Author Topic: Cuaca x menentu di pantai timur  (Read 5586 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Cuaca x menentu di pantai timur
« on: March 30, 2011, 04:59:24 PM »
Trip amber di Rompin ari minggu baru ni dh jadi trip makan angin (tp buang angin yang lebih) bila keadaan laut yang bergelora. Bukan saje kumpau tahap gaban malah komplot ambe seramai 5 org dengan tekong bot dan otai jemputan sekali mabuk laut. nasib baikla tekong bot mampu bawa bot balik. 
Namun amber bersyukur masih dipanjangkan umur untuk terus menikmati dunia memancing kerana belaku saat cemas smasa masuk muara Sungai Rompin. 

Nasihat ambe kat semua, dalam keadan cuaca yang tidak menentu ni rancangla trip sebaik-baiknye. mancing-mancing juga keselamatan diri kena jaga ank bini kat umah kena ingat ye..  :)
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6438
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #1 on: March 30, 2011, 05:03:29 PM »
betul 2 tuan landok keselamatan harus di utamakan..... ;D
Fear No Fish

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #2 on: March 30, 2011, 05:15:41 PM »
Assalamualaikum w.b.t.

kalo diperhatikan betol2....3-4 tahun kebelakangan ni....mmg cuaca tidak menentu,....x macam dulu....dulu kite boleh ramalkan bile musim ujan akan bermula dan akan berakhir....tp skang nih....x berani nak kata.....cam semalam kat klang....elok cuaca panas berdenting ting ting.....smpi mlm....kul 3 pagi...ujan lebat giler....tgh tido buleh terjaga bukan pasai sejuk....tp pasai bisingnye air ujan tuh turun menimpa bumbung.....sekarang nih cuaca mmg susah nak diramalkan.....keadaan angin pon begitu gak....jdnye.....pada sume yg nak turun kelaut tuh....bawak la pape yg patut sbg persediaan....kita x minta....tp kalo berlaku....kita masih ada persediaan utk menyelamatkan diri.....malang tidak berbau....

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #3 on: March 30, 2011, 05:24:21 PM »
Assalamualaikum w.b.t.

kalo diperhatikan betol2....3-4 tahun kebelakangan ni....mmg cuaca tidak menentu,....x macam dulu....dulu kite boleh ramalkan bile musim ujan akan bermula dan akan berakhir....tp skang nih....x berani nak kata.....cam semalam kat klang....elok cuaca panas berdenting ting ting.....smpi mlm....kul 3 pagi...ujan lebat giler....tgh tido buleh terjaga bukan pasai sejuk....tp pasai bisingnye air ujan tuh turun menimpa bumbung.....sekarang nih cuaca mmg susah nak diramalkan.....keadaan angin pon begitu gak....jdnye.....pada sume yg nak turun kelaut tuh....bawak la pape yg patut sbg persediaan....kita x minta....tp kalo berlaku....kita masih ada persediaan utk menyelamatkan diri.....malang tidak berbau....
x balik keje lagi bro hehe... ;D
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #4 on: March 30, 2011, 05:26:56 PM »
kene tggu bos jap la.....ade plak keje last minit..... :(

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #5 on: March 30, 2011, 05:27:45 PM »
Assalamualaikum w.b.t.

kalo diperhatikan betol2....3-4 tahun kebelakangan ni....mmg cuaca tidak menentu,....x macam dulu....dulu kite boleh ramalkan bile musim ujan akan bermula dan akan berakhir....tp skang nih....x berani nak kata.....cam semalam kat klang....elok cuaca panas berdenting ting ting.....smpi mlm....kul 3 pagi...ujan lebat giler....tgh tido buleh terjaga bukan pasai sejuk....tp pasai bisingnye air ujan tuh turun menimpa bumbung.....sekarang nih cuaca mmg susah nak diramalkan.....keadaan angin pon begitu gak....jdnye.....pada sume yg nak turun kelaut tuh....bawak la pape yg patut sbg persediaan....kita x minta....tp kalo berlaku....kita masih ada persediaan utk menyelamatkan diri.....malang tidak berbau....

setuju...bawak life jaket...safety first
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline meldon

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 208
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #6 on: March 30, 2011, 05:53:58 PM »
Trip amber di Rompin ari minggu baru ni dh jadi trip makan angin (tp buang angin yang lebih) bila keadaan laut yang bergelora. Bukan saje kumpau tahap gaban malah komplot ambe seramai 5 org dengan tekong bot dan otai jemputan sekali mabuk laut. nasib baikla tekong bot mampu bawa bot balik. 
Namun amber bersyukur masih dipanjangkan umur untuk terus menikmati dunia memancing kerana belaku saat cemas smasa masuk muara Sungai Rompin. 

Nasihat ambe kat semua, dalam keadan cuaca yang tidak menentu ni rancangla trip sebaik-baiknye. mancing-mancing juga keselamatan diri kena jaga ank bini kat umah kena ingat ye..  :)

syukur semua selamat. memang sejak 2-3 tahun ini keadaan cuaca laut di sebelah timur semenanjung dan utara sarawak tidak menentu. Baru-baru ni saya call berberapa rakan di kuching, ramai yang terpaksa pendekkan trip dari 3 hari 2 malam menjadi 2 hari 1 malam. alun dan ombak mencecah 4 meter!!  Tekong "favorite" pun terpaksa surrender dan terus balik ke jeti bila lihat keadaan alun.

Memang la rugi sebab dah spend duit, tapi keselamatan paling utama. Duit boleh cari lagi, nyawa mana nak cari!!! 

ps: nasib baik postponed awal-awal trip bulan 3 ke bulan 9. ada hikmah nya.

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #7 on: March 30, 2011, 09:59:29 PM »
nk kiamat...dah..
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline SIRwahyu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1558
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #8 on: March 30, 2011, 10:20:47 PM »
26hb aritu sy pun ad pengalaman sama.....mancing kt pulau payar..set elok dah book 2 bln sblm tu sbb dgr bln 3-5 ni musim tenggiri area pulau payar dan tuas yan...cantik punya setup, smpai 25hb pon ktorang msh confident sbb aritu langit cerah...tup tup...25hb tengah malam pulak hujan plus angin kuat...risau jugak...26hb subuh tu gerimis lagi tp disebabkan langit dah agak cerah kitorang pegi jugak..Tapi sapalah kita...kita merancang Allah yg menentukan...br setengah jam perjalanan laut tiba2 bergelora, alun kuat x hengat plus langit yg tiba2 gelap dkt area pulau payar..Tokey bot kt darat dok risau dah sbb hujan lebat plus angik kuat x berenti dr pagi smpai tgahri tu.Nak call ktorang suruh balek awal x blh dsbbkan smua genk tutup Handset..baru 2-3jam mengail, 2-3org dr 6 orang pemancing dah mabok n jadi tukun trmsk sy sndiri ;D ;D...trip 12 jam tu rs2nya kering dlm 4-5jam aje....Tapi dah nama rezki ad jugak yg msk tong so blh la bw balek 1tong coolman ikan...

FYI, hari ni area utara, sebaghagian Perlis n Arau dah banjir...so amaran geng2 PNET area utara janganlah turun laut dulu untuk 1minggu ni.
call/sms 017 5988867
Ready for fishing anytime. Preferable area utara. Kedah n Perlis. Jangan malu jangan segan. JOM KOMPLOT MANCING!

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #9 on: March 30, 2011, 10:43:38 PM »
rasanya kalau kat pantai timur ni, angin kuat bulan 3 mula dari 2008... sebab tahun tu saya keluar pertengahan bulan ngan kawan2 orang tua ke laut, hampir selang waktu sama macam keluar tahun 2007 yang takde apa sangat... tapi tahun 2009, trip bulan 3 kensel ombak besar... trip bulan 3 2010 hancus... keluar jugak tapi jadi trip tido... tahun ni, walaupun ambe tak jadi naik bot, tapi geng pun kensel. Cuma dapat 14-15hb tu je yang agak sederhana alunnya... ni kat kelantan dah 8 hari langit gelap, angin mati, ombak besar, hujan lebat... tapi durian dah luruh... arkkk.. lari tune sungguh... harapnya awal bulan 4 ni dah cantik cuaca... rindu panasnya matahari...  :P

*baru sedar, rupanya tiap-tiap tahun bulan 3 nak kuar kelaut, agaknya sebab sangap kene kuarantin tengkujuh 2-3 bulan...
• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #10 on: March 30, 2011, 11:36:40 PM »
klu mcm ni la kdaannye nk mrancang trip pn ssh. laporan jabtan meteorologi ade ckp kaadan cuaca mcm ni akan betrusan sehingga bulan mei cma pada bulan April ni ia akan beransur pulih sehingga Mei nnt. katanye cuaca camni akibat perubahan monsun. Tp klu ikut org tua-tua ckp kbiasaannya cuaca akan cerah selepas tahun baru cina tp skrg hjn gayanye cam musim tengkujuh plak langit sentiasa mendung. Harap2 bulan Mei nnt cuaca akan pulih kembali..
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline jalabelanak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1588
  • Gender: Male
  • Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #11 on: March 31, 2011, 12:11:44 AM »
Quote
Trip amber di Rompin ari minggu baru ni dh jadi trip makan angin (tp buang angin yang lebih) bila keadaan laut yang bergelora. Bukan saje kumpau tahap gaban malah komplot ambe seramai 5 org dengan tekong bot dan otai jemputan sekali mabuk laut. nasib baikla tekong bot mampu bawa bot balik. 
Namun amber bersyukur masih dipanjangkan umur untuk terus menikmati dunia memancing kerana belaku saat cemas smasa masuk muara Sungai Rompin. 

Nasihat ambe kat semua, dalam keadaan cuaca yang tidak menentu ni rancangla trip sebaik-baiknye. mancing-mancing juga keselamatan diri kena jaga ank bini kat umah kena ingat ye.. 

Salam tuan Landok, kawan pun ada turun Rompin Sabtu minggu lepas, tarikh yg tuan punya bot pilih memang cantik sgt dah, tup2 malam sebelum tu ada gempa pulak kat Myammar....tapi pasal trip dah berbayar, turun jugak la, langit alhamdulillah cerah. Nak keluar daripada muara tu, masyaAllah punya besarnya gelombang, tenggelam timbul bot kami (tentu bot tuan pun sama kot) dengan air yg amat keruh....belah pagi langsung takde gigitan apatah lagi strike, belah petang baru ada sambutan sikit2 & alun2an ombak mula datang besar2 cuma tak pecah 3 beradik....dalam hati dah tak ada taman dah time ni....

Offline jalabelanak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1588
  • Gender: Male
  • Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #12 on: March 31, 2011, 12:18:05 AM »
Quote
Assalamualaikum w.b.t.

kalo diperhatikan betol2....3-4 tahun kebelakangan ni....mmg cuaca tidak menentu,....x macam dulu....dulu kite boleh ramalkan bile musim ujan akan bermula dan akan berakhir....tp skang nih....x berani nak kata.....cam semalam kat klang....elok cuaca panas berdenting ting ting.....smpi mlm....kul 3 pagi...ujan lebat giler....tgh tido buleh terjaga bukan pasai sejuk....tp pasai bisingnye air ujan tuh turun menimpa bumbung.....sekarang nih cuaca mmg susah nak diramalkan.....keadaan angin pon begitu gak....jdnye.....pada sume yg nak turun kelaut tuh....bawak la pape yg patut sbg persediaan....kita x minta....tp kalo berlaku....kita masih ada persediaan utk menyelamatkan diri.....malang tidak berbau....

Sebenarnya bumi kita ni dah terlalu tua samada kita sedar atau tidak, Allah mungkin ingin beri amaran bahawa umur bumi dah semakin hampir ke penghujungnya....lihat bencana2 alam seluruh dunia, dengan sengketa sesama manusia, perang di Timur Tengah....radioaktif nya..cuma saya lihat umat2 negara kita masih lagi leka dengan hiburan & cerita2 sensasi....syukur kerana kita masih belum terkena bencana spt negara2 lain tapi tak mustahil akan sampai masanya kita pun merasa (Nauzubillah...). Pemancing seperti kita pun jadi semakin ngeri & takut nak keluar mancing bila ramalan cuaca dan arus pun dah tak boleh percaya sekarang...pagi cerah, tup2 datang angin....hish! Takut!

Offline shan_angler

  • Marlin
  • *
  • Posts: 723
  • Gender: Male
  • biar memancing ikan,dari memancing undi..huhuhu
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #13 on: March 31, 2011, 05:01:26 PM »
Assalamualaikum w.b.t.

kalo diperhatikan betol2....3-4 tahun kebelakangan ni....mmg cuaca tidak menentu,....x macam dulu....dulu kite boleh ramalkan bile musim ujan akan bermula dan akan berakhir....tp skang nih....x berani nak kata.....cam semalam kat klang....elok cuaca panas berdenting ting ting.....smpi mlm....kul 3 pagi...ujan lebat giler....tgh tido buleh terjaga bukan pasai sejuk....tp pasai bisingnye air ujan tuh turun menimpa bumbung.....sekarang nih cuaca mmg susah nak diramalkan.....keadaan angin pon begitu gak....jdnye.....pada sume yg nak turun kelaut tuh....bawak la pape yg patut sbg persediaan....kita x minta....tp kalo berlaku....kita masih ada persediaan utk menyelamatkan diri.....malang tidak berbau....

betul tu tuan..tapi tahun pi paling teruk >:(..memang tak leh nak agak keadaan laut ???..sedangkan tekong2 pengalaman puluhun tahun pon tak leh nak agak,manakan kite :-\..kwn terdengar 1 khabar angin yang ada org kelaut tak pulang2 baru2 nie kat kuantan..tapi sejauh mana kebenarannye,kwn pon tak tau ???..tapi air laut memang susah nak agak..walaupun keadaan nampak tenang,tapi arus bawah laju..angin,hujan tak menentu menjadi faktor juge dlm hal nie..kat kuantan nie,lama dah kawan tak merasa musim panas :'(..paling lama musim panas baru2 ni ialah seminggu..nak mancing pon dah takde port dah nie..mancing udang kumpau,pantai kumpau,sungai kumpau..huhuhu..sebak hati nie..terluka sampai begitu dalam,nak plaster pon tak leh daaa...
010-9060687
ingat nom nie.cal or sms utk mancing..hehe

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #14 on: March 31, 2011, 10:07:44 PM »
Trip repeat Rompin 1 Mei harap2 cuaca kembali cerah.. amiin.
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline budin_bedukang

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 272
  • Gender: Male
  • kurau kelong acheh..
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #15 on: March 31, 2011, 11:59:39 PM »
sme la kter,,kwn pon trun trip kontan ngan bdk p.net ary ahad bru ny.....hancus,,xder lansung ikan gred A...just ikan selor je y dpt ckit,2pon layan polo....alun bleh than la tgi,,,mslhnyer xder ikan y sudi jamah...kerapu beso tapak tgan pon xder naik...kumpau parot.... ;D ;D
fisherman junior....
nk ngail call me...0179473367

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #16 on: April 01, 2011, 12:11:59 AM »
aduhaiiii ;D ;D ;D
sme la kter,,kwn pon trun trip kontan ngan bdk p.net ary ahad bru ny.....hancus,,xder lansung ikan gred A...just ikan selor je y dpt ckit,2pon layan polo....alun bleh than la tgi,,,mslhnyer xder ikan y sudi jamah...kerapu beso tapak tgan pon xder naik...kumpau parot.... ;D ;D

Offline syahrie

  • Bilis
  • *
  • Posts: 34
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #17 on: April 06, 2011, 06:36:37 PM »
2-3 hari ni cuaca dah reda.. tengok bot fiber tepi pantai dah bawak balik tenggiri batang 5-6 ekor sorang... aduiii teliurr nok gi laut etek....

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #18 on: April 06, 2011, 06:37:18 PM »
2-3 hari ni cuaca dah reda.. tengok bot fiber tepi pantai dah bawak balik tenggiri batang 5-6 ekor sorang... aduiii teliurr nok gi laut etek....
:P :P :P.........



Offline pg

  • Pelata
  • *
  • Posts: 108
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #19 on: April 08, 2011, 07:33:40 PM »
  laut dh xberombak sgt dh skrang ni..tp tgah laut xtaw la plak..stakat mancing pantai ok da skrag ni..td membe g mncing, dapat ikan duri ngan gelama..pari xsampai lagi kot..

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #20 on: April 08, 2011, 07:59:12 PM »
Dgr cerita skrg pertukaran angin monsun :P

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #21 on: April 09, 2011, 12:19:20 AM »
ahhh kepala ltut dh mnggigil gian mmancing mmbuak2 dh ni. x sbar nk test set br light jigging  rod viper Venom PE 1-3 ngn Tica Splendor SJ2000. :P :P
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline halim_1114

  • Bilis
  • *
  • Posts: 2
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #22 on: April 09, 2011, 09:39:07 AM »
btul doh tu.kwn duk kuala trganu ni heran,bulan 3 spatutnya air laut cantik,bl pg tu mcm air tasik.
ni mcm bulan tengkujuh,ombak pun kasar dr tengkujuh..org sini ckap munkin ni dsebabkan gunung brapi tgh laut,,,xtvt mncing laut pantai terhad dan ombak dan arus bawah mmg kuat woo,nasihat sy spaya jgan mndi laut time cam ni,krana arus bawah kuat,3 org kwn sy hampir jd mangsa lemas walau pun teror brenang,,,

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #23 on: April 09, 2011, 10:45:00 AM »
Kat Kuantan nmpak cuaca dlm mggu ni dh mula terang. tp x thu plok kdaan laut camna mggu ni.

Tuam halim kat Trganu sotong dh masuk ke? nk mcndat plok rasenye.
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #24 on: April 09, 2011, 11:03:10 AM »
mintak2 cuaca semakin elok.....


Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #25 on: April 09, 2011, 11:30:18 AM »
amiin :) :)
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline pg

  • Pelata
  • *
  • Posts: 108
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #26 on: April 09, 2011, 12:15:01 PM »
klo laut tenag ptg ni, mari kta memancing.. ;D ;D ;D

Offline jalabelanak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1588
  • Gender: Male
  • Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #27 on: April 09, 2011, 03:03:57 PM »
Baru balik menduga arus Kuala Penor tadi...cuaca memang cerah & panas tapi laut ya ampun, keruh gila walaupun pasang 3.0 lebih....hasilnya usah kata senangin @ pari, duri pun tak sudi....arus pulak laju....laut belum betul2 bersih kala ni.

Offline shan_angler

  • Marlin
  • *
  • Posts: 723
  • Gender: Male
  • biar memancing ikan,dari memancing undi..huhuhu
    • Email
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #28 on: April 09, 2011, 09:42:06 PM »
guane nak mancing laut nie?pening3..bala2..
010-9060687
ingat nom nie.cal or sms utk mancing..hehe

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Cuaca x menentu di pantai timur
« Reply #29 on: April 09, 2011, 10:45:26 PM »
klu laut keruh kna tukar plan lain nmpaknye ni. cuaca dh cerah jom kta cari jenggo plok.
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929