Pancing.Net
November 23, 2014, 01:37:20 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: dedak patin  (Read 5405 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
gt-onizuka
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 980


foxracingscoot
Email
« on: December 22, 2010, 11:59:15 PM »

salammm...hamba rasa nak tau la ramuan dedak untuk si fatin ni...sebab kadang2 si fatin ni sekali tukar angin dia..nak makan dedak jerk plak..yg pakai roti ramai yg tumbuh pelepah.. Grin sape2 ada ramuan tu syer2 la yer...x  bawak mati pun rahsia umpan tu.. Cool
Logged

"mEmAnCiNg LeBiH sTiM kEtAgIhAnNyA dR PiL eStAcY..!!!!! Tongue
Pancing.Net
« on: December 22, 2010, 11:59:15 PM »

 Logged
pdstriker
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


1 Malaysia


« Reply #1 on: December 23, 2010, 02:49:09 PM »

salammm...hamba rasa nak tau la ramuan dedak untuk si fatin ni...sebab kadang2 si fatin ni sekali tukar angin dia..nak makan dedak jerk plak..yg pakai roti ramai yg tumbuh pelepah.. Grin sape2 ada ramuan tu syer2 la yer...x  bawak mati pun rahsia umpan tu.. Cool

Nie dia resipi yg memang byk power utk Patin:

1. Dedak 286 - Kuning (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
2. Dedak 286 - Merah (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
3. Dedak Strawberry (No. 1) - 1/2 Pek
4. Roti (ape2 jenis pon jd) = 3 Slide aje (Koyakn roti nie kecik2)

No. 1 ~ 3 uli cam roti canai....dah siap!, campurkn roti dan gaulkn rata2. Umpan nie boleh digunakn selepas 5 minit (elehh, baru feel cam otai Grin Grin Grin). Perambut jenis "Y" paling sesuai utk resipi nie....Dan, Tuan GT....saya pon gunakn batu ladung cam tuan GT pya style. Mmng best.

Jangan cakap TQ bro, pasal resipi nie pya moderator ialah Cikgu....saya ubah suai sikit aje, mmng laku (utk patin) 
Logged

Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946
ashhhurun
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206



« Reply #2 on: December 23, 2010, 03:15:39 PM »

DEDAK NESCAFE CAMPUR MINYAK BELANGKAS.....HUHUHU
Logged
asam pedas
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2058


017-2486293..sms/call for casting..hehe


« Reply #3 on: December 23, 2010, 04:08:59 PM »

Nie dia resipi yg memang byk power utk Patin:

1. Dedak 286 - Kuning (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
2. Dedak 286 - Merah (Cap Kepala Helang) = 1 Pek
3. Dedak Strawberry (No. 1) - 1/2 Pek
4. Roti (ape2 jenis pon jd) = 3 Slide aje (Koyakn roti nie kecik2)

No. 1 ~ 3 uli cam roti canai....dah siap!, campurkn roti dan gaulkn rata2. Umpan nie boleh digunakn selepas 5 minit (elehh, baru feel cam otai Grin Grin Grin). Perambut jenis "Y" paling sesuai utk resipi nie....Dan, Tuan GT....saya pon gunakn batu ladung cam tuan GT pya style. Mmng best.

Jangan cakap TQ bro, pasal resipi nie pya moderator ialah Cikgu....saya ubah suai sikit aje, mmng laku (utk patin) 

[/quote]
kena tauk air jugak ke ataupun xyah...heheh..
Logged
pdstriker
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


1 Malaysia


« Reply #4 on: December 23, 2010, 04:53:24 PM »

ala tuan asam, cam mane nak uli dedak cam roti canai tanpe air...tapi saya syor air nie diambik dari kolam yg kita nak m'mancing ataupon ape2 air aje tanpe clorin.
Logged

Love All Serve All...My Cell No. 012-9208946
asam pedas
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2058


017-2486293..sms/call for casting..hehe


« Reply #5 on: December 23, 2010, 08:42:00 PM »

ooo i see.... kalau campur dgn roti kira jadi macam doh la..?? cara cangkuk dia macam dedak la kan... ooooooooo... Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Shocked Shocked
Logged
gt-onizuka
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 980


foxracingscoot
Email
« Reply #6 on: December 24, 2010, 03:12:16 AM »

tq..tqq....bley hamba try kat kolam nnti...sblm tu kena la pegi beli ramuannya dulu.. Grin
Logged

"mEmAnCiNg LeBiH sTiM kEtAgIhAnNyA dR PiL eStAcY..!!!!! Tongue
bejong
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 203


Email
« Reply #7 on: December 24, 2010, 10:05:29 AM »

Aku dengar kalau campur ngan minyak belangkas pun cantik gak..aku dengar aje la tapi tak penah cuma..nak cari minyak belangkas pun skang ne dah susah gila..sapa ada stok..bak aku sebotol.. Grin Cheesy
Logged
ijat
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 443


izfi_1987
Email
« Reply #8 on: December 25, 2010, 03:58:57 AM »

paling senang dedak izhiban (kalo tak silap eja) no 916. dia de tulis utk patin. yg ni tak yah campur dedak lain. pkai dia je pun ok.. tapi lain kolam lain plak citerasa patin nye.. cube la try. just nak kongsi. hehe
Logged

joran itu lurus.. joran itu lurus.. joran itu lurus.. tapi kalo dia dah bengkok.. xde geng nak mancing?? ajak la daku ~0133130410~
kaki_baru
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 219


mencari ilmu...dan menambah pengalaman

alpha_hafif
Email
« Reply #9 on: December 25, 2010, 12:47:58 PM »

nk kngc ilmu ckit....jmpa kat intrnt ja nie...heeeee

umpan patin
Bahan-bahan
1. 600 gram dedak 929
2. 200 gram dedak 923
3. 100 gram dedak Hong
4. 200 gram kerisik (kelapa parut yang direndang garing) – ada
dijual sedia diguna di mini market atau super market.
5. Pewangi Power – ungu – strawberry – 2 bungkus
6. Air mineral
Penyediaan Bahan
1. Jika anda membeli dedak yang berbentuk pelet, campurkan
kesemua bahan 1, 2, 3 dan 4 dan blender sehingga halus.
2. Jika anda membeli dedak yang telah dimesen halus, gaulkan ke
semua bahan 1, 2, 3, 4 dan 5.
3. Simpan ke dalam bekas yang kedap udara.
4. Bila hendak menggunakannya, ambil sedikit dan tutup semula
dengan ketat bekas yang mengandungi dedak tersebut.
Arahan Penggunaan
1. Tuangkan air mineral kepada bekas yang mengandungi dedak
sehingga dedak berkeadaan lembab (tidak basah dan melekit).
Bancuh atau gaul dan gumpal sama rata.
17
2. Balutkan mata pancing dengan dedak yang siap dibancuh tadi
dan kepal tetapi jangan sehingga terlalu padat.
3. Balingkan ke tengah kolam atau mengikut citarasa anda (Patin
kerapkali berada di tengah kolam). Sekiranya masih tidak
dimakan oleh ikan, tunggu sehingga 20 minit barulah diangkat
pancing dan gantikan umpan baru. Balingkan ke tempat yang
sama. Jangan beralih tempat terlalu kerap. Kalau boleh tunggu
sehingga umpan anda dimakan oleh ikan.
Logged

nama sy hafif....
ashhhurun
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206



« Reply #10 on: December 26, 2010, 10:46:11 PM »

yer btl setuju..jangan suka beralih..sebab patin ni biasanya kena buat rumah dia dulu...dah mcm rohu daa....
Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal