Pancing.Net
November 01, 2014, 01:59:13 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Waktu Terbaik Mancing Pantai  (Read 8120 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Apok
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 82


WWW Email
« on: April 19, 2011, 04:56:31 PM »

Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...
Logged

Cerita pasal kereta - http://protonclub.blogspot.com/
Pancing.Net
« on: April 19, 2011, 04:56:31 PM »

 Logged
gero5217
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2697


name:azrul panggil jer gero


Email
« Reply #1 on: April 20, 2011, 12:57:16 AM »

biasa mase air pasang.......munkin mereka yg layan surfcasting leh bagi jawapan tepat......
Logged

h/p:019 2651045

lesen mancing:2minggu sekali,pegi mlm,esk mlm balik.......
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #2 on: June 09, 2011, 08:50:08 PM »

Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...


salam...errrr...sian tuan tanah....no respon...teman cuba jawab ikut apa yang teman tahu jerla....teman xsuka mancing pantai...kat tempat teman pantai xder ikan idaman teman...ada ikan duri dan semilang jer banyak.. Grin

yang teman tau...ikan dpancing masa air dok pasang.....kalau dah pasang penuh...orang mancing tepi2 jer...
kalau ada getuan...terus rembat... Grin

nak senang tgok otai2 kawasan tu mancing cemana....xsama,dan lebih baik ikut 'diet setempat' dari segi umpan dll... Grin
ringan2 kan mulut menyapa... Grin
itu jer teman dapat bantu setakat ini....kalau teman ingat lain cara nnti teman update.... Grin
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #3 on: June 09, 2011, 09:04:53 PM »

Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #4 on: June 09, 2011, 09:14:25 PM »

Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  Grin Grin Grin

tu dia...otai ajak mancing dah tu....g ler... Grin
tuan tanah pon off9...last active 21 APRIL...hhehehe
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #5 on: June 09, 2011, 09:34:54 PM »

Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  Grin Grin Grin

tu dia...otai ajak mancing dah tu....g ler... Grin
tuan tanah pon off9...last active 21 APRIL...hhehehe

nnt ada le tu  Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #6 on: June 09, 2011, 11:17:02 PM »

Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  Grin Grin Grin

tu dia...otai ajak mancing dah tu....g ler... Grin
tuan tanah pon off9...last active 21 APRIL...hhehehe

nnt ada le tu  Grin Grin


hehehehe...insyaALLAH.. Grin
Logged
matt_bear98
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1174



WWW Email
« Reply #7 on: June 12, 2011, 12:03:52 PM »

selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #8 on: June 12, 2011, 08:29:56 PM »

selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
matt_bear98
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1174



WWW Email
« Reply #9 on: June 12, 2011, 10:02:15 PM »

selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot Grin Grin
lau air mati arus kurang bergerak..mkin ikan kurang nak makan lau arus tak ada..tapi sy suka gak air mati ni..arus dia tak laju..kita ada banyak masa nak mancing...tapi adakala orang suka mancing bila arus kuat...macam kat kola perlis 15 hb bulan islam..penuh pemancing kat tepi pantai..duk mancing semilang..
Logged
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #10 on: June 12, 2011, 11:13:36 PM »

selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot Grin Grin
lau air mati arus kurang bergerak..mkin ikan kurang nak makan lau arus tak ada..tapi sy suka gak air mati ni..arus dia tak laju..kita ada banyak masa nak mancing...tapi adakala orang suka mancing bila arus kuat...macam kat kola perlis 15 hb bulan islam..penuh pemancing kat tepi pantai..duk mancing semilang..


owh tuan guna teknik tu...nak try la nnti.... Grin
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #11 on: June 13, 2011, 07:20:37 AM »

selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot Grin Grin
lau air mati arus kurang bergerak..mkin ikan kurang nak makan lau arus tak ada..tapi sy suka gak air mati ni..arus dia tak laju..kita ada banyak masa nak mancing...tapi adakala orang suka mancing bila arus kuat...macam kat kola perlis 15 hb bulan islam..penuh pemancing kat tepi pantai..duk mancing semilang..

sya pun pernah naik semilang sekali masa air laut tengah nak surut Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
matt_bear98
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1174



WWW Email
« Reply #12 on: June 13, 2011, 09:16:10 AM »

saya pun selalu dapat yang kasaq2 semilang time air mati..tapi jangan kena musim hujan la time tu...klau pancing tepi pantai..elok yang berarus...kalau kat muara rasanya tak ada prob kot air pasang besar ker,air mati ker....pendapat dr petai jer ni...hihi...
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #13 on: June 13, 2011, 08:31:08 PM »

saya pun selalu dapat yang kasaq2 semilang time air mati..tapi jangan kena musim hujan la time tu...klau pancing tepi pantai..elok yang berarus...kalau kat muara rasanya tak ada prob kot air pasang besar ker,air mati ker....pendapat dr petai jer ni...hihi...

kat muara time air mati tu..byk sampah sikit.....
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
zizousoul
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 7


Email
« Reply #14 on: June 27, 2011, 05:26:57 PM »

salam. ikut pengalaman sy mmancing di pantai, ikan galak time air mula nk pasang n nak surut...ikan agk kurang ktika air mati n ktika air dh surut...sy org mlaka gak..mmg slalu gak mancing pantai..slalunye pancing kat area limbongan..dh 2 kali sy dpt naekkn pari di ctu..skala 4-5kg..senangin pn ad gak..tp sumenye brgantung pada ketentuanNya..kte cube n brtawakal..wallahualam
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #15 on: June 27, 2011, 09:03:10 PM »

salam. ikut pengalaman sy mmancing di pantai, ikan galak time air mula nk pasang n nak surut...ikan agk kurang ktika air mati n ktika air dh surut...sy org mlaka gak..mmg slalu gak mancing pantai..slalunye pancing kat area limbongan..dh 2 kali sy dpt naekkn pari di ctu..skala 4-5kg..senangin pn ad gak..tp sumenye brgantung pada ketentuanNya..kte cube n brtawakal..wallahualam

wah...orang melaka ke???jom komplot  Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
zizousoul
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 7


Email
« Reply #16 on: June 28, 2011, 03:00:30 PM »

insyaallah..tp diz week bz skit la..hehe..bnyk keje..slalu pancing area mana bro?
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #17 on: June 28, 2011, 09:25:09 PM »

insyaallah..tp diz week bz skit la..hehe..bnyk keje..slalu pancing area mana bro?


aku biasa kat tasik ayer keroh jer......p kureng le...curut je naik Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
ojang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4027


Phone : 012-6414733


WWW
« Reply #18 on: June 28, 2011, 09:48:43 PM »

kena mancin hari2 24jam beribu2 saat... Tongue Tongue Tongue
Logged

ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #19 on: June 28, 2011, 11:56:21 PM »

kena mancin hari2 24jam beribu2 saat... Tongue Tongue Tongue

haha.......sume time ok kot kalau gitu Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
shahbp
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29



« Reply #20 on: July 17, 2011, 01:30:29 PM »

Assalam Brader Ras & Brader Apok...


kamu org melaka kew? kalo cmni leh la turun ngail same... kawan pun tggal di melaka gak....
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #21 on: July 17, 2011, 09:01:56 PM »

Assalam Brader Ras & Brader Apok...


kamu org melaka kew? kalo cmni leh la turun ngail same... kawan pun tggal di melaka gak....

melaka le..hehe.......biasa mancing apa tuan??orang mana???teman bukit baru
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
Aaron
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 50


Email
« Reply #22 on: October 14, 2011, 05:57:06 PM »

nice info bro
Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal