Author Topic: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..  (Read 50279 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jenahak utara

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« on: December 07, 2006, 01:04:53 PM »
Sila kongsi pengalaman forumers semua tentang mengail kat bawah jambatan P.Pinang tu...Tiang mana yang sempoii...??

Offline fadzil

  • Siakap
  • *
  • Posts: 91
  • Gender: Male
    • Email
jambatan penang...
« Reply #1 on: December 07, 2006, 01:29:10 PM »
aku penah 2 kali p bwh tu bln 9 lepas
takde asil le...

skali tu bawa udang idup dari setiawan..
pakai pelampung..
senangin mkn..dah nampak.. tapi takleh bawa naik..
tak bawa gancu..
trs pi tarik p kat tapak..
putus.... silap gune perambut tangsi..

klu sape2 nak pi bawala penyauk atau gancu..
memang ada ikan besar..
tp nasib le..
tiang brapa pun tak kisah.. :D
pancing jgn tak pancing.........

Offline jenahak utara

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #2 on: December 07, 2006, 05:28:13 PM »
Boleh x terangkan dengan lebih details tentang hari pi mancing tu??
Contoh..Perambut drpd pelampung pakai berapa depa?? Kail saiz??
Udang kertas / kaki merah??

Tiang mana??

Offline fadzil

  • Siakap
  • *
  • Posts: 91
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #3 on: December 08, 2006, 12:50:04 PM »
perambut utk pelampung elok2nye 2 depa...
perambuat pancaing dasar satu depa pun ok..
mata kail agak2 le pasai aku tak tau saiz...
udang kertas aku pakai..udang kaki merah pun ok..
tapi klu ada apollo kecik try le unjam..
dpt anak ikan cakuk 2-3 ekor satu mata..
aku nampak mamat tiang sebelah dpt senangin dua ekor..
tanya dia kata pakai anak ikan..
klu air ok anak tamban pun byk..
leh buat umpan..idop

k lain kali aku bgtau lg..

lg satu.. masa aku tgh unjam apollo 3 kalu apollo aku
kena sambar...
ingat aku kerapu kot
tak leh naik coz putus..
apollo tali kecik je..
baik bw le jig yg 15-20 grm..
sambil menati ikan besar..
try le jig tepi2 tu..
ikan ketang byk juga dok main kat tepi tu..
kot ada kekawan yg tau cara pancing ketang..bg le idea..
ok..
chow..
pancing jgn tak pancing.........

Offline fadzil

  • Siakap
  • *
  • Posts: 91
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #4 on: December 08, 2006, 01:28:17 PM »
sorry..
tinag aku lupa la..
tp klu boleh jgn duduk tiang sambung..
nanti tak selesa
bising..
try tanye pakcik yg antar tu tiang mana yg ok..
hang dok mana jenahak?
 :o
pancing jgn tak pancing.........

Offline jenahak utara

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #5 on: December 08, 2006, 10:09:01 PM »
Saya asal penang..

Bro asal mana??

Offline fadzil

  • Siakap
  • *
  • Posts: 91
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #6 on: December 11, 2006, 09:34:11 AM »
sy asal taiping
org umah sg puyu
jadi klu balik sana
ada masa p le bwh jambatan.
pancing jgn tak pancing.........

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #7 on: December 11, 2006, 10:25:10 PM »
Saya dulu sekolah kat Sekolah Azlan Shah, dulu nama dia Sains Taiping.  dah terlalu lama tak pergi Tepen :)
Banner Bersih Sungai

Offline fadzil

  • Siakap
  • *
  • Posts: 91
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #8 on: December 12, 2006, 10:52:03 AM »
ooooo
pancing..
nko skolah kat situ ekk
dulu aku pun tringin nak skolah situ
tapi penilaian darjah 5 tak kuat, takleh masuk le
dtg le tepeng..
klu nak dtg bg tau le..
leh pi mancing naik bot aku kat selinsing..
aku bw p kuala gula le..
tp iakan semilang n tande je yg byk..saikap ok gak
kekedang je mkn pancaing..
pancing jgn tak pancing.........

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #9 on: December 12, 2006, 12:08:39 PM »
Terima kasih atas jemputan tu.  insyallah kalau ada rezeki.  kuala gula tu menarik juga.  dulu pernah sekali ikut bot tangkap udang.  memancing kejap je.  sedih tengok anak2 ikan (tangkapan sampingan) dibuang.  bukan nya sikit. bilalah baka ikan nak membiak. kalau tak salah cara menyauk udang tu salah.  ye la,  nak buat macam mana tak ada penguatkuasaan.

Taiping saya tak ada masalah.  sepupu saya pun ada yang tinggal kat sana. kawan2 pun masih ramai lagi kat sana.
Banner Bersih Sungai

Offline fadzil

  • Siakap
  • *
  • Posts: 91
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #10 on: December 12, 2006, 01:55:15 PM »
aku pun dulu sblm beli bot slalu naik bot sodok udang tu pi mancing..
terlalu byk.. bkn tade penguatkuasaan..
tapi tak terkejor oleh marin..
byk sgt
tambah kat kuala sepetang..(port weld)
kebanyakan org melayu kita..
memang salah cara diorang tu..


lg satu pancing...
nko minat kumpul reel lame eekk?
pancing jgn tak pancing.........

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #11 on: December 13, 2006, 08:05:15 PM »
malangnya mereka nampak yang kat depan mata je.  tak fikir masa akan datang.  kalau pengurusan  sumber yg ada tak diperbetulkan dari sekarang,  tak boleh nak bayangkan apa yang tinggal kat anak cucu kita nanti.

aku memang collector.  berapa biji ada aku sendiri tak kira :) tapi kira nak buka kedai bila2 boleh.  aku dah jual kekili antik kat internet semenjak 2002. ramai kawan yang aku dapat dalam buat business ni.  menarik juga.  tapi nak cari makan sepenuh masa tu tak le kot.  kerja aku sekarang lagi stabil.  business ni macam air laut juga ada pasang surutnya.  kalau ada yang nak dicari,  insyallah harga menarik.

berapa panjang bot yg kau ada tu?  aku dah beberapa bulan buat survey nak cari dlm 19 kaki panjang.  boleh buat turun kelaut bila dah habis tengkujuh nanti.  problemnya budget lari sikit hujung tahun ni :)
Banner Bersih Sungai

Offline fadzil

  • Siakap
  • *
  • Posts: 91
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #12 on: December 19, 2006, 01:56:00 PM »
bot aku 14 kaki jer
beli pun tergesa-gesa :(
elok la utk guna d kwsn kuala sungai mcm kat kuala gula
aku p tgk bot 18 kaki rm 2400..
kat kilang d kwsn perindustrian tupai..minat ker :lol:
pancing jgn tak pancing.........

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #13 on: December 19, 2006, 03:40:39 PM »
harga lebih kurang je.  masalahnya modal bukan botnya.  ada modal ada lah botnya.  tapi cari sekarang pun tak guna juga.  laut masih bergelora sampailah bulan 4 nanti.  kat sini dah dua-tiga hari angin kuat tak henti2.  ombak pulak amatlah besarnya.  kalau senang nanti aku ambilkan gambar. memang sahlah tahun ni banjir besar (minta2 jangan le).  menurut ramalan hujung minggu ni critikal.  sebabnya air pasang besar + hujan. tengoklah nanti.  setakat ni rumah aku alhamdullillah tak kena banjir lagi.  setakat jalan terputus terus aku dah tengok. tapi tak lah sehebat bajir kilat macam kat kl tu.
Banner Bersih Sungai

Offline mil

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #14 on: September 25, 2008, 10:41:17 AM »
salam semua...
sy still br dlm arena mancing ni...
nk kongsi idea ngan otai2 semua ni...

sy pernah 3 kali mancing kt jambatan
hasil ikut ayaq jugak...
paling besar ikan talang ..dia makan belanak idup(selalu srike punya)
lain2..kerapu, jenahak kecik, sembilang dan biasa la glamour(gelama)
pernah tengok mamat sebalah wak naik senangin... besar la...ikan sambar ..rod dah masuk laut..
nasib baik dia ada ikan ngan tali ...kalau tidak .. ???
tp setiap balik naik bot ngan kwn2 yg dok tiang lain tu...senangin x nak miss punya
kadang2 jenahak besar ada jugak
sy tergolong dlm geng kumpau la kot...

Offline mil

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #15 on: September 25, 2008, 10:46:31 AM »
ooooo
pancing..
nko skolah kat situ ekk
dulu aku pun tringin nak skolah situ
tapi penilaian darjah 5 tak kuat, takleh masuk le
dtg le tepeng..
klu nak dtg bg tau le..
leh pi mancing naik bot aku kat selinsing..
aku bw p kuala gula le..
tp iakan semilang n tande je yg byk..saikap ok gak
kekedang je mkn pancaing..

en fadzil..
syok ka mancing kt selinsing?
ada la kwn dok racun dulu2
teringin jugak nk try
agak2 bila line clear? ;D

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #16 on: September 25, 2008, 03:01:31 PM »
hang kira dah nasib baik lah tu.  macam mana pulak nak kata kumpau ?

sefaham saya tempat yang ada struktur kurang sikit pengaruh air pasang surut. kecuali surutnya melampau.  tapi pada umumnya ikan akan mengikut air pasang.  sebab masa itu banyak makanan yg "terdedah" (anak2 ikan dll).  begitu juga masa air menyurut. tapi itu teori je, keadaan sebenar banyak bergantung kpd tempat memancing itu sendiri. terlanjur dah otai2 kat situ,  belajar2 le buat baik. mana le tau kot boleh dapat 1-2 tips memancing.  itu amat bermakna.

umpan segar dari tempat memancing memang umpan #1.  jadi jangan lupa bawa jala/bulu. nak cantik bawa baldi + pum sekali.
Banner Bersih Sungai

Offline mil

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #17 on: September 26, 2008, 10:12:26 AM »
itu dulu ...
Betul .. ikan bilis situ yg paling mujarab ( rasenya)
la nie x tau apa cite dah.. lama x p jambatan..
ada terbaca dr MFN laporan bulan mei lepas,
depa wak naik ikan jenahak, kerapu, sembilang besar2 lak tu...
mgkin siap jambtan br nk komplot kt jambatan ;D

Offline En. Sham

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #18 on: September 26, 2008, 04:49:36 PM »
Kalau dah buat komplot nanti silalah bagi laporan ya...utk tatapan semua...

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #19 on: December 14, 2008, 06:32:46 PM »
sy asal taiping
org umah sg puyu
jadi klu balik sana
ada masa p le bwh jambatan.

orang rumah tu anak saper?
saya orang sungai puyu. heheheh
salam bro. kalau balik bagitau. heheh kita pi layan puyu kat bendang tu.

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #20 on: March 20, 2009, 10:11:21 PM »
Bonjour...

Broo. Kl nak mancing kat pillar penang bridge, nak naek bot belah maner, i meant belah pulau atau belah prai.? Kl ader no uncle boat, lagi baek..
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #21 on: March 20, 2009, 11:36:38 PM »
Bonjour...

Broo. Kl nak mancing kat pillar penang bridge, nak naek bot belah maner, i meant belah pulau atau belah prai.? Kl ader no uncle boat, lagi baek..

kat sebelah s.prai selalu ada tekong dok hantar orang...

biasanya kalau ikut pengalaman setakat ni... bila time anak tamban banyak kureng sikit la nak sambar pancing.... tapi bila susah nak dapat umpan time tu la galak makan... mungkin sebab tak dak anak ikan lain kot... sebab tu dia makan... baik standby umpan idup siap2... jangan harap apollo kat sana ja coz kawan dah kena dah....

Offline TubaislandBoy

  • Pelata
  • *
  • Posts: 144
  • Gender: Male
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #22 on: March 21, 2009, 10:04:14 AM »
hang kira dah nasib baik lah tu.  macam mana pulak nak kata kumpau ?

sefaham saya tempat yang ada struktur kurang sikit pengaruh air pasang surut. kecuali surutnya melampau.  tapi pada umumnya ikan akan mengikut air pasang.  sebab masa itu banyak makanan yg "terdedah" (anak2 ikan dll).  begitu juga masa air menyurut. tapi itu teori je, keadaan sebenar banyak bergantung kpd tempat memancing itu sendiri. terlanjur dah otai2 kat situ,  belajar2 le buat baik. mana le tau kot boleh dapat 1-2 tips memancing.  itu amat bermakna.

umpan segar dari tempat memancing memang umpan #1.  jadi jangan lupa bawa jala/bulu. nak cantik bawa baldi + pum sekali.


kalau kat tempat saya bawa jala jer la x yah bawa pum, sebab kat dlm bot tu dah ada ruang untuk sotong/udang idup(tong sotong) dia blok ngn papan kat ruang dalam bot sampai ke papan bam(papan lantai) pah tu dia tebuk kat perut bot tu.. kalau letak sotong atau udang seminggu pun ok lg..

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #23 on: March 24, 2009, 08:42:43 PM »
ok. thanks pok dih.. ikut maner nak g jmp tekong 2. lg, kos beraper?
 ???
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline din channa

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • kumpau lg di seagate
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #24 on: March 24, 2009, 09:28:59 PM »
salam..camne hangpa sume menyeludup masuk kat bawah tiang jmbatan penang tu?ikut tang mana..teringin jugak nak try ni...
mancing sampai terjojol biji mata

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #25 on: March 24, 2009, 10:54:32 PM »
ok. thanks pok dih.. ikut maner nak g jmp tekong 2. lg, kos beraper?
 ???

kawan pun x tau... tau2 dah sampai jeti... kos dia doploh hengget satu kepala... tiang paling tengah banyak kerapu sebab banyak batu kat tiang dia... cuma tak tahan dia pandai mengkelepet tali kita kat teritip sampai putus....

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #26 on: March 25, 2009, 04:06:06 PM »
ok. thanks pok dih.. ikut maner nak g jmp tekong 2. lg, kos beraper?
 ???

kawan pun x tau... tau2 dah sampai jeti... kos dia doploh hengget satu kepala... tiang paling tengah banyak kerapu sebab banyak batu kat tiang dia... cuma tak tahan dia pandai mengkelepet tali kita kat teritip sampai putus....

Tq.. A lot of information i got from you. Thanks again.
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline Kura kura metallic

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #27 on: April 13, 2009, 06:16:17 AM »
assalamualaikum..
aku xpena la dpt ikn besaq2..tp penah la p jmbtn..hehe
(mn taknya, asai reel berdecit kuat ja bpk aku angkt.x aci!)

bpk aku pena dpt pari 8 kg lbh bwh tu..
ikan2 yg biasa senangin,pari,tetanda,ank kerapu,talang & nyoq2.

umpan kt bwh tu,ikn bilis la..tp bek bwk spare umpan mati.
kalo xdak bilis,mati kering la..

kalo xdpt ikan pon xrugi,angin bwh tu sdp..tdoq la!
xpon lyn polo.angkat pelata 5,6 ekoq skali..haha

tp nasib plg penting!hee
Kuraku lari gagah berani...

Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #28 on: April 13, 2009, 10:21:10 AM »
salam KURA KURA METALLIC.

sila kenalkan diri anda di ruangan SALAM PERKENALAN dulu.

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..
« Reply #29 on: April 13, 2009, 02:14:40 PM »
KURA KURA METALLIC 2 excited , nak join forum...  ;D ;D ;D

Aku dah g dah mancing kat bwh penang bridge 2, yg dapat glamour jer.. agak nasib x menyebelahi aku..

Satu kepala RM10.. Betul3x.. Angin tiup deras.. nak mancing pun sesak nafas coz kuat sgt angin... haha

Skang nie, penang bridge ngan buat maintenance.. so, x sedap la nak macing, bising.. ketang ketong..

Ok jer kl nak g.. sempoi..   8) 8) 8)
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR