Author Topic: dedak patin  (Read 6819 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gt-onizuka

  • Marlin
  • *
  • Posts: 980
  • Gender: Male
    • Email
dedak patin
« on: December 22, 2010, 11:59:15 PM »
salammm...hamba rasa nak tau la ramuan dedak untuk si fatin ni...sebab kadang2 si fatin ni sekali tukar angin dia..nak makan dedak jerk plak..yg pakai roti ramai yg tumbuh pelepah.. ;D sape2 ada ramuan tu syer2 la yer...x  bawak mati pun rahsia umpan tu.. 8)
"mEmAnCiNg LeBiH sTiM kEtAgIhAnNyA dR PiL eStAcY..!!!!! :P

Offline pdstriker

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 321
  • Gender: Male
  • 1 Malaysia
Re: dedak patin
« Reply #1 on: December 23, 2010, 02:49:09 PM »
salammm...hamba rasa nak tau la ramuan dedak untuk si fatin ni...sebab kadang2 si fatin ni sekali tukar angin dia..nak makan dedak jerk plak..yg pakai roti ramai yg tumbuh pelepah.. ;D sape2 ada ramuan tu syer2 la yer...x  bawak mati pun rahsia umpan tu.. 8)

Nie dia resipi yg memang byk power utk Patin:

1. Dedak 286 - Kuning (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
2. Dedak 286 - Merah (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
3. Dedak Strawberry (No. 1) - 1/2 Pek
4. Roti (ape2 jenis pon jd) = 3 Slide aje (Koyakn roti nie kecik2)

No. 1 ~ 3 uli cam roti canai....dah siap!, campurkn roti dan gaulkn rata2. Umpan nie boleh digunakn selepas 5 minit (elehh, baru feel cam otai ;D ;D ;D). Perambut jenis "Y" paling sesuai utk resipi nie....Dan, Tuan GT....saya pon gunakn batu ladung cam tuan GT pya style. Mmng best.

Jangan cakap TQ bro, pasal resipi nie pya moderator ialah Cikgu....saya ubah suai sikit aje, mmng laku (utk patin) 
Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946

Offline ashhhurun

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 208
Re: dedak patin
« Reply #2 on: December 23, 2010, 03:15:39 PM »
DEDAK NESCAFE CAMPUR MINYAK BELANGKAS.....HUHUHU

Offline asam pedas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2058
  • Gender: Male
  • 017-2486293..sms/call for casting..hehe
Re: dedak patin
« Reply #3 on: December 23, 2010, 04:08:59 PM »
Nie dia resipi yg memang byk power utk Patin:

1. Dedak 286 - Kuning (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
2. Dedak 286 - Merah (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
3. Dedak Strawberry (No. 1) - 1/2 Pek
4. Roti (ape2 jenis pon jd) = 3 Slide aje (Koyakn roti nie kecik2)

No. 1 ~ 3 uli cam roti canai....dah siap!, campurkn roti dan gaulkn rata2. Umpan nie boleh digunakn selepas 5 minit (elehh, baru feel cam otai ;D ;D ;D). Perambut jenis "Y" paling sesuai utk resipi nie....Dan, Tuan GT....saya pon gunakn batu ladung cam tuan GT pya style. Mmng best.

Jangan cakap TQ bro, pasal resipi nie pya moderator ialah Cikgu....saya ubah suai sikit aje, mmng laku (utk patin) 

[/quote]
kena tauk air jugak ke ataupun xyah...heheh..

Offline pdstriker

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 321
  • Gender: Male
  • 1 Malaysia
Re: dedak patin
« Reply #4 on: December 23, 2010, 04:53:24 PM »
ala tuan asam, cam mane nak uli dedak cam roti canai tanpe air...tapi saya syor air nie diambik dari kolam yg kita nak m'mancing ataupon ape2 air aje tanpe clorin.
Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946

Offline asam pedas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2058
  • Gender: Male
  • 017-2486293..sms/call for casting..hehe
Re: dedak patin
« Reply #5 on: December 23, 2010, 08:42:00 PM »
ooo i see.... kalau campur dgn roti kira jadi macam doh la..?? cara cangkuk dia macam dedak la kan... ooooooooo... ::) ::) ::) ::) :o :o

Offline gt-onizuka

  • Marlin
  • *
  • Posts: 980
  • Gender: Male
    • Email
Re: dedak patin
« Reply #6 on: December 24, 2010, 03:12:16 AM »
tq..tqq....bley hamba try kat kolam nnti...sblm tu kena la pegi beli ramuannya dulu.. ;D
"mEmAnCiNg LeBiH sTiM kEtAgIhAnNyA dR PiL eStAcY..!!!!! :P

Offline bejong

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 205
    • Email
Re: dedak patin
« Reply #7 on: December 24, 2010, 10:05:29 AM »
Aku dengar kalau campur ngan minyak belangkas pun cantik gak..aku dengar aje la tapi tak penah cuma..nak cari minyak belangkas pun skang ne dah susah gila..sapa ada stok..bak aku sebotol.. ;D :D

Offline ijat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 443
  • Gender: Male
    • Email
Re: dedak patin
« Reply #8 on: December 25, 2010, 03:58:57 AM »
paling senang dedak izhiban (kalo tak silap eja) no 916. dia de tulis utk patin. yg ni tak yah campur dedak lain. pkai dia je pun ok.. tapi lain kolam lain plak citerasa patin nye.. cube la try. just nak kongsi. hehe
joran itu lurus.. joran itu lurus.. joran itu lurus.. tapi kalo dia dah bengkok.. xde geng nak mancing?? ajak la daku ~0133130410~

Offline kaki_baru

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 219
  • Gender: Male
  • mencari ilmu...dan menambah pengalaman
    • Email
Re: dedak patin
« Reply #9 on: December 25, 2010, 12:47:58 PM »
nk kngc ilmu ckit....jmpa kat intrnt ja nie...heeeee

umpan patin
Bahan-bahan
1. 600 gram dedak 929
2. 200 gram dedak 923
3. 100 gram dedak Hong
4. 200 gram kerisik (kelapa parut yang direndang garing) – ada
dijual sedia diguna di mini market atau super market.
5. Pewangi Power – ungu – strawberry – 2 bungkus
6. Air mineral
Penyediaan Bahan
1. Jika anda membeli dedak yang berbentuk pelet, campurkan
kesemua bahan 1, 2, 3 dan 4 dan blender sehingga halus.
2. Jika anda membeli dedak yang telah dimesen halus, gaulkan ke
semua bahan 1, 2, 3, 4 dan 5.
3. Simpan ke dalam bekas yang kedap udara.
4. Bila hendak menggunakannya, ambil sedikit dan tutup semula
dengan ketat bekas yang mengandungi dedak tersebut.
Arahan Penggunaan
1. Tuangkan air mineral kepada bekas yang mengandungi dedak
sehingga dedak berkeadaan lembab (tidak basah dan melekit).
Bancuh atau gaul dan gumpal sama rata.
17
2. Balutkan mata pancing dengan dedak yang siap dibancuh tadi
dan kepal tetapi jangan sehingga terlalu padat.
3. Balingkan ke tengah kolam atau mengikut citarasa anda (Patin
kerapkali berada di tengah kolam). Sekiranya masih tidak
dimakan oleh ikan, tunggu sehingga 20 minit barulah diangkat
pancing dan gantikan umpan baru. Balingkan ke tempat yang
sama. Jangan beralih tempat terlalu kerap. Kalau boleh tunggu
sehingga umpan anda dimakan oleh ikan.
nama sy hafif....

Offline ashhhurun

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 208
Re: dedak patin
« Reply #10 on: December 26, 2010, 10:46:11 PM »
yer btl setuju..jangan suka beralih..sebab patin ni biasanya kena buat rumah dia dulu...dah mcm rohu daa....