Author Topic: Waktu Terbaik Mancing Pantai  (Read 10723 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Apok

  • Siakap
  • *
  • Posts: 82
    • Your 1st Automotive Online
    • Email
Waktu Terbaik Mancing Pantai
« on: April 19, 2011, 04:56:31 PM »
Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...
Cerita pasal kereta - http://protonclub.blogspot.com/

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #1 on: April 20, 2011, 12:57:16 AM »
biasa mase air pasang.......munkin mereka yg layan surfcasting leh bagi jawapan tepat......
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #2 on: June 09, 2011, 08:50:08 PM »
Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...


salam...errrr...sian tuan tanah....no respon...teman cuba jawab ikut apa yang teman tahu jerla....teman xsuka mancing pantai...kat tempat teman pantai xder ikan idaman teman...ada ikan duri dan semilang jer banyak.. ;D

yang teman tau...ikan dpancing masa air dok pasang.....kalau dah pasang penuh...orang mancing tepi2 jer...
kalau ada getuan...terus rembat... ;D

nak senang tgok otai2 kawasan tu mancing cemana....xsama,dan lebih baik ikut 'diet setempat' dari segi umpan dll... ;D
ringan2 kan mulut menyapa... ;D
itu jer teman dapat bantu setakat ini....kalau teman ingat lain cara nnti teman update.... ;D

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #3 on: June 09, 2011, 09:04:53 PM »
Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #4 on: June 09, 2011, 09:14:25 PM »
Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  ;D ;D ;D

tu dia...otai ajak mancing dah tu....g ler... ;D
tuan tanah pon off9...last active 21 APRIL...hhehehe

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #5 on: June 09, 2011, 09:34:54 PM »
Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  ;D ;D ;D

tu dia...otai ajak mancing dah tu....g ler... ;D
tuan tanah pon off9...last active 21 APRIL...hhehehe

nnt ada le tu  ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #6 on: June 09, 2011, 11:17:02 PM »
Salam otai... saya org baru dlm dunia pancing ni dan berasal dr melaka. Jadi saya nak minta tolong org lama yg otai dalam forum ni, saya nak tau bilakah waktu terbaik untuk memancing di pantai... aritu saya pegi, siangnya hujan dan mendung je..malam saya pegi mancing dan hasilnya kumpau dan kurang sentapan.. adakala saya pegi air bergelora jugak dgn angin yg kuat dr laut, pon kumpau walau ada getuan.. jd nk minta pandangan otai bilakah waktu terbaik utk saya memancing..

saya biasa main di padang temu dekat surau tu...

orang melaka...jom komplot casting air tawar  ;D ;D ;D

tu dia...otai ajak mancing dah tu....g ler... ;D
tuan tanah pon off9...last active 21 APRIL...hhehehe

nnt ada le tu  ;D ;D


hehehehe...insyaALLAH.. ;D

Offline matt_bear98

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1181
  • Gender: Male
    • nak tgok pic..sila lawat flickr saya..
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #7 on: June 12, 2011, 12:03:52 PM »
selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #8 on: June 12, 2011, 08:29:56 PM »
selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline matt_bear98

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1181
  • Gender: Male
    • nak tgok pic..sila lawat flickr saya..
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #9 on: June 12, 2011, 10:02:15 PM »
selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot ;D ;D
lau air mati arus kurang bergerak..mkin ikan kurang nak makan lau arus tak ada..tapi sy suka gak air mati ni..arus dia tak laju..kita ada banyak masa nak mancing...tapi adakala orang suka mancing bila arus kuat...macam kat kola perlis 15 hb bulan islam..penuh pemancing kat tepi pantai..duk mancing semilang..

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #10 on: June 12, 2011, 11:13:36 PM »
selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot ;D ;D
lau air mati arus kurang bergerak..mkin ikan kurang nak makan lau arus tak ada..tapi sy suka gak air mati ni..arus dia tak laju..kita ada banyak masa nak mancing...tapi adakala orang suka mancing bila arus kuat...macam kat kola perlis 15 hb bulan islam..penuh pemancing kat tepi pantai..duk mancing semilang..


owh tuan guna teknik tu...nak try la nnti.... ;D

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #11 on: June 13, 2011, 07:20:37 AM »
selalu org kata time air nak bunga2 pasang n surut masa terbaik..tapi masa sy study kat perlis dlu..mana masa yang free,saya belasah jer mancing...klau kat muara..musim hujan mkin bg kesan kat air muara tu..mkin ikan kurang makan...selalu tgu air mati bila nak mancing kat muara kola perlis..tak la nampak ayaq kotor sangat...

p bila air mati...mcm cetek jer kan???kurang ikan  besar kot ;D ;D
lau air mati arus kurang bergerak..mkin ikan kurang nak makan lau arus tak ada..tapi sy suka gak air mati ni..arus dia tak laju..kita ada banyak masa nak mancing...tapi adakala orang suka mancing bila arus kuat...macam kat kola perlis 15 hb bulan islam..penuh pemancing kat tepi pantai..duk mancing semilang..

sya pun pernah naik semilang sekali masa air laut tengah nak surut ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline matt_bear98

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1181
  • Gender: Male
    • nak tgok pic..sila lawat flickr saya..
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #12 on: June 13, 2011, 09:16:10 AM »
saya pun selalu dapat yang kasaq2 semilang time air mati..tapi jangan kena musim hujan la time tu...klau pancing tepi pantai..elok yang berarus...kalau kat muara rasanya tak ada prob kot air pasang besar ker,air mati ker....pendapat dr petai jer ni...hihi...

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #13 on: June 13, 2011, 08:31:08 PM »
saya pun selalu dapat yang kasaq2 semilang time air mati..tapi jangan kena musim hujan la time tu...klau pancing tepi pantai..elok yang berarus...kalau kat muara rasanya tak ada prob kot air pasang besar ker,air mati ker....pendapat dr petai jer ni...hihi...

kat muara time air mati tu..byk sampah sikit.....
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline zizousoul

  • Bilis
  • *
  • Posts: 7
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #14 on: June 27, 2011, 05:26:57 PM »
salam. ikut pengalaman sy mmancing di pantai, ikan galak time air mula nk pasang n nak surut...ikan agk kurang ktika air mati n ktika air dh surut...sy org mlaka gak..mmg slalu gak mancing pantai..slalunye pancing kat area limbongan..dh 2 kali sy dpt naekkn pari di ctu..skala 4-5kg..senangin pn ad gak..tp sumenye brgantung pada ketentuanNya..kte cube n brtawakal..wallahualam

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #15 on: June 27, 2011, 09:03:10 PM »
salam. ikut pengalaman sy mmancing di pantai, ikan galak time air mula nk pasang n nak surut...ikan agk kurang ktika air mati n ktika air dh surut...sy org mlaka gak..mmg slalu gak mancing pantai..slalunye pancing kat area limbongan..dh 2 kali sy dpt naekkn pari di ctu..skala 4-5kg..senangin pn ad gak..tp sumenye brgantung pada ketentuanNya..kte cube n brtawakal..wallahualam

wah...orang melaka ke???jom komplot  ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline zizousoul

  • Bilis
  • *
  • Posts: 7
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #16 on: June 28, 2011, 03:00:30 PM »
insyaallah..tp diz week bz skit la..hehe..bnyk keje..slalu pancing area mana bro?

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #17 on: June 28, 2011, 09:25:09 PM »
insyaallah..tp diz week bz skit la..hehe..bnyk keje..slalu pancing area mana bro?


aku biasa kat tasik ayer keroh jer......p kureng le...curut je naik ;D ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline ojang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4029
  • Gender: Male
  • Phone : 012-6414733
    • jig mania team
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #18 on: June 28, 2011, 09:48:43 PM »
kena mancin hari2 24jam beribu2 saat... :P :P :P

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #19 on: June 28, 2011, 11:56:21 PM »
kena mancin hari2 24jam beribu2 saat... :P :P :P

haha.......sume time ok kot kalau gitu ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline shahbp

  • Bilis
  • *
  • Posts: 29
  • Gender: Male
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #20 on: July 17, 2011, 01:30:29 PM »
Assalam Brader Ras & Brader Apok...


kamu org melaka kew? kalo cmni leh la turun ngail same... kawan pun tggal di melaka gak....

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #21 on: July 17, 2011, 09:01:56 PM »
Assalam Brader Ras & Brader Apok...


kamu org melaka kew? kalo cmni leh la turun ngail same... kawan pun tggal di melaka gak....

melaka le..hehe.......biasa mancing apa tuan??orang mana???teman bukit baru
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline Aaron

  • Siakap
  • *
  • Posts: 50
    • Email
Re: Waktu Terbaik Mancing Pantai
« Reply #22 on: October 14, 2011, 05:57:06 PM »
nice info bro