Pancing.Net
October 31, 2014, 10:08:35 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Tumpang tanya,kaedah & umpan paling best nak ngail lampam?  (Read 9929 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« on: March 02, 2009, 11:01:18 AM »

assalamualaikum & selamat sejahtera

Smlm saya gi pancing kat area Mantin ada la kolam bayar rm5 untuk 3jam, saya tuggu untuk 3 jam yg pertama dapat seko jer lampam tu pun kecikkkk jer. Member kat sebelah baru jer datang tp mak aiii dia dah dapat 4 lampam skala 0.7kg ke 1.5kg, dan seko talapia skala 1.5kg bila tanya abg pakai umpan per, sambil bersahaja dia selumber je jawab ntah dedak ayam kot muka kita pun tak dipandangnya. bebulu jer rasa cam nak libaih je ngn rod. tahu la dedak tp jenis ape? Di sini harap2 otai kita dapat bg tip sikit untuk pancing lampam. nanti saya nak repeat.

ni la spot pancing kat kolam mantin
Logged

Pancing.Net
« on: March 02, 2009, 11:01:18 AM »

 Logged
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #1 on: March 02, 2009, 11:14:44 AM »

yep pkai dedak ayam yg halus sekilo dlm rm1.60( UNTUKANAK AYAM)...beli lebih skit cari pot baik tabur(rasuah) dlm sekilo skali buang... next bancuh dedak td dlm 2 genggam + sebiji telor ayam+tepong jgung jgan keras lembut jee..tali 6paun(ICIBAN FLUROCARBON)  perambut 10paun..joran light action 2-8lb(CARI JORAN UDANG PUN CANTIK GAK)..mesin model 500(MESIN PANCING UDANG)..mata kail cari jenama MARUTO saiz 2/3 atau mata udang...COMPOM LAYAN!!! Grin
Logged
buntal bujur
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5170


Mengey...mengey...mengey...!!!


Email
« Reply #2 on: March 02, 2009, 11:18:56 AM »

tinkiyu bro 4 the info
Logged

Nk g mancen tue ajak le BB nie...012-5612469
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #3 on: March 02, 2009, 11:22:47 AM »

thanks bebanyak bro pas ni saya repeat ngn petua ni.. hasilnya nati saya report
Logged

siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #4 on: March 02, 2009, 11:25:28 AM »

bawak gua bleh??ikan ape lg ade?.. Grin
Logged
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #5 on: March 02, 2009, 11:48:57 AM »

bawak gua bleh??ikan ape lg ade?.. Grin

En siakap_78
lu mana duduk? derang kata dalam tu ada tongsan sisik kasar/halus, patin, keli, talapia, jelawat, lampam, haruan. kolam tu betul2 belakang kuil hindu Mantin dia punya owner cina nama cam melayu org panggil Man
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13883


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #6 on: March 02, 2009, 11:56:09 AM »

paling best klau nak ngail lampam....sila la ke kenyir.....hehehehe...

hulur mata kail kosong pon gerenti sangkut......tp kena mancen kat lubang jamban la......heheheh

p/s: tu yg kurang selera nk mkn lampam ni...semua dia bedal.....heheh
Logged


TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #7 on: March 02, 2009, 11:57:51 AM »

en siakap-78
Kat situ ada 2 kolam (bekas lombong) nak masuk x payah bayar dulu, bleh pancing nanti dia punya towkeh ronda minta lima rggt je untuk 3 jam. apa2 cantact la ni no saya 012-3815134
Logged

TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #8 on: March 02, 2009, 12:04:14 PM »

paling best klau nak ngail lampam....sila la ke kenyir.....hehehehe...

hulur mata kail kosong pon gerenti sangkut......tp kena mancen kat lubang jamban la......heheheh

p/s: tu yg kurang selera nk mkn lampam ni...semua dia bedal.....heheh

peahhh...... tu la yg menbuatkan lemak menitet2 tu bila bakar,  lemak gila sehingga menjilat ibu kaki. apa2 pun enjoy...
Logged

siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #9 on: March 02, 2009, 12:05:47 PM »

gua dok putrajaya...kolam 2 toke dia bg makan x ikan kat situ?..apa2 tgk pot dulu klau x letih nak cari lubok...besor x kolam?..ari cuti klau free gua call la..lu nak lyan siakap x?..kolam baru bukak kat SEMEYIH..0192579992
Logged
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #10 on: March 02, 2009, 12:29:16 PM »

gua sumo layan la tp cuma x pandai jer, masih baru di arena kolam ke kolam ni, hunjung minggu ni ingat mau balik kampung lo (langkawi),  saya punya mak mau tgk dia punya cucu br, kalau sempat leh gak ajak memba2 kuar pancing kerapu dah lama x layan garoupa hehe. Insyaallah kalau ada rezeki leh nati kita join.
Logged

izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #11 on: March 02, 2009, 01:53:34 PM »

Dekat kolam tu kalau kita tabur pallet ikan nyambar rebut pallet tak?

Kalau menyambar..


-Carik mata udang..
-sulam dua tiga biji pellet ke kail udang tu
-Jangan guna swivel, jangan guna batu
-guna mainline 2lb atau 4lb untuk mudah baling
-tabur pallet kat air
-masa dia tengah rebut pallet tu, baling joran

Drag kasik paling low, guna mesin udang..
lepas tu.. 'sreeeetttt' (sebab drag low)  Grin
Logged

Lepaskan ikan itu.....
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #12 on: March 02, 2009, 02:52:53 PM »

izhar81

lampam kat situ besar2, yang kecik nampak la dia main kat atas air  , tp nak yg skala 0.7kg ke 1kg ke atas dia punya belakang pun dah jd caler hijau.
Logged

siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #13 on: March 02, 2009, 03:08:53 PM »

Dekat kolam tu kalau kita tabur pallet ikan nyambar rebut pallet tak?

Kalau menyambar..


-Carik mata udang..
-sulam dua tiga biji pellet ke kail udang tu
-Jangan guna swivel, jangan guna batu
-guna mainline 2lb atau 4lb untuk mudah baling
-tabur pallet kat air
-masa dia tengah rebut pallet tu, baling joran

Drag kasik paling low, guna mesin udang..
lepas tu.. 'sreeeetttt' (sebab drag low)  Grin
 Cheesy DAH BALING JORAN CMNO NAK MANCING>>HUA>>HUA Cheesy
Logged
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #14 on: March 02, 2009, 03:15:22 PM »

cara izhar ok gak...tp nak cari pellet susah yg boleh cucuk..dah kembang pecah lak bila cucuk...tp cara izhar nak senyap2 coz ikan mkan atas ramai orng soryy laa nak timbul dekat..BIASA MAIN PALLET ATAS KITA LAYAN PINK COLOUR(talapia merah).. Grin
Logged
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #15 on: March 02, 2009, 04:59:01 PM »

umpan tapa tak menjadi kerrrr
Logged

izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #16 on: March 02, 2009, 05:07:45 PM »

Tul tuu.. kalau main tabur nie kena main macam ngendap...
duduk satu tempat menyamar jadik tunggul kayu dan takleh ada orang lalu lalang tengok...

kalau tak komfom ikan tu lari.. sebab lampam nie bergerak berkawanan..
Logged

Lepaskan ikan itu.....
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #17 on: March 03, 2009, 04:19:05 PM »

umpan tapa tak menjadi kerrrr

umpan tapa x tau nak cari kat mana area ni... nak buat sendiri x pandai
Logged

siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #18 on: March 04, 2009, 08:11:23 AM »

ada jual kat kedai pancing PUDU..RM50 rengget..dari KEMBOJA katanye..dlam botol 2 ada byak anak ikan beratus ekor..cangkuk je la..BAU PUAKA..TAHAN JE LAA..ambik no fon ni mamat ada jual gak 0173997495 Cheesy
Logged
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #19 on: March 04, 2009, 12:03:19 PM »

ok makasih,
ingat nak pakai umpan dedak je kut campur budu.. hehe Grin
Logged

siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #20 on: March 04, 2009, 12:43:28 PM »

lg elok bwk nasi panas skali..lappor mkan dgn nasi..HUA!HUA..bila nak gi? Grin
Logged
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #21 on: March 23, 2009, 04:23:44 PM »

Hari Sabtu 21/03/09 saya dah cuba guna kaedah rasuah tp bangau dari kul 3.00 sampai balik... maybe ikn kat dalam tu sedey ko sbb dia punya tokey br jer kena parang kat kepala ngn bahu(kena rompak) mggu lepas... skrg ni kat hospital Melaka.. Cry
Logged

siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #22 on: March 23, 2009, 04:29:51 PM »

XPO NANTI KITO POGI TOGETHER2 Grin Grin...TURUN PGI LAA>>KONO USHA LINE BARU BLEH TABUR/RASUAH
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2029



Email
« Reply #23 on: March 23, 2009, 05:07:54 PM »

manusia ni kadang pelik dan ajaib.  biar je lah mamat tu dgn dunia nya.

area kuala kangsar dia orang suka pakai perut ayam yg dah diperam semalaman. bau, mak ai memang menyegarkan.  tapi dia orang creative. perut ayam fresh di potong panjang2. lepas tu masukkan perambut terus kat dalam tali perut tu. lebih kurang sama panjangnya. biarkan semalaman baru digunakan. nak pancing cuma ambil berambut dan cangkut kat main line. kalau betul caranya tak sentuh pun perut ayam tu. kelebihan teknik ni umpan lambat habis sebab panjang. umpan ni amat sesuai utk sungai sebab arus akan menarik umpan kehilir. dan ikan akan makan bahagian hujung perut. macam dia tau2 je kat situ ada mata kail. yg bestnya tak payah rentap. ikan akan sangkut sendiri.  sy tak pernah guna teknik ni utk kolam mungkin boleh.

satu lagi guna mata banyak, bukan rambai. tapi mungkin tak boleh utk kolam berbayar. paling kurang 10 mata dimasukkan kat dlm tali perambut. lepas tu yg hujung sekali baru ikat. semua mata tadi free utk bergerak.  lepas tu sekeping roti gardenia di lipat dan dililitkan dgn tali perambut tadi.  mata kail yg banyak tadi di cangkuk dimerata tempat kat roti tu.  nak terangkan memang susah. tapi ideanya mata kail di letakkan dimerata tempat. umpan yg ni tak perlu batu ladung.  berat roti pun dah boleh digunakan utk membaling ke zon ikan. yg ni pun tak perlu strike. kalau ada ikan ia akan tersangkut sendiri. yg menariknya kalau ada lampam pasti akan terjadi feeding frenzy sebab roti besar. kita cuma perlu tunggu.

umpan yg kedua sy rasa saudara boleh cuba. tapi pastikan taukeh kolam tak marah.

selamat mencuba.  jangan lupa kongsi maklumbalas kat sini.  nak juga tau hasilnya. kalau ada hasil, jangan pula kedekut ilmu.  Grin
Logged

Banner Bersih Sungai
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #24 on: March 23, 2009, 05:27:26 PM »

lain lubuk lain caranya...semua info berdasarkan PENGALAMAN..CUBO SAMPAI LOBAM Grin Grin
Logged
TubaislandBoy
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


amizmy77
Email
« Reply #25 on: March 24, 2009, 12:05:57 PM »


manusia ni kadang pelik dan ajaib.  biar je lah mamat tu dgn dunia nya.

area kuala kangsar dia orang suka pakai perut ayam yg dah diperam semalaman. bau, mak ai memang menyegarkan.  tapi dia orang creative. perut ayam fresh di potong panjang2. lepas tu masukkan perambut terus kat dalam tali perut tu. lebih kurang sama panjangnya. biarkan semalaman baru digunakan. nak pancing cuma ambil berambut dan cangkut kat main line. kalau betul caranya tak sentuh pun perut ayam tu. kelebihan teknik ni umpan lambat habis sebab panjang. umpan ni amat sesuai utk sungai sebab arus akan menarik umpan kehilir. dan ikan akan makan bahagian hujung perut. macam dia tau2 je kat situ ada mata kail. yg bestnya tak payah rentap. ikan akan sangkut sendiri.  sy tak pernah guna teknik ni utk kolam mungkin boleh.

satu lagi guna mata banyak, bukan rambai. tapi mungkin tak boleh utk kolam berbayar. paling kurang 10 mata dimasukkan kat dlm tali perambut. lepas tu yg hujung sekali baru ikat. semua mata tadi free utk bergerak.  lepas tu sekeping roti gardenia di lipat dan dililitkan dgn tali perambut tadi.  mata kail yg banyak tadi di cangkuk dimerata tempat kat roti tu.  nak terangkan memang susah. tapi ideanya mata kail di letakkan dimerata tempat. umpan yg ni tak perlu batu ladung.  berat roti pun dah boleh digunakan utk membaling ke zon ikan. yg ni pun tak perlu strike. kalau ada ikan ia akan tersangkut sendiri. yg menariknya kalau ada lampam pasti akan terjadi feeding frenzy sebab roti besar. kita cuma perlu tunggu.

umpan yg kedua sy rasa saudara boleh cuba. tapi pastikan taukeh kolam tak marah.

selamat mencuba.  jangan lupa kongsi maklumbalas kat sini.  nak juga tau hasilnya. kalau ada hasil, jangan pula kedekut ilmu.  Grin


InsyaAllah saya cuba kaedah kedua tu.. tp mabe hujung bulan ni kot, kalau ada hasilnya saya lapor kat sini.. terima kasih tuan tanah mr pancinglama.


lain lubuk lain caranya...semua info berdasarkan PENGALAMAN..CUBO SAMPAI LOBAM Grin Grin
ok kap nati kita cubo yo
Logged

daniel
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5



« Reply #26 on: September 27, 2009, 10:51:17 PM »

Kat utara ni, kat sungai projek pengairan untuk sawah. Aku cuba teknik rasuah dan pancing, aku guna pelet ikan bijik di kawasan berumput tebal menganjur ke tengah sungai dan aku tabur agak dalam sejam dua aku start pancing guna joran teleskopik umpan direndam dan jemur, cangkuk sebiji atau dua dan letak atas air. Kalau boleh buat stand untuk rod supaya tak lenguh nak pegang rod tu, lampam menyambar umpan atas air, nasib baik rohu pun bedal umpan tu........
Logged
tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #27 on: October 28, 2009, 03:01:46 PM »

Nie die ramuan nak buat umpan tapa teman aka LAMPAM KILLER

Bahan-bahannya.....

1. Perut ayam (potong-potong dalam 2-3 cm)
2. Minyak kelapa (kalau boleh masak sendiri pakai santan - nak jimat kos )
3. Telur itik 2-3 biji ( hanyir dia menawan kalbu )
4. Kelapa parut
5. Beras digoreng tanpa minyak sampai hitam
6. Hati ayam blender sampai hancur
7. Ajinomoto dan sewaktu dengannya peket kecik harga 0.30 sen
8. Tempoyak sikit dalam 1 senduk kecil,bagi masam skit.

Cara-caranya :

cari bekas/botol kaca jgn pakai plastik takut pecah,masukkan kesemua adunan tadi serentak dan biarkan di atas satu hari satu malam(berembun) jgn tutup penutup,pastu tutup balang tu dan simpan dalam stor atau tanam dalam tanah takut bau.simpan sekurang2nya dalam 1 minggu.nak power dalam 1 bulan.tapi teman selalu dalam 1 minggu aje.Ini resepi turun temurun orang di bota,perak.Cuma tambahan ajinomoto aje. selalunya letak dalam bubu.

p/s : kalau nak lagi power lebihkan telur itik tu.bau dia lagi kuat dari telur ayam dan hanyir.Minyak kelapa jangan banyak,cukup sekadar basah sahaja.

Bila mancen pakai mata tunggal atau kembar . saiz mata no 9-11 dan lilitkan aje perut yang reput tu kat mata kail hingga mata kail tak nampak.Itu umpan killer lampam tu.Perut jgn basuh tau biarkan serodak beras tu ada skali.Baung pun teman selalu dapat setiap kali mancen pakai umpan nie.tak pernah mengecewakan lagi.kalau lampam memang leh buat kenduri.
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
mejark
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



Email
« Reply #28 on: November 05, 2009, 11:48:03 AM »

assalamualaikum & selamat sejahtera

Smlm saya gi pancing kat area Mantin ada la kolam bayar rm5 untuk 3jam, saya tuggu untuk 3 jam yg pertama dapat seko jer lampam tu pun kecikkkk jer. Member kat sebelah baru jer datang tp mak aiii dia dah dapat 4 lampam skala 0.7kg ke 1.5kg, dan seko talapia skala 1.5kg bila tanya abg pakai umpan per, sambil bersahaja dia selumber je jawab ntah dedak ayam kot muka kita pun tak dipandangnya. bebulu jer rasa cam nak libaih je ngn rod. tahu la dedak tp jenis ape? Di sini harap2 otai kita dapat bg tip sikit untuk pancing lampam. nanti saya nak repeat.

ni la spot pancing kat kolam mantin





ada pegi lg ke kolam ni? bila?
Logged
~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #29 on: December 02, 2009, 03:59:46 PM »

mancing ni kene mancing bottom je ke..??
kalau guna apollo 5 mata ok x..??
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal