Author Topic: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...  (Read 3504 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« on: August 16, 2010, 02:17:52 PM »
Salam pada geng2 Pnet...
  Ade sesape leh tunjukkan cara sulaman pada ikan dengan menggunakan dawai (bukan yang 1x7 strands / 7x7 strands)..
  Biasanya cara ni tekong praktik untuk mancing tenggiri kat area Mersing...guna satu mata saiz 7/0...

Ari tu tekong Zaini Pemanggil dah ajo aku...terlupa nak ambik gambo...skarang ni..Lupo pulok doh...heheheee....

terima kasih atas tunjuk ajar...

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #1 on: August 16, 2010, 02:22:36 PM »
Salam pada geng2 Pnet...
  Ade sesape leh tunjukkan cara sulaman pada ikan dengan menggunakan dawai (bukan yang 1x7 strands / 7x7 strands)..
  Biasanya cara ni tekong praktik untuk mancing tenggiri kat area Mersing...guna satu mata saiz 7/0...

Ari tu tekong Zaini Pemanggil dah ajo aku...terlupa nak ambik gambo...skarang ni..Lupo pulok doh...heheheee....

terima kasih atas tunjuk ajar...




byk kan trun ke deep sea lama2 pandai la tu...heeeee

p/s- kita serupa...wakakak ;D
Penyadau_azr

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #2 on: August 16, 2010, 02:25:56 PM »
kalo takde yang ngajar..tak pandai jugak...heheheee ;D ;D

Biasanyer pakai yang tali dawai 49 sulaman....tapi nak improve lagik...perbanyakkan skill...hehehee ;)



p/s: contoh dawai....tapi swivel / ring tu takde laaa (dawai beli gulung)....perambut terus ikat kat dawai tu...


Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #3 on: August 16, 2010, 07:25:13 PM »
nak sulam2 ni buat trolling ker??
The Alpha and The Omega

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #4 on: August 17, 2010, 07:10:06 AM »
Buat drifting... nampak lebih kemas & senang lagi cepat berbanding sulam guna nylon coated wire...
maklumlah..tenggiri skarang belajar tinggi2...umpan berpusing..mulut terbukak je dah takmo makan umpan...

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #5 on: August 17, 2010, 10:52:48 PM »
Buat drifting... nampak lebih kemas & senang lagi cepat berbanding sulam guna nylon coated wire...
maklumlah..tenggiri skarang belajar tinggi2...umpan berpusing..mulut terbukak je dah takmo makan umpan...

Dah lebih 10thn tak mengail tenggiri..tak tau pula lani tenggiri tu dah ada Bsc.. ;D ;D
Sy buat sendiri rig di bawah ni kalau main drift..hookup rate tinggi utk tenggiri dan todak.



last mengail laut kat mersing 2006 kena alun, mmbr dah keluar hijau  :-\ :-\ so parking tepi pulau layan todak..



sy main cangkuk luar je mcm lure, malas main sulam sulam...penin tengok ;D ;D

The Alpha and The Omega

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #6 on: August 18, 2010, 08:32:54 AM »
tq bro kerana share info....

p/s: kalau ade sesape lagi ada cara untuk gunakan dawai / coated wire...silalah tepekkan cara tersebut agar dapat
  kongsi bersama...(rasa dah ader topik ni)...hehehee

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #7 on: August 18, 2010, 08:41:10 AM »
tq bro kerana share info....

p/s: kalau ade sesape lagi ada cara untuk gunakan dawai / coated wire...silalah tepekkan cara tersebut agar dapat
  kongsi bersama...(rasa dah ader topik ni)...hehehee
betul tu tuan sapit... kawan pong nak belajaq...
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #8 on: August 18, 2010, 08:44:22 AM »
Yups...

Rasa teknik ni memang kurang meluas & tak ramai yang tahu..
Google search pun tak jumpa...

Nantilah...dia kalau dah duduk kat dalam bot...sambil pegang umpan + perambut tu...maybe leh pulihkan kembali ingatan ni...ehehehehee

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #9 on: August 18, 2010, 08:45:05 AM »
Yups...

Rasa teknik ni memang kurang meluas & tak ramai yang tahu..
Google search pun tak jumpa...

Nantilah...dia kalau dah duduk kat dalam bot...sambil pegang umpan + perambut tu...maybe leh pulihkan kembali ingatan ni...ehehehehee
itu nak kena turun laut tu.....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #10 on: August 18, 2010, 12:36:18 PM »
KITE TUNGGU TUAN VOLVOS JAWAB.....HEHEHE....

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara 'sulam' umpan mati guna dawai...
« Reply #11 on: March 26, 2011, 04:54:27 PM »
perghhhh banyaknye hasil tuan armaged, tahniah ;D ;D ;D
Buat drifting... nampak lebih kemas & senang lagi cepat berbanding sulam guna nylon coated wire...
maklumlah..tenggiri skarang belajar tinggi2...umpan berpusing..mulut terbukak je dah takmo makan umpan...

Dah lebih 10thn tak mengail tenggiri..tak tau pula lani tenggiri tu dah ada Bsc.. ;D ;D
Sy buat sendiri rig di bawah ni kalau main drift..hookup rate tinggi utk tenggiri dan todak.



last mengail laut kat mersing 2006 kena alun, mmbr dah keluar hijau  :-\ :-\ so parking tepi pulau layan todak..



sy main cangkuk luar je mcm lure, malas main sulam sulam...penin tengok ;D ;D