Pancing.Net
September 02, 2014, 07:23:36 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Memancing Kat Bawah Penang Bridge..  (Read 39871 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
jenahak utara
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


« on: December 07, 2006, 01:04:53 PM »

Sila kongsi pengalaman forumers semua tentang mengail kat bawah jambatan P.Pinang tu...Tiang mana yang sempoii...??
Logged
Pancing.Net
« on: December 07, 2006, 01:04:53 PM »

 Logged
fadzil
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90


Email
« Reply #1 on: December 07, 2006, 01:29:10 PM »

aku penah 2 kali p bwh tu bln 9 lepas
takde asil le...

skali tu bawa udang idup dari setiawan..
pakai pelampung..
senangin mkn..dah nampak.. tapi takleh bawa naik..
tak bawa gancu..
trs pi tarik p kat tapak..
putus.... silap gune perambut tangsi..

klu sape2 nak pi bawala penyauk atau gancu..
memang ada ikan besar..
tp nasib le..
tiang brapa pun tak kisah.. Cheesy
Logged

pancing jgn tak pancing.........
jenahak utara
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #2 on: December 07, 2006, 05:28:13 PM »

Boleh x terangkan dengan lebih details tentang hari pi mancing tu??
Contoh..Perambut drpd pelampung pakai berapa depa?? Kail saiz??
Udang kertas / kaki merah??

Tiang mana??
Logged
fadzil
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90


Email
« Reply #3 on: December 08, 2006, 12:50:04 PM »

perambut utk pelampung elok2nye 2 depa...
perambuat pancaing dasar satu depa pun ok..
mata kail agak2 le pasai aku tak tau saiz...
udang kertas aku pakai..udang kaki merah pun ok..
tapi klu ada apollo kecik try le unjam..
dpt anak ikan cakuk 2-3 ekor satu mata..
aku nampak mamat tiang sebelah dpt senangin dua ekor..
tanya dia kata pakai anak ikan..
klu air ok anak tamban pun byk..
leh buat umpan..idop

k lain kali aku bgtau lg..

lg satu.. masa aku tgh unjam apollo 3 kalu apollo aku
kena sambar...
ingat aku kerapu kot
tak leh naik coz putus..
apollo tali kecik je..
baik bw le jig yg 15-20 grm..
sambil menati ikan besar..
try le jig tepi2 tu..
ikan ketang byk juga dok main kat tepi tu..
kot ada kekawan yg tau cara pancing ketang..bg le idea..
ok..
chow..
Logged

pancing jgn tak pancing.........
fadzil
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90


Email
« Reply #4 on: December 08, 2006, 01:28:17 PM »

sorry..
tinag aku lupa la..
tp klu boleh jgn duduk tiang sambung..
nanti tak selesa
bising..
try tanye pakcik yg antar tu tiang mana yg ok..
hang dok mana jenahak?
 Shocked
Logged

pancing jgn tak pancing.........
jenahak utara
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #5 on: December 08, 2006, 10:09:01 PM »

Saya asal penang..

Bro asal mana??
Logged
fadzil
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90


Email
« Reply #6 on: December 11, 2006, 09:34:11 AM »

sy asal taiping
org umah sg puyu
jadi klu balik sana
ada masa p le bwh jambatan.
Logged

pancing jgn tak pancing.........
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #7 on: December 11, 2006, 10:25:10 PM »

Saya dulu sekolah kat Sekolah Azlan Shah, dulu nama dia Sains Taiping.  dah terlalu lama tak pergi Tepen Smiley
Logged

Banner Bersih Sungai
fadzil
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90


Email
« Reply #8 on: December 12, 2006, 10:52:03 AM »

ooooo
pancing..
nko skolah kat situ ekk
dulu aku pun tringin nak skolah situ
tapi penilaian darjah 5 tak kuat, takleh masuk le
dtg le tepeng..
klu nak dtg bg tau le..
leh pi mancing naik bot aku kat selinsing..
aku bw p kuala gula le..
tp iakan semilang n tande je yg byk..saikap ok gak
kekedang je mkn pancaing..
Logged

pancing jgn tak pancing.........
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #9 on: December 12, 2006, 12:08:39 PM »

Terima kasih atas jemputan tu.  insyallah kalau ada rezeki.  kuala gula tu menarik juga.  dulu pernah sekali ikut bot tangkap udang.  memancing kejap je.  sedih tengok anak2 ikan (tangkapan sampingan) dibuang.  bukan nya sikit. bilalah baka ikan nak membiak. kalau tak salah cara menyauk udang tu salah.  ye la,  nak buat macam mana tak ada penguatkuasaan.

Taiping saya tak ada masalah.  sepupu saya pun ada yang tinggal kat sana. kawan2 pun masih ramai lagi kat sana.
Logged

Banner Bersih Sungai
fadzil
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90


Email
« Reply #10 on: December 12, 2006, 01:55:15 PM »

aku pun dulu sblm beli bot slalu naik bot sodok udang tu pi mancing..
terlalu byk.. bkn tade penguatkuasaan..
tapi tak terkejor oleh marin..
byk sgt
tambah kat kuala sepetang..(port weld)
kebanyakan org melayu kita..
memang salah cara diorang tu..


lg satu pancing...
nko minat kumpul reel lame eekk?
Logged

pancing jgn tak pancing.........
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #11 on: December 13, 2006, 08:05:15 PM »

malangnya mereka nampak yang kat depan mata je.  tak fikir masa akan datang.  kalau pengurusan  sumber yg ada tak diperbetulkan dari sekarang,  tak boleh nak bayangkan apa yang tinggal kat anak cucu kita nanti.

aku memang collector.  berapa biji ada aku sendiri tak kira Smiley tapi kira nak buka kedai bila2 boleh.  aku dah jual kekili antik kat internet semenjak 2002. ramai kawan yang aku dapat dalam buat business ni.  menarik juga.  tapi nak cari makan sepenuh masa tu tak le kot.  kerja aku sekarang lagi stabil.  business ni macam air laut juga ada pasang surutnya.  kalau ada yang nak dicari,  insyallah harga menarik.

berapa panjang bot yg kau ada tu?  aku dah beberapa bulan buat survey nak cari dlm 19 kaki panjang.  boleh buat turun kelaut bila dah habis tengkujuh nanti.  problemnya budget lari sikit hujung tahun ni Smiley
Logged

Banner Bersih Sungai
fadzil
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90


Email
« Reply #12 on: December 19, 2006, 01:56:00 PM »

bot aku 14 kaki jer
beli pun tergesa-gesa Sad
elok la utk guna d kwsn kuala sungai mcm kat kuala gula
aku p tgk bot 18 kaki rm 2400..
kat kilang d kwsn perindustrian tupai..minat ker :lol:
Logged

pancing jgn tak pancing.........
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #13 on: December 19, 2006, 03:40:39 PM »

harga lebih kurang je.  masalahnya modal bukan botnya.  ada modal ada lah botnya.  tapi cari sekarang pun tak guna juga.  laut masih bergelora sampailah bulan 4 nanti.  kat sini dah dua-tiga hari angin kuat tak henti2.  ombak pulak amatlah besarnya.  kalau senang nanti aku ambilkan gambar. memang sahlah tahun ni banjir besar (minta2 jangan le).  menurut ramalan hujung minggu ni critikal.  sebabnya air pasang besar + hujan. tengoklah nanti.  setakat ni rumah aku alhamdullillah tak kena banjir lagi.  setakat jalan terputus terus aku dah tengok. tapi tak lah sehebat bajir kilat macam kat kl tu.
Logged

Banner Bersih Sungai
mil
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« Reply #14 on: September 25, 2008, 10:41:17 AM »

salam semua...
sy still br dlm arena mancing ni...
nk kongsi idea ngan otai2 semua ni...

sy pernah 3 kali mancing kt jambatan
hasil ikut ayaq jugak...
paling besar ikan talang ..dia makan belanak idup(selalu srike punya)
lain2..kerapu, jenahak kecik, sembilang dan biasa la glamour(gelama)
pernah tengok mamat sebalah wak naik senangin... besar la...ikan sambar ..rod dah masuk laut..
nasib baik dia ada ikan ngan tali ...kalau tidak .. Huh
tp setiap balik naik bot ngan kwn2 yg dok tiang lain tu...senangin x nak miss punya
kadang2 jenahak besar ada jugak
sy tergolong dlm geng kumpau la kot...
Logged
mil
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« Reply #15 on: September 25, 2008, 10:46:31 AM »

ooooo
pancing..
nko skolah kat situ ekk
dulu aku pun tringin nak skolah situ
tapi penilaian darjah 5 tak kuat, takleh masuk le
dtg le tepeng..
klu nak dtg bg tau le..
leh pi mancing naik bot aku kat selinsing..
aku bw p kuala gula le..
tp iakan semilang n tande je yg byk..saikap ok gak
kekedang je mkn pancaing..

en fadzil..
syok ka mancing kt selinsing?
ada la kwn dok racun dulu2
teringin jugak nk try
agak2 bila line clear? Grin
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #16 on: September 25, 2008, 03:01:31 PM »

hang kira dah nasib baik lah tu.  macam mana pulak nak kata kumpau ?

sefaham saya tempat yang ada struktur kurang sikit pengaruh air pasang surut. kecuali surutnya melampau.  tapi pada umumnya ikan akan mengikut air pasang.  sebab masa itu banyak makanan yg "terdedah" (anak2 ikan dll).  begitu juga masa air menyurut. tapi itu teori je, keadaan sebenar banyak bergantung kpd tempat memancing itu sendiri. terlanjur dah otai2 kat situ,  belajar2 le buat baik. mana le tau kot boleh dapat 1-2 tips memancing.  itu amat bermakna.

umpan segar dari tempat memancing memang umpan #1.  jadi jangan lupa bawa jala/bulu. nak cantik bawa baldi + pum sekali.
Logged

Banner Bersih Sungai
mil
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« Reply #17 on: September 26, 2008, 10:12:26 AM »

itu dulu ...
Betul .. ikan bilis situ yg paling mujarab ( rasenya)
la nie x tau apa cite dah.. lama x p jambatan..
ada terbaca dr MFN laporan bulan mei lepas,
depa wak naik ikan jenahak, kerapu, sembilang besar2 lak tu...
mgkin siap jambtan br nk komplot kt jambatan Grin
Logged
En. Sham
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #18 on: September 26, 2008, 04:49:36 PM »

Kalau dah buat komplot nanti silalah bagi laporan ya...utk tatapan semua...
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 704


sikayzie
WWW Email
« Reply #19 on: December 14, 2008, 06:32:46 PM »

sy asal taiping
org umah sg puyu
jadi klu balik sana
ada masa p le bwh jambatan.

orang rumah tu anak saper?
saya orang sungai puyu. heheheh
salam bro. kalau balik bagitau. heheh kita pi layan puyu kat bendang tu.
Logged

ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #20 on: March 20, 2009, 10:11:21 PM »

Bonjour...

Broo. Kl nak mancing kat pillar penang bridge, nak naek bot belah maner, i meant belah pulau atau belah prai.? Kl ader no uncle boat, lagi baek..
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3270


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #21 on: March 20, 2009, 11:36:38 PM »

Bonjour...

Broo. Kl nak mancing kat pillar penang bridge, nak naek bot belah maner, i meant belah pulau atau belah prai.? Kl ader no uncle boat, lagi baek..

kat sebelah s.prai selalu ada tekong dok hantar orang...

biasanya kalau ikut pengalaman setakat ni... bila time anak tamban banyak kureng sikit la nak sambar pancing.... tapi bila susah nak dapat umpan time tu la galak makan... mungkin sebab tak dak anak ikan lain kot... sebab tu dia makan... baik standby umpan idup siap2... jangan harap apollo kat sana ja coz kawan dah kena dah....
Logged

TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #22 on: March 21, 2009, 10:04:14 AM »

hang kira dah nasib baik lah tu.  macam mana pulak nak kata kumpau ?

sefaham saya tempat yang ada struktur kurang sikit pengaruh air pasang surut. kecuali surutnya melampau.  tapi pada umumnya ikan akan mengikut air pasang.  sebab masa itu banyak makanan yg "terdedah" (anak2 ikan dll).  begitu juga masa air menyurut. tapi itu teori je, keadaan sebenar banyak bergantung kpd tempat memancing itu sendiri. terlanjur dah otai2 kat situ,  belajar2 le buat baik. mana le tau kot boleh dapat 1-2 tips memancing.  itu amat bermakna.

umpan segar dari tempat memancing memang umpan #1.  jadi jangan lupa bawa jala/bulu. nak cantik bawa baldi + pum sekali.


kalau kat tempat saya bawa jala jer la x yah bawa pum, sebab kat dlm bot tu dah ada ruang untuk sotong/udang idup(tong sotong) dia blok ngn papan kat ruang dalam bot sampai ke papan bam(papan lantai) pah tu dia tebuk kat perut bot tu.. kalau letak sotong atau udang seminggu pun ok lg..
Logged

ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #23 on: March 24, 2009, 08:42:43 PM »

ok. thanks pok dih.. ikut maner nak g jmp tekong 2. lg, kos beraper?
 Huh
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
din channa
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


kumpau lg di seagate

confius_85@yahoo.com
Email
« Reply #24 on: March 24, 2009, 09:28:59 PM »

salam..camne hangpa sume menyeludup masuk kat bawah tiang jmbatan penang tu?ikut tang mana..teringin jugak nak try ni...
Logged

mancing sampai terjojol biji mata
pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3270


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #25 on: March 24, 2009, 10:54:32 PM »

ok. thanks pok dih.. ikut maner nak g jmp tekong 2. lg, kos beraper?
 Huh

kawan pun x tau... tau2 dah sampai jeti... kos dia doploh hengget satu kepala... tiang paling tengah banyak kerapu sebab banyak batu kat tiang dia... cuma tak tahan dia pandai mengkelepet tali kita kat teritip sampai putus....
Logged

ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #26 on: March 25, 2009, 04:06:06 PM »

ok. thanks pok dih.. ikut maner nak g jmp tekong 2. lg, kos beraper?
 Huh

kawan pun x tau... tau2 dah sampai jeti... kos dia doploh hengget satu kepala... tiang paling tengah banyak kerapu sebab banyak batu kat tiang dia... cuma tak tahan dia pandai mengkelepet tali kita kat teritip sampai putus....

Tq.. A lot of information i got from you. Thanks again.
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
Kura kura metallic
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3



Email
« Reply #27 on: April 13, 2009, 06:16:17 AM »

assalamualaikum..
aku xpena la dpt ikn besaq2..tp penah la p jmbtn..hehe
(mn taknya, asai reel berdecit kuat ja bpk aku angkt.x aci!)

bpk aku pena dpt pari 8 kg lbh bwh tu..
ikan2 yg biasa senangin,pari,tetanda,ank kerapu,talang & nyoq2.

umpan kt bwh tu,ikn bilis la..tp bek bwk spare umpan mati.
kalo xdak bilis,mati kering la..

kalo xdpt ikan pon xrugi,angin bwh tu sdp..tdoq la!
xpon lyn polo.angkat pelata 5,6 ekoq skali..haha

tp nasib plg penting!hee
Logged

Kuraku lari gagah berani...
speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 704


sikayzie
WWW Email
« Reply #28 on: April 13, 2009, 10:21:10 AM »

salam KURA KURA METALLIC.

sila kenalkan diri anda di ruangan SALAM PERKENALAN dulu.
Logged

ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #29 on: April 13, 2009, 02:14:40 PM »

KURA KURA METALLIC 2 excited , nak join forum...  Grin Grin Grin

Aku dah g dah mancing kat bwh penang bridge 2, yg dapat glamour jer.. agak nasib x menyebelahi aku..

Satu kepala RM10.. Betul3x.. Angin tiup deras.. nak mancing pun sesak nafas coz kuat sgt angin... haha

Skang nie, penang bridge ngan buat maintenance.. so, x sedap la nak macing, bising.. ketang ketong..

Ok jer kl nak g.. sempoi..   Cool Cool Cool
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal