Author Topic: cara nak pancing jenahak kolam...  (Read 21750 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline The Pacu

  • Pelata
  • *
  • Posts: 126
  • bilo la nak strike...?
    • Email
cara nak pancing jenahak kolam...
« on: May 09, 2011, 01:54:18 AM »
as salam...ada sesape x yg boleh bg ilmu atau skil nak pancing jenahak kolam?
segala info amat lah d hargai...t.q

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #1 on: May 09, 2011, 10:15:33 AM »
salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....

Offline afiz

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 17552
  • Gender: Male
  • P.net DUN Klang ... 019-2453593
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #2 on: May 09, 2011, 10:18:42 AM »
salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....

best!!! tq zam
nak marah, marah la.. saya apa hal??

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #3 on: May 09, 2011, 10:24:05 AM »
 ;D ;D...afiz ko tak tgk...aksi dia masa kat kolam sealion 2..penangan jenahak....hehehhe...cuba cerita zam...hehehe
lelap time.....bye2

Offline The Pacu

  • Pelata
  • *
  • Posts: 126
  • bilo la nak strike...?
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #4 on: May 09, 2011, 10:53:05 AM »
salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....
caya la bro.....info ni mmg berguna sgt...tima kasih bebyk...skang gak saya nak g mancing... ;D

Offline adamwawi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 467
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #5 on: May 09, 2011, 11:58:22 AM »
salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....


jom bro layan jehanak sekali hehhehe..
lemau dah nak mancing..

Offline wiranegara007

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 1275
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #6 on: May 09, 2011, 12:03:24 PM »
nak layan jenahak kolam gak....
mancing..mancing..mancing... tu semua dunia tu. tapi dunia tu jambatan ke akhirat... :)
013-3760024

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #7 on: May 09, 2011, 12:05:16 PM »
sila-sila....heheheh ;D
lelap time.....bye2

Offline wiranegara007

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 1275
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #8 on: May 09, 2011, 12:10:20 PM »
bila?? bila?? hehehe
mancing..mancing..mancing... tu semua dunia tu. tapi dunia tu jambatan ke akhirat... :)
013-3760024

Offline The Pacu

  • Pelata
  • *
  • Posts: 126
  • bilo la nak strike...?
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #9 on: May 09, 2011, 04:49:45 PM »
bila2.... ;D

Offline wiranegara007

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 1275
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #10 on: May 09, 2011, 05:03:13 PM »
mancing..mancing..mancing... tu semua dunia tu. tapi dunia tu jambatan ke akhirat... :)
013-3760024

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #11 on: May 10, 2011, 01:31:28 PM »
as salam...ada sesape x yg boleh bg ilmu atau skil nak pancing jenahak kolam?
segala info amat lah d hargai...t.q


jenahak kolam teramat lah suka duduk tempat berstruktur...bawah sangkar...memang pilihan yang baik...
jangan sembat rod terlalu awal jikalau umpan sudah dilarikan...tunggu sehingga anda yakin dia sudah menelannya...baru peratusan dapat tinggi...

P/S:pendapat boy jer berdasarkan apa yang lepas2...;D

Offline izhar81

  • Marlin
  • *
  • Posts: 871
  • Gender: Male
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #12 on: May 10, 2011, 02:26:28 PM »
dimana ada kolong, disitu ada jenahak,

Selalu belanak lebih cepat dapat berbanding udang... tapi kadangkala belanak dia tak mau langsung.. tapi lazimnya beliau akan mahu...

kena baca paras kolam, air ngalir ke mana...
Lepaskan ikan itu.....

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #13 on: May 10, 2011, 02:33:24 PM »
selalunya belanak ni mujarab la kan...bro guna teknik macamana belanak tuh...?

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10591
  • Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #14 on: May 10, 2011, 02:33:48 PM »
Bro shahzam, bila lagi nak layan MJ kolam pandamaran tu....bila? Jgn lupa roger aku nak ikuttttt...

Offline amir8black

  • Siakap
  • *
  • Posts: 97
  • Gender: Male
  • GO GREEN......
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #15 on: May 10, 2011, 02:39:50 PM »
haha...stakat nih.... 3 kali mancen kolan air masin 3 kali kumpau....
pakai udang idup je la...
pakai pelampun tak manjadi...casting tak menjadi...
tapi buleh ke kolam bagi gune belanak...??
~BoLeH aJe~..... 0123161423

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10591
  • Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #16 on: May 10, 2011, 03:01:24 PM »
haha...stakat nih.... 3 kali mancen kolan air masin 3 kali kumpau....
pakai udang idup je la...
pakai pelampun tak manjadi...casting tak menjadi...
tapi buleh ke kolam bagi gune belanak...??

Belanak ok lagi...anak sepat memang kena ban terus...sekap putih memang pantang sgt dgn anak sepat nih...tak caya cuba try...mau kena hambat keluar dgn tokey kolam nanti...ader anak sepat cerah masa depan nak dapat sekap putih...sauk jer kat tali2 air ke longkang besar kat ladang sawit memang banyak sepat nih... ;D

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #17 on: May 10, 2011, 03:04:15 PM »
guna sepat?
byk kolam xleh guna umpan ikan nih......hhuhhuhhu



Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #18 on: May 10, 2011, 03:05:41 PM »
 ;D ;D...kita tukar pakai anak puyu....hehhehe
lelap time.....bye2

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #19 on: May 10, 2011, 03:07:46 PM »
haha...stakat nih.... 3 kali mancen kolan air masin 3 kali kumpau....
pakai udang idup je la...
pakai pelampun tak manjadi...casting tak menjadi...
tapi buleh ke kolam bagi gune belanak...??

Belanak ok lagi...anak sepat memang kena ban terus...sekap putih memang pantang sgt dgn anak sepat nih...tak caya cuba try...mau kena hambat keluar dgn tokey kolam nanti...ader anak sepat cerah masa depan nak dapat sekap putih...sauk jer kat tali2 air ke longkang besar kat ladang sawit memang banyak sepat nih... ;D

anak sepat....?
menarik...
teman besa guna anak lampam...mengamuk siakap...keh keh keh...ada sesetengah kolam nih boleh guna lagi anak ikan...cuma anak sepat boy xpernah ler guna...xmati ke anak sepat tuh?
kalau anak lampam leh tahan lama la gak baru mati...;D

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #20 on: May 10, 2011, 03:10:00 PM »
;D ;D...kita tukar pakai anak puyu....hehhehe

lampam xkurang menariknya...hehehe...nak plak main malam...berkilat dipantul dek lampu kolam...
macam rapala la plak....mau diterkam dek siakap...;D

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #21 on: May 10, 2011, 03:13:32 PM »
kebanyakan kolam yg x bg guna sepat/belanak/anak ikan apepon......adalah kolam yg ditaruh garam....airnye payau....bukan air laut asli......kalo macam kat sealion.....no hal nak guna umpan apepon.....diorang x kesah lgsg.....bro man,.....xtau lg bile nak ripit kat pandamaran nun.....Insyaallah kalo turun sane aku tipon hang.....

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #22 on: May 10, 2011, 03:14:50 PM »
ooooo..cmtu ke zam......br ku tahu



Offline Rafokuma

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
  • Gender: Male
  • Ikan oh ikan...kenapa tak makan umpan...
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #23 on: May 10, 2011, 03:16:54 PM »
Nice info tuan2 sekalian.... nak mintak kebenaran try lah....
~Pancing Itu Indah~

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #24 on: May 10, 2011, 03:19:26 PM »
pakai aje le....tak perlu minta kebenaran...sebab method tu universal...hehehe
lelap time.....bye2

Offline The Pacu

  • Pelata
  • *
  • Posts: 126
  • bilo la nak strike...?
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #25 on: May 10, 2011, 03:24:40 PM »
as salam...ada sesape x yg boleh bg ilmu atau skil nak pancing jenahak kolam?
segala info amat lah d hargai...t.q


jenahak kolam teramat lah suka duduk tempat berstruktur...bawah sangkar...memang pilihan yang baik...
jangan sembat rod terlalu awal jikalau umpan sudah dilarikan...tunggu sehingga anda yakin dia sudah menelannya...baru peratusan dapat tinggi...

P/S:pendapat boy jer berdasarkan apa yang lepas2...;D
seprti apa yg kawan saya ckp....(sama) ;D

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4975
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #26 on: May 10, 2011, 03:29:46 PM »
tapi perambut untuk main ikan jenahak ini..kena kasar sikit....50lbs keatas...sebab2 jenahak ganas2....hehehe
lelap time.....bye2

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #27 on: May 10, 2011, 03:38:26 PM »
tapi perambut untuk main ikan jenahak ini..kena kasar sikit....50lbs keatas...sebab2 jenahak ganas2....hehehe

betul betul betul....


bro zam...apa sebab musabab kolam ditaruk garam xleh pakai anak ikan hidup yer...? ???

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10591
  • Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #28 on: May 10, 2011, 03:49:16 PM »
tapi perambut untuk main ikan jenahak ini..kena kasar sikit....50lbs keatas...sebab2 jenahak ganas2....hehehe
Jenahak, kaci dgn MJ lebih kurang sama perangai dan tabiat makan...kasar sangat...perambut kecik 30lb putuih kena gigi tajam tuh...putih ler mata pemancing nyer...

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: cara nak pancing jenahak kolam...
« Reply #29 on: May 10, 2011, 03:50:45 PM »
sebab sbnrnye pengusaha kolam nak mengelak dari kerap membersihkan kolam.......selalunye kite akan bawak anak2 ikan nih bnyk....so bile balik....kite malas nak hangkut....lepaskan aje dlm kolam tuh.....anak2 ikan nih plak jenis cepat membiak....itu yg nak dielakkan oleh pengusaha kolam....tp kite ramai salah sangka....cakap tokei kolam takut ikan die habis kite sapu.....salah tu....cam kat kolam seksyen 33/kolam ben.....kawan sy pernah seludup 5 ekor belanak.....smpi kesudah pakai sekor je.....x berusik pon belanak nye.....last2 campak je belanak idup tuh dlm kolam....ramai yg seludup masuk macam2 anak ikan....sudahnye....kolam ben skang nih dah bnyk lampam n talapia.....percaya x percaya sy pernah dpt talapia beso tapak tgn kat kolam ben nih.....dan kalo kite main udang idup.....kompom2 kaki sume ilang kene tibai dek lampam....itu la sebab musaba nape pengusaha kolam air payau(kolam ditaruh garam) x bg pakai umpan ikan idup....kos utk membersihkan kolam dan memasukkan air baru serta garam amat tinggi bg kolam2 macam ni....lainla kolam tepi laut cam sealion tuh.....pam je air laut masuk.....dah tentu masinnye.....