Pancing.Net
November 01, 2014, 07:36:48 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Umpan untuk memancing ikan toman & haruan di sungai kepala batas  (Read 11198 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« on: June 18, 2011, 05:46:56 PM »

saya guna gewang x dimakan langsung...geram betoi ....harap otai2 didalam pnet neh dpt bantu saya ... Smiley
Logged
Pancing.Net
« on: June 18, 2011, 05:46:56 PM »

 Logged
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #1 on: June 18, 2011, 07:38:57 PM »

sungai di kepala batas kedah atau kepala batas seberang perai ni?
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #2 on: June 18, 2011, 08:31:49 PM »

guna le katak hidup...p jangan le putus asa guna gewang...casting sampai tangan panjang sebelah..baru tukar umpan hidup
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #3 on: June 18, 2011, 09:25:47 PM »

oh...sungai kepala batas alor star ..... ... gewang jenis apa ye bagus untuk si toman ?? kalau umpan idup lak ??
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #4 on: June 18, 2011, 09:28:24 PM »

oh...sungai kepala batas alor star ..... ... gewang jenis apa ye bagus untuk si toman ?? kalau umpan idup lak ??

gewang??ni biar otai2 jawab..hehe

*kalau umpan idup guna anak ikan(keli,lampam,ketutu),belut potong...katak  Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #5 on: June 18, 2011, 10:49:42 PM »

kalau nk guna anak ikan kena idup2 ke dah mati ??..  Huh  hat ayam ??
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17902



« Reply #6 on: June 19, 2011, 08:38:51 AM »

kalau nk guna anak ikan kena idup2 ke dah mati ??..  Huh  hat ayam ??
Takan masa bro mancing tu tak jumpa pun orang lain, cuba tanya mereka atau perhatikan [ kalu malu mau tanya ] apakah jenis umpan terbaik !

Bukan apa, selalunya lain port lain umpan ! May b cara casting tak kena pun toman tak layan gak !
Logged

takda peduli, hentam saja
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #7 on: June 19, 2011, 08:44:32 AM »

pehhh,aloq staq ada toman,boleh di test ni,ekeke
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #8 on: June 19, 2011, 09:16:47 AM »


[/quote]
Takan masa bro mancing tu tak jumpa pun orang lain, cuba tanya mereka atau perhatikan [ kalu malu mau tanya ] apakah jenis umpan terbaik !

Bukan apa, selalunya lain port lain umpan ! May b cara casting tak kena pun toman tak layan gak !
[/quote]

xdak org lansung... memang best ... port tuh xde sapa pun yg tau ...ilman nk join skali ke ??
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17902



« Reply #9 on: June 19, 2011, 09:32:11 AM »


xdak org lansung... memang best ... port tuh xde sapa pun yg tau ...ilman nk join skali ke ??

JGN bawa bro ilman tu, nanti habis semua toman dikejekan !  Grin Grin Grin Beliau tu seper otai !  Roll Eyes Roll Eyes

Gurau je harap bro ilman jgn marah  Wink Wink
Logged

takda peduli, hentam saja
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #10 on: June 19, 2011, 09:35:00 AM »


Takan masa bro mancing tu tak jumpa pun orang lain, cuba tanya mereka atau perhatikan [ kalu malu mau tanya ] apakah jenis umpan terbaik !

Bukan apa, selalunya lain port lain umpan ! May b cara casting tak kena pun toman tak layan gak !
[/quote]

xdak org lansung... memang best ... port tuh xde sapa pun yg tau ...ilman nk join skali ke ??
[/quote]
saya kat kolej mara kuala nerang haa,takdak lah dekat mana ngan aloq staq tu,
bro manba:bakaq line noo!kekekeke
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #11 on: June 19, 2011, 09:42:23 AM »

haha....haha....bro ilman slalu mancing toman umpan pe ek ?? share la skit...
Logged
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #12 on: June 19, 2011, 09:54:02 AM »

haha....haha....bro ilman slalu mancing toman umpan pe ek ?? share la skit...
pakai gewang je,alaa,baru nak berjinak jinak
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #13 on: June 19, 2011, 10:11:59 AM »

gewang jenis ape Huh post la gamba ...
Logged
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #14 on: June 19, 2011, 10:16:28 AM »

saya kat kolej mara kuala nerang haa,takdak lah dekat mana ngan aloq staq tu,
bro manba:bakaq line noo!kekekeke

duk sana plak ker... ilman kat danok byk gewang murah-2... rapala tail dancer mcm mcm ada...
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #15 on: June 19, 2011, 10:23:33 AM »

gewang jenis ape Huh post la gamba ...
saya kat kolej,gambar takdakk,internet superbslow
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #16 on: June 19, 2011, 10:41:27 AM »

nama gewang nye ape ?
Logged
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #17 on: June 19, 2011, 11:22:20 AM »

akumawy, miker bleh cuba gewang top water (pencil shape type)... heddon super spook junior, rapala x-rap walk, river2sea bubble pen80, dan mcm mcm lagi la gewang pensil ni... cara main Walk The Dog...

nak tau selanjutnya sila buka thread kat sini : http://www.pancing.net/index.php?board=133.0

selain tu gewang top water (popper shape type), gewang ni byk brand yg kuar... storm chug bug, rapala skitter pop, river2sea, etc... cara main jerk bagi air percik dan kuar bunyi pop yei yei...  Wink

apapun, lain port lain ikan punya style makan... keadaan air pun main peranan dgn warna gewang yg digunakan... dan juga gewang jenis deep perlu disesuaikan... mcm minnow, dan sebagainya...

p/s: kumpau itu lumrah bagi casterer...  Grin
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #18 on: June 19, 2011, 11:40:36 AM »

akumawy, miker bleh cuba gewang top water (pencil shape type)... heddon super spook junior, rapala x-rap walk, river2sea bubble pen80, dan mcm mcm lagi la gewang pensil ni... cara main Walk The Dog...

nak tau selanjutnya sila buka thread kat sini : http://www.pancing.net/index.php?board=133.0

selain tu gewang top water (popper shape type), gewang ni byk brand yg kuar... storm chug bug, rapala skitter pop, river2sea, etc... cara main jerk bagi air percik dan kuar bunyi pop yei yei...  Wink

apapun, lain port lain ikan punya style makan... keadaan air pun main peranan dgn warna gewang yg digunakan... dan juga gewang jenis deep perlu disesuaikan... mcm minnow, dan sebagainya...

p/s: kumpau itu lumrah bagi casterer...  Grin

*clap*
betul tu betul
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #19 on: June 19, 2011, 11:44:15 AM »

kalau guna jenis torpedo boleh ?? atau cyberfrog ??


Logged
baru nak test
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 5


Email
« Reply #20 on: June 19, 2011, 11:54:17 AM »

maaf la mnyibok kt cni...
tp dlu msa mncng kt empang jus,melaka den gne umpan ikan keli idup...
nk kne biar kn die berenang dlm air 2...hasil nye 5kg gak ler yg nek...nk ptah tngan lyan toman 2...
Logged
ilman93
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1477


Catch The Stimulus


Email
« Reply #21 on: June 19, 2011, 11:57:14 AM »

kalau guna jenis torpedo boleh ?? atau cyberfrog ??



boleh kalau tempat tu berstruktur,kalau open,pencilbait lebih berkesan dan senang nak hook up
Logged

The best way to a fisherman's heart is through his fly.
Jimmy Ahmad
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 506


+60133387870


WWW Email
« Reply #22 on: June 19, 2011, 12:04:27 PM »

Betoi ka ni Toman dah masuk Aloq Setaq?  Grin Grin
Logged

Aduiyaiii...!
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17902



« Reply #23 on: June 19, 2011, 02:25:17 PM »

akumawy, miker bleh cuba gewang top water (pencil shape type)... heddon super spook junior, rapala x-rap walk, river2sea bubble pen80, dan mcm mcm lagi la gewang pensil ni... cara main Walk The Dog...

nak tau selanjutnya sila buka thread kat sini : http://www.pancing.net/index.php?board=133.0

selain tu gewang top water (popper shape type), gewang ni byk brand yg kuar... storm chug bug, rapala skitter pop, river2sea, etc... cara main jerk bagi air percik dan kuar bunyi pop yei yei...  Wink

apapun, lain port lain ikan punya style makan... keadaan air pun main peranan dgn warna gewang yg digunakan... dan juga gewang jenis deep perlu disesuaikan... mcm minnow, dan sebagainya...

p/s: kumpau itu lumrah bagi casterer...  Grin


Cakap je susah sikit, apakata buat komplot ajak bro nett dan juga saya p test the water ?  Grin Wink Grin





Logged

takda peduli, hentam saja
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #24 on: June 19, 2011, 02:31:04 PM »

Cakap je susah sikit, apakata buat komplot ajak bro nett dan juga saya p test the water ?  Grin Wink Grin

abang manba dah offer as a sifoo... beliau merupakan YDP DUN klang... berpengalaman luas dalam teknik gewang dan sebagainya... jadi apa tunggu lagi... serangggg...
 Grin Grin

p/s: teman slalu kumpau berdarah...
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17902



« Reply #25 on: June 19, 2011, 02:41:47 PM »

Cakap je susah sikit, apakata buat komplot ajak bro nett dan juga saya p test the water ?  Grin Wink Grin

abang manba dah offer as a sifoo... beliau merupakan YDP DUN klang... berpengalaman luas dalam teknik gewang dan sebagainya... jadi apa tunggu lagi... serangggg...
 Grin Grin

p/s: teman slalu kumpau berdarah...


Nak betulkan info bro nett ni !

Memang saya dah mancing agak lama namun selalunya main air tawar, tang casting gan gewang tu baru sangat, bc pun belum ada guna spinning je !
Gewang pun beli bakau takut bajet lari ... Tongue Tongue

p/s : nelayan pun kekadang kumpau ni lagi kita kaki pancing, casting laaaaagi teruk hasilnya Grin Wink Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #26 on: June 19, 2011, 08:26:56 PM »

kalau nk guna anak ikan kena idup2 ke dah mati ??..  Huh  hat ayam ??

guna ikan hidup...yang mati x dilayan nyer  Grin Grin Grin...hati ayam pun leh Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #27 on: June 19, 2011, 08:27:28 PM »

haha....haha....bro ilman slalu mancing toman umpan pe ek ?? share la skit...
pakai gewang je,alaa,baru nak berjinak jinak

iyo le tu ilman..banyak kau baru berjinak....
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19086

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #28 on: June 19, 2011, 08:28:48 PM »

maaf la mnyibok kt cni...
tp dlu msa mncng kt empang jus,melaka den gne umpan ikan keli idup...
nk kne biar kn die berenang dlm air 2...hasil nye 5kg gak ler yg nek...nk ptah tngan lyan toman 2...


orang melaka ke ni???kekekeke......jus???teman dapat rempit jer
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
akumawy
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 459


Email
« Reply #29 on: June 19, 2011, 10:10:24 PM »

ohh...thx for info.... masuk dah.......post la jenis2 rapala
untuk toman
Logged
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal