Cara2 menangkap Umpun2, perumpun dsb

<< < (8/10) > >>

PancingLama:
Quote from: Kaizokudankaiser on April 02, 2011, 02:25:23 PM

;) Assalamualaikum kepada geng2 sekalian, sini member nak crita sket pasal tabiat dan cara menangkap umpun2 yg mmg efisyen n xperlu mo pki cangkul (penatkn badan you all)  ;D

Umpun - umpun ni mmg sudah sekian lma jd umpan pilihan di perairan Semporna Sabah. (Tempat tinggal aq) Biasanya, org kt cni xpakai cangkul or sebagainya untuk menggali lubang or lubuk umpun2 tersebut.. Ni senarai barang yg digunakan untuk menangkap umpun2:

1. Ubi kayu parut (Makanan ruji org filipina/ Byk jual kt cni)
2. Nasi
3. Isi ikan (yg dh busuk pn blh)

Alat:
Stoking... (hehehe jgn heran)

Cara2 menggunakan alat2 tersebut:
1. Pilihlh yg mana korg senang nak cri, tp paling efektif yg first skali, ubi kayu parut.
2. Masukkn bahan yg korg pilih td kt dlm stoking tsbt.
3. Bawalh sebotol air untuk mengeluarkn jus dri bahan yg dimasukkan ke dlm stoking.
4. Cri port umpun2 yg sesuai, perah keluar air dri stoking tersebut.
5. Insyaallah, nescaya anda akan terpesona apabila umpun2 tsbt keluar dri sarang...
6. Tunggu dh keluar panjang, korg tngkap lh umpun2 2... Hehe (Hati2 tarik umpun2, sbb cm cacing tanah gak, senang nak putus.)

Harap info ni dpt menaikkan lg skill korg sume.. Peace to all Anglers around Malaysia!


salam tuan.  ini adalah satu skill yg paling saya tak pernah berjaya.
persoalannya,  bagaimana utk mencari port umpun2?  apakah tanda2 yg perlu kita perhatikan?

deviljinz:
Quote from: PancingLama on April 18, 2011, 06:38:06 AM

Quote from: Kaizokudankaiser on April 02, 2011, 02:25:23 PM

;) Assalamualaikum kepada geng2 sekalian, sini member nak crita sket pasal tabiat dan cara menangkap umpun2 yg mmg efisyen n xperlu mo pki cangkul (penatkn badan you all)  ;D

Umpun - umpun ni mmg sudah sekian lma jd umpan pilihan di perairan Semporna Sabah. (Tempat tinggal aq) Biasanya, org kt cni xpakai cangkul or sebagainya untuk menggali lubang or lubuk umpun2 tersebut.. Ni senarai barang yg digunakan untuk menangkap umpun2:

1. Ubi kayu parut (Makanan ruji org filipina/ Byk jual kt cni)
2. Nasi
3. Isi ikan (yg dh busuk pn blh)

Alat:
Stoking... (hehehe jgn heran)

Cara2 menggunakan alat2 tersebut:
1. Pilihlh yg mana korg senang nak cri, tp paling efektif yg first skali, ubi kayu parut.
2. Masukkn bahan yg korg pilih td kt dlm stoking tsbt.
3. Bawalh sebotol air untuk mengeluarkn jus dri bahan yg dimasukkan ke dlm stoking.
4. Cri port umpun2 yg sesuai, perah keluar air dri stoking tersebut.
5. Insyaallah, nescaya anda akan terpesona apabila umpun2 tsbt keluar dri sarang...
6. Tunggu dh keluar panjang, korg tngkap lh umpun2 2... Hehe (Hati2 tarik umpun2, sbb cm cacing tanah gak, senang nak putus.)

Harap info ni dpt menaikkan lg skill korg sume.. Peace to all Anglers around Malaysia!


salam tuan.  ini adalah satu skill yg paling saya tak pernah berjaya.
persoalannya,  bagaimana utk mencari port umpun2?  apakah tanda2 yg perlu kita perhatikan?



cara den pakai belacan aje jalan kat persisiran pantai pastu perah aje belacan tu (masa jalan kat pesisiran pantai) tangan ngan mata mesti mau fokus ngan cepat untuk tangkat umpun pasir..cari nie mmg berkesan bagi den.. ;)

ras:
aik..biasa benar kau tgkp umpun2 ye deviljinz ;D ;D

crewz_fishing:
nasi 2 nk gune mcm mne  ???
yg da basi atau bru lpas msak pnye ? ? ?

BeastMaster79:
Quote from: deviljinz on April 20, 2011, 11:34:00 AM

cara den pakai belacan aje jalan kat persisiran pantai pastu perah aje belacan tu (masa jalan kat pesisiran pantai) tangan ngan mata mesti mau fokus ngan cepat untuk tangkat umpun pasir..cari nie mmg berkesan bagi den.. ;)


aaa....ni den biasa gunapakai untuk carik umpun pasir area kampung hailam kat Melaka....
pakai belacan!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page