Author Topic: Abu Garcia Soron STX70 vs Daiwa Phantom 4500J vs Ryobi AP Power 8000 mane...  (Read 8605 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jOran Bangi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
mane yg paling best kat sini ikot experience otai2 suma? on paper suma reel nih nmpak cun tp mesti ader pro n contra die. tgh rambang mata nak sambar mane satu. tolonnn.....

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline tegar_no3

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Male
  • never surrender!!
    • Email
aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..
Harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang himpun lagi...terlebih memberilahhh...

Offline jOran Bangi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..

power knob eh bro dev??  kwn aku ader pakai satu isis 3500 tak silap rasanye buat main casting.kan main smooth katenye.
tp tahan karat tak??

Offline jOran Bangi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..

bro pakai applause 8k ke Ap 8k? drag bape kg?? dan bappe rega terkini?

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... ;D

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... ;D
Tukar je bearing seramik ;D

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... ;D
Tukar je bearing seramik ;D

Tukar reel terus...heheheheee...

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..

power knob eh bro dev??  kwn aku ader pakai satu isis 3500 tak silap rasanye buat main casting.kan main smooth katenye.
tp tahan karat tak??

yup jenis power knob..model baru akan sampai dalam bulan 8 kalu xsilap...
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline ojang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4029
  • Gender: Male
  • Phone : 012-6414733
    • jig mania team
apa mesin pun lepas guna tak jirus air bersih... syampoo... karat jadi nye

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
i like ap power....reel ekonomi dn kuat...

Offline anas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 880
    • Email
soron STX mmg best..cuma manja cikit nak kene belai selalu..hehhehehe..tang roler bearing tu lapas pakai air masin ketatkan drag alirkan air paip kat mesin tu...tapi jangan kasi terbalik mesin tu..air masuk bawak sppol pun x bagus untuk kesihatan dia ;D ;D... patu tu kering kan n letak minyak yang cair sikit kat semua bearing... so far kawan dah pakai dah dekat 2 tahun x der problem la...ap power pun ok gak....daiwa ??? ??? ??? tu x tau coz x penah tgok pun bentuk dia macam mana..hehehhehe ;D ;D ;D

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10722
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Daiwa Phantom 4500J pun tahan lasak tapi nak kecik sikit ambik Daiwa Phantom 3500J Light....lagi best smooothhhh jer walaupun dah turun laut berkali2... ;D

Offline MAN - CHING

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3100
  • Gender: Male
  • Telepon saya klu nk g casting 0133994616
    • Email
kawan pon tringgin nk spare beli buat main air masin, kot2 member ajak. kawan lebih ryobi , harga ekonomi n tahan lasak. yg terbaru series ryobi navigator ok tak?


Offline anas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 880
    • Email
tuan... kalu dah hati berkenan hentam jer....beda ni akan jadi ok n best kalu kita minat n suka...tak caya suruh orang x suka mancing p  mancing copom mke x puas ati jer..kalu dah suka orang cakap macing macam orang gila pun pedulik aper ;D ;D ;D ;D ;D..x semestinyer best pada orang best pada kita.tapi patut2 la yer jagan a suka mesen udang wat p botom tagah laut plak..piece...... 8) 8) 8)

Offline asam pedas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2058
  • Gender: Male
  • 017-2486293..sms/call for casting..hehe
reel2 ni sesuai utk jigging x..?? harganya pula.??? tq..

Offline anas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 880
    • Email
applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
http://www.youtube.com/watch?v=2PzXUnnCE1Y
tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing

Offline asam pedas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2058
  • Gender: Male
  • 017-2486293..sms/call for casting..hehe
applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
http://www.youtube.com/watch?v=2PzXUnnCE1Y
tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing

selalu tgk kat youtube kebanyakan angler guna ryobi..

Offline anas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 880
    • Email
applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
http://www.youtube.com/watch?v=2PzXUnnCE1Y
tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing

selalu tgk kat youtube kebanyakan angler guna ryobi..
tapi saya selalu jumpa yang mahal2 jer tuan..hehehe saltiga n stela paling banyak.kawan mampu tgok jer ler

Offline adamwawi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 467
    • Email
soron stx70 chempiang huhu..
lemau dah nak mancing..

Offline jOran Bangi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... ;D
Tukar je bearing seramik ;D


reel Abu x penah pki lg..tp da lama simpan hajat nak pakai.itu hari ade pegang kat kedai aboy...perghh..kan main stim lg...
kalu upgrade bearing seramik berape kos nye?

Offline jOran Bangi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..

power knob eh bro dev??  kwn aku ader pakai satu isis 3500 tak silap rasanye buat main casting.kan main smooth katenye.
tp tahan karat tak??

yup jenis power knob..model baru akan sampai dalam bulan 8 kalu xsilap...

aisehh..ingat nak pakai dlm mid jun nih..trip ke aur, pemanggil..
ape added features model baru ni bro dev?

Offline jOran Bangi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
apa mesin pun lepas guna tak jirus air bersih... syampoo... karat jadi nye

yarghh..botul tu jang...kito ni pun lopeh pakai kalau tak dibasuh mau karat gak jadinyo..hehee...

Offline tegar_no3

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Male
  • never surrender!!
    • Email
aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..

bro pakai applause 8k ke Ap 8k? drag bape kg?? dan bappe rega terkini?
guna AP 8k     rm 200
daiwa fream exceler4500j  rm 370 ::)
Daiwa Phantom 4500J pun tahan lasak tapi nak kecik sikit ambik Daiwa Phantom 3500J Light....lagi best smooothhhh jer walaupun dah turun laut berkali2... ;D
pon suka...
Harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang himpun lagi...terlebih memberilahhh...

Offline jOran Bangi

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..

bro pakai applause 8k ke Ap 8k? drag bape kg?? dan bappe rega terkini?
guna AP 8k     rm 200
daiwa fream exceler4500j  rm 370 ::)
Daiwa Phantom 4500J pun tahan lasak tapi nak kecik sikit ambik Daiwa Phantom 3500J Light....lagi best smooothhhh jer walaupun dah turun laut berkali2... ;D
pon suka...

 harga AP Power tu nampak memang ekonomi dan lasak pula tu. dah nampak dahh... mau sambar gak ujung minggu nih.. 8)
Phantom 3500J Light tu kalo digandingkan dgn rod abu veritas atau vandetta buat main casting di pulau pemanggil, aur adakah sgt sesuai pada pandangan tuan2 semua?

Offline asam pedas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2058
  • Gender: Male
  • 017-2486293..sms/call for casting..hehe
applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
http://www.youtube.com/watch?v=2PzXUnnCE1Y
tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing

selalu tgk kat youtube kebanyakan angler guna ryobi..
tapi saya selalu jumpa yang mahal2 jer tuan..hehehe saltiga n stela paling banyak.kawan mampu tgok jer ler

oppsss... terlupa..pembetulan sikit.. ;D ;D klu dari sudut reel ekonomi diarog banyak guna reel dari ryobi.. heheh

Offline jalabelanak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1588
  • Gender: Male
  • Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815
    • Email
Kalau duit lebih sikit - 1) Daiwa 2) Abu 3) Ryobi
Duit kurang - 1) Ryobi 2) Abu 3) Daiwa
Duit berlebih2 - 1) Daiwa, Abu, Ryobi......ambik 3 3 sekali, puas hati.

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Kalau duit lebih sikit - 1) Daiwa 2) Abu 3) Ryobi
Duit kurang - 1) Ryobi 2) Abu 3) Daiwa
Duit berlebih2 - 1) Daiwa, Abu, Ryobi......ambik 3 3 sekali, puas hati.

cam xde beza pun...prengg...
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline jalabelanak

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1588
  • Gender: Male
  • Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815
    • Email
Quote
cam xde beza pun...prengg...

 ;D ;D ;D ye ke? Prengg gak la....

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Quote
cam xde beza pun...prengg...

 ;D ;D ;D ye ke? Prengg gak la....

hahaha....kalu nengok option 1 ngan 3...kekeke
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....