Author Topic: gewang terbaik untuk siakap  (Read 58297 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tie baik

  • Bilis
  • *
  • Posts: 26
    • Email
gewang terbaik untuk siakap
« on: March 06, 2011, 06:20:05 PM »
salamm & salam sejahtera
sy d sini ingi meminta bantuan tuan2 semua kat p.net
GEWANG apa yg terbaik untuk casting ikan siakap liar??

Offline kimie

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6682
  • Gender: Male
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #1 on: March 06, 2011, 07:38:20 PM »
wslm....errrrr...nt otai2 yg bgtau...hehehe... tguuuuu.... den nie hang kebun jer... main belasah apa yg ada.. ;D ;D ;D

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #2 on: March 06, 2011, 07:44:04 PM »
belasah sp jerk...  ::)


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #3 on: March 07, 2011, 12:35:59 AM »
x penah cast siakap...............
mkin kawan2 lain leh bantu ;)



Offline kecik-sepat

  • Marlin
  • *
  • Posts: 652
  • Gender: Male
  • ULTRAS ANGLER
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #4 on: March 07, 2011, 12:40:21 AM »
Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..
Ngail ngail juge moh kite beramal..

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #5 on: March 07, 2011, 12:41:57 AM »
Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..

yg baru punya ke?
g cari kt kedai tadi dia ckp xsampai lagik.............



Offline wingerider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2520
  • Gender: Male
  • 0125525646
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #6 on: March 07, 2011, 01:01:35 AM »
Tuan2 saya pancing siakap half bottom pakai udang hidup,tapi tak pernah guna lure samada casting atau menunda, tapi setiap kali saya selalu terserempak dgn siakap melopat d permukaan air,setahu saya alu2 biasa lah org dapat tetapi siakap belum pernah lihat.Bolih kah siakap di acah dgn menunda,geram juga sebab banyak kali terserempak besar2 plk tu
fb baharudin nawawi

whatsaap 0125525646

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #7 on: March 07, 2011, 05:16:15 PM »
ermmmm..
lom ada bakat lg mau nunda gewang cr siakap neh....
mkin satu hari nnti kot :D



Offline kecik-sepat

  • Marlin
  • *
  • Posts: 652
  • Gender: Male
  • ULTRAS ANGLER
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #8 on: March 07, 2011, 10:43:16 PM »
Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..

yg baru punya ke?
g cari kt kedai tadi dia ckp xsampai lagik.............
baru xbaru tp hujung bln 2 teman bli majalah tu..dpn skali gambor siakap
Ngail ngail juge moh kite beramal..

Offline yusrie711

  • Pelata
  • *
  • Posts: 115
  • Gender: Male
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #9 on: March 07, 2011, 10:57:34 PM »
Saya pernah cuba soft plastic berkley grub warna putih kuning... tapi rig half bottom...

Mungkin ini dapat membantu tuan.. selamat mencuba..

http://www.youtube.com/watch?v=GHF7RpU7VMo

Offline daydex

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #10 on: March 07, 2011, 11:32:28 PM »
Tuan2 saya pancing siakap half bottom pakai udang hidup,tapi tak pernah guna lure samada casting atau menunda, tapi setiap kali saya selalu terserempak dgn siakap melopat d permukaan air,setahu saya alu2 biasa lah org dapat tetapi siakap belum pernah lihat.Bolih kah siakap di acah dgn menunda,geram juga sebab banyak kali terserempak besar2 plk tu
1st time nak mntak maaf sbb mencelah...tapi kan tuan...setau saya org men siakap 3 cara...casting...trolling..bottom....teknik tundaan or trolling mmg berkesan..casting pun berkesan pasal sya mmg pnh nmpk menjadi...casting n trolling siakap lbih power dari bottom...tpi tgok tmpt lah...itu lah pndpt dari saya yang baru blajor....kalu slh tlg tnjukkan,...
saya suka memancing..memancing itu best..sekian terima kasih.
kamek suka ngail,ngail ya best,sekian trima kasih(bhsa swk)haha

Offline yusrie711

  • Pelata
  • *
  • Posts: 115
  • Gender: Male
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #11 on: March 07, 2011, 11:52:30 PM »
cara nak sediakan rignya bila pakai grub ni... salah satu caranya

http://www.youtube.com/watch?v=5h-GD2QP5hw
http://www.youtube.com/watch?v=nW5qTs_Zl-o

harap dapat membantu.... ;)

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #12 on: March 08, 2011, 09:39:43 AM »
adehh..xnmpak lak..
kena thk kt umah la nie ;D



Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #13 on: March 08, 2011, 05:33:06 PM »
biasa kitorang casting udang idup jek... :D
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #14 on: March 09, 2011, 10:05:41 AM »
biasa kitorang casting udang idup jek... :D

 :D



Offline hairie85

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2616
  • Gender: Male
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #15 on: March 09, 2011, 10:46:37 AM »
maaf mencelah tuan rumah..ni berdasarkan pengalaman saya dari mebottom sampai la trolling..

1..dulu-dulu mase sekolah menengah selalu juga membottom siakap pakai udang hidup dari atas jambatan waktu malam...umpan dinaikkan sedepa dari dasar...mmg menjadi jugak teknik ni..

2. mase study kat u...casting siakap padai udang hidup mcm y slalu digunakan dekat kong2..mmg superb teknik ..diajar dari che wan amildin

3.casting..da pandai guna live prawn..blaja lg pakai lure plk..

bg siakap..dari pengalaman saya...ikan ni jenis pemalas ckit..sepanjang bergelumang dalam arena casting ni..
antara lure y saya pernah naikkan siakap

- soft plastik colour putih, hijau merah, hijau putih
-skitter pop kaler shad, silver blue, hot clown, fire tiger\
-gewang minnow mcm yozuri red head
-storm chug bug blue
-storm flutter stick bermacam warna..
-ecogerar pencil
-riber 2 sea pencil
dan mcm2 lg
KNF
Retired ANGLER-+8210-8024-1604
                       0129090324

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #16 on: March 09, 2011, 10:55:20 AM »
Assalamualaikum w.b.t.

tanya skit....cemane cara/penyediaan setting utk casting udang idup tuh....kalo casting udang idup kat kolam bayor tau le....tp kalo kat persekitaran liar.....perlu ke pakai batu....rasanye kalo x pakai batu umpan bakal berada diatas air pasai arus......setting perambut tuh berapa panjang ye.....mintak otai2 tunjuk ajor....

Offline hairie85

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2616
  • Gender: Male
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #17 on: March 09, 2011, 11:19:03 AM »
KNF
Retired ANGLER-+8210-8024-1604
                       0129090324

Offline wingerider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2520
  • Gender: Male
  • 0125525646
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #18 on: March 09, 2011, 10:29:26 PM »
Teman pun x mahir tp dlm majalah pancing edisi terbaru d tjk lure2 yg di gunakan utk pikat siakap liar..besar2 siakap nye..lure ada lah. Dlm 3.4jenis yg digunakan semua berkesan..klu rajin blh le tuan bli majalah pancing..
fb baharudin nawawi

whatsaap 0125525646

Offline wingerider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2520
  • Gender: Male
  • 0125525646
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #19 on: March 09, 2011, 10:46:27 PM »
Tuan kecik -sepat, ada kah maksud tuan majalah Pancin Bil.161 issue Mac 2011.Setelah membeli nya saya tidak temui sebarang maklumat tentang gewang utk siakap.Maaf ini kali pertama saya membeli majalah berkaitan Pancing.
fb baharudin nawawi

whatsaap 0125525646

Offline maxpancing

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1097
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #20 on: March 10, 2011, 03:26:31 PM »
Rasanyer majalah pancing bulan Februari.
hambo ader baca pls penggunaan gewang utk siakap dlm edisi bulan feb

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #21 on: March 16, 2011, 09:30:24 AM »
siakap kenyir tu ke?



Offline jacksparrow

  • Siakap
  • *
  • Posts: 83
  • Gender: Male
  • Cast N Retrieve!
    • NELAYAN PADANG RENGAS
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #22 on: March 17, 2011, 07:42:53 AM »
kalau siakap putih.. cuba guna:

1. YO-ZURI HARDCORE MINNOW 110F kaler RED/GOLD



2. RAPALA MAXRAP Flake Purple Ghost(FPGH)

dan 2 maxrap yg rare nih:

1. Chrome Gold F1 Red
   


2.Chrome Spotted Minnow (CSPM)



mungkin ada jual lagi atau mungkin takde.. rata2 dealer yg aku tanya.. semua kata 2 ekor ni tak wujud.. tu yg aku confused tu.. tp kalau sesapa ada terjumpa.. tolong pm saya ye.. :P

itu tadi antara lure siakap putih untuk kawasan air cetek (bawah 2 meter)..


tetapi... spesis siakap putih lebih banyak ditangkap menggunakan soft plastic berbanding dgn Hard Body Lures.. antara contoh softplastic yg boleh digunakan:

SQUIDGIES FISH (colour: white/drop bear, size:80mm made in Australia) @ yang sama waktu dengannya..



takat ni dulu.. nnt2 ada masa bleh sambung.. peace :D
Work Hard.. Fish Harder!!
http://castingvsbottom.blogspot.com

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #23 on: March 17, 2011, 09:01:03 AM »
fuh siap ada ujian lapangan lg.....
bagus2 tuan JS ;)



Offline marley

  • Pelata
  • *
  • Posts: 112
  • Gender: Male
  • kesian kat ikan...
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #24 on: March 17, 2011, 09:25:18 AM »
Soft plastik tu casting juge kee?
PTT 0174883513

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #25 on: March 17, 2011, 12:34:49 PM »
Tuan jacksparrow..... Maxrap tuan tu berapa cm?
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline jacksparrow

  • Siakap
  • *
  • Posts: 83
  • Gender: Male
  • Cast N Retrieve!
    • NELAYAN PADANG RENGAS
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #26 on: March 17, 2011, 01:30:01 PM »
maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. ;D.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... ;D)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace :)
Work Hard.. Fish Harder!!
http://castingvsbottom.blogspot.com

Offline rapala_sangkut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 576
  • Gender: Male
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #27 on: March 17, 2011, 01:56:49 PM »
maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. ;D.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... ;D)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace :)

caya lah jack....!!!

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6438
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #28 on: March 17, 2011, 02:02:13 PM »
maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. ;D.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... ;D)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace :)

caya lah jack....!!!
blh try nie... ;D ;D ;D
Fear No Fish

Offline jacksparrow

  • Siakap
  • *
  • Posts: 83
  • Gender: Male
  • Cast N Retrieve!
    • NELAYAN PADANG RENGAS
    • Email
Re: gewang terbaik untuk siakap
« Reply #29 on: March 17, 2011, 02:39:41 PM »
maxrap 13cm.. sp tu .. cast.. biar sekejap.. pastu layangkan joran pelan2 ke sisi.. pastu bawak hujung rod ke depan balik (time ni tali kendur), karau semula sampai tegang... ulang la berkali-kali sampai tangan rasa panjang sebelah.. ;D.. hardbody lures... cast.. jerk 2-3 kali.. stop... karau pelan-pelan 2-3 kali.. stop.. jerk balik.. sampai sudah... kalau tak dapat jugak... try kat lubuk lain plak... hehehe

buat geng2 yg suka cari sekap kat area sangkar pecah.. di sebalik menggunakan udang idup.. try guna umpan 'ikan baja'.. (bleh dapat kat plantar bot nelayan / atas sangkar ikan... kalau yg jaga sangkar tu bg laa... ;D)..



p/s: bukan semua di atas ni datang drp pengalaman.. ada jugak drpd pembacaan drpd beberapa sumber.. sama2 la kita berkongsi dan ber-eksperimen sebelum apa-apa kesimpulan di buat... peace :)

caya lah jack....!!!


cisss!!! patutla lama tak nampak... sangkut kat sini rupanya... kuikuikui..
Work Hard.. Fish Harder!!
http://castingvsbottom.blogspot.com