Author Topic: Jenis Tali.  (Read 13014 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kayril

  • Bilis
  • *
  • Posts: 41
Jenis Tali.
« on: December 07, 2006, 07:31:50 PM »
kepada bro semua ..apa kata anda semua syer jenis tali dan juga jenis perambut yang anda gunakan berdasarkan keadaan.


Bukan ap bro...bulan lepas saya ada terai braided Palladium power 16 paun dari jenama pioneer. Dalam iklan dia (pioneer punya iklan la..) mamat tu guna 6 paun punya tali jer untuk naik kan Marlin 25kg...so saya pun selamba la...terai yang 16 paun konfiden skit.. Nak dijadikan citer minggu lepas saya mancing kat satu kolam di seremban...tah macam mane seekor pacu nie...dier hit & run sampai putus braided tu...tapi kebetulan masa tu drag ketat skit jer....saya rasa macam tak caya jer buleh putus ....yang sakit hati tu...tali putus betul betul dekat spool...so ni membuat kan saya konfius skit dengan banyak jenama tali nie yang mana satu kira besssssst.  Tapi untuk pengetahuan anda pioneer punya tali nie...memang halus. kalau 150 paun tu...diameter dia sama dengan 40 paun tangsi.

So kepada bro yang berpengalaman membeli pelbagai tali...harap harap dapat la syer ye, dan kepada yang mempunyai sejarah masing masing jom la syer heheheh....

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Jenis Tali.
« Reply #1 on: December 11, 2006, 03:34:34 AM »
:D ......la ni....guna tali ada jenama tapi murah....(kumo...barid...)...ok ga.....ahaaakss ahaaakss :D
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline cikaro

  • Siakap
  • *
  • Posts: 61
    • Email
Jenis Tali.
« Reply #2 on: December 11, 2006, 08:18:00 AM »
rasanya skill permainan tu perlu ditajamkan lagi.... :D  :D  :D ..

spool tu mungkin terlallu  ketat....

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2061
  • Gender: Male
    • Email
Jenis Tali.
« Reply #3 on: December 11, 2006, 10:33:20 PM »
Braided ni banyak penyakitnya.  bila dah halus tali senang jam /melekat pada spool.  dia melekat dicelah2 tali tu.  tu sebab amat penting utk kemaskan dan susun tali baik2 masa mula2 meletakkan tali kat spool.

pasal marlin tu ramai yang salah faham. bukan nya tali tu boleh tarik monster senang2.  dia pancing dgn boat, jadi dia guna bot sebagai advantage utk melemahkan ikan.  selagi drag disetkan pada tahad yang betul,  memanglah tali tu tak akan putus kalau ditarik.  kalau land based memang hampir mustahil.
Banner Bersih Sungai

Offline beliakmata

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
Jenis Tali.
« Reply #4 on: December 12, 2006, 10:53:00 PM »
:D ....ahaaaks diakui....tali benang kalu udah jadi `sarang burong` memang payah untuk diurai semula.......la ni baling secukup rasa ...agar tali tidak kusut dan melekat pada golungan tali pada spol..... :D
EACOCK bASS m`SIA 2006

Offline cikaro

  • Siakap
  • *
  • Posts: 61
    • Email
Jenis Tali.
« Reply #5 on: December 14, 2006, 08:55:43 AM »
teman baru ja kena.... sewaktu pakai tali mono kat baitcaster kalau 'meehon' senang je leraikan... nih bila tukau barided power pro... adus s jadi mehonnn ..... sampe kena mintak bantuan kawan le .......

Offline w_amildin

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 243
  • Gender: Male
  • johorfishingtribe
    • Wan Ngail/Pancing
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #6 on: November 24, 2008, 04:10:33 PM »
a.alaikum kenkawan.
satu ketika dulu set2 pancing yang bagak sampai saiz 130T dengan menggunakan mainline besar hingga 150lb dan setengah2nya pula menggunakan cable sebagai mainline untuk memancing ikan2 yang besar seperti yellow fin tuna, layaran, marlin dan shark tapi sekarang keadaannya sudah berubah dimana aktiviti ini telah mengalami perubahan yang ketara atas usaha otai2 kita disamping keluarnya produk high end dipasaran. dulu kita memancing umpama bertarung terus dengan ikan tapi hari ini kita menggunakan skill dan peralatan yang baik.
penggunaan tali braided memerlukan pengetahuan ikatan knot kerana tanpa knot yang betul breaking error sangat tinggi. setting drag juga perlu dibuat calculation dengan baik.
http://jft.com.my/forum/
Andai dunia ini masih dianggap berharga,
bukankah akhirat itu jauh lebih berharga dan mulia.
Andai jasad ini memang diciptakan untuk mati,
maka bukankah mati di jalan Allah lebih mulia.

Offline ahib0205

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
    • AZ-ZAIN SHAH ALAM
Re: Jenis Tali.
« Reply #7 on: October 21, 2010, 11:18:40 AM »
huhuhu... tali saya guna 20 paun mancing tepi pantai baru je putus. ada getuan, saya sembat. pastu getuan makin kuat dan terus putusssss....  :'(
Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: Jenis Tali.
« Reply #8 on: October 22, 2010, 02:56:58 AM »
kalau dgn si buntal tali 50lb pun dia ngap putus  ;D ;D
The Alpha and The Omega

Offline puaka

  • Siakap
  • *
  • Posts: 81
  • Gender: Male
    • Ojo Kesandung
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #9 on: October 23, 2010, 10:47:36 AM »
saya pakai pioner palladium 12lb so far okay jer...siakap 4kg tu steady jer layan..
palladium mmg sesuai sangat utk casting sbb diameter dia kecil, boleh baling jauh walaupun pakai umpan udang kopek jer.
benang ni kena pastikan tak berpital atau kusut kalo tak mmg mudah putus.
Mancing Sampei Lebam!!!
@ celcom 946 1000

Offline tenryu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3877
  • Gender: Male
  • NIK: 019-252 1413
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #10 on: October 23, 2010, 01:31:28 PM »
~salam~

Terpanggil utk memberi sedikit komen..
Aku antara pengguna setia Pioneer Paladium..
Dah beberapa tahun, bila beli tali, mesti beli jenama nih..
Bukan apa, kalau pakai tali mahal2, koyak poket nak membayar..
Lebih2 lagi kalau nak kena isi tali sampai 300m..
Kalau yg berjenama, 100m je dah berapa ringgit..
Kena 300m? Pengsan nak membayor..
Tu baru tali je..

So far, tak pernah ada masalah seperti yang tuan Kayril sebutkan..
Putus tu ada beberapa kemungkinan:
1. Penjagaan tali - Tali kalau dibiarkan tempat panas, memang cepat reput.. Kalau lepas trip laut lak, kena bilas n basuh balik dgn air tawar..
2. Penggunaan shock leader boleh membantu mengurangkan risiko putus bila menggunakan braided (tali sulam).. Diketahui umum, tali sulam tiada memori anjal, so, sentapan yang agak kuat boleh menyebabkan lebihan regangan pada tali dan menyebabkan putus..
3. Ikan - Kalau dalam cerita tuan Kayril ni, pacu antara ikan yang mampu memutuskan tali sebab deretan giginya yang tajam.. Kengkadang, boleh jadi tali terkena mana-mana bahagian ikan yang tajam boleh menyebabkan tali putus.. Macam siakap gak, tepi pipinya adalah tempat yang keras dan kasar yang mampu memutuskan tali..
4. Teknik kottt....

Harap dapat membantu..
<--- SCAN SINI UTK FB GROUP & CONTACT NO.

Offline rm28

  • Pelata
  • *
  • Posts: 137
  • Gender: Male
Re: Jenis Tali.
« Reply #11 on: October 23, 2010, 03:42:28 PM »
Braided ni banyak penyakitnya.  bila dah halus tali senang jam /melekat pada spool.  dia melekat dicelah2 tali tu.  tu sebab amat penting utk kemaskan dan susun tali baik2 masa mula2 meletakkan tali kat spool.

pasal marlin tu ramai yang salah faham. bukan nya tali tu boleh tarik monster senang2.  dia pancing dgn boat, jadi dia guna bot sebagai advantage utk melemahkan ikan.  selagi drag disetkan pada tahad yang betul,  memanglah tali tu tak akan putus kalau ditarik.  kalau land based memang hampir mustahil.

setuju  8) 8) 8)

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #12 on: October 23, 2010, 05:42:33 PM »
Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. ;D
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. ;D
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline chromeibanez

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 241
  • Gender: Male
  • bile nak balik ni?
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #13 on: October 23, 2010, 06:10:26 PM »
Braided ni banyak penyakitnya.  bila dah halus tali senang jam /melekat pada spool.  dia melekat dicelah2 tali tu.  tu sebab amat penting utk kemaskan dan susun tali baik2 masa mula2 meletakkan tali kat spool.

pasal marlin tu ramai yang salah faham. bukan nya tali tu boleh tarik monster senang2.  dia pancing dgn boat, jadi dia guna bot sebagai advantage utk melemahkan ikan.  selagi drag disetkan pada tahad yang betul,  memanglah tali tu tak akan putus kalau ditarik.  kalau land based memang hampir mustahil.

setuju  8) 8) 8)

betul tu... kalau land based tu tak tau la kena spool tali banyak mana .bagi ikan tu letih baru la boleh tarik.
yang penting nya setting drag dan usaha pemancing ni membantu selain daripada kualiti tali tu sendiri.

 ;)

correct me if i'm wrong.
WiSS!

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #14 on: October 24, 2010, 01:05:24 AM »
Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. ;D
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. ;D
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....

Offline ojang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4029
  • Gender: Male
  • Phone : 012-6414733
    • jig mania team
Re: Jenis Tali.
« Reply #15 on: October 24, 2010, 01:09:44 AM »
Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. ;D
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. ;D
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....
konfiusan disini... mono sebagai shockleader ( membazirkan tak elok  ;D ;D ) tak salahkan mono pun ado sifat anjal

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #16 on: October 24, 2010, 01:21:37 AM »
Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. ;D
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. ;D
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....
konfiusan disini... mono sebagai shockleader ( membazirkan tak elok  ;D ;D ) tak salahkan mono pun ado sifat anjal
ni dah mmg lumrah braided tiada anjalan sebab tu kena guna shockleader...
dan shockleader tu mmg sersedia dijual atau just guna mono biasa pun boleh...
kwn pun guna mono biasa je untuk shockleader tu...
jgn sekali2 tak pasang shockleader kalau drifting /  trolling / bottom /  jigging / popping tu...

Offline tawau

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 2501
  • Gender: Male
  • 0176057781
Re: Jenis Tali.
« Reply #17 on: October 24, 2010, 01:26:25 AM »
Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. ;D
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. ;D
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....
konfiusan disini... mono sebagai shockleader ( membazirkan tak elok  ;D ;D ) tak salahkan mono pun ado sifat anjal
ni dah mmg lumrah braided tiada anjalan sebab tu kena guna shockleader...
dan shockleader tu mmg sersedia dijual atau just guna mono biasa pun boleh...
kwn pun guna mono biasa je untuk shockleader tu...
jgn sekali2 tak pasang shockleader kalau drifting /  trolling / bottom /  jigging / popping tu...
;D ;D ;D SAYA PONNNNN
0176057781 (SMS ONLY)

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #18 on: October 24, 2010, 01:34:21 AM »
kalau putus jgn salah kan tali hohoho...

Offline alifmokhtar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 656
  • Gender: Male
  • berguru tapi tak berilmu
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #19 on: October 24, 2010, 09:55:47 AM »
salammmmmmmmmm semua ;)

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #20 on: October 24, 2010, 11:51:51 AM »
waalaiakumussalam...
kwn guna hanya braide Tufline untuk kesemua reel yg kwn ada...

Offline puaka

  • Siakap
  • *
  • Posts: 81
  • Gender: Male
    • Ojo Kesandung
    • Email
Re: Jenis Tali.
« Reply #21 on: October 29, 2010, 06:43:02 PM »
kalau putus jgn salah kan tali hohoho...

maksudnyer skill tu masih boleh di perbaiki  ;D
Mancing Sampei Lebam!!!
@ celcom 946 1000

Offline kayril

  • Bilis
  • *
  • Posts: 41
Re: Jenis Tali.
« Reply #22 on: March 10, 2011, 02:55:34 AM »
Salam...

Tuan tanah (En. Pancing)..apa kabar..dh bertahun tak singgah..

dh bertahun nya citer nie payah nak recall nie....tapi ese cubo la..

tali masa tu baru sebulan beli...
shock leader memang tak pakai...pasal layan kolam jer...kang ada yg tergelak sampai terjun kolam nanti.  ;D
nak jadikan cerita saya pakai perabut dawai warna hitam tu pangjang dalam sejengkal... 8)
teknik  ;D...heheheh tak boleh nak cakap..pasal pacu tu sentap time rod tengah parking dekat besi pancang...kalau putus time fight tu ...memang saya akui kesilapan saya...hehehe

cuba yg saya boleh simpul kan setelah beberapa lama tu....pasal braided memory tak bagus...so dia tak bley handle sangat kejutan melampau... so kalau ada shock leader mungkin membantu skit...


p/s: pacu dekat seri bayu tekala agak nya dh besar mana la skarang nie...dulu masa 2007 aku dengar dkt 17kg...skarang nie mahu lebar bonnet kancil berat mahu dah 25kg .... abis asyik makan perut ayam jer ;D

akan ku repet balik ke tekala....dh banyak gak aku "menabung" kat sana..hehehehe 

~salam~

Terpanggil utk memberi sedikit komen..
Aku antara pengguna setia Pioneer Paladium..
Dah beberapa tahun, bila beli tali, mesti beli jenama nih..
Bukan apa, kalau pakai tali mahal2, koyak poket nak membayar..
Lebih2 lagi kalau nak kena isi tali sampai 300m..
Kalau yg berjenama, 100m je dah berapa ringgit..
Kena 300m? Pengsan nak membayor..
Tu baru tali je..

So far, tak pernah ada masalah seperti yang tuan Kayril sebutkan..
Putus tu ada beberapa kemungkinan:
1. Penjagaan tali - Tali kalau dibiarkan tempat panas, memang cepat reput.. Kalau lepas trip laut lak, kena bilas n basuh balik dgn air tawar..
2. Penggunaan shock leader boleh membantu mengurangkan risiko putus bila menggunakan braided (tali sulam).. Diketahui umum, tali sulam tiada memori anjal, so, sentapan yang agak kuat boleh menyebabkan lebihan regangan pada tali dan menyebabkan putus..
3. Ikan - Kalau dalam cerita tuan Kayril ni, pacu antara ikan yang mampu memutuskan tali sebab deretan giginya yang tajam.. Kengkadang, boleh jadi tali terkena mana-mana bahagian ikan yang tajam boleh menyebabkan tali putus.. Macam siakap gak, tepi pipinya adalah tempat yang keras dan kasar yang mampu memutuskan tali..
4. Teknik kottt....

Harap dapat membantu..