Author Topic: umpan untuk mancing di sungai  (Read 37173 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline MRNAXIRA

  • Bilis
  • *
  • Posts: 49
  • Gender: Male
    • Email
umpan untuk mancing di sungai
« on: September 23, 2010, 12:29:41 PM »
salam tuan-tuan sekalian...saya nak tanya umpan ngan teknik ape yang mujarab untuk mancing di sungai....
sape dok kk kalau nak mancing tu roger2 la k...
have a nice day...
013-7197645

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #1 on: September 23, 2010, 12:51:33 PM »
cacing,sbb hampir semua ikan makan cacing.membottom,
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline MRNAXIRA

  • Bilis
  • *
  • Posts: 49
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #2 on: September 23, 2010, 12:54:08 PM »
time kaseh tuan...slain cacing ade lg ke umpan lain?
sape dok kk kalau nak mancing tu roger2 la k...
have a nice day...
013-7197645

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #3 on: September 23, 2010, 12:56:21 PM »
time kaseh tuan...slain cacing ade lg ke umpan lain?

kena tengok port jugak,banyak umpan leh guna,tpi kalau aim ikan besar,biasa orang gunakan katak
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #4 on: September 23, 2010, 01:05:26 PM »
salam tuan-tuan sekalian...saya nak tanya umpan ngan teknik ape yang mujarab untuk mancing di sungai....

byk umpan leh guna
tpi kena tgk target ikan..diet ikan...

buah sawit
buah ara
roti
cengkerik
belalang
dedak
cacing


sekadar pendapat sy.....



Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #5 on: September 23, 2010, 01:07:06 PM »
pilih umpan yang sesuai,mengikut ikan yang diaim,tpi kena make sure port tu ada ikan tu
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #6 on: September 23, 2010, 01:10:12 PM »
pilih umpan yang sesuai,mengikut ikan yang diaim,tpi kena make sure port tu ada ikan tu

 :D



Offline harimau berantai

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
  • Gender: Male
  • anugerah tuhan..bersama kita menjaganya....
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #7 on: September 28, 2010, 12:10:54 AM »
salam.kalu nak rasuah ikan ni kene kite selami ati budi ikan tu...hehehe ;D

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #8 on: September 28, 2010, 02:18:38 PM »
salam.kalu nak rasuah ikan ni kene kite selami ati budi ikan tu...hehehe ;D


pepandai je kau rimau
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline syam klate

  • Bilis
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
  • Ngail pah ceroh
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #9 on: September 28, 2010, 04:22:23 PM »
Jenis ikan air tawar dan nama saintifik

Baung   - (umpan peram, ulat lundi, udang sungai, isi ikan, cacing, dedak, perut, usus atau hati ayam).
Sebarau - (anak seluang atau ikan parang kedai akuarium, tebal sisik, anak lampan, anak terbul, anak ikan tengas, udang sungai).
Haruan  - (katak, anak ikan, udang sungai, cacing, belalang, cengkerik).
Kelah   - (kelapa sawit peram, buah merih, udang sungai, buah nerang).
Keli    - (cacing, cengkerik, udang sawah).
Patin   - (dedak, perut ayam, buah sawit, buah ara)
Tapah   - (hampir semua anak ikan sungai, anak keli, udang galah, ulat lundi).
Puyu    - (belalang,cengkerik kecil,cacing kecil)
Belida  - (anak ikan hidup seperti parang, terbul, tengas, talapia susur batang).
Toman   - (anak ikan hidup lampan, tengas, sebarau, keli),

Udang Galah - (perumpun, anak udang beras, anak ikan guppy, isi ikan, hati dan jantung ayam, isi remis, isi  kerang, adunan dedak campur belacan).

p/s: Lau nk tambah, tambah la lg... ;D
;)

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #10 on: September 28, 2010, 04:53:48 PM »
klu di air masin umpan universal nya ikan sardin......klu di sungai air tawar umpan aper yg universal..
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline otc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 998
  • Gender: Male
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #11 on: September 28, 2010, 04:58:11 PM »
klu di air masin umpan universal nya ikan sardin......klu di sungai air tawar umpan aper yg universal..

anak udang sungai kot
~OtC~ kosong.satu.tiga.tiga.enam.empat.lapan.kosong.sembilan.lapan ~OtC~

Offline Fahiz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2621
  • Gender: Male
  • Fishzilla
    • Memancing @ Fishing
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #12 on: September 28, 2010, 05:02:12 PM »
haha..byk tu umpan yg ada..jadi kena set mangsa pa yg nak diburu, baru bleh tau nak guna umpan apa...universal tentunya cacing.. ;D ;D ;D

Offline syam klate

  • Bilis
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
  • Ngail pah ceroh
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #13 on: September 28, 2010, 05:06:10 PM »
klu di air masin umpan universal nya ikan sardin......klu di sungai air tawar umpan aper yg universal..

anak udang sungai kot

Tgk ikan apa yg nak di pancing...
Umpan ni berdasarkan spesis yg hendak dipancing...
Tu je yg aku tau...hehehe.. ;D

;)

Offline otc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 998
  • Gender: Male
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #14 on: September 28, 2010, 05:26:50 PM »
antara ikan yg pernah dapat guna anak udang: belida, baung, ketutu, belukor, pari, haruan, keli, sebarau, juara, lampam, kenerak, kaloi
~OtC~ kosong.satu.tiga.tiga.enam.empat.lapan.kosong.sembilan.lapan ~OtC~

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #15 on: September 28, 2010, 11:17:12 PM »
antara ikan yg pernah dapat guna anak udang: belida, baung, ketutu, belukor, pari, haruan, keli, sebarau, juara, lampam, kenerak, kaloi
kena tangguk udang lak ni....tq for info...
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #16 on: September 29, 2010, 02:29:21 PM »
haha..byk tu umpan yg ada..jadi kena set mangsa pa yg nak diburu, baru bleh tau nak guna umpan apa...universal tentunya cacing.. ;D ;D ;D


CACING LAH!!!!!!!!
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #17 on: September 29, 2010, 04:32:30 PM »
salam member p.net semua
kwn nk tanya saper pernah mancing sungai bernam dkt kalumpang kuala kubu bharu .....spesis ikan ape mendiami sungai tu....umpan farmous kt situ......hrp member p.net leh mmbantu...
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #18 on: September 29, 2010, 05:47:21 PM »
Jenis ikan air tawar dan nama saintifik

Baung   - (umpan peram, ulat lundi, udang sungai, isi ikan, cacing, dedak, perut, usus atau hati ayam).
Sebarau - (anak seluang atau ikan parang kedai akuarium, tebal sisik, anak lampan, anak terbul, anak ikan tengas, udang sungai).
Haruan  - (katak, anak ikan, udang sungai, cacing, belalang, cengkerik).
Kelah   - (kelapa sawit peram, buah merih, udang sungai, buah nerang).
Keli    - (cacing, cengkerik, udang sawah).
Patin   - (dedak, perut ayam, buah sawit, buah ara)
Tapah   - (hampir semua anak ikan sungai, anak keli, udang galah, ulat lundi).
Puyu    - (belalang,cengkerik kecil,cacing kecil)
Belida  - (anak ikan hidup seperti parang, terbul, tengas, talapia susur batang).
Toman   - (anak ikan hidup lampan, tengas, sebarau, keli),

Udang Galah - (perumpun, anak udang beras, anak ikan guppy, isi ikan, hati dan jantung ayam, isi remis, isi  kerang, adunan dedak campur belacan).

p/s: Lau nk tambah, tambah la lg... ;D

Bagus sekali info dari bro syam ! Terima Kasih banyak kerana sudi kongsi info baik punya !
takda peduli, hentam saja

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #19 on: September 29, 2010, 07:10:23 PM »
cun!!!!



Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #20 on: September 29, 2010, 10:18:06 PM »
haha..byk tu umpan yg ada..jadi kena set mangsa pa yg nak diburu, baru bleh tau nak guna umpan apa...universal tentunya cacing.. ;D ;D ;D


CACING LAH!!!!!!!!
kene carik cacing merah gemok yg kepala kaler kuning tu baru menarik.. ;D
Ikan suker... bnyk lemak.. ;D
Pancing Sampai Lebam

Offline syam klate

  • Bilis
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
  • Ngail pah ceroh
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #21 on: September 29, 2010, 10:22:40 PM »
Jenis ikan air tawar dan nama saintifik

Baung   - (umpan peram, ulat lundi, udang sungai, isi ikan, cacing, dedak, perut, usus atau hati ayam).
Sebarau - (anak seluang atau ikan parang kedai akuarium, tebal sisik, anak lampan, anak terbul, anak ikan tengas, udang sungai).
Haruan  - (katak, anak ikan, udang sungai, cacing, belalang, cengkerik).
Kelah   - (kelapa sawit peram, buah merih, udang sungai, buah nerang).
Keli    - (cacing, cengkerik, udang sawah).
Patin   - (dedak, perut ayam, buah sawit, buah ara)
Tapah   - (hampir semua anak ikan sungai, anak keli, udang galah, ulat lundi).
Puyu    - (belalang,cengkerik kecil,cacing kecil)
Belida  - (anak ikan hidup seperti parang, terbul, tengas, talapia susur batang).
Toman   - (anak ikan hidup lampan, tengas, sebarau, keli),

Udang Galah - (perumpun, anak udang beras, anak ikan guppy, isi ikan, hati dan jantung ayam, isi remis, isi  kerang, adunan dedak campur belacan).

p/s: Lau nk tambah, tambah la lg... ;D

Bagus sekali info dari bro syam ! Terima Kasih banyak kerana sudi kongsi info baik punya !

Sama2... Kita masing2 kongsi pendapat la..
Lg pn aku ni pn bru gak lam sport2 pancing memancing nih..
lau da yg xbtul sila otai2 perbetulkan... ;D :D ;) :)
;)

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #22 on: September 30, 2010, 01:50:10 AM »
haha..byk tu umpan yg ada..jadi kena set mangsa pa yg nak diburu, baru bleh tau nak guna umpan apa...universal tentunya cacing.. ;D ;D ;D


CACING LAH!!!!!!!!
kene carik cacing merah gemok yg kepala kaler kuning tu baru menarik.. ;D
Ikan suker... bnyk lemak.. ;D


hehe,kawan aku pangil cacing hot dog,sbb dia macam sosej,hehe
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline MRNAXIRA

  • Bilis
  • *
  • Posts: 49
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #23 on: September 30, 2010, 07:37:14 AM »
kalau kt muara sungai lak umpan ape yg best?
sape dok kk kalau nak mancing tu roger2 la k...
have a nice day...
013-7197645

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6364
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #24 on: September 30, 2010, 11:22:09 AM »
kalau kt muara sungai lak umpan ape yg best?
muara sungai... umpan udang hidup.

biasa kalau mancing sungai... jarang-jarang orang gunakan umpan kelkatu. ini umpan paling mujarab untuk semua jenis ikan. memandangkan benda ni susah nak cari... ia cuma keluar time nak hujan atau time hujan je....

tengok keadaan air sungai, kalau air sungai keruh sangat, umpan sesuai adalah untuk yang mengeluarkan bau yang kuat seperti cacing, kalau air jernih.. umpan anak udang di gunakan. tetapi untuk umpan kelkatu ( anai-anai ) , tak kira di air jernih atau air keruh... insya ALLAH, ikan yang makan biasanya ikan yang amat jarang di perolehi...

wallahualam.. itu pengalaman hamba...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #25 on: October 01, 2010, 09:39:36 PM »
kalau kt muara sungai lak umpan ape yg best?
muara sungai... umpan udang hidup.

biasa kalau mancing sungai... jarang-jarang orang gunakan umpan kelkatu. ini umpan paling mujarab untuk semua jenis ikan. memandangkan benda ni susah nak cari... ia cuma keluar time nak hujan atau time hujan je....

tengok keadaan air sungai, kalau air sungai keruh sangat, umpan sesuai adalah untuk yang mengeluarkan bau yang kuat seperti cacing, kalau air jernih.. umpan anak udang di gunakan. tetapi untuk umpan kelkatu ( anai-anai ) , tak kira di air jernih atau air keruh... insya ALLAH, ikan yang makan biasanya ikan yang amat jarang di perolehi...

wallahualam.. itu pengalaman hamba...

kelkatu?
kail size bapo nago?



Offline paknjang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1129
  • Gender: Male
    • geng ptt samurai
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #26 on: October 01, 2010, 09:55:05 PM »
kita rasa baik guna cenkerek je,tapi yg hitam dan bersayap,ini kalau ada haruan tak sempat umpan cecah air di sambarnya..

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6364
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #27 on: October 01, 2010, 10:20:16 PM »
sebenarnya saiz kelkaltu ado 4 jenis. paling kecik ado dua jenis. dua-dua berbau busuk. yang sederhana besar dan yang paling besar sayapnya warna kelabu kemerahan, umpan ni boleh guna tapi matakail jangan terlalu besar... insya ALLAH.. kalau ada udang galah... tentu senyum bila balik rumah... tak cukup tangan di buatnya...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline pelatung_parit

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2954
  • Gender: Male
  • janji ada air.... zazzzz!!!............
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #28 on: October 01, 2010, 10:44:19 PM »
ooo itu mcm ker??

klu guna kelkatu yg terbang bnyk-2 ( beribu-2 ekor ) yg msk dlm rmh cr cahaya lmpu tu... blh guna ker??
atau nk cr kt busut?


p/s: slh korek busut.... jeng-3................ huhuhu..................
jom casting sampai rentung....... contackler klu sudi.... 012-7773652 hehehehe.........

JGN LUPA ADD PESBOOK TEMAN....
Wak Jeman

Offline harimau berantai

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
  • Gender: Male
  • anugerah tuhan..bersama kita menjaganya....
Re: umpan untuk mancing di sungai
« Reply #29 on: October 02, 2010, 02:18:22 AM »
 :D ;)