Author Topic: set pancing dan saiz rapala dan jig  (Read 3649 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline castinggang007

  • Pelata
  • *
  • Posts: 117
  • Gender: Male
  • sreeett......sentapp
set pancing dan saiz rapala dan jig
« on: August 10, 2010, 08:32:22 AM »
salam otai semua......saye nak tanye cikit la klau nak mancing di p9.....set pancing camner yg bleh bwak?

panjang mainline?saiz mata kail tuk main bottom?rapala saiz besar mane?

harap otai2 yg biasa main kt p9 dapat bantu......nnt bwk pancing yg tuk casting snakehead menganga je,takle bwk naik ikan........tolonggggggggg otai.......
sentap

Offline rm28

  • Pelata
  • *
  • Posts: 137
  • Gender: Male
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #1 on: September 29, 2010, 05:47:07 PM »
trip p9... menarik tuh...

bg pengalaman sy di p9 kalu nak light jigging dan casting
main line 20lb ke 30lb
mono 30lb
jig 20g ke 40g
reel 2500 ke 4000
rod 6' ke 7'

kalu nak membottom... kena tanya otai2 yg lain...

selamat mencuba....

Offline emyrul

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
    • Email
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #2 on: February 15, 2012, 06:21:49 PM »
bottom selalunye buat perambut apollo 2 mata je....saiz mata selalunye tak besar sgt macam 1/0....takpun saiz 8 ke 9 ke....

betulkan saya kalau salah ye..... :) :) :)

Offline kopytiam

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 4515
  • Gender: Male
    • Email
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #3 on: September 26, 2012, 08:48:31 PM »
nak main bottom n jiggin p9 di waktu malam...setting ?
Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !

Offline jejakapemalu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2423
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #4 on: September 26, 2012, 10:44:22 PM »
layan bottom jika memancing diwaktu malam

mainline 60~80lb - guna tali besar sebagai insuran mana tau pari monster ngap umpan jika umpan cecah dasar dan kalau umpan diangkat tinggi kemungkinan spesis jenahak pula hantam.

tanduk - panjang dua kaki

perambut - sepanjang dua depa berkekuatan kurang 10~20lb dari main line (kalau sangkut senang nak putuskan)

mata kail - terpulang ler

batu ladung - saiz 520-720

umpan - ikan kembung beli kat jeti sebelum turun dan sotong ditangguk semasa memancing

jigging jika memancing diwaktu malam

mainline - 40~60lb

jig - jenis glow in the dark 40~100gm


p/s - kalau mancing malam lebih baik kiranya bawa baju hujan dan lampu picit untuk pasang umpan jika bot tiada lampu dan paling utama mulut jangan celupar.

Offline daqlie

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8819
  • Gender: Male
  • DFD reporting....
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #5 on: September 27, 2012, 12:40:06 AM »
huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. ??? ??? ???

Offline jejakapemalu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2423
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #6 on: September 27, 2012, 08:46:43 AM »
huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. ??? ??? ???

setting malam biasanya besar sikit sebab kebiasaanya sebelah malam ni monster galak sikit, mana la tahu kot² pari sebesar lori 3 tan telan umpan tak pun jenahak sebesar ferari sangkut kat mata kail :D

Offline syahz_f8979

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3026
  • Gender: Male
  • CasterJigger sana sini
    • Email
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #7 on: September 27, 2012, 08:54:07 AM »
huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. ??? ??? ???

setting malam biasanya besar sikit sebab kebiasaanya sebelah malam ni monster galak sikit, mana la tahu kot² pari sebesar lori 3 tan telan umpan tak pun jenahak sebesar ferari sangkut kat mata kail :D

WOW besar punya ....  ;D ;D

Offline mat jusoh

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 390
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #8 on: September 27, 2012, 08:57:11 AM »
huyyo.. tuan otai2x p9.. nape setting siang ngn mlm xsame yer? xbole ke gune satu jenis setting aje.. ??? ??? ???

setting malam biasanya besar sikit sebab kebiasaanya sebelah malam ni monster galak sikit, mana la tahu kot² pari sebesar lori 3 tan telan umpan tak pun jenahak sebesar ferari sangkut kat mata kail :D

tu dia otai p9... ;D ;D
SAVE GAZA & PALESTINE
Kulaan Niring Ancapi Kurihing

Offline daqlie

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8819
  • Gender: Male
  • DFD reporting....
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #9 on: September 27, 2012, 12:29:58 PM »
o0o0o terima kasih bnyk2x tuan atas info.. nk tnye lagi.... bese org pi mncing kat P9 ni brape bnyk set nk bawak? nk casting laen.. nk jigging laen.. nk bottom laen.. mcm dh 3 set jer..  ??? ??? ???

Offline jejakapemalu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2423
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #10 on: September 27, 2012, 01:19:23 PM »
kalau nak pi main bottom ngan jigging malam tak payah la bawa set casting dua set da cukup, bebanyak karang bersepah plak atas bot, yang susah kita juga gerak sikit karang "prakkk" bunyik rod patah :D

Offline kopytiam

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 4515
  • Gender: Male
    • Email
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #11 on: September 27, 2012, 02:18:46 PM »
layan bottom jika memancing diwaktu malam

mainline 60~80lb - guna tali besar sebagai insuran mana tau pari monster ngap umpan jika umpan cecah dasar dan kalau umpan diangkat tinggi kemungkinan spesis jenahak pula hantam.

tanduk - panjang dua kaki

perambut - sepanjang dua depa berkekuatan kurang 10~20lb dari main line (kalau sangkut senang nak putuskan)

mata kail - terpulang ler  <<<<<< yg ni sakjested saiz berapa tuan ? 2/0 - 3/0 memadai ?

batu ladung - saiz 520-720 <<<<<<< eeerrr saiz tu kalo konvet 2 angka berapa yer ?...hehehe...saiz 10-12 ker ? ;D

umpan - ikan kembung beli kat jeti sebelum turun dan sotong ditangguk semasa memancing

jigging jika memancing diwaktu malam

mainline - 40~60lb

jig - jenis glow in the dark 40~100gm


p/s - kalau mancing malam lebih baik kiranya bawa baju hujan dan lampu picit untuk pasang umpan jika bot tiada lampu dan paling utama mulut jangan celupar.
Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !

Offline mat jusoh

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 390
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #12 on: September 27, 2012, 02:19:13 PM »
kalau nak pi main bottom ngan jigging malam tak payah la bawa set casting dua set da cukup, bebanyak karang bersepah plak atas bot, yang susah kita juga gerak sikit karang "prakkk" bunyik rod patah :D

 ;D ;D
SAVE GAZA & PALESTINE
Kulaan Niring Ancapi Kurihing

Offline jejakapemalu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2423
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #13 on: September 27, 2012, 07:20:11 PM »
layan bottom jika memancing diwaktu malam

mainline 60~80lb - guna tali besar sebagai insuran mana tau pari monster ngap umpan jika umpan cecah dasar dan kalau umpan diangkat tinggi kemungkinan spesis jenahak pula hantam.

tanduk - panjang dua kaki

perambut - sepanjang dua depa berkekuatan kurang 10~20lb dari main line (kalau sangkut senang nak putuskan)

mata kail - terpulang ler  <<<<<< yg ni sakjested saiz berapa tuan ? 2/0 - 3/0 memadai ?

batu ladung - saiz 520-720 <<<<<<< eeerrr saiz tu kalo konvet 2 angka berapa yer ?...hehehe...saiz 10-12 ker ? ;D

umpan - ikan kembung beli kat jeti sebelum turun dan sotong ditangguk semasa memancing

jigging jika memancing diwaktu malam

mainline - 40~60lb

jig - jenis glow in the dark 40~100gm


p/s - kalau mancing malam lebih baik kiranya bawa baju hujan dan lampu picit untuk pasang umpan jika bot tiada lampu dan paling utama mulut jangan celupar.
matakail kawe guna owner jenis CUTTING POINT size 6/0 satu paket ada 4pcs dan batu laduing pula kalau saiz 14 = 380gram, saiz 15 = 480gram, saiz 16 = 580gram begitulah seterusnya ;)

Offline shafiq

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 469
    • Email
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #14 on: September 27, 2012, 07:36:54 PM »
salam otai semua......saye nak tanye cikit la klau nak mancing di p9.....set pancing camner yg bleh bwak?

panjang mainline?saiz mata kail tuk main bottom?rapala saiz besar mane?

harap otai2 yg biasa main kt p9 dapat bantu......nnt bwk pancing yg tuk casting snakehead menganga je,takle bwk naik ikan........tolonggggggggg otai.......

Salam

kawan seorang petai..sekadar nak berkongsi pengalaman....hehe

Jigging/Casting

Reel Saiz 3000-4000..(pilihan kawan jenis Hi Speed, cth PENN SARGUS,BATTLE dan Shimano Stradic FJ)

ROD
memadai sekadar PE3 ke bawah.....ikan P9 saiz sedang2 je.....

Tali
Pilihan kawan mestilah braided,20-30lb dah memadai...tapi kalau rasa nak karan lebih blh cuba saiz 10lb....hehe

Gewang/JIG
macam2 karenah ikan pulo9 ni...hari ni makan A,esok mungkin B...xtentu...cuba jaya je laa

cuma boleh rekomen seperti kat bawah

JIG: Abu Garcia Coastal (25-60g)-sepapan ada 3 keping..rega dalam RM20 ke bawah....ekonomi wooo,Storm,Surecatch Power Jig dll

Gewang: Ofmer minnow (kaler putih bintik2),RAPALA (rattlin,x rap,taildancer dsb-saiz 9cm da ok.....),lain2 leh try popper YO Zuri F,Surecatch n R2C...Spoon pon orait gak....Altima,Abu ,coster n etc.....kalau nak trolling boleh cuba RAPala CD9...red head pilihan kawan

Bulu pon orait gak....lagi2 kaler putih....ni gewang paling universal rasanya yg kawan pnh guna kat P9...xkira cencaru,GT,pelata,sagai,talang...sume hantam...


Kalau bottom..maaf lee...kawan xpunya rekod sangat...1x je membottom kat sana....hehe.cuma leh rekomen mintak tekong bekalkan bilis...tu umpan terbaiek selepas sotong....rekod terbaiek kawan membottom hanya kunyit dalam saiz 2 kelo...pakai bilis yang di buat macam satay...hehe...kaedah menghanyut pakai bilis pon ok untuk merembat talang.....


apapun ni sekadar cadangan dari pengalaman kawan.....harap membantu....pisssss

p/s: Tuan cube join grup P9 Hustler kat FB,insyaallah banyak info kat dalam tu...  ;D
"Ikan xmakan,Aku Makan"

Offline nakdesa

  • Marlin
  • *
  • Posts: 710
  • Gender: Male
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #15 on: September 27, 2012, 08:11:23 PM »
dasatttt deme ni...patut ler terer2 je mancing kat P9, teman mancing kat sana pakai rod halus dgn tali kecik je... memang tak reti mancing ler...



errrr.....



cabootttttttttttttttttttttt..................

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #16 on: September 27, 2012, 08:33:42 PM »
terima kasih atas pencerahan ilmu di pulau 9...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline jejakapemalu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2423
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #17 on: September 27, 2012, 08:41:18 PM »
gang admin p9 hustler da masokkkk..... preeeenggggggggg :D

aku sekarang dah jadi gang tarik ikan, aku da tak main-main ikan skrg ni, tu pasal setup seme kaso-kaso

Offline daqlie

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8819
  • Gender: Male
  • DFD reporting....
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #18 on: September 28, 2012, 02:37:54 AM »
ramai tul otai2x yg mancing pulo 9 nih...

berdasarkan pengalaman tuan2x sumer... set mane yang lebih senang nk dibawak dan xbnyk setup atau peralatan nk pkai.. casting, jigging or bottom?  ??? ???

Offline jejakapemalu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2423
Re: set pancing dan saiz rapala dan jig
« Reply #19 on: September 28, 2012, 08:37:30 AM »
ramai tul otai2x yg mancing pulo 9 nih...

berdasarkan pengalaman tuan2x sumer... set mane yang lebih senang nk dibawak dan xbnyk setup atau peralatan nk pkai.. casting, jigging or bottom?  ??? ???
pukat la tak banyak karenah dan senang dibawa kecepeh kecepeh preeengggggg............kih kih kih ;)

ambe piley set jigging la kalu nak bawa sbtg tapi nak layan seme :D