Author Topic: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?  (Read 33704 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hafiz5655

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2287
  • Gender: Male
  • sekilas ikan di air~
    • Email
TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« on: February 17, 2011, 10:06:10 AM »
sy just nk kongsi tentang casting haruan nih~mcm2 org wat~sila lh kongsi dgn sy~coz sy mmg minat gilak nih....kalo casting toman perlukan guna STEEL sebagai penghubung???? ???
nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe

Offline hafiz5655

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2287
  • Gender: Male
  • sekilas ikan di air~
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #1 on: February 17, 2011, 12:12:53 PM »
time aku kecik2 dlu~ayh aku bwk g NGELAU (care memancing HARUAN @ TOMAN org tua2) guna joran BULUH yg panjang~mcm2 kaedah...ade yg guna ank ayam~ader yg guna burung PEKAKA(raja udang)....mmg berkesan gilak~selagi ade ikan....selagik tuh naik~dari ank besau lengan sampai bapak besau paha~paha aku lah time tuh....sekarang xramai dh yg tahu care tuh~mcm mane buluh dibentuk~diasap....pengiraan buku buluh menentukan kesesuaian nye~mata hook yg CUSTOM made guna tembaga....sekarang aku dh xpenah nampak org NGELAU dh~sme guna GEWANG jek.....time tuh ikan sme besau2~umpan hanya katak @ ank ikan~sekarang dh mcm2 ade....nk jugak kongsi2~care lain yg korang tahuuuu~
nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #2 on: February 17, 2011, 12:16:16 PM »
guna steel?
xpenah guna klu nk layan toman....ermmm
mkin member lain ada cara yg lg best n betul....



Offline hafiz5655

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2287
  • Gender: Male
  • sekilas ikan di air~
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #3 on: February 17, 2011, 12:23:27 PM »
guna steel?
xpenah guna klu nk layan toman....ermmm
mkin member lain ada cara yg lg best n betul....

a'ah~sy guna steel...coz TOMAN kt kampung sy mmg jenis POTONG tali nye.....alahhh~wire steel coated tuh~sambung lebih kurang sekaki~janji xputus....huhuhuhuuu~xtau lah kalo ade care lainnnn~tu jek sy dok gunaa
nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe

Offline siakap gunung

  • Bilis
  • *
  • Posts: 36
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #4 on: April 04, 2011, 05:31:48 PM »
sy da puas casting kt dam ulu yam..tp membangau je..tp membe2 p net ade plak yg dpt...maybe rezki xde lg kot...kalo gune ank keli ngn lampam,pnah r dpt...tp bsau2 ank je...tlg bg pendapat...

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3793
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #5 on: April 05, 2011, 12:29:44 PM »
dulu taun 80-an teman rajin gak p mengelau ruan ni pakai katak. tp dulu ikan bnyk n beso2. senang je nk dpt ruan beso2 betis dulu. skrg ni nk dpt beso 3 jari pun dh payah :'( :'(
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline FENDY

  • Pelata
  • *
  • Posts: 114
  • mancen yop mancen
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #6 on: April 05, 2011, 02:14:29 PM »
askum....
gewang per yang paling sesuai ekk klu mancing toman nie??
mintak pendapat...
laut ke, kolam ke, lombong ke, tasek ke, parit ke, sume den layannzz...

Offline AZMIRAZALIBUJANG

  • Siakap
  • *
  • Posts: 86
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #7 on: April 06, 2011, 09:25:59 AM »
Kalu nak gewang murah.. aku rekemen guna eupro minnow kaler hot steel.. mmg mencakup... insyallah...

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3793
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #8 on: April 06, 2011, 09:54:56 AM »
Kalu nak gewang murah.. aku rekemen guna eupro minnow kaler hot steel.. mmg mencakup... insyallah...

gewang ni floating ke sinking ??? ???
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline AZMIRAZALIBUJANG

  • Siakap
  • *
  • Posts: 86
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #9 on: April 06, 2011, 12:59:13 PM »
Dia floating tp shallow dive bila dikarau.... mmg berbaloi

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #10 on: April 06, 2011, 01:14:31 PM »
time aku kecik2 dlu~ayh aku bwk g NGELAU (care memancing HARUAN @ TOMAN org tua2) guna joran BULUH yg panjang~mcm2 kaedah...ade yg guna ank ayam~ader yg guna burung PEKAKA(raja udang)....mmg berkesan gilak~selagi ade ikan....selagik tuh naik~dari ank besau lengan sampai bapak besau paha~paha aku lah time tuh....sekarang xramai dh yg tahu care tuh~mcm mane buluh dibentuk~diasap....pengiraan buku buluh menentukan kesesuaian nye~mata hook yg CUSTOM made guna tembaga....sekarang aku dh xpenah nampak org NGELAU dh~sme guna GEWANG jek.....time tuh ikan sme besau2~umpan hanya katak @ ank ikan~sekarang dh mcm2 ade....nk jugak kongsi2~care lain yg korang tahuuuu~

masa kecik2 dulu pn hamba pnh tgk gak org2 kg mancing guna cara ni...skang ni xtaula ade lg k x...

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3793
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #11 on: April 06, 2011, 01:54:43 PM »
Dia floating tp shallow dive bila dikarau.... mmg berbaloi

kena cari ni ;D ;D
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline Drain_MastaWek

  • Siakap
  • *
  • Posts: 72
  • Gender: Male
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #12 on: April 06, 2011, 08:54:35 PM »
aku sentiasa teknik sightcast dan lureplay> wtd :)
apa2 pencil bait pon menjadi..terutama pencil ecogear
biasanya aku buka trus matakail bahagian tengah gewang, tukar double hook kat belakang

bro duk diam2 tepi air, jika ada tanda2 haruan,
cast dan biarkan air settel, mula mengarau..pasti kelepop!!!..ekeke
tp cuaca pon ada effect kat ikan2 haruan ni bro..
kena cuaca redup dlm jam 8>11+ pagi mmg masanya bro,
Petang jam 4>5+ bole pakai lah hehe..

Ps>ni berdasarkan pengalaman lerrr.. ;D

Offline AZMIRAZALIBUJANG

  • Siakap
  • *
  • Posts: 86
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #13 on: April 07, 2011, 08:47:49 AM »
Dia floating tp shallow dive bila dikarau.... mmg berbaloi

kena cari ni ;D ;D


Ini ler lures tu.... ada sekali kene sambaran toman besor sampai bengkok matakail owner...

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3793
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #14 on: April 07, 2011, 12:39:25 PM »
nice catch bro zigx.. ;D ;D ni pakai gewang eupro 2 ke? kat na ni?
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline exRyuichi

  • Siakap
  • *
  • Posts: 57
  • Gender: Male
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #15 on: May 30, 2011, 02:03:36 AM »
biasanya kalau menggunakan gewang, tak perlu guna wire leader kecuali kalau lure yg digunakan bersaiz micro dan toman yg menyambar tu size megatron. Pada umumnya, untuk gewang yg keras, yg tunggu ikan bawak lari, asalkan ada sambarang kita sentap sahaja. Kalau dibiarkan mesti toman tu melepaskan gewang lepas menyedari ia telah diperdaya. Asalkan sentapan cukup lagi, mmg tak ada peluang untuk toman mengigit sampai ke tali. 99% hasil tangkapan saya mengena mata kail di ekor, jarang sekali ada yg menyambar hingga ke perut gewang.
Lots of Used, New and Vintage Rare Tackles ! Please visit my litle shop !
> http://www.mudah.my/pro-tackles <
012-9411558 ( Jay )

Offline hafiz5655

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2287
  • Gender: Male
  • sekilas ikan di air~
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #16 on: May 30, 2011, 02:42:44 AM »
biasanya kalau menggunakan gewang, tak perlu guna wire leader kecuali kalau lure yg digunakan bersaiz micro dan toman yg menyambar tu size megatron. Pada umumnya, untuk gewang yg keras, yg tunggu ikan bawak lari, asalkan ada sambarang kita sentap sahaja. Kalau dibiarkan mesti toman tu melepaskan gewang lepas menyedari ia telah diperdaya. Asalkan sentapan cukup lagi, mmg tak ada peluang untuk toman mengigit sampai ke tali. 99% hasil tangkapan saya mengena mata kail di ekor, jarang sekali ada yg menyambar hingga ke perut gewang.


hahhaha~kalo toman 18kg cmner lak tuannn???? hehhehehe~
nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe

Offline mohdnuruzzaman

  • Siakap
  • *
  • Posts: 50
  • Gender: Male
  • Haruan oh Haruan ....
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #17 on: May 30, 2011, 09:37:13 AM »

Kalau guna Soft Plastic ok ke utk pancing spesies haruan @ toman ni. Sekadar pertanyaan. ;D
Part time Teacher, part time Student, Part Time Nelayan ....

Offline zhr

  • Pelata
  • *
  • Posts: 138
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #18 on: May 30, 2011, 11:46:18 AM »
kalu untuk haruan ok lg soft plastic ni...tp tuk toman x pernah naik lg

Offline spool_cfoo

  • Siakap
  • *
  • Posts: 88
  • Gender: Male
  • semoga hari ini lebih baik dari semalam.
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #19 on: May 30, 2011, 11:58:20 AM »
Masa zaman skolah dulu awal 90an. Saya penah guna katak. Tapi ada jugak saya guna cicak, dapat gak haruan. Skarang ni saya guna soft bait. Sangat sesuai kalu area mancen tu remote sangat sebab x sangkut. Baru-baru ni dapat dalam 12 ekor tapi yang curut lepas balik, pakai soft bait je.

Offline mohdnuruzzaman

  • Siakap
  • *
  • Posts: 50
  • Gender: Male
  • Haruan oh Haruan ....
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #20 on: May 30, 2011, 03:26:54 PM »
Masa zaman skolah dulu awal 90an. Saya penah guna katak. Tapi ada jugak saya guna cicak, dapat gak haruan. Skarang ni saya guna soft bait. Sangat sesuai kalu area mancen tu remote sangat sebab x sangkut. Baru-baru ni dapat dalam 12 ekor tapi yang curut lepas balik, pakai soft bait je.

Cicak hidup ke mati bro .... ;D
Part time Teacher, part time Student, Part Time Nelayan ....

Offline hafiz5655

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2287
  • Gender: Male
  • sekilas ikan di air~
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #21 on: May 30, 2011, 03:31:14 PM »
Masa zaman skolah dulu awal 90an. Saya penah guna katak. Tapi ada jugak saya guna cicak, dapat gak haruan. Skarang ni saya guna soft bait. Sangat sesuai kalu area mancen tu remote sangat sebab x sangkut. Baru-baru ni dapat dalam 12 ekor tapi yang curut lepas balik, pakai soft bait je.

Cicak hidup ke mati bro .... ;D


ngeri siottt~xpasai2 boya timbul~hahahha  ;D ;D ;D ;D ;D
nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe

Offline spool_cfoo

  • Siakap
  • *
  • Posts: 88
  • Gender: Male
  • semoga hari ini lebih baik dari semalam.
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #22 on: May 30, 2011, 08:17:06 PM »
haha... cicak idup ler... try le kalu lalu nak pegang hehe.. bleh kata hardcore gak mancen ruan dulu. katak saya cari sndiri area rumah, cicak tangkap kat syiling rumah atau reban ayam, fresh ckit. Kadang-kadang sampai bleh jual.

Offline spool_cfoo

  • Siakap
  • *
  • Posts: 88
  • Gender: Male
  • semoga hari ini lebih baik dari semalam.
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #23 on: May 30, 2011, 08:18:24 PM »
actually ikan ruan je yang penah jual. umpan xpenah plak ;D

Offline hafiz5655

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2287
  • Gender: Male
  • sekilas ikan di air~
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #24 on: May 30, 2011, 08:20:29 PM »
actually ikan ruan je yang penah jual. umpan xpenah plak ;D


jual xpe jgn mkan lakkk~  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
nk komplot sms sy 017-6898852~hehehe

Offline exRyuichi

  • Siakap
  • *
  • Posts: 57
  • Gender: Male
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #25 on: May 30, 2011, 08:59:09 PM »
pernah dgr crite org tua2 kata, kalau kat sungai liar jgn pakai cicak... kang abg besar dia lak yg dgt kejar (buaya) hehe.
Lots of Used, New and Vintage Rare Tackles ! Please visit my litle shop !
> http://www.mudah.my/pro-tackles <
012-9411558 ( Jay )

Offline spool_cfoo

  • Siakap
  • *
  • Posts: 88
  • Gender: Male
  • semoga hari ini lebih baik dari semalam.
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #26 on: May 30, 2011, 09:05:08 PM »
Dengor gak. Tp niat nak cari rezeki. Pastu dapat pahala plak bunuh cicak.  Kat syiling rumah tu kira cicak payah nak survive le...Tak gitu tuan..hehe

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #27 on: May 30, 2011, 09:15:05 PM »
guna pensil buat "walk the dog"........meletop jugak ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline exRyuichi

  • Siakap
  • *
  • Posts: 57
  • Gender: Male
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #28 on: May 30, 2011, 09:59:26 PM »
dari apa yg saya perasan, technique jalan itu anjing kena berhenti sekali sekala... 70% daripada letupan berlaku bila lure yg sedang terpegun tiba2 bergerak... mmg best tiba2 nampak mcm lure meletup hehe.
Lots of Used, New and Vintage Rare Tackles ! Please visit my litle shop !
> http://www.mudah.my/pro-tackles <
012-9411558 ( Jay )

Offline spool_cfoo

  • Siakap
  • *
  • Posts: 88
  • Gender: Male
  • semoga hari ini lebih baik dari semalam.
    • Email
Re: TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?
« Reply #29 on: May 30, 2011, 10:06:56 PM »
Rasanye tmpt mancen pun main peranan gak kot. Kalu tmpt sy, kat tebuk (nama kolam tadahan air untuk sawah) tinggal.