Pancing.Net
October 20, 2014, 08:59:05 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Go Down
  Print  
Author Topic: CONTOH SETUP & TEKNIK Pancingan Tenggiri Di Sedili  (Read 34700 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ikmalaizat
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 266


ikmalaizat@yahoo.com
Email
« Reply #30 on: October 18, 2010, 09:14:11 AM »

Info mmg amat-amat berguna... kadangkala para pembaca pon tak terpikir akan soalan-soalan yang di kemukakan oleh pembaca lain.. dengan serta merta ia menambahkan ilmu kepada pembaca2 laon,, syabas la ini topik Bro gedd06
Cheesy



terima kasih tuan gedd....info yg sangat berguna...
Logged

mengail,memancing,mengail,memancing,mengail,memancing
014-6234673
Pancing.Net
« Reply #30 on: October 18, 2010, 09:14:11 AM »

 Logged
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #31 on: October 18, 2010, 10:35:20 AM »

10Q Mr gedd06 Grin

lain padang lain belalang................

apa2 pun teknik yang digunakan semuanya hanya untuk menewaskan spesis yang disasarkan......

tiada yang salah atau betul untuk sesuatu perkara janji tidak lari dari niat utama beserta tindakan yang dilakukan bersandarkan ilmu.................



Logged
gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #32 on: October 19, 2010, 11:47:59 AM »

tawau, maggot,ikmalaizat & JP,
sama..dari perbincangan cam nih..byk membuat otak ligat berfikir dan berkongsi maklumat.
Ikutkan yang btui2 berilmu pasal tenggiri nih adalah Che Wan Amildin. Teknik2 nih pun byk saya ambil dari beliau semasa mengikuti trip2 bersama beliau dan dikongsikan disini.
Ada juga pendapat2 dari saya yang mungkin tidak brapa nak betul, rasa tak betul jgn la ikut..hehehe...dan btui kata2 JP tiada salah dan benar dalam perkara nih..contohnya mata kail J tuh..ada jugak nelayan dan rerakan pakai...dapat jugak tenggiri Smiley
apapun..saya nak bagi credit pada che wan amildin Smiley
Logged

Smiley Masih belajar memancing
wonderpets
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3192


"apa yang penting KERJASAMA"


Email
« Reply #33 on: October 19, 2010, 12:15:46 PM »

salam'kum

floro carbon brand apa yang diguna?.............kalau pakai tomman tali hantu boleh ke...... Cheesy?....eden nak tanyo lagi nie... Wink
Logged

"POIE MANCING"-019.307.0.224-
“Tidak masuk syurga orang yang ada di dalam hatinya (sifat) Takbur (walaupun) sebesar zarah."-----Udara Masuk - Allah Allah Antara - Allah Allah Udara Keluar - Allah Allah Antara - Allah Allah-----
gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #34 on: October 19, 2010, 02:34:02 PM »

salam'kum

floro carbon brand apa yang diguna?.............kalau pakai tomman tali hantu boleh ke...... Cheesy?....eden nak tanyo lagi nie... Wink

wsalam...floro 20lbs yg biasa saya guna..brand xzoga yang tahan...saya dah try pakai flouro varivas yang lagi mahal dari xzoga..tapi performance k.o. , slalu putus. xzoga jugak yang tahan.
Logged

Smiley Masih belajar memancing
chukly
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1934



« Reply #35 on: October 19, 2010, 02:47:47 PM »

Gedd... terima kasih byk2 atas tunjuk ajar yg diberikan.... akan dipraktikkan nnti pd 6 & 7 hb nnti.... thumb up  Cheesy Cheesy

Tambahan soklan, kalau pakai braided ni mmg x sesuai ke utk teknik drift ni?....
Logged
gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #36 on: October 19, 2010, 05:08:49 PM »

seeloknya pakai mainline yang camouflage jugak la...mono jer ada camourflage..cam tali mono daiwa crystal clear. Smiley kalau nak pakai jugak ..boleh jer tapi pakai la florocaron panjang skit... Smiley



Gedd... terima kasih byk2 atas tunjuk ajar yg diberikan.... akan dipraktikkan nnti pd 6 & 7 hb nnti.... thumb up  Cheesy Cheesy

Tambahan soklan, kalau pakai braided ni mmg x sesuai ke utk teknik drift ni?....
Logged

Smiley Masih belajar memancing
tegar_no3
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 439


never surrender!!

ka_mey1@yahoo.com
Email
« Reply #37 on: April 07, 2011, 10:45:29 PM »

akhirnya terjawa sudah soalan yang bermain dipikiranku berminggu2 sbln trun ke laut bln april ni...

abg gedd....

utk wire tu...guna yang jenis macam mana???
Logged

Harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang himpun lagi...terlebih memberilahhh...
wonderpets
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3192


"apa yang penting KERJASAMA"


Email
« Reply #38 on: April 07, 2011, 10:52:24 PM »

salam'kum

JB tak nak try ke petua nie main kat mersing...heeee.... Grin

wonderpets, jalabelanak, zizou and 0 Guests are viewing this topic.
Logged

"POIE MANCING"-019.307.0.224-
“Tidak masuk syurga orang yang ada di dalam hatinya (sifat) Takbur (walaupun) sebesar zarah."-----Udara Masuk - Allah Allah Antara - Allah Allah Udara Keluar - Allah Allah Antara - Allah Allah-----
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #39 on: April 07, 2011, 11:04:18 PM »

kawan nak bertanya juga.....
beza antara todak ngan tenggiri masa hookup....

dah hookup.... karau dalam 5-6 pusingan... tinggal tali aje... mata kail + steel dah ilang...
kenapa .... dan bagaimana nak elakkan...
(drag masa tu sesedap rasa.....tak kuat mungkin dalam 30-40% aje...)

cara cangkuk umpan kat mata kail...
masa berarus...
masa tak berarus...
ikan mati...
ikan idup.....

masa mula2 dia makan....dah nak hookup + hookup...
cara karau.... nak laju ke.... perlahan ke.... tengok ikan.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
anas
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 858



Email
« Reply #40 on: April 07, 2011, 11:22:00 PM »

kawan nak bertanya juga.....
beza antara todak ngan tenggiri masa hookup....

dah hookup.... karau dalam 5-6 pusingan... tinggal tali aje... mata kail + steel dah ilang...
kenapa .... dan bagaimana nak elakkan...
(drag masa tu sesedap rasa.....tak kuat mungkin dalam 30-40% aje...)

cara cangkuk umpan kat mata kail...
masa berarus...
masa tak berarus...
ikan mati...
ikan idup.....

masa mula2 dia makan....dah nak hookup + hookup...
cara karau.... nak laju ke.... perlahan ke.... tengok ikan.....

kawan pun nak tau gak macam mana nak cangkuk upan tu
Logged
gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #41 on: May 24, 2011, 09:33:03 AM »

akhirnya terjawa sudah soalan yang bermain dipikiranku berminggu2 sbln trun ke laut bln april ni...

abg gedd....

utk wire tu...guna yang jenis macam mana???

wire saya guna yang murah jer..guna sabpolo tahan jugak...
Logged

Smiley Masih belajar memancing
gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #42 on: May 24, 2011, 10:27:10 AM »

kawan nak bertanya juga.....
beza antara todak ngan tenggiri masa hookup....

dah hookup.... karau dalam 5-6 pusingan... tinggal tali aje... mata kail + steel dah ilang...
kenapa .... dan bagaimana nak elakkan...
(drag masa tu sesedap rasa.....tak kuat mungkin dalam 30-40% aje...)

cara cangkuk umpan kat mata kail...
masa berarus...
masa tak berarus...
ikan mati...
ikan idup.....

masa mula2 dia makan....dah nak hookup + hookup...
cara karau.... nak laju ke.... perlahan ke.... tengok ikan.....

bagi saya kalau dah hookup takda masaalah..cuma jgn karau slow sgt ..tali kena sentiasa tegang....kalau btui2 nak ikan..karau jer takyah pump kalau dapat todak...

1) cangkuk umpan ada arus, dari pangkal mata kail cangkuk ke atas leher ikan dan mata kail di hujung cangkuk pada ekor ikan....

2) dan begitu jugak sebaliknya untuk tak ada arus....ini antaranya untuk mengelakkan ikan menghala ke bot kalau takda arus...dan biasanya kalau takda arus pakai belon ....

3) untuk umpan mati elok guna teknik cangkukan takda arus, tidak kira ada arus atau tidak untuk mengelakkn mulut ikan terngangga.

Logged

Smiley Masih belajar memancing
zach daniel
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2036


fishing is my passion


Email
« Reply #43 on: June 24, 2011, 07:06:24 PM »

thx bro..akn sy gunakan setting ni esok d nenasi...
Logged
Jimmy Ahmad
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 506


+60133387870


WWW Email
« Reply #44 on: June 24, 2011, 07:36:25 PM »

Noted... tak dan tgk.. jap lagi tgk lain... "Tanda" dlu...
Logged

Aduiyaiii...!
danaubiru
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 374


komlot nilai duo boleh


« Reply #45 on: June 28, 2011, 03:21:01 AM »

terbaik2...........boleh di aplicationkan nnt,nice info r brader Smiley Smiley Smiley
Logged

mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #46 on: June 28, 2011, 06:15:25 AM »

setup yg boleh diguna pakai utk trip bln 7 ni..=)..tq tuan
Logged

gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #47 on: July 18, 2011, 04:46:33 PM »

sama2 mR_o , danaubiru , Jimmy Ahmad , zach daniel ..

kalau berkesempatan saya akan updatekan gambar cara cangkukkan ikan umpan .. Smiley
Logged

Smiley Masih belajar memancing
danaubiru
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 374


komlot nilai duo boleh


« Reply #48 on: July 21, 2011, 07:45:49 AM »

update2 jg n x update,kwaaa.... Grin Grin
Logged

yuh10
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 143


Email
« Reply #49 on: July 21, 2011, 08:21:36 AM »

Salam. Terima kasih tuan atas info yang berguna, cuma nak tau "mesti" guna tali mono ke utk mainline? if braided cam mana? tq
Logged
gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #50 on: July 21, 2011, 04:40:53 PM »

Salam. Terima kasih tuan atas info yang berguna, cuma nak tau "mesti" guna tali mono ke utk mainline? if braided cam mana? tq

selokknya guna tali mono yg camouflage.... Smiley sbb tenggiri di sedili very sensitif...

ada kes 3 pemancing 2 pakai braided...satu org je pakai mono..dan yg pakai mono tuh saja yg kena.. Smiley .. tapi semuanya bergantung pada rezeki jugak..kalau dia nak makan...bagi saya ini ikhtiar yg terbaik....

kalau nak pakai braided jugak boleh la..tapi pakai tali floro tuh dalam 15 depa ke...untuk megelakkan tenggiri nampak tali tuh bila nak makan umpan...
Logged

Smiley Masih belajar memancing
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #51 on: September 14, 2011, 12:03:17 PM »

ilmu yang baik ni...
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #52 on: November 27, 2011, 11:53:00 PM »

nice info tn geddo Grin Grin nak p sekodeng tenggiri 30/12 ni kat tuas yan. p bln lepas kumpau berdarah Cry Cry kena smng panjng la ye fc ngan braided..
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #53 on: December 17, 2011, 10:48:32 PM »

ok..moga dipermudahkan rezeki. Gud luck....yup seeloknya panjang la fc tuh..
Logged

Smiley Masih belajar memancing
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #54 on: December 17, 2011, 11:34:13 PM »

ok..moga dipermudahkan rezeki. Gud luck....yup seeloknya panjang la fc tuh..

kalu mainline braided 40lb leader fc seeloknya brp lb Huh
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #55 on: December 21, 2011, 10:03:02 PM »

ok..moga dipermudahkan rezeki. Gud luck....yup seeloknya panjang la fc tuh..

kalu mainline braided 40lb leader fc seeloknya brp lb Huh

padanan tak brapa nak kena la kalau pakai fc 20lbs...mainline 40lbs bagi saya dah terlebih besar tapi kalau nak pakai jugak  tak mengapa kalau pakai fc panjang...fc kena la panjang lebih 15 depa atau lebih  untuk mengelakkan tali braided kelihatan dalam lingkungan pandangan tenggiri dari umpan.

Tapi saya tekankan tak galakkan mainline braided dan kalau mono pun 30lbs ke bawah ... Boleh jer kalau malas tukar tali , ikan kengkadang makan jugak..ada jer org dapat jugak tenggiri guna tali braided besar...rezeki bukan kita tentukan...

cuma pendapat saya percentage lebih tinggi kalau guna mono 25 lbs ke bawah yang sedikit halimunan dan disambung fc dalam 7-8 depa ke atas.
Logged

Smiley Masih belajar memancing
gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #56 on: December 21, 2011, 10:05:20 PM »

tapi kalau tuas yg tuan nak pergi nih..setahu saya tenggiri sana tak sensitif sgt macam tenggiri sedili...casting pun boleh....pakai tali biasa untuk drift pun dapat.... Smiley.
Logged

Smiley Masih belajar memancing
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #57 on: December 22, 2011, 12:33:13 AM »

tapi kalau tuas yg tuan nak pergi nih..setahu saya tenggiri sana tak sensitif sgt macam tenggiri sedili...casting pun boleh....pakai tali biasa untuk drift pun dapat.... Smiley.

semsitif gak..kumpau je 2 kali p.. Cry Cry kalu p lagi mmg nak kena tuka pakai mono 25lb. mono daiwa ok ke Huh
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


gedd06
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1216


gedd5
Email
« Reply #58 on: December 28, 2011, 04:41:00 PM »

tapi kalau tuas yg tuan nak pergi nih..setahu saya tenggiri sana tak sensitif sgt macam tenggiri sedili...casting pun boleh....pakai tali biasa untuk drift pun dapat.... Smiley.

semsitif gak..kumpau je 2 kali p.. Cry Cry kalu p lagi mmg nak kena tuka pakai mono 25lb. mono daiwa ok ke Huh

yup...mono daiwa crystal clear yg biasa saya pakai...alhmdllh terbukti la stakat nih..first time p tuas first time guna teknik sedili..alhmdllh 2 kali strike..cuma kelekaan duduk jauh dari pancing, dan satu lagi suh kawan strike kan sbb tgh makan,  dan perambut kabel hanya sejengkal antara asbab ikan tenggiri makan sampai mainline...putus...tuh asbab jer, yg btuinya Allah dah tulis takda rezeki...hehehe....
Logged

Smiley Masih belajar memancing
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #59 on: December 29, 2011, 12:41:34 AM »

tapi kalau tuas yg tuan nak pergi nih..setahu saya tenggiri sana tak sensitif sgt macam tenggiri sedili...casting pun boleh....pakai tali biasa untuk drift pun dapat.... Smiley.

semsitif gak..kumpau je 2 kali p.. Cry Cry kalu p lagi mmg nak kena tuka pakai mono 25lb. mono daiwa ok ke Huh

yup...mono daiwa crystal clear yg biasa saya pakai...alhmdllh terbukti la stakat nih..first time p tuas first time guna teknik sedili..alhmdllh 2 kali strike..cuma kelekaan duduk jauh dari pancing, dan satu lagi suh kawan strike kan sbb tgh makan,  dan perambut kabel hanya sejengkal antara asbab ikan tenggiri makan sampai mainline...putus...tuh asbab jer, yg btuinya Allah dah tulis takda rezeki...hehehe....


tau x pa...hehehe Grin Grin
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal