Pancing.Net
April 20, 2014, 04:42:24 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: DEBAT UMUM:Bilakah waktu yang sesuai untuk turun mancing laut dalam?  (Read 8915 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« on: February 11, 2011, 04:02:28 PM »

sila nyatakan waktu, keadaan air, teknik yang patut digunakan serta perkara yang patut dielakkan.

untuk memudahkan rujukan sahaja
KALENDAR ISLAM

a) 1-7hb
b) 8hb
c) 9-15hb
d) 16hb
e) 17-22hb
f) 23hb
g) 24-30hb

Logged
Pancing.Net
« on: February 11, 2011, 04:02:28 PM »

 Logged
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21253


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #1 on: February 11, 2011, 04:12:05 PM »

Ermmmm.... errrk.............. aa............... ngeee.............. Grin Grin Grin Wink Wink Wink
tumpang lalu jer.... anak murid nak belajar........... Wink
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #2 on: February 11, 2011, 04:13:05 PM »

hehehehe Grin Grin Grin
Ermmmm.... errrk.............. aa............... ngeee.............. Grin Grin Grin Wink Wink Wink
tumpang lalu jer.... anak murid nak belajar........... Wink
Logged
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #3 on: February 11, 2011, 04:29:44 PM »

aik takkan dalam pnet ni kaki pancing turun kelaut main hantam jer tanpa tengok water tide, ker tiada keyakinan untuk syer ilmu...............
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #4 on: February 11, 2011, 04:39:36 PM »

Pertamanyer...thread yang tuan masuk ni untuk yang nak mengajak ahli Pnet untuk pergi mancing bersama-sama...bukanlah untuk pertanyaan atau pendebatan...sila ke kaunter 13... Grin Grin

Keduanyer...
Topik tuan bukak tak sampai sejam..dah nak ader banyak orang komen/bagi pendapat?...sabar skit tuan...

Untuk pertanyaan tuan..silalah nyatakan detail skit laut dalam yang mcm mane? (lokasi)..bagi saya..rakit kat kuala masai tu pun dalam jugak tu...hapus gak kalau terjun...heheheee..

Jika kat mersing..kalau saya memang anjurkan trip tak mengikut sebarang tarikh yang khusus..janji perginyer hujung minggu...kerana kederasan arus taklah terlalu terlampau seperti di pantai barat...yang penting jangan pergi pada air kecil.Seeloknyer pada air permulaan nyonsong surut/besar...

Dan saya juga tidak pergi ketika 1 hari sebelum atau selepas bulan baru (1hb islam) kerana keadaan air kilat...

Lain2..hentam ajer...

Sekadar pendapat pemancing rakit... Wink
Logged

Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #5 on: February 11, 2011, 04:45:57 PM »

Aii....tajuk ni pun buleh pakat nak debat ke?? Sapa nak jadi pencadang?? sapa nak jadi penentang??  Cheesy

P/s: MOD ON...Janji jangan gegar sampai reban rumah sudah arr...
Logged
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #6 on: February 11, 2011, 04:46:23 PM »

heheheee silap tempat ka? tak pa nanti MOD tolong alihkan la tu.......

mekasih MOD Grin
Logged
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34393



Email
« Reply #7 on: February 11, 2011, 04:47:25 PM »

hehehehe Grin Grin Grin
Logged
shinchan5501
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2155


D'art caster


Email
« Reply #8 on: February 11, 2011, 04:47:41 PM »

heheheee silap tempat ka? tak pa nanti MOD tolong alihkan la tu.......

mekasih MOD Grin
kikikikiki..........................
Logged

shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9354


mancen jgn x mancen


« Reply #9 on: February 11, 2011, 05:00:54 PM »

Assalamualaikum w.b.t.

errrr....btol ke nak berdebat nih....ngeh ngeh ngeh....pd sy la....kalo blah pantai barat semenanjung nih....terlalu subjektif utk diperkatakan....biasanye org suke carik air kecik pasai xyah bawak batu saiz2 driveshaft....tp x semestinye air kecik bnyk ikan....kalo nak diikutkan....macam area pulau ketam sendiri....ada tpt yg betol2 berkesan bile air beso....ada yg betol2 berkesan time air kecik....susah gak nak cakap....tp yg pastinye....kalo sy....sy akan pilih 2-3 jam sblm air pasang penuh atau sblm air surut abih....nak dpt timing yg betol terutama time air bunga pasang bukan senang.....biasanye sy target gitulah....tang tarikh tuh....selalunye sy belasah aje....penah turun time puncak air pasang penuh 1 Muharam....time tuh bergasak dgn semilang/gemang...pueh ati.....
Logged

berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21253


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #10 on: February 11, 2011, 05:06:03 PM »

Owh................ nice catch  Wink
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
ojang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4020


Phone : 012-6414733


WWW
« Reply #11 on: February 11, 2011, 05:06:37 PM »

sila nyatakan waktu, keadaan air, teknik yang patut digunakan serta perkara yang patut dielakkan.... nak elak tang mana? kalau semo tip top... kalu namanye rezeki dah mmg takde... kumpau berpanjangan gak..... kekekek debat2
Logged

jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #12 on: February 11, 2011, 05:14:44 PM »

sila nyatakan waktu, keadaan air, teknik yang patut digunakan serta perkara yang patut dielakkan.... nak elak tang mana? kalau semo tip top... kalu namanye rezeki dah mmg takde... kumpau berpanjangan gak..... kekekek debat2

cuba tuan jelaskan apa yang tuan katakan tip top itu, setupnya kah umpanya kah atau masanya, jika setakat tip top sahaja apa yang tip topnya(kompius ni Shocked)

dan cuba jelaskan mcm mana yang dikatakan tip top itu
Logged
Rizal JJ
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6879


Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama

rizal_404@hotmail.com rizal_404@yahoo.com
Email
« Reply #13 on: February 11, 2011, 05:26:48 PM »

hanya akan menjadi pembaca yg setia....
sebab den tak pernah atau akan mancing laut dalam.... Wink
Logged

JURI JEMPUTAN
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21253


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #14 on: February 11, 2011, 06:13:23 PM »

hanya akan menjadi pembaca yg setia....
sebab den tak pernah atau akan mancing laut dalam.... Wink
kira pemerhati bebas lah nih....  Wink Wink Wink good idea..
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #15 on: February 11, 2011, 06:45:02 PM »

jika saya katakan semua waktu adalah masa terbaik untuk memancing, adakah anda bersetuju?

alasan saya adalah...................

tanpa mengira keadaan air setiap spesis sentiasa akan mencari makanan cuma bergantung pada kita untuk mengunakan umpan yang sesuai serta teknik yang betul untuk memburu satu-satu spesis tertentu,

untuk masa memancing yang paling sesuai pula adalah diawal pagi, tengah malam dan waktu senja sebabnya kerana diwaktu inilah ikan-ikan besar aktif keluar mencari anak-anak ikan sebagai makanan, masalahnya jika masa tersebut kena pada waktu arus kuat maka agak sukar untuk memancing, tapi jangan risau jalan penyelesaianya masih ada, waktu macam ni kita terpaksa mengunakan sauh iaitu satu pemberat supaya umpan tidak terapung ditolak arus( maksudnya satu batu pemberat yang diturunkan dengan takal boleh menampung sehingga tiga batang joran) cara paling mudah turunkan seketul besi atau batu bata yang berat mengunakan tali sauh selepas itu mainline dan umpan diikat padanya dan pastikan ikatan tersebut terbuka apabila ikan telah menyambar umpan, ikatan yang digunakan adalah seperti ikatan semasa memancing mengunakan balon.*Pastikan kedalaman ikan bermain sebelum mengunakan teknik ini dengan peralatan sonar/sounder.

peralatan moden sonar dan gps juga banyak membantu untuk kita mencari lubuk-lubuk yang dihuni oleh spesis yang kita buru.

Logged
qsepol
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3730


Keluarga didahulukan..mancing diutamakan


Email
« Reply #16 on: February 11, 2011, 08:01:49 PM »

hanya akan menjadi pembaca yg setia....
sebab den tak pernah atau akan mancing laut dalam.... Wink
skodeng je...sbb masih blajar lg dlm arena laut dalam ni..
 
p/s- tambah pengetahuan....... Wink Wink Wink
Logged

kosong 1 sembilan 3 lapan 8 kosong 4 tiga 0
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5420



Email
« Reply #17 on: February 11, 2011, 09:56:30 PM »

kawan pi mancen ikut poket dan masa....
kalau masa ok dr segi kelapangan.... kawan on...
kalau poket ada isi kawan on....kalau air cantik tapi masa tarak... poket tarak macam mana nak on....
tapi cuba tak turun masa air beso atau air kecil.... he he he
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
QUEK
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 375


manceng jgn x mancen'''


Email
« Reply #18 on: February 11, 2011, 10:13:00 PM »

tumpang lalu nak cari ilmu
Logged
pemancingsepi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1187



Email
« Reply #19 on: February 11, 2011, 10:22:16 PM »

tumpang lalu nak cari ilmu
eeerrr... boleh saya tumpang sama... dah terlanjur tuan lalu tu... Grin
hamba pun menumpang... sama mendendangkan... (buat2 cam suara jamal)
Logged

membaca untuk mengetahui dan bertanya untuk memahami
Maxx Peacock
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2176

SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!


« Reply #20 on: February 11, 2011, 11:59:09 PM »

saya mancing kolam je...kena tgk date sesuai gak ke otai JP....prenggggggggggggggg.....

apa2hal..saya bantah dulu siap2 yg arif.......prenggggggggggggggg sekali lagi
Logged

jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #21 on: February 11, 2011, 11:59:49 PM »

kumpau sewaktu memancing laut!!!!! adakah ini disebabkan oleh pemilihan waktu yang tidak kena atau teknik yang digunakan tidak sesuai atau lain lain sebab?

kalau tak ada rezeki mancing mana sekalipun tak akan dapat!!!!!
tanpa usaha mcm mana rezeki nak datang.
Logged
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #22 on: February 12, 2011, 12:02:20 AM »

saya mancing kolam je...kena tgk date sesuai gak ke otai JP....prenggggggggggggggg.....

apa2hal..saya bantah dulu siap2 yg arif.......prenggggggggggggggg sekali lagi
aik takkan lalu jer, ilmu mancing tu tinggal la sikit, ilmu ni kalau kita kongsi lagi berkembang dan kita tak rugi apa pun kalau kongsi ilmu heheheheeeeeeee...............
Logged
shinchan5501
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2155


D'art caster


Email
« Reply #23 on: February 12, 2011, 12:07:58 AM »

saya mancing kolam je...kena tgk date sesuai gak ke otai JP....prenggggggggggggggg.....

apa2hal..saya bantah dulu siap2 yg arif.......prenggggggggggggggg sekali lagi
kolam pon der ikan merah ke peacock............
prennngggggggggggggggggggggg.........................
Logged

Maxx Peacock
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2176

SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!


« Reply #24 on: February 12, 2011, 12:20:41 AM »

errr.....er.....yg tu beli kat pasar



saya mancing kolam je...kena tgk date sesuai gak ke otai JP....prenggggggggggggggg.....

apa2hal..saya bantah dulu siap2 yg arif.......prenggggggggggggggg sekali lagi
kolam pon der ikan merah ke peacock............
prennngggggggggggggggggggggg.........................
Logged

shinchan5501
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2155


D'art caster


Email
« Reply #25 on: February 12, 2011, 12:34:51 AM »

errr.....er.....yg tu beli kat pasar



saya mancing kolam je...kena tgk date sesuai gak ke otai JP....prenggggggggggggggg.....

apa2hal..saya bantah dulu siap2 yg arif.......prenggggggggggggggg sekali lagi
kolam pon der ikan merah ke peacock............
prennngggggggggggggggggggggg.........................
saye percaye...saye percaye.....Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #26 on: February 12, 2011, 08:30:19 AM »

kumpau sewaktu memancing laut!!!!! adakah ini disebabkan oleh pemilihan waktu yang tidak kena atau teknik yang digunakan tidak sesuai atau lain lain sebab?

kalau tak ada rezeki mancing mana sekalipun tak akan dapat!!!!!
tanpa usaha mcm mana rezeki nak datang.
Tak guna kalau kita saje yang berusaha (tukar2 teknik,taktik,kaji tarikh) tapi...kalau tekong yang digunakan teramatlah pemalas atau tak tau lubuk.
Kalau semuanya dah dilakukan dengan yang terbaik (termasuk karenah tekong) tapi hasilnyer tetap kumpau..itulah dikatakan tiada rezeki atau lebih glamer dengan panggilan "kat Malaysia dah takde Ikan"...

Terkadang terpikir jugak...seperti di sedili..terdapat 1++ bot untuk memancing (berdasarkan penyertaan bot GP Joran)...kalau sebulan minima 1x turun..berapa banyak ikan yang dipancing kalau setahun tu??...Ikan tak sempat membesar...dahpun masuk dalam tong...tu belum lagi bot2 pukat / fiber & sebagainyer...

Sekarang ni..takat main laut mersing...dapat ikan sisik dalam 2 kg lebih pun teramatlah bersyukur...
Logged

aNgLerMy
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2684



Email
« Reply #27 on: February 13, 2011, 01:21:03 PM »

sila nyatakan waktu, keadaan air, teknik yang patut digunakan serta perkara yang patut dielakkan.

untuk memudahkan rujukan sahaja
KALENDAR ISLAM

a) 1-7hb
b) 8hb
c) 9-15hb
d) 16hb
e) 17-22hb
f) 23hb
g) 24-30hb



Sblm berdebat nak tanye gak naper susunan datenye mcm nih??? kalo ikutkan patutnya....

Lebih kurang la nih...hehehe
a) 26-6hb - Air laju, kene 1hb tuh max. paling laju...mmg jarang org turun time nih hatta Tekong pun jarang nak turun sbb sauh payah nak sangkut...hehehe...tp kalo antara 25 - 27hb atau 4-7hb tuh date cantik layan jenahak tuh...air nih paling plak paling cantik kalo nak layan pelantar minyak...

b) 7 - 13hb - Air slow...Date paling ramai org suka g mancing....

c) 14-18hb - Nih sape2 pun tak suka...dah ar date bln Terang...susah nak dpt umpan...air lak lajuu gilee...

d) 19 - 25hb - Nih pun air cantikkkk kalo belah pantai barat mmg susah nak book date nih sbb air slow & Bln gelap...hehehe

Kalo nak bncang pasal date so tumpu pada debat date...kalo dah masuk bab umpan...baik jgn boh date...hehehe
Logged

 
 "Memancing Biar Sampai Termuntah"
http://utaraanglers.com
wonderpets
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3192


"apa yang penting KERJASAMA"


Email
« Reply #28 on: February 13, 2011, 07:19:55 PM »

salam'kum

time yang sesuai bila tiada halangan............... Wink kengkadang dah booking date baikpunya,deposit dah bubuh.....tetiba adehhhh...... Grin...tekong punya bot la problem,keluarga plak ada hal,kematian kat taman....dan memacam Wink
Logged

"POIE MANCING"-019.307.0.224-
“Tidak masuk syurga orang yang ada di dalam hatinya (sifat) Takbur (walaupun) sebesar zarah."-----Udara Masuk - Allah Allah Antara - Allah Allah Udara Keluar - Allah Allah Antara - Allah Allah-----
jejakapemalu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2422



« Reply #29 on: February 14, 2011, 09:35:32 AM »

sila nyatakan waktu, keadaan air, teknik yang patut digunakan serta perkara yang patut dielakkan.

untuk memudahkan rujukan sahaja
KALENDAR ISLAM

a) 1-7hb
b) 8hb
c) 9-15hb
d) 16hb
e) 17-22hb
f) 23hb
g) 24-30hb



Sblm berdebat nak tanye gak naper susunan datenye mcm nih??? kalo ikutkan patutnya....
* kenapa saya susun date mcm tu? sila perhatikan apa yang saya merahkan tu Grin

Lebih kurang la nih...hehehe
a) 26-6hb - Air laju, kene 1hb tuh max. paling laju...mmg jarang org turun time nih hatta Tekong pun jarang nak turun sbb sauh payah nak sangkut...hehehe...tp kalo antara 25 - 27hb atau 4-7hb tuh date cantik layan jenahak tuh...air nih paling plak paling cantik kalo nak layan pelantar minyak...

b) 7 - 13hb - Air slow...Date paling ramai org suka g mancing....

c) 14-18hb - Nih sape2 pun tak suka...dah ar date bln Terang...susah nak dpt umpan...air lak lajuu gilee...

d) 19 - 25hb - Nih pun air cantikkkk kalo belah pantai barat mmg susah nak book date nih sbb air slow & Bln gelap...hehehe

Kalo nak bncang pasal date so tumpu pada debat date...kalo dah masuk bab umpan...baik jgn boh date...hehehe
* date tu sebagai rujukan sahaja tuan dan bukan untuk didebat kan..... Grin

tulisan merah adalah jawapan dari saya Grin
terima kasih atas komen tuan Grin
Logged
Pages: 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal