Author Topic: pancing toman  (Read 15078 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kevinronald

  • Bilis
  • *
  • Posts: 1
  • Gender: Male
    • Email
pancing toman
« on: March 27, 2009, 10:15:25 AM »
hello....sya cuma mhu tanya cara2 memancing toman...sila beri tunjuk ajar k..apa umpan yg sesuai untuk pancing toman.. ;D

Offline wanjoker

  • Marlin
  • *
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #1 on: April 07, 2009, 03:55:49 AM »
saya teringin nak mancen toman ni..
tetapi di sarawak takde toman...
 :'(
otai2 toman, meh share sket ilmu untuk mancen toman ni...
yang saya tahu, kalau nak manceng toman (bottom) banyak yang guna anak keli untuk dijadikan umpan..
kalau casting, tak tahu nak guna gewang apa... sebab belum try lagi mancen toman...

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline tomman

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 206
  • Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #2 on: February 13, 2010, 04:25:29 PM »
hello....sya cuma mhu tanya cara2 memancing toman...sila beri tunjuk ajar k..apa umpan yg sesuai untuk pancing toman.. ;D

Umpan toman

1. Anak ikan keli
2. Daging kambing fresh
3. Casting ngan rapala ratling (ball bearing)
4. Kalau disyaki toman megatron ada, pakai anak itik biarkan dia lepas berenang di tasik
5. Ikan pinpin pun boleh gak atau anak seluang
6. Guna spoon pun praktikal
TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!

Offline cooyard

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2428
  • Gender: Male
Re: pancing toman
« Reply #3 on: February 18, 2010, 11:10:35 AM »
hello....sya cuma mhu tanya cara2 memancing toman...sila beri tunjuk ajar k..apa umpan yg sesuai untuk pancing toman.. ;D

Umpan toman

1. Anak ikan keli
2. Daging kambing fresh
3. Casting ngan rapala ratling (ball bearing)
4. Kalau disyaki toman megatron ada, pakai anak itik biarkan dia lepas berenang di tasik
5. Ikan pinpin pun boleh gak atau anak seluang
6. Guna spoon pun praktikal


Kalu toman kat area jambatan besi nak masuk air kuning tu cam ner?
CHRonic ANgleRs oF KELantAN(CRANK77)
019 empat kosong enam lima tiga dua sembilan.

Offline PB

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 463
  • Gender: Male
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #4 on: February 24, 2010, 12:30:11 AM »
di mana tu bro?
ayor kuning perak ker?
btl la tuh mcm bro tomman ckp...
semua umpan tu bleh guna...
cuma tang pakai anak itik tu...
x sampai hati ler sbb kiut jer anak itik tu skali kena ngap ngan toman... :'( :'(
dulu umpan anak itik nih popular dekat tasik banding...
dorg cari toman saiz tomanzilla nyer...
tapi aku lagi suka pakai gewang top water....
x kisah la popper or pensil...
baru terasa sambaran vs debaran sang toman...

umpan rasa nyer kalu spesis pemangsa nih ramai yg tau...
jom kita ckp pasai tackle lak...
mcm aku aku lebih suka pakai tackles yg medium ngan medium heavy ntok toman...
contoh :

spinning/casting :
rod : fenwick HMX 8-16lbs/basstera 8-16lbs
reel : shimano aernost xt 3000/DC/seahawk bass
tali : braid 10 - 20 lbs
leader : 30 - 50 lbs panjang sedepa
sambungan leader ngan mainline : FG knot

nih seting normal yg aku pakai ler ntok kawasan bereba dan clear...
cuma kalu tempat bereba tuh kita kena kaji dulu la kedudukan reba tu mcm mana...
slalu nyer aku pakai gewang selaman dalam yg murah2 jer ntok tes kat ner da reba dan kat ner.. tempat berpotensi jadi kubur gewang...

yang penting jgn gopoh nak cepat naikan ikan...
layan jer kerenah toman tu...
toman jenis spesis cepat letih...
huhuhuhuhuhuhu




Offline tomman

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 206
  • Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #5 on: April 06, 2010, 02:51:46 PM »
yeler tu cepat letih.....kihkihkihkih ;D ;D
TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!

Offline Heroku

  • Marlin
  • *
  • Posts: 515
Re: pancing toman
« Reply #6 on: April 22, 2010, 09:45:40 PM »
pada aku la mancing toman gune gewang ni tak de gewang yg spesifik yg dia ndak, kalu buleh sumer jenis gewang kita harus coba dari topwater hingga deep tapi kalu toman bawak anak lebih afdal kalu kite gune topwater, ini mengikut pengalaman aku yg tak seberapa mahir dalam arena memancing ;D

Offline cemat

  • Bilis
  • *
  • Posts: 4
Re: pancing toman
« Reply #7 on: May 25, 2010, 04:11:58 AM »
bagi aku toman dia punya favourite
1.kambing
2.ayam.
3.talapia

ketiga2 jenis ni insyallah dapat... keli pown bleh guna sbg umpan..

teknik gewang bleh pakai bila saiz toman kecik kira2 panjang lengan ..
tapi kalau kena toman yg besar korang perlu biar dia tarik dulu... tgu sampai dia stop bila dia gerak balik baru sentap sebab toman yg jenis besar ni bila dia sambar umpan dia xmakan terus dia bwk lari dulu...

camna nak tau toman besar /kecil tgk pd kelajuan tali kalau dia tarik skit2 tu kecil la... kalau berdesup terus itu besar

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: pancing toman
« Reply #8 on: July 29, 2010, 10:52:13 PM »
bagi aku toman dia punya favourite
1.kambing
2.ayam.
3.talapia

ketiga2 jenis ni insyallah dapat... keli pown bleh guna sbg umpan..

teknik gewang bleh pakai bila saiz toman kecik kira2 panjang lengan ..
tapi kalau kena toman yg besar korang perlu biar dia tarik dulu... tgu sampai dia stop bila dia gerak balik baru sentap sebab toman yg jenis besar ni bila dia sambar umpan dia xmakan terus dia bwk lari dulu...

camna nak tau toman besar /kecil tgk pd kelajuan tali kalau dia tarik skit2 tu kecil la... kalau berdesup terus itu besar


ok lusa aku try letak gajah dalam area toman ;D ;D ;D

Offline waji

  • Bilis
  • *
  • Posts: 30
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #9 on: September 29, 2010, 06:51:15 PM »
saya teringin nak mancen toman ni..
tetapi di sarawak takde toman...
 :'(
otai2 toman, meh share sket ilmu untuk mancen toman ni...
yang saya tahu, kalau nak manceng toman (bottom) banyak yang guna anak keli untuk dijadikan umpan..
kalau casting, tak tahu nak guna gewang apa... sebab belum try lagi mancen toman...
sarawak? sine ya...coba check dlm youtube ''toman sungai sarawak''....

Offline kecik-sepat

  • Marlin
  • *
  • Posts: 652
  • Gender: Male
  • ULTRAS ANGLER
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #10 on: November 16, 2010, 11:31:13 PM »
bagi aku toman dia punya favourite
1.kambing
2.ayam.
3.talapia

ketiga2 jenis ni insyallah dapat... keli pown bleh guna sbg umpan..

teknik gewang bleh pakai bila saiz toman kecik kira2 panjang lengan ..
tapi kalau kena toman yg besar korang perlu biar dia tarik dulu... tgu sampai dia stop bila dia gerak balik baru sentap sebab toman yg jenis besar ni bila dia sambar umpan dia xmakan terus dia bwk lari dulu...

camna nak tau toman besar /kecil tgk pd kelajuan tali kalau dia tarik skit2 tu kecil la... kalau berdesup terus itu besar


ok lusa aku try letak gajah dalam area toman ;D ;D ;D
hahahaha macam2 bro abu ni d ke gajah nak ket c2 adoi penin patik huhu
Ngail ngail juge moh kite beramal..

Offline han83

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Male
  • bodol itu benar.....
    • waderteam-pro
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #11 on: July 28, 2011, 11:28:23 AM »
bagi aku toman dia punya favourite
1.kambing
2.ayam.
3.talapia

ketiga2 jenis ni insyallah dapat... keli pown bleh guna sbg umpan..

teknik gewang bleh pakai bila saiz toman kecik kira2 panjang lengan ..
tapi kalau kena toman yg besar korang perlu biar dia tarik dulu... tgu sampai dia stop bila dia gerak balik baru sentap sebab toman yg jenis besar ni bila dia sambar umpan dia xmakan terus dia bwk lari dulu...

camna nak tau toman besar /kecil tgk pd kelajuan tali kalau dia tarik skit2 tu kecil la... kalau berdesup terus itu besar
3 jenis umpan ni kalau d bakar sedap.. hahhahahaha..
kalau tersilap kata. trlebih sudah, harap tegur2 la.. orang berbudi kita berbahasa :D
info mancing area batu pahat http://waderteam-pro.blogspot.com

Offline adiesick

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 242
  • Gender: Male
  • casting,casting,casting..!!!
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #12 on: August 21, 2011, 12:54:58 PM »
cngakuk ikan keli kat mata kail bro.. panjang 5-8inches... pelampung pun aker..bottom pun jalan gakkkkk!!
kalau ader komplot jgn lupa teman yerrr!!

Offline iguana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3338
  • Gender: Male
  • mana mau ngail?0125298826...
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #13 on: September 20, 2011, 09:17:35 AM »
top water lure peberet aku :
rapala skitter prop
rapala skitter pop
heddon super spook jr
LC Gunnish

yang ni kena rapala skitter prop

lure selam dalam
rapala glass fat rap/fat rap
rapala risto rap
rapala glass shad rap

yang ni dapat guna rapala glass fat rap...

toman ni kalao nak casting tak blh tumpu gewang top water sajer atau selam dalam sajer...cam tempat saya kengkadang dia nak topwater...kengkadang tak laku plak kene guna selam dalam..tp camna pun memang karen lagi guna top water...syok tgok air meletup bila dia hentam gewang...yang penting kene pandai tgok riak toman...sebab main blind cast peratus nak strike kurang sikit kalo dibandingkan dengan cast kat riak toman....

selamat mencuba.... ;D ;D ;D

Offline Naruto

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 223
  • Gender: Male
Re: pancing toman
« Reply #14 on: September 21, 2011, 02:27:07 AM »

Umpan toman

1. Anak ikan keli
2. Daging kambing fresh
3. Casting ngan rapala ratling (ball bearing)
4. Kalau disyaki toman megatron ada, pakai anak itik biarkan dia lepas berenang di tasik
5. Ikan pinpin pun boleh gak atau anak seluang
6. Guna spoon pun praktikal


pakai anak itik...erkk mcm kejam jer bunyi...
aku cadangkan pakai top water lure aje sudah :) :)
sharing is caring

Offline Akhil Fateh

  • Arowana
  • *
  • Posts: 18672
  • Gender: Male
  • WhatsApp/Telegram : 013-4244994
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #15 on: September 29, 2011, 11:37:17 PM »

Umpan toman

1. Anak ikan keli
2. Daging kambing fresh
3. Casting ngan rapala ratling (ball bearing)
4. Kalau disyaki toman megatron ada, pakai anak itik biarkan dia lepas berenang di tasik
5. Ikan pinpin pun boleh gak atau anak seluang
6. Guna spoon pun praktikal

pakai anak itik...erkk mcm kejam jer bunyi...
aku cadangkan pakai top water lure aje sudah :) :)

lagi kejam manusia yang buang anak... ;)

Offline Meido

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
Re: pancing toman
« Reply #16 on: December 15, 2011, 02:59:53 PM »
nk tanya skit erk. ayam tuh biasa gune part mana erk?salu den pake bahagian yg bertali2.
try kt hulu yam yg biasa dapat tarik langau je la.ikan blom ada lg.huhu

Offline han02

  • Siakap
  • *
  • Posts: 65
    • MyEnthusiasts
Re: pancing toman
« Reply #17 on: March 10, 2012, 07:13:11 AM »
Salam,
Sudila kiranya dapat memberi tunjuk ajar
pada teknik menggunakan ikan keli:
- size mata kail
-cangkuk di bahagian mana
-berapa mata kail diguna
-guna leader atau steel dan berapa pound

Terima Kasih

Offline carp_rumput

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1017
  • Gender: Male
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #18 on: June 13, 2012, 03:46:23 PM »
 ??? ??? ???

Offline dj.eRicZzz

  • Siakap
  • *
  • Posts: 52
  • Gender: Male
    • Email
Re: pancing toman
« Reply #19 on: June 19, 2012, 04:18:42 AM »

Umpan toman

1. Anak ikan keli
2. Daging kambing fresh
3. Casting ngan rapala ratling (ball bearing)
4. Kalau disyaki toman megatron ada, pakai anak itik biarkan dia lepas berenang di tasik
5. Ikan pinpin pun boleh gak atau anak seluang
6. Guna spoon pun praktikal


pakai anak itik...erkk mcm kejam jer bunyi...
aku cadangkan pakai top water lure aje sudah :) :)

biasa sy main toman pakai gewang jer...cube ini, 5-6 cast takde....tukar lain...

anak itik tu macam maner letak mata kail?
kalo nak mancen...ajak ajak lah 0123456915