Author Topic: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???  (Read 13534 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kaki_pancing89

  • Bilis
  • *
  • Posts: 8
  • Gender: Male
Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« on: November 13, 2010, 12:54:57 PM »
Takut patah kalo dapat ikan beso.....  ??? ::)
ReZeKi DaTaNG DaRi ALLAH S.W.T...
TeRiMeLah SeaDanya..

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #1 on: November 13, 2010, 01:01:02 PM »
salam fren,
kekuatan batang pancing disukat melalui PE atau lbs.
sebagai contoh..kalau lbs test 25-40,..dah tntu ianya kuat dan kita takleh bandingkan dgn rod lbs test 6-12...dah tntu ianya tak kuat. ;D
Perbezaan rod murah dgn rod mahal pulak dari segi material yg digunakan..tetapi kekuatan tetap sama jika dlm lingkungan pondage yg sama. Beza yg paling ketara..kalau rod murah selalunya material jnis tebal dan lebih berat..rod mahal dari material yg lebih ringan, nipis tapi kuat dan selesa.
mudah2 an membantu.


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline rockstar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 808
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #2 on: November 13, 2010, 01:04:57 PM »
hardcore daiwa sila jawab?....
hardcore abu sila jawab?....
hardcore shimano sila jawab?....
hardcore major craft sila jawb?....
hardcore xtrm angler sila jawab?...
hardcore ugly stick sila jawab?....

hehehehe  ;D ;D ;D
plop....

Offline QUEK

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 381
  • manceng jgn x mancen'''
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #3 on: November 13, 2010, 01:14:40 PM »
 ::) ::)Pd sy la kenalah sesuai tempat kita nak manceng penjagaan serta sesuai tak dgn citarasa bila kita pegang btg panceng tu...
kalo kolam>pak abu
muara>shimano n daiwa
laut>shimano n ugly stick
nie cara saya ;D ;D ;D

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #4 on: November 13, 2010, 01:29:14 PM »
Kalau saya bottom fishing - UGLY STIK ( boleh tengok getuan ikan makan) quality liat.. tarik syookksss..
Kalau  saya casting          - FENWICK ( ringan & keras) senang nak buat lontaran
kalau pancing kolam         - XZOGA JA-S series (senang casting & sedap nak sentap ikan)
kalau boleh nak rod          - TENRYU-Magna.hehehehheh..hehee

p/s ikut suke kome yg maner kome suker..janji boleh manceng heheheheheh ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
     Kekadang yg mcap ayam ngan itek pun mantop jugerr.....

Offline kecik-sepat

  • Marlin
  • *
  • Posts: 652
  • Gender: Male
  • ULTRAS ANGLER
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #5 on: November 13, 2010, 01:31:55 PM »
rod besi padu lagi kuat...   :P lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ngail ngail juge moh kite beramal..

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #6 on: November 13, 2010, 01:35:20 PM »
Batang buluh pun kuat gak ;D ;D(nak lari ke tak ni)

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #7 on: November 13, 2010, 01:38:50 PM »
hardcore daiwa sila jawab?....
hardcore abu sila jawab?....
hardcore shimano sila jawab?....
hardcore major craft sila jawb?....
hardcore xtrm angler sila jawab?...
hardcore ugly stick sila jawab?....

hehehehe  ;D ;D ;D

Hardcore Megabass ??? Hardcore Xzoga ?? Hardcore Eagle ?? Hardcore Relix ?? Hardcore DAM ?? Hardcore Okuma ?? Hardcore Tenryu ?? Hardcore Expert ?? Hardcore bla bla ?? ;) :D

Offline yie_storm

  • Bilis
  • *
  • Posts: 11
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #8 on: November 13, 2010, 06:25:28 PM »
kwn pakai seahawk je....

Offline mergasa

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
  • Gender: Male
  • ni kecik je
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #9 on: November 16, 2010, 04:14:24 PM »
kwn setakat ni guna st.croix je

mintak panduan kwn2...

rod yg leh guna kat kolam ngn casting pantai

tq

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #10 on: November 16, 2010, 04:27:06 PM »
jenama RELIX pun ok jugakk ;D ;D ;D

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #11 on: November 16, 2010, 04:28:42 PM »
teman pakai rod xzoga buat mancing puyu/keli/haruan kt kampung...
memang lasak & tahan giler... made in pelepah kelapa kg.lonek.. hehe..


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline mergasa

  • Bilis
  • *
  • Posts: 39
  • Gender: Male
  • ni kecik je
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #12 on: November 16, 2010, 04:29:53 PM »
orite
tq

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #13 on: November 18, 2010, 09:42:54 AM »
 ;D ;D ;D

Offline jejakapemalu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2423
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #14 on: November 18, 2010, 09:47:04 AM »
rod paling kuat ialah rod jenama tongkat ali, keras bila diperlukan dan lembik bila kepenatan huhuhuuuu.....

larikkkkkkkkkkkkkkkk...............hins...hinsss.......hinssssssssss..............................

Offline kusco

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1280
  • Gender: Male
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #15 on: November 18, 2010, 10:00:44 AM »
rod paling kuat ialah rod jenama tongkat ali, keras bila diperlukan dan lembik bila kepenatan huhuhuuuu.....

larikkkkkkkkkkkkkkkk...............hins...hinsss.......hinssssssssss..............................

 ;D ;D ...

kwn rasa ketahanan joran bergantung kpd teknik n cara kita kendalikan. joran yang CAP paling mhl n diakui paling kuat pun klu x btl cara penggunaannya akan mengalami mslh mcm patah time bertarung dgn ikan... kwn rasa padanan joran+kekili+tali main peranan. bygkan joran 30lb layan ikan besar guna main line 100lb pastu main tagak je... tali x putus tp joran patah!!!  ;D
Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #16 on: November 18, 2010, 10:10:29 AM »
xpuyu......haahhhahhahhahha...x patah ponnnnnnn.....



Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #17 on: November 25, 2010, 05:17:41 PM »
apa jenis rod pun buleh...janji kita kena pandai layan ikan tu kalu x patah la joran kita tue...wakakakaka
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline XpertCcube

  • Marlin
  • *
  • Posts: 784
  • Gender: Male
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #18 on: November 25, 2010, 09:47:58 PM »
Salam abang² semuenye..saya nak betanya tentang Rod xpert carbon cube 7ft cs702mh 12-25lbs..macam mana prestasinye??adatak sejarah yang boleh dikongsi dengan saya tentang pencapaian Rod nih..saya dah sambaq satu..ingat nak pegi test tarik tenggiri..soalannye!mampukah rod ini tarik tenggiri..kalu nak tarik kakap tue,ada lah sket konfiden. ;D harap abe² semue dapat mambantu  :D ;)

Offline zizou

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1919
  • Gender: Male
  • jom casting n fly..jb area.0123059276
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #19 on: November 25, 2010, 09:52:34 PM »
xpuyu......haahhhahhahhahha...x patah ponnnnnnn.....


hahha..same la..xpuyuuuu.. ;D

Offline ezat86

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • no pain no game.....no ikan no fun..
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #20 on: November 25, 2010, 10:16:32 PM »
rod paling kuat ialah rod jenama tongkat ali, keras bila diperlukan dan lembik bila kepenatan huhuhuuuu.....

larikkkkkkkkkkkkkkkk...............hins...hinsss.......hinssssssssss..............................

 ;D ;D ...

kwn rasa ketahanan joran bergantung kpd teknik n cara kita kendalikan. joran yang CAP paling mhl n diakui paling kuat pun klu x btl cara penggunaannya akan mengalami mslh mcm patah time bertarung dgn ikan... kwn rasa padanan joran+kekili+tali main peranan. bygkan joran 30lb layan ikan besar guna main line 100lb pastu main tagak je... tali x putus tp joran patah!!!  ;D
sokong2..kalau x kena gaya g loomis pun patah wooooo... :o :o
017-4013052
kumpau itu perkara biasa...
membangau itu selalu...
tapi tetap ku bersyukur pada ilahi..
kerna diberi peluang utk hidup lagi..

Offline rockstar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 808
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #21 on: November 25, 2010, 10:21:06 PM »
polaris...hahaha cap ayam.....tp terbaik...lentur bak ugly stik....
plop....

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #22 on: November 25, 2010, 10:28:05 PM »
 ;D ;D ;D ;D
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #23 on: November 25, 2010, 10:35:51 PM »
Salam abang² semuenye..saya nak betanya tentang Rod xpert carbon cube 7ft cs702mh 12-25lbs..macam mana prestasinye??adatak sejarah yang boleh dikongsi dengan saya tentang pencapaian Rod nih..saya dah sambaq satu..ingat nak pegi test tarik tenggiri..soalannye!mampukah rod ini tarik tenggiri..kalu nak tarik kakap tue,ada lah sket konfiden. ;D harap abe² semue dapat mambantu  :D ;)

rod expert no worries... buleh layan tenggiri kalu 12-25lbs cuma takleh nak pam kuat atau buat power stroke... kene layan soft stroke sebab tip poundage 12lb je... masa ikan lari, tahan... dia stop karau, soft stroke up... karau... dia lari, tahannn... kalo layan tenggiri pakai rod ni, cam lawan stamina jelah (tapi kalau pemancing, sesi lawan stamina ni yang dicari... kalo trip cari makan tenggiri banyak-banyak, bawak keluar rod 30-50lb je untuk cepatkan proses landing ikan tu)... kalo buek power stroke, ada peluang untuk beli rod baru...  ;D
• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #24 on: November 26, 2010, 04:26:16 PM »
hehehehe ;D ;D ;D
Salam abang² semuenye..saya nak betanya tentang Rod xpert carbon cube 7ft cs702mh 12-25lbs..macam mana prestasinye??adatak sejarah yang boleh dikongsi dengan saya tentang pencapaian Rod nih..saya dah sambaq satu..ingat nak pegi test tarik tenggiri..soalannye!mampukah rod ini tarik tenggiri..kalu nak tarik kakap tue,ada lah sket konfiden. ;D harap abe² semue dapat mambantu  :D ;)

rod expert no worries... buleh layan tenggiri kalu 12-25lbs cuma takleh nak pam kuat atau buat power stroke... kene layan soft stroke sebab tip poundage 12lb je... masa ikan lari, tahan... dia stop karau, soft stroke up... karau... dia lari, tahannn... kalo layan tenggiri pakai rod ni, cam lawan stamina jelah (tapi kalau pemancing, sesi lawan stamina ni yang dicari... kalo trip cari makan tenggiri banyak-banyak, bawak keluar rod 30-50lb je untuk cepatkan proses landing ikan tu)... kalo buek power stroke, ada peluang untuk beli rod baru...  ;D

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #25 on: November 26, 2010, 05:53:18 PM »
pakai batang paip..kompem xkan patah punye...nak naikkan jaws mesti buleh..... ;D
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #26 on: November 27, 2010, 10:07:14 AM »
kikikikikiki ;D ;D ;D
pakai batang paip..kompem xkan patah punye...nak naikkan jaws mesti buleh..... ;D

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #27 on: November 27, 2010, 01:23:01 PM »
susah nak cerita sbenarnya batang pancing cap apa yang paling tahan ni... kalau ikutnya rod branded dan pro suka pakai tulah yang tahan... kalau nak sambar rod jenama rendah dan sederhana pun ok jugak janji penggunaan tu betul tapi cincin mesti mau tukar kepada yang best punya macam Fuji.SIC, PacificBay, Seamo, Aftco... kalau yang branded punya, jaranglah cincin tu patah atau tertanggal atau reel seat ngan sarung butt rod tu longgar...

*suko XPuyu Wimax, boh cincin SIC... layan... Lemax President sumbat Seamo...
• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline anuarahmad

  • Marlin
  • *
  • Posts: 6427
  • Gender: Male
  • Aku,Anakbini, Mengai dan Ghuan
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #28 on: November 27, 2010, 01:35:06 PM »
Ghasa2 ROD STEWARD Kot......1...2....3....CAAAABUUUUUT.........gheeeceeew...!!!
Menuntut 'Ilmu Sepanjang Hayat..
012-4845002

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Batang Pancing Cap ape yang paling tahan erk???
« Reply #29 on: November 27, 2010, 02:31:26 PM »
hahahahahammmmmpehhh :P :P :P kikikikiki :D :D :D
Ghasa2 ROD STEWARD Kot......1...2....3....CAAAABUUUUUT.........gheeeceeew...!!!