Pancing.Net
September 18, 2014, 05:39:12 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Jenis Tali.  (Read 11618 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kayril
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 41


« on: December 07, 2006, 07:31:50 PM »

kepada bro semua ..apa kata anda semua syer jenis tali dan juga jenis perambut yang anda gunakan berdasarkan keadaan.


Bukan ap bro...bulan lepas saya ada terai braided Palladium power 16 paun dari jenama pioneer. Dalam iklan dia (pioneer punya iklan la..) mamat tu guna 6 paun punya tali jer untuk naik kan Marlin 25kg...so saya pun selamba la...terai yang 16 paun konfiden skit.. Nak dijadikan citer minggu lepas saya mancing kat satu kolam di seremban...tah macam mane seekor pacu nie...dier hit & run sampai putus braided tu...tapi kebetulan masa tu drag ketat skit jer....saya rasa macam tak caya jer buleh putus ....yang sakit hati tu...tali putus betul betul dekat spool...so ni membuat kan saya konfius skit dengan banyak jenama tali nie yang mana satu kira besssssst.  Tapi untuk pengetahuan anda pioneer punya tali nie...memang halus. kalau 150 paun tu...diameter dia sama dengan 40 paun tangsi.

So kepada bro yang berpengalaman membeli pelbagai tali...harap harap dapat la syer ye, dan kepada yang mempunyai sejarah masing masing jom la syer heheheh....
Logged

Pancing.Net
« on: December 07, 2006, 07:31:50 PM »

 Logged
beliakmata
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 39


nil nil nil
« Reply #1 on: December 11, 2006, 03:34:34 AM »

Cheesy ......la ni....guna tali ada jenama tapi murah....(kumo...barid...)...ok ga.....ahaaakss ahaaakss Cheesy
Logged

EACOCK bASS m`SIA 2006
cikaro
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 61


Email
« Reply #2 on: December 11, 2006, 08:18:00 AM »

rasanya skill permainan tu perlu ditajamkan lagi.... Cheesy  Cheesy  Cheesy ..

spool tu mungkin terlallu  ketat....
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #3 on: December 11, 2006, 10:33:20 PM »

Braided ni banyak penyakitnya.  bila dah halus tali senang jam /melekat pada spool.  dia melekat dicelah2 tali tu.  tu sebab amat penting utk kemaskan dan susun tali baik2 masa mula2 meletakkan tali kat spool.

pasal marlin tu ramai yang salah faham. bukan nya tali tu boleh tarik monster senang2.  dia pancing dgn boat, jadi dia guna bot sebagai advantage utk melemahkan ikan.  selagi drag disetkan pada tahad yang betul,  memanglah tali tu tak akan putus kalau ditarik.  kalau land based memang hampir mustahil.
Logged

Banner Bersih Sungai
beliakmata
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 39


nil nil nil
« Reply #4 on: December 12, 2006, 10:53:00 PM »

Cheesy ....ahaaaks diakui....tali benang kalu udah jadi `sarang burong` memang payah untuk diurai semula.......la ni baling secukup rasa ...agar tali tidak kusut dan melekat pada golungan tali pada spol..... Cheesy
Logged

EACOCK bASS m`SIA 2006
cikaro
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 61


Email
« Reply #5 on: December 14, 2006, 08:55:43 AM »

teman baru ja kena.... sewaktu pakai tali mono kat baitcaster kalau 'meehon' senang je leraikan... nih bila tukau barided power pro... adus s jadi mehonnn ..... sampe kena mintak bantuan kawan le .......
Logged
w_amildin
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 243


johorfishingtribe

w_amildin@yahoo.com wan w_amildin
WWW Email
« Reply #6 on: November 24, 2008, 04:10:33 PM »

a.alaikum kenkawan.
satu ketika dulu set2 pancing yang bagak sampai saiz 130T dengan menggunakan mainline besar hingga 150lb dan setengah2nya pula menggunakan cable sebagai mainline untuk memancing ikan2 yang besar seperti yellow fin tuna, layaran, marlin dan shark tapi sekarang keadaannya sudah berubah dimana aktiviti ini telah mengalami perubahan yang ketara atas usaha otai2 kita disamping keluarnya produk high end dipasaran. dulu kita memancing umpama bertarung terus dengan ikan tapi hari ini kita menggunakan skill dan peralatan yang baik.
penggunaan tali braided memerlukan pengetahuan ikatan knot kerana tanpa knot yang betul breaking error sangat tinggi. setting drag juga perlu dibuat calculation dengan baik.
Logged

http://jft.com.my/forum/
Andai dunia ini masih dianggap berharga,
bukankah akhirat itu jauh lebih berharga dan mulia.
Andai jasad ini memang diciptakan untuk mati,
maka bukankah mati di jalan Allah lebih mulia.
ahib0205
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



WWW
« Reply #7 on: October 21, 2010, 11:18:40 AM »

huhuhu... tali saya guna 20 paun mancing tepi pantai baru je putus. ada getuan, saya sembat. pastu getuan makin kuat dan terus putusssss....  Cry
Logged

Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1555


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #8 on: October 22, 2010, 02:56:58 AM »

kalau dgn si buntal tali 50lb pun dia ngap putus  Grin Grin
Logged

The Alpha and The Omega
puaka
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 81


puaka_mata_biru
WWW Email
« Reply #9 on: October 23, 2010, 10:47:36 AM »

saya pakai pioner palladium 12lb so far okay jer...siakap 4kg tu steady jer layan..
palladium mmg sesuai sangat utk casting sbb diameter dia kecil, boleh baling jauh walaupun pakai umpan udang kopek jer.
benang ni kena pastikan tak berpital atau kusut kalo tak mmg mudah putus.
Logged

Mancing Sampei Lebam!!!
@ celcom 946 1000
tenryu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3856


NIK: 019-252 1413


WWW Email
« Reply #10 on: October 23, 2010, 01:31:28 PM »

~salam~

Terpanggil utk memberi sedikit komen..
Aku antara pengguna setia Pioneer Paladium..
Dah beberapa tahun, bila beli tali, mesti beli jenama nih..
Bukan apa, kalau pakai tali mahal2, koyak poket nak membayar..
Lebih2 lagi kalau nak kena isi tali sampai 300m..
Kalau yg berjenama, 100m je dah berapa ringgit..
Kena 300m? Pengsan nak membayor..
Tu baru tali je..

So far, tak pernah ada masalah seperti yang tuan Kayril sebutkan..
Putus tu ada beberapa kemungkinan:
1. Penjagaan tali - Tali kalau dibiarkan tempat panas, memang cepat reput.. Kalau lepas trip laut lak, kena bilas n basuh balik dgn air tawar..
2. Penggunaan shock leader boleh membantu mengurangkan risiko putus bila menggunakan braided (tali sulam).. Diketahui umum, tali sulam tiada memori anjal, so, sentapan yang agak kuat boleh menyebabkan lebihan regangan pada tali dan menyebabkan putus..
3. Ikan - Kalau dalam cerita tuan Kayril ni, pacu antara ikan yang mampu memutuskan tali sebab deretan giginya yang tajam.. Kengkadang, boleh jadi tali terkena mana-mana bahagian ikan yang tajam boleh menyebabkan tali putus.. Macam siakap gak, tepi pipinya adalah tempat yang keras dan kasar yang mampu memutuskan tali..
4. Teknik kottt....

Harap dapat membantu..
Logged

<--- SCAN SINI UTK FB GROUP & CONTACT NO.
rm28
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 137



« Reply #11 on: October 23, 2010, 03:42:28 PM »

Braided ni banyak penyakitnya.  bila dah halus tali senang jam /melekat pada spool.  dia melekat dicelah2 tali tu.  tu sebab amat penting utk kemaskan dan susun tali baik2 masa mula2 meletakkan tali kat spool.

pasal marlin tu ramai yang salah faham. bukan nya tali tu boleh tarik monster senang2.  dia pancing dgn boat, jadi dia guna bot sebagai advantage utk melemahkan ikan.  selagi drag disetkan pada tahad yang betul,  memanglah tali tu tak akan putus kalau ditarik.  kalau land based memang hampir mustahil.

setuju  Cool Cool Cool
Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #12 on: October 23, 2010, 05:42:33 PM »

Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. Grin
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. Grin
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
chromeibanez
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 241


bile nak balik ni?


Email
« Reply #13 on: October 23, 2010, 06:10:26 PM »

Braided ni banyak penyakitnya.  bila dah halus tali senang jam /melekat pada spool.  dia melekat dicelah2 tali tu.  tu sebab amat penting utk kemaskan dan susun tali baik2 masa mula2 meletakkan tali kat spool.

pasal marlin tu ramai yang salah faham. bukan nya tali tu boleh tarik monster senang2.  dia pancing dgn boat, jadi dia guna bot sebagai advantage utk melemahkan ikan.  selagi drag disetkan pada tahad yang betul,  memanglah tali tu tak akan putus kalau ditarik.  kalau land based memang hampir mustahil.

setuju  Cool Cool Cool

betul tu... kalau land based tu tak tau la kena spool tali banyak mana .bagi ikan tu letih baru la boleh tarik.
yang penting nya setting drag dan usaha pemancing ni membantu selain daripada kualiti tali tu sendiri.

 Wink

correct me if i'm wrong.
Logged

WiSS!
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #14 on: October 24, 2010, 01:05:24 AM »

Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. Grin
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. Grin
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....
Logged

ojang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4027


Phone : 012-6414733


WWW
« Reply #15 on: October 24, 2010, 01:09:44 AM »

Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. Grin
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. Grin
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....
konfiusan disini... mono sebagai shockleader ( membazirkan tak elok  Grin Grin ) tak salahkan mono pun ado sifat anjal
Logged

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #16 on: October 24, 2010, 01:21:37 AM »

Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. Grin
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. Grin
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....
konfiusan disini... mono sebagai shockleader ( membazirkan tak elok  Grin Grin ) tak salahkan mono pun ado sifat anjal
ni dah mmg lumrah braided tiada anjalan sebab tu kena guna shockleader...
dan shockleader tu mmg sersedia dijual atau just guna mono biasa pun boleh...
kwn pun guna mono biasa je untuk shockleader tu...
jgn sekali2 tak pasang shockleader kalau drifting /  trolling / bottom /  jigging / popping tu...
Logged

tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2466


0176057781


« Reply #17 on: October 24, 2010, 01:26:25 AM »

Sebenarnya takde beza antara mono dengan braided dari segi kekuatan selagi lbs nya sama. Grin
Perbezaan cuma dari segi ketahanan dan cara guna saja.
Braided mudah kalah dengan geseran di pelbagai permukaan. Tali yg disulam...bila dah cedera ianya akan terurai.
Mono pulak agak tahan dengan geseran sebab ia berbentuk tunggal tanpa sulaman. Grin
setiap satu ada kelemahan dan ada kelebihan.

kwn nak tambah sikit ni...
mono ada anjalan spring hehehe...
braide tak de anjalan memori spring..
sebab tu braided mesti guna shockleader...
mono tak payah hahaha....
konfiusan disini... mono sebagai shockleader ( membazirkan tak elok  Grin Grin ) tak salahkan mono pun ado sifat anjal
ni dah mmg lumrah braided tiada anjalan sebab tu kena guna shockleader...
dan shockleader tu mmg sersedia dijual atau just guna mono biasa pun boleh...
kwn pun guna mono biasa je untuk shockleader tu...
jgn sekali2 tak pasang shockleader kalau drifting /  trolling / bottom /  jigging / popping tu...
Grin Grin Grin SAYA PONNNNN
Logged

0176057781 (SMS ONLY)
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #18 on: October 24, 2010, 01:34:21 AM »

kalau putus jgn salah kan tali hohoho...
Logged

alifmokhtar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 656


berguru tapi tak berilmu


Email
« Reply #19 on: October 24, 2010, 09:55:47 AM »

salammmmmmmmmm semua Wink
Logged

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #20 on: October 24, 2010, 11:51:51 AM »

waalaiakumussalam...
kwn guna hanya braide Tufline untuk kesemua reel yg kwn ada...
Logged

puaka
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 81


puaka_mata_biru
WWW Email
« Reply #21 on: October 29, 2010, 06:43:02 PM »

kalau putus jgn salah kan tali hohoho...

maksudnyer skill tu masih boleh di perbaiki  Grin
Logged

Mancing Sampei Lebam!!!
@ celcom 946 1000
kayril
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 41


« Reply #22 on: March 10, 2011, 02:55:34 AM »

Salam...

Tuan tanah (En. Pancing)..apa kabar..dh bertahun tak singgah..

dh bertahun nya citer nie payah nak recall nie....tapi ese cubo la..

tali masa tu baru sebulan beli...
shock leader memang tak pakai...pasal layan kolam jer...kang ada yg tergelak sampai terjun kolam nanti.  Grin
nak jadikan cerita saya pakai perabut dawai warna hitam tu pangjang dalam sejengkal... Cool
teknik  Grin...heheheh tak boleh nak cakap..pasal pacu tu sentap time rod tengah parking dekat besi pancang...kalau putus time fight tu ...memang saya akui kesilapan saya...hehehe

cuba yg saya boleh simpul kan setelah beberapa lama tu....pasal braided memory tak bagus...so dia tak bley handle sangat kejutan melampau... so kalau ada shock leader mungkin membantu skit...


p/s: pacu dekat seri bayu tekala agak nya dh besar mana la skarang nie...dulu masa 2007 aku dengar dkt 17kg...skarang nie mahu lebar bonnet kancil berat mahu dah 25kg .... abis asyik makan perut ayam jer Grin

akan ku repet balik ke tekala....dh banyak gak aku "menabung" kat sana..hehehehe 

~salam~

Terpanggil utk memberi sedikit komen..
Aku antara pengguna setia Pioneer Paladium..
Dah beberapa tahun, bila beli tali, mesti beli jenama nih..
Bukan apa, kalau pakai tali mahal2, koyak poket nak membayar..
Lebih2 lagi kalau nak kena isi tali sampai 300m..
Kalau yg berjenama, 100m je dah berapa ringgit..
Kena 300m? Pengsan nak membayor..
Tu baru tali je..

So far, tak pernah ada masalah seperti yang tuan Kayril sebutkan..
Putus tu ada beberapa kemungkinan:
1. Penjagaan tali - Tali kalau dibiarkan tempat panas, memang cepat reput.. Kalau lepas trip laut lak, kena bilas n basuh balik dgn air tawar..
2. Penggunaan shock leader boleh membantu mengurangkan risiko putus bila menggunakan braided (tali sulam).. Diketahui umum, tali sulam tiada memori anjal, so, sentapan yang agak kuat boleh menyebabkan lebihan regangan pada tali dan menyebabkan putus..
3. Ikan - Kalau dalam cerita tuan Kayril ni, pacu antara ikan yang mampu memutuskan tali sebab deretan giginya yang tajam.. Kengkadang, boleh jadi tali terkena mana-mana bahagian ikan yang tajam boleh menyebabkan tali putus.. Macam siakap gak, tepi pipinya adalah tempat yang keras dan kasar yang mampu memutuskan tali..
4. Teknik kottt....

Harap dapat membantu..
Logged

Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal