Author Topic: Udang Galah Sungai Timun  (Read 13409 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Udang Galah Sungai Timun
« on: August 23, 2010, 10:15:10 AM »

Memancing di Sungai Timun..best..
Kalau ada yang berangan nak mancig udang galah..ringan ringan ler tangan helo aku...aku ada buat trip memancing siap dengan Guide pancing yg berpegalaman..
datang bawak badan dan makanan jer..umpan semua disediakan....










Offline asik

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 442
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #1 on: August 23, 2010, 10:17:03 AM »
bawak badan dengan makan? ader boat sendiri ker?

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #2 on: August 23, 2010, 10:20:11 AM »

Memancing di Sungai Timun..best..
Kalau ada yang berangan nak mancig udang galah..ringan ringan ler tangan helo aku...aku ada buat trip memancing siap dengan Guide pancing yg berpegalaman..
datang bawak badan dan makanan jer..umpan semua disediakan....















salam..sg timun ni ktne yerkk

Offline Pak_Ku

  • Marlin
  • *
  • Posts: 669
  • Gender: Male
    • http://www.adgoggle.com/r/BpPMe5
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #3 on: August 23, 2010, 10:32:52 AM »
kat mana hah sg timun ni... ???
PEACE UPON U ALL

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #4 on: August 23, 2010, 10:52:36 AM »
sungai timun dekat sempandan melaka negeri sembilan.....bawak badan dan rod jer..hehehheyg lain akan di uruskan...

Offline adamwawi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 467
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #5 on: August 23, 2010, 10:56:57 AM »
sungai timun dekat sempandan melaka negeri sembilan.....bawak badan dan rod jer..hehehheyg lain akan di uruskan...

berapa hantaran nya? time nya cemana?
lemau dah nak mancing..

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #6 on: August 23, 2010, 11:05:23 AM »
Pada 25 september 2010 saya akan buat trip memancing udang galah Sungai Timun..Hanya terbuka untuk 12 org..satu bot 3 orang..Seorang mesti mahir mengendalikan bot.Umpan,bot dan tekong berpengalaman akan membawa pemancing di lubuk udang galah Sungai Timun..Memancing dari pukul 8 sehingga 6 petang.Makanan disediakan..minum pagi,makan tengahari dan minum petang..seorang hanya Rm 60.00.(makan tengahari Udang Galah masak lemak...hehehhe).tempat Perjumpaan jeti Sungai Timun berminat sila contact saya..tempat terhad...call 0163143695..kalau tak tahu tempat..saya akan jemput di pekan lubuk cina..bawak badan dan rod jer..kalau ada life jacket..amat di alu alukan bawak...sebab life jacket tak cukup..sekian.

Offline adamwawi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 467
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #7 on: August 23, 2010, 11:29:29 AM »
Pada 25 september 2010 saya akan buat trip memancing udang galah Sungai Timun..Hanya terbuka untuk 12 org..satu bot 3 orang..Seorang mesti mahir mengendalikan bot.Umpan,bot dan tekong berpengalaman akan membawa pemancing di lubuk udang galah Sungai Timun..Memancing dari pukul 8 sehingga 6 petang.Makanan disediakan..minum pagi,makan tengahari dan minum petang..seorang hanya Rm 60.00.(makan tengahari Udang Galah masak lemak...hehehhe).tempat Perjumpaan jeti Sungai Timun berminat sila contact saya..tempat terhad...call 0163143695..kalau tak tahu tempat..saya akan jemput di pekan lubuk cina..bawak badan dan rod jer..kalau ada life jacket..amat di alu alukan bawak...sebab life jacket tak cukup..sekian.

wah agak best ni ehe..
tq for info bro  ;)
lemau dah nak mancing..

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #8 on: August 23, 2010, 12:56:44 PM »
TAK DER HAL...buat yg tak tahu cerita sungai timun..saya selitkan sikit artikel...dan lupa lak..ada chalet dekat sana...kalau bawak keluarga..boleh biar mereka menginap dekat chalet...yg ayah pergi memancing...chalet rm 60...

Malam masih muda. Ketenangannya meresapi jauh ke lubuk sanubari dan terus kekal di perkampungan nelayan Kampung Sungai Timun, Rembau, Negeri Sembilan, kira-kira 80 km dari sini.
Sekumpulan pelancong sedang menuruni tangga jeti kecil di Dataran Nelayan Kampung Sungai Timun untuk menaiki bot yang boleh memuatkan enam orang penumpang itu.
Malam itu mereka akan dibawa menyusuri arus Sungai Timun yang tenang bagi melihat kelip-kelip tumpang bertenggek di pohon berembang yang hidup subur di sepanjang tebing berpasir Sungai Timun.

Jika petang tadi mereka puas memancing ikan dan udang galah, malamnya pula mereka dijanjikan dengan pemandangan menarik, melihat kunang-kunang berterbangan dan menari-nari hinggap dari satu daun ke satu daun menerangi gelap pekat malam.
Umpama satu persembahan yang mengagumkan di sebuah tempat yang dipenuhi keajaiban.
Khabarnya, kelip-kelip di Sungai Timun jumlahnya lebih meriah berbanding habitat seumpamanya yang terdapat di Semenanjung. Ini menurut kata salah seorang ejen syarikat pelancongan yang pernah berkunjung ke situ.

DESTINASI PELANCONG

Bagi Pengerusi Persatuan Nelayan Kampung Sungai Timun, Alias Busu, 45, keistimewaan Sungai Timun itu baru kini disedari oleh orang luar selepas usaha mempromosikannya sebagai salah satu destinasi menarik di Negeri Sembilan.
Kampung nelayan itu dahulunya hanya dikenali sebagai tempat untuk nelayan menangkap ikan dan juga udang galah yang harganya mencecah RM48 sekilogram.
Namun, sejak kerajaan negeri dan juga Majlis Tindakan Pelancongan menyedari akan potensi eko-pelancongan yang ada di kampung tersebut, perlahan-lahan perancangan menjadikan ia pusat tarikan pelancong mula dijalankan.
Malah untuk tahun ini sahaja, Jabatan Perikanan telah meluluskan untuk menyalurkan bantuan sebanyak 300,000 benih udang galah yang dilepaskan ke dalam sungai ini. Sehingga kini, jumlah yang telah dilepaskan ke dalam Sungai Timun ialah sebanyak 80,000.
“Sebagai sebuah kawasan yang bercirikan alam semulajadi, apa yang ingin dibangunkan di sini bukanlah sesuatu yang boleh memusnahkan alam serta habitat semulajadinya. Persatuan Nelayan Sungai Timun berharap apa yang kami jalankan di sini dapat meningkatkan taraf ekonomi penduduk kampung,” kata Alias.

KELIP-KELIP, BELITUNG DAN POHON BEREMBANG

Menurut Alias, dalam usaha menjadikan Sungai Timun sebagai lokasi tumpuan pelancong yang ingin melihat keindahan cahaya kelip-kelip pada waktu malam, beberapa perkara juga harus dititikberatkan.
Persatuan mereka turut menjalankan kerjasama dengan sebuah agensi pelancongan yang berminat menyenaraikan lawatan ke Sungai Timun sebagai salah satu pakej pelancongan yang disediakan oleh syarikat berkenaan.
Antaranya ialah mencari formula untuk mengekalkan populasi kelip-kelip tersebut agar terus membiak dan bertahan lama di Sungai Timun.
Seperti yang diterangkan oleh seorang profesor dari sebuah institut penyelidikan Taiwan yang pernah berkunjung ke situ bersama agensi pelancongan tersebut, tiga perkara utama yang berkait untuk mengekalkan populasi ini ialah kelip-kelip, belitung dan daun berembang.
“Daun berembang ni, apabila jatuh ke sungai akan menjadi makanan siput. Jadi daun tu tidak akan bergerak atau hanyut mengikut arus. Kelip-kelip pula akan bertelur di atas daun berembang yang dimakan oleh siput tadi. Sekaligus menyatakan kebersihan sungai juga perlu dijaga agar tidak tercemar bagi menjamin kepupusan siput tadi serta ekologinya,” jelas Alias.

BUAYA ‘BAIK‘

Jika bernasib baik, ketika sedang mudik sungai yang dalamnya antara tujuh hingga 10 meter ini, pengunjung mungkin dapat melihat kawanan buaya berjemur.
Menurut Datuk Penghulu Rembau yang turut hadir sewaktu sesi lawatan media yang dianjurkan oleh pihak Kerajaan Negeri serta Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Sembilan itu, Tuan Haji Dahalan Abdullah, terdapat kira-kira 3,000 reptilia tersebut di sekitar Sungai Linggi dan Sungai Timun.
“Biasanya reptilia ini akan berjemur atas dataran lumpur yang terbentuk selepas air laut surut di pertemuan Sungai Linggi dan Sungai Timun. Tapi janganlah risau kerana sehingga kini belum pernah berlaku sebarang kemalangan yang membabitkan reptilia ini. Kawanan buaya di sini dianggap sebagai sahabat dan ‘baik’.
“Lagipun, sungai di sini dan sekitarnya masih lagi terpelihara dan dipenuhi dengan sumber makanan untuk reptilia tersebut seperti ikan, udang serta kera,” jelas Datuk Penghulu Dahalan.
Lebih membanggakan mereka untuk memperkenalkan kawasan tersebut adalah berikutan Sungai Timun juga adalah laluan sejarah buat Negeri Sembilan. Sungai tersebut menjadi laluan Raja Melewar dari Pagar Ruyung, Minangkabau, Sumatera untuk dilantik sebagai Yamtuan Negeri Sembilan.
Baginda menaiki takhta sebagai Yamtuan pertama pada 1773 dan bersemayam di Penajis, Rembau.

BUAT MASA SEKARANG..ADA 3 ORG DAH CONFIRM...PADA KAWAN PANCING.NET..HARAP DAPAT MAKLUM BALAS CEPAT... ;D

http://www.youtube.com/v/HTaKxx-QwlI?fs=1&hl=en_US&rel=0">

Offline ZAHAR @ mzaharm

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2382
  • Gender: Male
  • Tawakkal itu adalah berusaha bersungguh sungguh
    • CariDuitLebihSikit
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #9 on: August 23, 2010, 02:33:55 PM »
Pada 25 september 2010 saya akan buat trip memancing udang galah Sungai Timun..Hanya terbuka untuk 12 org..satu bot 3 orang..Seorang mesti mahir mengendalikan bot.Umpan,bot dan tekong berpengalaman akan membawa pemancing di lubuk udang galah Sungai Timun..Memancing dari pukul 8 sehingga 6 petang.Makanan disediakan..minum pagi,makan tengahari dan minum petang..seorang hanya Rm 60.00.(makan tengahari Udang Galah masak lemak...hehehhe).tempat Perjumpaan jeti Sungai Timun berminat sila contact saya..tempat terhad...call 0163143695..kalau tak tahu tempat..saya akan jemput di pekan lubuk cina..bawak badan dan rod jer..kalau ada life jacket..amat di alu alukan bawak...sebab life jacket tak cukup..sekian.

Kalau tak ada geng yang boleh bawak boat camano?

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #10 on: August 23, 2010, 10:12:15 PM »
Pada 25 september 2010 saya akan buat trip memancing udang galah Sungai Timun..Hanya terbuka untuk 12 org..satu bot 3 orang..Seorang mesti mahir mengendalikan bot.Umpan,bot dan tekong berpengalaman akan membawa pemancing di lubuk udang galah Sungai Timun..Memancing dari pukul 8 sehingga 6 petang.Makanan disediakan..minum pagi,makan tengahari dan minum petang..seorang hanya Rm 60.00.(makan tengahari Udang Galah masak lemak...hehehhe).tempat Perjumpaan jeti Sungai Timun berminat sila contact saya..tempat terhad...call 0163143695..kalau tak tahu tempat..saya akan jemput di pekan lubuk cina..bawak badan dan rod jer..kalau ada life jacket..amat di alu alukan bawak...sebab life jacket tak cukup..sekian.

Kalau tak ada geng yang boleh bawak boat camano?

paling baik kalau ada yg boleh bawak bot...kalau tak ada..kami akan pastikan tekong bawa anda ke tempat pancing...dan kami juga akan bawa ke tempat yg senang supaya anda belajar bawa bot..ambil masa 20 minit untuk belajar bawak bot...(tempat yg senang)

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #11 on: August 24, 2010, 08:35:04 AM »
sekali jer g sg timun ni 3thn lepas
hasil amat memberangsangkan
tp bila kayu balak gesel2 bdn kat bot peh
trus jer cabut blik
tkt kene geget dgn kayu balak
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #12 on: August 24, 2010, 08:37:03 AM »
sekali jer g sg timun ni 3thn lepas
hasil amat memberangsangkan
tp bila kayu balak gesel2 bdn kat bot peh
trus jer cabut blik
tkt kene geget dgn kayu balak
ALAHHH DIA TENGLAM TIMBUL JE..... ;D ;D ;D
JANGAN GANGU ANAK BERAK DIA UDAH.... ;D
MULUT TU KENA JAHIT....KANG TAK PASAL KANG DIA CARI PASAL...HAK HAKK HAKKK... ???



Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #13 on: August 24, 2010, 09:41:10 PM »
sekali jer g sg timun ni 3thn lepas
hasil amat memberangsangkan
tp bila kayu balak gesel2 bdn kat bot peh
trus jer cabut blik
tkt kene geget dgn kayu balak
ALAHHH DIA TENGLAM TIMBUL JE..... ;D ;D ;D
JANGAN GANGU ANAK BERAK DIA UDAH.... ;D
MULUT TU KENA JAHIT....KANG TAK PASAL KANG DIA CARI PASAL...HAK HAKK HAKKK... ???

betul...mereka tak ganggu org..malahan kalau nampak org...dia akan hilang..dekat sana ada org yg meraba udang galah..steady jer..janji mulut jangan melampau dah..dan tangkapan??last saya pergi..2 miggu lalu.. 2kg 1/2...dari pukul 8 sampai pkul 4.30 ptg..buat pengetahuan..sekilo udang galah sungai timun..dijual dalam rm 50 sekilo...

Offline Special Towel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1631
  • Gender: Male
  • SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG
    • INSPIRASI BS
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #14 on: August 25, 2010, 03:35:00 PM »
tunggu apa lg... jom serbu...

Pada 25 september 2010 saya akan buat trip memancing udang galah Sungai Timun..Hanya terbuka untuk 12 org..satu bot 3 orang..Seorang mesti mahir mengendalikan bot.Umpan,bot dan tekong berpengalaman akan membawa pemancing di lubuk udang galah Sungai Timun..Memancing dari pukul 8 sehingga 6 petang.Makanan disediakan..minum pagi,makan tengahari dan minum petang..seorang hanya Rm 60.00.(makan tengahari Udang Galah masak lemak...hehehhe).tempat Perjumpaan jeti Sungai Timun berminat sila contact saya..tempat terhad...call 0163143695..kalau tak tahu tempat..saya akan jemput di pekan lubuk cina..bawak badan dan rod jer..kalau ada life jacket..amat di alu alukan bawak...sebab life jacket tak cukup..sekian.
ada sapa lg nk join
0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com

Offline Special Towel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1631
  • Gender: Male
  • SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG
    • INSPIRASI BS
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #15 on: August 26, 2010, 10:04:36 AM »
tuan tanah...
saya boking utk pej saya dlm awal bln 10 nanti.... seorg 60 inggit... nk bawa famaly cam na
0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #16 on: August 26, 2010, 04:49:31 PM »
tuan tanah...
saya boking utk pej saya dlm awal bln 10 nanti.... seorg 60 inggit... nk bawa famaly cam na

sana ada chalet..kalau nak booked kena cepat..nanti saya booked kan chalet...berapa org nak pergi??

Offline Special Towel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1631
  • Gender: Male
  • SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG
    • INSPIRASI BS
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #17 on: August 26, 2010, 05:53:36 PM »
tuan tanah...
saya boking utk pej saya dlm awal bln 10 nanti.... seorg 60 inggit... nk bawa famaly cam na

sana ada chalet..kalau nak booked kena cepat..nanti saya booked kan chalet...berapa org nak pergi??
[/font]

mungkin dalam 10-12 org... yg nk mancing..
nanti saya kompem kn...
kt pej tadi dh ada 3 org..
kot2 rakan dlm forom ni nk join..
cadangnya lepas raya.
ada diskaun ka tuan
0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #18 on: August 26, 2010, 10:18:21 PM »
hehehe..ok...pasal diskaun..insyaALLAH..saya akan cuba bincang dengan partner...

Offline Special Towel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1631
  • Gender: Male
  • SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG
    • INSPIRASI BS
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #19 on: August 27, 2010, 12:42:32 PM »
baik tuan...
nanti saya coll tuan
0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com

Offline abdullahh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 903
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #20 on: August 27, 2010, 02:49:00 PM »
baik tuan...
nanti saya coll tuan
Sp..ang layan udang gak ker?wah ini sudah bagus....SP udang 1/2 kilo satu..hehehehe

Offline nankairel

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 191
  • Gender: Male
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #21 on: August 27, 2010, 02:54:43 PM »
nak tanya sket la bang..
nie awat rod suma ader paip PVC...
aper kelebihan nyer??cam menarik lak..


Offline Special Towel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1631
  • Gender: Male
  • SAYA MEMBELI BARANG SECARA BORONG
    • INSPIRASI BS
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #22 on: August 27, 2010, 05:42:02 PM »
nak tanya sket la bang..
nie awat rod suma ader paip PVC...
aper kelebihan nyer??cam menarik lak..


[/font]

lain macam jo bunyi ayat ni
ko salah rumah
DOLLAH  udang memang makanan kegemaran aku
0192692396
topi pancing, kerusi lipat, lampu camping, kain tuala, sauk, pancang, umpan tapa, hemmock, tali pancing, payung bugger (utk mancing) dedak power (ichiban)

fb baru samatbakar@ymail.com

Offline nankairel

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 191
  • Gender: Male
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #23 on: August 27, 2010, 08:32:03 PM »
nak tanya sket la bang..
nie awat rod suma ader paip PVC...
aper kelebihan nyer??cam menarik lak..


[/font]

lain macam jo bunyi ayat ni
ko salah rumah
DOLLAH  udang memang makanan kegemaran aku

xkan salah lagi kot...saya tanya naper rod yang pendek tu ader paip PVC di pangkal nyer..
pelik gak saya tgk..aper fungsi nyer...
cam saya tgk gambar diatas tu...
x der lain macam nyer bang.. ;D

Offline aiyim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
  • Gender: Male
  • Fishing is my life
    • Sungai Timun Fishing Guide
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #24 on: August 28, 2010, 02:32:12 AM »
nak tanya sket la bang..
nie awat rod suma ader paip PVC...
aper kelebihan nyer??cam menarik lak..


[/font]

lain macam jo bunyi ayat ni
ko salah rumah
DOLLAH  udang memang makanan kegemaran aku

xkan salah lagi kot...saya tanya naper rod yang pendek tu ader paip PVC di pangkal nyer..
pelik gak saya tgk..aper fungsi nyer...
cam saya tgk gambar diatas tu...
x der lain macam nyer bang.. ;D


pasang pvc supaya rod timbul...dah banyak kehilangan rod dan m/c dalam sungai timun..ikan tarik..jadi bila saya letakkan pvc..kalau jatuh rod dalam sungai...rod akan timbul...hehhehe(belajar dari kesilapan)

Offline nankairel

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 191
  • Gender: Male
    • Email
Re: Udang Galah Sungai Timun
« Reply #25 on: August 28, 2010, 11:36:17 PM »
oarit...mekasih...bagus gak idea tu... ;D