Author Topic: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING  (Read 4433 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« on: June 13, 2011, 04:35:57 PM »
salam pnet...

saya ada kemusykilan sikit nak tanya... saya baru 2,3 kali ikut trip laut ni.... bila org sebelah kiri kanan, depan belakanga asyik narik ikan jer... saya kumpow!!!! umpan sama, perambut sama.....
bila angkat umpan.... mesti perambut tu perpusing2..... mcm mana ikan nak makan kalau dah umpan kembong/sotong  tu dok berpusing ligat dlm air macam kipas heli... ikan paus pun boleh lari...
adakah sebab ini saya kumpow?
tel kawe : 012-4388 272

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #1 on: June 13, 2011, 04:42:58 PM »
let ko main kat mane nih....kalo main laut dalam2.....ko kene guna spreader/tanduk.....baru umpan ko x pusing....kalo main area2 port klang je....x yah tanduk pon xpe.....tp kene tgk gak camne setting ko....aku biasanya main ladung idup area port klang nih....kene baling bukan main jatuhkan je umpan tuh.....biasanya kalo main jatuhkan aje umpan tanpa tanduk....mmg selalu berpintal.....so kene campak skit ke luar(kalo dok tgh)....kalo dok blkg....campak ke blkg lg......tp kalo arus kuat x yah campak2....kompom x berpintal/berpusing.....satu lg....kalo x pakai tanduk....arus dgn angin x selari....mmg selalunye berpintal/berpusing.....itu mmg xleh buat pa melainkan ko pakai tanduk je....

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #2 on: June 13, 2011, 04:51:40 PM »
memang dah pakai tandukpun.... tetap umpan berpusing dalam air.. maksud aku bukan dia berpintal ngan main line/tanduk..... perambut tu yg berpusing2 mcm helikopter... :o mungkin ada cara tertentu pasang umpan ??
tel kawe : 012-4388 272

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #3 on: June 13, 2011, 04:54:50 PM »
KALAU PAKAI PERAMBUT APPOLO....BOLEH GUNA SWIVEL T ...KALAU TAKNAK BOLEH BUAT IKAT LOOP PADA PANGKAL PERAMBUT ANAK....( HARAP2 PAHAM LER GAMBAU DEN TAK DER)
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #4 on: June 13, 2011, 04:55:52 PM »
ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #5 on: June 13, 2011, 04:59:40 PM »
KALAU PAKAI PERAMBUT APPOLO....BOLEH GUNA SWIVEL T ...KALAU TAKNAK BOLEH BUAT IKAT LOOP PADA PANGKAL PERAMBUT ANAK....( HARAP2 PAHAM LER GAMBAU DEN TAK DER)

trip jarak bulan 7 nanti boleh tak nak berguru ngan tuan jimmy ;D
tel kawe : 012-4388 272

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #6 on: June 13, 2011, 05:00:26 PM »
memang dah pakai tandukpun.... tetap umpan berpusing dalam air.. maksud aku bukan dia berpintal ngan main line/tanduk..... perambut tu yg berpusing2 mcm helikopter... :o mungkin ada cara tertentu pasang umpan ??

UNTUK PASANG UMPAN...KALAU DEN LAAA KAN ....KALAU KEMBONG SLICE DAN CANGKUK HANYA DIHUJUNG DUA KALI CUCUK YANG LEBIH BIARKAN SAJA ...JADI DIA ADA KIBAR2 ... KALAU SOTONG COCOK KAT UJUNG EKOR DIA .
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #7 on: June 13, 2011, 05:01:29 PM »
KALAU PAKAI PERAMBUT APPOLO....BOLEH GUNA SWIVEL T ...KALAU TAKNAK BOLEH BUAT IKAT LOOP PADA PANGKAL PERAMBUT ANAK....( HARAP2 PAHAM LER GAMBAU DEN TAK DER)

trip jarak bulan 7 nanti boleh tak nak berguru ngan tuan jimmy ;D

BOLEH ..TAPI SAYA BUKAN PANDAI SANGAT...SIKIT2 TAU LA
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline kopytiam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4515
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #8 on: June 13, 2011, 05:01:48 PM »
apa kata kita suruh ja derang wat setting (perambut skali ngan umpan) derang, pastu bakmeh menda tu tinggal ikat swivel kita ja tengok apa crita... ;D  ;D  ;D
Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #9 on: June 13, 2011, 05:03:23 PM »
ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....

ooo... cam tu....
teman tanya ni sbb ada tekong bagitau aku punya umpan berpusing kat dasar laut.... ikan tak nak makan... entahlah :(
tel kawe : 012-4388 272

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #10 on: June 13, 2011, 05:05:11 PM »
antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?
tel kawe : 012-4388 272

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #11 on: June 13, 2011, 05:07:00 PM »
ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....

ooo... cam tu....
teman tanya ni sbb ada tekong bagitau aku punya umpan berpusing kat dasar laut.... ikan tak nak makan... entahlah :(

UMPAN BERPUSING ADA BANYAK SEBAB....

1. TALI PERAMBUT DAH BERSPRING DAN BERPINTAL---KENA GUNA YANG BARU
2. PIN TAK PASANG ATAS DAN BAWAH PERAMBUT IBU
3. JATUHAN UMPAN KEDASAR DENGAN KADAR LAJU DAN TAK SEKATA
4. kena tanya tekong tu amacam nak buat ???

tolong betulkan kalau eden silap...
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #12 on: June 13, 2011, 05:07:16 PM »
apa kata kita suruh ja derang wat setting (perambut skali ngan umpan) derang, pastu bakmeh menda tu tinggal ikat swivel kita ja tengok apa crita... ;D  ;D  ;D

boleh je bagi dia orang pasangkan cuma takot kena
tel kawe : 012-4388 272

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #13 on: June 13, 2011, 05:08:17 PM »
antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?

seeloknya letaklah .
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #14 on: June 13, 2011, 05:08:51 PM »
ooooooooooo....yg itu ke.....time kite karau mmg biasala umpan tuh berpusing let.....kalo dah terendam dlm air tuh xde masalah.....kalo umpan mati cam kembong terutama slice punya....yg tarik ikan makan adalah bau n warna umpan tuh.....bukan pergerakan umpan tuh sendiri....kalo sotong....kite mmg nak die terbuai2/berpusing2 skit supaya lebih menarik perhatian ikan....so jgn risau sgt tang tuh....tp kalo umpan idup....setau aku....mmg time kite karau naik atas mmg akan berpusing.....tp kalo dah kat bawah die x berpusing pasai die akan mengikut pergerakan arus tuh melainkan umpan idup tuh sendiri dah nyawa2 umpan.....

ooo... cam tu....
teman tanya ni sbb ada tekong bagitau aku punya umpan berpusing kat dasar laut.... ikan tak nak makan... entahlah :(

UMPAN BERPUSING ADA BANYAK SEBAB....

1. TALI PERAMBUT DAH BERSPRING DAN BERPINTAL---KENA GUNA YANG BARU
2. PIN TAK PASANG ATAS DAN BAWAH PERAMBUT IBU
3. JATUHAN UMPAN KEDASAR DENGAN KADAR LAJU DAN TAK SEKATA
4. kena tanya tekong tu amacam nak buat ???

tolong betulkan kalau eden silap...

pergh..... banyak nak kena belajar niii :o :o
tel kawe : 012-4388 272

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #15 on: June 13, 2011, 05:10:27 PM »
antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?

seeloknya letaklah .

patutlah kumpow ;D ;D ;D ;D
tq tuan jimmy......
tel kawe : 012-4388 272

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #16 on: June 13, 2011, 05:10:49 PM »
betul2 meh sama sama kita blajar lagi ;D
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline ojang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4029
  • Gender: Male
  • Phone : 012-6414733
    • jig mania team
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #17 on: June 13, 2011, 05:12:54 PM »
antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?

seeloknya letaklah .

patutlah kumpow ;D ;D ;D ;D <--- kita sama2 pernah kumpow
tq tuan jimmy......


Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #18 on: June 13, 2011, 05:14:37 PM »
antara tanduk ke perambut tu kena letak swivel tak? atau terus sambung sebab main line ke tanduk dah letak swivel?

seeloknya letaklah .

patutlah kumpow ;D ;D ;D ;D <--- kita sama2 pernah kumpow
tq tuan jimmy......


kikiki  pernah kumpow takper... den tak pernah tak kumpow ;D ;D
tel kawe : 012-4388 272

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #19 on: June 13, 2011, 05:16:05 PM »
tuan2 sudilah kiranya bagi rahsia masing2 kat sini... teman nak belajar nih ;D ;D ;D
tel kawe : 012-4388 272

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #20 on: June 13, 2011, 05:23:07 PM »
Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #21 on: June 13, 2011, 05:32:28 PM »
Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..

tuan punya satu sen saya up lagi 19 sen jadi 20 sen... hehehe...

cara cangkuk umpan je yang sebabkan dia berpusing-pusing... kalau taknak umpan berpusing, cangkuk sekali je kat umpan, kat tepian umpan tu... bagi dia terjurai...

contohnya kalau pakai hirisan/slice ikan atau sotong.. cangkuk kat hujung isi paling tebal, sekali masuk je kat hook dan biarkan yang bahagian nipis tu berjurai... cenggini :

Kalau dalam gambar ni, dia pakai 2 hook, kalau tuan pakai satu hook, cuma perlu masuk kat ujung umpan tu je
Nota : gambar ini di'lanun' dari eafarmihar.blogspot.com untuk rujukan
• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #22 on: June 13, 2011, 05:32:55 PM »
ooo... mulut ikan pastikan tertutup ek? ok3x... :o
tak pernah test dulu pulak.... betul gak tu patutnya test dulu ;D
tq tuan sapit ;D
tel kawe : 012-4388 272

Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #23 on: June 13, 2011, 05:36:17 PM »
Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..

tuan punya satu sen saya up lagi 19 sen jadi 20 sen... hehehe...

cara cangkuk umpan je yang sebabkan dia berpusing-pusing... kalau taknak umpan berpusing, cangkuk sekali je kat umpan, kat tepian umpan tu... bagi dia terjurai...

contohnya kalau pakai hirisan/slice ikan atau sotong.. cangkuk kat hujung isi paling tebal, sekali masuk je kat hook dan biarkan yang bahagian nipis tu berjurai... cenggini :

Kalau dalam gambar ni, dia pakai 2 hook, kalau tuan pakai satu hook, cuma perlu masuk kat ujung umpan tu je

tq tuan kOpi... faham2.. ;D ;D
tel kawe : 012-4388 272

Offline sham82

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 1392
  • Gender: Male
  • SAT 17 - 0163389386
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #24 on: June 13, 2011, 05:50:28 PM »
Biasanyer umpan berpusing disebabkan cara cangkuk pada matakail yang salah.
kalau guna umpan ikan seko...pastikan mulut ikan ditutup bagi elakkan berpusing..

Kalau kawan, sebelum turunkan umpan ke dasar..
test dulu kat permukaan air (dalam 1 kaki dalam air)
kalau berpusing...ubahlah cara cangkuk umpan tersebut..
sampai puashati baru dilabuhkan ke dasar...

sekadar pendapat satu sen..

tuan punya satu sen saya up lagi 19 sen jadi 20 sen... hehehe...

cara cangkuk umpan je yang sebabkan dia berpusing-pusing... kalau taknak umpan berpusing, cangkuk sekali je kat umpan, kat tepian umpan tu... bagi dia terjurai...

contohnya kalau pakai hirisan/slice ikan atau sotong.. cangkuk kat hujung isi paling tebal, sekali masuk je kat hook dan biarkan yang bahagian nipis tu berjurai... cenggini :

Kalau dalam gambar ni, dia pakai 2 hook, kalau tuan pakai satu hook, cuma perlu masuk kat ujung umpan tu je

tq tuan kOpi... faham2.. ;D ;D

sronok gak..baek punye ilmu nih... ;)
LAUGH IS THE BEST MEDICINE

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #25 on: June 14, 2011, 08:34:59 AM »
Cun tu Tn.Kopi..dah terang lagi bersuluh... ;D

Kalau guna hirisan ikan..kawan suka guna 2 mata lebih kurang mcm gambar...
kompem melambai2 umpan tu terutama sotong..
kalau hirisan ikan..biasa kawan potong segi 3...biar dia boleh potong air.


Offline let

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3169
  • Gender: Male
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #26 on: June 14, 2011, 09:35:19 AM »
Cun tu Tn.Kopi..dah terang lagi bersuluh... ;D

Kalau guna hirisan ikan..kawan suka guna 2 mata lebih kurang mcm gambar...
kompem melambai2 umpan tu terutama sotong..
kalau hirisan ikan..biasa kawan potong segi 3...biar dia boleh potong air.

rupanya umpan tu kena potong bagi dia boleh potong air.....ok tq tuan sapit
teman main belasah je cangkut umpan janji lekat kat mata, patutlah ;D ;D
tel kawe : 012-4388 272

Offline palormy

  • AHLI JAWATANKUASA
  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 1637
  • Gender: Male
  • klu ada trip call 0193368922
    • Email
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #27 on: June 14, 2011, 10:03:04 AM »


teman ni taw idak la sgt, cuma sikit2x je..

penggunaan slice isi ikan kembung
isi ikan tu teman potong menyerong dan kemudian matakail cangkuk pada bahagian paling hujung isi tu mcm tuan kopi buat tu

penggunaan sotong pasar
sama juga mcm di atas matakail cangkuk pada bahagian hujung ekor sotong. sotong tu boleh jugak dipotong memanjang

penggunaan umpan hidup (kembung/selar/tamban etc)

tgk pada keadaan arus, kalo arus laju dan sederhana laju matakail cangkuk pada bahagian mulut ikan, kalau arus mati dan perlahan pada bahagian ekor ikan

sebaiknya, pastikan penggunaan perambut yang tidak terlalu kecil untuk mengurangkan peratus tali berbelit..kaedah menurunkan umpan secara pause berulang kali semasa menurunkan umpan ke dasar juga boleh dipraktikkan...

diharapkan info ciput teman ni boleh membantu tuan  ;D

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #28 on: June 14, 2011, 10:06:00 AM »


teman ni taw idak la sgt, cuma sikit2x je..

penggunaan slice isi ikan kembung
isi ikan tu teman potong menyerong dan kemudian matakail cangkuk pada bahagian paling hujung isi tu mcm tuan kopi buat tu

penggunaan sotong pasar
sama juga mcm di atas matakail cangkuk pada bahagian hujung ekor sotong. sotong tu boleh jugak dipotong memanjang

penggunaan umpan hidup (kembung/selar/tamban etc)

tgk pada keadaan arus, kalo arus laju dan sederhana laju matakail cangkuk pada bahagian mulut ikan, kalau arus mati dan perlahan pada bahagian ekor ikan

sebaiknya, pastikan penggunaan perambut yang tidak terlalu kecil untuk mengurangkan peratus tali berbelit..kaedah menurunkan umpan secara pause berulang kali semasa menurunkan umpan ke dasar juga boleh dipraktikkan...

diharapkan info ciput teman ni boleh membantu tuan  ;D


setuju ngan tuan palormy... ;D
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.

Offline Jimmy

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4968
  • Gender: Male
Re: MANCENG LAUT DALAM - UMPAN BERPUSING
« Reply #29 on: June 14, 2011, 10:08:07 AM »
kalu umpan tu pusing2 elok gak ikan geram nengoknyer let ;D...tapi masalah yang selalu berlaku ialah tali perambut berbelit2 jadi menghalang presentation umpan tu.
Kita datang ini kosong tangan kosong dada..Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.