Pancing.Net
August 31, 2014, 12:13:48 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: apakah umpan paling best pancing BELIDA  (Read 24373 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« on: January 30, 2011, 02:37:25 PM »

salam semua saya nak tanya umpan apa digunakan untuk memancing ikan belida?pertolongan dari kawan kawan p.net amat diperlukan..
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
Pancing.Net
« on: January 30, 2011, 02:37:25 PM »

 Logged
pemancingsepi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1187



Email
« Reply #1 on: January 30, 2011, 02:56:17 PM »

assalam...
saya tak pernah dapat belida lagi, cuba mancing pernah la...
saya guna anak lampan... ada tarikan sekali tapi rabut...
saya tengok orang lain guna ikan pinpin(anak seluang)... menjadik gak
kena tanya otai belida ni...

eeerrr... boleh tahu, tuan nak mancing belida kat mana?
Logged

membaca untuk mengetahui dan bertanya untuk memahami
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #2 on: January 30, 2011, 03:03:20 PM »

guna cengkerik pun jalan...p den x pernah dapat g...kawan2 den cite.....
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #3 on: January 30, 2011, 09:43:18 PM »

tasik kelana jaya bro tasik sebelah kedai makan tu,dah try guna gewang dengan spoon dia tak layan tu yang nak tau apa umpan best ni.
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #4 on: January 30, 2011, 09:57:21 PM »

Rahsia Belida
Oleh : Aznir Malek : PANCING April 1998

Saya katakan belida ikan yang unik kerana bentuk tubuhnya yang berbeza dari
ikan lain. Tidak ada ikan tempatan lain yang seiras dengannya, kalau adapun
yang paling dekat mungkin tapah. Dengan rahang yang luas, misainya dan
perut yang menggeleber, perbezaannya amat ketara.

Belida ialah ikan yang nipis jika dilihat dari pandangan atas, lebih nipis
dari lampam. Mungkin pada pandangan pertama kita mengatakan ia tidak besar.
Sebenarnya belida ialah ikan yang pembesarannya tidak terhad.

Dua ciri utama belida ialah sirip dorsal yang bersambung dengan sirip ekor
dan membentuk ekor. Bolehlah kita katakan bahawa sirip anal juga ekor
belida. Jika kita memerhatikan belida, cara pergerakannya ialah 45 darjah.
Kepalanya akan condong 45 darjah kebawah. Ini adalah kesan dari kayuhan
sirip anal yang menolaknya ke depan.

Pergerakan sirip anal di dalam air sama seperti kibaran bendera ditiup
angin dan membalas setiap pantulan cahaya yang menimpanya. Nama saintifik
dan nama dalam bahasa inggeris diambil sempena kecantikan yang ada pada
sirip belida. Perkataan 'notos' berasal dari Greek bermakna belakang dan
'pterygion' ialah bulu.

Belida ialah ikan dari golongan clupeiformes, badan seperti ikan 'herring'.
Ikan lain yang termasuk dalam golongan ini ialah ikan parang (Chirocentrus
dorab) dan ikan bilis (Stelophorus commersonii). Kelisa yang dikenali
antara ikan tempatan yang garang adalah dari golongan ini.

Kepelbagaian
Terdapat dua spesies belida yang lazim dijumpai di Semenanjung Malaysia.
Yang paling kecil ialah Notopterus notopterus. Kebiasaannya dijumpai di
sungai-sungai kecil, paya atau lombong. Mulutnya lebih pendek dari
Notopterus chitala. Jarak sirip dorsal dan kepala lebih dekat, orang Melayu
di utara dan Kelantan memanggilnya ikan selat. Saya masih teringat
memancing ikan ini di Sungai Korok, Perlis semasa kecil. Saya amat tertarik
dengan warna keperakan pada badannya. Setiap hari saya mesti mendapatkan
selat, paling tidak pun seekor untuk melihat sinaran pada badannya apabila
ia bergerak.

Ikan selat senang dipancing menggunakan umpan cacing atau udang kecil.
Mereka biasanya berkumpulan, jika mendapat seekor, kita tahu di bawah sana
masih banyak lagi. Seekor demi seekor akan menelan umpan dari tempat yang
sama sehinggalah ikan terlucut dari mata kail. Buruan kita yang lain akan
terkejut dan takut untuk memakan umpan. Lebih baik beredar mencari kawasan
lain.
Di lombong lama di Subang dan Puchong (yang sedihnya sekarang telah
ditimbuni bangunan dan kawasan perumahan) saya menggunakan perambut 6lb
sepanjang 6 inci, mata udang nombor 10 yang dilekatkan cengkerik atau udang
hidup.

Setiap kali pergi memancing saya boleh mendapat lebih dari 20 ekor.
Perlawanan tidak begitu memberangsangkan kerana ikan akan mengikut sahaja
apabila kekili diputarkan. Hanya ragutan permulaan sahaja yang
menyenangkan, joran Ugly Stik membengkok apabila mereka meragut umpan.

Untuk perlawanan yang hebat dan mendebarkan, saya menyarankan anda mencari
Notopterus chitala. Untuk memburunya memerlukan kesabaran dan usaha yang
tidak boleh dikatakan ringan. Jenis besar ini hanya boleh dijumpai di
kawasan pendalaman atau sungai-sungai besar.

Perjalanan saya di negara kita telah menemukan saya dengan tempat yang
dihuni oleh gergasi ini, Tasik Cenderoh dan Kenering di Perak, sebahagian
Sungai Muar dan Tasik Bera. Terdapat juga di sebahagian sungai di Pahang
dan Selangor tetapi amat sukar dijumpai. Saya mencarinya berpandukan kepada
pengetahuan penduduk tempatan. Satu alasan untuk memperpanjangkan
silaturrahim dengan penduduk pendalaman atau kampung.

Dua spesies belida yang tidak terdapat di negara kita ialah belida yang
mempunyai 'bunga' atau tanda di bahagian bawah tubuh menghala ke bahagian
ekor. Bagaimanapun sejak kebelakangan ini ia telah banyak ditemui di
lombong-lombong. Satu spesies berasal dari Thailand dan satu spesies lagi
berasal dari Indo-China. Spesies dari Indo-China lebih cantik dan menarik.

Teknik Menangkap Belida
Belida menyukai kawasan sungai berair dalam tanpa mengira air mengalir
perlahan atau laju. Kawasan lubuk juga didiami oleh ikan ini.
Kebiasaannya ia mendiami kawasan dasar mencari siput dan ikan-ikan kecil.
Cara belida berenang ialah condong 45 darjah dengan kepalanya menghala ke
bawah.

Penglihatan belida amat baik, mungkin kerana rumahnya yang sentiasa gelap.
Saya mengatakan demikian berdasarkan belida akuarium. Pada siang hari
belida tidak aktif dan pergerakannya lembab. Malamnya apabila lampu
akuarium ditutup akan kedengaran ikan bermain air dan keesokannya anak-anak
ikan kecil seperti sepat dan 'guppie' hilang atau mati.

Apakah umpan yang terbaik untuk belida? Saya mempunyai 4 umpan kegemaran,
udang, sepat, puyu dan haruan kecil. Umpan terbaik ialah udang air tawar.
Matanya yang bersinar merah memberikan kesan yang terbaik didalam air yang
gelap. Udang ini hendaklah hidup dan udang yang dibeli dari kedai ikan akan
memberikan hasil yang tidak memuaskan. Jika belida tidak menyentuh udang
yang kita hidangkan, ikan-ikan lain seperti lampam, kerai dan kalui akan
menyembatnya. Jadi kita tidak akan bersahaja.

Peralatan yang terbaik untuk memancing belida ialah menggunakan batu ladung
di bahagian bawah. Bagaimanapun ia bergantung kepada arus, batu hidup
biasanya digunakan di kawasan air mengalir perlahan seperti tasik dan
lombong. Untuk kawasan berumput rampai di dasarnya, gunakan batu hidup dan
panjangkan perambut sehingga 4 kaki. Ditengah-tengahnya letakkan pelampung
supaya umpan berada dibahagian tengah air. Ini menyenangkan ikan melihat umpan.

Belida ialah ikan yang kuat rontaannya, oleh itu menggunakan mata kail yang
betul adalah mustahak. Jenama Daichi dan Mustad adalah pilihan paling sesuai.
Saya biasanya menggunakan perambut 20lb dan tali utama 15lb. Ini sudah
boleh dikira minimum. Keupayaan peralatan hendaklah ditingkatkan mengikut
keadaan air dan ikan. Untuk peluang yang lebih baik, gunakan tangsi yang
tahan calar. Perlawanan dengan belida memakan masa dan persekitarannya
dipenuhi batu dan kayu. Tali yang saya gunakan ialah 'Maxima Chemeleon,
Tortue, Daiwa Crystal Clear dan Samurai Green'. Warna tali tidak mustahak
kerana sarang belida di selubungi kegelapan.

Belida Gergasi
Sehingga mana belida boleh membesar? Kita selalu melihat gambar ikan
seberat 3-5kg. Saiz yang kecil tetapi ia dapat memberikan perlawanan yang
hebat dan menarik.
Pengalaman En. Ismail semasa perjalanan ke Kuala Lipis mungkin dapat
memberikan gambaran. Dia terjumpa seorang lelaki tua di sebuah gerai di
tepi jalan yang memberitahunya terdapat seekor belida besar di sungai di
belakang rumahnya. Maklumat sebegini biasanya banyak kita dengari tetapi
kebanyakannya tidak mendatangkan hasil.
Ismail mengambil keputusan untuk mencuba nasib berumpankan udang air tawar.
Setelah sejam menunggu, belida akhirnya tercangkuk di mata kailnya.
Pertarungan berlangsung lebih sejam. Dia terpaksa melompat ke atas perahu
dan mengikut ikan tersebut untuk mengelakkan dari tersangkut pada batu dan
kayu yang tenggelam di situ. Masa dia mendaratkan ikan baru dia menyedari
yang peluh membasahi bajunya dan tangannya menggeletar, beratnya
berkurangan beberapa paun. Berat ikan mencapai 10kg.
Belida paling besar pernah saya ketahui ditangkap ialah dari Tasik
Kenering, beratnya 25kg. Fakta ini didapati pada tahun 1985. Seperti selalu
tiada bukti yang lengkap. Fakta ini tidak salah mengikut pengalaman saya
yang pernah melihat belida sepanjang 2-3 kaki yang bermain air di Empangan
Temenggor. Bukan seekor tetapi banyak. Di kawasan toman sepanjang 5 kaki,
kalui seberat 10kg dan haruan 7kg, perkara ini tidak mustahil.
Belida, antara ikan tempatan yang terbesar, sekarang menuju kepada
kepupusan. Mendapat ikan seberat 7kg adalah nasib yang teramat baik.
Sekarang mendapat ikan seberat 3kg sudah dikira besar.
Belida boleh dikatakan permata ikan tempatan dari segi rupa paras dan
perlawanannya. Menjejak belida juga adalah sesuatu yang menarik dan tidak
membosankan.

quote from: http://www.mail-archive.com/mancing-l@kreatif.com/msg20841.html
Logged

pemancingsepi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1187



Email
« Reply #5 on: January 30, 2011, 11:54:45 PM »

tasik kelana jaya bro tasik sebelah kedai makan tu,dah try guna gewang dengan spoon dia tak layan tu yang nak tau apa umpan best ni.
ooo... saya pernah melihat/membaca dlm majalah... pemancing menaikkan belida bintik disitu...
selamat mencuba tuan...
Logged

membaca untuk mengetahui dan bertanya untuk memahami
pemancingsepi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1187



Email
« Reply #6 on: January 31, 2011, 12:01:18 AM »

ty 4 da info mr o...
utk tambahan... ada yg mengatakan buah letup-letup umpan killer utk memancing belida... kat serawak la... hehehe  Grin .... belida semenanjung ni taktau la... Grin
Logged

membaca untuk mengetahui dan bertanya untuk memahami
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #7 on: January 31, 2011, 01:28:29 AM »

pergh..bagus artikel tu....belida oh belida
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #8 on: January 31, 2011, 12:17:06 PM »

nak kena test ni...tq for your info bro.
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
River_Monster
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 167


Time Cuti.. tunggu apa lagi... PANCING Arr!


Email
« Reply #9 on: February 04, 2011, 05:08:27 PM »

ikut pengalaman teman memancing si belida nie .. memang best layan ikan nie ...

umpan yang biasa di pakai dan memang top strike kalau di gunakan...

gunakan umpan anak ikan seluang cakukkan 3-4 ekor pada satu mata kail ..

umpan kedua gunakan umpan udang sungai cakukkan sampai penuh mata kail.. insyallah ada hasil kalau kena pada port...

Logged

Selalu Lepaih Geram tang Kolam Joran Rimba Tekala, Semenyih.. kekadang kat Sukida @ Seri Bayu ..
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #10 on: February 04, 2011, 10:01:05 PM »

nanti saya test umpan tu,now kedai semua tutup nak beli umpan pun tak boleh,tq for your info bro.. Grin Grin
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
SeraI
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34


"Hidup Biar Sedap"


« Reply #11 on: February 04, 2011, 11:07:27 PM »

kalau mancen belida bintik di tasik machap jhr...kebanyakkan mereka mengunakan ikan mas...
Logged
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #12 on: February 04, 2011, 11:09:57 PM »

ikan tu lembut macam mana nak cangkuk umpan..? Huh
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
kecik-sepat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 652


ULTRAS ANGLER


Email
« Reply #13 on: February 04, 2011, 11:20:25 PM »

pernah mancing anak belida besar2 talapia je pki cacing kt pulau meranti
Logged

Ngail ngail juge moh kite beramal..
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #14 on: February 04, 2011, 11:24:56 PM »

ikan tu lembut macam mana nak cangkuk umpan..? Huh


bole2x...cangkuk bawah mate Roll Eyes
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
kecik-sepat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 652


ULTRAS ANGLER


Email
« Reply #15 on: February 04, 2011, 11:30:25 PM »

ikan tu lembut macam mana nak cangkuk umpan..? Huh


bole2x...cangkuk bawah mate Roll Eyes
adeh! kasim selamat..   Grin
Logged

Ngail ngail juge moh kite beramal..
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #16 on: February 04, 2011, 11:34:59 PM »

nanti saya test semua umpan yang kawan2 beritahu...
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #17 on: February 04, 2011, 11:39:03 PM »

ikan tu lembut macam mana nak cangkuk umpan..? Huh

Wink Wink Wink


bole2x...cangkuk bawah mate Roll Eyes
adeh! kasim selamat..   Grin
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
Garcia01
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 277


Make Yourlife Simple


« Reply #18 on: February 05, 2011, 04:19:08 PM »

Empangan ulu yam
Salam .. Saya ada test gak dpt belida kat ulu yam je .. Tapi cara ikatan perambut Memang pakai batu ladung kat bawah .. Buat cam apollo 3 mata .. N then batu ladung kat bwh .. Tapi belida situ xde la besar sangat .. Besar tapak kaki saiz 10 je .. Umpan terbaik kat situ anak udang . Tabur sikit dedak kat air tu n then sauk je udang kat situ.. Insyallah ada rezeki .. X belida ada gak ikan2 laen.. Tapi ingat time belida makan adalah waktu lepas senja sehingga subuh..

Empangan semenyih-
ni best sket cerita dia bro .. Kalau mancing kat sini masa petang siap bleh nampak belida colour hitam besar wo.. Tapi mancing x penah dapat haha.. Susah sket sini ..tapi memang besar la hehe.. Tapi bila kite kail asik keli afrika je naik.. X tau pakai umpan ape huhu.. Kalau ada sesiapa penah dapat belida kat sini .. Bleh la kongsi2 sket idea .. Tq
 
 

Logged

Is a Trademark
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #19 on: February 05, 2011, 04:24:00 PM »

nanti saya test umpan tu,now kedai semua tutup nak beli umpan pun tak boleh,tq for your info bro.. Grin Grin

tu le....haha....baik ada set casting...leh layan ruan Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
nije
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2076



Email
« Reply #20 on: February 05, 2011, 05:16:50 PM »

kawe pakai anak udang galah yang dipancing di sg kelantan...ikan ini juga di sg kelantan...mmg belida melawan dengan ganas...siap melompat2 beberapa kali sebelum tewas...hanya untuk berkongsi cerita...sila klik link dibawah... Grin Grin

http://www.pancing.net/index.php?topic=14518.0
Logged

@0192048206

FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #21 on: February 05, 2011, 10:07:31 PM »

tak sabar nak rasa menarik belida ni. Grin
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34719



Email
« Reply #22 on: February 05, 2011, 10:24:02 PM »

perghhhhhhhhhhh loteh membaconyoo mr.0 hehehehe Grin Grin Grin namun ku ucapkan terimokaseih untuk informasi yg terbaik dari tuan hehehehe Wink Wink Wink
Rahsia Belida
Oleh : Aznir Malek : PANCING April 1998

Saya katakan belida ikan yang unik kerana bentuk tubuhnya yang berbeza dari
ikan lain. Tidak ada ikan tempatan lain yang seiras dengannya, kalau adapun
yang paling dekat mungkin tapah. Dengan rahang yang luas, misainya dan
perut yang menggeleber, perbezaannya amat ketara.

Belida ialah ikan yang nipis jika dilihat dari pandangan atas, lebih nipis
dari lampam. Mungkin pada pandangan pertama kita mengatakan ia tidak besar.
Sebenarnya belida ialah ikan yang pembesarannya tidak terhad.

Dua ciri utama belida ialah sirip dorsal yang bersambung dengan sirip ekor
dan membentuk ekor. Bolehlah kita katakan bahawa sirip anal juga ekor
belida. Jika kita memerhatikan belida, cara pergerakannya ialah 45 darjah.
Kepalanya akan condong 45 darjah kebawah. Ini adalah kesan dari kayuhan
sirip anal yang menolaknya ke depan.

Pergerakan sirip anal di dalam air sama seperti kibaran bendera ditiup
angin dan membalas setiap pantulan cahaya yang menimpanya. Nama saintifik
dan nama dalam bahasa inggeris diambil sempena kecantikan yang ada pada
sirip belida. Perkataan 'notos' berasal dari Greek bermakna belakang dan
'pterygion' ialah bulu.

Belida ialah ikan dari golongan clupeiformes, badan seperti ikan 'herring'.
Ikan lain yang termasuk dalam golongan ini ialah ikan parang (Chirocentrus
dorab) dan ikan bilis (Stelophorus commersonii). Kelisa yang dikenali
antara ikan tempatan yang garang adalah dari golongan ini.

Kepelbagaian
Terdapat dua spesies belida yang lazim dijumpai di Semenanjung Malaysia.
Yang paling kecil ialah Notopterus notopterus. Kebiasaannya dijumpai di
sungai-sungai kecil, paya atau lombong. Mulutnya lebih pendek dari
Notopterus chitala. Jarak sirip dorsal dan kepala lebih dekat, orang Melayu
di utara dan Kelantan memanggilnya ikan selat. Saya masih teringat
memancing ikan ini di Sungai Korok, Perlis semasa kecil. Saya amat tertarik
dengan warna keperakan pada badannya. Setiap hari saya mesti mendapatkan
selat, paling tidak pun seekor untuk melihat sinaran pada badannya apabila
ia bergerak.

Ikan selat senang dipancing menggunakan umpan cacing atau udang kecil.
Mereka biasanya berkumpulan, jika mendapat seekor, kita tahu di bawah sana
masih banyak lagi. Seekor demi seekor akan menelan umpan dari tempat yang
sama sehinggalah ikan terlucut dari mata kail. Buruan kita yang lain akan
terkejut dan takut untuk memakan umpan. Lebih baik beredar mencari kawasan
lain.
Di lombong lama di Subang dan Puchong (yang sedihnya sekarang telah
ditimbuni bangunan dan kawasan perumahan) saya menggunakan perambut 6lb
sepanjang 6 inci, mata udang nombor 10 yang dilekatkan cengkerik atau udang
hidup.

Setiap kali pergi memancing saya boleh mendapat lebih dari 20 ekor.
Perlawanan tidak begitu memberangsangkan kerana ikan akan mengikut sahaja
apabila kekili diputarkan. Hanya ragutan permulaan sahaja yang
menyenangkan, joran Ugly Stik membengkok apabila mereka meragut umpan.

Untuk perlawanan yang hebat dan mendebarkan, saya menyarankan anda mencari
Notopterus chitala. Untuk memburunya memerlukan kesabaran dan usaha yang
tidak boleh dikatakan ringan. Jenis besar ini hanya boleh dijumpai di
kawasan pendalaman atau sungai-sungai besar.

Perjalanan saya di negara kita telah menemukan saya dengan tempat yang
dihuni oleh gergasi ini, Tasik Cenderoh dan Kenering di Perak, sebahagian
Sungai Muar dan Tasik Bera. Terdapat juga di sebahagian sungai di Pahang
dan Selangor tetapi amat sukar dijumpai. Saya mencarinya berpandukan kepada
pengetahuan penduduk tempatan. Satu alasan untuk memperpanjangkan
silaturrahim dengan penduduk pendalaman atau kampung.

Dua spesies belida yang tidak terdapat di negara kita ialah belida yang
mempunyai 'bunga' atau tanda di bahagian bawah tubuh menghala ke bahagian
ekor. Bagaimanapun sejak kebelakangan ini ia telah banyak ditemui di
lombong-lombong. Satu spesies berasal dari Thailand dan satu spesies lagi
berasal dari Indo-China. Spesies dari Indo-China lebih cantik dan menarik.

Teknik Menangkap Belida
Belida menyukai kawasan sungai berair dalam tanpa mengira air mengalir
perlahan atau laju. Kawasan lubuk juga didiami oleh ikan ini.
Kebiasaannya ia mendiami kawasan dasar mencari siput dan ikan-ikan kecil.
Cara belida berenang ialah condong 45 darjah dengan kepalanya menghala ke
bawah.

Penglihatan belida amat baik, mungkin kerana rumahnya yang sentiasa gelap.
Saya mengatakan demikian berdasarkan belida akuarium. Pada siang hari
belida tidak aktif dan pergerakannya lembab. Malamnya apabila lampu
akuarium ditutup akan kedengaran ikan bermain air dan keesokannya anak-anak
ikan kecil seperti sepat dan 'guppie' hilang atau mati.

Apakah umpan yang terbaik untuk belida? Saya mempunyai 4 umpan kegemaran,
udang, sepat, puyu dan haruan kecil. Umpan terbaik ialah udang air tawar.
Matanya yang bersinar merah memberikan kesan yang terbaik didalam air yang
gelap. Udang ini hendaklah hidup dan udang yang dibeli dari kedai ikan akan
memberikan hasil yang tidak memuaskan. Jika belida tidak menyentuh udang
yang kita hidangkan, ikan-ikan lain seperti lampam, kerai dan kalui akan
menyembatnya. Jadi kita tidak akan bersahaja.

Peralatan yang terbaik untuk memancing belida ialah menggunakan batu ladung
di bahagian bawah. Bagaimanapun ia bergantung kepada arus, batu hidup
biasanya digunakan di kawasan air mengalir perlahan seperti tasik dan
lombong. Untuk kawasan berumput rampai di dasarnya, gunakan batu hidup dan
panjangkan perambut sehingga 4 kaki. Ditengah-tengahnya letakkan pelampung
supaya umpan berada dibahagian tengah air. Ini menyenangkan ikan melihat umpan.

Belida ialah ikan yang kuat rontaannya, oleh itu menggunakan mata kail yang
betul adalah mustahak. Jenama Daichi dan Mustad adalah pilihan paling sesuai.
Saya biasanya menggunakan perambut 20lb dan tali utama 15lb. Ini sudah
boleh dikira minimum. Keupayaan peralatan hendaklah ditingkatkan mengikut
keadaan air dan ikan. Untuk peluang yang lebih baik, gunakan tangsi yang
tahan calar. Perlawanan dengan belida memakan masa dan persekitarannya
dipenuhi batu dan kayu. Tali yang saya gunakan ialah 'Maxima Chemeleon,
Tortue, Daiwa Crystal Clear dan Samurai Green'. Warna tali tidak mustahak
kerana sarang belida di selubungi kegelapan.

Belida Gergasi
Sehingga mana belida boleh membesar? Kita selalu melihat gambar ikan
seberat 3-5kg. Saiz yang kecil tetapi ia dapat memberikan perlawanan yang
hebat dan menarik.
Pengalaman En. Ismail semasa perjalanan ke Kuala Lipis mungkin dapat
memberikan gambaran. Dia terjumpa seorang lelaki tua di sebuah gerai di
tepi jalan yang memberitahunya terdapat seekor belida besar di sungai di
belakang rumahnya. Maklumat sebegini biasanya banyak kita dengari tetapi
kebanyakannya tidak mendatangkan hasil.
Ismail mengambil keputusan untuk mencuba nasib berumpankan udang air tawar.
Setelah sejam menunggu, belida akhirnya tercangkuk di mata kailnya.
Pertarungan berlangsung lebih sejam. Dia terpaksa melompat ke atas perahu
dan mengikut ikan tersebut untuk mengelakkan dari tersangkut pada batu dan
kayu yang tenggelam di situ. Masa dia mendaratkan ikan baru dia menyedari
yang peluh membasahi bajunya dan tangannya menggeletar, beratnya
berkurangan beberapa paun. Berat ikan mencapai 10kg.
Belida paling besar pernah saya ketahui ditangkap ialah dari Tasik
Kenering, beratnya 25kg. Fakta ini didapati pada tahun 1985. Seperti selalu
tiada bukti yang lengkap. Fakta ini tidak salah mengikut pengalaman saya
yang pernah melihat belida sepanjang 2-3 kaki yang bermain air di Empangan
Temenggor. Bukan seekor tetapi banyak. Di kawasan toman sepanjang 5 kaki,
kalui seberat 10kg dan haruan 7kg, perkara ini tidak mustahil.
Belida, antara ikan tempatan yang terbesar, sekarang menuju kepada
kepupusan. Mendapat ikan seberat 7kg adalah nasib yang teramat baik.
Sekarang mendapat ikan seberat 3kg sudah dikira besar.
Belida boleh dikatakan permata ikan tempatan dari segi rupa paras dan
perlawanannya. Menjejak belida juga adalah sesuatu yang menarik dan tidak
membosankan.

quote from: http://www.mail-archive.com/mancing-l@kreatif.com/msg20841.html
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34719



Email
« Reply #23 on: February 05, 2011, 10:25:29 PM »

apa kata tuan FFY gunakan umpan ikan perimpin yg dijual kat kedai akuarium tu & gunakan teknik pelampung Grin Grin Grin
Logged
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #24 on: February 05, 2011, 10:31:01 PM »

nanti saya test tgk menjadi ke tidak.
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
maxpancing
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1097


« Reply #25 on: February 06, 2011, 01:01:12 AM »

nak ikan belida nih utk makan ke?
Logged
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1555


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #26 on: February 06, 2011, 02:01:13 PM »

dulu baca kat mano tah...dia pakai perambut apollo...ladung sedepa dari T...perambut kail 6"-12"
umpan pin2...letak byk.

hmm ikan sedap ker? tak pernah target ikan ni pun..
Logged

The Alpha and The Omega
abg_tegar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2875


kawan budak baru mancing....


« Reply #27 on: February 06, 2011, 02:24:51 PM »

teman pakai cacing jek...x pun pakai anak kerongge..heheh
Logged

nak makan makan...xnak makan makan...hehehe
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #28 on: February 06, 2011, 06:41:13 PM »

teman pakai cacing jek...x pun pakai anak kerongge..heheh

anak  kerengga pun dia sebat?? Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #29 on: February 06, 2011, 06:45:00 PM »

saje nak rasa macam mana menarik belida je.
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
Pages: 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal