Author Topic: Umpan terbaik Ikan Duri???  (Read 18247 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #30 on: July 05, 2010, 02:13:21 PM »
kawe dulu suke manceng ikan duri ni(taun 80an)
masa tu dok kat jeti LKIM pkln kubur
umpan ikan tmenung penyek, sotong lunyai
umpan kutip kat jeti je, maklumlah tempat pendaratan ikan

kalo dapat yg saiz sekelo bawa balik buat gulai masam
ikan duri digaramkan dan dibairkan semalaman sebelum di buat gulai
mmg syok btol
skang nak dapat duri saiz sekelo pong susah
(bkn selalu dapat mancing )
mancing di kuala takbai pong hampeh

kalo di belah pantai barat memang org x suke ikan ni
kalo dah jd ikan masin , ramai gak yg belasah

Offline killer87

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #31 on: July 27, 2010, 11:54:30 AM »
Itu la pasal..Nak cari port dia pun susah juga sekarang...
Mana la pergi semua ikan duri nie ya..
klik untuk dapat duit hanya dengan klik>>> http://jutawanklik.com/#buck2u

Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #32 on: July 27, 2010, 11:59:45 AM »
ike duri ni semua dah jadi ike masin
belah klang bmasih banyak lg
tp jadi mangsa pemancing, dibiarkan kering di daratan
cacth n release kan bagus

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #33 on: July 27, 2010, 12:01:05 PM »
kawe dulu suke manceng ikan duri ni(taun 80an)
masa tu dok kat jeti LKIM pkln kubur
umpan ikan tmenung penyek, sotong lunyai
umpan kutip kat jeti je, maklumlah tempat pendaratan ikan

kalo dapat yg saiz sekelo bawa balik buat gulai masam
ikan duri digaramkan dan dibairkan semalaman sebelum di buat gulai
mmg syok btol
skang nak dapat duri saiz sekelo pong susah
(bkn selalu dapat mancing )
mancing di kuala takbai pong hampeh

kalo di belah pantai barat memang org x suke ikan ni
kalo dah jd ikan masin , ramai gak yg belasah
dekat doh ngan kawasan hambo ngail tuh... hambo ngail atas batu kat sempadan takbai... situ banyak ikan sembilang...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #34 on: July 27, 2010, 12:09:34 PM »
raye ni leh jupo la
buat gath mancen ike duri  :D :D


Offline daydex

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #35 on: July 27, 2010, 12:13:18 PM »
bagi aku,pkai prut ayam lah duri paling suke..salu dapt duri lps blik coz xmkn..heheh
saya suka memancing..memancing itu best..sekian terima kasih.
kamek suka ngail,ngail ya best,sekian trima kasih(bhsa swk)haha

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #36 on: July 27, 2010, 12:21:14 PM »
bagi aku,pkai prut ayam lah duri paling suke..salu dapt duri lps blik coz xmkn..heheh
ikan duri tu sedap sebenarnya. layan oooo... tarikannya pun umphhh...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #37 on: July 27, 2010, 12:23:28 PM »
ikan duri pon leh layan jg
emak kawe kalo KAWE bw balik duri,
Cukup suka, senang siang
tp kena yg saiz 1/2 kg laa

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #38 on: July 27, 2010, 12:25:43 PM »
ikan duri pon leh layan jg
emak kawe kalo KAWE bw balik duri,
Cukup suka, senang siang
tp kena yg saiz 1/2 kg laa
hehehe... mak kawe pun samo. siap suruh g ngail lagi masa kecik-kecik dulu. kalu buleh ike besar, letok jah atas sink... dia akan siang dan masak. tetapi kalu dapat ike kecik... kena siang sendiri.... kadang-kadang aku ajak dia mancing, sebab dia pun minat mancing. hehehe....
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #39 on: July 27, 2010, 12:30:07 PM »
skang ni nak cari geng botom pon susah
balik kelate, dok mancen sorang2 jah
semua dok trus  gila casting, bottom trus dicerai talak 3
kawe masih lagi mancing semua teknik, janji tarik ikan
teknik sembat mate 3 kawe dok layan , takut tcangkuk

Offline daydex

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #40 on: July 27, 2010, 12:32:34 PM »
biase nye ikan duri ni mase air pasang tu die byk..main pun kat tepi2 je..umpan ape pun die rembat..xmilih..kalu bsar tu yang lyn tarik tu...hehehe
saya suka memancing..memancing itu best..sekian terima kasih.
kamek suka ngail,ngail ya best,sekian trima kasih(bhsa swk)haha

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #41 on: July 27, 2010, 12:33:04 PM »
skang ni nak cari geng botom pon susah
balik kelate, dok mancen sorang2 jah
semua dok trus  gila casting, bottom trus dicerai talak 3
kawe masih lagi mancing semua teknik, janji tarik ikan
teknik sembat mate 3 kawe dok layan , takut tcangkuk
teknik bottom gak, peberet kawe tuh. kalau casting tengok tempat la. rod hok ado pun, untuk casting, tapi kawe layan untuk bottom... caraa jugok. ni kalu pinjaman lulus... nak beli 2 biji mesin lagi.... untuk bottom....
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #42 on: July 27, 2010, 12:37:39 PM »
kawe nok juak cari set bottom
kalo ada jumpa shimano baitrunner saiz 500 dan 800
nak buat koleksi n guna skali

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #43 on: July 27, 2010, 12:41:15 PM »
kawe nok juak cari set bottom
kalo ada jumpa shimano baitrunner saiz 500 dan 800
nak buat koleksi n guna skali

demo beso beli kat wakaf baru ? tepi stesen minyak ? bg kawe bare situ kira ok la... takdop la mahal sangat
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #44 on: July 27, 2010, 12:56:16 PM »
stesen minyak mana ni shell ko mobil
atau kedai dekat trafik light tu

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #45 on: July 27, 2010, 01:00:41 PM »
stesen minyak mana ni shell ko mobil
atau kedai dekat trafik light tu
kedai dekat roundabout dan dekat ngan traffic light. rasanya stesen minyak mobil kot... kawe dop ingat doh. hari tu kawe dapat rega rm 150 untuk reel rm 250, meme pokcik kawe beli situ sokmo alat2 ngail dio...

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline killer87

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #46 on: July 27, 2010, 03:50:08 PM »
stesen minyak mana ni shell ko mobil
atau kedai dekat trafik light tu
kedai dekat roundabout dan dekat ngan traffic light. rasanya stesen minyak mobil kot... kawe dop ingat doh. hari tu kawe dapat rega rm 150 untuk reel rm 250, meme pokcik kawe beli situ sokmo alat2 ngail dio...


Ya ke nie???Kawe duk tanya saing2 duk beli kat ewah la jalan nok ge ko PVb..KAwe ge ari tu tutup pulok kedai tu..Bila nok wak komplot pok2 kita nie???Time raya molek juga..Le kenal2 antara kito
klik untuk dapat duit hanya dengan klik>>> http://jutawanklik.com/#buck2u

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #47 on: July 27, 2010, 04:16:11 PM »
kawe rayo ke 3 sapa la p.puteh, boleh la nok komplot. mungkin cuti seminggu.... hehe
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline killer87

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #48 on: July 27, 2010, 08:43:48 PM »
kawe rayo ke 3 sapa la p.puteh, boleh la nok komplot. mungkin cuti seminggu.... hehe
Beres bos..Raya ke 3 kira ok la ya..Saya cuti sampai raya ke4 je kot..Lum cnfrm lagi..hehehe
klik untuk dapat duit hanya dengan klik>>> http://jutawanklik.com/#buck2u

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #49 on: July 28, 2010, 08:13:01 AM »
raya pertama nak beraya di Guo Muse, kampung sendiri. lepas tu baru balik raya rumah KDN. nak berpergi mari tu susoh, sebabnyo jale jem teruk. sebab tu nak bercuti lama sikit... nak lepas gian mancing kat tok bali. nak g kemasin jugok kalau sampai...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline killer87

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 201
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #50 on: July 28, 2010, 08:32:41 AM »
raya pertama nak beraya di Guo Muse, kampung sendiri. lepas tu baru balik raya rumah KDN. nak berpergi mari tu susoh, sebabnyo jale jem teruk. sebab tu nak bercuti lama sikit... nak lepas gian mancing kat tok bali. nak g kemasin jugok kalau sampai...
Lau jadi tu roger2 la kat kawe ya...Lau kemasin tu dekat sangat la gan umah kawe..Hehehe
klik untuk dapat duit hanya dengan klik>>> http://jutawanklik.com/#buck2u

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #51 on: July 28, 2010, 08:42:57 AM »
konpem jadik doh tuan, cuma kena konpem udang hidup je.... no buleh doh, tunggu nak telepon oda jah.
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline mrkocai

  • Pelata
  • *
  • Posts: 142
  • Gender: Male
  • Mrkocai
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #52 on: August 03, 2010, 10:42:55 PM »
ikan duri kt sungai batu pahat...ikan nie makan tahi org..depan mata aku nampak..ikan ni makan..he3

terus x mu mancing n mkn ikan nie lagi...he3
Biar x tahu bertanya jgn sampai jadi BOdooL

Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #53 on: August 04, 2010, 12:42:19 PM »
mr kocai
kalo cite ikan makan benda teruk2 ni bersepah
udang, pepahat makan mayat pendatang,
baung makan bangkai binatang, ikan kolam makan "kerbau pendek",
lampam, ikan juara makan tahi
macam macam cite, terpulang kapda individu
sbb tpt kawan dah jarang orang membuang dalam sungai
mancing pon dekat kuala

tapi bg yg x tahu, makan gak
cth si A bgtau dia x makan ikan toman
bila kawe buat celup tepung, selesai dibelasahnya
lepas tu malu sendiri

ada org yg x kenal pon ikannya
cuma berdasarkan cerita dari kenkawan je





Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #54 on: August 04, 2010, 12:58:02 PM »
ikan duri kt sungai batu pahat...ikan nie makan tahi org..depan mata aku nampak..ikan ni makan..he3

terus x mu mancing n mkn ikan nie lagi...he3

hehehe....
ikan makan tahi, kita makan ikan, lepas tu ikan makan tahi, kita makan ikan lagi... ape bezanya ????

" kalau nak makan kepala gajah sekalipun korang minta la, aji bakhil belanja"
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #55 on: August 04, 2010, 07:34:19 PM »
First time kawe dgr org nak ikan duri. Kat jeti Bagan Dato, kalu dpt duri/belukang diorang
bg makan kucing yg dok tgu mkn kat jeti. Semlm pi, dpt 10~15 ekor, ambik yg besar jer
untuk buat gesek. Target gemang, dpt duri/belukang jer :'( :'( :'(
Umpan udang pasar.



teman selalu gune siput belitungje sebagai umpannye cume yng menjadi masaalh nye mase nak pecahkan kulitnyer....... er kebercihan haruslah dijage  :D
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #56 on: December 03, 2010, 06:56:17 PM »
mcm2 mpan ade ni.. huhu... Den penah nmpak org naikkn 2 guni ikan duri kt bagan pasir tanjung karang... ;D
Pancing Sampai Lebam

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #57 on: December 03, 2010, 07:55:28 PM »
teman pakai udang mati je.... ;D ;D ;D
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline shahbp

  • Bilis
  • *
  • Posts: 29
  • Gender: Male
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #58 on: June 08, 2011, 09:53:13 AM »
ikan duri ni tak mengira umpan... semua dia sebat..... slalu guna pumpun nipah tok ngail kat sg. muar... byk naik duri pulut.... coz tkde sape nak... lepas kan semula ikan duri tu.....

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Umpan terbaik Ikan Duri???
« Reply #59 on: June 08, 2011, 10:05:02 AM »
ikan duri ni tak mengira umpan... semua dia sebat..... slalu guna pumpun nipah tok ngail kat sg. muar... byk naik duri pulut.... coz tkde sape nak... lepas kan semula ikan duri tu.....
ikan duri ni layan best kalau yang besar, tetapi kalau kecil2 dan terlampau banyak... memenatkan. pernah hari tu balik kg, mancing kat sangkar ikan abang ipar... bw KDN, adik aku dan sepupu... nak ko... satu guni ikan duri dapat... letih nak membuang matakailnya.. tetapi memang best..lepas siang, perap dengan garam, esoknya gulai kuning nenas. wooo... bayangkan kenduri arwah datuk aku... gulai kuning nenas ikan duri... terangkat beb
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!