Pancing.Net
November 24, 2014, 09:02:40 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: mata kail udang?  (Read 6190 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kroll922
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 283


Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...


Email
« on: January 24, 2011, 10:22:39 PM »

kat kdai pancing ada jual bermacam2 jenis mata kail udang...
ada juga dijual mata kail home made.
so yg mana lebih terbukti keberkesanannya?
dan saiz brp yg selalu digunakan dgn mnggunakan umpan umpun2? Grin

sory...sy budak bru blajaq............ Grin
Logged
Pancing.Net
« on: January 24, 2011, 10:22:39 PM »

 Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #1 on: January 25, 2011, 02:57:49 PM »

nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #2 on: January 25, 2011, 03:05:54 PM »

nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.

den pakai pun saiz 4-6.. tp byk yg tak lekat/lucut.. mungkin saiz udang kecik kot...

Brand ape yg mengancam sket..??
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
maxpancing
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1097


« Reply #3 on: January 25, 2011, 03:06:25 PM »

Besanyer matakail udang den pakai jenama exori jek sbb murah tp hambo jarang menjenggo.
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #4 on: January 25, 2011, 03:08:59 PM »

Assalamualaikum...

kalo nak mancing udang kene tgk tpt mancing tuh....cam sy pegi dkt kg. bahagia tlk intan...tekong suh pakai mata saiz 2....x kira hape jenis pon xpe....tp diorang syorkan mata Gamakatsu atau Mustad....tp kalo brand Sarawak atau Galah Hook mmg x digalakkan....senang patah....kalo kat tasek raban pulak diorang suh pakai mata saiz 5-6....kalo kat kolam pancing alam jaya....kene beli mata yg diorang jual baru senang lekat....kalo x....bnyk makan tp x lekat....
Logged

deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #5 on: January 25, 2011, 03:11:59 PM »

nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.

den pakai pun saiz 4-6.. tp byk yg tak lekat/lucut.. mungkin saiz udang kecik kot...

Brand ape yg mengancam sket..??

tapi den pakai melekat aje udang tu..tapi saiz 2 jari aje. ikan pun kekadang kena..(ikan duri)
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #6 on: January 25, 2011, 03:16:27 PM »

nak mancing apa? ikan ke udang? kalu udang den pakai size 4-6 aje. brand kail dah lupa.

den pakai pun saiz 4-6.. tp byk yg tak lekat/lucut.. mungkin saiz udang kecik kot...

Brand ape yg mengancam sket..??

tapi den pakai melekat aje udang tu..tapi saiz 2 jari aje. ikan pun kekadang kena..(ikan duri)

yg lucut saiz sejari je...  Grin Grin
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #7 on: January 25, 2011, 03:18:04 PM »

Assalamualaikum...

kalo nak mancing udang kene tgk tpt mancing tuh....cam sy pegi dkt kg. bahagia tlk intan...tekong suh pakai mata saiz 2....x kira hape jenis pon xpe....tp diorang syorkan mata Gamakatsu atau Mustad....tp kalo brand Sarawak atau Galah Hook mmg x digalakkan....senang patah....kalo kat tasek raban pulak diorang suh pakai mata saiz 5-6....kalo kat kolam pancing alam jaya....kene beli mata yg diorang jual baru senang lekat....kalo x....bnyk makan tp x lekat....

senang patah..?? a'ah.. lagipun halus sket matakail tu...
tp kalo patah ni den tak kisah.. sb den pakai perambut halus.. tak sempat matakail nak patah.. perambut dh putus dulu...  Grin Grin

Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
kroll922
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 283


Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...


Email
« Reply #8 on: January 25, 2011, 03:31:29 PM »

org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... Grin
ada ke sape2 pnat test?  Huh
Logged
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #9 on: January 25, 2011, 03:34:26 PM »

org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... Grin
ada ke sape2 pnat test?  Huh

ntah la... lain orang lain skill...
ada org ckp perambut panjang... ada perambut pendek(sejengkal).. ada perambut sedang2 (sekaki)..
mata plak... ada org ckp guna mata yg ada duri pandan.. ada org ckp tak payah pakai duri pandan...
fenin2...
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #10 on: January 25, 2011, 03:43:04 PM »

org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... Grin
ada ke sape2 pnat test?  Huh
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #11 on: January 25, 2011, 03:57:39 PM »

org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... Grin
ada ke sape2 pnat test?  Huh
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....

mancing udang kat sungai mana bro?  Grin
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
kroll922
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 283


Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...


Email
« Reply #12 on: January 25, 2011, 04:04:39 PM »

tol jgak............ Grin
coz kolam udang dia xsehebat udang sungai...
udang sungai tarik syiokkkk punya......... Grin
mcmna nak mengelakkan dri ladung tersangkut kat batu?
yela mmg dah lumrah memancen............. Grin
tp ada ke cra nk mngatasinya?
(bot xda nak mancen kat tgh...so mancen kat tepi jer.........)
Logged
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #13 on: January 25, 2011, 04:11:04 PM »

tol jgak............ Grin
coz kolam udang dia xsehebat udang sungai...
udang sungai tarik syiokkkk punya......... Grin
mcmna nak mengelakkan dri ladung tersangkut kat batu?
yela mmg dah lumrah memancen............. Grin
tp ada ke cra nk mngatasinya?
(bot xda nak mancen kat tgh...so mancen kat tepi jer.........)

kalo teman selalunye matakail yg tersangkut kt batu/kayu... sb tu pakai perambut halus.. bila tarik putus kt perambut... sb teman sayang batu ladung2... lagi2 bile harga nak naik...
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #14 on: January 25, 2011, 04:40:02 PM »

org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... Grin
ada ke sape2 pnat test?  Huh
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....

mancing udang kat sungai mana bro?  Grin
x tentu juga tuan.... biasa main sg tg karang jer Smiley Smiley Smiley
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #15 on: January 25, 2011, 04:47:52 PM »

org kata guna mata kail yg buat sendiri........
contoh yg diperbuat drp dawai bhgian dlm tali gitar bass....
pasti xmenghampakan.... Grin
ada ke sape2 pnat test?  Huh
yang ini buat main kolam buleh la tuan.... cutting kena buat ala2 gamakatsu punya matakail....
klu kat sungai berapa byk nak buat? saya klu g mancing udang biasa pki saiz 4 jer.... Dulu jenama swallow bagus, tp dah x jual dah....

mancing udang kat sungai mana bro?  Grin
x tentu juga tuan.... biasa main sg tg karang jer Smiley Smiley Smiley

ohh..gitu g sorang2 ke ngan member2.. Cheesy
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #16 on: January 25, 2011, 04:50:55 PM »

ngan member2 jer.... Wink
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
kroll922
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 283


Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...


Email
« Reply #17 on: January 25, 2011, 04:58:06 PM »

sy mancen area sg muda kedah jer...........dekat ngan ampang jajar...... Grin
tempat best....tp byk batu hehehe......
xpandai mancen putusla jwbnya........... Grin
Logged
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #18 on: January 25, 2011, 04:59:01 PM »

ngan member2 jer.... Wink

tak ajak den..
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1556


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #19 on: January 25, 2011, 06:04:44 PM »

otai2 postkan lah gambar kail udang terbaik pilihan korang,
bantu sket geng yg tak pandai reti mancing udang...
 Grin Grin
Logged

The Alpha and The Omega
kroll922
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 283


Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...


Email
« Reply #20 on: January 25, 2011, 09:16:44 PM »

udang ni bla dia tarik jgn sentap pancen tu....kang janggut je naik..... Grin
dia tarik kita tahan n karaw jer reel.... Grin
kalau sentap kupaula jwbnya................
Logged
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #21 on: January 25, 2011, 11:47:17 PM »

ngan member2 jer.... Wink

tak ajak den..
hahaha.... yang ni semua bukan geng pnet la bro... segan la nak ajak korang Wink Grin Grin Grin
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15697


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #22 on: January 26, 2011, 12:18:19 AM »

ngan member2 jer.... Wink

tak ajak den..
hahaha.... yang ni semua bukan geng pnet la bro... segan la nak ajak korang Wink Grin Grin Grin
Jenggo punya pasal den jadi geng,ada bran Grin
Logged
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #23 on: January 26, 2011, 12:21:11 AM »

hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain Wink
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #24 on: January 26, 2011, 01:03:05 PM »

hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain Wink

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  Grin

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..Huh  Grin Grin
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #25 on: January 26, 2011, 01:57:53 PM »

hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain Wink

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  Grin

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..Huh  Grin Grin
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #26 on: January 26, 2011, 01:59:18 PM »

hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain Wink

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  Grin

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..Huh  Grin Grin
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)

pakai 2mata ka..?? panjang perambut..?? saiz mata..??
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #27 on: January 26, 2011, 02:28:59 PM »

hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain Wink

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  Grin

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..Huh  Grin Grin
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)

pakai 2mata ka..?? panjang perambut..?? saiz mata..??
kira 1 perambut pki 4 mata.............
1    ----------) bersamaan 2 mata
jarak antara mata atas ngan mata bwh lebih kurang 2 inci kot.... tah la.... dah tak igt sgt.... mata diaorg pki saiz 1@2...

lain orang lain cara....  Wink nanti buat kat sana pun buleh juga tuan... boleh mita tunjuk ajar dari otai2 sana....

Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1556


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #28 on: January 26, 2011, 02:38:17 PM »

hehehe.... bukan kira ada bran.... yang ni team trip gelap2..... klu team ngan pnet kena buat trip lain Wink

nasib baik kulit den golap.. camtu den bole join la trip golap ni...  Grin

p/s; tuan.. camne nak setting perambut & matakail utk sg. timun..Huh  Grin Grin
hrm.... nak ckp x reti.... tapi ala2 cenggini la....

0--------------)---)

pakai 2mata ka..?? panjang perambut..?? saiz mata..??
kira 1 perambut pki 4 mata.............
1    ----------) bersamaan 2 mata
jarak antara mata atas ngan mata bwh lebih kurang 2 inci kot.... tah la.... dah tak igt sgt.... mata diaorg pki saiz 1@2...

lain orang lain cara....  Wink nanti buat kat sana pun buleh juga tuan... boleh mita tunjuk ajar dari otai2 sana....

adehh...conpius Undecided Undecided  Huh


Logged

The Alpha and The Omega
otc
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 992



« Reply #29 on: January 26, 2011, 02:40:45 PM »

kalau sesapa nak try buat mata kail udang sendiri, ni bahan-bahan dia:
1. Dawai gelung dari tayar motor
2. Besi canai / batu asah
3. Cutter
4. Plyer long nose (mata bulat lagi baik)
5. Besi batang payung 1 inchi
6. tukul & partner

Logged

~OtC~ kosong.satu.tiga.tiga.enam.empat.lapan.kosong.sembilan.lapan ~OtC~
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal