Author Topic: Reel Shimano Aernos XT  (Read 8229 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline lovy85

  • Bilis
  • *
  • Posts: 23
    • Email
Reel Shimano Aernos XT
« on: August 25, 2010, 07:58:17 PM »
salam pd smua otai2 P.Net........

sy bcadang nak beli reel shimano ni.........

ader x yg berpengalaman tntang reel ni..........bgus x reel ni

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #1 on: August 27, 2010, 05:48:38 PM »
OK...buat layan ikan setakat 5kg takde masalah...
Saya pernah pakai Aernos XT Oceania 4000 (dah jual pun)
Pakai dah dkt 12 tahun...masih best lagi kudrat dia...
Skarang lagi la...dah upgrade..kaler2 emas gitu....
Beli je bro....takkan nyesal...
 ;D ;D

Offline lovy85

  • Bilis
  • *
  • Posts: 23
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #2 on: August 29, 2010, 10:58:44 PM »
OK...buat layan ikan setakat 5kg takde masalah...
Saya pernah pakai Aernos XT Oceania 4000 (dah jual pun)
Pakai dah dkt 12 tahun...masih best lagi kudrat dia...
Skarang lagi la...dah upgrade..kaler2 emas gitu....
Beli je bro....takkan nyesal...
 ;D ;D

perh......trima kasih banyak2 bro......ngum ler ngan sy ni yg bru jer nak knal2 pancing hehehehehe..........dkat 12 tahun
dah cukup baik tu bro....

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #3 on: August 29, 2010, 11:00:40 PM »
OK...buat layan ikan setakat 5kg takde masalah...
Saya pernah pakai Aernos XT Oceania 4000 (dah jual pun)
Pakai dah dkt 12 tahun...masih best lagi kudrat dia...
Skarang lagi la...dah upgrade..kaler2 emas gitu....
Beli je bro....takkan nyesal...
 ;D ;D
perh......trima kasih banyak2 bro......ngum ler ngan sy ni yg bru jer nak knal2 pancing hehehehehe..........dkat 12 tahun
dah cukup baik tu bro....
PARI 8 KG PULAU KETAM..GAN 40 LB BRAIDED NAIK....... :D :D :D



Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #4 on: August 29, 2010, 11:48:54 PM »
saya pun dok ushar2 gak reel ni tgh fikir..
nak amik yg 2500 ke atau 2000...mana lagi o.k????
nak layan sebarau/PB/ dan seangkatan dengannya...

jika beli..tali braid bape lb yg sesuai???
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline paripasir

  • Siakap
  • *
  • Posts: 79
  • Practise Selected Harvest!
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #5 on: August 30, 2010, 09:26:02 AM »
aernos XT yg baru ni dah cun dah..
power handle siap ARC spool lg.
rege pon ekonomi.

mad,
amik saiz 2500 kut bleh guna all-rounder sket.
masuk ngan tali braided 15lb okey la.
Practise Selected Harvest!

Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #6 on: August 30, 2010, 10:17:21 AM »
aernos XT yg baru ni dah cun dah..
power handle siap ARC spool lg.
rege pon ekonomi.

mad,
amik saiz 2500 kut bleh guna all-rounder sket.
masuk ngan tali braided 15lb okey la.

TQ Tuan Paripasir...
Bukan apa reel shimano siri 4000 dah ada...
tu cadang nak amik kecik siri 2000..
tak pe kita tgk apa kata OTAI (org lama pancing) nya suggestion.... ;D
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline buntal bujur

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5170
  • Gender: Male
  • Mengey...mengey...mengey...!!!
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #7 on: August 30, 2010, 02:08:01 PM »
Teman baru beli yg siri 2500...comey lotey!!!
harga pun cun...165 je...
belum test lagi...cadang esok pagi nk test kt puncak perdana....

beli jee...kompom tak nyesal...
Nk g mancen tue ajak le BB nie...012-5612469

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #8 on: August 30, 2010, 02:46:21 PM »
Teman baru beli yg siri 2500...comey lotey!!!
harga pun cun...165 je...
belum test lagi...cadang esok pagi nk test kt puncak perdana....
beli jee...kompom tak nyesal...
:P :P ;D



Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #9 on: August 30, 2010, 08:43:46 PM »
tadi gi kdi pancing aboy seri kembangan..ingt nk amik siri 2500 ni...pastu tergerak nk compare ngan stradic 4000..
belek2..lebih kurang sama saiznya..saya pun x jadila nk beli..jika lebih kurang sama baik saya pki yg ada shj. tpi jika stradic 2500 baru nmpak bezanya...mungkin kena beli stradic 2500fi rasanya...
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline lovy85

  • Bilis
  • *
  • Posts: 23
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #10 on: September 18, 2010, 02:01:26 PM »
PARI 8 KG PULAU KETAM..GAN 40 LB BRAIDED NAIK....... :D :D :D
[/quote]
fuyooooo...............pari oh......sy dah angkat dah Shimano Aernos XT 4000 hehehehe..........
sy nak test kat laut ni hohohohoh........

Offline hantuKail

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
  • jagalah warisan ikan kita....
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #11 on: October 30, 2010, 08:39:02 PM »
PARI 8 KG PULAU KETAM..GAN 40 LB BRAIDED NAIK....... :D :D :D
fuyooooo...............pari oh......sy dah angkat dah Shimano Aernos XT 4000 hehehehe..........
sy nak test kat laut ni hohohohoh........
[/quote]
brp hargo XT4000 tu?

Offline wongaedan

  • Pelata
  • *
  • Posts: 149
  • Gender: Male
  • harimau malaya
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #12 on: January 24, 2011, 03:53:19 PM »
salam....
kawan nak tanya skit...
shimano ni memang takde spare spool ke?
dah mula susah nak berenti.......
contact no: kosong1sembilan6sembilan3satu6kosong4

Offline arol

  • Marlin
  • *
  • Posts: 741
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #13 on: January 24, 2011, 04:00:42 PM »
wslm..
den ado sebijik siri 4 ribu punye..dia punya mantap tak taw g..tak penah kene ikan besar g ;D ;D..memang tak da spare spool  ??? ??? ;D

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #14 on: January 24, 2011, 04:49:10 PM »
salam....
kawan nak tanya skit...
shimano ni memang takde spare spool ke?

kalau aernos ni takde laaa....pasal rega murah...dari beli spare spool...tambah skit leh amik lagi sebijik...hehehehee..

Kalau stella ader lah...tapi tak pasti beli asing2 atau memang diberi...(pernah nampak orang guna)

Offline EbekTgnu

  • Bilis
  • *
  • Posts: 23
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #15 on: January 25, 2011, 08:11:58 AM »
OK...buat layan ikan setakat 5kg takde masalah...
Saya pernah pakai Aernos XT Oceania 4000 (dah jual pun)
Pakai dah dkt 12 tahun...masih best lagi kudrat dia...
Skarang lagi la...dah upgrade..kaler2 emas gitu....
Beli je bro....takkan nyesal...
 ;D ;D

saya ada sebiji aernos Xt4000. Bari test 3-4 kali...Belum kena ikan besar lg stakat ni!! tapi rasa ringan/kosong semacam bila karau, kurang mantap lah! banding dgn ryobi applause, rasa mcm mantap ryobi, dan dah terbukti boleh naik ikan kasar!    tak tahulah...sbb belum test ikan besar lg..

Offline EbekTgnu

  • Bilis
  • *
  • Posts: 23
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #16 on: January 25, 2011, 08:15:26 AM »
OK...buat layan ikan setakat 5kg takde masalah...
Saya pernah pakai Aernos XT Oceania 4000 (dah jual pun)
Pakai dah dkt 12 tahun...masih best lagi kudrat dia...
Skarang lagi la...dah upgrade..kaler2 emas gitu....
Beli je bro....takkan nyesal...
 ;D ;D

sambung...

kalau lihat pada drag system... pada PENDAPAT saya lah, baik lagi Ryobi Appluase!! Lebih kemas.. Otai2 yg dah guna, tolong bg pendapat.

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #17 on: January 25, 2011, 08:50:37 AM »
OK...buat layan ikan setakat 5kg takde masalah...
Saya pernah pakai Aernos XT Oceania 4000 (dah jual pun)
Pakai dah dkt 12 tahun...masih best lagi kudrat dia...
Skarang lagi la...dah upgrade..kaler2 emas gitu....
Beli je bro....takkan nyesal...
 ;D ;D

sambung...

kalau lihat pada drag system... pada PENDAPAT saya lah, baik lagi Ryobi Appluase!! Lebih kemas.. Otai2 yg dah guna, tolong bg pendapat.


tuan ebek.. org ganu ke..??  jom mancing raye cina ni..  ;D


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline EbekTgnu

  • Bilis
  • *
  • Posts: 23
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #18 on: January 25, 2011, 09:29:58 AM »
OK...buat layan ikan setakat 5kg takde masalah...
Saya pernah pakai Aernos XT Oceania 4000 (dah jual pun)
Pakai dah dkt 12 tahun...masih best lagi kudrat dia...
Skarang lagi la...dah upgrade..kaler2 emas gitu....
Beli je bro....takkan nyesal...
 ;D ;D

sambung...

kalau lihat pada drag system... pada PENDAPAT saya lah, baik lagi Ryobi Appluase!! Lebih kemas.. Otai2 yg dah guna, tolong bg pendapat.


tuan ebek.. org ganu ke..??  jom mancing raye cina ni..  ;D

saya org sgor....skrg mustautin di KTgnu. Raya cina ada program lain lah bro!

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10591
  • Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #19 on: January 25, 2011, 12:44:18 PM »
Tuan ebek kt area mana...nanti bila saya outstation sana leh try mancen kat benteng pemecah ombak belakang grand conti tu....selalu lepak kat hotel tanjong vista kalu gi sana.

Offline blackseed81

  • Siakap
  • *
  • Posts: 90
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #20 on: July 25, 2012, 09:08:16 AM »
Kpd tn2 warga Pnet..sy dh angkat reel ni awal tahun hari tu..ni baru terjmpa thread berkenaan reel ni..sy tertarik ttg Ryobi Applause..Ryobi mmg dh terbukti drag smooth..harga lebih kurang jek..bg sy lain pdg lain belalang..ada yg minat shimano atas sbb msg2..slps sy tnya ramai rkn2 dorg sarankn brand shimano..x kisah murah ke mahal ke..malaysia or jepun..kualiti sama..yg penting shimano..peminat Ryobi plk kata dia ada 7 bijik reel brand ni..sume terbaekk..dia tunjuk sy d mana kekuatan n ketahanan Ryobi..last2 sy amek shimano jg sbb desingan drag dia memikat hati..haha..sy bru je dlm arena ni n 1st time pki reel mhl2 ni..so kita berkongsi ilmu..hehe..




Offline blackseed81

  • Siakap
  • *
  • Posts: 90
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #21 on: July 25, 2012, 10:15:18 AM »
tepek sekeping dua hasil pggunaan Aernos XT..mybe x saiz tu x mencabar bg tn2..tp satu kepuasan bg sy bila drag berdesing hbs di hentam tembaring n siakap..hehe..









Uploaded with ImageShack.us

Offline keladi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 868
  • Gender: Male
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #22 on: July 25, 2012, 10:36:56 AM »
Shimano aernos bunyi drag dia syahdu woo.....
SHAHRUL YAMIN RAZALI
012-2400721

Offline bujok basah

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5349
  • Gender: Male
  • Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #23 on: July 25, 2012, 10:41:34 AM »
ok la tu ..... saya pun ada satu .... siri 8000
Sehingga mensia-siakan pesan Nabi ..... Bilamana kita perajurit Islam ......Terpukau dan terpaku oleh longgokan dunia ....... Maka kekalahan kita dalam Uhud akan diulang ......

Offline blackseed81

  • Siakap
  • *
  • Posts: 90
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #24 on: July 25, 2012, 10:44:44 AM »
Shimano aernos bunyi drag dia syahdu woo.....

mmg sy stuju bebeno tn keladi..hehe..bedebo2 jantung..dgn karan lg..bunyi tu wat kita suspen..mcm citer seram ada bunyi seram..citer kombat bunyi perang..hehe..

Offline kunyitz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 613
  • Gender: Male
  • SABAR itu subur...
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #25 on: July 25, 2012, 04:46:58 PM »
Kpd tn2 warga Pnet..sy dh angkat reel ni awal tahun hari tu..ni baru terjmpa thread berkenaan reel ni..sy tertarik ttg Ryobi Applause..Ryobi mmg dh terbukti drag smooth..harga lebih kurang jek..bg sy lain pdg lain belalang..ada yg minat shimano atas sbb msg2..slps sy tnya ramai rkn2 dorg sarankn brand shimano..x kisah murah ke mahal ke..malaysia or jepun..kualiti sama..yg penting shimano..peminat Ryobi plk kata dia ada 7 bijik reel brand ni..sume terbaekk..dia tunjuk sy d mana kekuatan n ketahanan Ryobi..last2 sy amek shimano jg sbb desingan drag dia memikat hati..haha..sy bru je dlm arena ni n 1st time pki reel mhl2 ni..so kita berkongsi ilmu..hehe..






Brape rege aernos xt c3K ni bro.. :) ;D
*# lokasi kat ne tu bro...
TRY jer..mana tau dapat ikan...

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #26 on: July 25, 2012, 04:49:23 PM »
tahniah tuan BS dgn hasil ;D ;D ;D
tepek sekeping dua hasil pggunaan Aernos XT..mybe x saiz tu x mencabar bg tn2..tp satu kepuasan bg sy bila drag berdesing hbs di hentam tembaring n siakap..hehe..









Uploaded with ImageShack.us

Offline blackseed81

  • Siakap
  • *
  • Posts: 90
  • Gender: Male
    • Email
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #27 on: July 25, 2012, 05:13:34 PM »

Brape rege aernos xt c3K ni bro.. :) ;D
*# lokasi kat ne tu bro...

sy beli kt sabah..hantaran dia rm180..
tbaru sy ada tertgk kt kepong tackle..rege rm140++ or rm160++..

Offline kunyitz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 613
  • Gender: Male
  • SABAR itu subur...
Re: Reel Shimano Aernos XT
« Reply #28 on: July 26, 2012, 08:02:35 AM »

Brape rege aernos xt c3K ni bro.. :) ;D
*# lokasi kat ne tu bro...

sy beli kt sabah..hantaran dia rm180..
tbaru sy ada tertgk kt kepong tackle..rege rm140++ or rm160++..


TQ bro ;D ;D
 #terbaiek...hasil tuu..  ;D
TRY jer..mana tau dapat ikan...