Author Topic: jenis umpan tok casting sebarau  (Read 11910 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
jenis umpan tok casting sebarau
« on: October 26, 2010, 08:49:10 AM »
ape jenis umpan/gewang yang menjadi kegemaran sang sebarau...harap bro2 dpat membantu... ::)

Offline ezat86

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • no pain no game.....no ikan no fun..
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #1 on: October 26, 2010, 08:54:37 PM »
goldfish, bleeding copper flash,...nie cap rapala...mantap ;D ;D
 spoon yu-zuri altima(tak than dngan harga sekor nie kalau sangkut mau menangis :'( :'()...atau abu island...
kalau nakkan yng murah cuba pakai seahawk island, seahawk altima spoon...pun power jgak nie...walaupun klon...




p/s: kalau ada yng x betul sila tegur..kwn budak hingusan lagi ;) ;) ;)
017-4013052
kumpau itu perkara biasa...
membangau itu selalu...
tapi tetap ku bersyukur pada ilahi..
kerna diberi peluang utk hidup lagi..

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #2 on: October 26, 2010, 09:16:14 PM »
biasa spoon ngan popper........tgk padang la....lain tempat lain selera dia.....spoon yg murah pun ok....rm 4-5
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #3 on: October 27, 2010, 09:29:44 AM »
tQ bro...papepon nk kene test jgak tapi kene la tnye pda yang tau spaya lebih memudahkan bile nk beli gewang...

mane la tau sangkut plak badung yang mcm bro ladung 2...hahaa  ;D

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #4 on: October 28, 2010, 03:49:02 PM »
wahhh... bro nak pi tangkap sebarau kt mane..?? teman nak ikut la... hehe..


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline Akhil Fateh

  • Arowana
  • *
  • Posts: 18675
  • Gender: Male
  • WhatsApp/Telegram : 013-4244994
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #5 on: October 28, 2010, 03:53:35 PM »
Umpan sebarau ialah Sesudu Abu Island...


contoh pic sesudu dan ikan...

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #6 on: October 28, 2010, 04:06:58 PM »
bro bird...xtau g la bro tggu mase free...myb kat dam sg terip ataupon sg kenaboi... ;D

abgsyg...wah ni tambah dos racun nih bro...haha...xtahan beb... ;D
tdi ade ngok abu island rm23 yang besa ckit rm 27 xslah...btol ke arge ni bro???

Offline shah83

  • Bilis
  • *
  • Posts: 48
  • Gender: Male
  • twitter account : shah_boboy83
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #7 on: October 28, 2010, 04:11:25 PM »
wooo.. aku terbace kenaboi la.. ngeh2.. tp skang air tgh keruh lagi.. port tu mmg best..

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #8 on: October 28, 2010, 04:14:13 PM »
bro shah...ni msti kaki kenaboi nih...haha, cite la ckit bro kt cni pasal kenaboi... ;D

Offline shah83

  • Bilis
  • *
  • Posts: 48
  • Gender: Male
  • twitter account : shah_boboy83
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #9 on: October 28, 2010, 04:24:24 PM »
baru jejak sane sekali je.. bawak proton gen2 smp ke kenaboi adventure camp tu.. habis calar2 kete.. dah la jauh.. smp je ke tempat yg dituju, air plak keruh.. sebijik macam teh ais.. kesimpulannya mmg langkah kiri la.. ikut plan nk try pegi lagi sungai tu.. tp roger org kampung sane.. skali diorng kate keruh lagi.. so kena postpone la..  :)

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #10 on: October 28, 2010, 04:29:48 PM »
bro bird...xtau g la bro tggu mase free...myb kat dam sg terip ataupon sg kenaboi... ;D

abgsyg...wah ni tambah dos racun nih bro...haha...xtahan beb... ;D
tdi ade ngok abu island rm23 yang besa ckit rm 27 xslah...btol ke arge ni bro???


kalo 7gm dlm Rm19-21...  teman teringin jgk nak casting sebarau.. jom la pakat ramai2 pi turun kenyir time tengkujuh ni..


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #11 on: October 28, 2010, 04:32:49 PM »
Rapala Shad Rap
Rapala Taildancer
Rapala Skitterpop
Rapala Fatrap
Storm Wigglewart
Spoon

kat sini pun ada dibincangkan
http://www.pancing.net/index.php?topic=12796.0

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #12 on: October 28, 2010, 04:41:40 PM »
bro shah...wah melepas la cm2 ye x...tpi xpe len x bleh pegi lgi bro...mngkin sbbkan msim ujn ni 2 air keruh 2... ;D

bro bird...bro dok mane bro???

bro ladung...sban ni ade jual ke bro sperti ape yang bro senaraikan 2???ke kne cari tmpat lain... ???

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #13 on: October 28, 2010, 04:44:42 PM »
semua tu kat seremban ada jual... try nengok kat kedai pancing kat taman tasik jaya tu.... atau pun kat kedai Jinfatt Akuarium kat jalan mantin...

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #14 on: October 28, 2010, 04:54:42 PM »
owh ade ek...ok bsok bleh g servey...tq bro ladung kerana kongsi kepakaran n tunjuk aja... ;D
brapa anggaran argenye bro...???

Offline shah83

  • Bilis
  • *
  • Posts: 48
  • Gender: Male
  • twitter account : shah_boboy83
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #15 on: October 28, 2010, 04:55:46 PM »
skali bro ladung masuk la... pro tu.. tanyer je soalan kat die..  ;D

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #16 on: October 28, 2010, 05:04:06 PM »
alamak... jgn la camni... mana ada pro pun bro....  pakar jauh skali... kita sama je... sama2 belajar... sy pun baru je lagi casting ni... tu pun masih belajar lagi mana yg tak tau....
mana yg sy tau... sy kongsi sama2... mana yg sy tak tau... sy akan bertanya.....

bro current...
bab harga ni mmg sy fail sikit... biasa sy sendiri... kalau nak tau harga barang... sy akan tanya bro mhafizahmad.... dia tu dah mcm kamus memancing... hehehehe.....
tapi kalau anggaran.... sy bole agak2 je la erk... ni anggaran je tau...

Rapala Shad Rap - RM28
Rapala Taildancer (GFR) - RM40 (ni mmg susah gile nak jumpa kat kedai.... try tanya2 sapa2 yg nak jual... biasanya ada yg simpan stok..)
Rapala Skitterpop - RM35
Rapala Fatrap - RM35
Storm Wigglewart - RM25
Spoon - yg ni pakai spoon murah pun ok... tapi kalau Yozuri Altima... harga dlm RM30... tapi kalau pakai Abu Island 2 pun ok... atau pun pakai seahawk altima.. baru RM5

* semua harga tu anggaran harga yg dijual kat kedai area seremban...

kalau ada masa... nnt sy cuba detailkan lagi utk saiz dan kaler lure2 tu...

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #17 on: October 28, 2010, 05:07:56 PM »
bro shah...wah melepas la cm2 ye x...tpi xpe len x bleh pegi lgi bro...mngkin sbbkan msim ujn ni 2 air keruh 2... ;D

bro bird...bro dok mane bro???

bro ladung...sban ni ade jual ke bro sperti ape yang bro senaraikan 2???ke kne cari tmpat lain... ???


teman duk putrajaya.. baru je register pancing.net..
nak blaja mancing.. tapi takde sifu...


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline shah83

  • Bilis
  • *
  • Posts: 48
  • Gender: Male
  • twitter account : shah_boboy83
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #18 on: October 28, 2010, 05:09:55 PM »
bro current ni duduk mane? semban ke?

Offline ahib0205

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
    • AZ-ZAIN SHAH ALAM
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #19 on: October 28, 2010, 05:27:20 PM »
Umpan sebarau ialah Sesudu Abu Island...


contoh pic sesudu dan ikan...

mula dah nak cuba sudu bila tengok gambar tu. hehehe  ;D
Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0

Offline Akhil Fateh

  • Arowana
  • *
  • Posts: 18675
  • Gender: Male
  • WhatsApp/Telegram : 013-4244994
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #20 on: October 28, 2010, 08:02:57 PM »
sesudu tu dah lama beli..tak tau berapa harga dah sekarang ni...
sesudu killer tu,bujuk dgn ruan pun sebat kalu dia nampak...ade jgk sekali pernah try kat dam semenyih.
toman remaja kejar2 je.tp dia mungkin jakun kot tak besa tengok...
PASTIKAN DALAM KOTAK PANCING ANDA TERISI SESUDU TERSEBUT KERANA TAK RUGI... :D

Offline ezat86

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • no pain no game.....no ikan no fun..
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #21 on: October 28, 2010, 08:17:59 PM »
sesudu tu dah lama beli..tak tau berapa harga dah sekarang ni...
sesudu killer tu,bujuk dgn ruan pun sebat kalu dia nampak...ade jgk sekali pernah try kat dam semenyih.
toman remaja kejar2 je.tp dia mungkin jakun kot tak besa tengok...
PASTIKAN DALAM KOTAK PANCING ANDA TERISI SESUDU TERSEBUT KERANA TAK RUGI... :D

sokong2 tapi kwn ada seahawk island ja..bleh dak tuan.. ;D ;D
017-4013052
kumpau itu perkara biasa...
membangau itu selalu...
tapi tetap ku bersyukur pada ilahi..
kerna diberi peluang utk hidup lagi..

Offline Akhil Fateh

  • Arowana
  • *
  • Posts: 18675
  • Gender: Male
  • WhatsApp/Telegram : 013-4244994
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #22 on: October 28, 2010, 08:29:46 PM »
sesudu tu dah lama beli..tak tau berapa harga dah sekarang ni...
sesudu killer tu,bujuk dgn ruan pun sebat kalu dia nampak...ade jgk sekali pernah try kat dam semenyih.
toman remaja kejar2 je.tp dia mungkin jakun kot tak besa tengok...
PASTIKAN DALAM KOTAK PANCING ANDA TERISI SESUDU TERSEBUT KERANA TAK RUGI... :D

sokong2 tapi kwn ada seahawk island ja..bleh dak tuan.. ;D ;D


Seahawk... ???   Bolehla...janji bentuk dan coraknya same je...
7g dan 12g...jgn lupa...kalu takde pegi cari...hehehe... ;D

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #23 on: October 29, 2010, 08:23:04 AM »
bro ladung...wahhh info yang sangat berguna tQ so much bro...ni yang buat caster baru cm saye ni smangat ni...hehehe ;D ade mase nti saye blanje ngeteh... ;D

bro bird...jgan risau bro dlam pnet ni ramai bleh jadi tunjuk ajarku sifu...haha...mcm2 info ade bro mane yang xtau bleh jadi tau... ;D geng putrajayapon ramai rsenye dlam pnet ni klau xslah laa...

bro shah...yup saye menetap diseremban bro...org smban... :D

bro ahib...gmbar ni adalah slah 1 gambar yng telah meracuni akal dan pikiran saya bro... ;D

abgsyg...akan ku cuba isikan... :Dhaha


Offline mhafizahmad

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 439
  • Gender: Male
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #24 on: October 29, 2010, 10:57:07 AM »
bro ladung, nak berkenalan bole? ASL plsssssss~! auuwwww  ;D

Offline ladung_lfc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 988
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #25 on: October 29, 2010, 11:07:33 AM »
hahahahahaha.... haaa... tu bro mhafizahmad ada... bole tanya dia....

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #26 on: October 29, 2010, 11:17:51 AM »
wahhh sor g pakar tunjuk ajarku sifu da masuk... ;D makin meriah nmpaknye nihh...salam bro mhafizahmad  ;D

Offline mhafizahmad

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 439
  • Gender: Male
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #27 on: October 29, 2010, 11:27:46 AM »
salam current,

aku bukan pakar pon, nasib je mancing ni bro, heheehe.. sikit2 kite tau bole kite share, no problem.

kalo nak tanye pasal badong, tu tanye ladung tu, tgk tu, avatar pon gambo badong tu, jgn wat hal weh, 4.09kg tu. timbang elektronik tau, tada tipu punya

Offline current

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 432
    • Email
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #28 on: October 29, 2010, 11:33:55 AM »
bro mhafizahmad...harap dpat tnjuk aja dri broo... ;D
2 la 2 jeles tol ngok badung bro ladung 2...geram2  >:(

Offline mhafizahmad

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 439
  • Gender: Male
Re: jenis umpan tok casting sebarau
« Reply #29 on: October 29, 2010, 11:35:20 AM »
ehehehe.. kat pnet ni ramai power, cume low profile, tanye je ape nak tanye, insyaAllah ade jawapan..