Pancing.Net
July 24, 2014, 07:57:50 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Teknik Membaling Umpan-Multiplier  (Read 8054 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« on: January 09, 2009, 02:03:08 AM »

Nak tmpg tanye kat member Kaki Pancing:

Macam mane teknik utk membuat balingan menggunakan multiplier reel nie..

al kisahnye multiplier cap ayam aku tu dah aku beli beberape bulan dan masih la dara...
hehehhe...sbb dah lame x turun deepsea...

hjg minggu ni plak ade la geng ajak turun manceng kat kelong...
tu yg nak tau tu cara2 nak membuat balingan.

kalo atas boat ble la main lepas tali, kalo atas kelong???
hehehhe...

so mintak tolong otai ke x otai ke utk turun ilmu...

ps: aku br je register, kalo ade salah silap tlg bgtau na... Grin
Logged
Pancing.Net
« on: January 09, 2009, 02:03:08 AM »

 Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2024



Email
« Reply #1 on: January 09, 2009, 07:31:01 AM »

soalan ni potokol ada jawapannya. 

sebelum tu nak tau,  reel din jenis apa bait caster ke atau yg multiplier besar.  senang cerita dia ada dua kategori besar, yg boleh baling dah tak boleh baling. baitcaster selalunya kecil,  yg ni kita boleh baling. reel yg besar2 tu pula memang dibuat utk trolling atau bottom.  jadi memang tak boleh baling. utk detail cari posting potokol.

bab tuning dan casting kita tunggu saudara potokol dulu.

cara terbaik utk belajar ialah dgn mencari guru. baitcaster ni kita kena ada "feel" dulu. ia tak semudah spinning.  tapi kalau dah mahir, lontarannya lebih jauh.  amat berguna utk surfcasting.  itu sebab surfcaster memang guna multiplier.
Logged

Banner Bersih Sungai
speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 703


sikayzie
WWW Email
« Reply #2 on: January 09, 2009, 08:58:19 AM »

tq tuan tanah.
saya memang berazam nak sambar baitcaster satu dan belajar.
Logged

-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #3 on: January 09, 2009, 09:53:12 AM »

alamak...skali ade yg ble baling dan ade yg x ble baling la plak..
yg dah aku beli yg jenis besar sket tu...
aku dah penah rujuk kat potocol pnye thread tp yg tu just bgtau beza multiplier dgn spinning je...
nnt aku rujuk balik ape series yg aku beli.
tapi yg psti ni bkn bangla, pastu brand surecatch je... harap la ble baling sbb aku turun kelong...kalo x ble baling cane nak menyorong umpan...
Logged
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #4 on: January 09, 2009, 11:25:27 AM »

Tang ni yang susah nak jawab nih.. dulu abg bidan pernah jugak belajar baling.. tapi tak menjadi la.. lenguh jugak... banyak repair tali dari memancen... abg rasa mesin multiplier ni ada jenis2nya jugak.  munkin yang nko dan abg bidan punya bukan untuk tujuan balingan/casting.  Sbb semasa potocol menunjukkan kebolehannya mebuat lotaran di GP semasa mini gathring pertama nampak memang senang je.. dia guna hat kecik punya... munkin ni faktornya kenapa mesin ang dan abg bidan tak leh nak baling...

tuan potocol boleh jawab rasanya... kita tunggu je la... dia tak jawab.. malam karang kita p bakar je kereta dia...  Grin
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #5 on: January 09, 2009, 11:34:30 AM »

haha...kasik bakar kete die...
ok aku dah check..
model aku cx430 challenger, brand surecatch.
nnt aku upload gambor.
Logged
ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« Reply #6 on: January 09, 2009, 11:55:24 AM »

Jangan bakar... kita towing jer...
bawak balik pastu jual...
Bleh beli set mancin lagi... heh heh heh
Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
aszlan
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 447


Gila Jenggo

aszlan_e
Email
« Reply #7 on: January 09, 2009, 12:39:29 PM »

jgn jual, bt half cut je..
x pn bt tukun ikan....

p/s: jgn mare bro nty kena jual.. Grin Grin
Logged

Jenggo di Tanjong Karang 012-6568458
semilang karang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5065



« Reply #8 on: January 09, 2009, 12:43:52 PM »

Apalak tukun ikan. Buat tukun udang galah kat sungai tanjung karang ler Grin Grin Grin
Logged

"Mengapa perlu mencari kesempurnaan jika diri juga x sempurna

Mengapa perlu mencari kejujuran jika diri juga tak pernah jujur"
-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #9 on: January 09, 2009, 12:51:57 PM »

abes la kete potocol nie..
aku vote jual pstu beli set pancing baru..
hehehe...




ni gambar reel aku...
sape2 yg tau tlg la bgtau yg nie ble cast atau x ble..
huhuhu
Logged
-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #10 on: January 09, 2009, 03:08:41 PM »

mane sume org ni??   Huh
tau la air cantek weekend nie...
x kan sume dah lari kottttt   Grin
tlg la hamba yg kurang knowledge nie... Smiley
Logged
ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« Reply #11 on: January 09, 2009, 03:48:33 PM »

tolong mende... tolong menolong... hehehehe
Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
semilang karang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5065



« Reply #12 on: January 09, 2009, 03:56:38 PM »

Tolong kami, bantu kami, anak2 yatim piatu.... Grin Grin Grin Grin ( 3 Adbul daaaa )
Logged

"Mengapa perlu mencari kesempurnaan jika diri juga x sempurna

Mengapa perlu mencari kejujuran jika diri juga tak pernah jujur"
boboy
Guest
« Reply #13 on: January 09, 2009, 04:01:45 PM »

kalau nak try main machine yang menegak, try jenis yang lowprofile... sebab tali tak payah nak isi bebanyak sangat, pastu try praktis cast guna batu ladung kat area padang ( jgn masa ada org men bola ke, dating ke ) sebab nak bagi biasa jgn tersarang burung. kalau jenis yang gedabak untuk laut tu, tak yah susah2. lepas je umpan. kalau nak baling gak terpulang ler. keh keh keh.
Logged
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #14 on: January 09, 2009, 04:11:03 PM »

kalau jenis yang gedabak untuk laut tu, tak yah susah2.
lepas je umpan. kalau nak baling gak terpulang ler.. <--- Baling je mesin tu sekali.. tak penin dah kepala....

kalau nak try main machine yang menegak, try jenis yang lowprofile... sebab tali tak payah nak isi bebanyak sangat, pastu try praktis cast guna batu ladung kat area padang ( jgn masa ada org men bola ke, dating ke ) sebab nak bagi biasa jgn tersarang burung. kalau jenis yang gedabak untuk laut tu, tak yah susah2. lepas je umpan. kalau nak baling gak terpulang ler. keh keh keh.
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #15 on: January 09, 2009, 04:16:31 PM »

kalau jenis yang gedabak untuk laut tu, tak yah susah2.
lepas je umpan. kalau nak baling gak terpulang ler.. <--- Baling je mesin tu sekali.. tak penin dah kepala....


haha...sungguh bijak laksana... Shocked Roll Eyes
bijak2...
Logged
boboy
Guest
« Reply #16 on: January 09, 2009, 04:26:12 PM »

kalau jenis yang gedabak untuk laut tu, tak yah susah2.
lepas je umpan. kalau nak baling gak terpulang ler.. <--- Baling je mesin tu sekali.. tak penin dah kepala.... <----------- bang kalau mahal punya jgn susah2 nak baling2... kasi lar org kat sini... keh keh keh... kalau murah punya pon boleh gak, kecik tapak tangan kotak besar saya tadahkan...

p/s: kepada yang nak retire mancing boleh msg saya secara pm, untuk hadiah kan barang2 tersebut secara free... keh keh keh... pastikan ikhlas masa nak bagi tu. saya pon ikhlas nak terima. jaminan dari saya : barangan yang mahal itu akan ku simpan dan guna dengan cermat. dah bagi so tak boleh mintak balik. nanti buruk siku idong kembang!
Logged
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #17 on: January 09, 2009, 04:38:19 PM »

Pulooooookkk dohhhh.....
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #18 on: January 09, 2009, 05:02:49 PM »

mane sume org ni??   Huh
tau la air cantek weekend nie...
x kan sume dah lari kottttt   Grin
tlg la hamba yg kurang knowledge nie... Smiley
Salam...nanti saya terangkan...tunggu saya nak upload gambar2 reel BS ni....Baitcaster.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 703


sikayzie
WWW Email
« Reply #19 on: January 09, 2009, 05:05:24 PM »

bang potocol,
off topik skit ni, tolong tgk thread abang untuk trip pipeline ganu bulan 10 ni.

untuk multiplier, ada yang boleh casting, dan ada yang takleh ker
(pertanyaan dari seorang pemancing yang belum ada multiplier sendiri)
Logged

-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #20 on: January 09, 2009, 05:06:26 PM »

thanks bro potocol... Grin
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #21 on: January 09, 2009, 06:02:48 PM »

Antara BC - (Baitcaster) yg milik saya. Semua BC ni adalah utk air tawar kecuali yg satu lagi tu..Abu Ambassadeur 6501C3 lefthanded yg selalu diguna pakai utk casting tenggiri dan appolo. Selainnya cast utk fresh water...


Abu Ambassadeur 6501C3 lefthanded yg selalu diguna pakai utk casting tenggiri dan appolo. Guna rod 15-30lb 7kaki.....baling jauh2 atau lepaskan saja...sampai tali tinggal separuh...then karau pelan2...ade rezeki...tenggiri/alu2/GT/baitrunner...akan sambar gewang kita tu!!!!

Antara lure yg diguna kalau guna reel ni.......


Yg ni Banax.....LASAK gilerrr.....murah!!! Baling jauh...kalau pandai setting....guna utk casting/troling toman.....guna lure 10 ke 15gram...rod 7 kaki 12-25lb...cun!!!!


Yg ini Abu Ambassadeur UC4601C left handed.

Reel ni boleh balig umpan gewang sebesar ini....atau 4cm 5gram dgn rod 6-12Lb strenght serta tali 6 atau 8lb braided. Umpan hidup tak pernah org buat kalau guna reel ini.


Yg ni lak Abu Ambassadeur Bum 6600CLW. Boleh guna salt water...appolo, light jingging.....umpan lure 10 ke 20gram dgn strenght rod 12-30lb 7kaki...cun!!!!


Yg ni Shimano Speedmaster....heavy duties for fresh water....not for salt water!!! Boleh guna lure seberat 10 ke 15gram....boleh baling sejauh 30 ke 50 meter!!! Guna rod 7kaki 12-20lb...cukup!!!!! Kena toman....lentok sampai cium air hujung rod tu!!!!


Yg ni Penn85...antik...tapi boleh guna sampai sekarang. Tak perlu baling....teknik driftng...hanyut!!!


Setting?Huh Okay...bersambung!!!
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #22 on: January 09, 2009, 06:56:03 PM »

size aku nye besar sket dr bro protocol.
cukup size tapak tgn aku. tp tgn aku mcm kecik sket dr tgn bro potocol.

jadi adakah multiplier murahan aku tu ble guna utk cast?

kalo boleh mcm mane tekniknye?

aku tgk dok ade on off la plak.. ape bende ntah...
hehe...padan muke, org lain pkai multiplier aku pn tingin, lps tu terkebil-kebil..
hehehehe..... Grin
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9865


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #23 on: January 09, 2009, 08:35:44 PM »

size aku nye besar sket dr bro protocol.
cukup size tapak tgn aku. tp tgn aku mcm kecik sket dr tgn bro potocol.

jadi adakah multiplier murahan aku tu ble guna utk cast?

kalo boleh mcm mane tekniknye?

aku tgk dok ade on off la plak.. ape bende ntah...
hehe...padan muke, org lain pkai multiplier aku pn tingin, lps tu terkebil-kebil..
hehehehe..... Grin
Multipler tu tak boleh nak cast...kecuali guna rod 15kaki dan lure yg berat.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #24 on: January 09, 2009, 09:31:19 PM »

 Grin... nasib baik ada kain batik.. kalau tak tak terjawab jugak tuhh.. keh keh khe
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #25 on: January 09, 2009, 10:05:20 PM »

Salam Bro Din, aku ada beberapa cadangan tahap gaban untuk main multiplier mu tu kan kelong.

Pertama : Kita tengok alunan arus menuju kemana? Bila didapati arus menuju kearah pandangan   
                       kedepan, ahh...itulah masa Bro Din ambik belon ke, pelampong ke lekat kat swivel (joran
                       mesti dah stand by ngan umpan dan drag kasi longgar) campak aje kat laut. Mesti arus
                       akan membawa tali jauh kedepan...he..he..he.. Grin Grin Grin

Kedua :   Kamu keluar kan tali dari multiplier (ikut suka hati) dan drag kasi longgar sikit. Tengok kiri
                       dan kanan (awas cara ini tidak harus di lihat oleh sesiapa kalau tidak nescaya kamu jadi
                       bahan kutukan) swing tali joran yang berumpan tu macam cowboy nak tangkap lembu
                       dan lepaskan ketika sudah mendapat momentum baik. Prihatin :cara ini joran mesti nak
                       secure dulu kalau tidak joran akan terbang bak superman.

Saya tidak akan bertanggung jawab keatas mana-mana pihak individu yang kena GELAK atau KUTUK jika mempraktikan kedua cara diatas. Pasal aku pon dah pernah kena gelak rabak-rabak oleh members-members yang terlihat aku buat cara diatas........He..He..He..He... Grin Grin Grin
 
Logged

-Din-
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #26 on: January 10, 2009, 12:32:04 AM »

hahaha...ok bro2 sume..
jawapan akhirnye dah terjawab...
hehehehe....so hr ahad nie tgk la nasib aku...
ade rezeki ade la x?
hehehhehe...ikan mana2 pn ade...ade die makan ade la ikan
hehehehe....

 Grin Grin
salah silap jgn marah na...
Logged
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #27 on: January 12, 2009, 12:14:24 PM »

Aduiiii... antara pelajaran dan hentaman.....  Grin

Salam Bro Din, aku ada beberapa cadangan tahap gaban untuk main multiplier mu tu kan kelong.

Pertama : Kita tengok alunan arus menuju kemana? Bila didapati arus menuju kearah pandangan   
                       kedepan, ahh...itulah masa Bro Din ambik belon ke, pelampong ke lekat kat swivel (joran
                       mesti dah stand by ngan umpan dan drag kasi longgar) campak aje kat laut. Mesti arus
                       akan membawa tali jauh kedepan...he..he..he.. Grin Grin Grin

Kedua :   Kamu keluar kan tali dari multiplier (ikut suka hati) dan drag kasi longgar sikit. Tengok kiri
                       dan kanan (awas cara ini tidak harus di lihat oleh sesiapa kalau tidak nescaya kamu jadi
                       bahan kutukan) swing tali joran yang berumpan tu macam cowboy nak tangkap lembu
                       dan lepaskan ketika sudah mendapat momentum baik. Prihatin :cara ini joran mesti nak
                       secure dulu kalau tidak joran akan terbang bak superman.

Saya tidak akan bertanggung jawab keatas mana-mana pihak individu yang kena GELAK atau KUTUK jika mempraktikan kedua cara diatas. Pasal aku pon dah pernah kena gelak rabak-rabak oleh members-members yang terlihat aku buat cara diatas........He..He..He..He... Grin Grin Grin
 

Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
boboy
Guest
« Reply #28 on: January 13, 2009, 08:37:54 AM »


Yg ni Penn85...antik...tapi boleh guna sampai sekarang. Tak perlu baling....teknik driftng...hanyut<--------- bang potocol byk antik punya... kalau nak berenti mancing sok ehem-ehem, diskaun ok. kekeekeke
Logged
eppyharis2
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 59


« Reply #29 on: January 05, 2012, 06:56:01 PM »

Salam Bro Din, aku ada beberapa cadangan tahap gaban untuk main multiplier mu tu kan kelong.

Pertama : Kita tengok alunan arus menuju kemana? Bila didapati arus menuju kearah pandangan   
                       kedepan, ahh...itulah masa Bro Din ambik belon ke, pelampong ke lekat kat swivel (joran
                       mesti dah stand by ngan umpan dan drag kasi longgar) campak aje kat laut. Mesti arus
                       akan membawa tali jauh kedepan...he..he..he.. Grin Grin Grin

Kedua :   Kamu keluar kan tali dari multiplier (ikut suka hati) dan drag kasi longgar sikit. Tengok kiri
                       dan kanan (awas cara ini tidak harus di lihat oleh sesiapa kalau tidak nescaya kamu jadi
                       bahan kutukan) swing tali joran yang berumpan tu macam cowboy nak tangkap lembu
                       dan lepaskan ketika sudah mendapat momentum baik. Prihatin :cara ini joran mesti nak
                       secure dulu kalau tidak joran akan terbang bak superman.

Saya tidak akan bertanggung jawab keatas mana-mana pihak individu yang kena GELAK atau KUTUK jika mempraktikan kedua cara diatas. Pasal aku pon dah pernah kena gelak rabak-rabak oleh members-members yang terlihat aku buat cara diatas........He..He..He..He... Grin Grin Grin
 


post lama ni,tp pecah perut awok membacenye.....hahhaa Grin Grin Grin
Logged
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal