Pancing.Net
November 26, 2014, 05:49:28 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Abu Garcia Soron STX70 vs Daiwa Phantom 4500J vs Ryobi AP Power 8000 mane...  (Read 6411 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
jOran Bangi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15


Email
« on: May 25, 2011, 11:06:18 PM »

mane yg paling best kat sini ikot experience otai2 suma? on paper suma reel nih nmpak cun tp mesti ader pro n contra die. tgh rambang mata nak sambar mane satu. tolonnn.....
Logged
Pancing.Net
« on: May 25, 2011, 11:06:18 PM »

 Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #1 on: May 25, 2011, 11:17:12 PM »

ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
tegar_no3
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 440


never surrender!!

ka_mey1@yahoo.com
Email
« Reply #2 on: May 25, 2011, 11:24:53 PM »

aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..
Logged

Harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang himpun lagi...terlebih memberilahhh...
jOran Bangi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15


Email
« Reply #3 on: May 25, 2011, 11:33:53 PM »

ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..

power knob eh bro dev??  kwn aku ader pakai satu isis 3500 tak silap rasanye buat main casting.kan main smooth katenye.
tp tahan karat tak??
Logged
jOran Bangi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15


Email
« Reply #4 on: May 25, 2011, 11:37:37 PM »

aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..

bro pakai applause 8k ke Ap 8k? drag bape kg?? dan bappe rega terkini?
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #5 on: May 26, 2011, 08:39:20 AM »

Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... Grin
Logged

abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15697


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #6 on: May 26, 2011, 08:41:55 AM »

Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... Grin
Tukar je bearing seramik Grin
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #7 on: May 26, 2011, 09:01:55 AM »

Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... Grin
Tukar je bearing seramik Grin

Tukar reel terus...heheheheee...
Logged

deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #8 on: May 26, 2011, 09:03:05 AM »

ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..

power knob eh bro dev??  kwn aku ader pakai satu isis 3500 tak silap rasanye buat main casting.kan main smooth katenye.
tp tahan karat tak??

yup jenis power knob..model baru akan sampai dalam bulan 8 kalu xsilap...
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
ojang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4027


Phone : 012-6414733


WWW
« Reply #9 on: May 26, 2011, 09:06:40 AM »

apa mesin pun lepas guna tak jirus air bersih... syampoo... karat jadi nye
Logged

BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5536


............

1979
Email
« Reply #10 on: May 26, 2011, 09:29:51 AM »

i like ap power....reel ekonomi dn kuat...
Logged
anas
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 870



Email
« Reply #11 on: May 26, 2011, 11:45:55 AM »

soron STX mmg best..cuma manja cikit nak kene belai selalu..hehhehehe..tang roler bearing tu lapas pakai air masin ketatkan drag alirkan air paip kat mesin tu...tapi jangan kasi terbalik mesin tu..air masuk bawak sppol pun x bagus untuk kesihatan dia Grin Grin... patu tu kering kan n letak minyak yang cair sikit kat semua bearing... so far kawan dah pakai dah dekat 2 tahun x der problem la...ap power pun ok gak....daiwa Huh Huh Huh tu x tau coz x penah tgok pun bentuk dia macam mana..hehehhehe Grin Grin Grin
Logged
mancasting75
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 10009


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #12 on: May 26, 2011, 05:07:39 PM »

Daiwa Phantom 4500J pun tahan lasak tapi nak kecik sikit ambik Daiwa Phantom 3500J Light....lagi best smooothhhh jer walaupun dah turun laut berkali2... Grin
Logged
MAN - CHING
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3093


Telepon saya klu nk g casting 0133994616


Email
« Reply #13 on: May 26, 2011, 08:29:20 PM »

kawan pon tringgin nk spare beli buat main air masin, kot2 member ajak. kawan lebih ryobi , harga ekonomi n tahan lasak. yg terbaru series ryobi navigator ok tak?
Logged


anas
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 870



Email
« Reply #14 on: May 26, 2011, 10:40:56 PM »

tuan... kalu dah hati berkenan hentam jer....beda ni akan jadi ok n best kalu kita minat n suka...tak caya suruh orang x suka mancing p  mancing copom mke x puas ati jer..kalu dah suka orang cakap macing macam orang gila pun pedulik aper Grin Grin Grin Grin Grin..x semestinyer best pada orang best pada kita.tapi patut2 la yer jagan a suka mesen udang wat p botom tagah laut plak..piece...... Cool Cool Cool
Logged
asam pedas
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2058


017-2486293..sms/call for casting..hehe


« Reply #15 on: May 26, 2011, 10:47:24 PM »

reel2 ni sesuai utk jigging x..?? harganya pula.Huh tq..
Logged
anas
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 870



Email
« Reply #16 on: May 26, 2011, 11:01:35 PM »

applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
<a href="http://www.youtube.com/v/2PzXUnnCE1Y&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/2PzXUnnCE1Y&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>

tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing
Logged
asam pedas
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2058


017-2486293..sms/call for casting..hehe


« Reply #17 on: May 26, 2011, 11:05:18 PM »

applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
http://www.youtube.com/watch?v=2PzXUnnCE1Y
tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing


selalu tgk kat youtube kebanyakan angler guna ryobi..
Logged
anas
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 870



Email
« Reply #18 on: May 26, 2011, 11:07:55 PM »

applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
http://www.youtube.com/watch?v=2PzXUnnCE1Y
tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing


selalu tgk kat youtube kebanyakan angler guna ryobi..
tapi saya selalu jumpa yang mahal2 jer tuan..hehehe saltiga n stela paling banyak.kawan mampu tgok jer ler
Logged
adamwawi
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 467



Email
« Reply #19 on: May 26, 2011, 11:20:47 PM »

soron stx70 chempiang huhu..
Logged

lemau dah nak mancing..
jOran Bangi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15


Email
« Reply #20 on: May 26, 2011, 11:36:55 PM »

Elakkan amik ABu...
roller bearing mudah karat...
baru 2x turun,bearing dah tak gerak...
walaupun tiap kali balik mancing cuci mesin ngan air tawar... Grin
Tukar je bearing seramik Grin


reel Abu x penah pki lg..tp da lama simpan hajat nak pakai.itu hari ade pegang kat kedai aboy...perghh..kan main stim lg...
kalu upgrade bearing seramik berape kos nye?
Logged
jOran Bangi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15


Email
« Reply #21 on: May 26, 2011, 11:40:46 PM »

ryobi ap pawah 8000 series baru. mantop..

power knob eh bro dev??  kwn aku ader pakai satu isis 3500 tak silap rasanye buat main casting.kan main smooth katenye.
tp tahan karat tak??

yup jenis power knob..model baru akan sampai dalam bulan 8 kalu xsilap...

aisehh..ingat nak pakai dlm mid jun nih..trip ke aur, pemanggil..
ape added features model baru ni bro dev?
Logged
jOran Bangi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15


Email
« Reply #22 on: May 26, 2011, 11:48:54 PM »

apa mesin pun lepas guna tak jirus air bersih... syampoo... karat jadi nye

yarghh..botul tu jang...kito ni pun lopeh pakai kalau tak dibasuh mau karat gak jadinyo..hehee...
Logged
tegar_no3
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 440


never surrender!!

ka_mey1@yahoo.com
Email
« Reply #23 on: May 26, 2011, 11:53:09 PM »

aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..

bro pakai applause 8k ke Ap 8k? drag bape kg?? dan bappe rega terkini?
guna AP 8k     rm 200
daiwa fream exceler4500j  rm 370 Roll Eyes
Daiwa Phantom 4500J pun tahan lasak tapi nak kecik sikit ambik Daiwa Phantom 3500J Light....lagi best smooothhhh jer walaupun dah turun laut berkali2... Grin
pon suka...
Logged

Harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang himpun lagi...terlebih memberilahhh...
jOran Bangi
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 15


Email
« Reply #24 on: May 27, 2011, 02:46:08 AM »

aku vote daiwa...kurang karatnye..kalo kena air masin..smooth lg takat ni..Ap aku dah kureng smooth..

bro pakai applause 8k ke Ap 8k? drag bape kg?? dan bappe rega terkini?
guna AP 8k     rm 200
daiwa fream exceler4500j  rm 370 Roll Eyes
Daiwa Phantom 4500J pun tahan lasak tapi nak kecik sikit ambik Daiwa Phantom 3500J Light....lagi best smooothhhh jer walaupun dah turun laut berkali2... Grin
pon suka...

 harga AP Power tu nampak memang ekonomi dan lasak pula tu. dah nampak dahh... mau sambar gak ujung minggu nih.. Cool
Phantom 3500J Light tu kalo digandingkan dgn rod abu veritas atau vandetta buat main casting di pulau pemanggil, aur adakah sgt sesuai pada pandangan tuan2 semua?
Logged
asam pedas
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2058


017-2486293..sms/call for casting..hehe


« Reply #25 on: May 27, 2011, 08:15:26 AM »

applaus boleh kot..tgok kat you tube ni ok jer..hehhehehe
http://www.youtube.com/watch?v=2PzXUnnCE1Y
tapi kategori aper tak tau la..kalu STX tu mmg boleh.. x silap ada kua kat majalah pancing


selalu tgk kat youtube kebanyakan angler guna ryobi..
tapi saya selalu jumpa yang mahal2 jer tuan..hehehe saltiga n stela paling banyak.kawan mampu tgok jer ler


oppsss... terlupa..pembetulan sikit.. Grin Grin klu dari sudut reel ekonomi diarog banyak guna reel dari ryobi.. heheh
Logged
jalabelanak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1588


Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815


Email
« Reply #26 on: May 27, 2011, 09:37:31 AM »

Kalau duit lebih sikit - 1) Daiwa 2) Abu 3) Ryobi
Duit kurang - 1) Ryobi 2) Abu 3) Daiwa
Duit berlebih2 - 1) Daiwa, Abu, Ryobi......ambik 3 3 sekali, puas hati.
Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #27 on: May 27, 2011, 10:13:31 AM »

Kalau duit lebih sikit - 1) Daiwa 2) Abu 3) Ryobi
Duit kurang - 1) Ryobi 2) Abu 3) Daiwa
Duit berlebih2 - 1) Daiwa, Abu, Ryobi......ambik 3 3 sekali, puas hati.

cam xde beza pun...prengg...
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
jalabelanak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1588


Kuantan Novice Angler - Call me : 012-9533815


Email
« Reply #28 on: May 27, 2011, 10:21:50 AM »

Quote
cam xde beza pun...prengg...

 Grin Grin Grin ye ke? Prengg gak la....
Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #29 on: May 27, 2011, 10:40:43 AM »

Quote
cam xde beza pun...prengg...

 Grin Grin Grin ye ke? Prengg gak la....

hahaha....kalu nengok option 1 ngan 3...kekeke
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal