Author Topic: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...  (Read 5974 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« on: June 17, 2011, 06:38:28 PM »
Salam warga Pnet..
   Bleh tak tolong tunjukkan cara ikatan Paternoster yang terkuat dan yang anda berpuashati dengannya??..
   Kalau boleh taknak yang gunakan swivel @ dropper loop @ steel wire tu..

p/s: dah cari kat Pnet tp tak jumpa pulak..

tqvm

Offline anas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 880
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #1 on: June 17, 2011, 06:55:57 PM »
single core ker multicore(sory tt silap plak)

aper natang Paternoster tu..pelik benar bunyiyer..

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #2 on: June 17, 2011, 07:02:09 PM »
ade sesaper buleh tlg.. kawe pn nk blajor jgak.  ;D
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline ojang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4029
  • Gender: Male
  • Phone : 012-6414733
    • jig mania team
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #3 on: June 17, 2011, 07:26:03 PM »
kalu tak salah.. rig utk apollo ke ni

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #4 on: June 17, 2011, 07:56:22 PM »
kalu tak salah.. rig utk apollo ke ni
pandai...
tu kat avatar ojang tunjuk cara ngikat tu.... ;D ;D

Offline anas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 880
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #5 on: June 17, 2011, 08:44:27 PM »
oooo.tok appolo...ha..otai2 mana p ni..che wat vidio n upload senang cikit nak napak wat macam mana.. :-[
kawan penah napak orang ikan macam tanduk tu..smat oooo...che ajar cikit...


ps; tt kawan tumpang sekaki buleh

Offline landok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 356
  • Gender: Male
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #6 on: June 17, 2011, 09:44:58 PM »
Perambut Paternoster  rsnye tuk ikan bsor pn blh jg kan??? :)
Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #7 on: June 18, 2011, 03:45:34 PM »
Biasanyer kawan guna yang macam nak ikat kat apollo tu...dan hujungnya simpulkan lagi..
tapi bebaru ni mancing...ikatan tersebut terlucut...
Ikatan Paternoster sesuai untuk main kawasan berkarang tinggi/tukun/kapal karam yang berisiko untuk tersangkut kalau gunakan perambut dasar yang macam biasa tu...

Pernah tengok kat kedai mancing yang ada ikatan paternoster siap ada tali tambahan yang dibelitkan
pada perambut anak & perambut utama..

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #8 on: June 20, 2011, 07:12:56 PM »
Manelah otai2 Pnet ni..takde ker yang tahu??...

Katanye dah kuasai ilmu mancing bottom 100%....
Takkan simpulan ni pun takde yang leh tolong tunjukkan... >:(


Offline SIRwahyu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1558
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #9 on: June 21, 2011, 09:04:51 AM »
Manelah otai2 Pnet ni..takde ker yang tahu??...

Katanye dah kuasai ilmu mancing bottom 100%....
Takkan simpulan ni pun takde yang leh tolong tunjukkan... >:(



abg sapit bukan dah cukup otai ka? ;D ;D


duduk dulu kt tepi lah tunggu otai2 tunjuk ajar ikatan ni....
call/sms 017 5988867
Ready for fishing anytime. Preferable area utara. Kedah n Perlis. Jangan malu jangan segan. JOM KOMPLOT MANCING!

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10719
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #10 on: June 21, 2011, 09:13:27 AM »
Paternoster nih sama dgn dropper loop cam buat apollo tuh...kira batu ladung kat bawah...kawan biase guna utk senangin, kerapu dan ikan2 yg tempat permainannya senang tersangkut kat karang atau batu...gelama pun buleh takde hal...cuma nak guna utk ikan besar guna perambut kasar sikit...nak best try buat guna perambut Dupont (mono kaler putih, bukan clear cam fisherman tuh)...agak keras dan kasar diameter tapi tahan lasak dan tahan geseran kat batu atau karang. Nak tunjuk video tengok kat tenet ader kawan tak pandai nak upload ke ape...selalu guna perambut 80lb utk main ikan kasar seperti area Kelanang main bagok atau kawan Tukun LKIM Pulau Aman main merah...30lb utk main area Pulau Ketam cari senangin dgn kerapu. ;D ;D ;D

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #11 on: June 21, 2011, 06:15:35 PM »
Tq Man...

Kawan penah tengok yang ada extra line untuk buat simpulan [lebih dari 2 tali digunakan]...
Kalau buleh nak blajar cara ikatan tersebut... ;)

abg sapit bukan dah cukup otai ka? ;D ;D


duduk dulu kt tepi lah tunggu otai2 tunjuk ajar ikatan ni....

Otai??..Petai ader lah...
Ilmu tu takkan habis.... ::)

Offline azliePSG

  • Bilis
  • *
  • Posts: 49
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #12 on: July 10, 2011, 12:54:05 AM »
mcm ni ka?


Offline azliePSG

  • Bilis
  • *
  • Posts: 49
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #13 on: July 10, 2011, 01:06:26 AM »
lagi...

Offline azliePSG

  • Bilis
  • *
  • Posts: 49
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #14 on: July 10, 2011, 01:13:20 AM »
ade lagi....


Offline Barong

  • Siakap
  • *
  • Posts: 84
  • Gender: Male
  • Budak™Barong®
    • BudakBarongWorld™
    • Email

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #17 on: July 31, 2011, 02:23:05 PM »
good info, terima kasih semua ;D ;D ;D

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #18 on: August 01, 2011, 05:29:51 PM »
bagus...

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #19 on: August 02, 2011, 04:57:59 AM »
tq barong
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #20 on: August 08, 2011, 12:44:29 PM »
kawe rasa lebih selesa kalau buat paternoster/apollo ni ikat guna kaedah surgeon knot je, pehtu hook plak diikat guna kaedah clinch knot... asal tali perambut utama dan anak masih lagi kurang dari 80lb. Kalau 80lb++, kawe lebih prefer pakai 3-way swivel, point-to-point pakai clinch knot sebab diameter tali besor, nak buat apa lain knot susah nak kemas dan grip dengan baik.... 
• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline SeSuMpAHHijAU

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1289
  • Gender: Male
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #21 on: August 08, 2011, 02:38:51 PM »
kawe rasa lebih selesa kalau buat paternoster/apollo ni ikat guna kaedah surgeon knot je, pehtu hook plak diikat guna kaedah clinch knot... asal tali perambut utama dan anak masih lagi kurang dari 80lb. Kalau 80lb++, kawe lebih prefer pakai 3-way swivel, point-to-point pakai clinch knot sebab diameter tali besor, nak buat apa lain knot susah nak kemas dan grip dengan baik.... 

bagus information tuan kopi nih..sgt berkhasiat...
blajo sampe tua, blajo la ape pon. manceng pon same gak. :D

No. Telepon yang Bernyawo : 019 266 9461
Fesbuk yang ade : Fendy Ja'apar

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2804
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #22 on: August 09, 2011, 02:47:34 AM »
kawe rasa lebih selesa kalau buat paternoster/apollo ni ikat guna kaedah surgeon knot je, pehtu hook plak diikat guna kaedah clinch knot... asal tali perambut utama dan anak masih lagi kurang dari 80lb. Kalau 80lb++, kawe lebih prefer pakai 3-way swivel, point-to-point pakai clinch knot sebab diameter tali besor, nak buat apa lain knot susah nak kemas dan grip dengan baik.... 
setuju sgt boh......
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline adiesick

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 242
  • Gender: Male
  • casting,casting,casting..!!!
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #23 on: August 21, 2011, 01:24:26 PM »
info yg hebat!!!
kalau ader komplot jgn lupa teman yerrr!!

Offline stuDent-menGaii

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
  • Gender: Male
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #24 on: August 25, 2011, 04:04:24 PM »
peh . ilmu yg sgt2 hebat . tq suma .

Offline emyrul

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #25 on: February 07, 2012, 12:53:46 PM »
good info and knowledge.... :) :)

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #26 on: February 07, 2012, 03:10:53 PM »
good info and knowledge.... :) :)
gud info...
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline adynoor.

  • Marlin
  • *
  • Posts: 548
  • Gender: Male
  • juragan junior
    • Email
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #27 on: May 19, 2012, 12:43:39 PM »
kaedah cepat dapat hasil......

Offline sampansementa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 234
  • Gender: Male
  • 016-2986077 - kalau nk membangau berjemaah
Re: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...
« Reply #28 on: June 13, 2012, 12:06:44 PM »
tq...info yg baguz... :D