Pancing.Net
September 02, 2014, 07:33:13 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: cara nak casting  (Read 12743 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
realbuntal
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 422



Email
« Reply #60 on: August 17, 2010, 04:45:45 PM »

mgkin dah ada org2 nye tu...terus kan..terus kan...aku dah start sebok balik...adoiiii
Logged
Pancing.Net
« Reply #60 on: August 17, 2010, 04:45:45 PM »

 Logged
mad7044
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 661


mad7044
Email
« Reply #61 on: August 17, 2010, 05:57:45 PM »

sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p
Logged

Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044
Jason King
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2271


ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..


Email
« Reply #62 on: August 18, 2010, 08:58:02 AM »

sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p

haaa tang ni kne ty bang aji JM..die otai.. Grin Grin
Logged

AKULAH PEMANCING...
realbuntal
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 422



Email
« Reply #63 on: August 18, 2010, 09:20:06 AM »

sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p
-apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
bc - lebih cepat dan tepat pada penyedian utk balingan/cast dan ada teknik yg tk boleh dibuat dgn spinning.semua nya dengan satu tangan dan jari lecuali time karau la kene 2 tangan Grin
spinning -ada sikit lambat dimana kiat kene pegang tali kemudian bukak bail arm baru cast..

-mana balingan lagi jauh..ringan ke?
utk balingan yg jauh better lagi spinning.bc ni dia lebih kepada ketepatan.kalau nak di ukur pada keringanan ia terletak pada pemilihan peralatan yg kita guna.ada peralatan yg ringan tp rege dia mmg mencekik halkum laaa...terpulang pada empunya diri nak set yg macamana...hehehh

-lagi best guna?
tengok pada target spesis ikan dan teknik yg kita nak guna.kalau bottom kita nak pakai bc agak tak berapa selesa tp spinning lebih sesuai.LPBC/RBC lebih best digunakan utk teknik casting/menggewang/mengilat.pendek kata selesa dan cepat heheheh panjang kata lebih stylo laaaa hehehehh..... Grin Grin Grin...itu panjang yg kata.... Grin Grin

-bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
hehe soalan yg menguji...saya sendiri pon tak cenderung ke pancingan air masin tp  teknik lebih kurang sama cuma beza pada peralatan.bila kita sebut pasal laut kita terus terpikir.."luas/buas dan besar"...jadi utk pancingan laut perlukan set/peralatan yg agak kasar dan punyai simpan tali yg cukup.kalu kita guna bc utk popping di laut agak tidak munasabah sbb berapa panjang tali yg boleh disimpan dlm reel bc siri 100 dgn kekuatan tali 80lbs????mgkin 40m atau mgkin 80m.tak cukup kalau kene GT 15kg.sekali perah aje mau tali kuar dekat 10-20metr..kalau kita guna multiplier plak....berapa lama kita boleh cast dgn set yg berat cam tu???...disebabkan masalah beginilah ramai menggunkan set yg kasar,kuat dan ringan utk popping ni...spinning siri 6000-10000 dgn kekuatan rod PE 3-PE 10 lebih pon ada gak org pakai...heheheh


Logged
screammer
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 734


ate moh ler mancing yobb..!!!


« Reply #64 on: August 18, 2010, 09:28:52 AM »

Info yang sangat berguna dari tuan RB.. Cheesy Cheesy
Terima kasih... Grin Grin
Logged

Jason King
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2271


ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..


Email
« Reply #65 on: August 18, 2010, 09:53:11 AM »

NICE INFO LONG..BRAVOO.. Grin Grin Grin
Logged

AKULAH PEMANCING...
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #66 on: August 18, 2010, 12:17:28 PM »

haha,detail punya info
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
mad7044
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 661


mad7044
Email
« Reply #67 on: August 18, 2010, 12:25:07 PM »

Terima kasih Tuan RB...barulah saya tahu...
ini bermakna baitcasting reel ni...lontarannya lebih tepat...
saya bukan apa baru nak try baitcasting ni...sebb tgk kebanyakkan..(pemancing terer)
pki baitcasting....so dlm planning nak mencuba...
dari kecik dok pki spinning ni..
set laut dlm ada satu je jenis MP ni...
tu pun mcm tak selesa nak guna...cuma kelebihannya..senang nak angkat ladung yg berat....
Logged

Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044
realbuntal
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 422



Email
« Reply #68 on: August 18, 2010, 03:46:33 PM »

jgn compare LPBC/RBC dgn multypiler...tengok spool dan ratio gear pon dah berbeza...walaupun secara amnye dia lebih kurang aje tp kalau diperincikan banyaaaakk bezanye tp ada juga yg guna LPBC utk lawan ngan gamefish...revo inshore vs billfish 3+kg....hmmmm mula2 terkejut siap ternganga gak aku tengok tp kene percaya laa sbb org tunjuk bukti.....
Logged
komenz
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 44



Email
« Reply #69 on: January 21, 2011, 04:00:41 PM »

salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye Huh Huh Huh
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #70 on: January 21, 2011, 11:53:03 PM »

salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye Huh Huh Huh

benda tu mmg selalu terjadi...kena pastikan tali x terlalu kendur......mudah berbelit kalau guna spinning

lain x sure sangat Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
c3
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 988


Email
« Reply #71 on: January 22, 2011, 04:55:30 AM »

sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p
-apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
bc - lebih cepat dan tepat pada penyedian utk balingan/cast dan ada teknik yg tk boleh dibuat dgn spinning.semua nya dengan satu tangan dan jari lecuali time karau la kene 2 tangan Grin
spinning -ada sikit lambat dimana kiat kene pegang tali kemudian bukak bail arm baru cast..

-mana balingan lagi jauh..ringan ke?
utk balingan yg jauh better lagi spinning.bc ni dia lebih kepada ketepatan.kalau nak di ukur pada keringanan ia terletak pada pemilihan peralatan yg kita guna.ada peralatan yg ringan tp rege dia mmg mencekik halkum laaa...terpulang pada empunya diri nak set yg macamana...hehehh

-lagi best guna?
tengok pada target spesis ikan dan teknik yg kita nak guna.kalau bottom kita nak pakai bc agak tak berapa selesa tp spinning lebih sesuai.LPBC/RBC lebih best digunakan utk teknik casting/menggewang/mengilat.pendek kata selesa dan cepat heheheh panjang kata lebih stylo laaaa hehehehh..... Grin Grin Grin...itu panjang yg kata.... Grin Grin

-bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
hehe soalan yg menguji...saya sendiri pon tak cenderung ke pancingan air masin tp  teknik lebih kurang sama cuma beza pada peralatan.bila kita sebut pasal laut kita terus terpikir.."luas/buas dan besar"...jadi utk pancingan laut perlukan set/peralatan yg agak kasar dan punyai simpan tali yg cukup.kalu kita guna bc utk popping di laut agak tidak munasabah sbb berapa panjang tali yg boleh disimpan dlm reel bc siri 100 dgn kekuatan tali 80lbs????mgkin 40m atau mgkin 80m.tak cukup kalau kene GT 15kg.sekali perah aje mau tali kuar dekat 10-20metr..kalau kita guna multiplier plak....berapa lama kita boleh cast dgn set yg berat cam tu???...disebabkan masalah beginilah ramai menggunkan set yg kasar,kuat dan ringan utk popping ni...spinning siri 6000-10000 dgn kekuatan rod PE 3-PE 10 lebih pon ada gak org pakai...heheheh



ayat sytlo tu memang best tuan..
Logged
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #72 on: January 22, 2011, 09:38:18 PM »

salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye Huh Huh Huh

soalan tuan agak subjektif... tp kalau kena cara insyaAllah boleh elakkan bee hoon ni kerap terjadi... setiap kali tukar gewang kena set (lock) - maaf tak ingat apa nama tu...
ikut brp gram berat lure atau gewang... dan cuba loose kan lock tadi tu... kalau turun laju... kena tight lagi... cuba tinjau kat youtube cara-cara nak setting menda ni... type jer kat youtube "backlash lpbc" etc...
satu lagi, ibu jari kena peka terhadap spool... kalau slalu train... gewang nak cecah permukaan air... ibu jari akan auto-stop spool lpbc/rbc tu... insyaAllah boleh...
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4153


0134261004


Email
« Reply #73 on: January 22, 2011, 10:38:30 PM »

bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg
Logged

ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #74 on: January 24, 2011, 10:46:50 AM »

bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau Tongue Tongue Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4153


0134261004


Email
« Reply #75 on: January 24, 2011, 04:52:47 PM »

bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau Tongue Tongue Grin Grin Grin Grin Grin
hahahahah, biasa ler..bangau itu lumrah
Logged

komenz
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 44



Email
« Reply #76 on: January 25, 2011, 10:09:24 AM »

salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye Huh Huh Huh

soalan tuan agak subjektif... tp kalau kena cara insyaAllah boleh elakkan bee hoon ni kerap terjadi... setiap kali tukar gewang kena set (lock) - maaf tak ingat apa nama tu...
ikut brp gram berat lure atau gewang... dan cuba loose kan lock tadi tu... kalau turun laju... kena tight lagi... cuba tinjau kat youtube cara-cara nak setting menda ni... type jer kat youtube "backlash lpbc" etc...
satu lagi, ibu jari kena peka terhadap spool... kalau slalu train... gewang nak cecah permukaan air... ibu jari akan auto-stop spool lpbc/rbc tu... insyaAllah boleh...

terima kasih tuan.. Wink Wink
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #77 on: January 29, 2011, 12:02:23 AM »

bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau Tongue Tongue Grin Grin Grin Grin Grin
hahahahah, biasa ler..bangau itu lumrah

hehe.....tapi jangan patah semangat sampai nak dijaring talapia Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15692


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #78 on: January 29, 2011, 12:32:11 AM »

bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau Tongue Tongue Grin Grin Grin Grin Grin
hahahahah, biasa ler..bangau itu lumrah

hehe.....tapi jangan patah semangat sampai nak dijaring talapia Grin Grin Grin
Cara mudah,murah dan berkesan Grin
Logged
mad_lawas
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


Email
« Reply #79 on: December 16, 2011, 10:58:01 PM »

salam sahabat...saya budak baru nak belajar cara2 casting... Cheesy..tp stakat ni lom dpat ikan lagi..mcm mana nak tau lubuk ikan ye?kalau tempat air yg berbatu dan berarus serdahana laju...boleh mintak pendapat anda smua yg dah berpengalaman...tQ Huh Shocked Shocked
Logged
Daun Hijau
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 356


Email
« Reply #80 on: December 21, 2011, 11:58:29 PM »

waalaikumsalm... nak taw lubuk ikna tu kna tnye ngn otai2 yg ada kat c2... lg satu tgk boiling ikan tu... stiap boiling ikan tu len2...
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #81 on: December 24, 2011, 08:54:36 AM »

salam sahabat...saya budak baru nak belajar cara2 casting... Cheesy..tp stakat ni lom dpat ikan lagi..mcm mana nak tau lubuk ikan ye?kalau tempat air yg berbatu dan berarus serdahana laju...boleh mintak pendapat anda smua yg dah berpengalaman...tQ Huh Shocked Shocked

tuan casting di kawasan mana yer??tasik ke..laut ke..sungai ker....nak cast ikan apa yer???
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
sundang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 539


fon Num:


Email
« Reply #82 on: April 19, 2012, 03:43:05 PM »

 Grin
Logged

Kumpau pun xpe,janji boleh memancing
Pages: « 1 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal