Author Topic: candat Yamashita (squid jig)  (Read 8822 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
candat Yamashita (squid jig)
« on: March 03, 2011, 02:36:40 PM »
Salam...
        Nak tanyer pasal candat jenis Yamashita..
 1) apa warna killer yang dah terbukti untuk sotong2 M'sia ni?
 2) Berapa berat yang sesuai.
 3) Apa kelebihan berbanding candat lain (selain harga yang lebih) ;D
 4) Bagaimana cara ikatan/perambut (adakah sama mcm cara apollo tu?...pasal Yamashita ada batu,dikhuatiri berbelit dengan perambut~pasal dia berat)
 5) Kalau tak keberatan....tepekkan gambo Candat Yamashita yang korang gunakan yang terbukti berkesan...

TQVM.

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #1 on: March 03, 2011, 02:41:05 PM »
ko nak menyandat kat mana sapit...
kat rumah rakit ke......

ps.: jom pi rumah rakit.....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline tometo_men

  • Marlin
  • *
  • Posts: 872
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #2 on: March 03, 2011, 03:00:23 PM »

yamashita



yg ni pong killer gak

http://lensahittam.blogspot.com/
http://zuaralias.blogspot.com/

Barangsiapa memandang remeh kesalahannya, maka dia akan memandang besar kesalahan orang lain.
Barangsiapa memandang besar kesalahannya, maka dia akan memandang remeh kesalahan orang lain

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #3 on: March 03, 2011, 03:25:40 PM »
Kebiasaanya memang guna squid jig Ultramen...
teringin nak guna Yamashita pulak...
tu yang nak minta rekemen tu...

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #4 on: March 03, 2011, 03:27:56 PM »
ko nak menyandat kat mana sapit...
kat rumah rakit ke......

ps.: jom pi rumah rakit.....

11hb (jumaat malam)kalau takde aral turun kelong serkat...
Candat tuh buat prepare ajer la...mane tau sotong banyak...boleh turun jig
hehehehee

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #5 on: March 03, 2011, 03:29:21 PM »
ko nak menyandat kat mana sapit...
kat rumah rakit ke......

ps.: jom pi rumah rakit.....

11hb (jumaat malam)kalau takde aral turun kelong serkat...
Candat tuh buat prepare ajer la...mane tau sotong banyak...boleh turun jig
hehehehee

tak ajak pung.... he he he
kalau nak cari jig ni kat mana ya....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline batu_ladung

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 451
  • Gender: Male
  • ape2 leh contact saya 017-4677765
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #6 on: March 03, 2011, 03:31:19 PM »
yamashita bukan men casting ker... bkn men apollo... apa yg hamba thu la.. klu salah tolong betui kan...
kaler kiler seperti gambor tomato tu...
size killer yg pling kecik skali.. 2gram kut.. lupa dah...

lebih killer klu charge luminious dia kt lampu dulu ....  ;D

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #7 on: March 03, 2011, 03:38:28 PM »
yamashita bukan men casting ker... bkn men apollo... apa yg hamba thu la.. klu salah tolong betui kan...
kaler kiler seperti gambor tomato tu...
size killer yg pling kecik skali.. 2gram kut.. lupa dah...

lebih killer klu charge luminious dia kt lampu dulu ....  ;D

Itu yang saya nak tau tu tentang ikatannyer tuan BL... ;D

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #8 on: March 03, 2011, 03:40:20 PM »
ko nak menyandat kat mana sapit...
kat rumah rakit ke......

ps.: jom pi rumah rakit.....

11hb (jumaat malam)kalau takde aral turun kelong serkat...
Candat tuh buat prepare ajer la...mane tau sotong banyak...boleh turun jig
hehehehee

tak ajak pung.... he he he
kalau nak cari jig ni kat mana ya....


Trip terkujat wakjo...
tu pun kawan tak kompem lagi..
tapi member memang dah booking 2 seat...(untuk dia + member dia)

Yamashita kat fishingline ader jual.
Rega belasan ringgit jugak laaa...seko

Offline joranman

  • Bilis
  • *
  • Posts: 6
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #9 on: March 13, 2011, 10:51:00 AM »
salam...yang sy tau la...belah2 telok kalong ni klu yamashita mmg gune kaler oren o hijau..mmg sotong berahi..
yamashita ni ad y made in china,taiwan n japan..
sy pakai y japan..mmg xterkilan la hasilny ngn harganye..
RM25 satu...kt harga die ade tulis made in japan...
klu nk best lg..jig y bawah gune wane putih..

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #10 on: March 13, 2011, 12:21:05 PM »
Rasanya ada nambak dlm cd majalah pancing, dah 2 kali kuar cerita jenis candat tu ! Tapi saya lum pernah try, lagi pun jarang p candat !
takda peduli, hentam saja

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #11 on: March 13, 2011, 01:08:09 PM »
assalamualikum semua apa kabar hehehe...
nak candat sotong ni byk kaedah dan cara nya...
kebiasaan nya guna cadat..
candat udang - bentuk udang warna merah/hijua/kuning..
cara ikatan senang je ujung perambut psg swivel kecik...
candat ni ada yg murah ada yg mahal..
terpulang pada pemancing nak beli yg mane...
semua berkesan pun...
candat mayat pun bagus top di ganu d pantai timur...
candat umpan pun ada...

yamashita mmg bagus tapi sgt mahal sekali putus menanggis woooo...
kwn guna candat udang rm2.50 je puas tarek sotong hahaha...

teknik..
candat umpan perlu guna tanduk d umpan...
labuh sampai dasar perlu di angkat sepanjang perambut...

candat udang buat perambut mcm apollo ikat candt 2-3 bentuk bawah sekali letak pemberat no 6-8..

cara..turunkan kebawah sampai dasar pastu henjut mcm jig tu...
tak perlu kuat perlahan lahan je dah cukop...
bila terasa berat mcm ada benda bergayut tu tanda sotong dah peluk candat tu...
gulong perlahan sambil pastikan tali sentiasa tegang....
mcm kita mancen udang je cara nya...
tu je lah nak kongsi sikit selamat memcuba hahaha...

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #12 on: March 13, 2011, 02:03:52 PM »
Terima kasih bro volvos kerana sudi kongsi info baik punya !

Agaknya tahun ni ada tak trip candat anjuran pnet ??? ;D ;D
takda peduli, hentam saja

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #13 on: March 14, 2011, 09:15:35 PM »
Terima kasih bro volvos kerana sudi kongsi info baik punya !

Agaknya tahun ni ada tak trip candat anjuran pnet ??? ;D ;D
sama2 ala komngsi je tak luak pun hehehe...

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #14 on: March 15, 2011, 07:23:02 PM »
Tq bro Volvos...
Lamer menghilangkan diri...
 ;D ;D

Offline volvos

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3054
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #15 on: March 15, 2011, 09:55:27 PM »
Tq bro Volvos...
Lamer menghilangkan diri...
 ;D ;D
sama2 hehehe...
ade cuma sibuk sikit dgn tugasan ni hahaha...

Offline chek_grero

  • Siakap
  • *
  • Posts: 92
  • Gender: Male
  • Bakpe mu susoh
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #16 on: April 17, 2012, 10:20:02 AM »
klu nk cr candat tu,baik cr candat yamashita yg bentuk mcm ikan buntal..bentuk mcm udang tu x brape nok nganyer mane..huhuuu

Offline falan_696

  • Bilis
  • *
  • Posts: 22
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #17 on: April 28, 2012, 04:54:25 PM »
teman ada beli candat yamashita. harga hampir RM30 satu. Sekali turun sangkut kat karang. Tak sempat nak main mata dgn sotong dah jadi tukun dlm laut. Sakit kepala.

Offline chek_grero

  • Siakap
  • *
  • Posts: 92
  • Gender: Male
  • Bakpe mu susoh
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #18 on: May 03, 2012, 09:56:53 AM »
adat mencandat la tu bro..kena molek tali candat tu kena kerat di ikan..hahaa

Offline ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13716
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #19 on: May 03, 2012, 10:05:21 AM »
Sekali turun sangkut kat karang
erkkk..candat yamashita ni ringan & terapung..kalo tenggelam pon tak dlm..camno plak bleh smpai sangkut kat karang yg berada kat dasar laut tu ::) ::)

Offline man_haro

  • Siakap
  • *
  • Posts: 87
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #20 on: May 10, 2012, 07:04:05 PM »
teman ade satu yamashita ni kaler terbaek pink saiz dalam 7g je yang mencakup...

Offline ManGaB

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 158
  • cantiknya,baru tahu siapa saya
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #21 on: May 10, 2012, 07:22:28 PM »
sotong suka yamashita

Offline man_haro

  • Siakap
  • *
  • Posts: 87
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #22 on: May 10, 2012, 07:24:14 PM »
mgkin cahaya fluoro yamashita lebih tahan lame menarik minat sotong

Offline chek_grero

  • Siakap
  • *
  • Posts: 92
  • Gender: Male
  • Bakpe mu susoh
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #23 on: May 13, 2012, 03:04:04 PM »
sotong maroh klu candat warne pink ngan ija..

Offline ManGaB

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 158
  • cantiknya,baru tahu siapa saya
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #24 on: May 13, 2012, 11:30:59 PM »
mahal candat oh sotong

Offline chek_grero

  • Siakap
  • *
  • Posts: 92
  • Gender: Male
  • Bakpe mu susoh
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #25 on: May 21, 2012, 04:19:54 PM »
mahal xpe janji hasil lumayan..hehee

Offline ManGaB

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 158
  • cantiknya,baru tahu siapa saya
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #26 on: May 21, 2012, 10:17:20 PM »
beli sotong boleh pilih pilih
cantat sotong susah

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #27 on: May 21, 2012, 10:27:55 PM »
beli sotong boleh pilih pilih
cantat sotong susah

jangan beli..jangan cantat....
nak senang duk diam2...hahhahaa

Offline ManGaB

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 158
  • cantiknya,baru tahu siapa saya
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #28 on: May 21, 2012, 10:29:11 PM »
jangan kacau saya
awak macam sundang

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: candat Yamashita (squid jig)
« Reply #29 on: May 21, 2012, 10:31:07 PM »
jangan kacau saya
awak macam sundang

awak pun sundang jugaaaa hahahahhaa