Author Topic: Fish Finder  (Read 13107 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline serangge

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • Email
Fish Finder
« on: May 10, 2006, 08:44:46 AM »
Baru? ini saya ada membeli Fish Finder jenama Eagle Cuda 168EX dan tempat pertama test alat ini ialah di Kenyir.. . masalahnya bila saja Fish Finder ini di'on'kan nampak beribu? jenis ikan tak logik tul.. bila test dalam kolah yang ada ikan 2 atau 3 ekor pun nampak beribu? ikan, kalau nak kata kelodak atau sampah.. air jernih... macam maner tu.. boleh sesiapa tolong?
[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2062
  • Gender: Male
    • Email
Fish Finder
« Reply #1 on: May 10, 2006, 09:33:35 AM »
Dah baca manual tak ?  aku rasa kau termasuk kat dalam demo mode.  demo mode akan display macam bende tu actual.  aku punya hummingbird ada function macam tu jugak.  kalau tak silap nak dapat kan demo mode kena tekan butang "on" lama sikit. mungkin kau punya lain sikit cara operation nya.  berapa beli ?  

aku tengah survey gps (handheld type). tapi kat malaysia harga mengarut.  sembeleh gila. kalau dapat nak cari yang ada map malaysia sekali. boleh bawa offroad dgn kembara buruk aku.
Banner Bersih Sungai

Offline poomie2000

  • Siakap
  • *
  • Posts: 52
Re: Fish Finder
« Reply #2 on: May 10, 2006, 10:09:50 AM »
Quote from: "serangge"
Baru? ini saya ada membeli Fish Finder jenama Eagle Cuda 168EX dan tempat pertama test alat ini ialah di Kenyir.. . masalahnya bila saja Fish Finder ini di'on'kan nampak beribu? jenis ikan tak logik tul.. bila test dalam kolah yang ada ikan 2 atau 3 ekor pun nampak beribu? ikan, kalau nak kata kelodak atau sampah.. air jernih... macam maner tu.. boleh sesiapa tolong?


saya ingat abg serangge kena bagi kat saya lah fish finder tue.. baru dia okeh kot hihihihih
uru yahya guru yahya guru yahya..


Offline serangge

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • Email
Fish Finder
« Reply #3 on: May 11, 2006, 08:32:19 AM »
Rega dia ada promotion skrg.. RM399 kat TCE Tackle Johor.. dah baca manual... yang jadi masalahnya.. tak dapat nak beza mana satu ikan mana satu sampah etc..


Quote from: "poomie2000"
saya ingat abg serangge kena bagi kat saya lah fish finder tue.. baru dia okeh kot hihihihih
Boleh apa salahnya memang beli tu untuk kekawan  :D :-"
[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2062
  • Gender: Male
    • Email
Fish Finder
« Reply #4 on: May 11, 2006, 08:54:56 AM »
Tak perasan pulak TCE ada jual benda tu.  kalau sesiapa nak minta tolong beli barang TCE boleh contact saya.  saya boleh dapat harga dealer.  kira tolong kawan2 je.
Banner Bersih Sungai

Offline poomie2000

  • Siakap
  • *
  • Posts: 52
Fish Finder
« Reply #5 on: May 11, 2006, 10:37:52 AM »
Quote from: "pancing"
Tak perasan pulak TCE ada jual benda tu.  kalau sesiapa nak minta tolong beri barang TCE boleh contact saya.  saya boleh dapat harga dealer.  kira tolong kawan2 je.


wahhh.. ini sudah bagus.. hihihih..  :shock:  :D
uru yahya guru yahya guru yahya..


Offline serangge

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • Email
Fish Finder
« Reply #6 on: May 11, 2006, 12:39:01 PM »
Quote from: "pancing"
Tak perasan pulak TCE ada jual benda tu. kalau sesiapa nak minta tolong beli barang TCE boleh contact saya. saya boleh dapat harga dealer. kira tolong kawan2 je.

 
 



TCE Tackle Johor yg jual tu... Fish Finder Jenis Eagle Cuda 168EX


RM399 + free layanan dari 2 orang awek yang cun..  :lol:

alamat TCE Tackle
Permas Jaya Branch (Main Outlet)
29, Jln Permas Jaya 10/1, Bandar Baru Permas Jaya, Masai, 81750 Johor Bharu, Johor.
Tel/Fax : 607-3876211
[size=20]A Bad Day Fishing Is Better Than A Gd Day At Work[/size]

Offline mussiana

  • Bilis
  • *
  • Posts: 19
Fish Finder
« Reply #7 on: September 13, 2006, 01:06:02 PM »
TCE kat KTerengganu tak ada ker fish finder ni. Bro Pancing,boleh bagi kat kawe no hp demo.Mana tahu ada benda yang kawe nak mintak tolong nanti.Boleh kan?
-------------KeLaB JiGGinG AmaTuR BeSuT------------

Offline 2piece

  • Bilis
  • *
  • Posts: 13
Fish Finder
« Reply #8 on: September 28, 2006, 11:16:55 AM »
Aswt.

Bro pancing,saya pun berminat dengan fish finder nie.Saya ada tengok satu fish finder kat kdi pancing kl nie.rega dia dalam RM 400+.Risau pulak nak beli,bimbang jadi macam sdara serangge.Bole tak bagi tau jenama apa yang ekonomi n boleh di percayai?
alan-jalan pancing ikan

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2062
  • Gender: Male
    • Email
Fish Finder
« Reply #9 on: September 28, 2006, 03:59:38 PM »
waalaikumsalam,

maaf tak boleh nak tolong. saya guna hummingbird. mungkin ada saudara2 lain yang boleh membantu.
Banner Bersih Sungai

Offline Sprigganhiei

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
    • Email
Fish Finder
« Reply #10 on: October 02, 2006, 02:57:23 PM »
kalau ada fish finder yang boleh guna masa mancing kat tepi tebing kan best.... :(
ish For Food For  Feel.....Fart?

Offline joransarawak

  • Bilis
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Male
Fish Finder
« Reply #11 on: November 18, 2006, 08:28:55 AM »
Saya orang baru dalam forum ni, baru saja join. bro.Sprigganhiei kalau nak cari fish finder jenis yang disebut itu ada. pancing kolam pun boleh. alat senser tu disangkut pada joran selepas tu cast keluar dan tarik balik anda boleh kenalpasti kawasan itu ada tidak ikan. screen dia macam jam tangan pun ada. masalahnya tepat atau tidak saya tak pasti.

Offline Sprigganhiei

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
    • Email
Fish Finder
« Reply #12 on: November 18, 2006, 04:20:07 PM »
selamat datang. wuyooo... powernya... apa nama? kat semenanjung ada ker?
agak2 berapa harga ek?
ish For Food For  Feel.....Fart?

Offline joransarawak

  • Bilis
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Male
Fish Finder
« Reply #13 on: November 18, 2006, 05:38:55 PM »
rasanya mesti ada saya pun dengar alat ini dari rakan-rakan dalam forum. kalau ingin cuba postkan dalam forum
http://www.fishing.net.my di forum ni ramai rakan pemancing  :lol:

Offline pakcikabu

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
Fish Finder
« Reply #14 on: November 22, 2006, 11:15:52 AM »
aku ada kawan.dia ni, tak pakai fish finder pun dia bleh tau tempat tu ada ikan ke tak.tapi sayang...dia dah pencen turun laut skang ni.kena jaga anak...eah benda ni btol tau bkn main2..
MeRu aNgLeRs CoMpLot-
mancing tak dapat2...

Offline cikaro

  • Siakap
  • *
  • Posts: 61
    • Email
Fish Finder
« Reply #15 on: November 24, 2006, 08:19:25 AM »
Quote from: "pakcikabu"
aku ada kawan.dia ni, tak pakai fish finder pun dia bleh tau tempat tu ada ikan ke tak.tapi sayang...dia dah pencen turun laut skang ni.kena jaga anak...eah benda ni btol tau bkn main2..




dia pakar selam ke bangg..... :D  :D

Offline joransarawak

  • Bilis
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Male
Fish Finder
« Reply #16 on: December 01, 2006, 07:03:10 PM »
kalau betul kenalah ita tuntut ilmu yang berguna tu. kalau tidak ia akan hilang begitu sahaja sayang waoh.... maukah dia turunkan ilmu itu kepada siapa-siapa yang ingin berguru dengan dia?

Offline kayril

  • Bilis
  • *
  • Posts: 41
Fish Finder
« Reply #17 on: December 04, 2006, 09:01:08 PM »
Quote from: "pakcikabu"
aku ada kawan.dia ni, tak pakai fish finder pun dia bleh tau tempat tu ada ikan ke tak.tapi sayang...dia dah pencen turun laut skang ni.kena jaga anak...eah benda ni btol tau bkn main2..

Rasa nye 8 tahun yg lepas SAYA PENAH DENGAR CITER NI. Masa tu Window 95 baru keluar  :lol: . Saya ikut bapa saya buat promosi komputer di IPD/IPK pahang & terengganu. Kalau tak silap saya dekat kijal la...ade seorang polis tu cerita...nelayan biasa bawak fishfinder nie... biasa nye ...dia menyelam dulu nak kenal pasti dimana tempat tempat ikan bertandang nie.

Tapi kawan bro tu menyelam ke atau dok perhati dari atas bot aje.. :?:

Offline Mr Lim Chai

  • Bilis
  • *
  • Posts: 12
Re: Fish Finder
« Reply #18 on: May 09, 2007, 02:52:31 PM »
Quote from: "serangge"
Baru? ini saya ada membeli Fish Finder jenama Eagle Cuda 168EX dan tempat pertama test alat ini ialah di Kenyir.. . masalahnya bila saja Fish Finder ini di'on'kan nampak beribu? jenis ikan tak logik tul.. bila test dalam kolah yang ada ikan 2 atau 3 ekor pun nampak beribu? ikan, kalau nak kata kelodak atau sampah.. air jernih... macam maner tu.. boleh sesiapa tolong?



A'kum or hai..saya guna kan fish finder yg sama.rasanya setting utk senstive terlalu tinggi tu.cuba rendahkan sikit.yg bentuk2 ikan tu mungkin buih2 air atau pun batu pancing yg tersonar oleh mesin..jgn terkejut ingat byk ikan ..heheh mcm sya mula2 guna dulu..sya beli kat tawau mahal ler...600 beb.lalau tau hari tu murah kat kl boleh minta oderkan dgn member...

ancing biar Betul....

Offline Pak Syed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 777
  • Gender: Male
  • Boleh je call 012-2148135
Re: Fish Finder
« Reply #19 on: September 04, 2013, 09:28:21 AM »
Dah lama tak aktif topik ni (walaupun pada aku mcm x sesuai dlm tajuk air masin)
Nak belajar jugak tentang fish finder ni, terutama yang berharga bawah rm1000
Produk apa yg paling best?
Mengai tu mengai jugak no, bab solat tu kena jaga tau. kalau hangpa tak ngaji hangpa ceroi

Offline bujok basah

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5349
  • Gender: Male
  • Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang
Re: Fish Finder
« Reply #20 on: September 05, 2013, 11:31:31 PM »
Dah lama tak aktif topik ni (walaupun pada aku mcm x sesuai dlm tajuk air masin)
Nak belajar jugak tentang fish finder ni, terutama yang berharga bawah rm1000
Produk apa yg paling best?


yang pakai GARMIN kata GARMIN bagus
yang pakai LOWRANCE juga kata bagus
Sehingga mensia-siakan pesan Nabi ..... Bilamana kita perajurit Islam ......Terpukau dan terpaku oleh longgokan dunia ....... Maka kekalahan kita dalam Uhud akan diulang ......

Offline amualif

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
    • Email
Re: Fish Finder
« Reply #21 on: September 26, 2013, 01:01:23 PM »
Yang bagus apa branding? kawan dah cuba sonar tgh laut parit jawa pun ok, tp dapat ikan kecik je

Offline abee

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 361
  • Gender: Male
  • Rezeki itu dari allah jua
    • http://memerangsungai.blogspot.com/
Re: Fish Finder
« Reply #22 on: September 26, 2013, 01:31:14 PM »
halooooo...
teringin gak tu...garmin ke lowrance?
Hidup didunia ibarat seorang pengembara, mencari hasil yang bernas untuk dibawa pulang di akhirat bukan untuk di kaburi kelalian dunia. Semua itu, pujukan syaitan yg melalaikan dan mengundang durjana...
http://memerangsungai.blogspot.com

Offline feruss

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 279
  • Gender: Male
  • fish...ingggg.....
    • Email
Re: Fish Finder
« Reply #23 on: October 26, 2013, 11:58:21 PM »
ingt nk beli  1 la,apa brand baguz ye tn2,yg top dgr garmin tp regenya huhu.
saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;);)
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss

Offline kusco

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1280
  • Gender: Male
Re: Fish Finder
« Reply #24 on: October 27, 2013, 08:34:59 PM »
Garmin, lowrance, hummingbird nama biasa dlm malaysia. Byk org guna. Klu tekong lak kwn tgk byk guna furuno. Mana yg bgs rasanya tgk model kot. Sbb klu model yg biasa2 @ ekonomi lbh kurang je function n keberkesanannya x kira la apa brand. Eh ye ke
Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???

Offline feruss

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 279
  • Gender: Male
  • fish...ingggg.....
    • Email
Re: Fish Finder
« Reply #25 on: October 27, 2013, 09:19:57 PM »
owh ye ke tn bnyk brand jga,ada yg murah ada yg mahal,harap2 klu dpt bli nanti bleh pkai smpai turun temurunkan hehe
saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;);)
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss

Offline Pak Syed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 777
  • Gender: Male
  • Boleh je call 012-2148135
Re: Fish Finder
« Reply #26 on: October 29, 2013, 08:50:56 AM »
kalau yg paling basic kaler kuning tu bagus x? Asalkan dapat kesan ikan.
Mengai tu mengai jugak no, bab solat tu kena jaga tau. kalau hangpa tak ngaji hangpa ceroi

Offline feruss

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 279
  • Gender: Male
  • fish...ingggg.....
    • Email
Re: Fish Finder
« Reply #27 on: October 29, 2013, 10:46:38 PM »
brand apa tu pak syed,murah ke rege dia...
saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;);)
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss

Offline Pak Syed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 777
  • Gender: Male
  • Boleh je call 012-2148135
Re: Fish Finder
« Reply #28 on: October 30, 2013, 11:38:29 AM »
brand apa tu pak syed,murah ke rege dia...

Entahla brand apa tapi jenis portable @ hand held.
Memang basic gila jenis ni
Harga tengok kt mudah lingkungan rm150-rm250 je
Mengai tu mengai jugak no, bab solat tu kena jaga tau. kalau hangpa tak ngaji hangpa ceroi

Offline feruss

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 279
  • Gender: Male
  • fish...ingggg.....
    • Email
Re: Fish Finder
« Reply #29 on: October 30, 2013, 11:48:35 AM »
brand apa tu pak syed,murah ke rege dia...

Entahla brand apa tapi jenis portable @ hand held.
Memang basic gila jenis ni
Harga tengok kt mudah lingkungan rm150-rm250 je
owh ye ke pak syed bleh bli ni,berkemampuan..esok2 dah pndai pkai bleh la upgred sikit.
saya memancing nak cari lauk untuk dimakan;);)
Call@Mesej:0126072235
facebook:Mad Feruss