Author Topic: Peralatan Mancing Laut Dalam  (Read 7061 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline paintballers_mengail

  • Bilis
  • *
  • Posts: 42
  • Gender: Male
    • http://www.facebook.com/pages/Paintballers-mengail/163056653710221
    • Email
Peralatan Mancing Laut Dalam
« on: February 14, 2011, 06:02:07 PM »
Salam,

Insya'Allah pada awal bulan March, untuk pertama kali nya, saya akan memancing laut dalam. Oleh kerana trip ini ada trip sulung saya, hendak nak mintak pendapat2 senior dlm arena pemancingan utk menasihati saya di dalam peralatan pancingan laut dalam.

Apakah reel, rod, tali, gewang, mata kail, pelampung, batu ladung. Budget tada la besar sgt tapi tada la kecik sgt, btw saya akan mancing di lautan sekitar Rompin.

tq
release your pressure with your own leisure!

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: Peralatan Mancing Laut Dalam
« Reply #1 on: February 14, 2011, 06:04:59 PM »
nanti ada la otai2 tolong jawabkan...

nanti mesti otai2 tanye.. brape bajet tuan...  ;D ;D


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: Peralatan Mancing Laut Dalam
« Reply #2 on: February 14, 2011, 06:11:38 PM »
salam,

kena rajin cari dalam forum ni.. ;D ;D
saya pun tak pernah mancing laut dalam. tepi2 laut pun baru nak berkecimpung....
sebelum join PNET ni 3 bulan gak dok skodeng cari info dan ilmu ;D ;D ;D
saya tolong bagi link ada serba sedikit maklumat tu
1. http://www.pancing.net/index.php?topic=8363.0
2. http://www.pancing.net/index.php?topic=12910.0

cuba selongkar http://www.pancing.net/index.php?board=115.0.
dalam jemputan trip ada gak otai2 bagi senarai kelengkapan yang perlu dibawa.. ;D ;D

good luck ;) ;)
tel kawe : 012-4388 272

Offline paintballers_mengail

  • Bilis
  • *
  • Posts: 42
  • Gender: Male
    • http://www.facebook.com/pages/Paintballers-mengail/163056653710221
    • Email
Re: Peralatan Mancing Laut Dalam
« Reply #3 on: February 14, 2011, 06:16:57 PM »
nanti ada la otai2 tolong jawabkan...

nanti mesti otai2 tanye.. brape bajet tuan...  ;D ;D

budget ambo tak der la besar sgt, anggaran utk semua set tu dlm seribu RM ker, tp kalau lebih murah lagi baguih! maklumlah b'day bini teman hujung bulan 2 ni......
release your pressure with your own leisure!

Offline yusrie711

  • Pelata
  • *
  • Posts: 115
  • Gender: Male
Re: Peralatan Mancing Laut Dalam
« Reply #4 on: February 14, 2011, 11:01:39 PM »
Salam,

Insya'Allah pada awal bulan March, untuk pertama kali nya, saya akan memancing laut dalam. Oleh kerana trip ini ada trip sulung saya, hendak nak mintak pendapat2 senior dlm arena pemancingan utk menasihati saya di dalam peralatan pancingan laut dalam.

Apakah reel, rod, tali, gewang, mata kail, pelampung, batu ladung. Budget tada la besar sgt tapi tada la kecik sgt, btw saya akan mancing di lautan sekitar Rompin.

tq

boleh rujuk thread ni... http://www.pancing.net/index.php?topic=1286.0

panduan asas memancing laut dalam... lengkap oleh TUAN BIDAN..

Offline sE7En

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
    • Email
Re: Peralatan Mancing Laut Dalam
« Reply #5 on: April 12, 2012, 11:51:46 AM »
salam,

kena rajin cari dalam forum ni.. ;D ;D
saya pun tak pernah mancing laut dalam. tepi2 laut pun baru nak berkecimpung....
sebelum join PNET ni 3 bulan gak dok skodeng cari info dan ilmu ;D ;D ;D
saya tolong bagi link ada serba sedikit maklumat tu
1. http://www.pancing.net/index.php?topic=8363.0
2. http://www.pancing.net/index.php?topic=12910.0

cuba selongkar http://www.pancing.net/index.php?board=115.0.
dalam jemputan trip ada gak otai2 bagi senarai kelengkapan yang perlu dibawa.. ;D ;D

good luck ;) ;)

Byk info ni!! Bagus untuk newbie. tq

Offline ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13716
    • Email
Re: Peralatan Mancing Laut Dalam
« Reply #6 on: April 12, 2012, 10:20:28 PM »
sbnrnya bnyak info2 & maklumat2 dh tersedia kat p.net nii..cuma ramai yg ambik jln mudah trus bertanya tanpa nk mentelaah & menjelajahi p.net nii terlebih dahulu..udahnya kluarla soalan2 yg sama berulang2..