Pancing.Net
November 01, 2014, 08:59:18 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Cara Mengikat Mata Kail JIGG  (Read 20636 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« on: December 13, 2010, 11:15:56 AM »

Salam Camana nak ikat eh?.. ada panduan/gambarajah....padananan matakail& berat jigg kesesuaian nya...tali apa nak guna.. Huh
Logged

Penyadau_azr
Pancing.Net
« on: December 13, 2010, 11:15:56 AM »

 Logged
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13053


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #1 on: December 13, 2010, 11:58:09 AM »

Salam Camana nak ikat eh?.. ada panduan/gambarajah....padananan matakail& berat jigg kesesuaian nya...tali apa nak guna.. Huh
salam kembali...
saya nak tolong pun xde gambarajah nyer...
apa kata tuan tonton kat youtube jer....
taip knot macam2 ade.... Grin Grin


xpun tggu ler otai2 kite share nt...
ade nt tu... Grin
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #2 on: December 13, 2010, 12:09:25 PM »

tima kaci...tuan pT...tgok u tube ni yg susah nak paham...(fg Knot pun sama)...

heheh beli dari tuan PT je la siap ada ikatan matakail bleh?...kihkihkih..
Logged

Penyadau_azr
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13053


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #3 on: December 13, 2010, 12:17:23 PM »

tima kaci...tuan pT...tgok u tube ni yg susah nak paham...(fg Knot pun sama)...

heheh beli dari tuan PT je la siap ada ikatan matakail bleh?...kihkihkih..
xper...
rajin amal kan jer...
sayapun byk belajar dr situ..
mula2 try n eror...try n eror...
last2 baru try n teror... Grin Grin
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #4 on: December 13, 2010, 12:21:16 PM »

 Grin Grin Grin
Logged

Penyadau_azr
ahib0205
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



WWW
« Reply #5 on: December 16, 2010, 08:26:38 AM »

Salam Camana nak ikat eh?.. ada panduan/gambarajah....padananan matakail& berat jigg kesesuaian nya...tali apa nak guna.. Huh


saya budak baru nak belajar jigging ada terjumpa gambar ni:

Logged

Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0
penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #6 on: December 16, 2010, 10:29:36 AM »

Terima kasih tuan jasa dikenang.. Thumb up ... Grin
Logged

Penyadau_azr
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #7 on: December 17, 2010, 12:01:37 AM »

mantap gambar tu Grin Grin Grin,thanks,paham dah teman
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
TPk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404


"kumpau itu indah"

lagenda_tanjung
WWW
« Reply #8 on: December 17, 2010, 03:52:09 AM »

gambarajah yang mudah utk d fahami.. mmg mantopp.. trima kasih bro ahib0205..  Wink Wink
Logged

ahib0205
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



WWW
« Reply #9 on: December 17, 2010, 09:51:52 AM »

gambarajah yang mudah utk d fahami.. mmg mantopp.. trima kasih bro ahib0205..  Wink Wink

sama-sama kasih bro. ilmu untuk dikongsi  Wink
Logged

Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0
ahib0205
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



WWW
« Reply #10 on: December 19, 2010, 01:38:30 PM »

Saya pun teringin jugak nak cuba light jigging  Wink

ni video cara ikat mata kail Jig.

Renung-renungkan dan Selamat Beramal  Grin

<a href="http://www.youtube.com/v/xXaU1NurSKQ&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/xXaU1NurSKQ&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>

Logged

Pemborong & Pengedar lebih 200 Produk keluaran Muslim
http://www.pancing.net/index.php?topic=14683.0
kecik-sepat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 652


ULTRAS ANGLER


Email
« Reply #11 on: December 19, 2010, 02:24:39 PM »

Saya pun teringin jugak nak cuba light jigging  Wink

ni video cara ikat mata kail Jig.

Renung-renungkan dan Selamat Beramal  Grin

http://www.youtube.com/watch?v=xXaU1NurSKQ



tq gud video learning...
Logged

Ngail ngail juge moh kite beramal..
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #12 on: December 19, 2010, 03:26:32 PM »

mantap video tu.....terror orang yang buat tu
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
TPk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404


"kumpau itu indah"

lagenda_tanjung
WWW
« Reply #13 on: December 19, 2010, 07:41:33 PM »

wahhh.. sempoi2 vid tu.. siap balut ikatan lg.. kkemasan adalah pnting.. hehe
Logged

penyadau
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 858


Aku Caster Tegar


Email
« Reply #14 on: December 19, 2010, 08:31:04 PM »

Mantaps.. Boleh la aku nak menjiggkan diri... Grin
Logged

Penyadau_azr
molly
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 313


area....... ada pantai ada remis(PERAK) 0147577157


Email
« Reply #15 on: December 20, 2010, 12:24:59 AM »

nak tambah cikit lagi bab tiub kat matakail jig,kalu tak bubuh peratus hook-up
mungkin culas sebab kedudukan mata kail tak stabil.caranya potong tiub dalam
setengah inci,sarungkan dekat ikatan lepas tu bakar dengan pemetik api sehingga tiub
tu mengecut Smiley
Logged

dulu....kini....dan selamanya.
Awei
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2999


Be Better Fishing!!


Email
« Reply #16 on: December 20, 2010, 01:26:07 AM »

info yg baikkk..
tanx bro²... Grin Grin Grin
Logged
TPk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404


"kumpau itu indah"

lagenda_tanjung
WWW
« Reply #17 on: December 20, 2010, 03:00:41 AM »

mmg trbaik dr ladang btl.. tq2
Logged

ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #18 on: December 21, 2010, 03:09:15 PM »

nak tambah cikit lagi bab tiub kat matakail jig,kalu tak bubuh peratus hook-up
mungkin culas sebab kedudukan mata kail tak stabil.caranya potong tiub dalam
setengah inci,sarungkan dekat ikatan lepas tu bakar dengan pemetik api sehingga tiub
tu mengecut Smiley



thanks bro Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
hadrabad
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426


Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x


Email
« Reply #19 on: September 08, 2011, 11:20:53 AM »

terbaiklah, banyak inf berguna utk org baru mcm saya... semalam dah beli 3 mata jig cultiva owner dah rm26... tapi rasanya kalau buat sendiri lagi jimat kot tapi yg penting bila buat sendiri ni dan dapat plak ikan bangga dia lain macam oooo.... lain plak kalau beli pastu putus lagilah tension tul tak..?
Logged
hantu641
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35



Email
« Reply #20 on: September 12, 2011, 07:12:09 PM »

err, tumpang tanya..
tali untuk assist hook tali apa?
klu jig 40gm saiz ngan jenis mata kali apa yang sesuai? bulat ka atau J?
tima kacih..
Logged

0.1.2.3760015 -Shahkil :p
hadrabad
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426


Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x


Email
« Reply #21 on: September 12, 2011, 11:16:09 PM »

err, tumpang tanya..
tali untuk assist hook tali apa?
klu jig 40gm saiz ngan jenis mata kali apa yang sesuai? bulat ka atau J?
tima kacih..


betul tu mata kail jenis apa yg sesuai utk dibuat jig..? chinu ka? beak ka? octopus ka..? harap otai jig bleh tolong,.. pastu kat manalah nak cari shrink tube ni kat ipoh..? dah 3 4 kedai pi semua xda...
Logged
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15694


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #22 on: September 12, 2011, 11:24:17 PM »

Mata Daichi ada tak tapi taj tahan lama la,pakai buang je,tak pun Mustard warna hitam tu
Logged
nakdesa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


« Reply #23 on: September 12, 2011, 11:43:48 PM »

err, tumpang tanya..
tali untuk assist hook tali apa?
klu jig 40gm saiz ngan jenis mata kali apa yang sesuai? bulat ka atau J?
tima kacih..


betul tu mata kail jenis apa yg sesuai utk dibuat jig..? chinu ka? beak ka? octopus ka..? harap otai jig bleh tolong,.. pastu kat manalah nak cari shrink tube ni kat ipoh..? dah 3 4 kedai pi semua xda...

mata kail biasa pun boleh, jenis J... mata jig mmg ada khusus, memang mahal tapi terbaik... kena ikut saiz jig kalau jig kurang dari 30gm pakai mata 1/0 @2/0 ... dan seterusnya... agak-agak mata tu utk spesis ikan apa....

kalau kedai pancing tak da jual shrink tube tu, cari kat kedai jual wayar elektrik....

kalau peratikan video tu mungkin ramai tak perasan kenapa dia ukur kevlar pd badan jig, setengah org suka guna panjang 1/3 drpd bdn jig, ada buat 1/2, dan juga ada buat 2/3 panjang....
Logged
hantu641
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35



Email
« Reply #24 on: September 13, 2011, 12:52:25 AM »

err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. Huh
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. Angry
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..
Logged

0.1.2.3760015 -Shahkil :p
WISE80
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 940


ReD DeViL


« Reply #25 on: September 13, 2011, 02:36:07 AM »

err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. Huh
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. Angry
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..


salam...
kene banyak membaca tuan ni
tali tu bukan braided dan bukan tali karung guni...
tu nama nya tali kevlar....
kalau tanya kat kedai pancing tali kevlar tu dia tau la
tali tu ikut la kita nak yang lembut ke atau yang keras...
ok... harga tak mahal tak murah... mampu beli....
Logged

zero one nine five four four one five one five Smiley Smiley
hantu641
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35



Email
« Reply #26 on: September 13, 2011, 11:01:44 AM »

err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. Huh
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. Angry
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..


salam...
kene banyak membaca tuan ni
tali tu bukan braided dan bukan tali karung guni...
tu nama nya tali kevlar....
kalau tanya kat kedai pancing tali kevlar tu dia tau la
tali tu ikut la kita nak yang lembut ke atau yang keras...
ok... harga tak mahal tak murah... mampu beli....

tima kasih ler..pasai x tau tu tanya..
byk benda lagi x tau ni.. Grin Wink Cheesy
Logged

0.1.2.3760015 -Shahkil :p
WISE80
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 940


ReD DeViL


« Reply #27 on: September 13, 2011, 12:28:01 PM »

err..tali tu tali apa? x mcm braided pon..
macam tali guni pon ada.. Huh
dah ada 4 ketul jig..tapi sume xder assist hook..
tgk yang dlam pek mahal tol.. Angry
jd mintak otai2 jig ajor bebudak yg baru nk belajor nigg..


salam...
kene banyak membaca tuan ni
tali tu bukan braided dan bukan tali karung guni...
tu nama nya tali kevlar....
kalau tanya kat kedai pancing tali kevlar tu dia tau la
tali tu ikut la kita nak yang lembut ke atau yang keras...
ok... harga tak mahal tak murah... mampu beli....

tima kasih ler..pasai x tau tu tanya..
byk benda lagi x tau ni.. Grin Wink Cheesy

nak tau lbih...
kene korek sikit2 kat dalam forum ni...
sebab kalau tanya banyak kali pun wat penuh post je....
cuba try ushar2 kat dalam post teknik k...
banyak ilmu kat ctu
Logged

zero one nine five four four one five one five Smiley Smiley
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13053


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #28 on: September 13, 2011, 04:03:54 PM »

dah pandai smua ni...
tahniah kpda korang....
Logged

WISE80
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 940


ReD DeViL


« Reply #29 on: September 13, 2011, 04:27:31 PM »

pandai tapi masih tahap beginner lg tuan
lain la mcm tuan...
dah tahap otai....
hehehehehe
Logged

zero one nine five four four one five one five Smiley Smiley
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal