Pancing.Net
October 22, 2014, 09:49:17 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Peralatan Memancing Di Tepi Pantai  (Read 14575 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ameran
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« on: April 12, 2011, 10:59:01 AM »

Salam semua,
Saya Amer dari Terengganu, baru berjinak-jinak dengan dunia memancing ... saya suka port dengan keluarga ...jadi Pancing Pantai menjadi pilihan saya. Jadi peluang ini saya ingin bertanya sedikit daripada otai-otai pancing yang ada di sini jenis-jenis peralatan memancing pantai yang sesuai untuk semua acara ...bersantai ke ...pertandingan ke ...antara soalan-soalanya ialah :-

1. Rod - jenis apa yang sesuai ... dan berapa panjang ... kalau area Shah Bandar Kuala Terengganu saya tengok 15 kaki paling pendek rasanya.
2. Reel - reel jenis apa yang sesuai ...dan sirinya
3. line - line jenis apa yang sesuai ..benang ke tangsi ...serta berapa lb ... biasa survey ramai pakai benang Sufix 832 40lb ..sesuai ke?
4. leader - leader ( perambut ) apa yang sesuai ..adakan flurocarbon ? niat nak buat naik ikan pari dalam 30 KG ..kah..kah..kah
5. pemberat -  adakah jenis sauh atau jenis biasa ... seta saiznya

setakat ni saya dah 2 bulan mengilai dunia pancing ni .. dah 3 batang joran saya beli ..tapi semuanya jenis budget rendah saja ... pergi kedai pancing dia tanya berapa budget ... segala peralatan dia yang cadangan ..saya bayar aje ...nak rujuk dengan siapa saya tak tahu ... bawa joran pergi pancing ...buat malu dengan kaki pancing lain aje ... kita keluarkan 10 kaki ..mereka keluarkan 15 kaki ..kita keluarkan 12 kaki .. mereka keluarkan yang 17 kaki ... last sekali masukan dalam kereta semua pancing ...tengok orang mancing lagi best.

koleksi saya yang dibeli kerana dicadangkan oleh penjual :-

Rod - Xpuyu 2 batang 8 dan 10 kaki .... satu lagi brand tak pasti le 12 kaki ..berat dan tak ada spring ... kalau lontai dalam 20 meter aje
reel - Ajiking 5000  dan toman 4000

kalau boleh minta otai-otai di sini senaraikan peralatan memancing pantai untuk saya dalam budget 500 hingga 700 satu set ...agak-agak boleh dapat ke yang terbaik ..kira bawa ke pantai ..tak malu le dengan orang lain
Logged
Pancing.Net
« on: April 12, 2011, 10:59:01 AM »

 Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #1 on: April 12, 2011, 11:02:24 AM »

MANCEN TAKYAH MALU TUAN.....BANTAI JER.....

BAK KATA MANBA_

"HANTAM SAJEE"
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #2 on: April 12, 2011, 11:05:12 AM »

INSYAALLAH, RAMAI YANG MEMBANTU JAP LAGI NIE....

TAK PON TUAN EXPLORE DULU PNET NIE....JAWAPAN TU DH ADE, CUME KITE KENE RAJIN MENCARI...

"TAK KENAL MAKA TAK CINTA"....
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #3 on: April 12, 2011, 11:10:15 AM »



contoh perambut yang digunapakai oleh pemancing pantai di pantai timur...
Logged
namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #4 on: April 12, 2011, 11:18:47 AM »

jangan malu la..
ikan bukan nyer tau pon kita pakai joran panjang maner...
kalo kena dgn umpannyer dapat la ikan...
kaedah mancing pon ada..
pantai berlumpur ,berbatu,pasir...

yg penting tuan x malu bertanyer...
dalam frum ini pon banyak info bolh  dapat..
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #5 on: April 12, 2011, 11:22:03 AM »

rod sampai 17 kaki....
boleh sakit belakang tu bila nak baling.... ha ha ha....
tang rod... biarlah sesuai ngan kita... buat apa beli yg panjang kalau baling tak jauh... lebih baik beli yg pendek sikit tapi baling boleh jauh....
tang reel sebenarnya ada reel yg memang untuk pantai punya...
apa yg pasti dia punya spool cetak dan lebar... dia buat macam ni pasal biar tali cepat keluar.....
rega tengok poket....
jenis pun banyak... shimano ada, daiwa ada, tica ada, banax ada.... dan pelbagai lagi
tang tali... dulu ada attend satu klinnik surcast... dia org cadangkan tali cap tomman bigfoot saiz 15 lb aje... macam tak caya aje... tapi kalau tak konfiden mungkin boleh guna saiz yg kasar sikit 20 lb ke atau 25 lb.... kawan ada pakai tali ni... kira ok gak... kalau 25lb saiz dia baru 0.3mm aje...
kenapa pakai tali halus aje... pasal nak panjang... lagi satu rod kita guna panjang so masa main ngan ikan... beban tali dipindahkan kat joran...
kenapa pakai mono.... tali mono lebih licin dibandingkan ngan tali benang... so dia boleh cepat keluar dan baling boleh jauh...
ps.: kawan pun tak pernah surfcast.... itu semua berdasarkan apa yg org lain katalah.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #6 on: April 12, 2011, 11:26:42 AM »



contoh batu lonjong tanpa sauh..saiz yang selalu digunapakai adalah saiz 5,6,7,8 (mengikut kekuatan arus semasa)



contoh batu lonjong sauh..





contoh finger guide, amat diperlukan jikalau menggunakan mainline  braided..

Logged
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #7 on: April 12, 2011, 11:31:16 AM »

kalau tak nak pakai figer guide/glove...
hujung jari telujuk balut aje ngan handyplast .... atau pun masking tape..... jimat sikit.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
ameran
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #8 on: April 12, 2011, 12:58:11 PM »

terima kasih semua .. gembira rasanya sebab banyak sangat yang reply post saya ini ... tapi cubalah cadangan peralatan lengkap pancing pantai ni ..budget dalam RM500 hingga RM700 ..tengah ada duit ni ... kan habis ke lain pulak nanti ... niat petang nanti nak ke kedai pancing di Kampung Cina Kuala Terengganu ... reel apa daiwa ke ...shimano ke ..kalau banax SX 5000 saya dah pakai ...tak kuat ...selipar lekat pun berdesing nak tarik ..macam mana nak tarik pari 30kg nanti. Tolong le ye ... tengok ari tu rod Awa Shima 15 kaki lembut je ...lontarannya pun jauh semacam ..berapa ye harga sebatang?
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #9 on: April 12, 2011, 02:13:49 PM »

reel banax triton / tica dolphin / daiwa emcast

rod banax scorpion / shimano horizon / surecatch prokat / daiwa ....... /

panjang paling ideal tuk surfcast nie 15' dh cukup....takyah 17' atau 20', mengarut dh tue...

janji teknik balingan nk kene betul....kwn guna rod abu viper 13' 3oz pun bleh dapat 115m.
Logged
BeastMaster79
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100



« Reply #10 on: April 12, 2011, 02:29:18 PM »

terima kasih semua .. gembira rasanya sebab banyak sangat yang reply post saya ini ... tapi cubalah cadangan peralatan lengkap pancing pantai ni ..budget dalam RM500 hingga RM700 ..tengah ada duit ni ... kan habis ke lain pulak nanti ... niat petang nanti nak ke kedai pancing di Kampung Cina Kuala Terengganu ... reel apa daiwa ke ...shimano ke ..kalau banax SX 5000 saya dah pakai ...tak kuat ...selipar lekat pun berdesing nak tarik ..macam mana nak tarik pari 30kg nanti. Tolong le ye ... tengok ari tu rod Awa Shima 15 kaki lembut je ...lontarannya pun jauh semacam ..berapa ye harga sebatang?

ooo pantai timur ke?
cuba try rod Banax Scorpion atau Banax Tornado (15 kaki)0....Eupro Lexida 15 kaki pun ok.....Awa Shima tu model mana? Kalau Awa Shima Super Power 14 kaki pun dah kira cukup kuat dah tuuuu....
machine kalau area Laut Cina Selatan ni elok pakai yang gear ratio kuat laju sikit...Cuba try Daiwa Emcast atau Opusbull.. Kalau bajet lebih boleh try machine Shimano Ultegra XTB......tali braided Power Pro 50lb pun dah ok...
rasa2 nya complete set alatan ni boleh dapat range RM 500 - 700 seperti bro punyer range....anyway selamat Surfing!!
Logged

dulu-dulu pakai joran buluh pun dapat naik ikan jugak......roger2 kalau nak ajak "surfing" 019-4747980
BeastMaster79
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100



« Reply #11 on: April 12, 2011, 02:35:07 PM »

reel banax triton / tica dolphin / daiwa emcast

rod banax scorpion / shimano horizon / surecatch prokat / daiwa ....... /

panjang paling ideal tuk surfcast nie 15' dh cukup....takyah 17' atau 20', mengarut dh tue...

janji teknik balingan nk kene betul....kwn guna rod abu viper 13' 3oz pun bleh dapat 115m.

makk aiiii.....shimano horizon untuk brother kita yang bajet RM 500-700 ke tuan bugie???
tak dapat ar tuuuu hehehehe
Logged

dulu-dulu pakai joran buluh pun dapat naik ikan jugak......roger2 kalau nak ajak "surfing" 019-4747980
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5535


............

1979
Email
« Reply #12 on: April 12, 2011, 02:40:27 PM »

hihi....ala, yang kale kuning tu ape ke namanya?...heheehe...
Logged
BeastMaster79
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100



« Reply #13 on: April 12, 2011, 02:44:07 PM »

hihi....ala, yang kale kuning tu ape ke namanya?...heheehe...

kuning hitam tu ke???macam ingat2 lupa ar nama rod tu hehehehe Roll Eyes Grin
Logged

dulu-dulu pakai joran buluh pun dapat naik ikan jugak......roger2 kalau nak ajak "surfing" 019-4747980
ameran
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #14 on: April 12, 2011, 08:00:47 PM »

hihi....ala, yang kale kuning tu ape ke namanya?...heheehe...

kuning hitam tu ke???macam ingat2 lupa ar nama rod tu hehehehe Roll Eyes Grin

jenama apa tu tentu mahal kot harganya ... beapa kaki panjangnya Bro ... tengok pada gambar avatar dekat sebelah tu bro memang expert dalam bab pancing pantai ni ye ... cerita lah tentang set alatan pancing pantai yang u gunakan sekarang dan alatan yang bakal u upgredkan nanti, bukan apa saya kurang arif dan baru dalam bidang ini ... mana tahu ada duit lebih nanti boleh beli apa yang semua kaki pancing pantai idam-idamkan.....
Logged
ameran
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #15 on: April 13, 2011, 09:55:11 PM »

Petang tadi dah beli satu set Pancing Pantai
rod -  Awa Shima Super Power ASP480 4.8M, 3 sec ( 15 kaki ) = RM200
Reel - Daiwa Crosscast 6000 = RM300
Line - Cobia PE Power Braid 50lb - 300 meter = RM90

Berbaloi ke tak set ini ... nak otai-otai dekat sini komen sikit
Logged
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1556


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #16 on: April 14, 2011, 11:17:19 PM »

Petang tadi dah beli satu set Pancing Pantai
rod -  Awa Shima Super Power ASP480 4.8M, 3 sec ( 15 kaki ) = RM200
Reel - Daiwa Crosscast 6000 = RM300
Line - Cobia PE Power Braid 50lb - 300 meter = RM90

Berbaloi ke tak set ini ... nak otai-otai dekat sini komen sikit

kalu mancing asyik dpt gelama je...mmg tak berbaloi  Grin Grin
Logged

The Alpha and The Omega
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9931


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #17 on: April 15, 2011, 03:00:15 PM »

Petang tadi dah beli satu set Pancing Pantai
rod -  Awa Shima Super Power ASP480 4.8M, 3 sec ( 15 kaki ) = RM200
Reel - Daiwa Crosscast 6000 = RM300
Line - Cobia PE Power Braid 50lb - 300 meter = RM90

Berbaloi ke tak set ini ... nak otai-otai dekat sini komen sikit

kalu mancing asyik dpt gelama je...mmg tak berbaloi  Grin Grin
Betoi tu bang armaged...naik ikan sisik atau piring terbang baru ader rasa berbaloi2....lama tak dengar bang.
Logged
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9931


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #18 on: April 15, 2011, 03:05:12 PM »

Awak area kt yer...kawan kalu gi outstation kt ni selalu lepak lepas makan malam kat jeti shahbandar tu nengok org surfcast....best ler jugak dalam 7-8 org tapi yg surfcast dlm 3-4 org jer lain guna rod pendek dlm 8 kaki jer dok kat benteng tu...tapi situ menarik gak compare kat teluk ketapang belakang airport dah takde ikan besar...naik pun gelama sedang2 saiznyer....ikan sisik dah pupus kot masa buat expansion landasan aritu....kalu nak mancing shahbandar roger2 kawan 0193962808-mancasting, kalu kebetulan kawan turun sana leh mancing sama2...memang ada rod 9' jer kat site office sana...mesin kawan guna Tica Dolphin 10000 SE atau ABU Ultra Cast 6501C ajer....syok gak layan.... Grin
Logged
BeastMaster79
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100



« Reply #19 on: April 15, 2011, 03:06:32 PM »

Petang tadi dah beli satu set Pancing Pantai
rod -  Awa Shima Super Power ASP480 4.8M, 3 sec ( 15 kaki ) = RM200
Reel - Daiwa Crosscast 6000 = RM300
Line - Cobia PE Power Braid 50lb - 300 meter = RM90

Berbaloi ke tak set ini ... nak otai-otai dekat sini komen sikit

Awa Shima Super Power warna krom bawah dia tu ada macam getah hitam berbentuk pipih2 tu ke??...rod tu dah ok tapi kalau 14 kaki lagi bagus....RM 200 tu kira2 range dia ar tu
Daiwa Crosscast 6000 tu kira dah ok dan ratio laju...tapi spool agak dalam tu dan machine agak berat
Line Cobia ke Cobra?? 50lb tu kira agak berat kalau nak cast jauh....kalau dapat jari 40lb atau 30lb pun dah ok
Basic equipment kira berbaloi dan ok dah ni bro...janji umpan masuk air ekkkk
Logged

dulu-dulu pakai joran buluh pun dapat naik ikan jugak......roger2 kalau nak ajak "surfing" 019-4747980
BeastMaster79
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 100



« Reply #20 on: April 15, 2011, 03:11:55 PM »

hihi....ala, yang kale kuning tu ape ke namanya?...heheehe...

kuning hitam tu ke???macam ingat2 lupa ar nama rod tu hehehehe Roll Eyes Grin

jenama apa tu tentu mahal kot harganya ... beapa kaki panjangnya Bro ... tengok pada gambar avatar dekat sebelah tu bro memang expert dalam bab pancing pantai ni ye ... cerita lah tentang set alatan pancing pantai yang u gunakan sekarang dan alatan yang bakal u upgredkan nanti, bukan apa saya kurang arif dan baru dalam bidang ini ... mana tahu ada duit lebih nanti boleh beli apa yang semua kaki pancing pantai idam-idamkan.....
oooo yang dimaksudkan tu ialah rod Shimano BeastMaster....rege dia boleh2 ar...gambar tu saje je ajar member sebelah tu mancing gelama...last2 yang naik masa tu sembilang/gemang 500 gram lak.....tu ar kira nasib rod pendek tak semestinya dapat ikan kecik2 aje broooo
Logged

dulu-dulu pakai joran buluh pun dapat naik ikan jugak......roger2 kalau nak ajak "surfing" 019-4747980
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1556


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #21 on: April 15, 2011, 03:40:56 PM »

Petang tadi dah beli satu set Pancing Pantai
rod -  Awa Shima Super Power ASP480 4.8M, 3 sec ( 15 kaki ) = RM200
Reel - Daiwa Crosscast 6000 = RM300
Line - Cobia PE Power Braid 50lb - 300 meter = RM90

Berbaloi ke tak set ini ... nak otai-otai dekat sini komen sikit

kalu mancing asyik dpt gelama je...mmg tak berbaloi  Grin Grin
Betoi tu bang armaged...naik ikan sisik atau piring terbang baru ader rasa berbaloi2....lama tak dengar bang.

gitu lah nyaris tengelam tak timbul.. Undecided
Logged

The Alpha and The Omega
ameran
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 11


Email
« Reply #22 on: April 15, 2011, 11:08:26 PM »

hari pertama turun guna set yang baru beli dapat seko anak kerapu dalam 1/2 kilo, seko anak pari dalam 700 gram ...yang lain semua ikan duri dalam 13 ekor ..kira berbaloi le ..yang betul-betul tuahnya set pancing baru ni ialah lontaran pertamanya dapat mendaratkan anak pari 700 gram ..kira ada tuah le orang kata ..kah..kah..kah ..oh lupa bagitahu lokasinya ... petang semalam (khamis ) di pantai Bari, Setiu Terengganu ... boleh dikatakan lubuk ikan jugaklah di situ
 
Awak area kt yer...kawan kalu gi outstation kt ni selalu lepak lepas makan malam kat jeti shahbandar tu nengok org surfcast....best ler jugak dalam 7-8 org tapi yg surfcast dlm 3-4 org jer lain guna rod pendek dlm 8 kaki jer dok kat benteng tu...tapi situ menarik gak compare kat teluk ketapang belakang airport dah takde ikan besar...naik pun gelama sedang2 saiznyer....ikan sisik dah pupus kot masa buat expansion landasan aritu....kalu nak mancing shahbandar roger2 kawan 0193962808-mancasting, kalu kebetulan kawan turun sana leh mancing sama2...memang ada rod 9' jer kat site office sana...mesin kawan guna Tica Dolphin 10000 SE atau ABU Ultra Cast 6501C ajer....syok gak layan.... Grin

Ya saya berada di area bandar Kuala Terengganu. Shahbandar kalau malam memang tempat port kaki surfcast .. dulu saya selalu jugak turun tapi bawa joran 8 kaki saja ... last-last simpan dalam kereta ..tengok dia orang pancing lagi best ...sambil tu survey rod dan reel diorang .. saya pilih set ni pun atas cadangan diorang jugak le ... kebetulan harganya bersesuai dengan budget orang kata. Satu lagi port malam minggu di Terengganu ialah di Water Front di Kampung Cina ... sini malam minggunya ialah hari khamis malam jumaat ..so setiap malam minggu ada game kecil-kecil dari pukul 9 hingga 12 tengah malam ..penyertaannya 20 sebatang joran ..hadiahnya tempat pertama 500 ... kawasan sesuai untuk family port le ... kereta boleh parking hingga tempat memancing ..kira memancing Car Boot le...kalau ada MPV lagi cun ..boleh bawa tikar bantal lagi ..saya pernah memancing di sini sehingga subuh bersama keluarga ... memang selesa le
Logged
eapy
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 4


Email
« Reply #23 on: April 24, 2012, 06:15:30 PM »

sy budak br nak belajar surf nak tanya?

apa beza spool cetek dan dalam ?
Logged
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #24 on: April 24, 2012, 06:21:48 PM »

 Grin Cheesy

tlg jawab... Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal