Pancing.Net
October 22, 2014, 05:31:52 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: set pancing dan saiz rapala dan jig  (Read 2882 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
castinggang007
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 117


sreeett......sentapp


« on: August 10, 2010, 08:32:22 AM »

salam otai semua......saye nak tanye cikit la klau nak mancing di p9.....set pancing camner yg bleh bwak?

panjang mainline?saiz mata kail tuk main bottom?rapala saiz besar mane?

harap otai2 yg biasa main kt p9 dapat bantu......nnt bwk pancing yg tuk casting snakehead menganga je,takle bwk naik ikan........tolonggggggggg otai.......
Logged

sentap
Pancing.Net
« on: August 10, 2010, 08:32:22 AM »

 Logged
rm28
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 137



« Reply #1 on: September 29, 2010, 05:47:07 PM »

trip p9... menarik tuh...

bg pengalaman sy di p9 kalu nak light jigging dan casting
main line 20lb ke 30lb
mono 30lb
jig 20g ke 40g
reel 2500 ke 4000
rod 6' ke 7'

kalu nak membottom... kena tanya otai2 yg lain...

selamat mencuba....
Logged
emyrul
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 118



Email
« Reply #2 on: February 15, 2012, 06:21:49 PM »

bottom selalunye buat perambut apollo 2 mata je....saiz mata selalunye tak besar sgt macam 1/0....takpun saiz 8 ke 9 ke....

betulkan saya kalau salah ye..... Smiley Smiley Smiley
Logged
kopytiam
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4517



Email
« Reply #3 on: September 26, 2012, 08:48:31 PM »

nak main bottom n jiggin p9 di waktu malam...setting ?
Logged

Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #4 on: September 26, 2012, 10:44:22 PM »

layan bottom jika memancing diwaktu malam

mainline 60~80lb - guna tali besar sebagai insuran mana tau pari monster ngap umpan jika umpan cecah dasar dan kalau umpan diangkat tinggi kemungkinan spesis jenahak pula hantam.

tanduk - panjang dua kaki

perambut - sepanjang dua depa berkekuatan kurang 10~20lb dari main line (kalau sangkut senang nak putuskan)

mata kail - terpulang ler

batu ladung - saiz 520-720

umpan - ikan kembung beli kat jeti sebelum turun dan sotong ditangguk semasa memancing

jigging jika memancing diwaktu malam

mainline - 40~60lb

jig - jenis glow in the dark 40~100gm


p/s - kalau mancing malam lebih baik kiranya bawa baju hujan dan lampu picit untuk pasang umpan jika bot tiada lampu dan paling utama mulut jangan celupar.
Logged
daqlie
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8821


DFD reporting....


« Reply #5 on: September 27, 2012, 12:40:06 AM »

huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. Huh Huh Huh
Logged

jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #6 on: September 27, 2012, 08:46:43 AM »

huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. Huh Huh Huh

setting malam biasanya besar sikit sebab kebiasaanya sebelah malam ni monster galak sikit, mana la tahu kot² pari sebesar lori 3 tan telan umpan tak pun jenahak sebesar ferari sangkut kat mata kail Cheesy
Logged
syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #7 on: September 27, 2012, 08:54:07 AM »

huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. Huh Huh Huh

setting malam biasanya besar sikit sebab kebiasaanya sebelah malam ni monster galak sikit, mana la tahu kot² pari sebesar lori 3 tan telan umpan tak pun jenahak sebesar ferari sangkut kat mata kail Cheesy

WOW besar punya ....  Grin Grin
Logged
mat jusoh
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 390



« Reply #8 on: September 27, 2012, 08:57:11 AM »

huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. Huh Huh Huh

setting malam biasanya besar sikit sebab kebiasaanya sebelah malam ni monster galak sikit, mana la tahu kot² pari sebesar lori 3 tan telan umpan tak pun jenahak sebesar ferari sangkut kat mata kail Cheesy

tu dia otai p9... Grin Grin
Logged

SAVE GAZA & PALESTINE
Kulaan Niring Ancapi Kurihing
daqlie
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8821


DFD reporting....


« Reply #9 on: September 27, 2012, 12:29:58 PM »

o0o0o terima kasih bnyk2x tuan atas info.. nk tnye lagi.... bese org pi mncing kat P9 ni brape bnyk set nk bawak? nk casting laen.. nk jigging laen.. nk bottom laen.. mcm dh 3 set jer..  Huh Huh Huh
Logged

jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #10 on: September 27, 2012, 01:19:23 PM »

kalau nak pi main bottom ngan jigging malam tak payah la bawa set casting dua set da cukup, bebanyak karang bersepah plak atas bot, yang susah kita juga gerak sikit karang "prakkk" bunyik rod patah Cheesy
Logged
kopytiam
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4517



Email
« Reply #11 on: September 27, 2012, 02:18:46 PM »

layan bottom jika memancing diwaktu malam

mainline 60~80lb - guna tali besar sebagai insuran mana tau pari monster ngap umpan jika umpan cecah dasar dan kalau umpan diangkat tinggi kemungkinan spesis jenahak pula hantam.

tanduk - panjang dua kaki

perambut - sepanjang dua depa berkekuatan kurang 10~20lb dari main line (kalau sangkut senang nak putuskan)

mata kail - terpulang ler  <<<<<< yg ni sakjested saiz berapa tuan ? 2/0 - 3/0 memadai ?

batu ladung - saiz 520-720 <<<<<<< eeerrr saiz tu kalo konvet 2 angka berapa yer ?...hehehe...saiz 10-12 ker ? Grin

umpan - ikan kembung beli kat jeti sebelum turun dan sotong ditangguk semasa memancing

jigging jika memancing diwaktu malam

mainline - 40~60lb

jig - jenis glow in the dark 40~100gm


p/s - kalau mancing malam lebih baik kiranya bawa baju hujan dan lampu picit untuk pasang umpan jika bot tiada lampu dan paling utama mulut jangan celupar.
Logged

Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !
mat jusoh
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 390



« Reply #12 on: September 27, 2012, 02:19:13 PM »

kalau nak pi main bottom ngan jigging malam tak payah la bawa set casting dua set da cukup, bebanyak karang bersepah plak atas bot, yang susah kita juga gerak sikit karang "prakkk" bunyik rod patah Cheesy

 Grin Grin
Logged

SAVE GAZA & PALESTINE
Kulaan Niring Ancapi Kurihing
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #13 on: September 27, 2012, 07:20:11 PM »

layan bottom jika memancing diwaktu malam

mainline 60~80lb - guna tali besar sebagai insuran mana tau pari monster ngap umpan jika umpan cecah dasar dan kalau umpan diangkat tinggi kemungkinan spesis jenahak pula hantam.

tanduk - panjang dua kaki

perambut - sepanjang dua depa berkekuatan kurang 10~20lb dari main line (kalau sangkut senang nak putuskan)

mata kail - terpulang ler  <<<<<< yg ni sakjested saiz berapa tuan ? 2/0 - 3/0 memadai ?

batu ladung - saiz 520-720 <<<<<<< eeerrr saiz tu kalo konvet 2 angka berapa yer ?...hehehe...saiz 10-12 ker ? Grin

umpan - ikan kembung beli kat jeti sebelum turun dan sotong ditangguk semasa memancing

jigging jika memancing diwaktu malam

mainline - 40~60lb

jig - jenis glow in the dark 40~100gm


p/s - kalau mancing malam lebih baik kiranya bawa baju hujan dan lampu picit untuk pasang umpan jika bot tiada lampu dan paling utama mulut jangan celupar.
matakail kawe guna owner jenis CUTTING POINT size 6/0 satu paket ada 4pcs dan batu laduing pula kalau saiz 14 = 380gram, saiz 15 = 480gram, saiz 16 = 580gram begitulah seterusnya Wink
Logged
shafiq
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 469



Email
« Reply #14 on: September 27, 2012, 07:36:54 PM »

salam otai semua......saye nak tanye cikit la klau nak mancing di p9.....set pancing camner yg bleh bwak?

panjang mainline?saiz mata kail tuk main bottom?rapala saiz besar mane?

harap otai2 yg biasa main kt p9 dapat bantu......nnt bwk pancing yg tuk casting snakehead menganga je,takle bwk naik ikan........tolonggggggggg otai.......

Salam

kawan seorang petai..sekadar nak berkongsi pengalaman....hehe

Jigging/Casting

Reel Saiz 3000-4000..(pilihan kawan jenis Hi Speed, cth PENN SARGUS,BATTLE dan Shimano Stradic FJ)

ROD
memadai sekadar PE3 ke bawah.....ikan P9 saiz sedang2 je.....

Tali
Pilihan kawan mestilah braided,20-30lb dah memadai...tapi kalau rasa nak karan lebih blh cuba saiz 10lb....hehe

Gewang/JIG
macam2 karenah ikan pulo9 ni...hari ni makan A,esok mungkin B...xtentu...cuba jaya je laa

cuma boleh rekomen seperti kat bawah

JIG: Abu Garcia Coastal (25-60g)-sepapan ada 3 keping..rega dalam RM20 ke bawah....ekonomi wooo,Storm,Surecatch Power Jig dll

Gewang: Ofmer minnow (kaler putih bintik2),RAPALA (rattlin,x rap,taildancer dsb-saiz 9cm da ok.....),lain2 leh try popper YO Zuri F,Surecatch n R2C...Spoon pon orait gak....Altima,Abu ,coster n etc.....kalau nak trolling boleh cuba RAPala CD9...red head pilihan kawan

Bulu pon orait gak....lagi2 kaler putih....ni gewang paling universal rasanya yg kawan pnh guna kat P9...xkira cencaru,GT,pelata,sagai,talang...sume hantam...


Kalau bottom..maaf lee...kawan xpunya rekod sangat...1x je membottom kat sana....hehe.cuma leh rekomen mintak tekong bekalkan bilis...tu umpan terbaiek selepas sotong....rekod terbaiek kawan membottom hanya kunyit dalam saiz 2 kelo...pakai bilis yang di buat macam satay...hehe...kaedah menghanyut pakai bilis pon ok untuk merembat talang.....


apapun ni sekadar cadangan dari pengalaman kawan.....harap membantu....pisssss

p/s: Tuan cube join grup P9 Hustler kat FB,insyaallah banyak info kat dalam tu...  Grin
Logged

"Ikan xmakan,Aku Makan"
nakdesa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


« Reply #15 on: September 27, 2012, 08:11:23 PM »

dasatttt deme ni...patut ler terer2 je mancing kat P9, teman mancing kat sana pakai rod halus dgn tali kecik je... memang tak reti mancing ler...



errrr.....



cabootttttttttttttttttttttt..................
Logged
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #16 on: September 27, 2012, 08:33:42 PM »

terima kasih atas pencerahan ilmu di pulau 9...
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #17 on: September 27, 2012, 08:41:18 PM »

gang admin p9 hustler da masokkkk..... preeeenggggggggg Cheesy

aku sekarang dah jadi gang tarik ikan, aku da tak main-main ikan skrg ni, tu pasal setup seme kaso-kaso
Logged
daqlie
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8821


DFD reporting....


« Reply #18 on: September 28, 2012, 02:37:54 AM »

ramai tul otai2x yg mancing pulo 9 nih...

berdasarkan pengalaman tuan2x sumer... set mane yang lebih senang nk dibawak dan xbnyk setup atau peralatan nk pkai.. casting, jigging or bottom?  Huh Huh
Logged

jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #19 on: September 28, 2012, 08:37:30 AM »

ramai tul otai2x yg mancing pulo 9 nih...

berdasarkan pengalaman tuan2x sumer... set mane yang lebih senang nk dibawak dan xbnyk setup atau peralatan nk pkai.. casting, jigging or bottom?  Huh Huh
pukat la tak banyak karenah dan senang dibawa kecepeh kecepeh preeengggggg............kih kih kih Wink

ambe piley set jigging la kalu nak bawa sbtg tapi nak layan seme Cheesy
Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal