Author Topic: Beza ikan patin buah dan patin muncung  (Read 16119 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline azmanm

  • Siakap
  • *
  • Posts: 93
    • Email
Beza ikan patin buah dan patin muncung
« on: November 29, 2010, 03:51:45 PM »
Salam semua warga pancing.net
saya ingin bertanya beza ikan patin buah & patin muncung

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #1 on: November 29, 2010, 03:55:43 PM »
Mcm2 ada.. patin buah,muncung,siam (mcm kt kolam bayar) dll patin lagi kalo ada..

dpt tepekkan gambar lagi best...


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline T0REX

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #2 on: November 29, 2010, 04:02:26 PM »
yg teman tau klau patin buah @ local patin ni ada merah kat sirip dia..warna pon agak2 kelabu..klau patin kolam tu xdak merah kat sirip..
mau cari baju untuk wife@awek@girlfriends@adik@kakak@mak@nenek?? boleh tgok kat bawah ni:
WEBSITE :http://shirexcollection.blogspot.com/
FB :ShiRex Creative Collection

Offline azmanm

  • Siakap
  • *
  • Posts: 93
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #3 on: November 29, 2010, 06:34:45 PM »
ok
sebelum ni mancing ada 2 jenis
1. tengkuk dia rata
2. ada lekuk macam orang bongkok

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #4 on: December 14, 2010, 06:03:56 PM »
Yang makan buah tu mmg patin buah,cuba try,preng prengggggg

Offline Akhil Fateh

  • Arowana
  • *
  • Posts: 18672
  • Gender: Male
  • WhatsApp/Telegram : 013-4244994
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #5 on: December 15, 2010, 01:38:23 PM »
teman ade dengor oghang kate patin buah ade misai macam baung...
cik fatin plak bibir merah... ;D

Offline komenz

  • Bilis
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #6 on: February 25, 2011, 03:18:38 PM »
teman ade dengor oghang kate patin buah ade misai macam baung...
cik fatin plak bibir merah... ;D


boleh pancing jugak ke?

Offline scot

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1567
  • Gender: Male
  • mencari pengalaman
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #7 on: February 25, 2011, 05:21:50 PM »
teman ade dengor oghang kate patin buah ade misai macam baung...
cik fatin plak bibir merah... ;D


boleh pancing jugak ke?

buleh jer..tp umpan RM(Ringgit Malaysia)....hehehehe :D

Offline pemancingsepi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1187
  • Gender: Male
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #8 on: February 25, 2011, 05:55:22 PM »

patin buah

patin muncong

p/s: harap kpd tuan punya gambar memaafkan saya kerana men'ambil' gambar dan letak disini tampa kebenaran...

membaca untuk mengetahui dan bertanya untuk memahami

Offline Akhil Fateh

  • Arowana
  • *
  • Posts: 18672
  • Gender: Male
  • WhatsApp/Telegram : 013-4244994
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #9 on: March 03, 2011, 02:46:50 PM »
Yang makan buah tu mmg patin buah,cuba try,preng prengggggg
betul ko kata abu...
patin buah hanya makan buah...perutnya boroi sikit dari patin biasa...
Otai Dengkil bgtahu teman....

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #10 on: March 03, 2011, 02:56:04 PM »
hrm.... good info nih ;)
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline anak_peneroka

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 224
  • Gender: Male
  • ready for komplot>>0123596838
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #11 on: December 29, 2011, 06:45:50 PM »
dlm gambar yg no 2 tu mcm bkn patin muncung je..mcm patin lawang je.xsilap kwn la..kalau salah tlg btulkn ye otai2..hehehe ;D

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #12 on: December 29, 2011, 06:52:06 PM »
Patin ni lebih kurang je bentuk kalau tgk gambar,kena tgk betul2 kadang,skrg ada patin buah + muncung = patin Mas,kalau biasa mancing patin liar mmg boleh beza bila naik

Offline jelawat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 419
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #13 on: January 06, 2012, 10:15:41 PM »
Tak tau pulak,macam same je.Yang biase bawak balik bile dipotong,warne isinye macam isi ikan Solamon (oren)masak Tempoyak sodap,lagi satu buat fillet goren tepong.Memang sedap.Selalu tapau kat Sukida dalam sekilo/sekilo setengah atau pon dua kilo.Masuk tige kilo dah tawar skit.

Offline MatReL

  • Siakap
  • *
  • Posts: 80
  • Gender: Male
  • Mancing->Fishing->Ngail
    • Email
Re: Beza ikan patin buah dan patin muncung
« Reply #14 on: January 31, 2013, 11:16:36 PM »
aritu mase mancing patin kolam br perasan ade beza sekor sirip kekuningan dan sekor lagi kemerahan..tu patin ape pulak ek??