Pancing.Net
April 17, 2014, 09:28:21 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: cara nak pancing jenahak kolam...  (Read 12823 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
The Pacu
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 126


bilo la nak strike...?


Email
« on: May 09, 2011, 01:54:18 AM »

as salam...ada sesape x yg boleh bg ilmu atau skil nak pancing jenahak kolam?
segala info amat lah d hargai...t.q
Logged
Pancing.Net
« on: May 09, 2011, 01:54:18 AM »

 Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9354


mancen jgn x mancen


« Reply #1 on: May 09, 2011, 10:15:33 AM »

salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....
Logged

afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17387


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #2 on: May 09, 2011, 10:18:42 AM »

salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....

best!!! tq zam
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
Ryzal Bawal hunter
SAPA
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4905


ermmm.......waktu rehat telah berakhir....hehehheh


Email
« Reply #3 on: May 09, 2011, 10:24:05 AM »

 Grin Grin...afiz ko tak tgk...aksi dia masa kat kolam sealion 2..penangan jenahak....hehehhe...cuba cerita zam...hehehe
Logged

skrg sudah tiba masa nya nak bawa tangga ke kemaman.....hahaha....012-6723549
The Pacu
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 126


bilo la nak strike...?


Email
« Reply #4 on: May 09, 2011, 10:53:05 AM »

salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....
caya la bro.....info ni mmg berguna sgt...tima kasih bebyk...skang gak saya nak g mancing... Grin
Logged
adamwawi
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 465



Email
« Reply #5 on: May 09, 2011, 11:58:22 AM »

salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....


jom bro layan jehanak sekali hehhehe..
Logged

lemau dah nak mancing..
wiranegara007
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1203



Email
« Reply #6 on: May 09, 2011, 12:03:24 PM »

nak layan jenahak kolam gak....
Logged

mancing..mancing..mancing... tu semua dunia tu. tapi dunia tu jambatan ke akhirat... Smiley
013-3760024
Ryzal Bawal hunter
SAPA
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4905


ermmm.......waktu rehat telah berakhir....hehehheh


Email
« Reply #7 on: May 09, 2011, 12:05:16 PM »

sila-sila....heheheh Grin
Logged

skrg sudah tiba masa nya nak bawa tangga ke kemaman.....hahaha....012-6723549
wiranegara007
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1203



Email
« Reply #8 on: May 09, 2011, 12:10:20 PM »

bila?? bila?? hehehe
Logged

mancing..mancing..mancing... tu semua dunia tu. tapi dunia tu jambatan ke akhirat... Smiley
013-3760024
The Pacu
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 126


bilo la nak strike...?


Email
« Reply #9 on: May 09, 2011, 04:49:45 PM »

bila2.... Grin
Logged
wiranegara007
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1203



Email
« Reply #10 on: May 09, 2011, 05:03:13 PM »

bila2.... Grin
Cheesy
Logged

mancing..mancing..mancing... tu semua dunia tu. tapi dunia tu jambatan ke akhirat... Smiley
013-3760024
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #11 on: May 10, 2011, 01:31:28 PM »

as salam...ada sesape x yg boleh bg ilmu atau skil nak pancing jenahak kolam?
segala info amat lah d hargai...t.q


jenahak kolam teramat lah suka duduk tempat berstruktur...bawah sangkar...memang pilihan yang baik...
jangan sembat rod terlalu awal jikalau umpan sudah dilarikan...tunggu sehingga anda yakin dia sudah menelannya...baru peratusan dapat tinggi...

P/S:pendapat boy jer berdasarkan apa yang lepas2...Grin
Logged
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #12 on: May 10, 2011, 02:26:28 PM »

dimana ada kolong, disitu ada jenahak,

Selalu belanak lebih cepat dapat berbanding udang... tapi kadangkala belanak dia tak mau langsung.. tapi lazimnya beliau akan mahu...

kena baca paras kolam, air ngalir ke mana...
Logged

Lepaskan ikan itu.....
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #13 on: May 10, 2011, 02:33:24 PM »

selalunya belanak ni mujarab la kan...bro guna teknik macamana belanak tuh...?
Logged
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9668


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #14 on: May 10, 2011, 02:33:48 PM »

Bro shahzam, bila lagi nak layan MJ kolam pandamaran tu....bila? Jgn lupa roger aku nak ikuttttt...
Logged
amir8black
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 97


GO GREEN......

amir8black
Email
« Reply #15 on: May 10, 2011, 02:39:50 PM »

haha...stakat nih.... 3 kali mancen kolan air masin 3 kali kumpau....
pakai udang idup je la...
pakai pelampun tak manjadi...casting tak menjadi...
tapi buleh ke kolam bagi gune belanak...??
Logged

~BoLeH aJe~..... 0123161423
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9668


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #16 on: May 10, 2011, 03:01:24 PM »

haha...stakat nih.... 3 kali mancen kolan air masin 3 kali kumpau....
pakai udang idup je la...
pakai pelampun tak manjadi...casting tak menjadi...
tapi buleh ke kolam bagi gune belanak...??

Belanak ok lagi...anak sepat memang kena ban terus...sekap putih memang pantang sgt dgn anak sepat nih...tak caya cuba try...mau kena hambat keluar dgn tokey kolam nanti...ader anak sepat cerah masa depan nak dapat sekap putih...sauk jer kat tali2 air ke longkang besar kat ladang sawit memang banyak sepat nih... Grin
Logged
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #17 on: May 10, 2011, 03:04:15 PM »

guna sepat?
byk kolam xleh guna umpan ikan nih......hhuhhuhhu
Logged



Ryzal Bawal hunter
SAPA
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4905


ermmm.......waktu rehat telah berakhir....hehehheh


Email
« Reply #18 on: May 10, 2011, 03:05:41 PM »

 Grin Grin...kita tukar pakai anak puyu....hehhehe
Logged

skrg sudah tiba masa nya nak bawa tangga ke kemaman.....hahaha....012-6723549
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #19 on: May 10, 2011, 03:07:46 PM »

haha...stakat nih.... 3 kali mancen kolan air masin 3 kali kumpau....
pakai udang idup je la...
pakai pelampun tak manjadi...casting tak menjadi...
tapi buleh ke kolam bagi gune belanak...??

Belanak ok lagi...anak sepat memang kena ban terus...sekap putih memang pantang sgt dgn anak sepat nih...tak caya cuba try...mau kena hambat keluar dgn tokey kolam nanti...ader anak sepat cerah masa depan nak dapat sekap putih...sauk jer kat tali2 air ke longkang besar kat ladang sawit memang banyak sepat nih... Grin

anak sepat....?
menarik...
teman besa guna anak lampam...mengamuk siakap...keh keh keh...ada sesetengah kolam nih boleh guna lagi anak ikan...cuma anak sepat boy xpernah ler guna...xmati ke anak sepat tuh?
kalau anak lampam leh tahan lama la gak baru mati...Grin
Logged
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #20 on: May 10, 2011, 03:10:00 PM »

Grin Grin...kita tukar pakai anak puyu....hehhehe

lampam xkurang menariknya...hehehe...nak plak main malam...berkilat dipantul dek lampu kolam...
macam rapala la plak....mau diterkam dek siakap...Grin
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9354


mancen jgn x mancen


« Reply #21 on: May 10, 2011, 03:13:32 PM »

kebanyakan kolam yg x bg guna sepat/belanak/anak ikan apepon......adalah kolam yg ditaruh garam....airnye payau....bukan air laut asli......kalo macam kat sealion.....no hal nak guna umpan apepon.....diorang x kesah lgsg.....bro man,.....xtau lg bile nak ripit kat pandamaran nun.....Insyaallah kalo turun sane aku tipon hang.....
Logged

teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #22 on: May 10, 2011, 03:14:50 PM »

ooooo..cmtu ke zam......br ku tahu
Logged



Rafokuma
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 63


Ikan oh ikan...kenapa tak makan umpan...


« Reply #23 on: May 10, 2011, 03:16:54 PM »

Nice info tuan2 sekalian.... nak mintak kebenaran try lah....
Logged

~Pancing Itu Indah~
Ryzal Bawal hunter
SAPA
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4905


ermmm.......waktu rehat telah berakhir....hehehheh


Email
« Reply #24 on: May 10, 2011, 03:19:26 PM »

pakai aje le....tak perlu minta kebenaran...sebab method tu universal...hehehe
Logged

skrg sudah tiba masa nya nak bawa tangga ke kemaman.....hahaha....012-6723549
The Pacu
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 126


bilo la nak strike...?


Email
« Reply #25 on: May 10, 2011, 03:24:40 PM »

as salam...ada sesape x yg boleh bg ilmu atau skil nak pancing jenahak kolam?
segala info amat lah d hargai...t.q


jenahak kolam teramat lah suka duduk tempat berstruktur...bawah sangkar...memang pilihan yang baik...
jangan sembat rod terlalu awal jikalau umpan sudah dilarikan...tunggu sehingga anda yakin dia sudah menelannya...baru peratusan dapat tinggi...

P/S:pendapat boy jer berdasarkan apa yang lepas2...Grin
seprti apa yg kawan saya ckp....(sama) Grin
Logged
Ryzal Bawal hunter
SAPA
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4905


ermmm.......waktu rehat telah berakhir....hehehheh


Email
« Reply #26 on: May 10, 2011, 03:29:46 PM »

tapi perambut untuk main ikan jenahak ini..kena kasar sikit....50lbs keatas...sebab2 jenahak ganas2....hehehe
Logged

skrg sudah tiba masa nya nak bawa tangga ke kemaman.....hahaha....012-6723549
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #27 on: May 10, 2011, 03:38:26 PM »

tapi perambut untuk main ikan jenahak ini..kena kasar sikit....50lbs keatas...sebab2 jenahak ganas2....hehehe

betul betul betul....


bro zam...apa sebab musabab kolam ditaruk garam xleh pakai anak ikan hidup yer...? Huh
Logged
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9668


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #28 on: May 10, 2011, 03:49:16 PM »

tapi perambut untuk main ikan jenahak ini..kena kasar sikit....50lbs keatas...sebab2 jenahak ganas2....hehehe
Jenahak, kaci dgn MJ lebih kurang sama perangai dan tabiat makan...kasar sangat...perambut kecik 30lb putuih kena gigi tajam tuh...putih ler mata pemancing nyer...
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9354


mancen jgn x mancen


« Reply #29 on: May 10, 2011, 03:50:45 PM »

sebab sbnrnye pengusaha kolam nak mengelak dari kerap membersihkan kolam.......selalunye kite akan bawak anak2 ikan nih bnyk....so bile balik....kite malas nak hangkut....lepaskan aje dlm kolam tuh.....anak2 ikan nih plak jenis cepat membiak....itu yg nak dielakkan oleh pengusaha kolam....tp kite ramai salah sangka....cakap tokei kolam takut ikan die habis kite sapu.....salah tu....cam kat kolam seksyen 33/kolam ben.....kawan sy pernah seludup 5 ekor belanak.....smpi kesudah pakai sekor je.....x berusik pon belanak nye.....last2 campak je belanak idup tuh dlm kolam....ramai yg seludup masuk macam2 anak ikan....sudahnye....kolam ben skang nih dah bnyk lampam n talapia.....percaya x percaya sy pernah dpt talapia beso tapak tgn kat kolam ben nih.....dan kalo kite main udang idup.....kompom2 kaki sume ilang kene tibai dek lampam....itu la sebab musaba nape pengusaha kolam air payau(kolam ditaruh garam) x bg pakai umpan ikan idup....kos utk membersihkan kolam dan memasukkan air baru serta garam amat tinggi bg kolam2 macam ni....lainla kolam tepi laut cam sealion tuh.....pam je air laut masuk.....dah tentu masinnye.....
Logged

Pages: 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal