Pancing.Net
July 29, 2014, 02:25:10 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...  (Read 2701 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« on: August 16, 2010, 02:17:52 PM »

Salam pada geng2 Pnet...
  Ade sesape leh tunjukkan cara sulaman pada ikan dengan menggunakan dawai (bukan yang 1x7 strands / 7x7 strands)..
  Biasanya cara ni tekong praktik untuk mancing tenggiri kat area Mersing...guna satu mata saiz 7/0...

Ari tu tekong Zaini Pemanggil dah ajo aku...terlupa nak ambik gambo...skarang ni..Lupo pulok doh...heheheee....

terima kasih atas tunjuk ajar...
Logged

Pancing.Net
« on: August 16, 2010, 02:17:52 PM »

 Logged
penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #1 on: August 16, 2010, 02:22:36 PM »

Salam pada geng2 Pnet...
  Ade sesape leh tunjukkan cara sulaman pada ikan dengan menggunakan dawai (bukan yang 1x7 strands / 7x7 strands)..
  Biasanya cara ni tekong praktik untuk mancing tenggiri kat area Mersing...guna satu mata saiz 7/0...

Ari tu tekong Zaini Pemanggil dah ajo aku...terlupa nak ambik gambo...skarang ni..Lupo pulok doh...heheheee....

terima kasih atas tunjuk ajar...




byk kan trun ke deep sea lama2 pandai la tu...heeeee

p/s- kita serupa...wakakak Grin
Logged

Penyadau_azr
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #2 on: August 16, 2010, 02:25:56 PM »

kalo takde yang ngajar..tak pandai jugak...heheheee Grin Grin

Biasanyer pakai yang tali dawai 49 sulaman....tapi nak improve lagik...perbanyakkan skill...hehehee Wink



p/s: contoh dawai....tapi swivel / ring tu takde laaa (dawai beli gulung)....perambut terus ikat kat dawai tu...

Logged

armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1554


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #3 on: August 16, 2010, 07:25:13 PM »

nak sulam2 ni buat trolling ker??
Logged

The Alpha and The Omega
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #4 on: August 17, 2010, 07:10:06 AM »

Buat drifting... nampak lebih kemas & senang lagi cepat berbanding sulam guna nylon coated wire...
maklumlah..tenggiri skarang belajar tinggi2...umpan berpusing..mulut terbukak je dah takmo makan umpan...
Logged

armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1554


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #5 on: August 17, 2010, 10:52:48 PM »

Buat drifting... nampak lebih kemas & senang lagi cepat berbanding sulam guna nylon coated wire...
maklumlah..tenggiri skarang belajar tinggi2...umpan berpusing..mulut terbukak je dah takmo makan umpan...


Dah lebih 10thn tak mengail tenggiri..tak tau pula lani tenggiri tu dah ada Bsc.. Grin Grin
Sy buat sendiri rig di bawah ni kalau main drift..hookup rate tinggi utk tenggiri dan todak.



last mengail laut kat mersing 2006 kena alun, mmbr dah keluar hijau  Undecided Undecided so parking tepi pulau layan todak..



sy main cangkuk luar je mcm lure, malas main sulam sulam...penin tengok Grin Grin

Logged

The Alpha and The Omega
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #6 on: August 18, 2010, 08:32:54 AM »

tq bro kerana share info....

p/s: kalau ade sesape lagi ada cara untuk gunakan dawai / coated wire...silalah tepekkan cara tersebut agar dapat
  kongsi bersama...(rasa dah ader topik ni)...hehehee
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #7 on: August 18, 2010, 08:41:10 AM »

tq bro kerana share info....

p/s: kalau ade sesape lagi ada cara untuk gunakan dawai / coated wire...silalah tepekkan cara tersebut agar dapat
  kongsi bersama...(rasa dah ader topik ni)...hehehee
betul tu tuan sapit... kawan pong nak belajaq...
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #8 on: August 18, 2010, 08:44:22 AM »

Yups...

Rasa teknik ni memang kurang meluas & tak ramai yang tahu..
Google search pun tak jumpa...

Nantilah...dia kalau dah duduk kat dalam bot...sambil pegang umpan + perambut tu...maybe leh pulihkan kembali ingatan ni...ehehehehee
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5429



Email
« Reply #9 on: August 18, 2010, 08:45:05 AM »

Yups...

Rasa teknik ni memang kurang meluas & tak ramai yang tahu..
Google search pun tak jumpa...

Nantilah...dia kalau dah duduk kat dalam bot...sambil pegang umpan + perambut tu...maybe leh pulihkan kembali ingatan ni...ehehehehee
itu nak kena turun laut tu.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #10 on: August 18, 2010, 12:36:18 PM »

KITE TUNGGU TUAN VOLVOS JAWAB.....HEHEHE....
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34650



Email
« Reply #11 on: March 26, 2011, 04:54:27 PM »

perghhhh banyaknye hasil tuan armaged, tahniah Grin Grin Grin
Buat drifting... nampak lebih kemas & senang lagi cepat berbanding sulam guna nylon coated wire...
maklumlah..tenggiri skarang belajar tinggi2...umpan berpusing..mulut terbukak je dah takmo makan umpan...


Dah lebih 10thn tak mengail tenggiri..tak tau pula lani tenggiri tu dah ada Bsc.. Grin Grin
Sy buat sendiri rig di bawah ni kalau main drift..hookup rate tinggi utk tenggiri dan todak.



last mengail laut kat mersing 2006 kena alun, mmbr dah keluar hijau  Undecided Undecided so parking tepi pulau layan todak..



sy main cangkuk luar je mcm lure, malas main sulam sulam...penin tengok Grin Grin


Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal