Pancing.Net
December 22, 2014, 03:05:34 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Nak tanye umpan utk ikan Kaloi........  (Read 18396 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
bujukpaya
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 36


Email
« Reply #30 on: January 31, 2011, 11:52:58 PM »

salam semue...mase sy di kg dlu kalo nk mancin ikan kaloi ni pkai umpan buah ara atau buah mengkudu, tp kalo dpt buah ara lg feveret die,kalo mengkudu kdg2 nk rezeki naik le lampam jawe. Bab lipas plk kalo nk pg nuntang (tali taut kt botol, mate kail cangkuk lipas dn hanyutkan) aje elok, dh tentu dpt ikan lawang tp kene pg time nk maghrib..slamat mencoba
Logged
Pancing.Net
« Reply #30 on: January 31, 2011, 11:52:58 PM »

 Logged
kecik-sepat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 652


ULTRAS ANGLER


Email
« Reply #31 on: January 31, 2011, 11:56:25 PM »

petai air masin xmau,petai jeruk mau le mai sebalang ;p

hahahaha.. ade ke.. x pnah tgk lg.. kot ley wat umpan kaloi ke.. huhuhuhuhuhuhuhuhu
PETAI AIR MASIN RENDAM JE DLM AIR LAUT SEMINGGU XTAU LE IKAN PE YG NDAK LAHAP  Grin
Logged

Ngail ngail juge moh kite beramal..
TPk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404


"kumpau itu indah"

lagenda_tanjung
WWW
« Reply #32 on: February 01, 2011, 12:09:04 AM »

petai air masin xmau,petai jeruk mau le mai sebalang ;p

hahahaha.. ade ke.. x pnah tgk lg.. kot ley wat umpan kaloi ke.. huhuhuhuhuhuhuhuhu
PETAI AIR MASIN RENDAM JE DLM AIR LAUT SEMINGGU XTAU LE IKAN PE YG NDAK LAHAP  Grin

jgn ikan sume tapung, prot ke atas sudahhh.. wahahahahaha..  Grin Grin Grin
Logged

waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #33 on: February 01, 2011, 02:36:36 AM »

salam semue...mase sy di kg dlu kalo nk mancin ikan kaloi ni pkai umpan buah ara atau buah mengkudu, tp kalo dpt buah ara lg feveret die,kalo mengkudu kdg2 nk rezeki naik le lampam jawe. Bab lipas plk kalo nk pg nuntang (tali taut kt botol, mate kail cangkuk lipas dn hanyutkan) aje elok, dh tentu dpt ikan lawang tp kene pg time nk maghrib..slamat mencoba

Salam..betul apa yg bujukpaya katakan tu tentang buah ara..kalau pakai buah ara,itulah umpan paling ifektif....tapi yg betul2 ranumlah..banyak tumbuh ditebing sungai..tapi lain tempat/daerah @ negeri lain caranya...macam wak dulu tak ngail kalui ni...wak pasang tajur(taut disesetengah tempat)...asalkan tebing sungai tu redup(reba) dan ada pulak pokok ara disekitar tebing tersebut....ambillah buah yg ranum..belah dua dan cangkuk setengah dimata tajur tersebut..pastikan mata tajur yg saiz besar...apungkan diatas air saje..pastu tinggalkan dalam 3-4jam baru cek balik ada tak ikan yg makan...

wak pernah dapat ikan kalui seberat 5KG(Anggaran)menggunakan kaedah buah ara ni dikampung Wak(Sg Triang)..tu pun dah lama masa tahun 92'..wak bela ikan kalui tu dalam kolam kat rumah....tahun 2003 wak berikan pada orang kampung sebab(pakcik Jaafar Teksi)dia nak bela..niat hati nak lepaskan kembali kesungai...sebab tak larat beli pelet makanannya....last2 dia offer diri nak bela....tak tahulah ade lagi ke tidak ikan tu.....

Sisiknya sebesar duit syiling 50.sen....Tak salah wak dulu..5-6ekor kena mata tajur..jadi lauk aje....nk bela banyak2....orang tua cakap..tak payah..yg ade dalam kolam seekor tu tak terjaga katanya...anggarn panjang kalui yg wak dapat dulu tu....2hasta panjang dan 1hasta lebar...bomggol kat kepala dah naik berlumut masa kena tajur dulu...
Cubalah..mane tau menjadik pulak.... Grin
Logged

Komited Kepada Kehidupan
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19085

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #34 on: February 01, 2011, 02:55:23 AM »

2 hasta panjang.....1 hasta lebar...ni dah kaloi gergasi ni
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #35 on: February 01, 2011, 03:08:51 AM »

2 hasta panjang.....1 hasta lebar...ni dah kaloi gergasi ni
nak kata lebar..tak lebar..nak kata panjang tak panjang jugak...ade yg lagi panjang/lebar dari yg wak dapat tu...tapi citernya dah lama..masa tahun 84'...orang kampung dapat 5kaki panjang(Anggaran)..bayangkanlah lebarnya....???ikan kalui tu diletakkan dalam kolam sekolah kampung wak....disebabkan kolam konkritnya tak dalam,,,jadi ikan tu pun tak boleh nak berenang bebas..mengereng sebelah aje...wak tak ingat ape jadi pada ikan kalui tu sesudah itu..masa tu wak darjah 1....

kalaulah masa wak dapat kalui yg wak tajur tu..ade pulak kamera filem/digital macam sekarang ni....dah tentu boleh ditunjukkan..... Grin
Logged

Komited Kepada Kehidupan
ZAHAR @ mzaharm
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2373


Tawakkal itu adalah berusaha bersungguh sungguh


WWW Email
« Reply #36 on: February 01, 2011, 07:29:32 AM »

besar betul ikan kaloi tu....ada lagi ke zaman sekarang ni ikan kaloi saiz bagak....kalau jumpa sebesar pinggan nasi pun dah bertuah betul.....rezeki rezeki
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19085

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #37 on: February 01, 2011, 01:33:29 PM »

besar betul ikan kaloi tu....ada lagi ke zaman sekarang ni ikan kaloi saiz bagak....kalau jumpa sebesar pinggan nasi pun dah bertuah betul.....rezeki rezeki

tu le skrg kalau dapat besar pingan nasik tu....mesti gambar ada di p.net ni Grin Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
abg_tegar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2875


kawan budak baru mancing....


« Reply #38 on: February 07, 2011, 11:54:47 AM »

btul2...hehe
Logged

nak makan makan...xnak makan makan...hehehe
waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #39 on: February 08, 2011, 10:50:20 AM »

Kalau nak merasa mancing/tajur/taut ikan kalui..pergilah ngomplot kat Sg.serting atau Sg.triang ataupun Sg.Bera..pasti banyak lagi stok...tapi kena survey 2-3harilah...mesti bawak orang tempatan sekali.... Grin..wak kalau balik Kampung 3-4hari pun.....susah nak menduga nasib kat Sg.triang tu....Belum ade rezeki nak ngomplot kat Kampung halaman sendiri..
Logged

Komited Kepada Kehidupan
abg_tegar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2875


kawan budak baru mancing....


« Reply #40 on: February 08, 2011, 11:43:25 AM »

kt mane ni wak???
Logged

nak makan makan...xnak makan makan...hehehe
waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #41 on: February 08, 2011, 10:27:48 PM »

kt mane ni wak???
Sg.Teriang Ulunya di Jelebu dan menghilir ke Negeri Pahang melalui Felda Gugusan Mendi(area Kampung wak le tu) dan berakhir di Kuala Triang memasuki Sg,Pahang.
Sg.Serting ulunya di Bahau dan masuk ke Tasik Bera Pahang dan menghilir ke Kuala Bera,juga bertemu Sg.Pahang..
Carilah member2 Pnet..ada yg pernah ngomplot kat Sungai-sungai ni...Pasti berbaloi sebab sungainya masih kekal semulajadi.. Grin
Logged

Komited Kepada Kehidupan
ray_mie
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2938



« Reply #42 on: February 09, 2011, 11:52:16 AM »

besar btol kalui tu wak.....
dulu pun ader dgr citer orng kg kat area jempul n9 tp bukan sungai serting,......
ikan kalui sebesar dulang hidangan dinaikkan di ulu sg muar, area juasseh n9 .......
tahan tajur jugak tp umpan nyer cicak idup.....
Logged



اَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُ
waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #43 on: February 09, 2011, 10:38:34 PM »

besar btol kalui tu wak.....
dulu pun ader dgr citer orng kg kat area jempul n9 tp bukan sungai serting,......
ikan kalui sebesar dulang hidangan dinaikkan di ulu sg muar, area juasseh n9 .......
tahan tajur jugak tp umpan nyer cicak idup.....

Wah..hebat tu..mungkin area kepis kut?...wak tak berani nak pakai haiwan hidup selaindari umpan biasa yg orang guna...contohnya ikan sepat ronggeng ngan seluang...
umpan katak hidup pun dah lama tak guna...ingat last guna dulu masa kat kampung tahun 92 dulu..
Logged

Komited Kepada Kehidupan
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19085

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #44 on: February 10, 2011, 10:47:45 AM »

pergh..kalau dah ada kaloi besau tu...korang komklot le
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
ray_mie
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2938



« Reply #45 on: February 11, 2011, 10:53:42 AM »

besar btol kalui tu wak.....
dulu pun ader dgr citer orng kg kat area jempul n9 tp bukan sungai serting,......
ikan kalui sebesar dulang hidangan dinaikkan di ulu sg muar, area juasseh n9 .......
tahan tajur jugak tp umpan nyer cicak idup.....

Wah..hebat tu..mungkin area kepis kut?...wak tak berani nak pakai haiwan hidup selaindari umpan biasa yg orang guna...contohnya ikan sepat ronggeng ngan seluang...
umpan katak hidup pun dah lama tak guna...ingat last guna dulu masa kat kampung tahun 92 dulu..


hehehehe.....
wak orang noghori ko....?

 Grin Grin Grin......
Logged



اَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُ
waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #46 on: February 11, 2011, 11:12:39 AM »

besar btol kalui tu wak.....
dulu pun ader dgr citer orng kg kat area jempul n9 tp bukan sungai serting,......
ikan kalui sebesar dulang hidangan dinaikkan di ulu sg muar, area juasseh n9 .......
tahan tajur jugak tp umpan nyer cicak idup.....

Wah..hebat tu..mungkin area kepis kut?...wak tak berani nak pakai haiwan hidup selaindari umpan biasa yg orang guna...contohnya ikan sepat ronggeng ngan seluang...
umpan katak hidup pun dah lama tak guna...ingat last guna dulu masa kat kampung tahun 92 dulu..


hehehehe.....
wak orang noghori ko....?

 Grin Grin Grin......
wak bukan orang waghih...orang rumah je orang rembau...wak org Pahang(Triang)...serting-bahau-pilah-senawang-seremban-rembau-tampin-gemenchih-palong..tempat lalu lalang..jalan2 sambil tengok tempat orang..sambil survey sungai....suka lalu area tu semua...pasal sungai area tu masih segar semulajadi..ada pokok buluh lambang tradisi sungai disitu...
Pendek kata..dari kecik lalu lalang kat situ..Harap kekal semulajadi... Grin Grin
Logged

Komited Kepada Kehidupan
alvin
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 305


setup CC, Repair computer, CC server game


« Reply #47 on: February 11, 2011, 05:28:12 PM »

biasanye kalau saya mancing kaloi kat kmpg(sarawak) guna umpan lipas, cengkerik, lipan
Logged

-aku dan pancing burukku-
mrsyuko
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2479


"TU DIA DOK ADA"


WWW
« Reply #48 on: February 11, 2011, 06:00:00 PM »

Salam..

Dulu masa mancing kt sg kedah blkg umah saya, kalo mancing ujung2 julai daun buluh tu,pakai umpan belalang hijau memang cepat je, tp yg pasti sg nii mmg byk kaloi...lg pulak time kena air jernih,sbb depa kata kaloi rabun ckit.. saya guna pelampung jer...kaloi kalo mkn senyap je dia tarik pelampong tu...tup2 tenggelam...kalo lampat mmg sangkut reba laa jwbnya...penah gak dpt kaloi, saya guna buah ara yg msk tu, pastu mancing plak bwh pokok ara..terbaik gak tu.. - sekadar berkongsi cerita  Grin
Logged

Nak daftar Streamyx/UNIFI boleh roger saya 0133780404....
PRODUK TERBAIK!!>>
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1558


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #49 on: February 11, 2011, 08:37:34 PM »

biasanye kalau saya mancing kaloi kat kmpg(sarawak) guna umpan lipas, cengkerik, lipan
lipan bakar ke mentah ?  Grin Grin
Logged

The Alpha and The Omega
ombak_jeram
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 718


sebatang joran, sebentuk matakail, sebuah keringat


Email
« Reply #50 on: February 11, 2011, 09:06:33 PM »

Pakai cengkerik + pelampung hehe baling dekat2 area berkayu sket...insyaallah kaloi x mngecewakan
Logged

taip ON MANCING dan hantarkan ke 0125338930
waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #51 on: February 11, 2011, 10:15:13 PM »

biasanye kalau saya mancing kaloi kat kmpg(sarawak) guna umpan lipas, cengkerik, lipan

WAH BESAR BETUL KALUI NGAN TAPAH TU....TAHNIAH... Grin
Logged

Komited Kepada Kehidupan
waktambeng
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 756


Memancing menyambung warisan keluarga


« Reply #52 on: February 11, 2011, 10:17:38 PM »

Salam..

Dulu masa mancing kt sg kedah blkg umah saya, kalo mancing ujung2 julai daun buluh tu,pakai umpan belalang hijau memang cepat je, tp yg pasti sg nii mmg byk kaloi...lg pulak time kena air jernih,sbb depa kata kaloi rabun ckit.. saya guna pelampung jer...kaloi kalo mkn senyap je dia tarik pelampong tu...tup2 tenggelam...kalo lampat mmg sangkut reba laa jwbnya...penah gak dpt kaloi, saya guna buah ara yg msk tu, pastu mancing plak bwh pokok ara..terbaik gak tu.. - sekadar berkongsi cerita  Grin

mEMANG ITULAH CARANYA MENGENDAP KALUI... Grin
Logged

Komited Kepada Kehidupan
alvin
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 305


setup CC, Repair computer, CC server game


« Reply #53 on: February 11, 2011, 11:26:21 PM »

biasanye kalau saya mancing kaloi kat kmpg(sarawak) guna umpan lipas, cengkerik, lipan
lipan bakar ke mentah ?  Grin Grin
lipan hidup la.. hehehhe pilih yg old school punya so x de gigi nak sengat.. hahahaha
Logged

-aku dan pancing burukku-
alvin
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 305


setup CC, Repair computer, CC server game


« Reply #54 on: February 11, 2011, 11:27:19 PM »

biasanye kalau saya mancing kaloi kat kmpg(sarawak) guna umpan lipas, cengkerik, lipan

WAH BESAR BETUL KALUI NGAN TAPAH TU....TAHNIAH... Grin
rezeki anak2....
Logged

-aku dan pancing burukku-
ray_mie
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2938



« Reply #55 on: February 14, 2011, 12:53:56 PM »

wow.......
terbaik tuan alvin.....
bile la hambe dpt layan ikan mcm ni....
Logged



اَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُ
alvin
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 305


setup CC, Repair computer, CC server game


« Reply #56 on: February 15, 2011, 01:04:30 PM »

wow.......
terbaik tuan alvin.....
bile la hambe dpt layan ikan mcm ni....

Terima Kasih bro... masa pancing tu saya balik bercuti dan pergi ngan member2 kampung
bleh kalau ada masa cuti panjang... dapat ikan tu dekat dgn kampung saya di Hidro Batang Ai Sarawak..... Hidro tu bleh mancing x de kena bayar pun tapi kena bagi tau dia punya Pak guard.. cuma klu x de boat sendiri tu, kena kaw tim dengan pak guard tu la..
Logged

-aku dan pancing burukku-
kedidi laut
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 251



Email
« Reply #57 on: February 15, 2011, 01:14:05 PM »

salam..

dulu kt kg penah tgk besan mak ayah bawak balik ikan kaloi besar talam...

pakcik 2 sangkut kat handle moto RS100 die je..

tny pakcik 2 die kata pakai umpan perot ayam yg diperam ngan jintan goreng kalau xsilap..

lokasi kt lubuk buluh jalan ke lepar utara jerantut pahang..
Logged
alvin
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 305


setup CC, Repair computer, CC server game


« Reply #58 on: February 15, 2011, 01:16:36 PM »

biasanye kalau saya mancing kaloi kat kmpg(sarawak) guna umpan lipas, cengkerik, lipan

WAH BESAR BETUL KALUI NGAN TAPAH TU....TAHNIAH... Grin
terima kasih...
ikan kaloi saiz mcm tu jarang2 gak nak dapat.. hari tu pun sekor tu je la yg dapat.. klu ikan tapah tu ada lagi yg saiz mega besar dari tu.. ada gak tengok saiz mega tu menyambar kat permukaan air masa kita org mancing petang tu masa kita org sampai kat lokasi nak mancing tu.. tp rezeki cuma yg saiz tu je yg dapat.... tp bila malam dh menjelang, baung pulak yg x serik menjamah umpan, umpan pakai cacing, dedak, lipan dan anak ikan. masa mancing hari tu x de gak yg nak casting... semua layan pelampung ngan pancing dasar...
Logged

-aku dan pancing burukku-
ombak_jeram
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 718


sebatang joran, sebentuk matakail, sebuah keringat


Email
« Reply #59 on: February 16, 2011, 11:20:19 PM »

Ni yg smngt nk memburu kaloi ni...bler la agaknyer dpt naikkan beso cmtu huhu
Logged

taip ON MANCING dan hantarkan ke 0125338930
Pages: « 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal