Author Topic: Cara Mengikat Mata Kail JIGG  (Read 27037 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« on: December 13, 2010, 11:15:56 AM »
Salam Camana nak ikat eh?.. ada panduan/gambarajah....padananan matakail& berat jigg kesesuaian nya...tali apa nak guna.. ???
Penyadau_azr

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #1 on: December 13, 2010, 11:58:09 AM »
Salam Camana nak ikat eh?.. ada panduan/gambarajah....padananan matakail& berat jigg kesesuaian nya...tali apa nak guna.. ???
salam kembali...
saya nak tolong pun xde gambarajah nyer...
apa kata tuan tonton kat youtube jer....
taip knot macam2 ade.... ;D ;D


xpun tggu ler otai2 kite share nt...
ade nt tu... ;D

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #2 on: December 13, 2010, 12:09:25 PM »
tima kaci...tuan pT...tgok u tube ni yg susah nak paham...(fg Knot pun sama)...

heheh beli dari tuan PT je la siap ada ikatan matakail bleh?...kihkihkih..
Penyadau_azr

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #3 on: December 13, 2010, 12:17:23 PM »
tima kaci...tuan pT...tgok u tube ni yg susah nak paham...(fg Knot pun sama)...

heheh beli dari tuan PT je la siap ada ikatan matakail bleh?...kihkihkih..
xper...
rajin amal kan jer...
sayapun byk belajar dr situ..
mula2 try n eror...try n eror...
last2 baru try n teror... ;D ;D

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #4 on: December 13, 2010, 12:21:16 PM »
 ;D ;D ;D
Penyadau_azr

Offline ahib0205

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
    • AZ-ZAIN SHAH ALAM
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #5 on: December 16, 2010, 08:26:38 AM »
Salam Camana nak ikat eh?.. ada panduan/gambarajah....padananan matakail& berat jigg kesesuaian nya...tali apa nak guna.. ???

saya budak baru nak belajar jigging ada terjumpa gambar ni:

Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #6 on: December 16, 2010, 10:29:36 AM »
Terima kasih tuan jasa dikenang.. Thumb up ... ;D
Penyadau_azr

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #7 on: December 17, 2010, 12:01:37 AM »
mantap gambar tu ;D ;D ;D,thanks,paham dah teman
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline TPk

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 404
  • Gender: Male
  • "kumpau itu indah"
    • KomputerCentral™
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #8 on: December 17, 2010, 03:52:09 AM »
gambarajah yang mudah utk d fahami.. mmg mantopp.. trima kasih bro ahib0205..  ;) ;)

Offline ahib0205

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
    • AZ-ZAIN SHAH ALAM
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #9 on: December 17, 2010, 09:51:52 AM »
gambarajah yang mudah utk d fahami.. mmg mantopp.. trima kasih bro ahib0205..  ;) ;)

sama-sama kasih bro. ilmu untuk dikongsi  ;)
Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0

Offline ahib0205

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
    • AZ-ZAIN SHAH ALAM
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #10 on: December 19, 2010, 01:38:30 PM »
Saya pun teringin jugak nak cuba light jigging  ;)

ni video cara ikat mata kail Jig.

Renung-renungkan dan Selamat Beramal  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=xXaU1NurSKQ
Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0

Offline kecik-sepat

  • Marlin
  • *
  • Posts: 652
  • Gender: Male
  • ULTRAS ANGLER
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #11 on: December 19, 2010, 02:24:39 PM »
Saya pun teringin jugak nak cuba light jigging  ;)

ni video cara ikat mata kail Jig.

Renung-renungkan dan Selamat Beramal  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=xXaU1NurSKQ


tq gud video learning...
Ngail ngail juge moh kite beramal..

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #12 on: December 19, 2010, 03:26:32 PM »
mantap video tu.....terror orang yang buat tu
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline TPk

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 404
  • Gender: Male
  • "kumpau itu indah"
    • KomputerCentral™
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #13 on: December 19, 2010, 07:41:33 PM »
wahhh.. sempoi2 vid tu.. siap balut ikatan lg.. kkemasan adalah pnting.. hehe

Offline penyadau

  • Marlin
  • *
  • Posts: 858
  • Gender: Male
  • Aku Caster Tegar
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #14 on: December 19, 2010, 08:31:04 PM »
Mantaps.. Boleh la aku nak menjiggkan diri... ;D
Penyadau_azr

Offline molly

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 313
  • Gender: Male
  • area....... ada pantai ada remis(PERAK) 0147577157
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #15 on: December 20, 2010, 12:24:59 AM »
nak tambah cikit lagi bab tiub kat matakail jig,kalu tak bubuh peratus hook-up
mungkin culas sebab kedudukan mata kail tak stabil.caranya potong tiub dalam
setengah inci,sarungkan dekat ikatan lepas tu bakar dengan pemetik api sehingga tiub
tu mengecut :)
dulu....kini....dan selamanya.

Offline Awei

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3003
  • Gender: Male
  • Be Better Fishing!!
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #16 on: December 20, 2010, 01:26:07 AM »
info yg baikkk..
tanx bro²... ;D ;D ;D

Offline TPk

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 404
  • Gender: Male
  • "kumpau itu indah"
    • KomputerCentral™
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #17 on: December 20, 2010, 03:00:41 AM »
mmg trbaik dr ladang btl.. tq2

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #18 on: December 21, 2010, 03:09:15 PM »
nak tambah cikit lagi bab tiub kat matakail jig,kalu tak bubuh peratus hook-up
mungkin culas sebab kedudukan mata kail tak stabil.caranya potong tiub dalam
setengah inci,sarungkan dekat ikatan lepas tu bakar dengan pemetik api sehingga tiub
tu mengecut :)


thanks bro ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline hadrabad

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
  • Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #19 on: September 08, 2011, 11:20:53 AM »
terbaiklah, banyak inf berguna utk org baru mcm saya... semalam dah beli 3 mata jig cultiva owner dah rm26... tapi rasanya kalau buat sendiri lagi jimat kot tapi yg penting bila buat sendiri ni dan dapat plak ikan bangga dia lain macam oooo.... lain plak kalau beli pastu putus lagilah tension tul tak..?

Offline hantu641

  • Bilis
  • *
  • Posts: 35
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #20 on: September 12, 2011, 07:12:09 PM »
err, tumpang tanya..
tali untuk assist hook tali apa?
klu jig 40gm saiz ngan jenis mata kali apa yang sesuai? bulat ka atau J?
tima kacih..
0.1.2.3760015 -Shahkil :p

Offline hadrabad

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
  • Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #21 on: September 12, 2011, 11:16:09 PM »
err, tumpang tanya..
tali untuk assist hook tali apa?
klu jig 40gm saiz ngan jenis mata kali apa yang sesuai? bulat ka atau J?
tima kacih..


betul tu mata kail jenis apa yg sesuai utk dibuat jig..? chinu ka? beak ka? octopus ka..? harap otai jig bleh tolong,.. pastu kat manalah nak cari shrink tube ni kat ipoh..? dah 3 4 kedai pi semua xda...

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #22 on: September 12, 2011, 11:24:17 PM »
Mata Daichi ada tak tapi taj tahan lama la,pakai buang je,tak pun Mustard warna hitam tu

Offline nakdesa

  • Marlin
  • *
  • Posts: 710
  • Gender: Male
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #23 on: September 12, 2011, 11:43:48 PM »
err, tumpang tanya..
tali untuk assist hook tali apa?
klu jig 40gm saiz ngan jenis mata kali apa yang sesuai? bulat ka atau J?
tima kacih..


betul tu mata kail jenis apa yg sesuai utk dibuat jig..? chinu ka? beak ka? octopus ka..? harap otai jig bleh tolong,.. pastu kat manalah nak cari shrink tube ni kat ipoh..? dah 3 4 kedai pi semua xda...

mata kail biasa pun boleh, jenis J... mata jig mmg ada khusus, memang mahal tapi terbaik... kena ikut saiz jig kalau jig kurang dari 30gm pakai mata 1/0 @2/0 ... dan seterusnya... agak-agak mata tu utk spesis ikan apa....

kalau kedai pancing tak da jual shrink tube tu, cari kat kedai jual wayar elektrik....

kalau peratikan video tu mungkin ramai tak perasan kenapa dia ukur kevlar pd badan jig, setengah org suka guna panjang 1/3 drpd bdn jig, ada buat 1/2, dan juga ada buat 2/3 panjang....

Offline hantu641

  • Bilis
  • *
  • Posts: 35
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #24 on: September 13, 2011, 12:52:25 AM »
err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. ???
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. >:(
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..
0.1.2.3760015 -Shahkil :p

Offline WISE80

  • Marlin
  • *
  • Posts: 941
  • Gender: Male
  • ReD DeViL
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #25 on: September 13, 2011, 02:36:07 AM »
err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. ???
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. >:(
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..


salam...
kene banyak membaca tuan ni
tali tu bukan braided dan bukan tali karung guni...
tu nama nya tali kevlar....
kalau tanya kat kedai pancing tali kevlar tu dia tau la
tali tu ikut la kita nak yang lembut ke atau yang keras...
ok... harga tak mahal tak murah... mampu beli....
zero one nine five four four one five one five :) :)

Offline hantu641

  • Bilis
  • *
  • Posts: 35
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #26 on: September 13, 2011, 11:01:44 AM »
err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. ???
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. >:(
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..


salam...
kene banyak membaca tuan ni
tali tu bukan braided dan bukan tali karung guni...
tu nama nya tali kevlar....
kalau tanya kat kedai pancing tali kevlar tu dia tau la
tali tu ikut la kita nak yang lembut ke atau yang keras...
ok... harga tak mahal tak murah... mampu beli....

tima kasih ler..pasai x tau tu tanya..
byk benda lagi x tau ni.. ;D ;) :D
0.1.2.3760015 -Shahkil :p

Offline WISE80

  • Marlin
  • *
  • Posts: 941
  • Gender: Male
  • ReD DeViL
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #27 on: September 13, 2011, 12:28:01 PM »
err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. ???
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. >:(
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..


salam...
kene banyak membaca tuan ni
tali tu bukan braided dan bukan tali karung guni...
tu nama nya tali kevlar....
kalau tanya kat kedai pancing tali kevlar tu dia tau la
tali tu ikut la kita nak yang lembut ke atau yang keras...
ok... harga tak mahal tak murah... mampu beli....

tima kasih ler..pasai x tau tu tanya..
byk benda lagi x tau ni.. ;D ;) :D

nak tau lbih...
kene korek sikit2 kat dalam forum ni...
sebab kalau tanya banyak kali pun wat penuh post je....
cuba try ushar2 kat dalam post teknik k...
banyak ilmu kat ctu
zero one nine five four four one five one five :) :)

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #28 on: September 13, 2011, 04:03:54 PM »
dah pandai smua ni...
tahniah kpda korang....

Offline WISE80

  • Marlin
  • *
  • Posts: 941
  • Gender: Male
  • ReD DeViL
Re: Cara Mengikat Mata Kail JIGG
« Reply #29 on: September 13, 2011, 04:27:31 PM »
pandai tapi masih tahap beginner lg tuan
lain la mcm tuan...
dah tahap otai....
hehehehehe
zero one nine five four four one five one five :) :)