Pancing.Net
November 24, 2014, 03:58:17 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Down
  Print  
Author Topic: gewang terbaik untuk siakap  (Read 43180 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
tie baik
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 26


Email
« on: March 06, 2011, 06:20:05 PM »

salamm & salam sejahtera
sy d sini ingi meminta bantuan tuan2 semua kat p.net
GEWANG apa yg terbaik untuk casting ikan siakap liar??
Logged
Pancing.Net
« on: March 06, 2011, 06:20:05 PM »

 Logged
kimie
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6680



Email
« Reply #1 on: March 06, 2011, 07:38:20 PM »

wslm....errrrr...nt otai2 yg bgtau...hehehe... tguuuuu.... den nie hang kebun jer... main belasah apa yg ada.. Grin Grin Grin
Logged

gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #2 on: March 06, 2011, 07:44:04 PM »

belasah sp jerk...  Roll Eyes
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #3 on: March 07, 2011, 12:35:59 AM »

x penah cast siakap...............
mkin kawan2 lain leh bantu Wink
Logged



kecik-sepat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 652


ULTRAS ANGLER


Email
« Reply #4 on: March 07, 2011, 12:40:21 AM »

Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..
Logged

Ngail ngail juge moh kite beramal..
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #5 on: March 07, 2011, 12:41:57 AM »

Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..

yg baru punya ke?
g cari kt kedai tadi dia ckp xsampai lagik.............
Logged



wingerider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2513


0125525646


« Reply #6 on: March 07, 2011, 01:01:35 AM »

Tuan2 saya pancing siakap half bottom pakai udang hidup,tapi tak pernah guna lure samada casting atau menunda, tapi setiap kali saya selalu terserempak dgn siakap melopat d permukaan air,setahu saya alu2 biasa lah org dapat tetapi siakap belum pernah lihat.Bolih kah siakap di acah dgn menunda,geram juga sebab banyak kali terserempak besar2 plk tu
Logged
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #7 on: March 07, 2011, 05:16:15 PM »

ermmmm..
lom ada bakat lg mau nunda gewang cr siakap neh....
mkin satu hari nnti kot Cheesy
Logged



kecik-sepat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 652


ULTRAS ANGLER


Email
« Reply #8 on: March 07, 2011, 10:43:16 PM »

Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..

yg baru punya ke?
g cari kt kedai tadi dia ckp xsampai lagik.............
baru xbaru tp hujung bln 2 teman bli majalah tu..dpn skali gambor siakap
Logged

Ngail ngail juge moh kite beramal..
yusrie711
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 115


earie_montoya@yahoo
« Reply #9 on: March 07, 2011, 10:57:34 PM »

Saya pernah cuba soft plastic berkley grub warna putih kuning... tapi rig half bottom...

Mungkin ini dapat membantu tuan.. selamat mencuba..

<a href="http://www.youtube.com/v/GHF7RpU7VMo&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/GHF7RpU7VMo&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>
Logged
daydex
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426



Email
« Reply #10 on: March 07, 2011, 11:32:28 PM »

Tuan2 saya pancing siakap half bottom pakai udang hidup,tapi tak pernah guna lure samada casting atau menunda, tapi setiap kali saya selalu terserempak dgn siakap melopat d permukaan air,setahu saya alu2 biasa lah org dapat tetapi siakap belum pernah lihat.Bolih kah siakap di acah dgn menunda,geram juga sebab banyak kali terserempak besar2 plk tu
1st time nak mntak maaf sbb mencelah...tapi kan tuan...setau saya org men siakap 3 cara...casting...trolling..bottom....teknik tundaan or trolling mmg berkesan..casting pun berkesan pasal sya mmg pnh nmpk menjadi...casting n trolling siakap lbih power dari bottom...tpi tgok tmpt lah...itu lah pndpt dari saya yang baru blajor....kalu slh tlg tnjukkan,...
Logged

saya suka memancing..memancing itu best..sekian terima kasih.
kamek suka ngail,ngail ya best,sekian trima kasih(bhsa swk)haha
yusrie711
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 115


earie_montoya@yahoo
« Reply #11 on: March 07, 2011, 11:52:30 PM »

cara nak sediakan rignya bila pakai grub ni... salah satu caranya

<a href="http://www.youtube.com/v/5h-GD2QP5hw&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/5h-GD2QP5hw&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/nW5qTs_Zl-o&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/nW5qTs_Zl-o&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


harap dapat membantu.... Wink
Logged
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #12 on: March 08, 2011, 09:39:43 AM »

adehh..xnmpak lak..
kena thk kt umah la nie Grin
Logged



~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #13 on: March 08, 2011, 05:33:06 PM »

biasa kitorang casting udang idup jek... Cheesy
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #14 on: March 09, 2011, 10:05:41 AM »

biasa kitorang casting udang idup jek... Cheesy

 Cheesy
Logged



hairie85
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2616



WWW Email
« Reply #15 on: March 09, 2011, 10:46:37 AM »

maaf mencelah tuan rumah..ni berdasarkan pengalaman saya dari mebottom sampai la trolling..

1..dulu-dulu mase sekolah menengah selalu juga membottom siakap pakai udang hidup dari atas jambatan waktu malam...umpan dinaikkan sedepa dari dasar...mmg menjadi jugak teknik ni..

2. mase study kat u...casting siakap padai udang hidup mcm y slalu digunakan dekat kong2..mmg superb teknik ..diajar dari che wan amildin

3.casting..da pandai guna live prawn..blaja lg pakai lure plk..

bg siakap..dari pengalaman saya...ikan ni jenis pemalas ckit..sepanjang bergelumang dalam arena casting ni..
antara lure y saya pernah naikkan siakap

- soft plastik colour putih, hijau merah, hijau putih
-skitter pop kaler shad, silver blue, hot clown, fire tiger\
-gewang minnow mcm yozuri red head
-storm chug bug blue
-storm flutter stick bermacam warna..
-ecogerar pencil
-riber 2 sea pencil
dan mcm2 lg
Logged

KNF
Retired ANGLER-+8210-8024-1604
                       0129090324
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #16 on: March 09, 2011, 10:55:20 AM »

Assalamualaikum w.b.t.

tanya skit....cemane cara/penyediaan setting utk casting udang idup tuh....kalo casting udang idup kat kolam bayor tau le....tp kalo kat persekitaran liar.....perlu ke pakai batu....rasanye kalo x pakai batu umpan bakal berada diatas air pasai arus......setting perambut tuh berapa panjang ye.....mintak otai2 tunjuk ajor....
Logged

hairie85
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2616



WWW Email
« Reply #17 on: March 09, 2011, 11:19:03 AM »

Logged

KNF
Retired ANGLER-+8210-8024-1604
                       0129090324
wingerider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2513


0125525646


« Reply #18 on: March 09, 2011, 10:29:26 PM »

Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..
Logged
wingerider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2513


0125525646


« Reply #19 on: March 09, 2011, 10:46:27 PM »

Tuan kecik -sepat, ada kah maksud tuan majalah Pancin Bil.161 issue Mac 2011.Setelah membeli nya saya tidak temui sebarang maklumat tentang gewang utk siakap.Maaf ini kali pertama saya membeli majalah berkaitan Pancing.
Logged
maxpancing
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1097


« Reply #20 on: March 10, 2011, 03:26:31 PM »

Rasanyer majalah pancing bulan Februari.
hambo ader baca pls penggunaan gewang utk siakap dlm edisi bulan feb
Logged
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #21 on: March 16, 2011, 09:30:24 AM »

siakap kenyir tu ke?
Logged



jacksparrow
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 83


Cast N Retrieve!


WWW Email
« Reply #22 on: March 17, 2011, 07:42:53 AM »

kalau siakap putih.. cuba guna:

1. YO-ZURI HARDCORE MINNOW 110F kaler RED/GOLD



2. RAPALA MAXRAP Flake Purple Ghost(FPGH)

dan 2 maxrap yg rare nih:

1. Chrome Gold F1 Red
   


2.Chrome Spotted Minnow (CSPM)



mungkin ada jual lagi atau mungkin takde.. rata2 dealer yg aku tanya.. semua kata 2 ekor ni tak wujud.. tu yg aku confused tu.. tp kalau sesapa ada terjumpa.. tolong pm saya ye.. Tongue

itu tadi antara lure siakap putih untuk kawasan air cetek (bawah 2 meter)..


tetapi... spesis siakap putih lebih banyak ditangkap menggunakan soft plastic berbanding dgn Hard Body Lures.. antara contoh softplastic yg boleh digunakan:

SQUIDGIES FISH (colour: white/drop bear, size:80mm made in Australia) @ yang sama waktu dengannya..



takat ni dulu.. nnt2 ada masa bleh sambung.. peace Cheesy
Logged

Work Hard.. Fish Harder!!
http://castingvsbottom.blogspot.com
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #23 on: March 17, 2011, 09:01:03 AM »

fuh siap ada ujian lapangan lg.....
bagus2 tuan JS Wink
Logged



marley
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 112


kesian kat ikan...


« Reply #24 on: March 17, 2011, 09:25:18 AM »

Soft plastik tu casting juge kee?
Logged

PTT 0174883513
berudu
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21265


Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka


Email
« Reply #25 on: March 17, 2011, 12:34:49 PM »

Tuan jacksparrow..... Maxrap tuan tu berapa cm?
Logged

Ayuhak mancing     DAIL
 
jacksparrow
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 83


Cast N Retrieve!


WWW Email
« Reply #26 on: March 17, 2011, 01:30:01 PM »

maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. Grin.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... Grin)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace Smiley
Logged

Work Hard.. Fish Harder!!
http://castingvsbottom.blogspot.com
rapala_sangkut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 576



Email
« Reply #27 on: March 17, 2011, 01:56:49 PM »

maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. Grin.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... Grin)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace Smiley

caya lah jack....!!!
Logged

warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #28 on: March 17, 2011, 02:02:13 PM »

maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. Grin.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... Grin)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace Smiley

caya lah jack....!!!
blh try nie... Grin Grin Grin
Logged

Fear No Fish
jacksparrow
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 83


Cast N Retrieve!


WWW Email
« Reply #29 on: March 17, 2011, 02:39:41 PM »

maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. Grin.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... Grin)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace Smiley

caya lah jack....!!!


cisss!!! patutla lama tak nampak... sangkut kat sini rupanya... kuikuikui..
Logged

Work Hard.. Fish Harder!!
http://castingvsbottom.blogspot.com
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal