Pancing.Net
October 23, 2014, 06:59:45 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: CARA NAK BUAT PERAMBUT UNTUK MAMCING KOLAM AIR MASIN ATAU LAUT  (Read 24696 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
epol867
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 32


Email
« on: July 11, 2010, 03:52:23 PM »

Saya budak baru belajar mancing ikan air masin.
Otai2 kat Pnet blah ajar x nak wat perambut...
Logged
Pancing.Net
« on: July 11, 2010, 03:52:23 PM »

 Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #1 on: July 11, 2010, 04:55:18 PM »

saya bukan nya otai.. Grin
tapi saya tahu juga serba sedikit.
ada 3 jenis perambut yang selalu org guna kat kolam air masin.
1. permbut Y - sesuai utk guna pelampung untuk cari siakap atau jenahak
2. perambut lurus - membottom/casting untuk cari kerapu, jenahak, siakp.
3. perambut apolo - biasanya untuk cari bawal Shocked

 yg mana satu tuan nak?
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
epol867
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 32


Email
« Reply #2 on: July 11, 2010, 05:22:32 PM »

semua pun boleh...
kalau ada gmbar lg ok...
Logged
mr_kam
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 20



« Reply #3 on: July 21, 2010, 11:29:55 AM »

kwn pown x reti nk ikat perambut ni.
asek bepintal jeee
tgn x seni betol la.
Logged
Special Towel
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1634


SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG


WWW Email
« Reply #4 on: July 21, 2010, 11:31:43 AM »

perambut Y ni saya belajar seminggu baru dapat....
kalau mahir lg cantik
Logged

0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com
tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #5 on: July 23, 2010, 02:07:47 AM »

Salam.......nak tumpang tanya....
perambut Y dengan T ni sama ke?
kalau ada otai yg sudi tunjukkan cara....terima kasih den ucapkan.... Grin Grin Grin Grin
Logged

0176057781 (SMS ONLY)
Special Towel
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1634


SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG


WWW Email
« Reply #6 on: July 23, 2010, 08:50:35 AM »

perambut yang saya mksudkan adalah t... disebab
ada masa saya tunjukkan gambar
Logged

0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #7 on: July 23, 2010, 11:29:44 AM »

ok tuanST Grin Grin Grin
perambut yang saya mksudkan adalah t... disebab
ada masa saya tunjukkan gambar
Logged
Jason King
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2271


ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..


Email
« Reply #8 on: July 23, 2010, 11:43:53 AM »

sonang je..msuk sane masuk cni..tarikk..siappp..... Grin Grin
lariiiiiiiiiikkkkkkk...
Logged

AKULAH PEMANCING...
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #9 on: July 23, 2010, 11:53:35 AM »

kikikikiki Grin Grin Grin
sonang je..msuk sane masuk cni..tarikk..siappp..... Grin Grin
lariiiiiiiiiikkkkkkk...
Logged
Special Towel
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1634


SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG


WWW Email
« Reply #10 on: July 23, 2010, 11:58:32 AM »

ARI TU SAYA ADA AJAR NAZAM
DIA KEJAP JEEE DH BLEH BELAJAR
Logged

0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com
tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #11 on: July 23, 2010, 12:04:22 PM »

salam,
tolooooooonglah aajarrr saya ni......wawawawa Embarrassed

Logged

0176057781 (SMS ONLY)
LANE
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2920


Pendek Kate Sebelum Tutup Mate Mancen Mancen


Email
« Reply #12 on: July 23, 2010, 12:13:21 PM »

salam,
tolooooooonglah aajarrr saya ni......wawawawa Embarrassed



cube carik on net
namenye 'dropper loop knot'
harap dapat membantu
Logged

tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #13 on: July 23, 2010, 09:23:16 PM »

salam,
tolooooooonglah aajarrr saya ni......wawawawa Embarrassed



cube carik on net
namenye 'dropper loop knot'
harap dapat membantu


Terima kasih sungguh......kalau dtg PD call saya 0162033596......den belanja neslo n roti prata bom...hehe Grin Grin Grin
Logged

0176057781 (SMS ONLY)
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #14 on: July 23, 2010, 09:50:24 PM »

salam,
tolooooooonglah aajarrr saya ni......wawawawa Embarrassed



cube carik on net
namenye 'dropper loop knot'
harap dapat membantu


Terima kasih sungguh......kalau dtg PD call saya 0162033596......den belanja neslo n roti prata bom...hehe Grin Grin Grin


dah buat blum bro..dah teat belum Cheesy
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
apulsz_garsia
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 549


dimana ada ikan. di situ aku serbu


Email
« Reply #15 on: July 23, 2010, 09:58:46 PM »

buka youtube taip cara buat perambut... saya belajar kat sini aje
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #16 on: July 23, 2010, 10:59:14 PM »

diantara perambut yg biasa digunakan.





sy mmg tengah mengusahakan laman khas utk maklumat asas.  tp disebabkan kesibukan hajat dihati masih tak kesampaian. sy harap maklumat ini mencukupi.

yg paling penting adalah asas mengikat.  pastikan tuan belajar mengikat dgn betul. tak payah banyak, dapat belajar 2 cara pun sudah mencukupi.
Logged

Banner Bersih Sungai
tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #17 on: July 24, 2010, 04:05:40 AM »

salam,
tolooooooonglah aajarrr saya ni......wawawawa Embarrassed



cube carik on net
namenye 'dropper loop knot'
harap dapat membantu


Terima kasih sungguh......kalau dtg PD call saya 0162033596......den belanja neslo n roti prata bom...hehe Grin Grin Grin


dah buat blum bro..dah teat belum Cheesy

Dalam latihan lagi....nanti kawan post bila dah siap yang cantekkkkkkkkkkkkkk Grin Grin
Logged

0176057781 (SMS ONLY)
tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #18 on: July 24, 2010, 04:08:00 AM »

diantara perambut yg biasa digunakan.





sy mmg tengah mengusahakan laman khas utk maklumat asas.  tp disebabkan kesibukan hajat dihati masih tak kesampaian. sy harap maklumat ini mencukupi.

yg paling penting adalah asas mengikat.  pastikan tuan belajar mengikat dgn betul. tak payah banyak, dapat belajar 2 cara pun sudah mencukupi.


Ini pun dah boleh bersyukur.......... Grin Grin Grin

kaseeeehhhhhhhhh

Logged

0176057781 (SMS ONLY)
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #19 on: July 24, 2010, 09:00:54 AM »

tak silap teman, gambar yg atas tu biasanya kita panggil "batu hidup" dan gambar yg bawah tu kita panggil "batu mati".. eh iye ke, iye rasanya hehehehe Grin Grin Grin
diantara perambut yg biasa digunakan.





sy mmg tengah mengusahakan laman khas utk maklumat asas.  tp disebabkan kesibukan hajat dihati masih tak kesampaian. sy harap maklumat ini mencukupi.

yg paling penting adalah asas mengikat.  pastikan tuan belajar mengikat dgn betul. tak payah banyak, dapat belajar 2 cara pun sudah mencukupi.

Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #20 on: July 24, 2010, 10:11:45 AM »

betul..betul... Grin
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #21 on: July 24, 2010, 11:17:56 AM »

 Wink Wink Wink
betul..betul... Grin
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #22 on: July 24, 2010, 08:09:08 PM »

cuma kalau memancing dari bot elok guna tanduk.  tanduk memastikan umpan selari dgn arus dan boleh mengurangkan tali berselirat. bergantung kpd tempat memancing.  seelok2nya perambut panjang dari sedepa.

kalau memancing dari pantai perambut sepanjang 12 inci sudah memadai. tp ada juga yg menggunakan perambut yg lebih panjang walau pun memancing dari pantai.  lagi panjang perambut, lagi mudah tali berserabut.   

nanti kalau sempat sy sertakan gambar tanduk dan perambut yg biasa digunakan disini.


Logged

Banner Bersih Sungai
tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #23 on: July 25, 2010, 12:02:45 AM »

tak silap teman, gambar yg atas tu biasanya kita panggil "batu hidup" dan gambar yg bawah tu kita panggil "batu mati".. eh iye ke, iye rasanya hehehehe Grin Grin Grin
diantara perambut yg biasa digunakan.





sy mmg tengah mengusahakan laman khas utk maklumat asas.  tp disebabkan kesibukan hajat dihati masih tak kesampaian. sy harap maklumat ini mencukupi.

yg paling penting adalah asas mengikat.  pastikan tuan belajar mengikat dgn betul. tak payah banyak, dapat belajar 2 cara pun sudah mencukupi.




Salam dan maaf kalau banyak sangat bertanya....

cuma nak tahu yang mana satukah yang sesuai untuk mancing siakap jika main bottom.....guna batu hidup atau mati?? Embarrassed Embarrassed Embarrassed
Logged

0176057781 (SMS ONLY)
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #24 on: July 25, 2010, 07:07:28 AM »

sy pun bukan nya tau sangat bab siakap ni.  tp majority yg sy tengok guna batu hidup (running sinker),  rig yg atas tu.  kasi panjang sikit,  utk biarkan umpan bergerak bebas.
Logged

Banner Bersih Sungai
tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #25 on: July 25, 2010, 11:37:00 PM »

sy pun bukan nya tau sangat bab siakap ni.  tp majority yg sy tengok guna batu hidup (running sinker),  rig yg atas tu.  kasi panjang sikit,  utk biarkan umpan bergerak bebas.

Terima kasih daun keladi.....nanti saya tanya lagi.......... Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

0176057781 (SMS ONLY)
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #26 on: July 26, 2010, 01:32:29 AM »

 Grin Grin Grin
Logged
bllukang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 730


GS 07 samurai ,--)-----


Email
« Reply #27 on: August 12, 2010, 04:46:42 PM »

hati pun senang kalau dah dapat ilmu....
Logged

"MOH MANCING WEH!!!" 013-5844562
tawau
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2480


0176057781


« Reply #28 on: August 13, 2010, 02:51:52 AM »

bersatu teguh..bercerai roboh.... Grin Grin Grin

Logged

0176057781 (SMS ONLY)
fendy103
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 99


aku hanyalah 'beginner'


Email
« Reply #29 on: August 21, 2010, 04:33:50 PM »

teman bkn kdg2 fail..slalu fail nak buat perambut T tu... Grin
Logged

mancing ni hobi je..tapi kdg2 dah jadi tabiat
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal