Pancing.Net
September 20, 2014, 09:59:08 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Drag.....  (Read 19983 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« on: June 17, 2010, 12:17:53 PM »

apa yg dimaksudkan dengan drag....
salah satu kriteria semasa membeli reel adalah dragnya... berapa kg dragnya...
kalaulah drag sesuatu reel 5 kg... adakah bermaksud maksimun ikan yg boleh dinaikkan adalah 5 kg atau lebih.... atau sebaliknya...
macam mana kita nak menguji drag sesustu reel... pengeluar boleh cakap dragnya 10 kg... betul ke 10 kg....
(tuan mod... kawan dah semak macam tak da tajuk ni.... kalau ada boleh locked....)
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Pancing.Net
« on: June 17, 2010, 12:17:53 PM »

 Logged
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6206


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #1 on: June 17, 2010, 12:41:22 PM »

setuju,... soalan tuan sama dengan ape yang saya nak tanya. tq tuan...
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

nahzahani
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 307


"mancing jo"

nahzahani@yahoo.com.my
« Reply #2 on: June 17, 2010, 12:47:48 PM »

sekadar seciput pengetahuan dari saya....
drag 5kg tak bermaksud hanya 5kg ikan jer yang mampu di tanggung oleh drag tersebut....
semua bergantung pada setup pancingan juga...
drag pada reel tersebut menggambarkan maksimum kejutan atau tarikan tali oleh sang ikan... alah macam konsep newton tuh...
brapa kuasa tarikan ikan 5 kg... mungkin ikan tuh kuat berat 2 kg jer tapi menggila tarik tali kelua spool contoh tenggiri tapi kejap jer... lepas tuh lemah...
mmg tak bleh lah nak test kompen ker 5 kg kuasa tarikan drag.. kecuali taun kunci drag mati ikai tali pancing terus ker penimbang lepastuh tari sampai jarum penimbang sampai tak 5kg baru tali keluar...
heheheh...
sebab ada ikan guna daya pecutan.. macam tenggiri baracuda dan lain lain dan ada yang guna berat badan.. contoh ikan besar ..pari... kertang dan juga ada yg guna kedua dua nya... cth aruan tasik....
hik hik hik... kalau saya pancing dulu pakai apa pun.... cuma kena pandai lah padankan dgn tempat pancingan.... baru syok.........
Logged

nahza: 019 - 284 784 1 , Melampiaskan nafsu mancing sekadar kemampuan..........
nahzahani
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 307


"mancing jo"

nahzahani@yahoo.com.my
« Reply #3 on: June 17, 2010, 12:50:44 PM »

PENGERTIAN MAX DRAG PADA REEL

Seiring dengan perkembangan zaman orang selalu menanyakan hal tentang max drag jadi kadang kala salah menggunakan max drag itu sendiri sehingga menjadi suatu kebingungan.

Pengertian max drag adalah :

1. Keadaan Spool pada reel dikunci habis, kemudian talinya dipaksa keluar dan dalam berapa tarikan maksimum sehingga menyebabkan spool itu berputar. Singkatnya adalah jika reel yang mempunyai max drag 10 kg. Berarti spool dimatikan kemudian jika talinya ditarik dengan kekuatan dibawah 10 kg maka spool tidak bergerak tetapi jika lebih dari 10 kg makanya spoolnya bergerak.

2. Max drag biasanya telah ditest di pabrik oleh mesin profesional, jadi jangan harap bisa menggunakan tangan untuk mencobanya karena kita tidak tahu kekuatan tangan kita sendiri. Dan yang perlu diluruskan adalah kekuatan tangan kita sangat berbeda dengan kekuatan tenaga ikan.

3. Max darg boleh dikatakan berfungsi dan juga boleh dikatakan tidak berfungsi tergantung pada penilaian kita masing-masing. Akan saya ulas kemudian kenapa bisa begitu.

4. Biasanya reel dibagi atas beberapa serie. Umumnya adalah :
Serie 1000 = 2,5 kg 2500 = 4 kg 5000 = 5 kg 6000 = 5 kg 8000 = 8 kg 10.000 = 8 kg
Ini adalah umum bukan merupakan patokan. Tetapi kebanyakan reel mempunyai max drag sebagai demikian kecuali reel yang di design untuk kekuatan drag yang benar benar tinggi.

5. Jangan sekali - kali anda menanyakan max drag pada kerekan yang murmer atau kerekan biasa atau bahkan kerekan yang belum mempunyai nama tertentu karena akan percuma. Jadi ditanyakan akan percuma khusunya kepada reel yang dibawah harga Rp. 150.000.

6. Orang sering bilang bahwa kerekan yang mempunyai kekuatan max drag yang tinggi lebih bagus. Kalau menurut saya bukanlah begitu. Yang perlu diingat adalah medan apa dan ikan apa yang mau kamu pancingin jadi harus berimbang. Contohnya adalah Anda membawa reel dengan kekuatan drag 10 kg padahal hanya untuk memancing di empang atau di kolam yang mempunyai ikan rata-rata 5 kg. Jadi percuma anda membawa reel tersebut.

7. Bedakan bahwa max drag anda berfungsi dengan bagus dalam arti harus di padukan dengan senar dan joran/rod yang berfungsi dengan baik atau terpadu dengan baik. Contoh : Anda membawa reel dengan kekuatan drag 10 kg tetapi joran anda bawa hanya 15 lb-7,5 kg. Bisa anda bayangkan bahwa jorannya patah duluan sewaktu anda mengunci habis spoolnya. Jadi sangat percuma. Rod dan joran telah terpadu tetapi anda menggunakan senar hanya max 9 kg atau 18 lb. Jadi senar anda putus duluan. Jadi padukan dengan baik. Jangan hanya membeli reel dengan drag yang besar tetapi tidak tahu dimana menggunakannya.

8. Yang saya tulis sekarang mungkin bisa terima dan mungkin tidak bisa diterima jadi mohon pengertiannya sekali lagi.

Reel bertulisan max drag besar belum tentu berguna karena pengaruh dengan ikan yang kita tarik. Anda bisa bayangkan bahwa reel yang berkekuatan drag 10 kg tetapi ikan yang menarik cuma 5 kg jadi sama sekali tidak ada perlawanan yang seru kecuali anda mendapatkan ikan dengan berat 15 kg maka permainan akan menjadi seru dan mantap.

Kekuatan ikan rata rata adalah pada waktu pertama kali dia menggunakan tenaga maksimal kemudian kedua kalinya akan lemah dan ketiga kalinya ikan sudah berbalik dan capeh. Kecuali untuk ikan yang memang karakter khusus tetapi saya rasa itu sangat jarang. Jadi reel dengan kekuatan drag besar hanya pada permainan pertama kali tidak berguna lagi selanjutnya.

Max drag tertulis 10 kg. Yang perlu anda tahu bahwa ikan 10 kg belum tentu menghasilkan tarikan 10 kg tetapi kadang kadang menghasilkan tenaga yang sulit dipercaya. Jadi disitu dibutuhkan teori dari kita menggunakan reel dan joran dalam arti tidak terlalu dipaksakan. Jadi sangat percuma max drag tinggi tetapi anda memaksakannya berarti tidak terdapat suatu seni atau permainan yang mantap, seperti bunyi spool, kelengkungan rod, itulah semua yang berpengaruh. Dalam arti jika max drag 10 kg tetapi ikan mempunyai kekuatan yang besar maka senar akan putus jadi max drag juga tidak berfungsi.

Akhir kata itu semua hanyalah suatu pengalaman bukan suatu ilmu atau suatu rujukan atau suatu ketetapan.


diambil dari website seberang...Sumber: Toko Pancing Indonesia
Logged

nahza: 019 - 284 784 1 , Melampiaskan nafsu mancing sekadar kemampuan..........
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #4 on: June 17, 2010, 12:54:42 PM »

TQVM... info yg berguna.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Suhaimi Ghani
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 94


Email
« Reply #5 on: June 21, 2010, 01:42:55 AM »

Info begini yang teman cari. Memang teman dah syak bahawa adjust drag ni bukan boleh suka-suka mesti ada tekniknya. Timakasih pd Tn Nahzahani
Logged
snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #6 on: June 21, 2010, 02:03:46 AM »

salam. macam mana nak set drag mengikut kesesuaian tali? tumpang tanya yo bang ajoharis.
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #7 on: June 21, 2010, 11:51:04 AM »

salam. macam mana nak set drag mengikut kesesuaian tali? tumpang tanya yo bang ajoharis.
he he he... macam mana aku nak jawab ya.... aku pung tak berapa fasih.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
sharkz Fik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 985


kawe nak ngail weh.....mari komplot..


Email
« Reply #8 on: June 21, 2010, 12:19:21 PM »

abg ajo...semalam banyak hasil???
bile report nak kuor?
Logged
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6206


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #9 on: June 21, 2010, 12:22:26 PM »

kalau drag 5 kg, rasanya tali 20lbs dah power dah... kalau nak sedap lagi.... ambil 50lbs... tetapi kalau ambo selesa guna 20lbs je, tak kira pantai atau sungai... talinya tak terlalu besar dan tak terlalu kecil
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #10 on: June 21, 2010, 12:30:15 PM »

abg ajo...semalam banyak hasil???
bile report nak kuor?
he he he he......
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
rosemount
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 101



Email
« Reply #11 on: June 21, 2010, 12:34:35 PM »

saya sokong...5kg sudah memadai gune tali 20lb.yang penting drag mau kene loose mase mancing ..jgn jd mcm kwn sy smlam..pancing dah jd tukun kat sg kerteh..hehe Grin
Logged

ngail je..dapat x dapat ikan,yang tu no.2 weh.
nahzahani
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 307


"mancing jo"

nahzahani@yahoo.com.my
« Reply #12 on: June 21, 2010, 12:38:06 PM »

herm..... macam nih... kalau mesin yang mempunyai kekuatan drag kecil contoh 1-5 kg biasanya mesin 1K.... kita letak tali kekuatan besar katakan lah 80 lbs braided..... lepas tuh kena plak ikan monster tak pun labi labi ker..hik hik... tak ker naya... tali keluar jer tak berhenti... walaupun drag dah kunci mati... gigi gear pun akan haus.... kan sayang tali beli mahal letak dekat mesin kekuatan drag kecik... so biar lah sepadan... kebiasaan nya keperluan pengisian tali ke dalam spool ada di letakkan dekat spool berkenaan dan boleh lah nak tambah 5-10 lbs ikut kesesuaian lapang sasar nya.... lagipun bukan selalu dpt strike ikan besar.... so kalau kena ikan kecik dgn paundage tali yang lebih besar macam tarik anak kambing jer lah ikan tuh tak melawan... menjimatkan masa perlawanan... kalau ikan tgh frenzy makan kat bawah tuh... sekadar pendapat..........
Logged

nahza: 019 - 284 784 1 , Melampiaskan nafsu mancing sekadar kemampuan..........
sharkz Fik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 985


kawe nak ngail weh.....mari komplot..


Email
« Reply #13 on: June 21, 2010, 01:23:07 PM »

macam mana kita nak set drag untuk tali yg kita guna.....
cntoh tali 20lb.....mcm mana nak set drag nya...brape ketat kita perlu tutup drag kita.....
Logged
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6206


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #14 on: June 21, 2010, 01:25:37 PM »

dulu masa mancing guna buluh, tali biasa guna 15lbs je...
skrg upgrade sikit 20lbs, tetapi kalau nak save, guna 50lbs. tali boleh masuk sikit je la... sesuai dengan maz drag 5kg
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #15 on: June 21, 2010, 11:37:48 PM »

macam mana kita nak set drag untuk tali yg kita guna.....
cntoh tali 20lb.....mcm mana nak set drag nya...brape ketat kita perlu tutup drag kita.....
ni yg besa kwn buat lah...
kalu 20lbs besa nya reel kecik kan...
so sesuaikan dgn kekuatan reel tu lah...
contoh...20lbs kekuatan drag 2/3 dari kekuatan tali tu...
ini kite kena agak2 lah kecuali ada drag tester...
so dgn cara ini tali selamat dan reel pun selamat...
kena igt drag bukan bertujuan untuk tahan/stop ikan dari melarikan diri...
tetapi hanya untuk memperlahan kan larian nya saja...
dgn cara ini ikan akan cepat letih...
tak semesti nya sesuai dgn org lain ok...
Logged

snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #16 on: June 22, 2010, 02:29:33 PM »

salam. mekasih tuan volvos. walaupon tak paham.  Grin sy biasa set bia senang nak tarik pakai tangan je. bila dpt ikan sy tarik kua bunyi sy ketatkan smpai xde bunyi. sy pakai line 20lb je. dapat yg skelo 2 tu sy ketatkan ikut sedap tgn je. bole ke?  Grin
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #17 on: June 22, 2010, 10:14:46 PM »

salam. mekasih tuan volvos. walaupon tak paham.  Grin sy biasa set bia senang nak tarik pakai tangan je. bila dpt ikan sy tarik kua bunyi sy ketatkan smpai xde bunyi. sy pakai line 20lb je. dapat yg skelo 2 tu sy ketatkan ikut sedap tgn je. bole ke?  Grin
emmm kalu boleh jgn jadi kan amalan suke main drag tu bila ikan tarek...
kite kena pre set awal2 drag tu...
tarek agak2 tak ketat sgt tali boleh kuar dah ok lah tu...
Logged

snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #18 on: June 23, 2010, 01:52:21 AM »

salam. mekasih tuan volvos. walaupon tak paham.  Grin sy biasa set bia senang nak tarik pakai tangan je. bila dpt ikan sy tarik kua bunyi sy ketatkan smpai xde bunyi. sy pakai line 20lb je. dapat yg skelo 2 tu sy ketatkan ikut sedap tgn je. bole ke?  Grin
emmm kalu boleh jgn jadi kan amalan suke main drag tu bila ikan tarek...
kite kena pre set awal2 drag tu...
tarek agak2 tak ketat sgt tali boleh kuar dah ok lah tu...

selalunya macam ni la sy buat.  Roll Eyes
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

screammer
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 734


ate moh ler mancing yobb..!!!


« Reply #19 on: June 23, 2010, 10:26:32 AM »

macam mana kita nak set drag untuk tali yg kita guna.....
cntoh tali 20lb.....mcm mana nak set drag nya...brape ketat kita perlu tutup drag kita.....
ni yg besa kwn buat lah...
kalu 20lbs besa nya reel kecik kan...
so sesuaikan dgn kekuatan reel tu lah...
contoh...20lbs kekuatan drag 2/3 dari kekuatan tali tu...
ini kite kena agak2 lah kecuali ada drag tester...
so dgn cara ini tali selamat dan reel pun selamat...
kena igt drag bukan bertujuan untuk tahan/stop ikan dari melarikan diri...
tetapi hanya untuk memperlahan kan larian nya saja...

dgn cara ini ikan akan cepat letih...
tak semesti nya sesuai dgn org lain ok...

setuju... Smiley Smiley
Logged

cobia
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 77


Email
« Reply #20 on: June 23, 2010, 01:44:31 PM »

walaupun kite bincang pasal drag....
rod angle pun memainkan peranan penting untuk menentukan sebenarnye berape drag yg kite applykan...
walaupun drag setting 4 kg,kalau rod angle 70 degree,mungkin actual drag akan berubah ke 7 kg...

sekadar pandangan saje....
Logged
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #21 on: June 23, 2010, 01:57:33 PM »

rod angle.... benda baru ni....
apa kebendanya tu.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
screammer
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 734


ate moh ler mancing yobb..!!!


« Reply #22 on: June 23, 2010, 02:07:58 PM »

rod angle.... benda baru ni....
apa kebendanya tu.....

sy rase dia punye tahap kelenturan rod bile kene strike ikan kot..ntah ler..kene tanye bro cobia nie.. Grin Grin
Logged

raineypb
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 963


raineypb
Email
« Reply #23 on: June 23, 2010, 02:15:11 PM »

darjah kecondongan rod masa ngah fight ngan ikan ler kot rod angle nie....

kalau rod 2 dah cecah air hujung nyer mcm mn lak 2...

drag jd kurang ler dr actual spec...

mcm 2 ker... hehehehehhehe...

Logged

janji leh mancing
snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #24 on: June 23, 2010, 02:55:01 PM »

walaupun kite bincang pasal drag....
rod angle pun memainkan peranan penting untuk menentukan sebenarnye berape drag yg kite applykan...
walaupun drag setting 4 kg,kalau rod angle 70 degree,mungkin actual drag akan berubah ke 7 kg...

sekadar pandangan saje....

ade betul ka ini macam? patut la time tarik ngn tangan senang. bile ade beban tarik tak klua. bila betulbetul berat baru die sreeeeettttttttttt.
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #25 on: June 25, 2010, 09:34:50 PM »

salam semua hehe...
nampak nya isu drag mkin dah paham sikit kan...
jadikwn nak kongsi tentang rod angle pulak...

rod angle ada lah kedudokan rod semasa kite menahan asakan ikan...
kebiasaan nya kwn rasa selesa dgn kedudokan 45 darjah...
dgn angle ini kite akan guna kekuatan yg ada pada rod tu...
jadi semasa ikan membawa lari tali kite akan menguna kekuatan atau lenturan rod tu sebagai spring...(rod bending)
jadi ikan terpaksa menguna segala tenaga untuk menarik tali keluar sekira nya drag kita dah set dgn betul...
bila sampai tahap set drah tu yg ikan tu tarik baru lah tali mula keluar dari spool...
cara ini akan peratusan untuk kite bawak naik ikan ada 75%-100%...

jadi kalau kite biar rod itu lurus selari dgn tarikan ikan kebarangkalian tali akan putus atau ikan akan rabut 75%-100% juga...
begitu juga kalau kita tegak kan rod hampir selari dgn badan kita ini pun boleh memetuskan tali dan juga kebarangkalian untuk rod patah boleh terjadi...

jadi amalkan untuk rod tu berada dlm keadaan 45% bila sedang melawan ikan...
biar lenturan rod tu yg menahan beban tarikan ikan...
ni yg biasa kwn buat dan alhamdulillah berjaya...
rod selamat ikan pun selamat naik ata sbot...
tapi mkin tak sesuai dgn org lain...
selamat mencuba haha... Grin
Logged

sharkz Fik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 985


kawe nak ngail weh.....mari komplot..


Email
« Reply #26 on: June 25, 2010, 09:43:24 PM »

 Grin Grin Grin
maen pranan jugak kdudukan rod ni...trima kasih tuan atas perkongsian ilmu
Logged
snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #27 on: June 25, 2010, 09:48:58 PM »

mekasih bang volvo. tambah da sikit ilmu. hehehe. tak pernah dapat ikan besa lg ni. sekilo lebih je paling berat. hehehe. nak turun laut layan tenggiri 10kelo tatau bila. td sy baru praktis time sangkut. syok jugak bila drag da betul ni. srrrrretttttt je bunyinye.  Grin Grin Grin tqvm!
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #28 on: June 25, 2010, 09:55:12 PM »

sama2 hehe...
ala takat kongsi apa yg tau je...
dan tak semesti nya boleh guna pakai oleh org lain... Grin
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #29 on: June 25, 2010, 10:27:58 PM »

tqvm... bro volvos...
kadang ikut sedap aje...teknik dan tektik yg kurang tepat....
akan cuba diparktikan.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Pages: 1 2 3 4 5 6 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal