Author Topic: cara nak casting  (Read 15772 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline realbuntal

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 422
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #60 on: August 17, 2010, 04:45:45 PM »
mgkin dah ada org2 nye tu...terus kan..terus kan...aku dah start sebok balik...adoiiii

Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #61 on: August 17, 2010, 05:57:45 PM »
sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline Jason King

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2271
  • Gender: Male
  • ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #62 on: August 18, 2010, 08:58:02 AM »
sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p

haaa tang ni kne ty bang aji JM..die otai.. ;D ;D
AKULAH PEMANCING...

Offline realbuntal

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 422
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #63 on: August 18, 2010, 09:20:06 AM »
sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p
-apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
bc - lebih cepat dan tepat pada penyedian utk balingan/cast dan ada teknik yg tk boleh dibuat dgn spinning.semua nya dengan satu tangan dan jari lecuali time karau la kene 2 tangan ;D
spinning -ada sikit lambat dimana kiat kene pegang tali kemudian bukak bail arm baru cast..

-mana balingan lagi jauh..ringan ke?
utk balingan yg jauh better lagi spinning.bc ni dia lebih kepada ketepatan.kalau nak di ukur pada keringanan ia terletak pada pemilihan peralatan yg kita guna.ada peralatan yg ringan tp rege dia mmg mencekik halkum laaa...terpulang pada empunya diri nak set yg macamana...hehehh

-lagi best guna?
tengok pada target spesis ikan dan teknik yg kita nak guna.kalau bottom kita nak pakai bc agak tak berapa selesa tp spinning lebih sesuai.LPBC/RBC lebih best digunakan utk teknik casting/menggewang/mengilat.pendek kata selesa dan cepat heheheh panjang kata lebih stylo laaaa hehehehh..... ;D ;D ;D...itu panjang yg kata.... ;D ;D

-bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
hehe soalan yg menguji...saya sendiri pon tak cenderung ke pancingan air masin tp  teknik lebih kurang sama cuma beza pada peralatan.bila kita sebut pasal laut kita terus terpikir.."luas/buas dan besar"...jadi utk pancingan laut perlukan set/peralatan yg agak kasar dan punyai simpan tali yg cukup.kalu kita guna bc utk popping di laut agak tidak munasabah sbb berapa panjang tali yg boleh disimpan dlm reel bc siri 100 dgn kekuatan tali 80lbs????mgkin 40m atau mgkin 80m.tak cukup kalau kene GT 15kg.sekali perah aje mau tali kuar dekat 10-20metr..kalau kita guna multiplier plak....berapa lama kita boleh cast dgn set yg berat cam tu???...disebabkan masalah beginilah ramai menggunkan set yg kasar,kuat dan ringan utk popping ni...spinning siri 6000-10000 dgn kekuatan rod PE 3-PE 10 lebih pon ada gak org pakai...heheheh



Offline screammer

  • Marlin
  • *
  • Posts: 734
  • Gender: Male
  • ate moh ler mancing yobb..!!!
Re: cara nak casting
« Reply #64 on: August 18, 2010, 09:28:52 AM »
Info yang sangat berguna dari tuan RB.. :D :D
Terima kasih... ;D ;D

Offline Jason King

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2271
  • Gender: Male
  • ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #65 on: August 18, 2010, 09:53:11 AM »
NICE INFO LONG..BRAVOO.. ;D ;D ;D
AKULAH PEMANCING...

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #66 on: August 18, 2010, 12:17:28 PM »
haha,detail punya info
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #67 on: August 18, 2010, 12:25:07 PM »
Terima kasih Tuan RB...barulah saya tahu...
ini bermakna baitcasting reel ni...lontarannya lebih tepat...
saya bukan apa baru nak try baitcasting ni...sebb tgk kebanyakkan..(pemancing terer)
pki baitcasting....so dlm planning nak mencuba...
dari kecik dok pki spinning ni..
set laut dlm ada satu je jenis MP ni...
tu pun mcm tak selesa nak guna...cuma kelebihannya..senang nak angkat ladung yg berat....
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline realbuntal

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 422
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #68 on: August 18, 2010, 03:46:33 PM »
jgn compare LPBC/RBC dgn multypiler...tengok spool dan ratio gear pon dah berbeza...walaupun secara amnye dia lebih kurang aje tp kalau diperincikan banyaaaakk bezanye tp ada juga yg guna LPBC utk lawan ngan gamefish...revo inshore vs billfish 3+kg....hmmmm mula2 terkejut siap ternganga gak aku tengok tp kene percaya laa sbb org tunjuk bukti.....

Offline komenz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #69 on: January 21, 2011, 04:00:41 PM »
salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye ??? ??? ???

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #70 on: January 21, 2011, 11:53:03 PM »
salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye ??? ??? ???

benda tu mmg selalu terjadi...kena pastikan tali x terlalu kendur......mudah berbelit kalau guna spinning

lain x sure sangat ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline c3

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #71 on: January 22, 2011, 04:55:30 AM »
sya nak tanya lagi...maklumlah sy lebih pd mancing laut..
apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
mana balingan lagi jauh..ringan ke?
lagi best guna?
bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
x pakai baitcasting..p
-apa kelebihan baitcasting reel ni compare spinning...
bc - lebih cepat dan tepat pada penyedian utk balingan/cast dan ada teknik yg tk boleh dibuat dgn spinning.semua nya dengan satu tangan dan jari lecuali time karau la kene 2 tangan ;D
spinning -ada sikit lambat dimana kiat kene pegang tali kemudian bukak bail arm baru cast..

-mana balingan lagi jauh..ringan ke?
utk balingan yg jauh better lagi spinning.bc ni dia lebih kepada ketepatan.kalau nak di ukur pada keringanan ia terletak pada pemilihan peralatan yg kita guna.ada peralatan yg ringan tp rege dia mmg mencekik halkum laaa...terpulang pada empunya diri nak set yg macamana...hehehh

-lagi best guna?
tengok pada target spesis ikan dan teknik yg kita nak guna.kalau bottom kita nak pakai bc agak tak berapa selesa tp spinning lebih sesuai.LPBC/RBC lebih best digunakan utk teknik casting/menggewang/mengilat.pendek kata selesa dan cepat heheheh panjang kata lebih stylo laaaa hehehehh..... ;D ;D ;D...itu panjang yg kata.... ;D ;D

-bkn apa sbb kebanyakkan mancing kat laut popping pki spinning..
hehe soalan yg menguji...saya sendiri pon tak cenderung ke pancingan air masin tp  teknik lebih kurang sama cuma beza pada peralatan.bila kita sebut pasal laut kita terus terpikir.."luas/buas dan besar"...jadi utk pancingan laut perlukan set/peralatan yg agak kasar dan punyai simpan tali yg cukup.kalu kita guna bc utk popping di laut agak tidak munasabah sbb berapa panjang tali yg boleh disimpan dlm reel bc siri 100 dgn kekuatan tali 80lbs????mgkin 40m atau mgkin 80m.tak cukup kalau kene GT 15kg.sekali perah aje mau tali kuar dekat 10-20metr..kalau kita guna multiplier plak....berapa lama kita boleh cast dgn set yg berat cam tu???...disebabkan masalah beginilah ramai menggunkan set yg kasar,kuat dan ringan utk popping ni...spinning siri 6000-10000 dgn kekuatan rod PE 3-PE 10 lebih pon ada gak org pakai...heheheh



ayat sytlo tu memang best tuan..

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: cara nak casting
« Reply #72 on: January 22, 2011, 09:38:18 PM »
salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye ??? ??? ???

soalan tuan agak subjektif... tp kalau kena cara insyaAllah boleh elakkan bee hoon ni kerap terjadi... setiap kali tukar gewang kena set (lock) - maaf tak ingat apa nama tu...
ikut brp gram berat lure atau gewang... dan cuba loose kan lock tadi tu... kalau turun laju... kena tight lagi... cuba tinjau kat youtube cara-cara nak setting menda ni... type jer kat youtube "backlash lpbc" etc...
satu lagi, ibu jari kena peka terhadap spool... kalau slalu train... gewang nak cecah permukaan air... ibu jari akan auto-stop spool lpbc/rbc tu... insyaAllah boleh...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4204
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #73 on: January 22, 2011, 10:38:30 PM »
bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #74 on: January 24, 2011, 10:46:50 AM »
bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau :P :P ;D ;D ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4204
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #75 on: January 24, 2011, 04:52:47 PM »
bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau :P :P ;D ;D ;D ;D ;D
hahahahah, biasa ler..bangau itu lumrah

Offline komenz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #76 on: January 25, 2011, 10:09:24 AM »
salam... saya nak tanya tentang bc.. macam mana nak mengelakkan dr tali menjadi kabut(macam bee hoon) apabila membuat lontaran.. letih di buat nye ??? ??? ???

soalan tuan agak subjektif... tp kalau kena cara insyaAllah boleh elakkan bee hoon ni kerap terjadi... setiap kali tukar gewang kena set (lock) - maaf tak ingat apa nama tu...
ikut brp gram berat lure atau gewang... dan cuba loose kan lock tadi tu... kalau turun laju... kena tight lagi... cuba tinjau kat youtube cara-cara nak setting menda ni... type jer kat youtube "backlash lpbc" etc...
satu lagi, ibu jari kena peka terhadap spool... kalau slalu train... gewang nak cecah permukaan air... ibu jari akan auto-stop spool lpbc/rbc tu... insyaAllah boleh...

terima kasih tuan.. ;) ;)

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #77 on: January 29, 2011, 12:02:23 AM »
bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau :P :P ;D ;D ;D ;D ;D
hahahahah, biasa ler..bangau itu lumrah

hehe.....tapi jangan patah semangat sampai nak dijaring talapia ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: cara nak casting
« Reply #78 on: January 29, 2011, 12:32:11 AM »
bosan la casting..jaring talapia jomm...prenggggggggggggggggg

ni mesti bangau :P :P ;D ;D ;D ;D ;D
hahahahah, biasa ler..bangau itu lumrah

hehe.....tapi jangan patah semangat sampai nak dijaring talapia ;D ;D ;D
Cara mudah,murah dan berkesan ;D

Offline mad_lawas

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #79 on: December 16, 2011, 10:58:01 PM »
salam sahabat...saya budak baru nak belajar cara2 casting... :D..tp stakat ni lom dpat ikan lagi..mcm mana nak tau lubuk ikan ye?kalau tempat air yg berbatu dan berarus serdahana laju...boleh mintak pendapat anda smua yg dah berpengalaman...tQ ??? :o :o

Offline Daun Hijau

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #80 on: December 21, 2011, 11:58:29 PM »
waalaikumsalm... nak taw lubuk ikna tu kna tnye ngn otai2 yg ada kat c2... lg satu tgk boiling ikan tu... stiap boiling ikan tu len2...

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #81 on: December 24, 2011, 08:54:36 AM »
salam sahabat...saya budak baru nak belajar cara2 casting... :D..tp stakat ni lom dpat ikan lagi..mcm mana nak tau lubuk ikan ye?kalau tempat air yg berbatu dan berarus serdahana laju...boleh mintak pendapat anda smua yg dah berpengalaman...tQ ??? :o :o

tuan casting di kawasan mana yer??tasik ke..laut ke..sungai ker....nak cast ikan apa yer???
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline sundang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 539
  • Gender: Male
  • fon Num:
    • Email
Re: cara nak casting
« Reply #82 on: April 19, 2012, 03:43:05 PM »
 ;D
Kumpau pun xpe,janji boleh memancing