Pancing.Net
October 26, 2014, 01:08:15 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Shock Leader  (Read 14704 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13054


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #60 on: September 27, 2010, 08:58:01 AM »

memang tak dinafikan FG knot ikatan yang paling sesuai untuk casting...tapi sampai skrg kawan failed nk buat ikatan ni...abis kaki tangan digunakan...huhu
nk kena jumpa sifoo jugak ni...
hehehe...
kekadang satu benda kita kena berguru gak...xsmetinyer cara lisan sahaja... Grin Grin
Logged

Pancing.Net
« Reply #60 on: September 27, 2010, 08:58:01 AM »

 Logged
Seluang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3396


ri3yz
Email
« Reply #61 on: September 27, 2010, 01:16:20 PM »

FG n Mid knot mmg paling sesuai utk casting
tp kwn kwn hanya pandai Mid knot ke
FG knot tk pass2 lg ni  Grin Grin Grin
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Naruto
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 223



« Reply #62 on: September 27, 2010, 08:00:33 PM »

memang tak dinafikan FG knot ikatan yang paling sesuai untuk casting...tapi sampai skrg kawan failed nk buat ikatan ni...abis kaki tangan digunakan...huhu
nk kena jumpa sifoo jugak ni...
hehehe...
kekadang satu benda kita kena berguru gak...xsmetinyer cara lisan sahaja... Grin Grin

tula pasai belajar utiub je...bila nk pandai...
Logged

sharing is caring
ezat86
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


no pain no game.....no ikan no fun..


Email
« Reply #63 on: September 27, 2010, 08:44:56 PM »

jangan putus asa.....cuba dan cuba dan cuba lagi...gua pun blajar kt utiub jer...hu..hu..hu..bkan main susah lagi...tngok mamat jpun ikat macam senang jer....
Logged

017-4013052
kumpau itu perkara biasa...
membangau itu selalu...
tapi tetap ku bersyukur pada ilahi..
kerna diberi peluang utk hidup lagi..
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #64 on: September 27, 2010, 09:18:18 PM »

sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #65 on: September 29, 2010, 10:10:05 AM »

hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni Huh
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... Huh
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 Roll Eyes


Logged

Penyadau_azr
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #66 on: September 29, 2010, 11:49:07 AM »

betul tu tuan volvos Grin Grin Grin ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe Wink Wink Wink
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Logged
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #67 on: September 29, 2010, 12:24:33 PM »

betul tu tuan volvos Grin Grin Grin ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe Wink Wink Wink
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Yup...practise make perfect....
Mula2 buat fg knot dulu sulaman nya berketul2 Grin Grin Grin..... lepas tu cuba lagi dan jadi....
ingatkan perfect dah.... bawa pegi mancing, sangkut ranting pulak.... tarik2,tus..... ingatkan putus...
alih2 tengok tinggal sulaman fg knot jer.... rupanya x mantap lagi.... Grin Grin Grin
sekarang, kalau putus mesti dekat main line....
Rasanya korang pun pernah kena cam teman gak kot Grin Grin Grin
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #68 on: September 29, 2010, 02:22:55 PM »

benar tu tuan Cool Cool Cool.. teman putus bukan kerana sangkut tp ruan yg terlepas huhuhuhu Cry Cry Cry
betul tu tuan volvos Grin Grin Grin ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe Wink Wink Wink
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Yup...practise make perfect....
Mula2 buat fg knot dulu sulaman nya berketul2 Grin Grin Grin..... lepas tu cuba lagi dan jadi....
ingatkan perfect dah.... bawa pegi mancing, sangkut ranting pulak.... tarik2,tus..... ingatkan putus...
alih2 tengok tinggal sulaman fg knot jer.... rupanya x mantap lagi.... Grin Grin Grin
sekarang, kalau putus mesti dekat main line....
Rasanya korang pun pernah kena cam teman gak kot Grin Grin Grin
Logged
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #69 on: September 29, 2010, 06:44:50 PM »

benar tu tuan Cool Cool Cool.. teman putus bukan kerana sangkut tp ruan yg terlepas huhuhuhu Cry Cry Cry
betul tu tuan volvos Grin Grin Grin ..teman pun x lulus2 lagi hehehehe Wink Wink Wink
sebenar nya Fg dan Mid knot tu tak banyak beza nya hehehe...
cuma permulaan je yg membezakan Fg dari Mid knot tu..
apa2 pun mmg kena selalu pektis hahaha...
Yup...practise make perfect....
Mula2 buat fg knot dulu sulaman nya berketul2 Grin Grin Grin..... lepas tu cuba lagi dan jadi....
ingatkan perfect dah.... bawa pegi mancing, sangkut ranting pulak.... tarik2,tus..... ingatkan putus...
alih2 tengok tinggal sulaman fg knot jer.... rupanya x mantap lagi.... Grin Grin Grin
sekarang, kalau putus mesti dekat main line....
Rasanya korang pun pernah kena cam teman gak kot Grin Grin Grin
adus..... Cry Cry Cry Wink
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #70 on: September 29, 2010, 11:05:21 PM »

hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni Huh
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... Huh
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 Roll Eyes
salam tuan pe kabor hehehe...
kwn cuba bantu ni...
mainline braided + shockleaer (Fg/Mid knot) + mata (8knot)...
ni yg besa kwn guna pakai hahaha...
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #71 on: September 30, 2010, 10:20:23 AM »

hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni Huh
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... Huh
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 Roll Eyes
salam tuan pe kabor hehehe...
kwn cuba bantu ni...
mainline braided + shockleaer (Fg/Mid knot) + mata (8knot)...
ni yg besa kwn guna pakai hahaha...

wslm wei bro volvo slm aidilfitri..mainline ni kira ikat dari bearing la kan.. Huh Huh dan panjang braid + shock(sesuai brapa)pi mata kail
-main line 50lb brapa lb shockleader yg sesuai ni..

p/-besar ikan tu weiii  Grin Grin
Logged

Penyadau_azr
chukly
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1934



« Reply #72 on: September 30, 2010, 11:39:26 AM »

Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  Wink Cheesy
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #73 on: September 30, 2010, 11:43:37 AM »

tuan volvo thg carik gamborr tu Grin Grin Grin.. kite tunggu jap yeee Wink Wink Wink
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  Wink Cheesy
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #74 on: September 30, 2010, 09:20:13 PM »

hmmm mcmmana sambungan antara mainline(braidline) dgn shock leader ni Huh
camni ke ke? braided line +FG  shochleader kemudian bearing>perambut>mata kail ke?... Huh
otai2 tolong ajar ckit urutan ikatan dari mainline hingga ke matakail-nak main bottom
 Roll Eyes
salam tuan pe kabor hehehe...
kwn cuba bantu ni...
mainline braided + shockleaer (Fg/Mid knot) + mata (8knot)...
ni yg besa kwn guna pakai hahaha...

wslm wei bro volvo slm aidilfitri..mainline ni kira ikat dari bearing la kan.. Huh Huh dan panjang braid + shock(sesuai brapa)pi mata kail
-main line 50lb brapa lb shockleader yg sesuai ni..

p/-besar ikan tu weiii  Grin Grin
salam aiduluadha kembali hehehe...
ap yg dimaksud kan dari * bearing * tu???
briaded tu tali utama lah...
shock leader tu perambut henjutan - dlm 3 depa...

kalau mainline/tali utama 50lb(braided/sulam/benang) shock leader 25lb-70lb ok je...
ni yg kwn besa guna ikut nak layan teknik apa...
Logged

volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #75 on: September 30, 2010, 09:21:47 PM »

tuan volvo thg carik gamborr tu Grin Grin Grin.. kite tunggu jap yeee Wink Wink Wink
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  Wink Cheesy
salam chukly dan tengasmerah...
kwn tak de gambor 8knot tu hahaha...
kwn belajor dgn Che Wan kite tu hohoho...
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #76 on: September 30, 2010, 10:15:03 PM »

Hmm kalau Ada pic cantikni tahula da x skolah lambat ckit nak paham . Dmana nak letak batu?arrgh x paham la aku hehe
Logged

Penyadau_azr
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #77 on: September 30, 2010, 11:09:21 PM »

Hmm kalau Ada pic cantikni tahula da x skolah lambat ckit nak paham . Dmana nak letak batu?arrgh x paham la aku hehe
bro nak mancing teknik apa???
kalau tuk bottom kena guna tanduk...
kalau drifting tak payah guna tanduk...
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #78 on: October 01, 2010, 08:04:13 PM »

Bottom tuk deep sea he3 tanduk tu yg aku mksudkan bearing he3 baru Blajar ba tuan byk bhasa2 pancing yg x tau lg. Yg aku tau KUmPAU  Grin
Kat mana nak pasang shoklederni tuan kat sebum/selepas tanduk Huh
P/s maaf tuan byk Tanya ni Cool
Logged

Penyadau_azr
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #79 on: October 01, 2010, 08:31:56 PM »

Bottom tuk deep sea he3 tanduk tu yg aku mksudkan bearing he3 baru Blajar ba tuan byk bhasa2 pancing yg x tau lg. Yg aku tau KUmPAU  Grin
Kat mana nak pasang shoklederni tuan kat sebum/selepas tanduk Huh
P/s maaf tuan byk Tanya ni Cool
ooo tak apa hehehe...
shockleader selepas mainline itu...
selepas tanduk pasang perambut dan mata hahaha...
tengah tanduk pasang batu ladung hohoho...
Logged

Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #80 on: October 02, 2010, 09:05:33 AM »

wokehhh tuan volvos Grin Grin Grin xpe tu hehehehe Grin Grin Grin
tuan volvo thg carik gamborr tu Grin Grin Grin.. kite tunggu jap yeee Wink Wink Wink
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  Wink Cheesy
salam chukly dan tengasmerah...
kwn tak de gambor 8knot tu hahaha...
kwn belajor dgn Che Wan kite tu hohoho...
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #81 on: October 02, 2010, 12:47:35 PM »

ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coated steel + mata - drifting/trolling...
Logged

Roy
Guest
« Reply #82 on: October 02, 2010, 07:35:55 PM »

ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coared steel + mata - drifting/trolling...
terima kasehh volvo.....detail dah ni...
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #83 on: October 02, 2010, 09:37:38 PM »

ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coared steel + mata - drifting/trolling...
terima kasehh volvo.....detail dah ni...
sama2 just nak kongsi je pun...
tapi tak mesti org lain ikut kan hahaha...
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #84 on: October 03, 2010, 01:21:00 PM »

ni susunan nya hehehe...
mainline + shockeleader + tanduk + batu ladung + perambut + mata - bottom...
shockleader + perambut + nylon coared steel + mata - drifting/trolling...
terima kasehh volvo.....detail dah ni...
sama2 just nak kongsi je pun...
tapi tak mesti org lain ikut kan hahaha...


tq byk2 info ni.. Grin Grin
Logged

Penyadau_azr
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #85 on: October 03, 2010, 03:29:53 PM »

kita kongsi apa yg kita tau je hehehe...
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #86 on: October 03, 2010, 03:46:00 PM »

 Grin Grin Grin betui3...

p/s- x mancing ke arini tuan? Grin
Logged

Penyadau_azr
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #87 on: October 03, 2010, 04:02:36 PM »

Grin Grin Grin betui3...

p/s- x mancing ke arini tuan? Grin
tak lah...
rileks je hahaha...
Logged

chukly
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1934



« Reply #88 on: October 04, 2010, 05:46:15 PM »

tuan volvo thg carik gamborr tu Grin Grin Grin.. kite tunggu jap yeee Wink Wink Wink
Tn Volvo - ada pic tak utk ikatan 8knot ... sambungan mono leader ke wire .... tqvm  Wink Cheesy

salam chukly dan tengasmerah...
kwn tak de gambor 8knot tu hahaha...
kwn belajor dgn Che Wan kite tu hohoho...

 Cry Cry Cry ..... google carik semua tunjuk knot ni utk rock climbing & ikat tali sauh jek  Grin Grin ... sama ke tn volvos  Huh
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #89 on: October 04, 2010, 10:39:34 PM »

salam semua hehehe...
tak sama pasal ni kwn belajar dari Che Wan kita tu hahaha...
Logged

Pages: « 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal