Author Topic: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya  (Read 9213 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline izhar81

  • Marlin
  • *
  • Posts: 871
  • Gender: Male
    • Email
Salam,

Saya teringin nak main sembat tilapia, difahamkan tilapia nie rembat apa jenis dedak pun.. yang penting kena tau cara sembat dia...

Namun boleh tak share saiz mata kail dan jenamanya yang sesuai utk mancing tilapia, berpakah saiz tali perambut, bentuknya dan panjang perambut tersbut untuk teknik sembat ini?

~izhar81= Teringin makan Tilapia Merah Bakar... kat Pasar Tani mahal sangat harga sekilo...  ;D
Lepaskan ikan itu.....

Offline siakap_78

  • Marlin
  • *
  • Posts: 710
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #1 on: November 18, 2010, 02:37:15 PM »
fuyoo..nak main SEMBAT a.k.a KIRAPPP yee :o :o..mana lubuk nak terjah ni abe IZHAR81 a.k.a TAKNAKK ::)...bahaya ni mau terburai isi perut ikan nii ;D..nak sembat pakai BC kee ;D..

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #2 on: November 18, 2010, 03:51:24 PM »
tilapia merah masak stim best wooo.. lembut jek isinye... ;D
Pancing Sampai Lebam

Offline izhar81

  • Marlin
  • *
  • Posts: 871
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #3 on: November 19, 2010, 11:54:06 AM »
fuyoo..nak main SEMBAT a.k.a KIRAPPP yee :o :o..mana lubuk nak terjah ni abe IZHAR81 a.k.a TAKNAKK ::)...bahaya ni mau terburai isi perut ikan nii ;D..nak sembat pakai BC kee ;D..

Mana ade lubuk, kolam bayar ajer..  ;D
Sejak abe kakap78 ajar guna circle hook, ambo dah tak guna BC dah tuk main kakap putih kolam.....

Jom mancing tilapia... nak belajar ler.... dulu guna dedak dinding dah dapat sekarang nie tak dapat dapat...  ;)
Lepaskan ikan itu.....

Offline bdboy76

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2225
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #4 on: November 19, 2010, 08:40:54 PM »
paling senang g kedai pancing tanya matakail utk talapia....rasanyer yg kesik jer......
entah la teman dulu kat kg pakai matakail murah jer......dekat seguni gak dapat....pakai cacing ngan anak udang parit......
kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #5 on: December 12, 2010, 09:08:33 PM »
paling senang g kedai pancing tanya matakail utk talapia....rasanyer yg kesik jer......
entah la teman dulu kat kg pakai matakail murah jer......dekat seguni gak dapat....pakai cacing ngan anak udang parit......

udang tu mmg kegemaran dia ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline pemancingsepi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1187
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #6 on: December 12, 2010, 09:46:36 PM »
Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... ;D

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer ;D

SELAMAT MENCUBA
membaca untuk mengetahui dan bertanya untuk memahami

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #7 on: December 13, 2010, 12:36:17 AM »
bagus info tuan.....rupanye talapia ini ada lubuknye juga ye walaupun di kolam.....
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #8 on: December 14, 2010, 11:01:19 AM »
bagus info tuan.....rupanye talapia ini ada lubuknye juga ye walaupun di kolam.....
hoho..btl2..tp talapia hitam sng je nk dpt..yg merah mungkin ssh skt..

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #9 on: December 14, 2010, 11:31:02 AM »
yang hitam ni dah jelak,nak cari yang merah ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10606
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #10 on: December 17, 2010, 05:35:25 PM »
Ni kalu sembat kat lubuk/kolam depan pasar selayang belakang warta lama tu...tu ramai...zapppp...zappp bunyi nyer...aku tak suka teknik ni...tak gentlemen langsung...dapat pun THitam kecik2...anak cucu ikan jer...tak mo lah aku

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #11 on: December 17, 2010, 11:14:24 PM »
Ni kalu sembat kat lubuk/kolam depan pasar selayang belakang warta lama tu...tu ramai...zapppp...zappp bunyi nyer...aku tak suka teknik ni...tak gentlemen langsung...dapat pun THitam kecik2...anak cucu ikan jer...tak mo lah aku

sembat x best,sangkut kat kayu.....abis tali aku......
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10606
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #12 on: December 18, 2010, 10:04:20 AM »
Kalu nak mancing TMerah nih..aku guna matakail udang (spade) takde lubang...kena pandai ikat sikit guna perambut 10 paun dah cukup janji ikat kemas dan ketat (tarik guna playar) tapi nak free guna gigi...umpan aku biase guna dedak (kat kedai pancing/aquarium) ade jual...pastu campur sikit belacan (bagi bau) atau roti/biskut cap ping pong (ke ape2 brand)...aku penah dapat kat 5 kg TMerah ni kat kolam tinggal...kat kolam bayar tak pernah test lagi....takde thrill...bosan.

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #13 on: December 18, 2010, 12:21:05 PM »
Kalu nak mancing TMerah nih..aku guna matakail udang (spade) takde lubang...kena pandai ikat sikit guna perambut 10 paun dah cukup janji ikat kemas dan ketat (tarik guna playar) tapi nak free guna gigi...umpan aku biase guna dedak (kat kedai pancing/aquarium) ade jual...pastu campur sikit belacan (bagi bau) atau roti/biskut cap ping pong (ke ape2 brand)...aku penah dapat kat 5 kg TMerah ni kat kolam tinggal...kat kolam bayar tak pernah test lagi....takde thrill...bosan.

ikan pun makan belacan.....hehe,ingat keli je
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10606
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #14 on: December 20, 2010, 03:07:53 PM »
Bro ras...tapi kalu ada keli kat situ memang dia yg baham dulu...sebab dia ada misai dan extra sensitif deria bau...sama macam baung & belukang...kadang2 fedup gak kena kacau ajer...kategori ikan penyibuk...

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #15 on: December 21, 2010, 02:58:01 PM »
Bro ras...tapi kalu ada keli kat situ memang dia yg baham dulu...sebab dia ada misai dan extra sensitif deria bau...sama macam baung & belukang...kadang2 fedup gak kena kacau ajer...kategori ikan penyibuk...

ni dah biasa,ikan penyibuk kacau ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #16 on: December 22, 2010, 12:43:19 AM »
Bro ras...tapi kalu ada keli kat situ memang dia yg baham dulu...sebab dia ada misai dan extra sensitif deria bau...sama macam baung & belukang...kadang2 fedup gak kena kacau ajer...kategori ikan penyibuk...

ni dah biasa,ikan penyibuk kacau ;D ;D ;D

Dah rezeki keli nak buat camne ;D

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #17 on: December 22, 2010, 12:48:03 AM »
Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... ;D

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer ;D

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe



Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #18 on: December 22, 2010, 03:44:14 PM »
Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... ;D

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer ;D

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe

jauh nye... ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #19 on: December 22, 2010, 03:51:13 PM »
Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... ;D

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer ;D

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe

jauh nye... ;D ;D ;D
Jauh utk eksperimen perambut ???

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Pertanyaan Saiz Mata Kail Untuk Tilapia Merah Kolam Bayar Dan Perambutnya
« Reply #20 on: December 23, 2010, 09:21:40 PM »
Assalamualaikum...
memang payah nak mancing talapia merah kolam bayar ni... saya pong tak pandai, cuba aje la teknik ni,
- perambut 'V'
- matakail kecil, klau mata udang eagle wave size 10 atau brand lain guna saiz yg setara ngannya
- tali 6lb kebawah warna hijau flourescent
- umpan beli kat kolam tu jer... pallet warna gelap pong ok...

cara mancing
- tali flourescent dipilih kerana senang nampak bila ada getuan, nampak tali gerak aje terus rembat, kena focus, penat mata klau mancing talapia ni
- cara kedua pegang joran (kena sentiasa pegang joran), letak jari kat tali untuk merasa getuan, bila terasa getuan terus rembat
- cara ke3, klau ikan main kat permukaan - a) guna pelampong b) teknik kasting, baling umpang melepasi kawanan ikan dan karau sehingga melalui kawanan ikan tersebut, berhenti kat situ 2... 3 saat klau tak de yg nak makan karau perlahan2 terus... adakalanya talapia akan mengejar dan menyambar
- cara ke4, cara jahat - pasang umpan hanya pada satu mata kail (lagi satu mata biar kosong), baling melepasi kawanan ikan yg bermain dipermukaan air, karau secara sederhana, sampai kat kawanan ikan rembat, nasib ler yg mana satu kena... ;D

sebenarnya kalau nak mancing talapia kat sesuatu kolam bayar ni, kita kena survey dulu... takleh terus mancing, tengok dulu kat mana tempat orang biasa naik talapia merah... biasanya talapia merah ni ada lubuknya... nak kena kenal pasti dulu... kalau nak mancing jugak, kena himpit kat orang yg asyik dok naik talapia jer ;D

SELAMAT MENCUBA


try test kt bukit cerakah.........hehehhehehheehe

bila ??? ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'