Author Topic: Daiwa Phantom J  (Read 13290 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #30 on: September 14, 2011, 10:18:15 PM »
Skrg ada mesin apa ada dalam simpanan

Offline Sebarau_Chanis

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 313
  • Gender: Male
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #31 on: September 14, 2011, 10:23:49 PM »
yang ok ada penn sargus 5000 dan ryobi xenos 3000. dua tu je yang ok..yang lain tu dah xleh pakai(cap ayam).
ingat nak cari siri 4000 atau 4500 yang ratio 6.0. reel apa ya tuan abu.

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #32 on: September 14, 2011, 10:27:56 PM »
Sargus tu pun ok dah kalau nak pakai pun,ambik je la Daiwa tu,saya biasa pakai je mana yg ada,mula2 je pergi rasa mcm2 nak beli,nanti dah balik rasa mcm membazir plak byk tak guna,elok beli mana yg patut,lagi pun kos pergi pun kena ambil kira,kos bot mmg kena bayar ;D ;D

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #33 on: September 14, 2011, 10:38:38 PM »
betul tu tuan abu...betta beli mana yg patut je....
tp klau hardcore jigger,kena la beli set jigging.. ;D ;D
trip memancing smua mahai2 hihi

Offline wakdat

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1122
  • Gender: Male
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #34 on: September 14, 2011, 10:39:57 PM »
Sargus tu pun ok dah kalau nak pakai pun,ambik je la Daiwa tu,saya biasa pakai je mana yg ada,mula2 je pergi rasa mcm2 nak beli,nanti dah balik rasa mcm membazir plak byk tak guna,elok beli mana yg patut,lagi pun kos pergi pun kena ambil kira,kos bot mmg kena bayar ;D ;D
ok tu..wak target nak bangla je ni..hee ;D
siji loro telu papat:
bocah-bocah kok main buloohh:
arek reti jenengku wakdat:
arek mancing yo ayoooohhh...hehhehheh

Offline Sebarau_Chanis

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 313
  • Gender: Male
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #35 on: September 14, 2011, 10:48:35 PM »
sargus tu ingat nak standby untuk bottom. kalau daiwa exceler ok ke.

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #36 on: September 14, 2011, 11:14:06 PM »
Ntah la,saya Daiwa ni krg sikit buat cubaan dan ujian lapangan sebab ramai kawan byk guna Shimano dan AG je,kalau setakat bagi pendapat bila cuba kat kedai tu tau la,skrg ni elok beli rasa perlu je,kalau nak cuba tak salah sebab Daiwa ni jenama terbukti keupayaan bertahun2

Offline hadrabad

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
  • Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #37 on: September 15, 2011, 01:21:04 PM »
Tp bagi teman plak bagi org yang baru nak belajar dan BERKEMAMPUAN better trus bli produk yg mid end.. bukan apa kalau baru belajar cara handel ikan, cara pam ikan cara layan ikan semua main bantai jer.. ikan tarik kita tarik... alamatnya ikan terlepas, tali putus, joran patah, kili hancur... mcm kawan teman ada sorang baru belajar, dia tanya teman nak beli mesin apa teman tau poket dia saiz sederhana, so teman suggest mesin RYOBI (terkenal sebagai mesin harga mampu milik tetapi mantop) dia kata buat apa beli mesin mahal last2 dia beli mesin tomman magic spin saiz 4k.. ini cerita tahun lepas dan sehingga ke hari ni dia masih ngan pendirian dia buat apa beli mesin mahal dan dia dah pun tukar mesin dia 3 kali krn bearing hancur.. satu kili dlm rm50++ kali tiga set dah rm150++, harga mesin ryobi amazon teman beli seangkatan dengan dia dulu masih ada dan boleh guna harga RM130...)  so tepuk dada tanya poket hehehe... pendapat teman jer ni...

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #38 on: September 15, 2011, 01:23:13 PM »
Tu la prinsip yg tak boleh pakai,org camni kita tgk je,sampai masa kena ikan gedabak tau la berpikir ;D ;D

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10591
  • Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #39 on: September 15, 2011, 04:38:18 PM »
Daiwa Phantom J ni dalam senarai utk kawankan abg dia Freams 4500J...heheh..mantop nih...waterproof drag lagi...best ;D

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #40 on: September 16, 2011, 08:44:20 PM »
sy pkI SMUA mesin daiwa...
tp yg murah2 je
alhamdulillah..smua xda masalah...
yg ada masalah diri sndiri xnak bersihkan atau service bile balik mancing laut..
tu yg buat mesin jd jahanam...

Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #41 on: October 05, 2011, 08:59:48 PM »
Saya pakai reel ni..siri 4500J khas utk jigging...
komen:
prestasi o.k
drag o.k.
cosmetic o.k


* kelemahan sy dapati bila nak tutup utk karau (besi lengkung lepas/buka pada spool) kekadang tersangkut kt tgn...

just share info...
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline warnshah

  • Pelata
  • *
  • Posts: 138
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #42 on: October 06, 2011, 08:21:33 AM »
mesin ni mmg steady..saya ada satu dah..mmg mantap..berbaloi2 dgn harga...

Offline budakkumpau

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 242
  • Gender: Male
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #43 on: October 06, 2011, 11:26:33 AM »
saja nak bagitau, saya baru beli phantom J light 3500, kat sri muda tu, RM369 aje. tengok harga phantom j 4500 ngan phantom j light 3500 tu harga tu macam tak beza sangat.
patut aku tgk phantom j tu dah ilang... tuan hamba yg rembat rupanyer... ;D ;D
senang2 contact ler hamba 019-2394955.. insyaallah klu tak der hal bleh turun mancen..

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #44 on: October 06, 2011, 09:43:31 PM »
saja nak bagitau, saya baru beli phantom J light 3500, kat sri muda tu, RM369 aje. tengok harga phantom j 4500 ngan phantom j light 3500 tu harga tu macam tak beza sangat.
patut aku tgk phantom j tu dah ilang... tuan hamba yg rembat rupanyer... ;D ;D


Tu la lambat sgt,cuba pesan lagi satu

Offline budakkumpau

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 242
  • Gender: Male
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #45 on: October 08, 2011, 11:42:41 AM »
saja nak bagitau, saya baru beli phantom J light 3500, kat sri muda tu, RM369 aje. tengok harga phantom j 4500 ngan phantom j light 3500 tu harga tu macam tak beza sangat.
patut aku tgk phantom j tu dah ilang... tuan hamba yg rembat rupanyer... ;D ;D


Tu la lambat sgt,cuba pesan lagi satu
tak po ler.. hamba pkai abu soron jer.. akhir bln nie nak rembat abu kalex 60 plak kat sri muda tu.. hamba dah chop ngan tuan kedai,jgn kena rembat gak dah ler..... mau melopong klu kena kebas ngan org...
senang2 contact ler hamba 019-2394955.. insyaallah klu tak der hal bleh turun mancen..

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #46 on: October 09, 2011, 12:38:15 PM »
Order je,tokey tu pun mau duit maa

Offline Iman Wong

  • Bilis
  • *
  • Posts: 43
  • Gender: Male
  • Chayok!!Shimano
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #47 on: October 22, 2011, 09:52:38 AM »
Baru belek2 item ni last week..
lebih ringan compare shimano aceration sw8000PG..
Minta pendapat /pandangan..

daiwa phantom j 4500 vs shimano aceration sw8000pg
which one is better??
why agaknya??

kalau kawan memang best aceration sw8000pg...pasal dia reel penambah baikan dari Navi series...dengan egg knob, ARC spool ( benang pegi jauh )..ARB ( anti rust bearing ) drag yang mantop 12kg...gear ratio 4.7 yang memang lazat wat jigging...dengan SW concept tak perlu dipertikaikan lagi...tapi tepuk poket tanya selera... ;D :D
Hardcore Angler.....

Offline syahz_f8979

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3026
  • Gender: Male
  • CasterJigger sana sini
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #48 on: July 17, 2012, 10:49:48 AM »
salam  ;)

ape beza dari jenis phamtom j, phantom j light dan phantom j PE...?? nampak dari spec diatas ada 3 jenis yg berbeza dari segi specifikasi...

t.kaseh  :)

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #49 on: July 22, 2012, 11:27:33 AM »
salam  ;)

ape beza dari jenis phamtom j, phantom j light dan phantom j PE...?? nampak dari spec diatas ada 3 jenis yg berbeza dari segi specifikasi...

t.kaseh  :)

Phantom J - aplikasi offshore atau laut lebih dalam (offshore jigging reel) - (medium class/offshore)
Phantom J Light - aplikasi jigging inshore atau laut cetek (light class/inshore)
Phantom J Light PE - aplikasi jigging offshore tapi saiz body inshore/ saiz spool offshore (deep spool untuk isi tali besar). (light class offshore/sport/finesse fishing) - teknik popular di Asia Timur guna reel kecik jigging ikan besor semata-mata nak test skill/karen lebih.

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #50 on: July 22, 2012, 11:44:28 AM »
daiwa mmg mahal.....hihii

Offline nahzahani

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 307
  • "mancing jo"
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #51 on: July 24, 2012, 12:12:47 AM »
as salam aku dah guna hampir 6 bulan,,,,,,,,,,,,,,,,memang terbaik :o
nahza: 019 - 284 784 1 , Melampiaskan nafsu mancing sekadar kemampuan..........

Offline kunyitz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 613
  • Gender: Male
  • SABAR itu subur...
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #52 on: July 24, 2012, 09:54:19 AM »
Dlm senarai pilihan utk disambo... :D :D
TRY jer..mana tau dapat ikan...

Offline jazzenco82

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 205
  • Gender: Male
  • mancing??? tak minatlah...
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #53 on: July 28, 2012, 07:19:54 AM »
salam  ;)

ape beza dari jenis phamtom j, phantom j light dan phantom j PE...?? nampak dari spec diatas ada 3 jenis yg berbeza dari segi specifikasi...

t.kaseh  :)

Phantom J - aplikasi offshore atau laut lebih dalam (offshore jigging reel) - (medium class/offshore)
Phantom J Light - aplikasi jigging inshore atau laut cetek (light class/inshore)
Phantom J Light PE - aplikasi jigging offshore tapi saiz body inshore/ saiz spool offshore (deep spool untuk isi tali besar). (light class offshore/sport/finesse fishing) - teknik popular di Asia Timur guna reel kecik jigging ikan besor semata-mata nak test skill/karen lebih.



setuju.. nak test skill bukan nak rekod ikan terberat  ;)

Offline Sky.Walker

  • Pelata
  • *
  • Posts: 100
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #54 on: October 24, 2012, 09:46:48 AM »
stelah menelaah thread ni akhirnya sambar sbijik reel nie..tak dnafikan mmg terbaik dari segi rupa paras N performance..

Offline Sky.Walker

  • Pelata
  • *
  • Posts: 100
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #55 on: October 24, 2012, 09:54:55 AM »
harga teman sambar rm400 di Digital Aquarium puchong..

Offline pulau_man

  • Marlin
  • *
  • Posts: 654
  • Gender: Male
  • 017-2121160 nak ajak manceng call aje...
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #56 on: October 24, 2012, 11:23:23 AM »
salam tetuan sekalian teman nak tanya skit,berapakah berat n harga reel2 ini:

shimano stella 5000,8000 & 10000

kalo teman salah rumah mintak maap ye ,teman budak baru belajar..sila beri tunjuk ajar tq2 tuan2
moh manceng,toksah gadoh-gadoh..

Offline kunyitz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 613
  • Gender: Male
  • SABAR itu subur...
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #57 on: October 24, 2012, 05:46:54 PM »
harga teman sambar rm400 di Digital Aquarium puchong..

ok gak rege tu..kat tmp kwan murah2 pun 440... :D
TRY jer..mana tau dapat ikan...

Offline Sky.Walker

  • Pelata
  • *
  • Posts: 100
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #58 on: October 25, 2012, 01:07:55 AM »
salam tetuan sekalian teman nak tanya skit,berapakah berat n harga reel2 ini:

shimano stella 5000,8000 & 10000

kalo teman salah rumah mintak maap ye ,teman budak baru belajar..sila beri tunjuk ajar tq2 tuan2

gulppp..mampu telan air liur jer tgk reel nie..

Offline Sky.Walker

  • Pelata
  • *
  • Posts: 100
    • Email
Re: Daiwa Phantom J
« Reply #59 on: October 25, 2012, 01:10:04 AM »
harga teman sambar rm400 di Digital Aquarium puchong..

ok gak rege tu..kat tmp kwan murah2 pun 440... :D

tue kwan blom ushar kat Aboy sri kembangan..rasanya bleh dpt lagi murah..sbb dah tak tahan sgt so angkat jelah last stock kat kedai nie..