Author Topic: TIPS BELI JORAN..  (Read 57563 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline minahpancing88

  • Ahli Wanita
  • Pelata
  • *
  • Posts: 111
  • Gender: Female
TIPS BELI JORAN..
« on: June 02, 2010, 05:23:07 PM »
tumpang lalu...camne eh nak beli joran...
lau selalu mancing kat kolan @ sungai???
nak beli joran yang cammana..
jenama apa yang bagus???
~~~i love MYSELF~~~

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #1 on: June 02, 2010, 05:41:21 PM »
LALU LAHHH...NAK LARI PON BULEHHH...HE HE HEEE ;D...

CONTOHHH...LA :D :D :D



RM150 SHJ.  boleh adjust sampai jadi... No tepon abg bidan yg emsem - 017-3789717



Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #2 on: June 02, 2010, 05:42:42 PM »
kalu berkenan..sila call atau pm ambe

0129090324

price sold nego ckit2 sudah ..








Offline nazam23

  • Marlin
  • *
  • Posts: 916
  • Gender: Male
  • oooo oooo oooo
    • Email
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #3 on: June 02, 2010, 06:03:56 PM »
LALU LAHHH...NAK LARI PON BULEHHH...HE HE HEEE ;D...

CONTOHHH...LA :D :D :D



RM150 SHJ.  boleh adjust sampai jadi... No tepon abg bidan yg emsem - 017-3789717

Bio betol ni Tuan Joran Maluri??? ??? ??? ???
hehehehehehehehehehehehehehehehehehe

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #4 on: June 02, 2010, 06:05:39 PM »
LAHH KO COL LAH BIDAN TU.... ;) ;) ::)



Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #5 on: June 02, 2010, 06:20:14 PM »
Tuan aji ni, orang nanya dia kasi racun pulok dah ..... ;D ;D ;D
takda peduli, hentam saja

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #6 on: June 02, 2010, 06:24:33 PM »
Tuan aji ni, orang nanya dia kasi racun pulok dah ..... ;D ;D ;D
;D ;D ;D..ORG BKENAN MANBA.... ;D



Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #7 on: June 02, 2010, 06:30:13 PM »
Adeh..pening pulak adik ni kang...dia nak beli jorang mncing air tawar aji..bukan set BC...

ni ade skit info cedok dr laman web....

Untuk mencari rod yang sesuai 3 perkara utama perlu dipertimbangkan terlebih dahulu: pengalaman anda, kaedah atau gaya kesukaan, dan jenis ikan yang di buru. Dari sini barulah dapat kita membuat keputusan untuk membeli joran yang sesuai.

Antara kriteria yang perlu diambil kira:
Jenis
Panjang
Berat
Aksi
Berat gewang/line
Bahan buatan/material
Grip
Cincin
Jenis

Terdapat dua jenis rod yang utama iaitu baitcasting dan spinning. Jenis rod ini bergantung kepada jenis kekili yang digunakan dan kaedah pancingan yang akan digunakan.

Rod Baitcasting- Menggunakan kekili jenis baitcasting - Kekili dan line berada pada bahagian atas rod - Trigger grip, grip yang menyerupai picu pada pistol membolehkan anda memegang rod dengan kemas sementara ibu jari digunakan untuk mengawal tali atau thumb bar

Contoh bagi Baitcasting rod

Rod Spinning- Menggunakan kekili jenis spinning- Rod ini mempunyai empat perbezaan utama dari rod casting iaitu:
1)Kekili berada pada bahagian bawah pemegang kekili, dan guide bagi tali utama juga berada pada bahagian bawah.
2)Kedudukan pemegang adalah seimbang dengan panjang rod
3)Trigger grip tidak digunakan untuk rod spinning.
4)Jumlah cecincin bagi rod ini adalah kurang daripada rod baitcaster kerana bagi rod baitcaster jumlah cecincin yang banyak adalah diperlukan untuk mengelakkan dari mainline bergeser pada badan rod


Contoh bagi spinning rod

Panjang & Berat

Panjang dan berat rod bergantung kepada jenis ikan yang di buru dan juga gaya pancingan anda. Amnya, lebih besar saiz ikan yangdi buru, lebih berat poundage yg perlu digunakan. Lebih jauh jarak cast maka lebih panjang jugalah rodnya.

Pancingan bottom- Rod yang digunakan untuk teknik ini kebiasaannya adalah sepanjang 6 – 8 kaki dan mainline yang sesuai digunakan adalah yang mampu menanggung beban seberat 15 – 30 pound- Kedua – dua jenis kekili yang disebut di atas iaitu spinning dan multipalyer sesuai digunakan untuk teknik ini


Contoh rod untuk bottom, Uglystick

Pancingan gewang (casting rod)- Rod yang digunakan adalah kebiasaannya sepanjang 5 – 6 kaki dan mainline yang sesuai adalah yang mampu menanggung beban seberat 6 – 30 pound- Kekili yang biasa digunakan adalah dari jenis baitcaster lowprofile



Contoh rod untuk casting, XZoga JAP STYLE JA-S
Pancingan atas bot- Rod bagi pancingan bot (boat rod) adalah lebih kecil, iaitu 5 ½ - 6 kaki dan mainline yang sesuai digunakan adalah yang mampu menanggung beban seberat 50 – 130 pound- Kebiasaannya kekili jenis multiplayer digunakan


Contoh rod untuk pancingan bot, Daiwa Saltiga Saltwater
Surfcasting- Rod surfcasting kebiasaannya adalah sepanjang 9 ke 15 kaki- Panjang rod bergantung kepada faktor jarak lontaran yang ingin dilakukan dan berat batu ladung serta umpan- Sebatang rod surfcasting sepanjang 10 kaki dapat membolehkan anda melakukan balingan sejauh 200 kaki dengan mudah menggunakan umpan seberat 2 hingga 4 oz- Biasanya kekili spinning digunakan bersama rod jenis ini


Contoh rod untuk surfcasting, Abu Garcia Abu Viper Match

Trolling (tundaan)
Spesifikasi utk rod trolling adalah lebih kurang sama seperti rod pancingan atas boat (boat rod). Cuma lebih baik kita menggunakan roller guide pada bahagian hujung cincin.Bot rod yg mempunyai tip yg lembut juga tidak sesuai untuk digunakan kaedah trolling ini kerana akan mengganggu pergerakan atau renangan gewang tundaan


Contoh rod untuk trolling, Daiwa Saltiga

Jigging- Rod jigging kebiasannya adalah sepanjang 5 – 7 kaki- Ianya juga adalah ringan dan beraksi parabolik untuk keselesaan dan kekuatan untuk jigging- Main line braided adalah lebih sesuai digunakan untuk kaedah ini


Contoh rod untuk jigging, Daiwa Monster Mesh- Aksi merujuk kepada keupayaan rod itu beraksi ketika casting atau ketika pertarungan dengan buruan- Ia terbahagi kepada kepada joran aksi parabolic, joran aksi menengah dan joran aksi ringan- Ia juga boleh dijadikan kayu pengukur kepada kekili yang sesuai untuk digunakan dan gewang atau umpan yang sesuai


Gambarajah menunjukkan aksi - aksi joran- Untuk ikan yang kecil, memadailah dengan menggunakan joran aksi ringan, untuk ikan yang lebih besar aksi menengah dan seterusnya.- Kebiasaanya, pengilang akan mengelaskan rod mereka seperti berikut: ultra-light, light, medium-heavy atau heavy

Berat gewang/Line- Berat gewang/line juga memainkan peranan yang penting dalam pemilihan rod. Lebih berat gewang/line, maka rod yang lebih panjang dan berat akan anda perlukan

Bahan buatan/Material

Kebanyakan rod masa kini diperbuat daripada sama ada grafit atau fiberglass, atau campuran dari kedua – dua bahan ini.- Grafit telah digunakan dalam pembuatan rod pada masa kini bagi menghasilkan rod yang lebih ringan, fleksibel dan lebih sensitif yang membolehkan anda “merasa” bila ikan memakan umpan anda

Fiberglass- Fiberglass mempunyai ketahanan yang lebih berbanding grafit tetapi tidak mempunyai kesensitifan dan adalah lebih berat dari grafit
Campuran/Komposit- Komposit merupakan bahan terbaik bagi penghasilan rod, kerana ia mempunyai ciri terbaik dari kedua – dua fiberglass dan grafit. Ia membolehkan rod itu menjadi lebih tahan dan kuat serta ringan, kuat dan sensitif
1)Pistol grip- Pistol grip adalah merupakan jenis grip yang paling pendek- Ianya dibentukkan mengikut kontur tangan dengan suatu picu untuk jari telunjuk- Picu ini membantu dalam melakukan lontaran yang lebih tepat

2)Triggerstick- Triggerstick adalah untuk lontaran menggunakan kedua – dua tangan dan lontaran yang lebih jauh, sebagai contoh bagi rod surfcasting

Bahan Grip
- Bahan yang digunakan adalah gabus dan foam EVA
- Gabus digunakan sejak dahulu lagi dan ianya memberikan rasa yang selesa dan pegangan yang lebih kukuh
- Foam EVA memberikan ketahanan yang lebih kerana ia dapat menahan perubahan suhu dan kalis air Cecincin
- Line guides atau cincin adalah diperbuat daripada plastic, besi ataupun seramik. Cecincin dari jenis seramik adalah merupakan yang terbaik dan paling berkualiti berbanding dengan yang lain. Cecincin ini terletak pada bahagian badan rod untuk mengawal tali pancing
- Pada rod casting, cecincin berada pada bahagian atas rod. Ianya adalah lebih kecil bagi memberikan pengawalan tali yang lebih baik dan memudahkan proses casting dan retrieving
- Bagi rod untuk kekili spinning, cecincin berada pada bahagian bawah rod dan saiznya semakin besar dari hujung rod (tip) ke pangkal rod (base)
- Jumlah cecincin ini adalah ditentukan oleh panjang rod dan juga kualiti rod.

Tentang rod mana yang terbaik...ada mcm2 jenama rod di pasaran...cadangan: rod abu garcia, ugly stick,fenwick atau daiwa...nak yang budget, ada relix, lemax, eupro, ajiking, dan lain2 lagi....

selamat memilih.... ;D

Prenggggggggggg.......kecepish..keceposh.....
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #8 on: June 02, 2010, 06:34:31 PM »
LAGI PONIN NAK PILIHHHH WEIII..... ;D



Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #9 on: June 02, 2010, 06:36:36 PM »
ngeeee.......lariiikkkkkkkkkk....... ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline minahpancing88

  • Ahli Wanita
  • Pelata
  • *
  • Posts: 111
  • Gender: Female
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #10 on: June 02, 2010, 06:39:05 PM »
 ??? LAGI PONINGGG BACA ni.......aishhhh....susah2 nak beli joran......
~~~i love MYSELF~~~

Offline nazam23

  • Marlin
  • *
  • Posts: 916
  • Gender: Male
  • oooo oooo oooo
    • Email
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #11 on: June 02, 2010, 06:39:45 PM »
Panjang lebar sungguh penerangan dpd otai Ismikayz...

Padat dan berguna untuk beginner cam saya....

Emm, sy pon ada terfikir nk bli rod ngn reel, tp xder pengalaman...

Nk tny cket...ape beza LPBC ngn BC jer??

TQ
hehehehehehehehehehehehehehehehehehe

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #12 on: June 02, 2010, 06:41:16 PM »
??? LAGI PONINGGG BACA ni.......aishhhh....susah2 nak beli joran......

ngee..utk cik minah...ngee..baca line yang nak habis tu...cadangan saya je....wakaka  ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline minahpancing88

  • Ahli Wanita
  • Pelata
  • *
  • Posts: 111
  • Gender: Female
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #13 on: June 02, 2010, 06:44:09 PM »
hehe...sorry2...almaklumlahh..org pompoan...tak tahu sgt sal mmncing ni...  ;D
~~~i love MYSELF~~~

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #14 on: June 02, 2010, 06:45:14 PM »
Panjang lebar sungguh penerangan dpd otai Ismikayz...

Padat dan berguna untuk beginner cam saya....

Emm, sy pon ada terfikir nk bli rod ngn reel, tp xder pengalaman...

Nk tny cket...ape beza LPBC ngn BC jer??

TQ

tak..saye bukan otai...cedok je..penat ckit ar nak ubah coding balik....wakakaka
beza bc dan lpbc?
sng jer....bc bulat atau round bait casting tu bulatlah.....mcm abu c3,c4 casting tu...calcutta conquest...ha cmtulah...
lpbc atau low profile bait casting tu leper..cam telur..ada orang pangei bc telur....wakaka
ala mcm revo inshore, revo elite, daiwa alphas, shimano antares dc dan ramai lagi.....
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #15 on: June 02, 2010, 06:46:27 PM »
TABIKKK OTAI ISMY..... :D :D :D



Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #16 on: June 02, 2010, 06:47:01 PM »
hehe...sorry2...almaklumlahh..org pompoan...tak tahu sgt sal mmncing ni...  ;D
takpe..takpe..pelan2 kayuh....kita semua kat sini belajar..takde sape pun yang hebat...ilmu ada kita kongsi sama2...
*nanti beli 2 eh..satu hadiah kat boypren..satu lagi kat saye........ngeeeeeeeee..... ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #17 on: June 02, 2010, 06:47:50 PM »
TABIKKK OTAI ISMY..... :D :D :D

hehe...aji....nak kene ni....
JOM reramai TABIK Springg kat OTAI kuasa LAPAN....Joran Maluri!
Temborrrrrrrrrr........
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #18 on: June 02, 2010, 06:49:18 PM »
Panjang lebar sungguh penerangan dpd otai Ismikayz...
Padat dan berguna untuk beginner cam saya....
Emm, sy pon ada terfikir nk bli rod ngn reel, tp xder pengalaman...
Nk tny cket...ape beza LPBC ngn BC jer??
TQ
tak..saye bukan otai...cedok je..penat ckit ar nak ubah coding balik....wakakaka
beza bc dan lpbc?
sng jer....bc bulat atau round bait casting tu bulatlah.....mcm abu c3,c4 casting tu...calcutta conquest...ha cmtulah...
lpbc atau low profile bait casting tu leper..cam telur..ada orang pangei bc telur....wakaka
ala mcm revo inshore, revo elite, daiwa alphas, shimano antares dc dan ramai lagi.....
MEKASEHHH ISMY..... ;D ;D ;D



Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #19 on: June 02, 2010, 06:50:39 PM »
sesame aji...eh aji ke yang tanye tadi?
hehehe....umah ni dah jadik umah kita lak.......hahaha  ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline nazam23

  • Marlin
  • *
  • Posts: 916
  • Gender: Male
  • oooo oooo oooo
    • Email
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #20 on: June 02, 2010, 06:52:17 PM »
Panjang lebar sungguh penerangan dpd otai Ismikayz...

Padat dan berguna untuk beginner cam saya....

Emm, sy pon ada terfikir nk bli rod ngn reel, tp xder pengalaman...

Nk tny cket...ape beza LPBC ngn BC jer??

TQ

tak..saye bukan otai...cedok je..penat ckit ar nak ubah coding balik....wakakaka
beza bc dan lpbc?
sng jer....bc bulat atau round bait casting tu bulatlah.....mcm abu c3,c4 casting tu...calcutta conquest...ha cmtulah...
lpbc atau low profile bait casting tu leper..cam telur..ada orang pangei bc telur....wakaka
ala mcm revo inshore, revo elite, daiwa alphas, shimano antares dc dan ramai lagi.....

ohhhh...camtu rupernyer....ok2,paham....

pernah tgk kat kedai aboi, shimano calcutta bolat ngn speedmaster....mmg beza la...

xreti la nk mencen guna BC set ni, ilmu xcukup lg...guna spinning jer dulu ;D ;D ;D ;D
hehehehehehehehehehehehehehehehehehe

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #21 on: June 02, 2010, 06:54:19 PM »
hehe...takpe..pelan2....sy pun tak reti jugak...cr guru yang bleh ajo...tu ha..aji tu...tutup mata smbil baring pun buleh cast jauh2...hhuhu.. ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #22 on: June 02, 2010, 06:55:30 PM »
MINAH NYA UMAHH ISMY.... ;D



Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #23 on: June 02, 2010, 06:56:29 PM »
hehe...takpe..pelan2....sy pun tak reti jugak...cr guru yang bleh ajo...tu ha..aji tu...tutup mata smbil baring pun buleh cast jauh2...hhuhu.. ;D
NI MIMPI JE GINI...ISMY.. ;)

SO MINAH NAK ROD MACAMANA...NI...??? :D



Offline minahpancing88

  • Ahli Wanita
  • Pelata
  • *
  • Posts: 111
  • Gender: Female
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #24 on: June 02, 2010, 07:02:51 PM »
NTAH LER HAJI....pening...bnyak lak jenis nyer...ingat kan mancing kat kolam kat sg,senang carik joran.....aduyaiiiiii :'(
~~~i love MYSELF~~~

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #25 on: June 02, 2010, 07:03:46 PM »
hehe...budget brape utk rod tu?
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #26 on: June 02, 2010, 07:04:18 PM »
NTAH LER HAJI....pening...bnyak lak jenis nyer...ingat kan mancing kat kolam kat sg,senang carik joran.....aduyaiiiiii :'(
;D ;D ;D....ADA REGA EKONOMI - ADA HIEND NYA
TENGUK BAJET KO LAHHHH...JAGAN PONINNN22...
NAH PENADOLLLLL....1 PAPAN. ;) ;) ;)



Offline nazam23

  • Marlin
  • *
  • Posts: 916
  • Gender: Male
  • oooo oooo oooo
    • Email
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #27 on: June 02, 2010, 07:09:36 PM »
Tuan Aji, biar sy mencelah utk minah (minah jgn mara yer)....

Saya nk bli 1 set pancing air tawar ngn 1 set pancing air masin

kalo amik rod daiwa (xtau siri ape) ngn reel shimano (cthnya catana) ok tak??

sory sekali lg kepada minah... ;) ;) ;) ;)
hehehehehehehehehehehehehehehehehehe

Offline minahpancing88

  • Ahli Wanita
  • Pelata
  • *
  • Posts: 111
  • Gender: Female
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #28 on: June 02, 2010, 07:16:32 PM »
takper..hehe...
lagi pening ni..leh beli joran jenama lain..yg mesin jenama lain ker...lau satu set jenama yang sama tak leh ke........ ???
alahaii...haji ni..kan td saya dah pm cakap bajet brape...huuu
dlm 500-600rm
~~~i love MYSELF~~~

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: TIPS BELI JORAN..
« Reply #29 on: June 02, 2010, 07:38:26 PM »
fuh! fuh! untuk boypren minah....rege tu dah boleh sambo rod power tuh!
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'