HELP! MASALAH KERETA WIRA 1.5 MANUAL

<< < (20/28) > >>

cik_einn:
Quote from: ladung_lfc on June 02, 2010, 09:13:33 AM

Salam cik ein…
Dah settle ke blom masalah air cond tu..???
Kereta sy dari dulu mmg selalu ada masalah air cond ni… dah beribu abis asyik repair air cond je… jadi sy tau la sikit2 masalah air cond bila tak sejuk ni… antaranya…
-   gas kurang / bocor (kalau bocor.. nak kena check betul2… kdg2 bocor sikit je.. susah nak jumpa… seelok2 nya… bukak abis semua… pastu check bocor… kat seremban ni… ada 1 kedai buat benda ni… charge RM80 utk bukak… check.. dan isi gas sahaja… tak termasuk tukar brg)
-   mungkin botol filter dah tersumbat (dah penuh ngan habuk)
-   cooling coil dah tenat..(kalau tak salah.. cooling coil.. harga dia dlm RM380)
-   kipas air cond tak pusing… atau pusing slow…(kalau kipas air cond tak pusing… ada 2 kemungkinan… 1 fius dah kong... (fius RM2 je).. 1 lagi mungkin motor kipas dah kong…(tukar motor ngan kipas skali… dlm RM80)
-   mungkin valve tersumbat..(ari tu sy tukar valve + botol filter + gas air cond = RM80)
-   mungkin coil yg pusing kat compressor tu dah kong (lupa lak apa nama coil tu.. selalunya kedai tak jual coil tu je.. dia akan jual dgn compressor skali.. tapi ada jugak kedai yg jual coil tu je… kat seremban ni ada)

biasanya.. kalau tukar compressor baru.. elok service balik system air cond tu… sbb compressor yg kong tu.. akan menghasilkan habuk dlm system air cond… jadi elok service… tukar tabung filter… tukar valve skali… sbb takut benda2 tu tersumbat…

p/s : harap dapat membantu.. kalau sy ingat lagi.. apa lagi yg berkaitan.. sy akan bgtau…
semua yg sy bgtau tu berdasarkan pengalaman selama ni je…





wsalam ladung,

terima kasih respond. Itu le...samo la ngan aircond  den ni...mmg dah ribu riban habis...padahal kete baru 8 tahun. Anyway, tadi dah pegi kedai aircond kt sini, suruh cina tu check aircond sbb tak sejuk. Cina tu tgk kipas ok, tp dia tak bukak sistem aircond tu pun, dia just cakap gas kurang. Last servis aircond tuka sekali ngan compressor, belting, fan, apa lagi ntah.. bulan 8 tahun lepas, kira dah 10 bulan le. So, dipendekkan cerita, tadi cuma tambah gas aje lah kena la 25 hengget, sejuk la buat masa ni..tp taktau le tu bertahan smp bila. Tengok la dalam seminggu ni..kalau tak sejuk semula...maksudnya bukan masalah gas semata2.....mmg kena wat lain la...

gas kena isi brapa kali setahun???? dan servis aircond sepatutnya brapa kali setahun???

anat68:
biasanya...org sebis..bila aircond..dah tak rasa sejuk...panas.....
kalo pas smggu..2..ni..kalo tak sejuk balik...mesti ada menda len..problem...laa..cikeinn...

joran maluri:
Quote from: cik_einn on June 02, 2010, 02:24:09 PM

Quote from: ladung_lfc on June 02, 2010, 09:13:33 AM

Salam cik ein…
Dah settle ke blom masalah air cond tu..???
Kereta sy dari dulu mmg selalu ada masalah air cond ni… dah beribu abis asyik repair air cond je… jadi sy tau la sikit2 masalah air cond bila tak sejuk ni… antaranya…
-   gas kurang / bocor (kalau bocor.. nak kena check betul2… kdg2 bocor sikit je.. susah nak jumpa… seelok2 nya… bukak abis semua… pastu check bocor… kat seremban ni… ada 1 kedai buat benda ni… charge RM80 utk bukak… check.. dan isi gas sahaja… tak termasuk tukar brg)
-   mungkin botol filter dah tersumbat (dah penuh ngan habuk)
-   cooling coil dah tenat..(kalau tak salah.. cooling coil.. harga dia dlm RM380)
-   kipas air cond tak pusing… atau pusing slow…(kalau kipas air cond tak pusing… ada 2 kemungkinan… 1 fius dah kong... (fius RM2 je).. 1 lagi mungkin motor kipas dah kong…(tukar motor ngan kipas skali… dlm RM80)
-   mungkin valve tersumbat..(ari tu sy tukar valve + botol filter + gas air cond = RM80)
-   mungkin coil yg pusing kat compressor tu dah kong (lupa lak apa nama coil tu.. selalunya kedai tak jual coil tu je.. dia akan jual dgn compressor skali.. tapi ada jugak kedai yg jual coil tu je… kat seremban ni ada)

biasanya.. kalau tukar compressor baru.. elok service balik system air cond tu… sbb compressor yg kong tu.. akan menghasilkan habuk dlm system air cond… jadi elok service… tukar tabung filter… tukar valve skali… sbb takut benda2 tu tersumbat…

p/s : harap dapat membantu.. kalau sy ingat lagi.. apa lagi yg berkaitan.. sy akan bgtau…
semua yg sy bgtau tu berdasarkan pengalaman selama ni je…


wsalam ladung,

terima kasih respond. Itu le...samo la ngan aircond  den ni...mmg dah ribu riban habis...padahal kete baru 8 tahun. Anyway, tadi dah pegi kedai aircond kt sini, suruh cina tu check aircond sbb tak sejuk. Cina tu tgk kipas ok, tp dia tak bukak sistem aircond tu pun, dia just cakap gas kurang. Last servis aircond tuka sekali ngan compressor, belting, fan, apa lagi ntah.. bulan 8 tahun lepas, kira dah 10 bulan le. So, dipendekkan cerita, tadi cuma tambah gas aje lah kena la 25 hengget, sejuk la buat masa ni..tp taktau le tu bertahan smp bila. Tengok la dalam seminggu ni..kalau tak sejuk semula...maksudnya bukan masalah gas semata2.....mmg kena wat lain la...

gas kena isi brapa kali setahun???? dan servis aircond sepatutnya brapa kali setahun???

LADUNGGG JAUH LAH PLAKKKK..... ??? ;D ;D

Joe:
Cooling coil masalah kut...Mustahil kalau dah tukar macam tapi tak sejuk jugak...

cik_einn:
JM dah kenyang ke????

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page