Pancing.Net
September 02, 2014, 07:33:25 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya  (Read 6156 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« on: November 18, 2010, 11:18:26 AM »

Salam,

Saya teringin nak main sembat tilapia, difahamkan tilapia nie rembat apa jenis dedak pun.. yang penting kena tau cara sembat dia...

Namun boleh tak share saiz mata kail dan jenamanya yang sesuai utk mancing tilapia, berpakah saiz tali perambut, bentuknya dan panjang perambut tersbut untuk teknik sembat ini?

~izhar81= Teringin makan Tilapia Merah Bakar... kat Pasar Tani mahal sangat harga sekilo...  Grin
Logged

Lepaskan ikan itu.....
Pancing.Net
« on: November 18, 2010, 11:18:26 AM »

 Logged
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #1 on: November 18, 2010, 02:37:15 PM »

fuyoo..nak main SEMBAT a.k.a KIRAPPP yee Shocked Shocked..mana lubuk nak terjah ni abe IZHAR81 a.k.a TAKNAKK Roll Eyes...bahaya ni mau terburai isi perut ikan nii Grin..nak sembat pakai BC kee Grin..
Logged
zangzone
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1386



WWW
« Reply #2 on: November 18, 2010, 03:51:24 PM »

tilapia merah masak stim best wooo.. lembut jek isinye... Grin
Logged

Pancing Sampai Lebam
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #3 on: November 19, 2010, 11:54:06 AM »

fuyoo..nak main SEMBAT a.k.a KIRAPPP yee Shocked Shocked..mana lubuk nak terjah ni abe IZHAR81 a.k.a TAKNAKK Roll Eyes...bahaya ni mau terburai isi perut ikan nii Grin..nak sembat pakai BC kee Grin..

Mana ade lubuk, kolam bayar ajer..  Grin
Sejak abe kakap78 ajar guna circle hook, ambo dah tak guna BC dah tuk main kakap putih kolam.....

Jom mancing tilapia... nak belajar ler.... dulu guna dedak dinding dah dapat sekarang nie tak dapat dapat...  Wink
Logged

Lepaskan ikan itu.....
bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #4 on: November 19, 2010, 08:40:54 PM »

paling senang g kedai pancing tanya matakail utk talapia....rasanyer yg kesik jer......
entah la teman dulu kat kg pakai matakail murah jer......dekat seguni gak dapat....pakai cacing ngan anak udang parit......
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #5 on: December 12, 2010, 09:08:33 PM »

paling senang g kedai pancing tanya matakail utk talapia....rasanyer yg kesik jer......
entah la teman dulu kat kg pakai matakail murah jer......dekat seguni gak dapat....pakai cacing ngan anak udang parit......

udang tu mmg kegemaran dia Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
pemancingsepi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1187



Email
« Reply #6 on: December 12, 2010, 09:46:36 PM »

Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... Grin

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer Grin

SELAMAT MENCUBA
Logged

membaca untuk mengetahui dan bertanya untuk memahami
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #7 on: December 13, 2010, 12:36:17 AM »

bagus info tuan.....rupanye talapia ini ada lubuknye juga ye walaupun di kolam.....
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #8 on: December 14, 2010, 11:01:19 AM »

bagus info tuan.....rupanye talapia ini ada lubuknye juga ye walaupun di kolam.....
hoho..btl2..tp talapia hitam sng je nk dpt..yg merah mungkin ssh skt..
Logged

ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #9 on: December 14, 2010, 11:31:02 AM »

yang hitam ni dah jelak,nak cari yang merah Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9909


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #10 on: December 17, 2010, 05:35:25 PM »

Ni kalu sembat kat lubuk/kolam depan pasar selayang belakang warta lama tu...tu ramai...zapppp...zappp bunyi nyer...aku tak suka teknik ni...tak gentlemen langsung...dapat pun THitam kecik2...anak cucu ikan jer...tak mo lah aku
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #11 on: December 17, 2010, 11:14:24 PM »

Ni kalu sembat kat lubuk/kolam depan pasar selayang belakang warta lama tu...tu ramai...zapppp...zappp bunyi nyer...aku tak suka teknik ni...tak gentlemen langsung...dapat pun THitam kecik2...anak cucu ikan jer...tak mo lah aku

sembat x best,sangkut kat kayu.....abis tali aku......
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9909


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #12 on: December 18, 2010, 10:04:20 AM »

Kalu nak mancing TMerah nih..aku guna matakail udang (spade) takde lubang...kena pandai ikat sikit guna perambut 10 paun dah cukup janji ikat kemas dan ketat (tarik guna playar) tapi nak free guna gigi...umpan aku biase guna dedak (kat kedai pancing/aquarium) ade jual...pastu campur sikit belacan (bagi bau) atau roti/biskut cap ping pong (ke ape2 brand)...aku penah dapat kat 5 kg TMerah ni kat kolam tinggal...kat kolam bayar tak pernah test lagi....takde thrill...bosan.
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #13 on: December 18, 2010, 12:21:05 PM »

Kalu nak mancing TMerah nih..aku guna matakail udang (spade) takde lubang...kena pandai ikat sikit guna perambut 10 paun dah cukup janji ikat kemas dan ketat (tarik guna playar) tapi nak free guna gigi...umpan aku biase guna dedak (kat kedai pancing/aquarium) ade jual...pastu campur sikit belacan (bagi bau) atau roti/biskut cap ping pong (ke ape2 brand)...aku penah dapat kat 5 kg TMerah ni kat kolam tinggal...kat kolam bayar tak pernah test lagi....takde thrill...bosan.

ikan pun makan belacan.....hehe,ingat keli je
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9909


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #14 on: December 20, 2010, 03:07:53 PM »

Bro ras...tapi kalu ada keli kat situ memang dia yg baham dulu...sebab dia ada misai dan extra sensitif deria bau...sama macam baung & belukang...kadang2 fedup gak kena kacau ajer...kategori ikan penyibuk...
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #15 on: December 21, 2010, 02:58:01 PM »

Bro ras...tapi kalu ada keli kat situ memang dia yg baham dulu...sebab dia ada misai dan extra sensitif deria bau...sama macam baung & belukang...kadang2 fedup gak kena kacau ajer...kategori ikan penyibuk...

ni dah biasa,ikan penyibuk kacau Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15692


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #16 on: December 22, 2010, 12:43:19 AM »

Bro ras...tapi kalu ada keli kat situ memang dia yg baham dulu...sebab dia ada misai dan extra sensitif deria bau...sama macam baung & belukang...kadang2 fedup gak kena kacau ajer...kategori ikan penyibuk...

ni dah biasa,ikan penyibuk kacau Grin Grin Grin

Dah rezeki keli nak buat camne Grin
Logged
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #17 on: December 22, 2010, 12:48:03 AM »

Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... Grin

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer Grin

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe
Logged



ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #18 on: December 22, 2010, 03:44:14 PM »

Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... Grin

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer Grin

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe

jauh nye... Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15692


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #19 on: December 22, 2010, 03:51:13 PM »

Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... Grin

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer Grin

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe

jauh nye... Grin Grin Grin
Jauh utk eksperimen perambut Huh
Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10144


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #20 on: December 23, 2010, 09:21:40 PM »

Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... Grin

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer Grin

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe

bila Huh Grin
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal