Pancing.Net
October 22, 2014, 03:54:59 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: peralatan mancing laut dalam dan kelong  (Read 7263 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rai
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 6


« on: June 29, 2010, 01:23:59 AM »

salam semue warga pnet..

sy nie baru nak belajo2 ngail d laut...

ada sesiapa yg boleh bantu saya untuk memilih pancing jenis apa yg sesuai tuk mancing d kelong dan naik bot d laut dalam? dr segi spec machine, btg pancing, tali dan lain2 yg berkaitan..

terima kasih
Logged
Pancing.Net
« on: June 29, 2010, 01:23:59 AM »

 Logged
gelamapapan
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 83


Email
« Reply #1 on: June 29, 2010, 01:43:13 AM »

untuk beginner saya syorkan guna kekili spinning yang bersaiz besar(4000 ke atas),brand apa pun takpa asal bersesuaian dengan budget saudara,cuma make sure spool yang ada jenis aluminium,tahan lasak.............soal gearing dan ratio buat masa nie tak perlu nak dititik beratkan,bearing pun cukup sekadar 3 atau 4 ja pun dah cukup.................bukan apa,nanti bila dah lama lama kita pakai,baru lah kita boleh compare atau sesuaikan dengan mood kita sebab pemilihan kekili ni bergantung juga dengan pemiliknya..................INSYAALLAH sampai satu tahap nanti saudara boleh menilaikan sendiri apa yang sedap dengan apa yang tak.................
bagi joran pula saya syorkan jenis solid dan panjang sekurang kurangnya 6 ke 7 kaki untuk permulaan,jenis medium heavy atau medium.................kalau kita ni jenis orang baru nak berjinak jinak nie,memang pening la sikit sebab ada macam macam jenis dan spec..............contohnya seperti kekuatan,line weight PE dan sebagainya tu ada fungsi khas masing masing..........bagi saya cukuplah dengan set seperti ni untuk permulaan sebab belum pasti lagi kita pakai barang bagus,ikan yang kita nak naikkan pun bagus jugak..............
line pulak jangan kasar sangat,cari yang berdiameter 0.30-0.45mm dan berkekuatan at least 20 lbs.........brand cap ayam dulu pun takpe.............

selamat mencuba................
Logged
mad7044
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 661


mad7044
Email
« Reply #2 on: June 29, 2010, 02:01:50 AM »

Ini sedikit pandangan dari saya....utk laut dlm shj...

1. Kalau nak beli reel atau rod biar puas hati (kalah membeli menang memakai) tapi ikut budjet la..
   bukan ape ikan di laut dalam ni kiranya memang ganas2..kalau reel biasanya je..takut 2 kali kena rentap...
   mau patah gigi spool tu...akhirnya..rugi plak....pastu balik menyesal...
2. kalau otai kata pandang pada jenama ...saya sgt bersetuju. sebab yg jenama ni biasanya memang puas hati..
    setakat ni yg  saya pakai jenama shimano dgn daiwa...dua2 mampu menunjukkan prestasi yg terbaik...
3. Beli mahal sket tahan lama..kot...if murah tu...mungkin leh pki 3-4 kali turun laut je la...pas tu jahanam...(ini kira bertarung dengan ikan     besarla..kalau setakat laut port kelang layan gelama dan belukang pakai reel biasa pun tak pe..kot)
4. Tali, mata kail, leader, semua kena yg jenis tahan kuat dan tahan air masin...
** cadangan saya lagi letak budjet duit RM bape allocation... mungkin ramai akan beri pandangan reel ape dan rod ape yg harus dibeli..

sharing is caring.....ramai ahli P.net sedia membantu...
Logged

Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044
namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #3 on: June 29, 2010, 02:09:13 AM »

kawan setuju sngt kata mad tu...
ikut bajet yg ada...

nak main laut nie x semestinyer rod panjang..
kalo kelong elok atas 6 kaki panjang..

reel lak saiz 3000 keatas la...
kalo nak buget reel ialah banax,tika,
kalo nak scnd hand bang aji ada ... Grin Grin


Logged

rai
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #4 on: July 05, 2010, 02:08:40 AM »

Salam buat tuan namia_05, tuan mad7044 & tuan gelamapapan..

Maafkan saya sbb lambat mengreply..

Walau camnapun, sy ucapkan terima kasih kepada tuan2 semua atas cadangan2 yg diberi.
spt pandangan tuan mad7044, sy ni kalau bleh nak beli peralatan yg berkualiti walaupun rega agak mahal.
yelah.. bukan bleh beli selalu... tapi nak tau juga.. ada x brg2 tiruan yg menggunakan nama spt shimano & daiwa. atau dr segi materialnya tidak berkualiti tp reganya sama..

harap tuan2 dpt memberi pandangan..

terima kasih
Logged
mad7044
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 661


mad7044
Email
« Reply #5 on: July 05, 2010, 12:56:33 PM »

Salam...yang saya tahu la..biasanya product shimano dan daiwa ni ada warranty..yg tu mungkin original kot...
Tapi kalau shimano dia ada tag "original shimano product' pastu ada tag kertas kilat2 sket..
beli yg kedai2 besarla...pastu kalau was2..cuba tgk 2-3 kedai buat perbandingan...
Logged

Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044
aznur95
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 30



Email
« Reply #6 on: July 05, 2010, 02:11:12 PM »

pendapat saya..... barang2 pancing laut dalam ni,
kalau nak ikut budget, sebenanya mmg takde budget,
tapi sebab sudah tak bole tahan punya pasal,
buat2 ada budget la nampak gaya nya,
kalau tak, takde la nak merasa.
pinjam aje le.
tu pon kalau ada yg nak bg pinjam ikhlas.
Logged

Realiti Dan Fantasi
gelamapapan
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 83


Email
« Reply #7 on: July 05, 2010, 09:40:48 PM »

cek nak jawab balik la soalan member tadi,la ni semua produk made in china............penn,abu,tica,pioneer..................baru tadi cek pi kedai pancing kat lorong garu..................tokey dia cakap semua made in china termasuk soron...........spinmetalfisher..................ultegra.........cuma shimano ja yang confirm made in gelang patah,persoalannya,tentang kualiti barang tersebut,adakah ianya setahan dengan yang di buat di negara pegeluar asalnya?HuhHuh??
Logged
mad7044
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 661


mad7044
Email
« Reply #8 on: July 06, 2010, 09:57:33 AM »

Quality???....sudah tentu berbeza....budaya kerja malaysia, jepun, china...ada bezanya..
Nak tau o.k ke try guna dulu...
setakat ni saya ada beli 1 shimano navi 8000PG made in Malaysia....boleh diharap dan tak pernah menghampakan lagi...
setakat aruan tasik 7kg tu...tak de hal punya....
Logged

Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #9 on: July 06, 2010, 10:58:53 AM »

salam semue warga pnet..

sy nie baru nak belajo2 ngail d laut...

ada sesiapa yg boleh bantu saya untuk memilih pancing jenis apa yg sesuai tuk mancing d kelong dan naik bot d laut dalam? dr segi spec machine, btg pancing, tali dan lain2 yg berkaitan..

terima kasih

tuan mahukan set yang boleh mancing di kelong dan bot----- saya syorkan spinning saiz 6000 - 8000 jenama kalau 6000 saya syorkan penn sargus atau penn750 kalau saiz 8000 saya syorkan shimano navi 8000. kalau nak yang economical set boleh beli ajiking wahoo8000 atau banax 5000

rod guna lah 7 kaki abu/lemax ( medium) . kalau tali ambik braided 40IB cukup dah....mata kail ikut kesesuaian lah tuan...beli mata cap ayam dah ok tuan.... Grin
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #10 on: July 06, 2010, 11:09:42 AM »

cek nak jawab balik la soalan member tadi,la ni semua produk made in china............penn,abu,tica,pioneer..................baru tadi cek pi kedai pancing kat lorong garu..................tokey dia cakap semua made in china termasuk soron...........spinmetalfisher..................ultegra.........cuma shimano ja yang confirm made in gelang patah,persoalannya,tentang kualiti barang tersebut,adakah ianya setahan dengan yang di buat di negara pegeluar asalnya?HuhHuh??

Ada produk yang ok jika dari china / thailand...rasanyer...setakat ni..reel yang pernah saya cuba...saya tak sarankan untuk ambil Penn SSM / SSG dari China.Kualiti barang terlalu teruk untuk dimiliki...
  Kalau Daiwa..InsyaAllah,takde masalah lagi...walaupun dari Thailand / China sekalipun...
  Shimano malaysia...kalau tuan beli yang original..rasa takde masalah...cuba elakkan beli pasaran gelap...kerana sekarang
  "pengeluar gelap" lebih kepada ambil material / part satu persatu & dipasang semula di rumah....tepuk dahi tanda menyesal...ekekeke...
  Biasanyer..reel2 dibuat bukan di negara asal kerana Pengeluar ingin berlaku adil pada kilang pembuatannya...seperti shimano di malaysia...kalau semua reel nak japan buat...rasenyer..tutup dah kilang shimano Malaysia tu..
  Dan Shimano Malaysia juga adalah untuk pasaran Asia...
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #11 on: July 06, 2010, 12:10:15 PM »

cek nak jawab balik la soalan member tadi,la ni semua produk made in china............penn,abu,tica,pioneer..................baru tadi cek pi kedai pancing kat lorong garu..................tokey dia cakap semua made in china termasuk soron...........spinmetalfisher..................ultegra.........cuma shimano ja yang confirm made in gelang patah,persoalannya,tentang kualiti barang tersebut,adakah ianya setahan dengan yang di buat di negara pegeluar asalnya?HuhHuh??

Ada produk yang ok jika dari china / thailand...rasanyer...setakat ni..reel yang pernah saya cuba...saya tak sarankan untuk ambil Penn SSM / SSG dari China.Kualiti barang terlalu teruk untuk dimiliki...
  Kalau Daiwa..InsyaAllah,takde masalah lagi...walaupun dari Thailand / China sekalipun...
  Shimano malaysia...kalau tuan beli yang original..rasa takde masalah...cuba elakkan beli pasaran gelap...kerana sekarang
  "pengeluar gelap" lebih kepada ambil material / part satu persatu & dipasang semula di rumah....tepuk dahi tanda menyesal...ekekeke...
  Biasanyer..reel2 dibuat bukan di negara asal kerana Pengeluar ingin berlaku adil pada kilang pembuatannya...seperti shimano di malaysia...kalau semua reel nak japan buat...rasenyer..tutup dah kilang shimano Malaysia tu..
  Dan Shimano Malaysia juga adalah untuk pasaran Asia...
ada gelap punya ke.... naifnya aku......
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #12 on: July 06, 2010, 12:53:43 PM »

ceehhh..!!!
Logged

rai
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #13 on: July 08, 2010, 12:19:30 AM »

salam tuan2 semue..

nampaknya banyak pandangan yg bernas2 ni... termasuk ler.. brg pasaran gelap... bleh dpt ker? tp tkt x berkat plak... nanti ikan nak mkn umpan pun x selera... he3...

camnepun.. kawan kena beli dulu lah n try sendiri nie.. br bleh feel...

tp dlm kawan punye servey.. mmg btl kata tuan aznur95.. budget mmg asyik terlebih je...

apakan daya.. demi kepuasan yg d cari...he3
Logged
kelaut
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 4


Email
« Reply #14 on: February 06, 2013, 03:05:23 PM »

salam warga pancing net..sy nk tanye kalau nk turun mancing ke laut dalam sedeli sesuai x sy gunakan reel shimano earonos st 8000 , tali exzoga 50LBS, fishing rod size PE3-4..sesuai x??sy x de pnglm lg....TQ.. Smiley
Logged
Jai Ahmad
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 51


Email
« Reply #15 on: February 22, 2013, 11:43:24 AM »

Nampak macam sesuai je tu....

salam warga pancing net..sy nk tanye kalau nk turun mancing ke laut dalam sedeli sesuai x sy gunakan reel shimano earonos st 8000 , tali exzoga 50LBS, fishing rod size PE3-4..sesuai x??sy x de pnglm lg....TQ.. Smiley
Logged
wisezairy
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #16 on: February 22, 2013, 08:16:54 PM »



Ada produk yang ok jika dari china / thailand...rasanyer...setakat ni..reel yang pernah saya cuba...saya tak sarankan untuk ambil Penn SSM / SSG dari China.Kualiti barang terlalu teruk untuk dimiliki...
  Kalau Daiwa..InsyaAllah,takde masalah lagi...walaupun dari Thailand / China sekalipun...
  Shimano malaysia...kalau tuan beli yang original..rasa takde masalah...cuba elakkan beli pasaran gelap...kerana sekarang
  "pengeluar gelap" lebih kepada ambil material / part satu persatu & dipasang semula di rumah....tepuk dahi tanda menyesal...ekekeke...
  Biasanyer..reel2 dibuat bukan di negara asal kerana Pengeluar ingin berlaku adil pada kilang pembuatannya...seperti shimano di malaysia...kalau semua reel nak japan buat...rasenyer..tutup dah kilang shimano Malaysia tu..
  Dan Shimano Malaysia juga adalah untuk pasaran Asia...
[/quote]

Bahaya jugak kalau main beli jer, x kenal mana ori mana tiruan Shocked
Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal