Author Topic: Pisang Masak umpan patin  (Read 15121 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pak Djoe

  • Marlin
  • *
  • Posts: 515
  • Gender: Male
  • Memancinglah dengan seninya.
    • Email
Pisang Masak umpan patin
« on: February 28, 2011, 11:09:23 PM »
tak payah pening cari perisa pisang yang best,, selalunya  saya jumpa  perisa pisang kat giant  jenama STAR BRAND,, tapi  bau dia bukan bau pisang  telampau menusuk hidung dan telampau cemistry kuat sangat.
so saya cuba  cari akal untuk ciptakan Accent pisang sendiri. Ambil pisang yang betul2 dah masak 15-20 biji.  lepastu campurkan dengan santan kelapa fress beli siap2 kat pasar borong atau kedai runcit, kalau tak   tibai je  santan istri kat  peti sejuk tu.  buka kulit pisang semua  masukkan dalam  blended campurkan santan  dan milo 5 sudu + gula 6-8 sudu,  on kan  blend tu  sampai semua  bercampur macam krim.. buat malam  guna pagi  tak payah peram.
 2-3 jam b4 mancing  gaulkan dgn roti gardenia/sedap yang sudah dipotong dadu..
 pasang kat mata kail V (cara pasang konvensional) kepalkan sebesar penumbuk budak..
 masa nak  baling umpan tu  siap2  baca  dan  berdoa.. Insyaalah  tak  menghampakan.. 
saya dah tray  dapat patin 2 ekor dalam masa 1 jam. first patin 2KG second patin 1.7 KG masa saya  mancing tu   hujan lebat..
Thanks...
.TTTTTTTTTTTT ;D ________ ;D TTTTTTTTTTTT
.                untuk info dan update
.         sila sms/call kawan pada no :
.      :o ===> 016 3066 465 <=== :o
.      TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
.   KERANA DALAM MEMANCING ADA SENI

Offline techdroid

  • Siakap
  • *
  • Posts: 97
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #1 on: February 28, 2011, 11:12:56 PM »
perisa pisang terbaik saya pernah guna adalah brand jepun dan beli kat kepong. mmg menggasak pakai tu. tapi dah takde jual pulak kat kepong skrg. bau dia cukup lemak. tak lebih2 mcm star brand

Offline abg_tegar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2875
  • Gender: Male
  • kawan budak baru mancing....
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #2 on: February 28, 2011, 11:17:03 PM »
kolam mane ni bro..skang kawan sedang mencari umpan patin..nk try kolam yg x penah kawan try..hehe
nak makan makan...xnak makan makan...hehehe

Offline iZo

  • Bilis
  • *
  • Posts: 7
  • Gender: Male
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #3 on: March 01, 2011, 12:32:55 AM »
boleh try ni.... 8)

Offline dz_hazart

  • Marlin
  • *
  • Posts: 805
  • Gender: Male
  • hasil pecah dara abu vendetta n ryobi protarget
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #4 on: March 01, 2011, 01:30:48 AM »
nak try jugak ;D ;D
bukan menjala, hanya memancing

Offline tie baik

  • Bilis
  • *
  • Posts: 26
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #5 on: March 01, 2011, 02:07:37 AM »
tak payah pening cari perisa pisang yang best,, selalunya  saya jumpa  perisa pisang kat giant  jenama STAR BRAND,, tapi  bau dia bukan bau pisang  telampau menusuk hidung dan telampau cemistry kuat sangat.
so saya cuba  cari akal untuk ciptakan Accent pisang sendiri. Ambil pisang yang betul2 dah masak 15-20 biji.  lepastu campurkan dengan santan kelapa fress beli siap2 kat pasar borong atau kedai runcit, kalau tak   tibai je  santan istri kat  peti sejuk tu.  buka kulit pisang semua  masukkan dalam  blended campurkan santan  dan milo 5 sudu + gula 6-8 sudu,  on kan  blend tu  sampai semua  bercampur macam krim.. buat malam  guna pagi  tak payah peram.
 2-3 jam b4 mancing  gaulkan dgn roti gardenia/sedap yang sudah dipotong dadu..
 pasang kat mata kail V (cara pasang konvensional) kepalkan sebesar penumbuk budak..
 masa nak  baling umpan tu  siap2  baca  dan  berdoa.. Insyaalah  tak  menghampakan.. 
saya dah tray  dapat patin 2 ekor dalam masa 1 jam. first patin 2KG second patin 1.7 KG masa saya  mancing tu   hujan lebat..
Thanks...

klo pake dedak
cene plak boss??

Offline sipot-sedot

  • Bilis
  • *
  • Posts: 35
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #6 on: March 01, 2011, 04:19:06 AM »
tq pak djoe. leh try ni. agak2 pisang x abeh leh wat cekodok cket.  ;D ;D

Offline perahu

  • Siakap
  • *
  • Posts: 81
  • Gender: Male
  • ......Warga Ampang......
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #7 on: March 01, 2011, 06:40:43 AM »
Bravoo tuan ciptaan sendiri ,,bleh layan gak ni...bila dah siap jadilah perisa pisang cap ''PakDjoe'' hehehe
Biasanya Pisang apa yang paling sesuai......
Pagi Mancin......Petang Mancin......Malam Pun Mancin......

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #8 on: March 01, 2011, 08:11:49 AM »
Perghhhhh campuran umpan tu kalu ikan tak makan kita sendiri pun boleh kasi habis ! ;D :D ;D
takda peduli, hentam saja

Offline gaara_X

  • Marlin
  • *
  • Posts: 922
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #9 on: March 01, 2011, 03:39:48 PM »
buat cekodok pisang.....aahks!!
nak mancing ajak ambo sama---0129714119---"ambo budok baru belajar"

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #10 on: March 01, 2011, 03:46:54 PM »
lg resepi umpan power.bgs ahli2 p.net ni, tak kedekut ilmu lagsung..:)

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #11 on: March 01, 2011, 04:47:35 PM »
Bravoo tuan ciptaan sendiri ,,bleh layan gak ni...bila dah siap jadilah perisa pisang cap ''PakDjoe'' hehehe
Biasanya Pisang apa yang paling sesuai......
Ala tibai jer pisang raja atau berangan,saya pernah strike ikan guna pisang berangan masak,drag penuh 5kg pun keluar lagi ikan  tarik,akhirnya putus setelah masuk reba :D :D

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #12 on: March 01, 2011, 06:06:43 PM »
Bravoo tuan ciptaan sendiri ,,bleh layan gak ni...bila dah siap jadilah perisa pisang cap ''PakDjoe'' hehehe
Biasanya Pisang apa yang paling sesuai......
Ala tibai jer pisang raja atau berangan,saya pernah strike ikan guna pisang berangan masak,drag penuh 5kg pun keluar lagi ikan  tarik,akhirnya putus setelah masuk reba :D :D

So the moral of the story ialah jgn umpankan pisang nanti putus manjang ikan pun lepas ! ;D ;D ;D ;D ;D
takda peduli, hentam saja

Offline mata kail

  • Bilis
  • *
  • Posts: 41
  • Gender: Male
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #13 on: March 01, 2011, 08:23:44 PM »
nanti saya cuba yang ni pulak
nampak mcm ok juga
kita tunggu...umpan pating pisang
harap2 menjadi....power2

Offline dz_hazart

  • Marlin
  • *
  • Posts: 805
  • Gender: Male
  • hasil pecah dara abu vendetta n ryobi protarget
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #14 on: March 02, 2011, 07:14:05 AM »
jgn lupe bagi report nnt ;D ;D
bukan menjala, hanya memancing

Offline abg_tegar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2875
  • Gender: Male
  • kawan budak baru mancing....
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #15 on: March 02, 2011, 11:32:31 AM »
x sbr menuggu..hehe
nak makan makan...xnak makan makan...hehehe

Offline LasNoches

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 194
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #16 on: March 02, 2011, 11:46:17 AM »
ikan sekarang umpan nak yg mewah2......meterialistik.....hahahah....siap milo ape bgai semua.....patut la teman mancin patin kt kolam susah nk naik....

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #17 on: March 02, 2011, 02:34:10 PM »
woit...pakai milo plak dah... :o :o
pernah guna pisang mas masak ranum wat paste pun menjadi juga... ;D ;D
The Alpha and The Omega

Offline Pak Djoe

  • Marlin
  • *
  • Posts: 515
  • Gender: Male
  • Memancinglah dengan seninya.
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #18 on: March 02, 2011, 10:25:49 PM »


Sebenarnya  ikan juga perlukan protein dan gizi yang tinggi  dalam makanannya.. so  kita bagilah   protein  dan  gizi  yang  baik  dalam umpan tu.. 
.TTTTTTTTTTTT ;D ________ ;D TTTTTTTTTTTT
.                untuk info dan update
.         sila sms/call kawan pada no :
.      :o ===> 016 3066 465 <=== :o
.      TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
.   KERANA DALAM MEMANCING ADA SENI

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #19 on: March 02, 2011, 10:51:13 PM »


Sebenarnya  ikan juga perlukan protein dan gizi yang tinggi  dalam makanannya.. so  kita bagilah   protein  dan  gizi  yang  baik  dalam umpan tu.. 
Mmg pun,nanti kita gak makan ikan tu ;D

Offline yusuffibrahim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
    • Email
Re: Patin oh patin
« Reply #20 on: March 02, 2011, 11:15:01 PM »
Saya nak berkongsi :Bab kata umpan patin nie.. mcam2... saya pernah gak memburu patin nie.. mcm2 umpan dah guna.. tapi yg paling sangkut... pakai umpan roti gardinya yang dipotong dadu.. campurkan dengan kelapa parut...

Cara nak buatnye...
Potong roti gardinya bentuk dadu...  campurkan dengan kelapa parut yang telah diperam seminggu... (masa peram jgn bg kena lalat atau kena tangan.. kalau boleh lepas parut tu kaut dengan plastik.. masukkan dalam botol atau bag plastik yang dibalut 3 atau 4 laips dgn plastik lain.. simpan kelapa tu ditempat yang tak kena matahari seperti tempayan/bawah meja/dalam almari atau dalam tanah)... bila nak guna baru keluarkan dan gaulkan dengan roti tu..( bagi umpan jenis ini.. kena guna antara pukul 9 pagi hingga 3 petang dan faktor cuaca yang cerah banyak membantu.. kalau hujan baik balik jer bang) kalau malam kurang sikit.... kalau ikan kurang sentuh.. campur sikit perisa straberry atau pandan... kalau tak sentuh gak... dah tak de rezeki lah tu.. sepanjang saya guna.. tak balik tangan kosong lah.. rezeki tuhan bagi.. tapi kita kena usaha....

Resipi 2;
Guna dedak yang dicampurkan dengan air rendaman baju atau seluar kita yang agak berbau...
Cara nak buatnya:
Dapatkan dedak 929 yang telah dikisar (929 ada 2 jenis 1 yang warna nak kuning sikit dan ada yg warna choklat gelap) yg coklat lebih menjadi...kalau tak de.. dedak pcl pun ok gak...

Rendamkan pakaian yg agak berbau dalam baldi (jgn campur sabun) selepas 2/3 hari ambil air tu dan masukkan dalam botol mineral..
Masa nak memancing... letak dedak 929 tadi dalam tupperware dan masukkan air rendaman tadi.... jgn masukkan semua sekali.. msuk sikit2.. biar tinggal dedak yang kering kat bawah... jgn diadun semua sekali gus.. adun sikit2 n guna sikit2.. baru bau die tak lari.. yang nie saya guna... 3 jam mancing dapat 25 ekor.. perasaan masa tu memang tak leh lupa(masa memancing tak tentu.. siang malam hujan panas semua menjadi) selamat mencuba... mata kail yang disyorkan saiz 14 fire eagle... perambut buat sendiri... guna tangsi hantu atau tangsi warna putih 30 atau 40 paun...4 atau 5 mata kail diikat mcm mata bom.. tapi tidak sama  panjang.. mesti ada panjang yg berbeza antara 1 mata kail tu.. (tujuanya: kalau ikan usik2 umpan tu.. tapi tak makan... ko sentap jer kuat2.. nasib baik sangkut kat perut ke belakang ke..)  kalau waktu hujan.. ikan rohu akan mengilai umpan nie.. selamat mencuba..

Saya nak kongsi tips nie sebab saya rindu nak mancing kat kolam.. skrg saya kena kerja kat luar bandar.. tak de kolam pancing...gian beb...waaaaaaaaaaaaaaa

Offline Pak Djoe

  • Marlin
  • *
  • Posts: 515
  • Gender: Male
  • Memancinglah dengan seninya.
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #21 on: March 02, 2011, 11:23:53 PM »

thanks  yo  braderrrrr...  nice info ni.. apa kata  kalau  stokin  yg dah pakai seminggu  kita rendam..  airnya  mesti  lagi poweer kan??...  huhuhuhuuu...  jangan  buka  bungkusan  air  stokin ni  dekat  member lain  tengah mancing,, bukan apa  takut  dia orang  larii trus balik umah jee,, pasal  bau  air rendaman stokin  tadi tu...  cabuttttt
.TTTTTTTTTTTT ;D ________ ;D TTTTTTTTTTTT
.                untuk info dan update
.         sila sms/call kawan pada no :
.      :o ===> 016 3066 465 <=== :o
.      TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
.   KERANA DALAM MEMANCING ADA SENI

Offline abg_tegar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2875
  • Gender: Male
  • kawan budak baru mancing....
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #22 on: March 03, 2011, 11:49:37 AM »
Quote
pa kata  kalau  stokin  yg dah pakai seminggu  kita rendam

cnfirm masin bau dia nih..hahaha...
nak makan makan...xnak makan makan...hehehe

Offline dz_hazart

  • Marlin
  • *
  • Posts: 805
  • Gender: Male
  • hasil pecah dara abu vendetta n ryobi protarget
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #23 on: March 03, 2011, 01:59:31 PM »
 ;D ;D ;D umpan peram yg tak pernah terpikir oleh ahli p.net....
tahniah ;D ;D
bukan menjala, hanya memancing

Offline gaara_X

  • Marlin
  • *
  • Posts: 922
  • Gender: Male
    • Email
Re: Patin oh patin
« Reply #24 on: March 03, 2011, 03:02:41 PM »
Saya nak berkongsi :Bab kata umpan patin nie.. mcam2... saya pernah gak memburu patin nie.. mcm2 umpan dah guna.. tapi yg paling sangkut... pakai umpan roti gardinya yang dipotong dadu.. campurkan dengan kelapa parut...

Cara nak buatnye...
Potong roti gardinya bentuk dadu...  campurkan dengan kelapa parut yang telah diperam seminggu... (masa peram jgn bg kena lalat atau kena tangan.. kalau boleh lepas parut tu kaut dengan plastik.. masukkan dalam botol atau bag plastik yang dibalut 3 atau 4 laips dgn plastik lain.. simpan kelapa tu ditempat yang tak kena matahari seperti tempayan/bawah meja/dalam almari atau dalam tanah)... bila nak guna baru keluarkan dan gaulkan dengan roti tu..( bagi umpan jenis ini.. kena guna antara pukul 9 pagi hingga 3 petang dan faktor cuaca yang cerah banyak membantu.. kalau hujan baik balik jer bang) kalau malam kurang sikit.... kalau ikan kurang sentuh.. campur sikit perisa straberry atau pandan... kalau tak sentuh gak... dah tak de rezeki lah tu.. sepanjang saya guna.. tak balik tangan kosong lah.. rezeki tuhan bagi.. tapi kita kena usaha....

Resipi 2;
Guna dedak yang dicampurkan dengan air rendaman baju atau seluar kita yang agak berbau...
Cara nak buatnya:
Dapatkan dedak 929 yang telah dikisar (929 ada 2 jenis 1 yang warna nak kuning sikit dan ada yg warna choklat gelap) yg coklat lebih menjadi...kalau tak de.. dedak pcl pun ok gak...

Rendamkan pakaian yg agak berbau dalam baldi (jgn campur sabun) selepas 2/3 hari ambil air tu dan masukkan dalam botol mineral..
Masa nak memancing... letak dedak 929 tadi dalam tupperware dan masukkan air rendaman tadi.... jgn masukkan semua sekali.. msuk sikit2.. biar tinggal dedak yang kering kat bawah... jgn diadun semua sekali gus.. adun sikit2 n guna sikit2.. baru bau die tak lari.. yang nie saya guna... 3 jam mancing dapat 25 ekor.. perasaan masa tu memang tak leh lupa(masa memancing tak tentu.. siang malam hujan panas semua menjadi) selamat mencuba... mata kail yang disyorkan saiz 14 fire eagle... perambut buat sendiri... guna tangsi hantu atau tangsi warna putih 30 atau 40 paun...4 atau 5 mata kail diikat mcm mata bom.. tapi tidak sama  panjang.. mesti ada panjang yg berbeza antara 1 mata kail tu.. (tujuanya: kalau ikan usik2 umpan tu.. tapi tak makan... ko sentap jer kuat2.. nasib baik sangkut kat perut ke belakang ke..)  kalau waktu hujan.. ikan rohu akan mengilai umpan nie.. selamat mencuba..

Saya nak kongsi tips nie sebab saya rindu nak mancing kat kolam.. skrg saya kena kerja kat luar bandar.. tak de kolam pancing...gian beb...waaaaaaaaaaaaaaa



kolam mana nie boss?.....teruk betoi selera ikan kolam nie....ahaks!!
nak mancing ajak ambo sama---0129714119---"ambo budok baru belajar"

Offline babasmurf

  • Bilis
  • *
  • Posts: 29
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #25 on: June 24, 2011, 02:50:15 PM »
saya pernah guna baki gaulan kek yg bini buat tak abis...itupun pacak...campur ngan roti potong dadu

Offline mata bom

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 310
  • Gender: Male
  • dalam hati ada mekong
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #26 on: June 24, 2011, 06:26:40 PM »
power...air tangan bini mmg power,hehe.. ;D ;D
mekong oh mekong :)

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #27 on: June 24, 2011, 09:06:03 PM »
nak kena try ni......simple jer....
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline poyor7

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1196
  • Rempit sambil mancen
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #28 on: June 24, 2011, 09:12:35 PM »
Resipi 2;
Guna dedak yang dicampurkan dengan air rendaman baju atau seluar kita yang agak berbau...
Cara nak buatnya:
Dapatkan dedak 929 yang telah dikisar (929 ada 2 jenis 1 yang warna nak kuning sikit dan ada yg warna choklat gelap) yg coklat lebih menjadi...kalau tak de.. dedak pcl pun ok gak...

perghhh.....sempoi....kene try nie.....

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Pisang Masak umpan patin
« Reply #29 on: June 24, 2011, 09:27:11 PM »
Resipi 2;
Guna dedak yang dicampurkan dengan air rendaman baju atau seluar kita yang agak berbau...
Cara nak buatnya:
Dapatkan dedak 929 yang telah dikisar (929 ada 2 jenis 1 yang warna nak kuning sikit dan ada yg warna choklat gelap) yg coklat lebih menjadi...kalau tak de.. dedak pcl pun ok gak...

perghhh.....sempoi....kene try nie.....

adoi...mcm tu kena rendam stokin ler :P :P ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=