!!!!
    • Email
Re: Cam Ner Nak Mancing Lampam Lombong Saiz "A"
« Reply #29 on: July 27, 2010, 11:07:13 PM »
ooooo...tuan tengas merah...tuan tau tak umpan killer untuk lampam jawe ni??
besok teman balik kg.cadang nk g mancing kat lombong sungai rotan batu hampar..
port lampam jawe saiz "A".
lame xngail ni......