Pancing.Net
October 23, 2014, 05:20:07 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Perambut Paternoster terKUAT yang anda tahu...  (Read 4670 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« on: June 17, 2011, 06:38:28 PM »

Salam warga Pnet..
   Bleh tak tolong tunjukkan cara ikatan Paternoster yang terkuat dan yang anda berpuashati dengannya??..
   Kalau boleh taknak yang gunakan swivel @ dropper loop @ steel wire tu..

p/s: dah cari kat Pnet tp tak jumpa pulak..

tqvm
Logged

Pancing.Net
« on: June 17, 2011, 06:38:28 PM »

 Logged
anas
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 858



Email
« Reply #1 on: June 17, 2011, 06:55:57 PM »

single core ker multicore(sory tt silap plak)

aper natang Paternoster tu..pelik benar bunyiyer..
Logged
landok
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 356



« Reply #2 on: June 17, 2011, 07:02:09 PM »

ade sesaper buleh tlg.. kawe pn nk blajor jgak.  Grin
Logged

Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929
ojang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4027


Phone : 012-6414733


WWW
« Reply #3 on: June 17, 2011, 07:26:03 PM »

kalu tak salah.. rig utk apollo ke ni
Logged

pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13054


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #4 on: June 17, 2011, 07:56:22 PM »

kalu tak salah.. rig utk apollo ke ni
pandai...
tu kat avatar ojang tunjuk cara ngikat tu.... Grin Grin
Logged

anas
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 858



Email
« Reply #5 on: June 17, 2011, 08:44:27 PM »

oooo.tok appolo...ha..otai2 mana p ni..che wat vidio n upload senang cikit nak napak wat macam mana.. Embarrassed
kawan penah napak orang ikan macam tanduk tu..smat oooo...che ajar cikit...


ps; tt kawan tumpang sekaki buleh
Logged
landok
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 356



« Reply #6 on: June 17, 2011, 09:44:58 PM »

Perambut Paternoster  rsnye tuk ikan bsor pn blh jg kan??? Smiley
Logged

Add me at fb: saharrozani@ymail.com


Nak ajak gi ngail blh hallo kawe 014-5345929
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #7 on: June 18, 2011, 03:45:34 PM »

Biasanyer kawan guna yang macam nak ikat kat apollo tu...dan hujungnya simpulkan lagi..
tapi bebaru ni mancing...ikatan tersebut terlucut...
Ikatan Paternoster sesuai untuk main kawasan berkarang tinggi/tukun/kapal karam yang berisiko untuk tersangkut kalau gunakan perambut dasar yang macam biasa tu...

Pernah tengok kat kedai mancing yang ada ikatan paternoster siap ada tali tambahan yang dibelitkan
pada perambut anak & perambut utama..
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #8 on: June 20, 2011, 07:12:56 PM »

Manelah otai2 Pnet ni..takde ker yang tahu??...

Katanye dah kuasai ilmu mancing bottom 100%....
Takkan simpulan ni pun takde yang leh tolong tunjukkan... Angry

Logged

SIRwahyu
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1558



« Reply #9 on: June 21, 2011, 09:04:51 AM »

Manelah otai2 Pnet ni..takde ker yang tahu??...

Katanye dah kuasai ilmu mancing bottom 100%....
Takkan simpulan ni pun takde yang leh tolong tunjukkan... Angry



abg sapit bukan dah cukup otai ka? Grin Grin


duduk dulu kt tepi lah tunggu otai2 tunjuk ajar ikatan ni....
Logged

call/sms 017 5988867
Ready for fishing anytime. Preferable area utara. Kedah n Perlis. Jangan malu jangan segan. JOM KOMPLOT MANCING!
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9931


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #10 on: June 21, 2011, 09:13:27 AM »

Paternoster nih sama dgn dropper loop cam buat apollo tuh...kira batu ladung kat bawah...kawan biase guna utk senangin, kerapu dan ikan2 yg tempat permainannya senang tersangkut kat karang atau batu...gelama pun buleh takde hal...cuma nak guna utk ikan besar guna perambut kasar sikit...nak best try buat guna perambut Dupont (mono kaler putih, bukan clear cam fisherman tuh)...agak keras dan kasar diameter tapi tahan lasak dan tahan geseran kat batu atau karang. Nak tunjuk video tengok kat tenet ader kawan tak pandai nak upload ke ape...selalu guna perambut 80lb utk main ikan kasar seperti area Kelanang main bagok atau kawan Tukun LKIM Pulau Aman main merah...30lb utk main area Pulau Ketam cari senangin dgn kerapu. Grin Grin Grin
Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #11 on: June 21, 2011, 06:15:35 PM »

Tq Man...

Kawan penah tengok yang ada extra line untuk buat simpulan [lebih dari 2 tali digunakan]...
Kalau buleh nak blajar cara ikatan tersebut... Wink

abg sapit bukan dah cukup otai ka? Grin Grin


duduk dulu kt tepi lah tunggu otai2 tunjuk ajar ikatan ni....

Otai??..Petai ader lah...
Ilmu tu takkan habis.... Roll Eyes
Logged

azliePSG
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 49


« Reply #12 on: July 10, 2011, 12:54:05 AM »

mcm ni ka?

Logged
azliePSG
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 49


« Reply #13 on: July 10, 2011, 01:06:26 AM »

lagi...
Logged
azliePSG
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 49


« Reply #14 on: July 10, 2011, 01:13:20 AM »

ade lagi....
Logged
azliePSG
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 49


« Reply #15 on: July 10, 2011, 01:18:20 AM »

dan lagi senang....

http://www.raven.nl/gb/categorieen/sea/2719_rigs_leaders/

http://fishing.forumsmotions.com/t20-35-freshwater-fishing-rigs-images

Logged
Barong
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 84


Budak™Barong®

Barong budakbarong
WWW Email
« Reply #16 on: July 10, 2011, 01:25:39 AM »

<a href="http://www.youtube.com/v/olaM6o4LwT0&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/olaM6o4LwT0&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


<a href="http://www.youtube.com/v/4mia2OjRl3w&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/4mia2OjRl3w&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


<a href="http://www.youtube.com/v/ZvuimOndyZc&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/ZvuimOndyZc&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>

p/s : harap ini bole membantu.... Grin
Logged

Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34766



Email
« Reply #17 on: July 31, 2011, 02:23:05 PM »

good info, terima kasih semua Grin Grin Grin
Logged
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13054


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #18 on: August 01, 2011, 05:29:51 PM »

bagus...
Logged

gero5217
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2686


name:azrul panggil jer gero


Email
« Reply #19 on: August 02, 2011, 04:57:59 AM »

tq barong
Logged

h/p:019 2651045

lesen mancing:2minggu sekali,pegi mlm,esk mlm balik.......
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #20 on: August 08, 2011, 12:44:29 PM »

kawe rasa lebih selesa kalau buat paternoster/apollo ni ikat guna kaedah surgeon knot je, pehtu hook plak diikat guna kaedah clinch knot... asal tali perambut utama dan anak masih lagi kurang dari 80lb. Kalau 80lb++, kawe lebih prefer pakai 3-way swivel, point-to-point pakai clinch knot sebab diameter tali besor, nak buat apa lain knot susah nak kemas dan grip dengan baik.... 
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
SeSuMpAHHijAU
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1289



« Reply #21 on: August 08, 2011, 02:38:51 PM »

kawe rasa lebih selesa kalau buat paternoster/apollo ni ikat guna kaedah surgeon knot je, pehtu hook plak diikat guna kaedah clinch knot... asal tali perambut utama dan anak masih lagi kurang dari 80lb. Kalau 80lb++, kawe lebih prefer pakai 3-way swivel, point-to-point pakai clinch knot sebab diameter tali besor, nak buat apa lain knot susah nak kemas dan grip dengan baik.... 

bagus information tuan kopi nih..sgt berkhasiat...
Logged

blajo sampe tua, blajo la ape pon. manceng pon same gak. Cheesy

No. Telepon yang Bernyawo : 019 266 9461
Fesbuk yang ade : Fendy Ja'apar
gero5217
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2686


name:azrul panggil jer gero


Email
« Reply #22 on: August 09, 2011, 02:47:34 AM »

kawe rasa lebih selesa kalau buat paternoster/apollo ni ikat guna kaedah surgeon knot je, pehtu hook plak diikat guna kaedah clinch knot... asal tali perambut utama dan anak masih lagi kurang dari 80lb. Kalau 80lb++, kawe lebih prefer pakai 3-way swivel, point-to-point pakai clinch knot sebab diameter tali besor, nak buat apa lain knot susah nak kemas dan grip dengan baik.... 
setuju sgt boh......
Logged

h/p:019 2651045

lesen mancing:2minggu sekali,pegi mlm,esk mlm balik.......
adiesick
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 242


casting,casting,casting..!!!


Email
« Reply #23 on: August 21, 2011, 01:24:26 PM »

info yg hebat!!!
Logged

kalau ader komplot jgn lupa teman yerrr!!
stuDent-menGaii
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3


« Reply #24 on: August 25, 2011, 04:04:24 PM »

peh . ilmu yg sgt2 hebat . tq suma .
Logged
emyrul
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 118



Email
« Reply #25 on: February 07, 2012, 12:53:46 PM »

good info and knowledge.... Smiley Smiley
Logged
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #26 on: February 07, 2012, 03:10:53 PM »

good info and knowledge.... Smiley Smiley
gud info...
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
adynoor.
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 550


juragan junior


Email
« Reply #27 on: May 19, 2012, 12:43:39 PM »

kaedah cepat dapat hasil......
Logged
sampansementa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 226



« Reply #28 on: June 13, 2012, 12:06:44 PM »

tq...info yg baguz... Cheesy
Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal