Pancing.Net
October 25, 2014, 10:44:58 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING  (Read 3230 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« on: June 13, 2011, 04:35:57 PM »

salam pnet...

saya ada kemusykilan sikit nak tanya... saya baru 2,3 kali ikut trip laut ni.... bila org sebelah kiri kanan, depan belakanga asyik narik ikan jer... saya kumpow!!!! umpan sama, perambut sama.....
bila angkat umpan.... mesti perambut tu perpusing2..... mcm mana ikan nak makan kalau dah umpan kembong/sotong  tu dok berpusing ligat dlm air macam kipas heli... ikan paus pun boleh lari...
adakah sebab ini saya kumpow?
Logged

tel kawe : 012-4388 272
Pancing.Net
« on: June 13, 2011, 04:35:57 PM »

 Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #1 on: June 13, 2011, 04:42:58 PM »

let ko main kat mane nih....kalo main laut dalam2.....ko kene guna spreader/tanduk.....baru umpan ko x pusing....kalo main area2 port klang je....x yah tanduk pon xpe.....tp kene tgk gak camne setting ko....aku biasanya main ladung idup area port klang nih....kene baling bukan main jatuhkan je umpan tuh.....biasanya kalo main jatuhkan aje umpan tanpa tanduk....mmg selalu berpintal.....so kene campak skit ke luar(kalo dok tgh)....kalo dok blkg....campak ke blkg lg......tp kalo arus kuat x yah campak2....kompom x berpintal/berpusing.....satu lg....kalo x pakai tanduk....arus dgn angin x selari....mmg selalunye berpintal/berpusing.....itu mmg xleh buat pa melainkan ko pakai tanduk je....
Logged

let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #2 on: June 13, 2011, 04:51:40 PM »

memang dah pakai tandukpun.... tetap umpan berpusing dalam air.. maksud aku bukan dia berpintal ngan main line/tanduk..... perambut tu yg berpusing2 mcm helikopter... Shocked mungkin ada cara tertentu pasang umpan ??
Logged

tel kawe : 012-4388 272
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #3 on: June 13, 2011, 04:54:50 PM »

KALAU PAKAI PERAMBUT APPOLO....BOLEH GUNA SWIVEL T ...KALAU TAKNAK BOLEH BUAT IKAT LOOP PADA PANGKAL PERAMBUT ANAK....( HARAP2 PAHAM LER GAMBAU DEN TAK DER)
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #4 on: June 13, 2011, 04:55:52 PM »

ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....
Logged

let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #5 on: June 13, 2011, 04:59:40 PM »

KALAU PAKAI PERAMBUT APPOLO....BOLEH GUNA SWIVEL T ...KALAU TAKNAK BOLEH BUAT IKAT LOOP PADA PANGKAL PERAMBUT ANAK....( HARAP2 PAHAM LER GAMBAU DEN TAK DER)

trip jarak bulan 7 nanti boleh tak nak berguru ngan tuan jimmy Grin
Logged

tel kawe : 012-4388 272
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #6 on: June 13, 2011, 05:00:26 PM »

memang dah pakai tandukpun.... tetap umpan berpusing dalam air.. maksud aku bukan dia berpintal ngan main line/tanduk..... perambut tu yg berpusing2 mcm helikopter... Shocked mungkin ada cara tertentu pasang umpan ??

UNTUK PASANG UMPAN...KALAU DEN LAAA KAN ....KALAU KEMBONG SLICE DAN CANGKUK HANYA DIHUJUNG DUA KALI CUCUK YANG LEBIH BIARKAN SAJA ...JADI DIA ADA KIBAR2 ... KALAU SOTONG COCOK KAT UJUNG EKOR DIA .
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #7 on: June 13, 2011, 05:01:29 PM »

KALAU PAKAI PERAMBUT APPOLO....BOLEH GUNA SWIVEL T ...KALAU TAKNAK BOLEH BUAT IKAT LOOP PADA PANGKAL PERAMBUT ANAK....( HARAP2 PAHAM LER GAMBAU DEN TAK DER)

trip jarak bulan 7 nanti boleh tak nak berguru ngan tuan jimmy Grin

BOLEH ..TAPI SAYA BUKAN PANDAI SANGAT...SIKIT2 TAU LA
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
kopytiam
Assistant Global Mod
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4517



Email
« Reply #8 on: June 13, 2011, 05:01:48 PM »

apa kata kita suruh ja derang wat setting (perambut skali ngan umpan) derang, pastu bakmeh menda tu tinggal ikat swivel kita ja tengok apa crita... Grin  Grin  Grin
Logged

Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #9 on: June 13, 2011, 05:03:23 PM »

ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....

ooo... cam tu....
teman tanya ni sbb ada tekong bagitau aku punya umpan berpusing kat dasar laut.... ikan tak nak makan... entahlah Sad
Logged

tel kawe : 012-4388 272
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #10 on: June 13, 2011, 05:05:11 PM »

antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?
Logged

tel kawe : 012-4388 272
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #11 on: June 13, 2011, 05:07:00 PM »

ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....

ooo... cam tu....
teman tanya ni sbb ada tekong bagitau aku punya umpan berpusing kat dasar laut.... ikan tak nak makan... entahlah Sad

UMPAN BERPUSING ADA BANYAK SEBAB....

1. TALI PERAMBUT DAH BERSPRING DAN BERPINTAL---KENA GUNA YANG BARU
2. PIN TAK PASANG ATAS DAN BAWAH PERAMBUT IBU
3. JATUHAN UMPAN KEDASAR DENGAN KADAR LAJU DAN TAK SEKATA
4. kena tanya tekong tu amacam nak buat Huh

tolong betulkan kalau eden silap...
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #12 on: June 13, 2011, 05:07:16 PM »

apa kata kita suruh ja derang wat setting (perambut skali ngan umpan) derang, pastu bakmeh menda tu tinggal ikat swivel kita ja tengok apa crita... Grin  Grin  Grin


boleh je bagi dia orang pasangkan cuma takot kena
Logged

tel kawe : 012-4388 272
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #13 on: June 13, 2011, 05:08:17 PM »

antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?

seeloknya letaklah .
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #14 on: June 13, 2011, 05:08:51 PM »

ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....

ooo... cam tu....
teman tanya ni sbb ada tekong bagitau aku punya umpan berpusing kat dasar laut.... ikan tak nak makan... entahlah Sad

UMPAN BERPUSING ADA BANYAK SEBAB....

1. TALI PERAMBUT DAH BERSPRING DAN BERPINTAL---KENA GUNA YANG BARU
2. PIN TAK PASANG ATAS DAN BAWAH PERAMBUT IBU
3. JATUHAN UMPAN KEDASAR DENGAN KADAR LAJU DAN TAK SEKATA
4. kena tanya tekong tu amacam nak buat Huh

tolong betulkan kalau eden silap...

pergh..... banyak nak kena belajar niii Shocked Shocked
Logged

tel kawe : 012-4388 272
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #15 on: June 13, 2011, 05:10:27 PM »

antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?


seeloknya letaklah .


patutlah kumpow Grin Grin Grin Grin
tq tuan jimmy......
Logged

tel kawe : 012-4388 272
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #16 on: June 13, 2011, 05:10:49 PM »

betul2 meh sama sama kita blajar lagi Grin
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
ojang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4027


Phone : 012-6414733


WWW
« Reply #17 on: June 13, 2011, 05:12:54 PM »

antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?


seeloknya letaklah .


patutlah kumpow Grin Grin Grin Grin <--- kita sama2 pernah kumpow
tq tuan jimmy......

Logged

let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #18 on: June 13, 2011, 05:14:37 PM »

antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?


seeloknya letaklah .


patutlah kumpow Grin Grin Grin Grin <--- kita sama2 pernah kumpow
tq tuan jimmy......




kikiki  pernah kumpow takper... den tak pernah tak kumpow Grin Grin
Logged

tel kawe : 012-4388 272
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #19 on: June 13, 2011, 05:16:05 PM »

tuan2 sudilah kiranya bagi rahsia masing2 kat sini... teman nak belajar nih Grin Grin Grin
Logged

tel kawe : 012-4388 272
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #20 on: June 13, 2011, 05:23:07 PM »

Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..
Logged

k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #21 on: June 13, 2011, 05:32:28 PM »

Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..


tuan punya satu sen saya up lagi 19 sen jadi 20 sen... hehehe...

cara cangkuk umpan je yang sebabkan dia berpusing-pusing... kalau taknak umpan berpusing, cangkuk sekali je kat umpan, kat tepian umpan tu... bagi dia terjurai...

contohnya kalau pakai hirisan/slice ikan atau sotong.. cangkuk kat hujung isi paling tebal, sekali masuk je kat hook dan biarkan yang bahagian nipis tu berjurai... cenggini :

Kalau dalam gambar ni, dia pakai 2 hook, kalau tuan pakai satu hook, cuma perlu masuk kat ujung umpan tu je
Nota : gambar ini di'lanun' dari eafarmihar.blogspot.com untuk rujukan
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #22 on: June 13, 2011, 05:32:55 PM »

ooo... mulut ikan pastikan tertutup ek? ok3x... Shocked
tak pernah test dulu pulak.... betul gak tu patutnya test dulu Grin
tq tuan sapit Grin
Logged

tel kawe : 012-4388 272
let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #23 on: June 13, 2011, 05:36:17 PM »

Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..

tuan punya satu sen saya up lagi 19 sen jadi 20 sen... hehehe...

cara cangkuk umpan je yang sebabkan dia berpusing-pusing... kalau taknak umpan berpusing, cangkuk sekali je kat umpan, kat tepian umpan tu... bagi dia terjurai...

contohnya kalau pakai hirisan/slice ikan atau sotong.. cangkuk kat hujung isi paling tebal, sekali masuk je kat hook dan biarkan yang bahagian nipis tu berjurai... cenggini :

Kalau dalam gambar ni, dia pakai 2 hook, kalau tuan pakai satu hook, cuma perlu masuk kat ujung umpan tu je

tq tuan kOpi... faham2.. Grin Grin
Logged

tel kawe : 012-4388 272
sham82
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1391


SAT 17 - 0163389386


Email
« Reply #24 on: June 13, 2011, 05:50:28 PM »

Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..

tuan punya satu sen saya up lagi 19 sen jadi 20 sen... hehehe...

cara cangkuk umpan je yang sebabkan dia berpusing-pusing... kalau taknak umpan berpusing, cangkuk sekali je kat umpan, kat tepian umpan tu... bagi dia terjurai...

contohnya kalau pakai hirisan/slice ikan atau sotong.. cangkuk kat hujung isi paling tebal, sekali masuk je kat hook dan biarkan yang bahagian nipis tu berjurai... cenggini :

Kalau dalam gambar ni, dia pakai 2 hook, kalau tuan pakai satu hook, cuma perlu masuk kat ujung umpan tu je

tq tuan kOpi... faham2.. Grin Grin

sronok gak..baek punye ilmu nih... Wink
Logged

LAUGH IS THE BEST MEDICINE
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #25 on: June 14, 2011, 08:34:59 AM »

Cun tu Tn.Kopi..dah terang lagi bersuluh... Grin

Kalau guna hirisan ikan..kawan suka guna 2 mata lebih kurang mcm gambar...
kompem melambai2 umpan tu terutama sotong..
kalau hirisan ikan..biasa kawan potong segi 3...biar dia boleh potong air.

Logged

let
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3170



Email
« Reply #26 on: June 14, 2011, 09:35:19 AM »

Cun tu Tn.Kopi..dah terang lagi bersuluh... Grin

Kalau guna hirisan ikan..kawan suka guna 2 mata lebih kurang mcm gambar...
kompem melambai2 umpan tu terutama sotong..
kalau hirisan ikan..biasa kawan potong segi 3...biar dia boleh potong air.

rupanya umpan tu kena potong bagi dia boleh potong air.....ok tq tuan sapit
teman main belasah je cangkut umpan janji lekat kat mata, patutlah Grin Grin
Logged

tel kawe : 012-4388 272
palormy
AHLI JAWATANKUASA
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1637


klu ada trip call 0193368922


Email
« Reply #27 on: June 14, 2011, 10:03:04 AM »



teman ni taw idak la sgt, cuma sikit2x je..

penggunaan slice isi ikan kembung
isi ikan tu teman potong menyerong dan kemudian matakail cangkuk pada bahagian paling hujung isi tu mcm tuan kopi buat tu

penggunaan sotong pasar
sama juga mcm di atas matakail cangkuk pada bahagian hujung ekor sotong. sotong tu boleh jugak dipotong memanjang

penggunaan umpan hidup (kembung/selar/tamban etc)

tgk pada keadaan arus, kalo arus laju dan sederhana laju matakail cangkuk pada bahagian mulut ikan, kalau arus mati dan perlahan pada bahagian ekor ikan

sebaiknya, pastikan penggunaan perambut yang tidak terlalu kecil untuk mengurangkan peratus tali berbelit..kaedah menurunkan umpan secara pause berulang kali semasa menurunkan umpan ke dasar juga boleh dipraktikkan...

diharapkan info ciput teman ni boleh membantu tuan  Grin
Logged

Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #28 on: June 14, 2011, 10:06:00 AM »



teman ni taw idak la sgt, cuma sikit2x je..

penggunaan slice isi ikan kembung
isi ikan tu teman potong menyerong dan kemudian matakail cangkuk pada bahagian paling hujung isi tu mcm tuan kopi buat tu

penggunaan sotong pasar
sama juga mcm di atas matakail cangkuk pada bahagian hujung ekor sotong. sotong tu boleh jugak dipotong memanjang

penggunaan umpan hidup (kembung/selar/tamban etc)

tgk pada keadaan arus, kalo arus laju dan sederhana laju matakail cangkuk pada bahagian mulut ikan, kalau arus mati dan perlahan pada bahagian ekor ikan

sebaiknya, pastikan penggunaan perambut yang tidak terlalu kecil untuk mengurangkan peratus tali berbelit..kaedah menurunkan umpan secara pause berulang kali semasa menurunkan umpan ke dasar juga boleh dipraktikkan...

diharapkan info ciput teman ni boleh membantu tuan  Grin


setuju ngan tuan palormy... Grin
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
Jimmy
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4965



« Reply #29 on: June 14, 2011, 10:08:07 AM »

kalu umpan tu pusing2 elok gak ikan geram nengoknyer let Grin...tapi masalah yang selalu berlaku ialah tali perambut berbelit2 jadi menghalang presentation umpan tu.
Logged

Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal