Pancing.Net
September 02, 2014, 12:14:43 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Pancing Pantai :kekili /rod yang baik dng harga berpatutan?  (Read 22751 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Tok Li
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 7

5497990 Petaling+Jaya Hamba Allah
« on: March 20, 2007, 03:09:48 PM »

Asalam mualaikom

Saya baru sahaja joint group ini, maka anggaplah saya macam "budak baru belajar" En Nor Azman telah memberi cadangan untuk saya joint, alhamdullilah dah jadi member. Kebetulan bila membaca laman web ini, tertarik dengan pelbagai maklumat yang ada. Lagipun dapat juga cari sahabat-sahabat pancing selain bertukar-tukar maklumat dan berita.

Nak minta nasihat daripada rakan-rakan veteran, apa kekili dan rod yang sesuai dan bagus untuk pancingan pantai tetapi harga biarlah berpatutan (mampu dibeli)? Jika dapat, pilihan model dan anggaran harganya.

Nak pancing laut dalam atau pulau tak ada masa, peralatan pun tak setanding. Lagipun selalu bawa famili bersama dipantai,


Tok Li
Petaling Jaya
Logged

ezeki dari Allah.. Kita hanya usaha
Pancing.Net
« on: March 20, 2007, 03:09:48 PM »

 Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #1 on: March 20, 2007, 08:50:12 PM »

waalaikumsalam,

Selamat datang Tok Li.  

Zaman sekarang ni terlalu banyak model yang ada di market.  nak memilih pun kadang2 tu pening kepala.  pada umumnya kita perlu fikirkan tujuan utama kekili tu.  kalau nak beli utk pancing pantai,  cari kekili dan rod yang sesuai utk pancingan pantai.  kalau nak pancing udang cari lah kekili dan rod yang bersesuaian.  kalau peralatan utk pancingan udang macam mana nak guna kat pantai.  amat tak sesuai.

utk pancingan pantai kita perlukan rod yang panjang.  sekurang2nya 9 kaki keatas.  sebab utama rod yang panjang dapat mengelakan tali dari di tarik oleh ombak yang pecah.  utk reel yang penting mesti boleh menyimpan tali dgn secukupnya.  saya suka guna tali dalam 25lb utk pancingan dasar.  jadi pastikan kekili boleh menyimpan lebih dari 100m. 200m saya rasa sudah mencukupi.

model tak berapa penting.  tapi kualiti selalunya bersesuaian dgn harga yang kita bayar.  nasihat saya,  jaga peralatan yang kita guna insyallah ia akan boleh digunakan pada jangka masa yang panjang.  utk pancingan pantai pastikan kekili kita tidak dimasuki pasir.  bila dah sampai rumah tu belajar2lah siram dgn air tawar.  lepas tu biarkan ia kering, baru simpan.

harap pandangan saya dapat membantu Tok Li.
Logged

Banner Bersih Sungai
Tok Li
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 7

5497990 Petaling+Jaya Hamba Allah
« Reply #2 on: March 21, 2007, 07:47:08 AM »

Terima kasih atas nasihat dan petua yang diterima dari sahabat. Nampaknya masih banyak yang perlu dibelajar dari pakar-pakar pancing
sediada. Inshallah, apa-apa petua saya cuba praktiskan, sebagai ilmu berguna untuk generasi masa depan.

Bila pancing pantai, kita akan mudah terdedah kepada pasir halus. Setakat ini, kekili yang dibeli (brand biasa2 je- bawah RM 50.00) masih dapat bertahan dekat 2 tahun..dengan mengamalkan petua2 kawan. Lagipun, pancing ikan biasa2 je, belum pernah mencuba atau dapat yang besar2 (pari dll)

Kat PJ ni, kalau nak pancing, samada lombong atau kolam berbayar nampaknya. Sesekali ke PD juga lepas gian pancing dengan famili.

Terima kasih..

Tok Li
Petaling Jaya
Logged

ezeki dari Allah.. Kita hanya usaha
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #3 on: March 21, 2007, 07:31:56 PM »

Saya pun dulu kerja kat KL 7-8 tahun.  hujung minggu nak pergi mana ?  port klang,  dan lombong2 area lembah klang yang jadi mangsa.  masa tu mana ada lagi kolam bayar ni.  kalau nak kira memang tak berbaloi. tapi kalau dah hobi nak buat macam mana.

saiz ikan pada saya secondary,  yang penting kita puas.  kalau tak percaya tanya dgn kaki fly fishing.  ikannya kalau nak diikutkan tak le sebesar mana.  tapi trill nya tu yang tak dapat nak ditukar ganti.

kalau nak bawa anak2 saya cadang kan target ikan yang mudah sikit, macam bolos atau gelama.  jadi guna umpan kecil dan set yang berpadanan.  baru ada trill.
Logged

Banner Bersih Sungai
Tok Li
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 7

5497990 Petaling+Jaya Hamba Allah
« Reply #4 on: March 22, 2007, 09:48:35 AM »

Saya selalu ingat pesanan orang tua, "kalau kail panjang sejengkal, jangan diduga lautan yang dalam".

Walau lombong sesetengahnya dalam, tapi tak dapat menandingi "thrill" memancing dilaut. Dengan kekili dan rod ekonomi, kami pun dapat rasa tarikan ikan tepi-tepi, adalah gelama dan bebolos, kekadang duri, tetuka, sembilang.

Ada ke maklumat pot -pot yang untuk baik pancing pantai kat PD? Dah cuba dekat Selesa Beach Resort, dekat PD Marina Yatch. OK juga dengan geng gemala dan bebolos. Sesekali tetuka ada mari..
Logged

ezeki dari Allah.. Kita hanya usaha
Poseidon
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 62


Email
« Reply #5 on: November 09, 2008, 12:14:00 PM »

selalunya di kuantan paling famous org guna rod 15 kaki pnjang...mesin slalunya
yg bole smpan 100 hingga 200 meter...tali antara 25lb hingga 50lb...
nk lagi best guna tali braided...jenama atas citarasa dn budjet...banax bole..abu pun bole.. Wink
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13705


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #6 on: November 10, 2008, 02:09:57 PM »

rod abu tournament 10' + reel banax sx 5000 = rm 300 (lebih kurang la...)

sudah mencukupi utk pancingan pantai....

p/s: tp klau dpt yg 12' - 15' lg cun.....
Logged


Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #7 on: November 10, 2008, 03:04:50 PM »



rod : SureCatch series Super Graphite '15' - S$60



reel : Penn series Captiva 8000 - S$60

Murah dan boleh tahan(setakat main suka-suka).
Logged

bidan
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #8 on: November 10, 2008, 04:01:58 PM »

rod abu tournament 10' + reel banax sx 5000 = rm 300 (lebih kurang la...)

sudah mencukupi utk pancingan pantai....

p/s: tp klau dpt yg 12' - 15' lg cun.....
Uikssssssssssssssss!!! ada sebut banax Sx5000 ke.... ada satu nak di jual laaaa... he he he
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13705


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #9 on: November 10, 2008, 04:27:17 PM »

60 sing dolar tu brapa hinggit malaysia...?
Logged


Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #10 on: November 11, 2008, 12:13:15 AM »

S$60 lebih kurang dalam RM140. Tapi Penn Captiva tak berapa sedap lah pakai, tak smooth. Banax SX series lagi baik dan harga dia pun lebih kurang sama. Grin Grin Grin
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13705


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #11 on: November 11, 2008, 07:46:55 AM »

ye ke.....?

harap nama je la glamer....hehehe....
Logged


En. Sham
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #12 on: November 11, 2008, 08:58:17 AM »

entah ler...kawe bab....model nie kureng guna jer....but dlm koleksi...shimano ,daiwa and abu jer...
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
saril18
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


Email
« Reply #13 on: January 12, 2009, 06:27:20 PM »

Bab mancing pantai nie ler gi cari forum nie. Baru beli joran 12' (yg murah Jer) sekarang nak cari mesin apa yang sesuai. sebelum nie guna joran 8' dan mesin daiwa. kira oklah dah bermacam naik. sekarang nie tukar 12' tapi tak tau nak beli mesin apa. tanya kedai kat muar nie suma boleh. Kalau boleh nak save budget sikit. ada apa2 rekomen yang murah tapi lasak.
Logged
tenggiri@merchong
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


If takuit dilambuang ombak.jgn wekumah kek pantai


Email
« Reply #14 on: January 13, 2009, 07:36:39 PM »

kepada bro rossi..nk tye rod pantai surecatch tu mmg beli kt kota singe tu ker..bleh tlg crkn x rod surecatch prokat 14' ke ataum 15'...ini model disuggestkn oleh otai pancing pantai kt kuantan namenye abg.zali..gile beb abg.zali tuu,org je pendek tp pakai rod sume 15' atas..kalu ade pls bgtau kt sy yer..ok tq..
Logged
zackaerosport
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35

Mancing oh mancing...jangan sampai poket kering

zack_aerosport@yahoo.com
WWW Email
« Reply #15 on: January 19, 2009, 10:20:48 AM »

Kalau nak pakai joran 10' ke atas jgn lupa sukat panjang kenderaan anda... kalau yg 2 piece, kena kancil alamatnyer kena ikat kat bumbung lah gamaknya..tp kalau 15 kaki ke atas dah jadi 3 piece... lagi panjang lagi syok, cuma nak baling batu ladung takut menyembah bumi plak...hehehe..
Logged

012-6130113
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Online Online

Gender: Male
Posts: 13705


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #16 on: January 19, 2009, 12:34:28 PM »

stakat 10 kaki (two piece).....bole masuk kancil lg............
Logged


wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #17 on: January 19, 2009, 12:37:20 PM »

em btl2..stkat 10 kaki(2pis) tak dak hal lau kancil tu...
Logged

ketaq lutut...
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #18 on: January 19, 2009, 01:09:57 PM »

kepada bro rossi..nk tye rod pantai surecatch tu mmg beli kt kota singe tu ker..bleh tlg crkn x rod surecatch prokat 14' ke ataum 15'...ini model disuggestkn oleh otai pancing pantai kt kuantan namenye abg.zali..gile beb abg.zali tuu,org je pendek tp pakai rod sume 15' atas..kalu ade pls bgtau kt sy yer..ok tq..

Okay nanti saya tolong survey-survey kan...tapi budjet dalam brapa ringgit?.... Grin Grin Grin
Logged

tenggiri@merchong
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 144


If takuit dilambuang ombak.jgn wekumah kek pantai


Email
« Reply #19 on: January 19, 2009, 02:32:29 PM »

dkt sini market price dlm x smp 2ratla tp yg ade kt sini cume 12' je..yg 13' atas pyh nk dptla..abg.zali tu ckp kt singapore mmg sng nk dpt rod2 pantai nie..existing rod sy skang nie pun 13' jd nk upgrade 14' @ 15'..
Logged
sir
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


Email
« Reply #20 on: January 29, 2009, 03:09:51 PM »

dkt sini market price dlm x smp 2ratla tp yg ade kt sini cume 12' je..yg 13' atas pyh nk dptla..abg.zali tu ckp kt singapore mmg sng nk dpt rod2 pantai nie..existing rod sy skang nie pun 13' jd nk upgrade 14' @ 15'..


saya bukan ler pandai sangat pasai pancing-pancing ni. Br 2 thn je. Permulaan yang baik cari je bannax Sx4000 ke 3000 ke, Pastu rod 10 kaki. dalam RM 60 je. kat kulim leh dapat harga tu 
Logged
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #21 on: January 29, 2009, 06:35:45 PM »

klu bro rajin p kat sungai pelek. kedai tu harga ok.
Logged

mengai jangan x mengai
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal