Pancing.Net
October 30, 2014, 10:25:40 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???  (Read 8718 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kaki_pancing89
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8



« on: November 13, 2010, 12:54:57 PM »

Takut patah kalo dapat ikan beso.....  Huh Roll Eyes
Logged

ReZeKi DaTaNG DaRi ALLAH S.W.T...
TeRiMeLah SeaDanya..
Pancing.Net
« on: November 13, 2010, 12:54:57 PM »

 Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #1 on: November 13, 2010, 01:01:02 PM »

salam fren,
kekuatan batang pancing disukat melalui PE atau lbs.
sebagai contoh..kalau lbs test 25-40,..dah tntu ianya kuat dan kita takleh bandingkan dgn rod lbs test 6-12...dah tntu ianya tak kuat. Grin
Perbezaan rod murah dgn rod mahal pulak dari segi material yg digunakan..tetapi kekuatan tetap sama jika dlm lingkungan pondage yg sama. Beza yg paling ketara..kalau rod murah selalunya material jnis tebal dan lebih berat..rod mahal dari material yg lebih ringan, nipis tapi kuat dan selesa.
mudah2 an membantu.
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
rockstar
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 808


« Reply #2 on: November 13, 2010, 01:04:57 PM »

hardcore daiwa sila jawab?....
hardcore abu sila jawab?....
hardcore shimano sila jawab?....
hardcore major craft sila jawb?....
hardcore xtrm angler sila jawab?...
hardcore ugly stick sila jawab?....

hehehehe  Grin Grin Grin
Logged

plop....
QUEK
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 376


manceng jgn x mancen'''


Email
« Reply #3 on: November 13, 2010, 01:14:40 PM »

 Roll Eyes ::)Pd sy la kenalah sesuai tempat kita nak manceng penjagaan serta sesuai tak dgn citarasa bila kita pegang btg panceng tu...
kalo kolam>pak abu
muara>shimano n daiwa
laut>shimano n ugly stick
nie cara saya Grin Grin Grin
Logged
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2052


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #4 on: November 13, 2010, 01:29:14 PM »

Kalau saya bottom fishing - UGLY STIK ( boleh tengok getuan ikan makan) quality liat.. tarik syookksss..
Kalau  saya casting          - FENWICK ( ringan & keras) senang nak buat lontaran
kalau pancing kolam         - XZOGA JA-S series (senang casting & sedap nak sentap ikan)
kalau boleh nak rod          - TENRYU-Magna.hehehehheh..hehee

p/s ikut suke kome yg maner kome suker..janji boleh manceng heheheheheh Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
     Kekadang yg mcap ayam ngan itek pun mantop jugerr.....
Logged

kecik-sepat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 652


ULTRAS ANGLER


Email
« Reply #5 on: November 13, 2010, 01:31:55 PM »

rod besi padu lagi kuat...   Tongue lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Logged

Ngail ngail juge moh kite beramal..
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15694


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #6 on: November 13, 2010, 01:35:20 PM »

Batang buluh pun kuat gak Grin Grin(nak lari ke tak ni)
Logged
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15694


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #7 on: November 13, 2010, 01:38:50 PM »

hardcore daiwa sila jawab?....
hardcore abu sila jawab?....
hardcore shimano sila jawab?....
hardcore major craft sila jawb?....
hardcore xtrm angler sila jawab?...
hardcore ugly stick sila jawab?....

hehehehe  Grin Grin Grin

Hardcore Megabass Huh Hardcore Xzoga ?? Hardcore Eagle ?? Hardcore Relix ?? Hardcore DAM ?? Hardcore Okuma ?? Hardcore Tenryu ?? Hardcore Expert ?? Hardcore bla bla ?? Wink Cheesy
Logged
yie_storm
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #8 on: November 13, 2010, 06:25:28 PM »

kwn pakai seahawk je....
Logged
mergasa
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39


ni kecik je


« Reply #9 on: November 16, 2010, 04:14:24 PM »

kwn setakat ni guna st.croix je

mintak panduan kwn2...

rod yg leh guna kat kolam ngn casting pantai

tq
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #10 on: November 16, 2010, 04:27:06 PM »

jenama RELIX pun ok jugakk Grin Grin Grin
Logged
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #11 on: November 16, 2010, 04:28:42 PM »

teman pakai rod xzoga buat mancing puyu/keli/haruan kt kampung...
memang lasak & tahan giler... made in pelepah kelapa kg.lonek.. hehe..
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
mergasa
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39


ni kecik je


« Reply #12 on: November 16, 2010, 04:29:53 PM »

orite
tq
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #13 on: November 18, 2010, 09:42:54 AM »

 Grin Grin Grin
Logged
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #14 on: November 18, 2010, 09:47:04 AM »

rod paling kuat ialah rod jenama tongkat ali, keras bila diperlukan dan lembik bila kepenatan huhuhuuuu.....

larikkkkkkkkkkkkkkkk...............hins...hinsss.......hinssssssssss..............................
Logged
kusco
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1265



« Reply #15 on: November 18, 2010, 10:00:44 AM »

rod paling kuat ialah rod jenama tongkat ali, keras bila diperlukan dan lembik bila kepenatan huhuhuuuu.....

larikkkkkkkkkkkkkkkk...............hins...hinsss.......hinssssssssss..............................

 Grin Grin ...

kwn rasa ketahanan joran bergantung kpd teknik n cara kita kendalikan. joran yang CAP paling mhl n diakui paling kuat pun klu x btl cara penggunaannya akan mengalami mslh mcm patah time bertarung dgn ikan... kwn rasa padanan joran+kekili+tali main peranan. bygkan joran 30lb layan ikan besar guna main line 100lb pastu main tagak je... tali x putus tp joran patah!!!  Grin
Logged

Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #16 on: November 18, 2010, 10:10:29 AM »

xpuyu......haahhhahhahhahha...x patah ponnnnnnn.....
Logged



deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #17 on: November 25, 2010, 05:17:41 PM »

apa jenis rod pun buleh...janji kita kena pandai layan ikan tu kalu x patah la joran kita tue...wakakakaka
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
XpertCcube
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 783



Email
« Reply #18 on: November 25, 2010, 09:47:58 PM »

Salam abang² semuenye..saya nak betanya tentang Rod xpert carbon cube 7ft cs702mh 12-25lbs..macam mana prestasinye??adatak sejarah yang boleh dikongsi dengan saya tentang pencapaian Rod nih..saya dah sambaq satu..ingat nak pegi test tarik tenggiri..soalannye!mampukah rod ini tarik tenggiri..kalu nak tarik kakap tue,ada lah sket konfiden. Grin harap abe² semue dapat mambantu  Cheesy Wink
Logged

zizou
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1919


jom casting n fly..jb area.0123059276


Email
« Reply #19 on: November 25, 2010, 09:52:34 PM »

xpuyu......haahhhahhahhahha...x patah ponnnnnnn.....


hahha..same la..xpuyuuuu.. Grin
Logged
ezat86
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


no pain no game.....no ikan no fun..


Email
« Reply #20 on: November 25, 2010, 10:16:32 PM »

rod paling kuat ialah rod jenama tongkat ali, keras bila diperlukan dan lembik bila kepenatan huhuhuuuu.....

larikkkkkkkkkkkkkkkk...............hins...hinsss.......hinssssssssss..............................

 Grin Grin ...

kwn rasa ketahanan joran bergantung kpd teknik n cara kita kendalikan. joran yang CAP paling mhl n diakui paling kuat pun klu x btl cara penggunaannya akan mengalami mslh mcm patah time bertarung dgn ikan... kwn rasa padanan joran+kekili+tali main peranan. bygkan joran 30lb layan ikan besar guna main line 100lb pastu main tagak je... tali x putus tp joran patah!!!  Grin
sokong2..kalau x kena gaya g loomis pun patah wooooo... Shocked Shocked
Logged

017-4013052
kumpau itu perkara biasa...
membangau itu selalu...
tapi tetap ku bersyukur pada ilahi..
kerna diberi peluang utk hidup lagi..
rockstar
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 808


« Reply #21 on: November 25, 2010, 10:21:06 PM »

polaris...hahaha cap ayam.....tp terbaik...lentur bak ugly stik....
Logged

plop....
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #22 on: November 25, 2010, 10:28:05 PM »

 Grin Grin Grin Grin
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #23 on: November 25, 2010, 10:35:51 PM »

Salam abang² semuenye..saya nak betanya tentang Rod xpert carbon cube 7ft cs702mh 12-25lbs..macam mana prestasinye??adatak sejarah yang boleh dikongsi dengan saya tentang pencapaian Rod nih..saya dah sambaq satu..ingat nak pegi test tarik tenggiri..soalannye!mampukah rod ini tarik tenggiri..kalu nak tarik kakap tue,ada lah sket konfiden. Grin harap abe² semue dapat mambantu  Cheesy Wink

rod expert no worries... buleh layan tenggiri kalu 12-25lbs cuma takleh nak pam kuat atau buat power stroke... kene layan soft stroke sebab tip poundage 12lb je... masa ikan lari, tahan... dia stop karau, soft stroke up... karau... dia lari, tahannn... kalo layan tenggiri pakai rod ni, cam lawan stamina jelah (tapi kalau pemancing, sesi lawan stamina ni yang dicari... kalo trip cari makan tenggiri banyak-banyak, bawak keluar rod 30-50lb je untuk cepatkan proses landing ikan tu)... kalo buek power stroke, ada peluang untuk beli rod baru...  Grin
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #24 on: November 26, 2010, 04:26:16 PM »

hehehehe Grin Grin Grin
Salam abang² semuenye..saya nak betanya tentang Rod xpert carbon cube 7ft cs702mh 12-25lbs..macam mana prestasinye??adatak sejarah yang boleh dikongsi dengan saya tentang pencapaian Rod nih..saya dah sambaq satu..ingat nak pegi test tarik tenggiri..soalannye!mampukah rod ini tarik tenggiri..kalu nak tarik kakap tue,ada lah sket konfiden. Grin harap abe² semue dapat mambantu  Cheesy Wink

rod expert no worries... buleh layan tenggiri kalu 12-25lbs cuma takleh nak pam kuat atau buat power stroke... kene layan soft stroke sebab tip poundage 12lb je... masa ikan lari, tahan... dia stop karau, soft stroke up... karau... dia lari, tahannn... kalo layan tenggiri pakai rod ni, cam lawan stamina jelah (tapi kalau pemancing, sesi lawan stamina ni yang dicari... kalo trip cari makan tenggiri banyak-banyak, bawak keluar rod 30-50lb je untuk cepatkan proses landing ikan tu)... kalo buek power stroke, ada peluang untuk beli rod baru...  Grin
Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #25 on: November 26, 2010, 05:53:18 PM »

pakai batang paip..kompem xkan patah punye...nak naikkan jaws mesti buleh..... Grin
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #26 on: November 27, 2010, 10:07:14 AM »

kikikikikiki Grin Grin Grin
pakai batang paip..kompem xkan patah punye...nak naikkan jaws mesti buleh..... Grin
Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #27 on: November 27, 2010, 01:23:01 PM »

susah nak cerita sbenarnya batang pancing cap apa yang paling tahan ni... kalau ikutnya rod branded dan pro suka pakai tulah yang tahan... kalau nak sambar rod jenama rendah dan sederhana pun ok jugak janji penggunaan tu betul tapi cincin mesti mau tukar kepada yang best punya macam Fuji.SIC, PacificBay, Seamo, Aftco... kalau yang branded punya, jaranglah cincin tu patah atau tertanggal atau reel seat ngan sarung butt rod tu longgar...

*suko XPuyu Wimax, boh cincin SIC... layan... Lemax President sumbat Seamo...
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
anuarahmad
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6421


Aku,Anakbini, Mengai dan Ghuan

anuarahmad7@gmail.com kay-on
Email
« Reply #28 on: November 27, 2010, 01:35:06 PM »

Ghasa2 ROD STEWARD Kot......1...2....3....CAAAABUUUUUT.........gheeeceeew...!!!
Logged

Menuntut 'Ilmu Sepanjang Hayat..
012-4845002
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #29 on: November 27, 2010, 02:31:26 PM »

hahahahahammmmmpehhh Tongue Tongue Tongue kikikikiki Cheesy Cheesy Cheesy
Ghasa2 ROD STEWARD Kot......1...2....3....CAAAABUUUUUT.........gheeeceeew...!!!
Logged
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal