Author Topic: mata kail udang?  (Read 8119 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kroll922

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 283
  • Gender: Male
  • Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...
    • Email
mata kail udang?
« on: January 24, 2011, 10:22:39 PM »
kat kdai pancing ada jual bermacam2 jenis mata kail udang...
ada juga dijual mata kail home made.
so yg mana lebih terbukti keberkesanannya?
dan saiz brp yg selalu digunakan dgn mnggunakan umpan umpun2? ;D

sory...sy budak bru blajaq............ ;D

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #1 on: January 25, 2011, 02:57:49 PM »
nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #2 on: January 25, 2011, 03:05:54 PM »
nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.

den pakai pun saiz 4-6.. tp byk yg tak lekat/lucut.. mungkin saiz udang kecik kot...

Brand ape yg mengancam sket..??


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline maxpancing

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1102
Re: mata kail udang?
« Reply #3 on: January 25, 2011, 03:06:25 PM »
Besanyer matakail udang den pakai jenama exori jek sbb murah tp hambo jarang menjenggo.

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: mata kail udang?
« Reply #4 on: January 25, 2011, 03:08:59 PM »
Assalamualaikum...

kalo nak mancing udang kene tgk tpt mancing tuh....cam sy pegi dkt kg. bahagia tlk intan...tekong suh pakai mata saiz 2....x kira hape jenis pon xpe....tp diorang syorkan mata Gamakatsu atau Mustad....tp kalo brand Sarawak atau Galah Hook mmg x digalakkan....senang patah....kalo kat tasek raban pulak diorang suh pakai mata saiz 5-6....kalo kat kolam pancing alam jaya....kene beli mata yg diorang jual baru senang lekat....kalo x....bnyk makan tp x lekat....

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #5 on: January 25, 2011, 03:11:59 PM »
nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.

den pakai pun saiz 4-6.. tp byk yg tak lekat/lucut.. mungkin saiz udang kecik kot...

Brand ape yg mengancam sket..??

tapi den pakai melekat aje udang tu..tapi saiz 2 jari aje. ikan pun kekadang kena..(ikan duri)
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #6 on: January 25, 2011, 03:16:27 PM »
nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.

den pakai pun saiz 4-6.. tp byk yg tak lekat/lucut.. mungkin saiz udang kecik kot...

Brand ape yg mengancam sket..??

tapi den pakai melekat aje udang tu..tapi saiz 2 jari aje. ikan pun kekadang kena..(ikan duri)

yg lucut saiz sejari je...  ;D ;D


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #7 on: January 25, 2011, 03:18:04 PM »
Assalamualaikum...

kalo nak mancing udang kene tgk tpt mancing tuh....cam sy pegi dkt kg. bahagia tlk intan...tekong suh pakai mata saiz 2....x kira hape jenis pon xpe....tp diorang syorkan mata Gamakatsu atau Mustad....tp kalo brand Sarawak atau Galah Hook mmg x digalakkan....senang patah....kalo kat tasek raban pulak diorang suh pakai mata saiz 5-6....kalo kat kolam pancing alam jaya....kene beli mata yg diorang jual baru senang lekat....kalo x....bnyk makan tp x lekat....

senang patah..?? a'ah.. lagipun halus sket matakail tu...
tp kalo patah ni den tak kisah.. sb den pakai perambut halus.. tak sempat matakail nak patah.. perambut dh putus dulu...  ;D ;D



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline kroll922

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 283
  • Gender: Male
  • Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #8 on: January 25, 2011, 03:31:29 PM »
org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... ;D
ada ke sape2 pnat test?  ???

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #9 on: January 25, 2011, 03:34:26 PM »
org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... ;D
ada ke sape2 pnat test?  ???

ntah la... lain orang lain skill...
ada org ckp perambut panjang... ada perambut pendek(sejengkal).. ada perambut sedang2 (sekaki)..
mata plak... ada org ckp guna mata yg ada duri pandan.. ada org ckp tak payah pakai duri pandan...
fenin2...


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #10 on: January 25, 2011, 03:43:04 PM »
org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... ;D
ada ke sape2 pnat test?  ???
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #11 on: January 25, 2011, 03:57:39 PM »
org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... ;D
ada ke sape2 pnat test?  ???
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....

mancing udang kat sungai mana bro?  ;D
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline kroll922

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 283
  • Gender: Male
  • Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #12 on: January 25, 2011, 04:04:39 PM »
tol jgak............ ;D
coz kolam udang dia xsehebat udang sungai...
udang sungai tarik syiokkkk punya......... ;D
mcmna nak mengelakkan dri ladung tersangkut kat batu?
yela mmg dah lumrah memancen............. ;D
tp ada ke cra nk mngatasinya?
(bot xda nak mancen kat tgh...so mancen kat tepi jer.........)

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #13 on: January 25, 2011, 04:11:04 PM »
tol jgak............ ;D
coz kolam udang dia xsehebat udang sungai...
udang sungai tarik syiokkkk punya......... ;D
mcmna nak mengelakkan dri ladung tersangkut kat batu?
yela mmg dah lumrah memancen............. ;D
tp ada ke cra nk mngatasinya?
(bot xda nak mancen kat tgh...so mancen kat tepi jer.........)

kalo teman selalunye matakail yg tersangkut kt batu/kayu... sb tu pakai perambut halus.. bila tarik putus kt perambut... sb teman sayang batu ladung2... lagi2 bile harga nak naik...


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #14 on: January 25, 2011, 04:40:02 PM »
org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... ;D
ada ke sape2 pnat test?  ???
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....

mancing udang kat sungai mana bro?  ;D
x tentu juga tuan.... biasa main sg tg karang jer :) :) :)
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #15 on: January 25, 2011, 04:47:52 PM »
org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... ;D
ada ke sape2 pnat test?  ???
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....

mancing udang kat sungai mana bro?  ;D
x tentu juga tuan.... biasa main sg tg karang jer :) :) :)

ohh..gitu g sorang2 ke ngan member2.. :D
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #16 on: January 25, 2011, 04:50:55 PM »
ngan member2 jer.... ;)
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline kroll922

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 283
  • Gender: Male
  • Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #17 on: January 25, 2011, 04:58:06 PM »
sy mancen area sg muda kedah jer...........dekat ngan ampang jajar...... ;D
tempat best....tp byk batu hehehe......
xpandai mancen putusla jwbnya........... ;D

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #18 on: January 25, 2011, 04:59:01 PM »
ngan member2 jer.... ;)

tak ajak den..


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: mata kail udang?
« Reply #19 on: January 25, 2011, 06:04:44 PM »
otai2 postkan lah gambar kail udang terbaik pilihan korang,
bantu sket geng yg tak pandai reti mancing udang...
 ;D ;D
The Alpha and The Omega

Offline kroll922

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 283
  • Gender: Male
  • Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #20 on: January 25, 2011, 09:16:44 PM »
udang ni bla dia tarik jgn sentap pancen tu....kang janggut je naik..... ;D
dia tarik kita tahan n karaw jer reel.... ;D
kalau sentap kupaula jwbnya................

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #21 on: January 25, 2011, 11:47:17 PM »
ngan member2 jer.... ;)

tak ajak den..
hahaha.... yang ni semua bukan geng pnet la bro... segan la nak ajak korang ;) ;D ;D ;D
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: mata kail udang?
« Reply #22 on: January 26, 2011, 12:18:19 AM »
ngan member2 jer.... ;)

tak ajak den..
hahaha.... yang ni semua bukan geng pnet la bro... segan la nak ajak korang ;) ;D ;D ;D
Jenggo punya pasal den jadi geng,ada bran ;D

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #23 on: January 26, 2011, 12:21:11 AM »
hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain ;)
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #24 on: January 26, 2011, 01:03:05 PM »
hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain ;)

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  ;D

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..???  ;D ;D


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #25 on: January 26, 2011, 01:57:53 PM »
hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain ;)

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  ;D

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..???  ;D ;D
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #26 on: January 26, 2011, 01:59:18 PM »
hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain ;)

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  ;D

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..???  ;D ;D
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)

pakai 2mata ka..?? panjang perambut..?? saiz mata..??


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: mata kail udang?
« Reply #27 on: January 26, 2011, 02:28:59 PM »
hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain ;)

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  ;D

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..???  ;D ;D
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)

pakai 2mata ka..?? panjang perambut..?? saiz mata..??
kira 1 perambut pki 4 mata.............
1    ----------) bersamaan 2 mata
jarak antara mata atas ngan mata bwh lebih kurang 2 inci kot.... tah la.... dah tak igt sgt.... mata diaorg pki saiz 1@2...

lain orang lain cara....  ;) nanti buat kat sana pun buleh juga tuan... boleh mita tunjuk ajar dari otai2 sana....

Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: mata kail udang?
« Reply #28 on: January 26, 2011, 02:38:17 PM »
hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain ;)

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  ;D

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..???  ;D ;D
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)

pakai 2mata ka..?? panjang perambut..?? saiz mata..??
kira 1 perambut pki 4 mata.............
1    ----------) bersamaan 2 mata
jarak antara mata atas ngan mata bwh lebih kurang 2 inci kot.... tah la.... dah tak igt sgt.... mata diaorg pki saiz 1@2...

lain orang lain cara....  ;) nanti buat kat sana pun buleh juga tuan... boleh mita tunjuk ajar dari otai2 sana....

adehh...conpius :-\ :-\  ???


The Alpha and The Omega

Offline otc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 998
  • Gender: Male
Re: mata kail udang?
« Reply #29 on: January 26, 2011, 02:40:45 PM »
kalau sesapa nak try buat mata kail udang sendiri, ni bahan-bahan dia:
1. Dawai gelung dari tayar motor
2. Besi canai / batu asah
3. Cutter
4. Plyer long nose (mata bulat lagi baik)
5. Besi batang payung 1 inchi
6. tukul & partner

~OtC~ kosong.satu.tiga.tiga.enam.empat.lapan.kosong.sembilan.lapan ~OtC~