Pancing.Net
October 25, 2014, 10:45:01 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Down
  Print  
Author Topic: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?  (Read 21247 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
hafiz5655
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2287


sekilas ikan di air~

afiful_apis
Email
« on: February 17, 2011, 10:06:10 AM »

sy just nk kongsi tentang casting haruan nih~mcm2 org wat~sila lh kongsi dgn sy~coz sy mmg minat gilak nih....kalo casting toman perlukan guna STEEL sebagai penghubung?Huh Huh
Logged

nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe
Pancing.Net
« on: February 17, 2011, 10:06:10 AM »

 Logged
hafiz5655
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2287


sekilas ikan di air~

afiful_apis
Email
« Reply #1 on: February 17, 2011, 12:12:53 PM »

time aku kecik2 dlu~ayh aku bwk g NGELAU (care memancing HARUAN @ TOMAN org tua2) guna joran BULUH yg panjang~mcm2 kaedah...ade yg guna ank ayam~ader yg guna burung PEKAKA(raja udang)....mmg berkesan gilak~selagi ade ikan....selagik tuh naik~dari ank besau lengan sampai bapak besau paha~paha aku lah time tuh....sekarang xramai dh yg tahu care tuh~mcm mane buluh dibentuk~diasap....pengiraan buku buluh menentukan kesesuaian nye~mata hook yg CUSTOM made guna tembaga....sekarang aku dh xpenah nampak org NGELAU dh~sme guna GEWANG jek.....time tuh ikan sme besau2~umpan hanya katak @ ank ikan~sekarang dh mcm2 ade....nk jugak kongsi2~care lain yg korang tahuuuu~
Logged

nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #2 on: February 17, 2011, 12:16:16 PM »

guna steel?
xpenah guna klu nk layan toman....ermmm
mkin member lain ada cara yg lg best n betul....
Logged



hafiz5655
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2287


sekilas ikan di air~

afiful_apis
Email
« Reply #3 on: February 17, 2011, 12:23:27 PM »

guna steel?
xpenah guna klu nk layan toman....ermmm
mkin member lain ada cara yg lg best n betul....

a'ah~sy guna steel...coz TOMAN kt kampung sy mmg jenis POTONG tali nye.....alahhh~wire steel coated tuh~sambung lebih kurang sekaki~janji xputus....huhuhuhuuu~xtau lah kalo ade care lainnnn~tu jek sy dok gunaa
Logged

nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe
siakap gunung
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 36


Email
« Reply #4 on: April 04, 2011, 05:31:48 PM »

sy da puas casting kt dam ulu yam..tp membangau je..tp membe2 p net ade plak yg dpt...maybe rezki xde lg kot...kalo gune ank keli ngn lampam,pnah r dpt...tp bsau2 ank je...tlg bg pendapat...
Logged
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #5 on: April 05, 2011, 12:29:44 PM »

dulu taun 80-an teman rajin gak p mengelau ruan ni pakai katak. tp dulu ikan bnyk n beso2. senang je nk dpt ruan beso2 betis dulu. skrg ni nk dpt beso 3 jari pun dh payah Cry Cry
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


FENDY
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 114


mancen yop mancen


Email
« Reply #6 on: April 05, 2011, 02:14:29 PM »

askum....
gewang per yang paling sesuai ekk klu mancing toman nie??
mintak pendapat...
Logged

laut ke, kolam ke, lombong ke, tasek ke, parit ke, sume den layannzz...
AZMIRAZALIBUJANG
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 86


Email
« Reply #7 on: April 06, 2011, 09:25:59 AM »

Kalu nak gewang murah.. aku rekemen guna eupro minnow kaler hot steel.. mmg mencakup... insyallah...
Logged
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #8 on: April 06, 2011, 09:54:56 AM »

Kalu nak gewang murah.. aku rekemen guna eupro minnow kaler hot steel.. mmg mencakup... insyallah...

gewang ni floating ke sinking Huh Huh
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


AZMIRAZALIBUJANG
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 86


Email
« Reply #9 on: April 06, 2011, 12:59:13 PM »

Dia floating tp shallow dive bila dikarau.... mmg berbaloi
Logged
Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #10 on: April 06, 2011, 01:14:31 PM »

time aku kecik2 dlu~ayh aku bwk g NGELAU (care memancing HARUAN @ TOMAN org tua2) guna joran BULUH yg panjang~mcm2 kaedah...ade yg guna ank ayam~ader yg guna burung PEKAKA(raja udang)....mmg berkesan gilak~selagi ade ikan....selagik tuh naik~dari ank besau lengan sampai bapak besau paha~paha aku lah time tuh....sekarang xramai dh yg tahu care tuh~mcm mane buluh dibentuk~diasap....pengiraan buku buluh menentukan kesesuaian nye~mata hook yg CUSTOM made guna tembaga....sekarang aku dh xpenah nampak org NGELAU dh~sme guna GEWANG jek.....time tuh ikan sme besau2~umpan hanya katak @ ank ikan~sekarang dh mcm2 ade....nk jugak kongsi2~care lain yg korang tahuuuu~

masa kecik2 dulu pn hamba pnh tgk gak org2 kg mancing guna cara ni...skang ni xtaula ade lg k x...
Logged
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #11 on: April 06, 2011, 01:54:43 PM »

Dia floating tp shallow dive bila dikarau.... mmg berbaloi

kena cari ni Grin Grin
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


Drain_MastaWek
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 72



Email
« Reply #12 on: April 06, 2011, 08:54:35 PM »

aku sentiasa teknik sightcast dan lureplay> wtd Smiley
apa2 pencil bait pon menjadi..terutama pencil ecogear
biasanya aku buka trus matakail bahagian tengah gewang, tukar double hook kat belakang

bro duk diam2 tepi air, jika ada tanda2 haruan,
cast dan biarkan air settel, mula mengarau..pasti kelepop!!!..ekeke
tp cuaca pon ada effect kat ikan2 haruan ni bro..
kena cuaca redup dlm jam 8>11+ pagi mmg masanya bro,
Petang jam 4>5+ bole pakai lah hehe..

Ps>ni berdasarkan pengalaman lerrr.. Grin
Logged
AZMIRAZALIBUJANG
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 86


Email
« Reply #13 on: April 07, 2011, 08:47:49 AM »

Dia floating tp shallow dive bila dikarau.... mmg berbaloi


kena cari ni Grin Grin



Ini ler lures tu.... ada sekali kene sambaran toman besor sampai bengkok matakail owner...
Logged
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3784


Fishing is an obsession...


« Reply #14 on: April 07, 2011, 12:39:25 PM »

nice catch bro zigx.. Grin Grin ni pakai gewang eupro 2 ke? kat na ni?
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


exRyuichi
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 57



WWW
« Reply #15 on: May 30, 2011, 02:03:36 AM »

biasanya kalau menggunakan gewang, tak perlu guna wire leader kecuali kalau lure yg digunakan bersaiz micro dan toman yg menyambar tu size megatron. Pada umumnya, untuk gewang yg keras, yg tunggu ikan bawak lari, asalkan ada sambarang kita sentap sahaja. Kalau dibiarkan mesti toman tu melepaskan gewang lepas menyedari ia telah diperdaya. Asalkan sentapan cukup lagi, mmg tak ada peluang untuk toman mengigit sampai ke tali. 99% hasil tangkapan saya mengena mata kail di ekor, jarang sekali ada yg menyambar hingga ke perut gewang.
Logged

Lots of Used, New and Vintage Rare Tackles ! Please visit my litle shop !
> http://www.mudah.my/pro-tackles <
012-9411558 ( Jay )
hafiz5655
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2287


sekilas ikan di air~

afiful_apis
Email
« Reply #16 on: May 30, 2011, 02:42:44 AM »

biasanya kalau menggunakan gewang, tak perlu guna wire leader kecuali kalau lure yg digunakan bersaiz micro dan toman yg menyambar tu size megatron. Pada umumnya, untuk gewang yg keras, yg tunggu ikan bawak lari, asalkan ada sambarang kita sentap sahaja. Kalau dibiarkan mesti toman tu melepaskan gewang lepas menyedari ia telah diperdaya. Asalkan sentapan cukup lagi, mmg tak ada peluang untuk toman mengigit sampai ke tali. 99% hasil tangkapan saya mengena mata kail di ekor, jarang sekali ada yg menyambar hingga ke perut gewang.


hahhaha~kalo toman 18kg cmner lak tuannn?Huh hehhehehe~
Logged

nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe
mohdnuruzzaman
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50


Haruan oh Haruan ....


Email
« Reply #17 on: May 30, 2011, 09:37:13 AM »


Kalau guna Soft Plastic ok ke utk pancing spesies haruan @ toman ni. Sekadar pertanyaan. Grin
Logged

Part time Teacher, part time Student, Part Time Nelayan ....
zhr
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 138


Email
« Reply #18 on: May 30, 2011, 11:46:18 AM »

kalu untuk haruan ok lg soft plastic ni...tp tuk toman x pernah naik lg
Logged
spool_cfoo
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 88


semoga hari ini lebih baik dari semalam.


Email
« Reply #19 on: May 30, 2011, 11:58:20 AM »

Masa zaman skolah dulu awal 90an. Saya penah guna katak. Tapi ada jugak saya guna cicak, dapat gak haruan. Skarang ni saya guna soft bait. Sangat sesuai kalu area mancen tu remote sangat sebab x sangkut. Baru-baru ni dapat dalam 12 ekor tapi yang curut lepas balik, pakai soft bait je.
Logged
mohdnuruzzaman
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50


Haruan oh Haruan ....


Email
« Reply #20 on: May 30, 2011, 03:26:54 PM »

Masa zaman skolah dulu awal 90an. Saya penah guna katak. Tapi ada jugak saya guna cicak, dapat gak haruan. Skarang ni saya guna soft bait. Sangat sesuai kalu area mancen tu remote sangat sebab x sangkut. Baru-baru ni dapat dalam 12 ekor tapi yang curut lepas balik, pakai soft bait je.

Cicak hidup ke mati bro .... Grin
Logged

Part time Teacher, part time Student, Part Time Nelayan ....
hafiz5655
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2287


sekilas ikan di air~

afiful_apis
Email
« Reply #21 on: May 30, 2011, 03:31:14 PM »

Masa zaman skolah dulu awal 90an. Saya penah guna katak. Tapi ada jugak saya guna cicak, dapat gak haruan. Skarang ni saya guna soft bait. Sangat sesuai kalu area mancen tu remote sangat sebab x sangkut. Baru-baru ni dapat dalam 12 ekor tapi yang curut lepas balik, pakai soft bait je.

Cicak hidup ke mati bro .... Grin


ngeri siottt~xpasai2 boya timbul~hahahha  Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe
spool_cfoo
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 88


semoga hari ini lebih baik dari semalam.


Email
« Reply #22 on: May 30, 2011, 08:17:06 PM »

haha... cicak idup ler... try le kalu lalu nak pegang hehe.. bleh kata hardcore gak mancen ruan dulu. katak saya cari sndiri area rumah, cicak tangkap kat syiling rumah atau reban ayam, fresh ckit. Kadang-kadang sampai bleh jual.
Logged
spool_cfoo
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 88


semoga hari ini lebih baik dari semalam.


Email
« Reply #23 on: May 30, 2011, 08:18:24 PM »

actually ikan ruan je yang penah jual. umpan xpenah plak Grin
Logged
hafiz5655
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2287


sekilas ikan di air~

afiful_apis
Email
« Reply #24 on: May 30, 2011, 08:20:29 PM »

actually ikan ruan je yang penah jual. umpan xpenah plak Grin


jual xpe jgn mkan lakkk~  Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe
exRyuichi
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 57



WWW
« Reply #25 on: May 30, 2011, 08:59:09 PM »

pernah dgr crite org tua2 kata, kalau kat sungai liar jgn pakai cicak... kang abg besar dia lak yg dgt kejar (buaya) hehe.
Logged

Lots of Used, New and Vintage Rare Tackles ! Please visit my litle shop !
> http://www.mudah.my/pro-tackles <
012-9411558 ( Jay )
spool_cfoo
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 88


semoga hari ini lebih baik dari semalam.


Email
« Reply #26 on: May 30, 2011, 09:05:08 PM »

Dengor gak. Tp niat nak cari rezeki. Pastu dapat pahala plak bunuh cicak.  Kat syiling rumah tu kira cicak payah nak survive le...Tak gitu tuan..hehe
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #27 on: May 30, 2011, 09:15:05 PM »

guna pensil buat "walk the dog"........meletop jugak Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
exRyuichi
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 57



WWW
« Reply #28 on: May 30, 2011, 09:59:26 PM »

dari apa yg saya perasan, technique jalan itu anjing kena berhenti sekali sekala... 70% daripada letupan berlaku bila lure yg sedang terpegun tiba2 bergerak... mmg best tiba2 nampak mcm lure meletup hehe.
Logged

Lots of Used, New and Vintage Rare Tackles ! Please visit my litle shop !
> http://www.mudah.my/pro-tackles <
012-9411558 ( Jay )
spool_cfoo
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 88


semoga hari ini lebih baik dari semalam.


Email
« Reply #29 on: May 30, 2011, 10:06:56 PM »

Rasanye tmpt mancen pun main peranan gak kot. Kalu tmpt sy, kat tebuk (nama kolam tadahan air untuk sawah) tinggal.
Logged
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal