Author Topic: Shock Leader  (Read 20399 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #60 on: September 27, 2010, 08:58:01 AM »
memang tak dinafikan FG knot ikatan yang paling sesuai untuk casting...tapi sampai skrg kawan failed nk buat ikatan ni...abis kaki tangan digunakan...huhu
nk kena jumpa sifoo jugak ni...
hehehe...
kekadang satu benda kita kena berguru gak...xsmetinyer cara lisan sahaja... ;D ;D

Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #61 on: September 27, 2010, 01:16:20 PM »
FG n Mid knot mmg paling sesuai utk casting
tp kwn kwn hanya pandai Mid knot ke
FG knot tk pass2 lg ni  ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline Naruto

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 223
  • Gender: Male
Re: Shock Leader
« Reply #62 on: September 27, 2010, 08:00:33 PM »
memang tak dinafikan FG knot ikatan yang paling sesuai untuk casting...tapi sampai skrg kawan failed nk buat ikatan ni...abis kaki tangan digunakan...huhu
nk kena jumpa sifoo jugak ni...
hehehe...
kekadang satu benda kita kena berguru gak...xsmetinyer cara lisan sahaja... ;D ;D

tula pasai belajar utiub je...bila nk pandai...
sharing is caring

Offline ezat86

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • no pain no game.....no ikan no fun..
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #63 on: September 27, 2010, 08:44:56 PM »
jangan putus asa.....cuba dan cuba dan cuba lagi...gua pun blajar kt utiub jer...hu..hu..hu..bkan main susah lagi...tngok mamat jpun ikat macam senang jer....
017-4013052
kumpau itu perkara biasa...
membangau itu selalu...
tapi tetap ku bersyukur pada ilahi..
kerna diberi peluang utk hidup lagi..

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #64 on: September 27, 2010, 09:18:18 PM »
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #65 on: September 29, 2010, 10:10:05 AM »
hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni ???
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... ???
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 ::)


Penyadau_azr

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #66 on: September 29, 2010, 11:49:07 AM »
betul tu tuan volvos ;D ;D ;D ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe ;) ;) ;)
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #67 on: September 29, 2010, 12:24:33 PM »
betul tu tuan volvos ;D ;D ;D ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe ;) ;) ;)
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Yup...practise make perfect....
Mula2 buat fg knot dulu sulaman nya berketul2 ;D ;D ;D..... lepas tu cuba lagi dan jadi....
ingatkan perfect dah.... bawa pegi mancing, sangkut ranting pulak.... tarik2,tus..... ingatkan putus...
alih2 tengok tinggal sulaman fg knot jer.... rupanya x mantap lagi.... ;D ;D ;D
sekarang, kalau putus mesti dekat main line....
Rasanya korang pun pernah kena cam teman gak kot ;D ;D ;D
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #68 on: September 29, 2010, 02:22:55 PM »
benar tu tuan 8) 8) 8).. teman putus bukan kerana sangkut tp ruan yg terlepas huhuhuhu :'( :'( :'(
betul tu tuan volvos ;D ;D ;D ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe ;) ;) ;)
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Yup...practise make perfect....
Mula2 buat fg knot dulu sulaman nya berketul2 ;D ;D ;D..... lepas tu cuba lagi dan jadi....
ingatkan perfect dah.... bawa pegi mancing, sangkut ranting pulak.... tarik2,tus..... ingatkan putus...
alih2 tengok tinggal sulaman fg knot jer.... rupanya x mantap lagi.... ;D ;D ;D
sekarang, kalau putus mesti dekat main line....
Rasanya korang pun pernah kena cam teman gak kot ;D ;D ;D

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #69 on: September 29, 2010, 06:44:50 PM »
benar tu tuan 8) 8) 8).. teman putus bukan kerana sangkut tp ruan yg terlepas huhuhuhu :'( :'( :'(
betul tu tuan volvos ;D ;D ;D ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe ;) ;) ;)
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Yup...practise make perfect....
Mula2 buat fg knot dulu sulaman nya berketul2 ;D ;D ;D..... lepas tu cuba lagi dan jadi....
ingatkan perfect dah.... bawa pegi mancing, sangkut ranting pulak.... tarik2,tus..... ingatkan putus...
alih2 tengok tinggal sulaman fg knot jer.... rupanya x mantap lagi.... ;D ;D ;D
sekarang, kalau putus mesti dekat main line....
Rasanya korang pun pernah kena cam teman gak kot ;D ;D ;D
adus..... :'( :'( :'( ;)
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #70 on: September 29, 2010, 11:05:21 PM »
hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni ???
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... ???
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 ::)
salam tuan pe kabor hehehe...
kwn cuba bantu ni...
mainline braided + shockleaer (Fg/Mid knot) + mata (8knot)...
ni yg besa kwn guna pakai hahaha...

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #71 on: September 30, 2010, 10:20:23 AM »
hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni ???
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... ???
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 ::)
salam tuan pe kabor hehehe...
kwn cuba bantu ni...
mainline braided + shockleaer (Fg/Mid knot) + mata (8knot)...
ni yg besa kwn guna pakai hahaha...

wslm wei bro volvo slm aidilfitri..mainline ni kira ikat dari bearing la kan.. ??? ??? dan panjang braid + shock(sesuai brapa)pi mata kail
-main line 50lb brapa lb shockleader yg sesuai ni..

p/-besar ikan tu weiii  ;D ;D
Penyadau_azr

Offline chukly

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1933
  • Gender: Male
Re: Shock Leader
« Reply #72 on: September 30, 2010, 11:39:26 AM »
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  ;) :D

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #73 on: September 30, 2010, 11:43:37 AM »
tuan volvo thg carik gamborr tu ;D ;D ;D.. kite tunggu jap yeee ;) ;) ;)
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  ;) :D

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #74 on: September 30, 2010, 09:20:13 PM »
hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni ???
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... ???
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 ::)
salam tuan pe kabor hehehe...
kwn cuba bantu ni...
mainline braided + shockleaer (Fg/Mid knot) + mata (8knot)...
ni yg besa kwn guna pakai hahaha...

wslm wei bro volvo slm aidilfitri..mainline ni kira ikat dari bearing la kan.. ??? ??? dan panjang braid + shock(sesuai brapa)pi mata kail
-main line 50lb brapa lb shockleader yg sesuai ni..

p/-besar ikan tu weiii  ;D ;D
salam aiduluadha kembali hehehe...
ap yg dimaksud kan dari * bearing * tu???
briaded tu tali utama lah...
shock leader tu perambut henjutan - dlm 3 depa...

kalau mainline/tali utama 50lb(braided/sulam/benang) shock leader 25lb-70lb ok je...
ni yg kwn besa guna ikut nak layan teknik apa...

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #75 on: September 30, 2010, 09:21:47 PM »
tuan volvo thg carik gamborr tu ;D ;D ;D.. kite tunggu jap yeee ;) ;) ;)
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  ;) :D
salam chukly dan tengasmerah...
kwn tak de gambor 8knot tu hahaha...
kwn belajor dgn Che Wan kite tu hohoho...

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #76 on: September 30, 2010, 10:15:03 PM »
Hmm kalau Ada pic cantikni tahula da x skolah lambat ckit nak paham . Dmana nak letak batu?arrgh x paham la aku hehe
Penyadau_azr

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #77 on: September 30, 2010, 11:09:21 PM »
Hmm kalau Ada pic cantikni tahula da x skolah lambat ckit nak paham . Dmana nak letak batu?arrgh x paham la aku hehe
bro nak mancing teknik apa???
kalau tuk bottom kena guna tanduk...
kalau drifting tak payah guna tanduk...

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #78 on: October 01, 2010, 08:04:13 PM »
Bottom tuk deep sea he3 tanduk tu yg aku mksudkan bearing he3 baru Blajar ba tuan byk bhasa2 pancing yg x tau lg. Yg aku tau KUmPAU  ;D
Kat mana nak pasang shoklederni tuan kat sebum/selepas tanduk ???
P/s maaf tuan byk Tanya ni 8)
Penyadau_azr

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #79 on: October 01, 2010, 08:31:56 PM »
Bottom tuk deep sea he3 tanduk tu yg aku mksudkan bearing he3 baru Blajar ba tuan byk bhasa2 pancing yg x tau lg. Yg aku tau KUmPAU  ;D
Kat mana nak pasang shoklederni tuan kat sebum/selepas tanduk ???
P/s maaf tuan byk Tanya ni 8)
ooo tak apa hehehe...
shockleader selepas mainline itu...
selepas tanduk pasang perambut dan mata hahaha...
tengah tanduk pasang batu ladung hohoho...

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #80 on: October 02, 2010, 09:05:33 AM »
wokehhh tuan volvos ;D ;D ;D xpe tu hehehehe ;D ;D ;D
tuan volvo thg carik gamborr tu ;D ;D ;D.. kite tunggu jap yeee ;) ;) ;)
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  ;) :D
salam chukly dan tengasmerah...
kwn tak de gambor 8knot tu hahaha...
kwn belajor dgn Che Wan kite tu hohoho...

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #81 on: October 02, 2010, 12:47:35 PM »
ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coated steel + mata - drifting/trolling...

Roy

  • Guest
Re: Shock Leader
« Reply #82 on: October 02, 2010, 07:35:55 PM »
ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coared steel + mata - drifting/trolling...
terima kasehh volvo.....detail dah ni...

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #83 on: October 02, 2010, 09:37:38 PM »
ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coared steel + mata - drifting/trolling...
terima kasehh volvo.....detail dah ni...
sama2 just nak kongsi je pun...
tapi tak mesti org lain ikut kan hahaha...

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #84 on: October 03, 2010, 01:21:00 PM »
ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coared steel + mata - drifting/trolling...
terima kasehh volvo.....detail dah ni...
sama2 just nak kongsi je pun...
tapi tak mesti org lain ikut kan hahaha...


tq byk2 info ni.. ;D ;D
Penyadau_azr

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #85 on: October 03, 2010, 03:29:53 PM »
kita kongsi apa yg kita tau je hehehe...

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #86 on: October 03, 2010, 03:46:00 PM »
 ;D ;D ;D betui3...

p/s- x mancing ke arini tuan? ;D
Penyadau_azr

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #87 on: October 03, 2010, 04:02:36 PM »
;D ;D ;D betui3...

p/s- x mancing ke arini tuan? ;D
tak lah...
rileks je hahaha...

Offline chukly

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1933
  • Gender: Male
Re: Shock Leader
« Reply #88 on: October 04, 2010, 05:46:15 PM »
tuan volvo thg carik gamborr tu ;D ;D ;D.. kite tunggu jap yeee ;) ;) ;)
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  ;) :D

salam chukly dan tengasmerah...
kwn tak de gambor 8knot tu hahaha...
kwn belajor dgn Che Wan kite tu hohoho...

 :'( :'( :'( ..... google carik semua tunjuk knot ni utk rock climbing & ikat tali sauh jek  ;D ;D ... sama ke tn volvos  ???

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: Shock Leader
« Reply #89 on: October 04, 2010, 10:39:34 PM »
salam semua hehehe...
tak sama pasal ni kwn belajar dari Che Wan kita tu hahaha...