Author Topic: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas  (Read 14520 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
saya guna gewang x dimakan langsung...geram betoi ....harap otai2 didalam pnet neh dpt bantu saya ... :)

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #1 on: June 18, 2011, 07:38:57 PM »
sungai di kepala batas kedah atau kepala batas seberang perai ni?


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #2 on: June 18, 2011, 08:31:49 PM »
guna le katak hidup...p jangan le putus asa guna gewang...casting sampai tangan panjang sebelah..baru tukar umpan hidup
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #3 on: June 18, 2011, 09:25:47 PM »
oh...sungai kepala batas alor star ..... ... gewang jenis apa ye bagus untuk si toman ?? kalau umpan idup lak ??

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #4 on: June 18, 2011, 09:28:24 PM »
oh...sungai kepala batas alor star ..... ... gewang jenis apa ye bagus untuk si toman ?? kalau umpan idup lak ??

gewang??ni biar otai2 jawab..hehe

*kalau umpan idup guna anak ikan(keli,lampam,ketutu),belut potong...katak  ;D ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #5 on: June 18, 2011, 10:49:42 PM »
kalau nk guna anak ikan kena idup2 ke dah mati ??..  ???  hat ayam ??

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #6 on: June 19, 2011, 08:38:51 AM »
kalau nk guna anak ikan kena idup2 ke dah mati ??..  ???  hat ayam ??
Takan masa bro mancing tu tak jumpa pun orang lain, cuba tanya mereka atau perhatikan [ kalu malu mau tanya ] apakah jenis umpan terbaik !

Bukan apa, selalunya lain port lain umpan ! May b cara casting tak kena pun toman tak layan gak !
takda peduli, hentam saja

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #7 on: June 19, 2011, 08:44:32 AM »
pehhh,aloq staq ada toman,boleh di test ni,ekeke
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #8 on: June 19, 2011, 09:16:47 AM »

[/quote]
Takan masa bro mancing tu tak jumpa pun orang lain, cuba tanya mereka atau perhatikan [ kalu malu mau tanya ] apakah jenis umpan terbaik !

Bukan apa, selalunya lain port lain umpan ! May b cara casting tak kena pun toman tak layan gak !
[/quote]

xdak org lansung... memang best ... port tuh xde sapa pun yg tau ...ilman nk join skali ke ??

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #9 on: June 19, 2011, 09:32:11 AM »

xdak org lansung... memang best ... port tuh xde sapa pun yg tau ...ilman nk join skali ke ??

JGN bawa bro ilman tu, nanti habis semua toman dikejekan !  ;D ;D ;D Beliau tu seper otai !  ::) ::)

Gurau je harap bro ilman jgn marah  ;) ;)
takda peduli, hentam saja

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #10 on: June 19, 2011, 09:35:00 AM »

Takan masa bro mancing tu tak jumpa pun orang lain, cuba tanya mereka atau perhatikan [ kalu malu mau tanya ] apakah jenis umpan terbaik !

Bukan apa, selalunya lain port lain umpan ! May b cara casting tak kena pun toman tak layan gak !
[/quote]

xdak org lansung... memang best ... port tuh xde sapa pun yg tau ...ilman nk join skali ke ??
[/quote]
saya kat kolej mara kuala nerang haa,takdak lah dekat mana ngan aloq staq tu,
bro manba:bakaq line noo!kekekeke
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #11 on: June 19, 2011, 09:42:23 AM »
haha....haha....bro ilman slalu mancing toman umpan pe ek ?? share la skit...

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #12 on: June 19, 2011, 09:54:02 AM »
haha....haha....bro ilman slalu mancing toman umpan pe ek ?? share la skit...
pakai gewang je,alaa,baru nak berjinak jinak
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #13 on: June 19, 2011, 10:11:59 AM »
gewang jenis ape ??? post la gamba ...

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #14 on: June 19, 2011, 10:16:28 AM »
saya kat kolej mara kuala nerang haa,takdak lah dekat mana ngan aloq staq tu,
bro manba:bakaq line noo!kekekeke

duk sana plak ker... ilman kat danok byk gewang murah-2... rapala tail dancer mcm mcm ada...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #15 on: June 19, 2011, 10:23:33 AM »
gewang jenis ape ??? post la gamba ...
saya kat kolej,gambar takdakk,internet superbslow
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #16 on: June 19, 2011, 10:41:27 AM »
nama gewang nye ape ?

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #17 on: June 19, 2011, 11:22:20 AM »
akumawy, miker bleh cuba gewang top water (pencil shape type)... heddon super spook junior, rapala x-rap walk, river2sea bubble pen80, dan mcm mcm lagi la gewang pensil ni... cara main Walk The Dog...

nak tau selanjutnya sila buka thread kat sini : http://www.pancing.net/index.php?board=133.0

selain tu gewang top water (popper shape type), gewang ni byk brand yg kuar... storm chug bug, rapala skitter pop, river2sea, etc... cara main jerk bagi air percik dan kuar bunyi pop yei yei...  ;)

apapun, lain port lain ikan punya style makan... keadaan air pun main peranan dgn warna gewang yg digunakan... dan juga gewang jenis deep perlu disesuaikan... mcm minnow, dan sebagainya...

p/s: kumpau itu lumrah bagi casterer...  ;D


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #18 on: June 19, 2011, 11:40:36 AM »
akumawy, miker bleh cuba gewang top water (pencil shape type)... heddon super spook junior, rapala x-rap walk, river2sea bubble pen80, dan mcm mcm lagi la gewang pensil ni... cara main Walk The Dog...

nak tau selanjutnya sila buka thread kat sini : http://www.pancing.net/index.php?board=133.0

selain tu gewang top water (popper shape type), gewang ni byk brand yg kuar... storm chug bug, rapala skitter pop, river2sea, etc... cara main jerk bagi air percik dan kuar bunyi pop yei yei...  ;)

apapun, lain port lain ikan punya style makan... keadaan air pun main peranan dgn warna gewang yg digunakan... dan juga gewang jenis deep perlu disesuaikan... mcm minnow, dan sebagainya...

p/s: kumpau itu lumrah bagi casterer...  ;D
*clap*
betul tu betul
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #19 on: June 19, 2011, 11:44:15 AM »
kalau guna jenis torpedo boleh ?? atau cyberfrog ??



Offline baru nak test

  • Bilis
  • *
  • Posts: 5
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #20 on: June 19, 2011, 11:54:17 AM »
maaf la mnyibok kt cni...
tp dlu msa mncng kt empang jus,melaka den gne umpan ikan keli idup...
nk kne biar kn die berenang dlm air 2...hasil nye 5kg gak ler yg nek...nk ptah tngan lyan toman 2...

Offline ilman93

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1477
  • Gender: Male
  • Catch The Stimulus
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #21 on: June 19, 2011, 11:57:14 AM »
kalau guna jenis torpedo boleh ?? atau cyberfrog ??



boleh kalau tempat tu berstruktur,kalau open,pencilbait lebih berkesan dan senang nak hook up
The best way to a fisherman's heart is through his fly.

Offline Jimmy Ahmad

  • Marlin
  • *
  • Posts: 506
  • Gender: Male
  • +60133387870
    • Jimmy Ahmad
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #22 on: June 19, 2011, 12:04:27 PM »
Betoi ka ni Toman dah masuk Aloq Setaq?  ;D ;D
Aduiyaiii...!

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #23 on: June 19, 2011, 02:25:17 PM »
akumawy, miker bleh cuba gewang top water (pencil shape type)... heddon super spook junior, rapala x-rap walk, river2sea bubble pen80, dan mcm mcm lagi la gewang pensil ni... cara main Walk The Dog...

nak tau selanjutnya sila buka thread kat sini : http://www.pancing.net/index.php?board=133.0

selain tu gewang top water (popper shape type), gewang ni byk brand yg kuar... storm chug bug, rapala skitter pop, river2sea, etc... cara main jerk bagi air percik dan kuar bunyi pop yei yei...  ;)

apapun, lain port lain ikan punya style makan... keadaan air pun main peranan dgn warna gewang yg digunakan... dan juga gewang jenis deep perlu disesuaikan... mcm minnow, dan sebagainya...

p/s: kumpau itu lumrah bagi casterer...  ;D

Cakap je susah sikit, apakata buat komplot ajak bro nett dan juga saya p test the water ?  ;D ;) ;D





takda peduli, hentam saja

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #24 on: June 19, 2011, 02:31:04 PM »
Cakap je susah sikit, apakata buat komplot ajak bro nett dan juga saya p test the water ?  ;D ;) ;D

abang manba dah offer as a sifoo... beliau merupakan YDP DUN klang... berpengalaman luas dalam teknik gewang dan sebagainya... jadi apa tunggu lagi... serangggg...
 ;D ;D

p/s: teman slalu kumpau berdarah...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #25 on: June 19, 2011, 02:41:47 PM »
Cakap je susah sikit, apakata buat komplot ajak bro nett dan juga saya p test the water ?  ;D ;) ;D

abang manba dah offer as a sifoo... beliau merupakan YDP DUN klang... berpengalaman luas dalam teknik gewang dan sebagainya... jadi apa tunggu lagi... serangggg...
 ;D ;D

p/s: teman slalu kumpau berdarah...


Nak betulkan info bro nett ni !

Memang saya dah mancing agak lama namun selalunya main air tawar, tang casting gan gewang tu baru sangat, bc pun belum ada guna spinning je !
Gewang pun beli bakau takut bajet lari ... :P :P

p/s : nelayan pun kekadang kumpau ni lagi kita kaki pancing, casting laaaaagi teruk hasilnya ;D ;) ;D
takda peduli, hentam saja

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #26 on: June 19, 2011, 08:26:56 PM »
kalau nk guna anak ikan kena idup2 ke dah mati ??..  ???  hat ayam ??

guna ikan hidup...yang mati x dilayan nyer  ;D ;D ;D...hati ayam pun leh ;D
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #27 on: June 19, 2011, 08:27:28 PM »
haha....haha....bro ilman slalu mancing toman umpan pe ek ?? share la skit...
pakai gewang je,alaa,baru nak berjinak jinak

iyo le tu ilman..banyak kau baru berjinak....
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline ras

  • Arowana
  • *
  • Posts: 19088
  • Gender: Male
  • ras@pancing.net
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #28 on: June 19, 2011, 08:28:48 PM »
maaf la mnyibok kt cni...
tp dlu msa mncng kt empang jus,melaka den gne umpan ikan keli idup...
nk kne biar kn die berenang dlm air 2...hasil nye 5kg gak ler yg nek...nk ptah tngan lyan toman 2...


orang melaka ke ni???kekekeke......jus???teman dapat rempit jer
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=

Offline akumawy

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 459
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas
« Reply #29 on: June 19, 2011, 10:10:24 PM »
ohh...thx for info.... masuk dah.......post la jenis2 rapala
untuk toman