Pancing.Net
September 21, 2014, 10:03:41 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Fish Finder  (Read 11056 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
serangge
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 30

akulasemut@yahoo.com
Email
« on: May 10, 2006, 08:44:46 AM »

Baru? ini saya ada membeli Fish Finder jenama Eagle Cuda 168EX dan tempat pertama test alat ini ialah di Kenyir.. . masalahnya bila saja Fish Finder ini di'on'kan nampak beribu? jenis ikan tak logik tul.. bila test dalam kolah yang ada ikan 2 atau 3 ekor pun nampak beribu? ikan, kalau nak kata kelodak atau sampah.. air jernih... macam maner tu.. boleh sesiapa tolong?
Logged

[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]
Pancing.Net
« on: May 10, 2006, 08:44:46 AM »

 Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #1 on: May 10, 2006, 09:33:35 AM »

Dah baca manual tak ?  aku rasa kau termasuk kat dalam demo mode.  demo mode akan display macam bende tu actual.  aku punya hummingbird ada function macam tu jugak.  kalau tak silap nak dapat kan demo mode kena tekan butang "on" lama sikit. mungkin kau punya lain sikit cara operation nya.  berapa beli ?  

aku tengah survey gps (handheld type). tapi kat malaysia harga mengarut.  sembeleh gila. kalau dapat nak cari yang ada map malaysia sekali. boleh bawa offroad dgn kembara buruk aku.
Logged

Banner Bersih Sungai
poomie2000
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 52

poomie2000
« Reply #2 on: May 10, 2006, 10:09:50 AM »

Quote from: "serangge"
Baru? ini saya ada membeli Fish Finder jenama Eagle Cuda 168EX dan tempat pertama test alat ini ialah di Kenyir.. . masalahnya bila saja Fish Finder ini di'on'kan nampak beribu? jenis ikan tak logik tul.. bila test dalam kolah yang ada ikan 2 atau 3 ekor pun nampak beribu? ikan, kalau nak kata kelodak atau sampah.. air jernih... macam maner tu.. boleh sesiapa tolong?


saya ingat abg serangge kena bagi kat saya lah fish finder tue.. baru dia okeh kot hihihihih
Logged

uru yahya guru yahya guru yahya..

serangge
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 30

akulasemut@yahoo.com
Email
« Reply #3 on: May 11, 2006, 08:32:19 AM »

Rega dia ada promotion skrg.. RM399 kat TCE Tackle Johor.. dah baca manual... yang jadi masalahnya.. tak dapat nak beza mana satu ikan mana satu sampah etc..


Quote from: "poomie2000"
saya ingat abg serangge kena bagi kat saya lah fish finder tue.. baru dia okeh kot hihihihih
Boleh apa salahnya memang beli tu untuk kekawan  Cheesy :-"
Logged

[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #4 on: May 11, 2006, 08:54:56 AM »

Tak perasan pulak TCE ada jual benda tu.  kalau sesiapa nak minta tolong beli barang TCE boleh contact saya.  saya boleh dapat harga dealer.  kira tolong kawan2 je.
Logged

Banner Bersih Sungai
poomie2000
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 52

poomie2000
« Reply #5 on: May 11, 2006, 10:37:52 AM »

Quote from: "pancing"
Tak perasan pulak TCE ada jual benda tu.  kalau sesiapa nak minta tolong beri barang TCE boleh contact saya.  saya boleh dapat harga dealer.  kira tolong kawan2 je.


wahhh.. ini sudah bagus.. hihihih..  :shock:  Cheesy
Logged

uru yahya guru yahya guru yahya..

serangge
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 30

akulasemut@yahoo.com
Email
« Reply #6 on: May 11, 2006, 12:39:01 PM »

Quote from: "pancing"
Tak perasan pulak TCE ada jual benda tu. kalau sesiapa nak minta tolong beli barang TCE boleh contact saya. saya boleh dapat harga dealer. kira tolong kawan2 je.

 
 



TCE Tackle Johor yg jual tu... Fish Finder Jenis Eagle Cuda 168EX


RM399 + free layanan dari 2 orang awek yang cun..  :lol:

alamat TCE Tackle
Permas Jaya Branch (Main Outlet)
29, Jln Permas Jaya 10/1, Bandar Baru Permas Jaya, Masai, 81750 Johor Bharu, Johor.
Tel/Fax : 607-3876211
Logged

[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]
mussiana
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 19


« Reply #7 on: September 13, 2006, 01:06:02 PM »

TCE kat KTerengganu tak ada ker fish finder ni. Bro Pancing,boleh bagi kat kawe no hp demo.Mana tahu ada benda yang kawe nak mintak tolong nanti.Boleh kan?
Logged

-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------
2piece
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 13


« Reply #8 on: September 28, 2006, 11:16:55 AM »

Aswt.

Bro pancing,saya pun berminat dengan fish finder nie.Saya ada tengok satu fish finder kat kdi pancing kl nie.rega dia dalam RM 400+.Risau pulak nak beli,bimbang jadi macam sdara serangge.Bole tak bagi tau jenama apa yang ekonomi n boleh di percayai?
Logged

alan-jalan pancing ikan
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #9 on: September 28, 2006, 03:59:38 PM »

waalaikumsalam,

maaf tak boleh nak tolong. saya guna hummingbird. mungkin ada saudara2 lain yang boleh membantu.
Logged

Banner Bersih Sungai
Sprigganhiei
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


Email
« Reply #10 on: October 02, 2006, 02:57:23 PM »

kalau ada fish finder yang boleh guna masa mancing kat tepi tebing kan best.... Sad
Logged

ish For Food For  Feel.....Fart?
joransarawak
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26


joransarawak
« Reply #11 on: November 18, 2006, 08:28:55 AM »

Saya orang baru dalam forum ni, baru saja join. bro.Sprigganhiei kalau nak cari fish finder jenis yang disebut itu ada. pancing kolam pun boleh. alat senser tu disangkut pada joran selepas tu cast keluar dan tarik balik anda boleh kenalpasti kawasan itu ada tidak ikan. screen dia macam jam tangan pun ada. masalahnya tepat atau tidak saya tak pasti.
Logged
Sprigganhiei
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


Email
« Reply #12 on: November 18, 2006, 04:20:07 PM »

selamat datang. wuyooo... powernya... apa nama? kat semenanjung ada ker?
agak2 berapa harga ek?
Logged

ish For Food For  Feel.....Fart?
joransarawak
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26


joransarawak
« Reply #13 on: November 18, 2006, 05:38:55 PM »

rasanya mesti ada saya pun dengar alat ini dari rakan-rakan dalam forum. kalau ingin cuba postkan dalam forum
http://www.fishing.net.my di forum ni ramai rakan pemancing  :lol:
Logged
pakcikabu
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15

6278 popok62
Email
« Reply #14 on: November 22, 2006, 11:15:52 AM »

aku ada kawan.dia ni, tak pakai fish finder pun dia bleh tau tempat tu ada ikan ke tak.tapi sayang...dia dah pencen turun laut skang ni.kena jaga anak...eah benda ni btol tau bkn main2..
Logged

MeRu aNgLeRs CoMpLot-
mancing tak dapat2...
cikaro
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 61


Email
« Reply #15 on: November 24, 2006, 08:19:25 AM »

Quote from: "pakcikabu"
aku ada kawan.dia ni, tak pakai fish finder pun dia bleh tau tempat tu ada ikan ke tak.tapi sayang...dia dah pencen turun laut skang ni.kena jaga anak...eah benda ni btol tau bkn main2..




dia pakar selam ke bangg..... Cheesy  Cheesy
Logged
joransarawak
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26


joransarawak
« Reply #16 on: December 01, 2006, 07:03:10 PM »

kalau betul kenalah ita tuntut ilmu yang berguna tu. kalau tidak ia akan hilang begitu sahaja sayang waoh.... maukah dia turunkan ilmu itu kepada siapa-siapa yang ingin berguru dengan dia?
Logged
kayril
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 41


« Reply #17 on: December 04, 2006, 09:01:08 PM »

Quote from: "pakcikabu"
aku ada kawan.dia ni, tak pakai fish finder pun dia bleh tau tempat tu ada ikan ke tak.tapi sayang...dia dah pencen turun laut skang ni.kena jaga anak...eah benda ni btol tau bkn main2..

Rasa nye 8 tahun yg lepas SAYA PENAH DENGAR CITER NI. Masa tu Window 95 baru keluar  :lol: . Saya ikut bapa saya buat promosi komputer di IPD/IPK pahang & terengganu. Kalau tak silap saya dekat kijal la...ade seorang polis tu cerita...nelayan biasa bawak fishfinder nie... biasa nye ...dia menyelam dulu nak kenal pasti dimana tempat tempat ikan bertandang nie.

Tapi kawan bro tu menyelam ke atau dok perhati dari atas bot aje.. :?:
Logged

Mr Lim Chai
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 12


« Reply #18 on: May 09, 2007, 02:52:31 PM »

Quote from: "serangge"
Baru? ini saya ada membeli Fish Finder jenama Eagle Cuda 168EX dan tempat pertama test alat ini ialah di Kenyir.. . masalahnya bila saja Fish Finder ini di'on'kan nampak beribu? jenis ikan tak logik tul.. bila test dalam kolah yang ada ikan 2 atau 3 ekor pun nampak beribu? ikan, kalau nak kata kelodak atau sampah.. air jernih... macam maner tu.. boleh sesiapa tolong?



A'kum or hai..saya guna kan fish finder yg sama.rasanya setting utk senstive terlalu tinggi tu.cuba rendahkan sikit.yg bentuk2 ikan tu mungkin buih2 air atau pun batu pancing yg tersonar oleh mesin..jgn terkejut ingat byk ikan ..heheh mcm sya mula2 guna dulu..sya beli kat tawau mahal ler...600 beb.lalau tau hari tu murah kat kl boleh minta oderkan dgn member...

Logged

ancing biar Betul....
Pak Syed
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 494


Boleh je call 012-2148135

2147483647
« Reply #19 on: September 04, 2013, 09:28:21 AM »

Dah lama tak aktif topik ni (walaupun pada aku mcm x sesuai dlm tajuk air masin)
Nak belajar jugak tentang fish finder ni, terutama yang berharga bawah rm1000
Produk apa yg paling best?
Logged

Slade4000FD,Sienna2500,Ultegra6000PG,Navi8000PG,Biomaster4000,Twinpower1000,Nasci2500,Crest3500,Sweepfire2500,BluemaxHL
bujok basah
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5190


Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang


« Reply #20 on: September 05, 2013, 11:31:31 PM »

Dah lama tak aktif topik ni (walaupun pada aku mcm x sesuai dlm tajuk air masin)
Nak belajar jugak tentang fish finder ni, terutama yang berharga bawah rm1000
Produk apa yg paling best?


yang pakai GARMIN kata GARMIN bagus
yang pakai LOWRANCE juga kata bagus
Logged

Sehingga mensia-siakan pesan Nabi ..... Bilamana kita perajurit Islam ......Terpukau dan terpaku oleh longgokan dunia ....... Maka kekalahan kita dalam Uhud akan diulang ......
amualif
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15

amualif
Email
« Reply #21 on: September 26, 2013, 01:01:23 PM »

Yang bagus apa branding? kawan dah cuba sonar tgh laut parit jawa pun ok, tp dapat ikan kecik je
Logged
abee
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 361


Rezeki itu dari allah jua

memerangsungai@gmail.com memerangsungai@gmail.com
WWW
« Reply #22 on: September 26, 2013, 01:31:14 PM »

halooooo...
teringin gak tu...garmin ke lowrance?
Logged

Hidup didunia ibarat seorang pengembara, mencari hasil yang bernas untuk dibawa pulang di akhirat bukan untuk di kaburi kelalian dunia. Semua itu, pujukan syaitan yg melalaikan dan mengundang durjana...
http://memerangsungai.blogspot.com
feruss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 278


fish...ingggg.....


Email
« Reply #23 on: October 26, 2013, 11:58:21 PM »

ingt nk beli  1 la,apa brand baguz ye tn2,yg top dgr garmin tp regenya huhu.
Logged

saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;)Wink
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss
kusco
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1264



« Reply #24 on: October 27, 2013, 08:34:59 PM »

Garmin, lowrance, hummingbird nama biasa dlm malaysia. Byk org guna. Klu tekong lak kwn tgk byk guna furuno. Mana yg bgs rasanya tgk model kot. Sbb klu model yg biasa2 @ ekonomi lbh kurang je function n keberkesanannya x kira la apa brand. Eh ye ke
Logged

Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???
feruss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 278


fish...ingggg.....


Email
« Reply #25 on: October 27, 2013, 09:19:57 PM »

owh ye ke tn bnyk brand jga,ada yg murah ada yg mahal,harap2 klu dpt bli nanti bleh pkai smpai turun temurunkan hehe
Logged

saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;)Wink
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss
Pak Syed
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 494


Boleh je call 012-2148135

2147483647
« Reply #26 on: October 29, 2013, 08:50:56 AM »

kalau yg paling basic kaler kuning tu bagus x? Asalkan dapat kesan ikan.
Logged

Slade4000FD,Sienna2500,Ultegra6000PG,Navi8000PG,Biomaster4000,Twinpower1000,Nasci2500,Crest3500,Sweepfire2500,BluemaxHL
feruss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 278


fish...ingggg.....


Email
« Reply #27 on: October 29, 2013, 10:46:38 PM »

brand apa tu pak syed,murah ke rege dia...
Logged

saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;)Wink
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss
Pak Syed
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 494


Boleh je call 012-2148135

2147483647
« Reply #28 on: October 30, 2013, 11:38:29 AM »

brand apa tu pak syed,murah ke rege dia...

Entahla brand apa tapi jenis portable @ hand held.
Memang basic gila jenis ni
Harga tengok kt mudah lingkungan rm150-rm250 je
Logged

Slade4000FD,Sienna2500,Ultegra6000PG,Navi8000PG,Biomaster4000,Twinpower1000,Nasci2500,Crest3500,Sweepfire2500,BluemaxHL
feruss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 278


fish...ingggg.....


Email
« Reply #29 on: October 30, 2013, 11:48:35 AM »

brand apa tu pak syed,murah ke rege dia...

Entahla brand apa tapi jenis portable @ hand held.
Memang basic gila jenis ni
Harga tengok kt mudah lingkungan rm150-rm250 je
owh ye ke pak syed bleh bli ni,berkemampuan..esok2 dah pndai pkai bleh la upgred sikit.
Logged

saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;)Wink
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal